Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zakládání akvária

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Zakládání akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2016 14:48 Muž Sitius [26] - učit se, učit se, učit seRe: PaYoch
Tak za 1. 21w se nerovna 24w a za druhé já netvrdil že to bude svítit stejně...ani jsem nepopíral rozložení světla po akváriu a rozích.
jinak pět rozdílů jsem našel, první se mi líbí druhé vůbec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2016 14:47 Muž PaYoch [134] Re: Errov
Nepropadej panice, dneska už se dá se světlem ledacos vymyslet, přisvítit led páskem atp., akorát holt set koupíš za pár peněz, a pak zjistíš, že následně za filtr, světlo a další serepetičky dáš tolik, že jsi celkově na ceně setu od Eheimu... Mluvím z vlastní zkušenosti, taky jsem to prvně udělal přesně stejně... :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2016 14:08 Errov Re: jamro27
Já už mam ten set doma teď už je pozdě :/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2016 13:59 Muž PaYoch [134] Re: Sitius
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak asi takhle: najdi 5 rozdílů ;-) Na prvním je setová 21W úsporka, na druhém 24W T5 HO. Řekni, že to svítí stejně :-D

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2016 13:53 Muž Sitius [26] - učit se, učit se, učit seRe: DaveLister
watty se počítají ve všech osvětleních ;-) jen to není adekvátní, třeba 1w led není to co 1watt v žárovce a ani 1w v zařívce. ale pokud umíš převádět, tak se to do +- pár procent dopočítat většinou tam jsou jak watty, tak lumeny, což ještě nění ideál, ale hodně napoví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2016 13:44 Muž DaveLister [478] Re: lhajek
Tak je to určitá aproximace. Stejně tak jsou aproximací lumeny. Ovšem měl jsem za to, že všechna ta doporučení o wattech na litr apod. jsou vztažena k nějaké "běžné zářivce", ne žárovce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2016 13:42 Muž jamro27 [40] - krevetkyRe: Sitius
tomu never ze svetlo je slabe, je to ozaj vydareny set a svetla je az moc na moj vkus. Led osvetlenie tam je ozaj dobre.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2016 13:42 Muž lhajek [1870] - Rostliny
Watty vám maximálně řeknou kolik to žere (má spotřebu), ale nic vám neřeknou o tom kolik z toho jde světla ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2016 13:40 Muž DaveLister [478] Re: Sitius
Copak se waty počítaj v žárovkách?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2016 13:26 Muž Sitius [26] - učit se, učit se, učit seRe: PaYoch
No tak 15W Ekvivalentní příkon žárovky 70 W, takže pokud má akvárko co psal cc 50litrů, tak má víc než půlka lidí tady na foru.rozprostření světla je druhá věc, ale osvítit by to mělo dostatečně. ten druhej set co tu někdo doporučil, tak je moc pěknej, ale zdá se mi tam ještě slabší světlo než v tomhle 4,5W led.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2016 12:37 Muž PaYoch [134] Re: Faire42
Určitě ne, ale někdy se silnější úsporka nevejde pod dekl světla, protože je delší/má větší průměr atp. Není problém změřit a koupit tu nejsilnější, co se tam vleze. Já jsem provozoval podobný set, a skončil jsem nakonec u zářivky T5 24W. On je problém ještě v tom, že je to bodový zdroj a do rohů akva se světla dostane málo. O osvětlení je tu celé vlákno, tady bych to neřešil. Reagoval jsem pouze na konkrétní doporučení, které podle mého názoru není v současné situaci namístě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2016 12:25 Muž jamro27 [40] - krevetkyRe: Errov
skus pozret aj ine, mozem ti odporucit tento set, ma ho syn a sme snim nad mieru spokojny. cena je vyssia ale nemusis nic viac s akva riesit.

