Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zakládání akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 25 Přejít na další stránku   1  
Zakládání akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2018 13:43 Kasandra Re: JirkaŠčobák
Co se týká té teploty, tak u nás je spíš chladno. bydlíme v domě, kde se celou noc a dopoledne netopí, tedy teplota vzduchu klesá na 18 st. Zatopí se až odpoledne a k večeru, když jsme doma a to max na 21 st. Víc nesneseme. Mám strach, aby to nebylo pro rybky málo. A ještě jedna otázka, když vyndám filtr, tedy se nebude čistit voda? Takhle je molitan zanesený pořád nějakým bordelem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2018 12:42 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Maq
Fotka k příspěvku Dost dobrá otázka.

Bojovnice jsem jednou odchoval, ale bylo to v koupelně, kde je z celého bytu nejvyšší stabilní teplota. Nicméně naše děti mají bojovnici v takovémto akváriu a bez topení normálné ve školní třídě. Minimálně půl roku. Netuším, kolik tam mají teplotu, ale asi celkem teplo.

Čichavci šedí byli v mých podmínkách v pohodě, taky rájovci mi žili fajn. V koupelně jsem měl poměrně dlouhou dobu ctenopomy. Ale pořád máš pravdu minimálně ohledně bojovnic.

Nicméně mám zkušenost s akváriem s topítkem a bez filtrace. Není to, kupodivu, nefunkční. Vyloženě jsem měřil teplotu u topítka a dál. Přímo u topítka byla teplota 25°C, ve zbytku akvária 24-24,5. Přitom je akvárium 91 cm dlouhé a měřil jsem to 28. 12. 2017. Koukni do deníku nádrže rybicky.net/nadrze/26176-akvarium-u-stropu. Myslím, že podceňujeme jednak schopnost vody vést teplo, jednak schopnost ryb svým pohybem vodu čeřit.

P.S. Nicméně aktuálně může Kasandra klidně testovat, co jí píšu. Teploty jsou takové, že to je jedno :).
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.07.2018 12:31 Maq Re: JirkaŠčobák
Jiřine, jedna technická otázka, míněná jako otázka: Chováš bez filtru, tedy bez promísení vody, labyrintky?
Mně tohle vrtá hlavou, protože pokud člověk není blázen a nemá doma celoročně 25°C a víc, tak by měl labyrintkám (přinejmenším bettám) přitápět. A když nebude hýbat s vodou, nedopadne to tak, že ryby budou viset pod hladinou a zbytek akvárka pro ně bude studený?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2018 12:12 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Kasandra
Předpokládám, že nepíšeš, jakým rostlinám se daří, protože neznáš názvy. Ta vlevo je Cryptocoryne pontederiifolia, malá uprostřed je asi C. wendtii a to vpravo bude asi jednoduchá valisnérie. S C. pontederiifolia a wendtii mám toto akvárium bez filtru, shodou okolností taky 60l rybicky.net/fotogalerie.php…

Přestaň se bát. Nejhorší máš za sebou. Kdyby ty tři ryby, co máš, chtěly chcípnout, tak už chcíply. Od teď to může být lepší.

Z míst, kde nerostou rostliny, odeber polovinu substrátu.
Doplň 15 dalších kryptokoryn, přesně druhy, které máš.
Až to uděláš, dej pryč filtr. Zbyly ti ryby labyrintky a ty z velké části dýchají atmosferický kyslík. Jsou tři a nepotřebují ho. Taky ti dělal víc škody, než užitku. Akváriu bude bez něj líp.
Až bude pryč filtr, doplň solidní porci egerie nebo ceratophylla. Nic s nimi nebude točit, budou růst v pohodě. Přečti si, jak s nimi zacházet rybicky.net/clanky/1698-ceratophyllum-demersum:-variabilita-a-potreby-akvarijniho-plevele
Za šneky, co máš, buď ráda. Ochrání tě před řasami. Nevyhazuj je. Pozoruj, jak ti čistí akvárium.

Ano, ancistrus byla blbost. Dobře se množí a dobře se prodává.

