Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zakládání akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 48 Přejít na další stránku   1  
Zakládání akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.10.2016 22:01 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Maq
Tak jsem ten clanek precetl a prijde mi naprosto v poradku. Asi nejuplnejsi clanek co jsoe dlouho cetl. Ten clovek vi o cem mluvi a ma prehled o ruznych akvarijnich stylech a jejich ruznych pozadavcich. A ta cast o sazeni (ci nesazeni) rostli pri zakladani je velmi logicka a spravna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   24.10.2016 21:41 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Maq
Rostliny nijak k zabehu akvaria neprispeji. To je trochu nepochopeni toho co rostliny delaji. Hodne rostlin se dava PROTOZE akva neni zabehle. tzn. nejsou tam bakterie, ktere by odpadni latky odbouravaly. A ty kytky to delaji za ne. Pokud mas zajety filtr, muzes nasadit ryby rovnou (vice mene ignoruju, ze dno casto filtruje 50% a filtr tech dalsich 50%). Stejne tak muzes nasadit ryby a menit vodu. V mnoha akvariich ani zadne kytky nejsou a nikdy nebudou. Proste ryby chteji cistou vodu a jak toho dosahnes ji jedno.
Takze kdo/co prijde kdy a v jakem mnozstvi a co musis s akva delat behem zacatku zalezi na mnoha vecech a jedinou vec co musis vedet, jak biologicky (ci radeji chemicky) akava funguje a ceho bys mel dosahnout.
Ta rada davat hodne rostlin na zacatku je proste jednoduchy navod pro lidi co akvaristice nerozumi a treba ani nechteji, jen chteji, aby jim akvarium prospivalo, ryby jim nechcipaly a nemeli s tim moc prace. Takze pro zacatecniky je to jiste rada dobra.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.10.2016 18:13 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: vaaclav
OT: Na druhou stranu pan Pelikán v hádkách míval většinou lepší argumenty a přišlo mi, že poté co přestal na akvaristu přispívat, šlo to fórum do kopru a lidi se přestěhovali sem...

@Maq: Já si filtr nechám minimálně měsíc zaběhnout v jiném starším akváriu a pak dávám ryby po cca týdnu od založení. A akvária jsem míval bez rostlin a teď s plovoucími rostlinami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2016 16:58 Maq – Kdy a kolik rostlin?
Narazil jsem na článek, ve kterém zkušený a známý akvarista (záměrně ho nejmenuji) doporučoval několik dní po založení akvária vypustit ryby, a teprve potom postupně sázet rostliny.
Vyslovil jsem nad tím údiv, protože moje praxe je úplně jiná: co nejvíce rostlin hned zpočátku a s rybami nějaký čas (pár týdnů) počkat. A doplnil to názorem, že je to nejrychlejší cesta k zaběhnutí akvária.
Jiný zkušený akvarista na to namítl v tom smyslu, že akvarista nespěchá, a že osídlovat postupně akvárium rostlinami a rybami má smysl - byť nikterak netvrdil, že je to jediná správná cesta.
To vše ve vlákně, kde nás administrátor s takovou diskusí označil za off-topic.
Tak to přenáším sem, a trochu rozvinu svoji myšlenku: Při zakládání akvária se podle mého chápání k dosažení čehosi co nazýváme biologická rovnováha spěchat má a musí. To není projev netrpělivosti, a je naopak věcí zkušenosti a znalostí akvárium zaběhnout co nejrychleji a beze ztrát.
Můj recept je hodně rostlin hned. Teď tady čtu, že jiní, respektu hodní akvaristé, to vidí (trochu) jinak. A tak tedy zkusím do fóra poslat otázku: Kdy a kolik rostlin patří do zakládaného akvária? Jak to děláte vy ostatní?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.10.2016 16:12 Muž LiborSprysl [9015] Re: Maq
Ale určitě se najde situace kdy to dělat pozpátku má smysl... :) ... logicky. Vy do "hladové" vody, nejčastěji z vodovodu dáte fůru kytek, abyste lépe zaběhl akvárium. Fůra vám jich chcípne a začnou se rozkládat a voda díky biologickým procesům přestává být hladovou... Jedna cesta. Rostlinář určitého typu nasází pár kytek, kterým vytvoří podmínky a voda začne opět fungovat. Přidá ryby, které začne krmit a ty začnou kadit a přirozeně hnojit a dosazuje... Co je na tom nelogického? Jsou to jen dvě různé cesty a ohánět se rychlostí záběhu je jen tupý alibismus, protože akvaristika o spěchu určitě není.... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2016 16:05 Maq Re: LiborSprysl
Rád bych se optal zcela věcně a bez ohledu na to, kdo to napsal či řekl: Pokládáte ten popsaný postup - tj. napřed ryby, potom a postupně rostliny - za vhodný? Aspoň někdy, za nějakých okolností?
Mě praxe přivedla k pravému opaku: Při zakládání akvária nakoupím naráz hromadu rostlin, a to v přesvědčení, že tím začínajícímu akváriu nejlépe pomohu k záběhu. Samozřejmě mám ztráty, ne každé rostlině se daří, ale vcelku to pokládám za nejkratší a nejlevnější cestu k úspěchu.
S jakýmkoli jiným receptem od zkušených se rád seznámím, podiskutuji...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2016 11:33 Maq Re: Rufa
Patnáct let starý článek zajímavě dokumentuje vývoj akvaristiky (nebo možná spíš vývoj názorů akvaristické veřejnosti).
Některá doporučení jsou vyloženě pozoruhodná. Jmenovitě část o vhodné hrubosti substrátu, pasáž týkající se hnojení, a zejména postup při zakládání akvária: po několika dnech ryby, a teprve následně a postupně rostliny! Pokud jde o to poslední, nikdy bych si byl nepomyslel, že zkušený akvarista může doporučit něco takového.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2016 09:13 Rufa