www.akva-tera.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2016 12:11 Muž Faire42 [37] - Z donucení miníčkaRe: PaYoch
tu přece není problém vyměnit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2016 11:41 Muž PaYoch [134] Re: Sitius
Já se obávám, že na cabombu určitě, a nejspíš ani na růžkatec nemá ten set dost světla - je tam 15W úsporka...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2016 11:23 Muž Sitius [26] - učit se, učit se, učit seRe: Errov
rozhodně dobré mít rychle rostoucí rostlinu na začátek, egerie roste rychle a pěkně se větví.kyždou chvilku jsem to vyhazoval.vzhledově se mi víc líbí třeba ta cabomba nebo Ceratophyllum demersum.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2016 09:58 Errov Re: JirkaŠčobák
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2016 00:35 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Errov
Dej obrázek toho setu nebo link.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2016 23:23 Errov Re: JirkaŠčobák
Jasně no popravdě sám nevim co od který rostlinky čekat. Chci něco pro tetry.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2016 23:09 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Errov
Errov napsal: Tak zatim 4 rostliny a pro další se chystám. Počkám a uvidim. Jsou to cabomba caroliniana a egeria densa.

U egerie je zbytečné řešit substrát, jak jsi psal prve. Egerii bych použil, pokud bych chtěl akvárium s se zarostlou hladinou a vlastně skoro celé zarostlé. Nepotřebuje kořenit, bude plavat. Bez filtru, vzduchování, ničeho, jen světlo. Prodírat se tím budou jen dost malé ryby. Ideální pro krevetky.
Cabomby naopak budou žádat světlo a samostatnou džungli.
Podle mě každá z těchto dvou rostlin udělá z akvária něco jiného. Kdybych je zasadil obě, počkám, která převládne, bude dominovat a podle toho se finálně rozhodnu, pro koho to akvárium je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2016 18:28 Errov Re: JirkaŠčobák
Tak zatim 4 rostliny a pro další se chystám. Počkám a uvidim. Jsou to cabomba caroliniana a egeria densa.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   13.04.2016 12:18 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Errov
Navrhuji, přečti si tento můj blog: dennikn.sk/…

Důležité pasáže pro tebe:
"Mnoho lidí se na diskusních fórech ptá jako první na ryby nebo techniku. Rozumím jim, ryby mají před očima, ale je to totálně zle. Každé ryby mají totiž na nádrž specifické požadavky. Bojovnice (labyrintky obecně) milují hladinu zarostlou vodními rostlinami. Jiné ryby žádají volný prostor na plavání. Jiné měkké dno. Akvárium pro krevetky je zase něco úplně jiného. Když se nezajímáte primárně o rostliny, osázíte akvárium více druhy, ne všem se bude dařit a vy nemůžete dopředu vědět, jaký biotop se vám podaří vytvořit.
...
Zjistěte, jaké rostliny vám porostou. Dejte jim měsíc. A až pak se dozvíte, pro jaké živočichy doopravdy máte ideální biotop. Filtraci a vzduchování můžete přidat vždy, ale možná zjistíte, že pro těch pár ryb (krevetek) to není třeba (hejno krevetek mi prosperuje a množí se v 35. litrovém akváriu, které totálně zaplňuje Vallisneria gigantea). Proto je hloupost řešit jako první ryby a techniku. Tyto věci by naopak měly přijít až na závěr (samozřejmě můžete mít před očima představu, ale buďte připraveni ji změnit).
...
... pokud zakládáte akvárium, jsou komplikace a nezdary zcela normální. Rozdíl je ale v tom, že pokud založíte akvárium jen s rostlinami a necháte ho existovat měsíc bez ryb, komplikace, pokud nastanou, nebudou katastrofální."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2016 11:49 Muž DaveLister [478] Re: Errov
Kytek co nejvíc, že začátku hlavně nenáročné rychlerostoucí druhy, ideální je, když je hned při založení pokryta většina dna. Neonky vyniknou na tmavém, pancernicci potřebují jemnější dno bez ostrých hran, já bych tam dal černé nebo hnědé flexiobklady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2016 11:18 Errov Re: DaveLister
Chtěl bych tam buď neonky nebo Tetry Amapanské. Pak krunýřovce pancéřníčka a nějakou parmičku. Kolik kytek bych měl koupit? Chtěl bych ho rozjet už dnes dno + kytky. Filtr řeším vedle ve vláknu ale asi tam zatim necham cat-gato co byl v setu. A přidám kladoforu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.04.2016 10:30 Muž DaveLister [478] Re: Errov
2-3 kytky jsou zatraceně málo. Barva je jedno, ale neonky nejlépe vyniknou na tmavém podkladu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2016 10:24 Errov Re: lhajek
No chtěl bych tam 2-3 kytky a pak neonky a tetry. Když seženu vhodnou zrnitost je jedno jakou bude mít barvu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2016 07:02 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Errov
Nebo Liapor ( rybicky.net/clanky/… )

