Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zakládání akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 35 Přejít na další stránku   1  
Zakládání akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2017 21:29 R Muž romant [27987] Re: Maq
Taky jsem mohl napsat, že tomu co činím říkám tzv. protiřasová prevence. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2017 21:28 Maq Re: romant, onddra
Já se o tom (jako vždy :) ) snažím trochu víc přemýšlet. Což neznamená, že jsem na něco přišel...
Ale myslím si, že několik větších výměn vody je velmi velmi vhodných zejména bezprostředně po vysazení rostlin. Proč? Protože se při tom rostliny nevyhnutelně poškodí, a přitom se vyplaví do vody spousta různých organických látek.
A organické znečištění (DOC) je špatně. Nevíme úplně přesně proč, ale v takové "bordel vodě" se rády vyvíjejí nejen bakteriální zákaly, ale daří se i řasám (zelené zákaly a přisedlé řasy). Přemnožené bakterie mohou fakultativně napadat rostliny (rychlá "hniloba") a problém se prohlubuje. A všechno to nahrává řasám.
Jestli se tomu výměnami vody dá aspoň zčásti předejít, pak se ta práce určitě vyplatí.
=
Týdně se mění pětina až polovina vody při běžném provozu, tzn. po záběhu. V podstatě ze stejných důvodů, ale už to nebývá tak dramatické.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   21.08.2017 20:04 R Muž romant [27987] Re: onddra
Týýdně? Já měním klidně denně. :) Nejsou to žádný vtipy, je to jenom o tom co kdo unese a snese, ale uznávám, že je to extrémismus, mě to nevadí. Nicméně je třeba si přiznat, že každý akvo je originál a každej akvarista má nějaký návyk, možnosti a schopnosti. Tu výměnu jednou týdně v klasickým množství považuji za nepodkročitelné minimum. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.08.2017 20:00 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: onddra
Někdo mění, někdo ne. Já měním...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2017 19:59 Muž onddra [0] – Výměna vody
Tak akvárko založeno, dokonce bez větších problémů...snad to tak bude i pokračovat :-D. Ještě by mě zajímala jedna věc, která mi není úplně jasná. Během toho měsíčního zaběhnutí mám každý týden vyměnovat 1/3 vody, nebo ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.08.2017 12:49 Muž shaitan80a [8] Re: onddra
Před dvěma měsíci jsem také zakládal menší kostku (viz. má prezentace). Ty Novoheterandrie jsem bohužel nesehnal. Zkus kouknout a třebas se poučit z mých chyb :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   21.08.2017 10:31 Jan Bísek Re: onddra
My máme v 30l Bettu a je tam spokojená. Naučili jsme se neriskovat. Lepší jedna spokojená rybička než 10 mrtvých. Také máme test na NO2 od Rataje. Nejednou nás překvapil, i když byla na pohled čistá voda a vše v pořádku. Kostky jsou krásné. 60l nejkrásnější :-)

Sety od Juwelu a Aquatlantis můžeme doporučit. Juwel má lepší filtry Aquatlantis světla.

Akvárium máme vedle okna, protože jinam dát nejde, tak jsme to vyřešili přikrytím boku černým papírem. Pořád do něj vidíme ze 2 stran a od řasy je pokoj ( skoro :-D )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2017 20:17 Muž onddra [0] Re: Jifi
Mám nakonec tu třicítku, tak jsem zvědav. Přerybňovat to rozhodně nebudu. Ještě si to tu pořádně pročtu, jaké obyvatele pořídit :). Jinak díky za tip, akvárko ale na slunci nebude :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.08.2017 22:31 Muž Jifi [675] Re: onddra
Ono těch 30 l není zase až tak málo, pokud do toho akvárka pořídíš přiměřený počet drobných obyvatel.
Co se týká setů - často bývají zbytečně drahé, ale je tu i odkaz na set u Rataje a cena vypadá solidně.