P.S. Koukni do deníku (a života) tohoto akvária rybicky.net/nadrze/28403-akvarium-metodou-walstad Zelenakapusta si nechala poradit a na začátku dubna dala pryč filtr. Od té doby ho tam nemá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2018 09:18 Muž Miras [111] Re: Kasandra
Mám v akva pravděpodobně ten samý substrát/kamínky/štěrk, ať tomu každý říká jak chce a je to v pohodě. Kytky tam nedrží tím, že jsou tam chvíli, musí zakořenit a pak už budou držet. Když jsem vytahoval po asi 3 letech kytky z akvária, tak některé měli i 50cm kořeny přes půl akvária, to jsem docela čučel :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2018 07:50 Maq Re: Kasandra
Kasandra napsala: Ten hodný a zkušený pán v akvaristice mi ale vysvětloval, že je lepší víc ryb, ať to žije a ancistrus je nutnost do každého akva, jinak prý budu bojovat s řasou.
V tom případě bych vynechal "hodný" a/nebo "zkušený".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2018 06:33 Kasandra Re: LeRi
No něco podobného, koupila jsem to jako 3 kg pytlíky v akvaristice, kterou mi doporučilo víc lidí. Prý je tam velice schopný a zapálený akvarista, který mi jistě rád poradí. :) Jsou to spíš větší zrna, tak 0,3 - 0,8mm. Kytky se v tom špatně uchycují a při každém odkalování některá vyjede ven i když se snažím být opatrná. Bylo by tedy vhodné vyměnit substrát nebo spíš barevný štěrk za jemnější vulkanický substrát a dosázet kytky? Něco málo tam přece jen roste. Znamená to vylovit zbylé 3 ryby a akvárko celé předělat? Je pravda, že tam na začátku bylo hodně ryb a jak jsem později sama pochopila ancistrus tam od začátku neměl být. Ten hodný a zkušený pán v akvaristice mi ale vysvětloval, že je lepší víc ryb, ať to žije a ancistrus je nutnost do každého akva, jinak prý budu bojovat s řasou. No holt chybama se člověk učí. Děkuji za všechny rady, nejspíš se do toho pustím znova a snad lépe. Myslíte tedy, že 2 bettáci a 1 čichavec je akorát na takové akvárium jako mám já, když to předělám?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2018 21:51 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LeRi
Na to neříkám ani ň :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2018 21:29 Muž LeRi [315] Re: JirkaŠčobák
Tak ono ne vždy funguje akvárium na rostlinách, takové Malawi jsou funkční naopak pouze na filtraci. Já to mám postavené na obojím :) ;-).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2018 21:00 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: romant
Pravda. V praxi ale akvárium bez filtru MUSÍ být postavené na rostlinách a dokud rostliny nerostou, NESMÍ se dát ryby. Je třeba pozorovat, být trpělivý a akvarista mimo růstu rostlin neřeší v úvodu NIC jiného, což je docela dobrá věc. Kdo dokáže být trpělivý a v úvodu vybrat vhodné jednoduché rostliny, pro toho je to doopravdy jednodušší. Taky proto, protože nepřerybí. Ještě jsem neviděl akvaristu, který by akvárium bez filtru přerybil.

Toto uvažování zabrání chybám, jaké pravděpodobně udělala Kasandra. Kdyby od úvodu byla bez filtru, musela by uvažovat jinak, myslela by primárně na rostliny (teď na ně myslí taky, ale trochu pozdě) a pravděpodobně by sem dnes nepsala.

P.S. Kdybych měl Kasandru a její akvárium před sebou, dotlačím ji k tomu, zda jí dopravdy nic neroste. Pokud ne, ať nahází hromadu egerie. Pokud ano, nechť dosází druhy, které rostou. Těch pár ryb, co jí zbyly, přežijí. Nechť ubere substrát a před založením něčeho nového nechť si zjistí, zda se s tímto dovede vyhrabat z nejhoršího. Má šanci se naučit.

P.P.S. Drvi, napiš mě, kde má argumentace obsahuje nedostatky, prosím.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.07.2018 20:27 R Muž romant [27983] Re: JirkaŠčobák
No, Jirko, tvoje protiproudé provozování akvaristiky(nic proti němu) je sice možné, leč mnohdy do dané debaty vnese ještě více chaosu, mám-li tedy pmoci, budu co možná nejstručnější a použiji svojí oblíbenou poučku, že když je blbě, nebo ještě "lépe" hodně blbě, chce to bezodkladně začít v vodoléčbou. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2018 20:15 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Mimo Kassandru:
Prošel jsem si zde uvedené linky:

1) Reportáž české televize má dvě slabá místa. Za prvé hovoří, že "správné" akvárium obsahuje topítko. Zbytečné. Topení má smysl jen pro akvaristu, který chce buď chovat na vysoké teploty náročné druhy nebo bydlí v místě, kde se teploty nedostanou nad 20°C. Doporučuju změřit, jaké teploty vody (klidně ve sklenici) člověk v bytě má a přizpůsobit tomu druhovou skladbu (co by někteří za teploty pod 20°C dali !!!). Teplota 20-25 je v pohodě pro většinu rostlin a ryb a není třeba přitápět (kolísání teplot je naopak pro mnoho ryb super). Druhá slabina, je dlouhý záběr na ampulárie, ze kterého může laik získat názor, že toto je správný šnek na úvod. Opak je spíš pravdou. Ideální jsou levatky, které ale nejsou komerčně zajímavé a žádná akvaristika o nich reportáž nenatočí.