Ale chtělo by to rozepsat se více jaká je představa akvária, jestli rostlinné nebo něco jako černé jihoamerické vody apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2016 05:13 R Muž afc1886 [15210] Re: Errov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2016 02:08 Muž DaveLister [478] Re: Errov
Normální křemičitý nebo říční písek, případně flexiobklady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2016 02:03 Errov Re: DaveLister
Co bys doporučil?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   13.04.2016 01:38 Muž DaveLister [478] Re: Errov
černobílou drť nee :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2016 01:36 Errov – Jaké dno
Ahoj koupil jsem set 54l a chtěl bych se zeptat co použít na dno. Napadl mě dolu kvůli kořenům kytek Písek a na něj bílo černou drť šlo by to? Diky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2016 20:18 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: JduSi
Podle mě můžeš akva čistit čímkoliv pokud to pak ze skel dostaneš pryč dostatečným opláchnutim nebo to nějak zneutralizuješ.
Co se týče ryb tak s těma pavíma okama a ancikama opatrně ať jich na ten objem není moc. Jsou to prasátka.
K těm zářivkám bych doporučil pořádné reflektory.
A z rostlin začít s něčím nenáročným Hnědovka, Anubiasi, Valisnerie, Cryptocoryny, Limnophila, Růžkatec, Egeria, nebo něco z plovoucích jako je Salvinia, Limnobium apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2016 20:17 Muž JduSi [16] Re: NHKG
Krisna (stejneho avatara mel) ? :-D Jasne ,ze jsem hral,ale to jsme OT :)
jinak dik za rady,kazdopadne teda zkusim co nejjemnejsi metodu cisteni,abych neco neudelal spatne..
Mimochodem co za osadku bys teda doporucil ? Pavi ocka chci kvuli detem,jsou barevne a budou radi za miminka :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2016 20:15 R Muž romant [28001] Re: NHKG
Savo originál a tanky necháme kde jsou. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2016 20:10 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: JduSi
Pokud budou ancitrusi, tak jsi hodně omezený. Většinu druhů buď sežerou nebo olámou. Řasy žerou jen při hladu v mládí... Zvaž ještě tu osádku. Navíc paví očka se ti při dobré péči při této osádce přemnoží. Savo souhlas, ale jen to základní, co se používá i do studen...

PS nehrál jsi WoT v EHW? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2016 20:08 R Muž romant [28001] Re: JduSi
Kys. citrónová, soda, ale klidně i savo, umeješ vypláchneš a není co řešit. Zbytek bych řešil zde. rybicky.net/forum/3037
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2016 19:56 Muž JduSi [16] – Nove akva
Ahoj vespolek.
Chystam se zalozit akvarium (po hodne letech) a potrebuju poradit s jednou banalitou a s jednou zasadnejsi veci.
Prvni vec je,cim muzu vycistit zapatlane akvarium zevnitr? Vim,ze se nesmi pouzit cistici prostredky,tak me zajimaji vase rady.
Zasadnejsi vec je volba rostlin do akvaria. Akvo bude 80x35x40 a svitit mu budou 2x 18W zarivky. Vodu mame mekkou,teplotu budu drzet kolem 25-28 stupnu a osazenstvi ryb se bude skladat z pavich ocek,neonek,pancernicku a ancicaku. Potrebuju teda poradit,ktere rostliny se budou hodit nejvice.
Dekuju