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2016 09:52 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: afc1886
Se skalárama máš pravdu, přehlédl jsem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.10.2016 15:49 Maq Re: JirkaŠčobák
35 cm výšky je při téhle délce myslím hrozně málo. Chce tam mít hezké rostliny, tzn. že některé budou mohutné a rozrostou se. Já mám 45 cm a když se rostlinám daří, dorostou k hladině natošup, a pak řeším problémy (zastínění nižších, zhoršený pohyb hladiny).
Nemám rád vysoká a úzká akvária, ale jen 35 cm výšky, to fakt ne, to je jen na rostlinnou drobotinu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.10.2016 15:29 R Muž afc1886 [14703] Re: JirkaŠčobák
Na techniku mám přesně opačný názor.Zvolit vhodný filtr a osvětlení a potom bych nemusel ubírat výšku.Ještě když píše,že chce skaláry.Tam bych šel právě s výškou na 50 cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2016 13:26 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: AdrianNo
Ok. Konkrétní rady. Nech si vyrobit akvárium trochu nižší. 40 cm je už možná moc - mě by stačilo 35. Bude snadnější svítit. 105x35x55 je taky 200 litrů.
Pokud fakt nechceš řasy a chceš udělat maximum, použiješ na 200 litrové akvárium v úvodu 20 velkých a 30 středně velkých rostlin. Ty velké rostliny ideálně 2 druhy, středně velké 3. Ideálně od akvaristy v blízkosti, který to má v submerzu.
S technikou ti poradím jen tolik, že bych ji nedával. Substrát štěrk 2-4 mm.
Živočichy budeš řešit později (drobní šneci ti v úvodu vadit nebudou, senný nálev taky ne).


AdrianNo napsal:

Akvárium: 200l vypuklé - Diversa 100x40x50 cm
Filtrácia: AquaZonic AquaPRO 1200- filtrácia s UV sterilizérom a prietokom 1200 l/h
Ohrievač: Aquael GOLD 250W ohrievač s termostatom
Osvetlenie: ?????????????????
Substrát na dno: ?????????????

Chcel by som mať akvárium posiate peknými rastlinkami. V akváriu nechcem chovať cichlidy. Chcel by som niečo ako skaláre, neónky a pod.(rybkami som sa ešte nezaoberal).