2) Článek, Jak začít s akvaristikou je fajn. Moc se mi líbí, že o dnu s výškou 2-3 cm hovoří jako o dostatečném. Mám ověřeno.
Co se dá diskutovat, je potřeba filtru. V praxi se akvárium bez filtru buduje snadněji, problém ale je, že je poučka: "Filtr do akvária patří" natolik zažraná v mainstreamu, že se akvaristé bez filtru cítí nekompletní. Pozitivní příklad:
Před časem jsem jednomu klukovi věnoval své 20l nepoužívané akvárium, on do něj naházel jednoduché rostliny, dal ani ne 1 cm substrátu a čekal. O tři týdny později (13. 4. 2018) jsem mu dal šest kusů potěru dunajských gupek, když mu žily, tak za další dva týdny dalších deset. Dnes jsem se za ním byl podívat. Má to bez filtru, nenapuštěné úplně, s okřehkem na hladině a jedním CPO. V pohodě. Životaschopné. Rostliny rostou, ryby nehynou. A to tam má tepleji, než já doma.

3) K tomu se nedá nic říci, Roman umí pomoci :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2018 19:55 Muž LeRi [315] Re: Kasandra
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   29.07.2018 19:53 Maq Re: Kasandra
Myslím že v daném případě není na vině ten štěrk, nýbrž akvarista.
(1) Akvárium bylo přerybněné. Filtrace slabá.
(2) Tím pádem se hodně krmilo, hodně svinstva rozkládalo. Ve vodě i ve dně.
(3) Hodně organického svinstva znamená hodně breberek (bakterií a spol.), které všechny dýchají.
(4) Snížená hladina kyslíku, organická svinstva ve vodě a ve dně, parazité. To oslabuje ryby i rostliny. Potíže se kumulují.
Hlavně si z toho neudělej závěr, že s tímhle problémem zásadně trhneš s větším akvárkem a lepším filtrem. Popsaným postupem se dá zničit jakékoli akvárium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2018 19:51 Muž LeRi [315] Re: File1980
Jenomže pokud to akva nefunguje a jediné co jo drží při životě je ten byť slabý filtr tak jeho výměnou vše zhorší protože ten nový bude fungovat až za měsíc ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2018 19:45 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Kasandra
Není jediná rostlina, která ti prosperuje?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2018 19:26 Muž File1980 [53] Re: LeRi
Já myslím, že v tomto případě je úplně jedno s čím se začne v první řadě.Ono se totiž musí začít se vším znova a správně v první řadě. ;-) a dotyčná by si hlavně měla něco o akvaristice přečíst, ať už tady na stránkách nebo jinde.Např.odkazy v modrém poli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2018 19:25 Kasandra Re: LeRi
Pokus s octem jsem udělala a nic nešumí, jmenuje se to akvapísek a dodavatel je Zdeněk Lhota Bernartice. Tak nevím, kde je chyba??? Proč všechny kytky uhynou a nic neroste. Někdo říká nečistit tak často, někdo zase čistit častěji, jsem z toho blázen. coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.07.2018 17:42 Muž LeRi [315] Re: Kasandra
Živé zdravé rostliny krom ampulárií žádní šneci co tam máš nežerou ti likvidují jen ty mrtvolky. Rostliny ti hnijí protože se jim nedaří ( můj tip špatné dno, jaká pak to je drť?) Vyndej trochu té drti (a pamatuj že každá drť mimo lávové je v akvaristice podezřelá už tím názvem) propláchni a dej do skleničky ohřej ocet a zalej tu drť, pokud bude šumět je vymalováno a budeš stát před dalším rozhodnutím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2018 17:17 Muž LeRi [315] Re: File1980
V první řadě musí vyřešit růst rostlin potažmo dno, novou kostkou bioakvcitu vše akorát zhorší pokud tam je nějaká osádka.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2018 13:20 Muž File1980 [53] Re: Kasandra
Čerpací hlava je dobrá, ale nasaď na ni větší biomolitan např. www.profiplants.cz/…
Tento co tam máš je tak do 20 L AQ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.07.2018 12:55 Muž LeRi [315] Re: JirkaŠčobák
Ano pokud to není plné mramoru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2018 12:55 Kasandra Re: afc1886
V akvaristice mi řekli, že je to bublifuk :-( molitan je pořád plný bordelu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2018 12:41 R Muž afc1886 [14655] Re: Kasandra
V prezentaci píšeš, že tam máš bublifuk, ale máš tam čerpací hlavu s bioakvacitem, který by bylo vhodné vyměnit za větší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2018 12:01 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LeRi
Není to ideální dno, ale pracovat se s ním dá. Já bych to zvládl. Ubral bych z něj asi tak polovinu, neodkaloval a bylo by dobře. Konec konců, toto funguje rok: rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2018 10:41 Muž LeRi [315] Re: Kasandra
Řekl bych že to současné budeš stejně znovu zakládat jelikož mi přijde že tam máš v první řadě špatné dno (moc hrubé a bůh ví co to je), takže pokud chceš větší akva a chceš pomoci jsi na správném webu. Ptej se čti rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky a určitě to s pomocí zdejších akvaristů zvládneš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2018 10:36 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Kasandra
Mohla bys dokoupit ty rostliny, které ti žijí a prosperují.