Já chci upozornit na jednu otázku, které jsem si tu nevšimnul - kam chceš akvárko umístit?
Sám píšeš o problémech s umístěním ... Máš místo na akvárko někde, kam nesvítí moc dlouho slunce?
Ono takový sluneční osvit na celé odpoledne může být náročnější na udržení stabilnější biologické rovnováhy. Lepší je mít akvárko umístěné někde, kam slunce tolik nesvítí. Akvárko hodně blízko u okna = více problémů s udržením rovnováhy a slušné kolísání rovnováhy během ročních období.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2017 11:26 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: onddra
Osobně považuji za fajn nádrže 60l, udělané na míru, spíš nižší. V těch se dá dlouhodobě udržet, co píšeš.
Úvodní počet živorodek jsem dával cca 6 (tři páry). Když se mají množit, budou se množit a zaplní nádrž podle možnosti.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.08.2017 08:59 Muž PentueR [256] Re: onddra
Vůbec se malého setu nebo samostatné kostky neboj. Znám tu situaci - limitace místem a člověk by přece jen chtěl trochu té vodní zeleniny a ploutvočichů. Měl jsem takových malých akva několik (můžeš mrknout na mojí starší prezentaci "Fulminuctus" - akva běželo bez větších problémů přes dva roky). Pokud si nastuduješ něco obecně o zakládání a údržbě akva a nic neuspěcháš, můžeš se dočkat pěkné a bezproblémové vodní kostky. K tomu jen několik mých postřehů: kostku raději větší - alespoň těch 30 litrů. Jinak máš strašně málo místa pro ruce až budeš protrhávat, odkalovat atp. Osadit kytkama co to jde, ideálně ne moc náročné druhy - čím lépe se ti ujmou a budou prosperovat, tím méně celkově práce a stresu s akva. Rybek (a jejich velikosti) úměrně velikosti kostky - doporučení k počtům ryb je tu plno... Filtry dodávané s těmito sety jsou většinou naprd, to platí prakticky obecně. Mě dobrou službu udělal (ne zrovna levný) rohový Nano Eckfilter, ze kterého jsem vyhodil ten vnitřní nesmysl a nahradil biomolitanem a hrstkou siporaxu. Taky není jako pěst na oko... Případně nějaký malinký externí nebo závěsný filtr - dle místa. Jinak samozřejmě platí všechny ostatní poučky o péči o akvárium, těch tu najdeš přehršel... Moje starost o kostku, po ca 3/4 roce provozu, spočívala ve výměně 1/3 vody jednou za několik týdnů s lehkým odkalením, občas oškrábnutí skla od řasy, jednou za 2 měsíce lehké vyčištění filtru. Sem se nějak rozepsal...tak ať se zadaří...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   17.08.2017 06:33 R Muž romant [27987] Re: onddra
Slova se píšou, no vždyť víme... :) Ono to není v dnešní době, kdy na člověka útočí reklama na to či ono "dokonalý" akvárium ze všech koutů, vybrat něco aby to bylo funkční, líbilo se to a dělalo radost, co člověk to názor, u někoho osobní u jiného opisovaný, ale to už je holt taková doba internetová. ;-) To, že se ti zde doporučuje začínat s co možná největším akváriem, tomu si myslím velmi dobře rozumím, protože ve větších objemech se případná chyba nemusí projevit vůbec a nebo je právě tím objemem eliminována, což samozřejmě neplatí vždy a všude, ono zprasit se dá i půlkubík. Ovšem na druhou stranu, když má člověk jenom nějaký prostorový možnosti a i přesto, že je mu doporučováno, co je mu doporučováno je rozhodnut do toho jít v menším objemu, proč to nezkusit. Zdejší stránky dokáží na zdárný start i v těch menších, polulárně řečeno Nano objemech i začínajícího akvaristu vcelku dobře připravit, tedy tak aby se dokázal vyvarovat možného chybového jednání při svém seznamování se s akvaristikou. Osobně bych se podíval třeba na něco podobného www.rataj-spk.cz/… , když se bude jednat s rozvahou, nevyrobí se rybí polívka, bude třeba něco podobného sloužit jako dobrá startovní učebna. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2017 02:12 Muž onddra [0] – Aquael Shrimp Smart set
Moc díky za všechny připomínky a pochvalu, že se nejdřív ptám...jen Vás asi úplně nepotěším. Už jsem pochopil, že tyhle nano akvária nemá většina akvaristů moc v lásce. Taky rozumím té nepřímé úměře se složitostí chovat rybičky v malém akváriu. Jenže s tím místem jsem na tom fakt bledě a ta kostka se mi ták líbí!

Měl jsem z diskuzí pocit, že těch 30l by už nemuselo být tak vražedných, pokud se hezky pokryje rostlinkama a nepřeplní rybkama. Znovu opakuju, že vyberu co nejméně náročné obyvatele, aby se měli fajn (jak kytky, tak rybky). Celý den tu pročítám příspěvky a články, mám hlavu jak balón a přijdu si hloupější a hloupější :-D.

Začínám mít pocit, že rozumný set neexistuje, jenže to je pro mě trochu problém. Líbí se mi právě to provedení u Aquael Shrimp Smart, případně jsem narazil i na Dennerle Nano Cube. Mám pocit, že když nakoupím věci zvlášť, případně si nechám něco slepit...nedosáhnu toho výslednýho efektu komplexnosti...krycí víko s držátkama apod. (nehledě na to, že u nás neznám nikoho, kdo kvalitně lepí).

Vím, že Vás teď víc přemlouvám, než že bych si nechal radit, ale přecijen...nešlo by to po mém? :-D K tomu se ale zas vážou další otázky...Aquael má vnitřní filtr s molitanem (bublifuk?), jenže ten je prý skoro moc malý. Jinak je tento typ prý pro menší akvárka fajn. Navíc se mi líbí diodové osvětlení. Dennerle má jiný typ filtru a místo diod zářivku. Jenže zase je vychvalována samotná značka.