Moje otázky:
1. Je filter tejto značky dobrý? Máte s ním nejaké skúsenosti?
2. Aké osvetlenie mám použiť?
3. Mám použiť UV lampu keď mám vo filtri UV sterilizér, alebo je to zbytočné?
4. Aký substrát na dno by ste mi odporúčili? Je lepší piesok alebo kamienky, alebo oboje?(aby sa darilo aj rastlinám a aby boli rybky spokojné)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2016 13:18 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: AdrianNo
Osvětlení. Aha. Když ti řeknu, že mám docela málo řas a používám jen obyčejné úsporné žárovky nebo funguju na denní světlo, půjdeš do toho?
Protože to je pravda :).
Není to jen o světle. Kvalita vody. Dno. OBJEM ROSTLINNÉ HMOTY v úvodu považuju za naprosto zásadní. Tvůj přístup, zkušenosti. To, jak a kolik a čím krmíš a hnojíš.
:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2016 12:17 AdrianNo Re: JirkaŠčobák
V súvislosti s riasami som sa pýtal iba na osvetlenie. Čo sa týka ancitrusov, nedával by som ihc tam kvôli riasám. Je mi jasné, že si s nimi neporadia.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.10.2016 11:24 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: Maq
Ja mam v jednom liapor a ve dvou terramol, díky tomu, že mam ve všech piskořky, tak srovnání dna je poměrně rychlé, pancéřníčkům by se to určitě taky časem povedlo, ale asi ne tak rychle, nicméně taky bude záležet na druhu pancíka, třeba takový kropenáč udělá krátký proces s každým dnem a řekl bych, že poměrně rychle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   18.10.2016 11:14 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: AdrianNo
AdrianNo napsal:
Na dne by som chcel mať pár pancierničkov a ancitrusov.


Až potkáš člověka, který ti řekne, že mu ancistrus doopravdy pomohl vyčistit akvárium od řas, napiš.
Má osobní zkušenost je, že jsem do akvária s dospělým ancistrusem nemohl dát určité druhy rostlin a protože jsem ho nechtěl zabít, čekal jsem roky, až chcípne.
Ano, pokud se ti líbí, jdi do nich. Je zajímavé sledovat, jak samec sedí na vajíčkách.
Dobře se množí, mladé kusy vypadají jako živá stěrka na řasy, takže se dobře prodávají. Já jsem šťastný, že už žádné nemám.

Nehledej "biologickou zbraň" proti řasám, když ještě žádné nemáš a nevíš, jaké budeš mít. Jsou různé řasy. Někde pomohou krevetky. Někde krevetky japoniky. Někde živorodky. Někde neritiny. Někde pomůže jen ruční práce. Někde jsou řasy fajn jako doplňkový zdroj potravy. A ty v tuto chvíli nemáš šajnu, které budeš mít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2016 11:10 Maq Re: Zoidik
Já mám teď v nově založeném akváriu taky pálený jíl, a zatím jsem spokojený. Ale co s tím udělají takoví pancéřníčci? To nevím a obávám se, že to může být problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2016 10:43 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: AdrianNo
Takové světlo ale není, proti řasám je co napsal Maq, tedy hodně rostlin, ze začátku nejlépe rychlerostoucí.
Ze dna se mi nejvíce zatím osvědšil Terramol, je to pálený jíl, ale pozor, chce to hodně proprat před daním do akvárka, je hodně prašný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2016 10:31 AdrianNo Re: Horác
Vyjadril som sa nesprávne, mal som na mysli to, aby podporovalo rast rias čo najmenej
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   18.10.2016 10:29 Maq Re: AdrianNo
AdrianNo napsal: UV nie? Má zlé účinky? Čítal som že zabíja niektoré baktérie.
UV zabíjí všechny mikroorganismy. Ale my akvárium bez mikroorganismů nechceme, naopak je potřebujeme!
Dejte velký pozor při nákupu písku/substrátu. Často se i ve specializovaných prodejnách prodávají nevhodné (ostrohranné, příliš hrubé, nebo s obsahem vápence). Ale konkrétní poradit neumím, je třeba vyzkoušet.
Nedoporučuji výživné substráty. Myslím že mají význam jen pokud dodáváte CO2.
Proti řasám mám jedinou radu, která se mně stabilně osvědčuje (nevím co řeknou jiní): hodně rostlin.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   18.10.2016 10:22 Muž Horác [3942] Re: AdrianNo
Myslíš, že existuje světlo (resp. osvětlení), pod kterým se netvoří řasy? :o) ... Tak až ho objevíš, tak dej vědět :o) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2016 10:01 AdrianNo Re: NHKG
Nad tým vypuklým teda popremýšľam.
Čo sa týka krytu, bude. Kamoš mi ho vyrobí na mieru(drevo). Preto by som dopredu chcel kúpiť osvetlenie. Aké by bolo najlepšie aby sa darilo rastlinám(a hlavne aby netvorilo riasy)?
UV nie? Má zlé účinky? Čítal som že zabíja niektoré baktérie.
Na dne by som chcel mať pár pancierničkov a ancitrusov. Premýšľal som nad
shopakva.sk/… +
piesok-do-akvarii.heureka.sk/…