Šneku máš hromadu, protože se rozpadly rostliny a oni měli, co žrát. Buď za ně ráda - chtěla bys, aby to nikdo nežral a nastoupily sinice?

Kromě toho si přečti dennikn.sk/…

Když tam máš jen pár ryb a ještě labyrintních, zkusil bych vyhodit filtr. Možná rostliny lépe porostou. Další věc je, jestli nemáš zlé odvětrávání akvária. A mohla bys častěji měnit vodu. Tak 10-15% 2x týdně.

P.S. Odsála jsi všechny shnilé rostliny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2018 09:57 Kasandra Re: Xlienka
Měla bych dokoupit nějaké rostliny, když už je teď nebude nikdo užírat? Nebo je chyba ve slabé zářivce nebo filtraci?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2018 09:35 Maq Re: Xlienka
Jenže se zgruntu novým akvárkem je člověk víc natěšený, důkladnější, a hlavně - víc ochotný nasávat vědomosti.
Kromě toho větší akvárko je skutečně o cosi snadnější.
=
Měl bych ale poznámku k tomu "načetl/a jsem toho spoustu." Nedělám tady samozřejmě žádný objev, ale ta věc se tak často opakuje, že neuškodí napsat tučně:
Všechno co říká/píše kdokoli kdo něco prodává je nejlepší vůbec neposlouchat/nečíst.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2018 09:34 Kasandra – Zakládání akvária
Vložila jsem současnou fotku, je to hrůza. Zůstal tam 1 čichavec a betták se samičkou, no a okousané a shnilé rostliny a spoooousta šneků.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.07.2018 08:49 Žena Xlienka [276] - AmerikaRe: Kasandra
Já bych nejdřív zkusila rozjet znovu a lépe tu 60l a až když budeš vědět jak na to šla bych do toho většího. Tady byla chybou osádka již od základu. Když ti vymřela zkus teď nastolit rovnováhu. Je to již trochu zajeté a s jedním beťákem by to mělo fungovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.07.2018 07:31 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Kasandra
Větší objem je samozřejmě lepší, ale s největší pravděpodobností děláš něco špatně a dá se čekat, že budeš chybu opakovat i u té 100l. On to zas takový objemový rozdíl není. Pomohla by aktuální, kompletní a pravdivá prezentace a společně na to můžeme přijít. A projdi si znovu všechny odkazy, co tu jsou v záhlaví.

Záleží samozřejmě na finančním limitu a prostorách, ale nechceš koupit rovnou 200l? Podle mě to o moc dražší nebude a nárust objemu zásadní.