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2016 14:41 Muž motýlek [275] Re: Urtman
no - bohužel, mám podobné zkušenosti ... přímo v prodejně položit deset kousků na stůl a přijít za půl hodiny a vzít ty, co ukazují stejně ;-) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.02.2016 13:20 Muž Yirka [9185] Re: Urtman
Do 1 stupně je to normální odchylka často i udávaná výrobcem. Dva a půl již je hodně, většinou to bývá způsobeno posunem škály či trubičky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.02.2016 12:55 JoKa Re: Yirka
Nejlepší a skutečně dlouholetou zkušenost mám s obyčejnými tenkými skleněnými teploměry

Tak to jsi měl Jiří asi štěstí na kusy. Jeden čas mi to vrtalo hlavou, proč každá vytíračka vykazuje jiné teploty, když tam zrovna netopím. Tak jsem koupil 6 kusů, úplně nových a všechny jsem je ponořil do jedné sklenice. Za hodinu jsem se nestáhal divit. 3 teploměry ze 6 ukazovaly přibližně +/- 0,2 stejně. U těch dalších třech to už bylo horší. Jeden dával o stupeň víc, jeden o stupeň méně a ten třetí dokonce o 2,5 stupně víc...
Což už ve vytíračce vadí docela dost...
Cena v tomto případě odpovídá kvalitě. Samozřejmě dá se to řešit, na skle mám tu odchylku napsanou a dopočítám si, ale........
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.02.2016 06:21 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: deck
deck napsal: Nalepovací teploměr je na... Kup obyčejný s přísavkou a budeš vědět, kolik má voda teplotu přesně a né přibližně. X-)

Nejlepsi teplomer je zadny. Kup si poradne topitko a nemusis se o teplotu starat ;)
Ale aby se na me lidi nevrhli, teplomer se hodi, ale ja mam jen malej el. a pouzivam ho jen treba v lete tak na zkontrolovani teploty, kdyz bylo venku 40C uz tyden a klimosku jsem kvuli rybam zapinat nechtel. Jinak mam prutocny topitko a teptota se nikdy nemeni. U tycovych topitek to byl vzdycky opruz. Tehda jsem teplomer mel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.02.2016 17:56 Muž Yirka [9185] Re: Sitius
Nejlepší a skutečně dlouholetou zkušenost mám s obyčejnými tenkými skleněnými teploměry za pár korun- www.jkanimals.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.02.2016 17:20 Muž Jifi [675] Re: NHKG
Horší je, když topítko přestane vypínat a topí furt. To se před pár desetiletími stalo strejdovi, ryby uvařil. Tvoje varianta byla ta lepší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2016 17:17 Muž deck [85] - Všeobecně akvariaRe: Sitius
Nalepovací teploměr je na... Kup obyčejný s přísavkou a budeš vědět, kolik má voda teplotu přesně a né přibližně. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.02.2016 17:07 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: deck
Já mám s nimi ještě horší zkušenost. Používal jsem nalepovací teploměr 10let. Po 10 letech se "zasekl" na 25°C a ukazoval pořád 25°C bez ohledu na teplotu vody v akváriu. Kvůli tomu jsem si nevšiml vadného topítka klesla mi teplota vody v akváriu na 20°C. Ryby to naštěstí přežily bez problému.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.02.2016 16:54 Muž deck [85] - Všeobecně akvariaRe: xoxo
Lepší a přesnější je klasický s přísavkou. U nalepovacích teplotu jen hádáš, nedá se přesně určit teplota, jen tak kolem ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2016 15:26 Muž Sitius [26] - učit se, učit se, učit seRe: xoxo
Lepí se ven, mám ho taky a super. jen to chtělo o třídu větší aby se to dalo lépe číst :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.02.2016 14:29 Žena Belisana [476] - gavúnci, labyrintkyRe: xoxo
Patří ven a hlavně si dej pozor, abys ho umístil tam, kde na něj budeš dobře vidět, je potřeba se na něho dívat přímo, já jsem si ho kdysi nalepila z boční strany a pak jsem na to špatně viděla, protože nebyl z boku k akvárku dobrý přístup
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.02.2016 13:51 R Muž afc1886 [15210] Re: xoxo
Ven
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.02.2016 13:48 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: xoxo
Sice jsem ho nikdy neměl, ale pokud vím tak se lepí ven.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 144

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145853x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13369-zakladani-akvaria?od=2728