Nemôžem to takto skombinovať? Chcel som hlavne substrát pre rastliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.10.2016 09:51 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: AdrianNo
Filtr neznám. Určíte poskládat, ale nedoporučuju vypouklé. To sklo trochu deformuje obraz. Prohlídni si to v obchodě.
Osvětlení jestli bude kryt, budeš mu muset přizpůsobit. Pokud nebude, je spousta led svítidel, ale cena bývá vysoká.
UV bych nedával vůbec! Proč ho chceš?
Dno pálený jíl pokud nebudou ryby dna (krunýřovci, pancéřníčci, ...). Jinak písek do bazénových filtrací. Hlavně nemíchat. Kup jen jeden druh.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2016 09:31 AdrianNo – Zakladanie nového akva
Zdravím,

v minulosti som už akváriu mal a teraz som sa rozhodol, že by som si ho znova zriadil.

Chcel by som Vás poprosiť o rady/pripomienky k môjmu výberu.

Moja prvá dilema je, či si mám kúpiť akva set alebo si ho vyskladať sám. Premýšľal som skôr o vyskladaní, ale s tým by som potreboval Vašu pomoc.

Akvárium: 200l vypuklé - Diversa 100x40x50 cm
Filtrácia: AquaZonic AquaPRO 1200- filtrácia s UV sterilizérom a prietokom 1200 l/h
Ohrievač: Aquael GOLD 250W ohrievač s termostatom
Osvetlenie: ?????????????????
Substrát na dno: ?????????????

Chcel by som mať akvárium posiate peknými rastlinkami. V akváriu nechcem chovať cichlidy. Chcel by som niečo ako skaláre, neónky a pod.(rybkami som sa ešte nezaoberal).

Moje otázky:
1. Je filter tejto značky dobrý? Máte s ním nejaké skúsenosti?
2. Aké osvetlenie mám použiť?
3. Mám použiť UV lampu keď mám vo filtri UV sterilizér, alebo je to zbytočné?
4. Aký substrát na dno by ste mi odporúčili? Je lepší piesok alebo kamienky, alebo oboje?(aby sa darilo aj rastlinám a aby boli rybky spokojné)

Ak by sa našiel niekto, kto by mi rád poradil vo všetkých mojich otázkach(je ich ďaleko viac :)), tak by sme si mohli vymeniť maily.


Ďakujem. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2016 07:30 Muž Faire42 [37] - Z donucení miníčka – Vánoce přicházejí
Manželčino srdce prahne po tom, mít doma čtverzubce trpasličího, kterého okukuje při každé návštěvě sklorexu. Proto sem se rozhodl, že od Ježíška dostane vše potřebné k založení akvária. (Rybu dostane k valentýnu.)
Už nějaký čas se v tom vrtám, zkoumám, porovnávám, vyhledávám a rád bych zkonzultoval výběr sestavy, než ji koupím.
Tedy:
- akvárium 20 litrů - 40x20x25 (Tady moc možností pro úpravu nemám, místa je doma málo. Pár litrů nahoru by se v případě nutnosti ještě sneslo, ale 40l už určitě ne. V akvárku bude jeden čtverzubec, jinak nic.) + mám dávat krycí sklo?
- filtr Dennerle Nano Clean Eckfilter
- světlo Aquael Leddy smart sunny 6w
- topítko Resun RH 9000 25W (protože bydlíme v domku a teplota je tu kolísavá)
- dno JBL Manado (ADA kupovat nebudu, příjde mi až vulgárně drahá)
- vlastnoručně vyrobený poukaz na nákup rostlin

Sem si plně vědom, že vše lze vybrat líp, jenže ježuch musí podarovat ještě dvě ratolesti a finance nejsou nevyčerpatelné. Nezbytně se potřebuji vejít do rozpočtu do 2.500 Kč (vyjma rostlin, ty se pořídí po Vánocích).