Nakonec klidně můžeš mít dvě pěkná a fungující akvária. ;-) První a zásadní předpoklad máš, když nevíš, tak se přijdeš poradit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2018 06:57 Kasandra – výběr akvária
Chtěla bych požádat o radu s výběrem akvária. Jakožto začátečník amatér mám asi rok 60l akvárko. Původně pořízené pro bettáka, kterého jsme dostali v bettárku. Bylo nám ho líto, tak jsme pořídili 60l set. V akvaristice nám k akvasetu hned přidali nějaké tetry a ancistruse jako nutnost. Samozřejmě to moc nejde, rostliny nerostou, filtr - bublifuk pořád zanesený bordelem, voda , přestože ji každý týden měním a čistím filtr, divně zapáchá. Po návratu z týdenní dovolené ryby pochcípané, přežil jen betták se samičkou a čichavec, mimochodem velmi vhodná ryba do malého akvárka. Všude samý šnek, filtr už ani nehučí, jak je plný bordelu. Že já blbec se vždycky nechala nachytat. No zkrátka už mě to nebaví. Nechci s tím skončit, spíš zkusit něco většího, jak všude čtu, větší jde lépe. Nastudovala jsem kdeco, ale prosím o radu, máte někdo zkušenosti s akvarijním setem od Rataje? www.rataj-spk.cz/… nebo raději ještě o něco větší? Rozumím tomu tak, že je tam vše potřebné nebo je nutné ještě nějakou techniku dokoupit? Ráda bych začala znova a pořádně, je mi líto těch rybek a vyhozených peněz za pořád dokola kupované kytky a různé sajrajty do vody. Nebo je lepší pořídit všechno zvlášť? V tom případě prosím o radu, co všechno je potřeba pořídit, bez čeho se akvárko neobejde. Do akvaristiky už radši pro radu nejdu. Moc děkuji. :-)
EDIT- Našla jsem ještě tohle prosím poraďte. www.akvamex.cz/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.07.2018 20:17 R Muž Anthrax [4739] Re: Andaska
Určitě to vymyj vodou, bez saponátu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2018 20:06 Andaska – Priprava akvaria
Ahoj, mam akvarium Cat Gato 112l. Je treba akvarium nejdriv vymyt, nez do nej zacnu pridavat dno? Nebo se vymyvat nemusi? Dekuji.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2018 13:00 Maq Re: NHKG
Já to beru a věřím Ti, že Ti to tak funguje. Ale když přejdeš na takové údaje jako "molitanu stačí 4% objemu akvárka", tak se musím ptát, kolik z toho je víra v něco, a kolik solidně odůvodněný poznatek.
Předpokládám že si uvědomuješ, že intenzita nitrifikace je závislá na vícero proměnných, než jen na objemu molitanu. Např. pH, obsah kyslíku, rychlost proudění, obsah rozpuštěných organických látek, a další. Předpokládám, že máš nějak odměřené koncentrace amonia/ku a dusičnanů, ale nemyslím, že bys měl možnost nějak analyzovat, kde ty nitrifikační bakterie vlastně máš - jestli skutečně v tom molitanu, nebo někde jinde.
Píšu to se vším respektem. Myslím že by neměla vzniknout situace, kdy si lidi řeknou aha, 4% molitanu a jsem v pohodě. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.06.2018 09:19 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Maq
Kvalitní voda znamená nízké dusíky a takové parametry, aby se mohlo vyměnit najednou 50% objemu akvária bez obav o zdraví ryb (tvrdost dle potřeb ryb, nízký chlór, ...). Já mám takový vodovod, ale určitě by to šlo řešit i reverzní osmózou a velkým barelem.
Filtraci mám sice kombinaci molitan(30l) a keramika (7,5l) na 450l akvárium. Ale keramika tam je asi 2 roky bez čištění, takže asi už bude pěkně zanesená. A k tomu ještě mám malý filtr na mechanickou filtraci, protože moje ryby hodně hrabou ve dně. Ale při rozumném zarybnění stačí, aby molitanu byly 4% hrubého objemu akvária.
A co jsem zapomněl zmínit, je potřeba řešit kyslík ve vodě. Někdy nestačí čeřit hladinu a je potřeba vzduchovat motorkem nebo přes čerpací hlavu/difuzor.
Ale fakt mi to přijde jednoduché. Začátečník si koupí 1-2 externí filtry, nasype písek, nechá zajet a šupne malé ryby. Pak jen mění vodu, čistí předfiltr a občas propere část filtru případně očistí skla. Pokud pravidelně měří NO3, může si časem vyladit tu údržbu tak, aby neměnil zbytečně moc a často a přitom se voda držela na dobrých parametrech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2018 08:56 Maq Re: NHKG
Ještě prosím upřesni, čemu říkáš "kvalitní" zdroj vody a jak používáš tu filtraci, tedy jaká média.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   19.06.2018 08:49 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: JirkaŠčobák