Tudíž, prosím o názor na můj výběr, případně nějaké rady?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.10.2016 21:00 Maq Re: Marcel G
Marcel G napsal: kdysi, když ještě lidé takovým způsobem neznečišťovali ovzduší, měla asi dešťová voda trochu jiné složení než dnes.
Takové časy dnes pamatují už jen velmi staří lidé. Před padesáti lety byl vzduch ve většině parametrů horší než dnes. Pokud já pamatuju, zkušení akvaristé chodili tenkrát pro vodu spíš k nějaké "zázračné studánce", než aby chytali dešťovku.
Každopádně souhlasím, že dešťovou vodu je těžké doporučit. Nepravidelné srážky, nepředvídatelné (pokaždé jiné) znečištění... stejně se s tím člověk musí nějak párat a to stojí čas a peníze. Čili moderní metody, nejspíš reverzní osmóza, při racionálním vyhodnocení jasně vítězí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2016 20:24 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Marcel G
Jeste jako dite se psalo v knihach nechat prset aspon hodinu a az pak sbirat destovku. Aby se stihly odplavit ty usazene latky na strese. Ja ale bydlel v panelaku, takze o destovce jsem si mohl nechat jen zdat :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2016 20:20 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Maq
Koukni na me prezentace. Akva byla zakladana ruzne a vsechny rostou. Jak je zalozis zalezi na tom, kdo se o ne pak bude starat, co v nich chces nechat rust a jak rychle. Taky zalezi co v nem bude za ryby. Pancernicci s ADA AS treba dohromady nejdou.
A obecne, vyzivne substraty jsou dobre pro rust rostlin. Da se to nahradit hnojenim do vody, ale pro nas lenochy to neni. Kdyz das pod substrat hlinu (ci AS), nemusis na akva sahnout aspon rok.
Navic, jak pises ty "bourlive reakce" nejsou tak bourlive (bavime se o mesici postupneho vyvoje situace) a nauci te to nejdulezitejsi v akvaristice - trpelivost.
Mimochodem, pred 3 tydny jsem zalozil akva bez hliny, s minimem rostlin, bez co2. Predpokladam pomaly rust vseho a minimalni udrzbu. Zadny zakal se (pochopitelne) nekonal i kdyz jsem nasadil ryby uz po 4 dnech od zalozeni. S velkym filtrem co byl zabehly uz rok. Coz je dulezity. Taky zadny rasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.10.2016 20:12 Marcel G – Dešťová voda
Fotka k příspěvku Myslím, že už jsem to sem před časem dával, ale "opakování matka moudrosti". Průměrná dešťová (srážková) voda obsahuje celkem hodně amónia (zhruba 1 mg/l NH4+). V čistých horských oblastech (např. na Šumavě) to bývá zpravidla lepší (jen cca 0.5 mg/l NH4+). Všimněte si také, že pokud navíc dešťovou vodu chytáte pod stromy, tak bude mít vyšší obsah látek, než když byste ji chytali přímo. Jak "zamává" s obsahem látek střecha (nebo podobný povrch), nedokážu posoudit, ale předpokládám, že se na ní v období, kdy neprší, usazují nejrůznější látky (prach, znečištění ...), které pak déšť spláchne. Takže kdysi, když ještě lidé takovým způsobem neznečišťovali ovzduší, měla asi dešťová voda trochu jiné složení než dnes.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2016 19:20 Žena Irbis191 [13] Re: romant
dík moc za radu palec
v akvu máme rašelinu a až budem měnit vodu tak tam možná trochu ještě přidám - nesmí se to říkat dědovi, to by mi tam pak chtěl určitě nalejt celej mrak smich :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.10.2016 19:14 R Muž romant [27987] Re: Irbis191
Několikrát vyměníš vodu a je po dešťovce. Jinak je to o parametrech, který budou velmi nestabilní, tedy z té dešťovky a proto bych raději volil tu kohoutkovou a když bych chtěl třeba s vdou něco dělat, jako že do amazonky, tak bych použil rašelinu, nebo její výluhy apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2016 19:11 Žena Irbis191 [13] Re: romant
no v akvaristice nám tak poradili, ale nechce se mi moc vyměňovat zase těh všech 180l dešťovky za normální kohoutkovou vodu, nešlo by to naředit při výměně vody a pak dávat vodovodní? nebo dešťovou a vodovodní protože nám dešťovku doporučil i děda, ale on byl akvarista před více než 35 lety coze takže o tom ví asi málo :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.10.2016 19:06 R Muž romant [27987] Re: Irbis191
Dešťovka do rukou začátečníkových nepatří a výměnou vody se nedá nic zkazit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2016 19:03 Žena Irbis191 [13] Re: Marcel G
Takže když máme v akvu dešťovou vodu je lepší ji smíchat s vodovodní?
jinak substrát máme hodně víživný, takže asi ta častější výměna vody bude nutná
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   17.10.2016 15:05 Marcel G
Jen bych doplnil pár informací, které je asi vhodné vzít v potaz:
Výměny vody u akvária v záběhu nejsou nutně třeba, pokud se v akváriu nezačne hromadit příliš velké množství odpadních látek (typicky například amoniaku, dusitanů nebo dusičnanů, ale i jiných). Tohle hromadění závisí na řadě faktorů, z nichž asi nejvýznamnější dva jsou rostliny a typ substrátu. Z inertních (nevýživných) substrátů se do vody obyčejně nic moc neuvolňuje, takže pokud nejsou v akváriu další zdroje "znečištění", nebude zde k nějakému dramatickému hromadění jakýchkoli látek docházet (a tudíž zde nebude mít rezignace na výměnu vody možná žádný negativní vliv). Naproti tomu z výživných substrátů se často v prvních několika týdnech vyplavuje do vody někdy i dost velké množství různých živin (často i v podobě amoniakálního dusíku), což bývá doprovázeno zvýšenou činností nitrifikačních bakterií. To s sebou přináší i značné riziko nahromadění těchto látek ve vodě do velmi toxických koncentrací. V této souvislosti je dobré vědět, že z každého 1 mg/ℓ NH4+ mohou nitrifikační bakterie vytvořit až 2,55 mg/ℓ NO2-, a z toho zase až 3,44 mg/ℓ NO3-. Takže pokud se nám bude ze substrátu vyplavovat delší dobu velké množství amoniaku, může nám bez výměn vody v akváriu dramaticky stoupat koncentrace dusitanů, resp. dusičnanů. A pokud tato koncentrace překročí určitou mez, může dojít i narušení samotné nitrifikace (a možná i dalších procesů, které v novém akváriu probíhají). Z tohoto důvodu si myslím, že častější výměny vody (jakkoli nemusejí být nutné), je vhodné (alespoň v prvních pár týdnech) provádět. Důležité je ale také vědět, jakou vodu do akvária lijeme (např. dešťová voda mívá obecně vyšší obsah amoniaku => někdy až 2 mg/ℓ). Proto bych také doporučil nasázet do nového akvária co největší množství vodních rostlin, které mohou se stabilizací podmínek výrazně pomoct.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2016 15:03 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Barakainus
Barakainus napsal:Taky se tam dá načurat.


Dva litry moči na dva litry vody.
(sorry, nedalo mi :))
V reálu používám bordel z jiného akva.
Nicméné trocha moči prý doopravdy pomůže, pokud bordel z jiného akva nemáš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2016 11:12 Maq Re: Barakainus
Tohle mi připadá jako přímo horrorový scénář, a nikdy jsem se o něco podobného nepokoušel. Myslím jmenovitě ty výživné substráty a následné nevyhnutelné (?) zákaly a bouřlivé reakce.
Vy s tím zřejmě máte zkušenosti, tak prosím řekněte, jaké to má výhody? Rostliny pak lépe rostou? A co na to ryby?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2016 10:47 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Irbis191
V nejlepším případě začneš filtrovat ještě před tím než akvárium zalozis. Na jiném akva nebo kyblu s bordelem z jiného akva. Taky se tam dá načurat.
Já vodu pro zabíhání neměním. Když zakládám s ADA AS, udělá se mi jelení paroh. Když s hlínou nebo osmocot, udělá se mi zelený zákal. Během pár týdnů se to srovná samo či s trochou pomocí s UV lampou.
Si myslím, že je prostě nejlepší na akva tak měsíc po založení vůbec nesahat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.10.2016 20:34 R Muž romant [27987] Re: Irbis191
Kolega nás hezky rozdělil na většiny a menšiny. :) Takže já k tomu dodám, patřím k většině a dovedu to provozovat i jako menšina a dovysvětlím že když se mění hodně a často i při záběhu říkám tomu protiřasová prevence, záběh je pomalejší a řekněme jakoby plynulejší. Když se to tzv. nechá vyhnít a voda se v průběhu záběhu nemění a nebo jen sporadicky, taky se to dá, jenom se musí posléze více klást důraz na výměnu před i po vpuštění rybí osádky. Jde to tak i tak ať patříme k většině či menšině. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2016 20:22 Maq Re: Irbis191
Většina Vám doporučí, že ano, a to často a hodně.
Já jsem menšina a nevidím to tak jednoznačně. Jakou vodu tam dáváte? Je tvrdá?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2016 19:44 Žena Irbis191 [13] Re: NHKG
dík a jak je to s výměnou vody? má se vyměňovat i když tam nejsou rybky nebo teprve s rybkama?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.10.2016 19:40 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Irbis191
Fitrovat se musí měsíc před přidáním rybiček. Takže nemusí, ale prodloužíš si tím záběh akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2016 19:31 Žena Irbis191 [13]
Ahoj, chci se zeptat jestli se hned po založení akvária (první den) musí filtrovat nebo by stačilo třeba až za 2-3 dny? :-O :-O