Jirko, není těžké držet akvárium bez rostlin, ale musí se dodržet pár podmínek:
- kvalitní zdroj vody
- pravidelná výměna vody, čím více se mění, tím lépe
- při náznacích problémů okamžitě měnit vodu
- kvalitní filtrace s velkým objemem a dostatečným průtokem
- dno jemné a moc do něj nehrabat
- vybrat vhodné ryby, ne každému druhu výše popsané vyhovuje
Já tomu pomáhám plovoucími rostlinami, ale ty nejsou nutné. Spousty ryb tyto rostliny žere, takže u takových ryb se plovoucí rostliny neudrží.
Po pravdě akvárium jen s plovoucími rostlinami má pro mě velkou výhodu. Pokud je nastaveno správně, není u nich problém s řasou/sinicí. U všech mých klasických akvárií s rostlinami s řasou/sinicí bojuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2018 21:27 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Strakááč
Co popisuješ, je podobné akva jako pro cichlidy. Bez rostlin nebo skoro bez rostlin. Stojí tzv. “na vodě”. Ale to se musí umět a považuju to za docela těžké. Umíš to?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   18.06.2018 20:57 R Muž ctibum [6876] Re: Strakááč
Častý odkalování asi nebude úplně ku prospěchu, řekl bych. I dno je filtr, žije v něm spousta bakterií všelijakých a ty se živí i tím bordelem. Zjednodušeně řečeno. Taky z toho bordelu žijí kořenící rostliny...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2018 20:56 Silviebaris Re: ctibum
Pěkná hláška....Jak pravil Horác, čím dřív tam dáme ryby, tím dřív si budeme moct koupit nové... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.06.2018 19:40 jamajcan Re: Strakááč
Proto by měl člověk začít s něčím jednodušším, aby ty souvislosti nějak pochopil. A až ty souvislosti pochopíš, bude to brnkačka. Ale držím Ti palce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2018 19:36 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: jamajcan
No, z toho co vím, teď od vás tak figl je v tom mít rostliny při zabehu a pak často menit vodu a odsávat částo.. a pak to má filtr jednodušší..
Nebo že by měl někdo třeba dvě akvaria vedle sebe a měl mezi nima průtok a jeden filtr dohromady jedno bez rostlin a druhý totálně zarodtlý? třeba? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2018 19:24 jamajcan Re: Strakááč
Strakááč napsal: A když má někdo obecně sumce atd prostě kořen a sutry (amazonku), bez jediný rostliny jak, to, že ryby nechcipnou ? Jak to, že to nějak funguje? Co tam mám dát za rostliny... nechci mít akvarium úplně zarostly.. ale nějaký do pozadí bych klidně přidal... a mozna i akvarijni mech...
Dlouhodobým zkoušením na to časem přijdeš, pokud u toho vydržíš ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2018 19:20 R Muž ctibum [6876] Re: Strakááč
Trochu mícháš jablka a hrušky, řekl bych. Jasně, že to jde. POTOM. Ale je potřeba tomu přizpůsobit ten záběh, kterej ty chceš tak nějak vynechat, nebo přinejmenším ošulit, a taky následný provoz... Ale třeba se pletu... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2018 18:50 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: JirkaŠčobák
A když má někdo obecně sumce atd prostě kořen a sutry (amazonku), bez jediný rostliny jak, to, že ryby nechcipnou ? Jak to, že to nějak funguje? Co tam mám dát za rostliny... nechci mít akvarium úplně zarostly.. ale nějaký do pozadí bych klidně přidal... a mozna i akvarijni mech...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2018 17:55 jxc – změna aq
Fotka k příspěvku zdravím a prosím o radu,
chci obměnit stávající aq, má tvar delta (dle obr.) a uvažuji o typu Malawi nebo Tanganika. Bude to dostačující, popř. jaké ryby tam nasadit?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   18.06.2018 16:45 R Muž ctibum [6876] Re: JirkaŠčobák
Jak pravil Horác, čím dřív tam dáme ryby, tím dřív si budeme moct koupit nové... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.06.2018 16:41 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Strakááč
Ptal jsi se, kdy ryby. Odpověď zní: “Silně to osázej jedním, dvěma druhy rychle rostoucích rostlin, počkej měsíc a když budou rostliny bujet, nasaď jeden druh ryb.”
Přečti si pro jistotu dennikn.sk/…

Pokud prohlašuješ, že dáš ryby dřív, ptam se: “Kolik ryb chceš zabít?”

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [25] ...... 144

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145811x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13369-zakladani-akvaria?od=1201