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.08.2016 12:18 Muž MirekSazava [71] Re: romant
Pánové děkuji za názory! Samozřejmě zdraví mojí osádky je pro mě priorita, takže pokud bych nenašel někoho, kdo to zkusil a řekne, že to bylo OK, nepůjdu do toho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.08.2016 16:42 R Muž romant [27987] Re: MirekSazava
Osobně bych to s ADOU dělal jenom v akváriu bez ryb, ten amoniak tam bude lítat jak na houpačce a jak zde již zazanělo, ani výměny vody a já dodám ani tebou jmenovaný přípravky tě, tedy tvoje chovance nemusí zachánit. Ta záludnost je v tom, že se velmi snadno mlže stát, že pobyt živočichů ve zhoršených podmínkách je tzv. načne a při dalším a dalším zhoupnutí vody je to může dorazit. Osobně bych osádku umístil na dobu 3 týdnů do zaběhnutý nádrže a osazoval až po těch třech týdnech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   30.08.2016 16:14 Marcel G Re: MirekSazava
MirekSazava napsal: Pokud by se tady našel ještě někdo se dnem ADA, bylo by to super. Přeci jen je ta ADA nabušená živinama...Pokud je ten substrát ADA Aqua Soil čerstvý (nový), tak bych tento postup spíše nedoporučoval. Netvrdím, že to nemůže vyjít, ale neriskoval bych to. Kolonie nitrifikačních bakterií může být adaptovaná na určité množství amoniaku, který v akváriu vzniká. Ze substrátu ADA se ale může začít do vody uvolňovat množství, které nezvládne stávající kolonie bakterií bezezbytku spotřebovat (i když jsem četl, že tyto kolonie bývají do jisté míry flexibilní, tj. zvládnou určité výkyvy), anebo ty bakterie mohou zvládnout spotřebovat amoniak, ale nebude tam dostatečně velká kolonie bakterií, které se živí dusitany. Obojí může dopadnout pro ryby a krevetky špatně. Každopádně pokud se rozhodnete to risknout, bude určitě přínosné, když o tom pak tady poreferujete.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2016 12:35 Muž MirekSazava [71] Re: vaaclav
Díky moc všem za komentáře!! Pokud by se tady našel ještě někdo se dnem ADA, bylo by to super. Přeci jen je ta ADA nabušená živinama...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.08.2016 12:17 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: MirekSazava
U toho ADA substrátu to asi bude trochu složitější, rychle se z něho uvolňují živiny a i při denní výměně vody to nemusí dopadnout dobře. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2016 11:42 Žena petulinakk [2016]
I já měnila dno u 120l, postup jak popisuješ. Beze ztrát :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2016 11:33 R Muž ctibum [6926] Re: MirekSazava
Můžu potvrdit. Já přesně takhle měnil dno u "61" a také ztráty nula (Bojovnice, Dánia, Razborky a pár krevetek). Vracel jsem je z kýble asi po 8 hodinách...

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [48] ...... 144

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145816x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13369-zakladani-akvaria?od=2351