Případně by šlo koupit Dennerle akvárko s krytem a dokoupit vlastní techniku. Jak vidíte, jsem z toho mimo :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2017 21:38 Maq Re: onddra
Je poznat že se napřed snažíš získat informace a pak teprve konat. To není (bohužel) zdaleka samozřejmé. Oceňuji to a fandím Ti! palec

Potvrdím co psali kolegové: čím větší akvárko, tím míň katastrof; hodně obyčejných, nenáročných, rychle rostoucích rostlin všechno usnadní; čistý křemičitý písek je substrát, se kterým budeš mít nejméně problémů; pečlivě zvolit filtr (přečíst si, zeptat se zde); osvětlení je moc důležité (a ne zrovna laciné) a s hotovým setem skoro nikdy nedostaneš vyhovující.
Máš-li málo místa, kdejaký sklenář Ti slepí akvárium přesně na míru, tzn. největší možné. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.08.2017 18:48 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: onddra
Předpokládám, že jsi si něco načetl. Jakožto začátečníkovi ti poradím co největší akvárium (ideálně 100 litrů, minimálně 60 litrů) a hodně výkonnou filtraci (čerpací hlava + velký biomolitan nebo externí). Čím menší akvárium bude, tím méně bude stabilní a bude o to více vyžadovat zásahů, které jakožto začáteční pravděpodobně nezvládneš. A v akvaristikách jsou jen podavači, nevěř jim. 90% z nich plácá nesmysly a jakožto začátečních nepoznáš těch 10% důvěryhodných.
K dotazům: Dno písek klidně těch 1-3mm a s ničím nekombinovat! Rostlin co nejvíc a co nejméně náročných, zasadit do toho písku a ze začátku BEZ hnojení. Zabíhá se akvárium měsíc, pak vypustíš pár rybek a po dalších aspoň 14 dnech zbytek. Ryby si vyber jaké se ti líbí a tomu pak možná bude potřeba trochu přizpůsobit akvárium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.08.2017 18:46 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.
Akvárium určitě co největší. Každý litr navíc se počítá. Ono 30l je spíš na betu, jestli chceš nějaké menší hejno, tak by to chtělo aspoň 60l. Na set se vykašli, samostatně to pořídíš laciněji a funkční. Substrát nedávej, zaběhnout to nech minimálně měsíc, viz. zdejší návody a nákup rybiček mezi tím v klidu promyslíš. Rostlinek co nejvíc, využij zdejšího darovacího vlákna, např. já jich mám teď k darování kýbl. Osaď celé dno, časem si to upravíš podle představ.

Hlavně nic neuspěchej a uvidíš, jak to poroste. Ať se daří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2017 18:35 Muž onddra [0] – Aquael Shrimp Smart set
Zdravím!
Nejdřív bych chtěl upozornit, že můj dotaz bude poněkud obsáhlejší :)). Jako dítě (2005) jsem měl asi 15l akvárko, se vším jsme si nechali poradit ve zveriemxu, takže jsem dostal bojovnici, 6 neonek, umělou kytku, filtr a pár lahviček s chemií. Světlo a kytky prý pak ani potřeba nebyly. Asi si všichni umíte představit, jak to dopadlo.

Dostal jsem se do fáze, kdy jsem se z toho traumatu oklepal stydim a chtěl bych začít znovu a daleko líp. Opravdu moc se mi zalíbil set Aquael Shrimp Smart set. Na něco většího tu nemám moc místa a chci opravdu jen pár rybiček. Takže bych měl pár dotazů:

Asi to nejdůležitější, jde takové akvárko zařídit tak, aby to nebyl pro ryby konentrační tábor? Prodávájí 10, 20 a 30l...procházel jsem tu už dost témat a pochopil, že 10l určitě ne. Budou rybičky rády za každý litr vody navíc? Tudíž raději to "největší"?

Chtěl jsem se dnes mrknout na celé akvárko v kamenném obchodě, jenže ho neměli. Opět jsem začal dostávat rady typu: do takové velikosti 15 neonek a jednu, dvě kytky. Takže se musím obrátit na Vás. Prodavačům (snad ne všem) je to tak nějak pořád fuk a moc neporadí.

Teď ještě k obsahu, měl bych pořídit 1-3mm písek (nešumící v octu), pak rostlinky z tématu "jak zacit s akvaristikou". Stačí je pak vsadit bez substrátu? Četl jsem tu, že začátečníkům to jen komplikuje život.A můžu ho nechat hezky zarůst, že? 1-2 rostliny mi přijde fakt málo. Jak dlouho pak nechat takové akvárko zaběhnout? Četl jsem týden až měsíc.

Předposlední otázka, která mě v tuhle chvíli napadá jsou rybičky. Podle hledání: Neoheterandria elegans, Heterandria formosa, Poecilia wingei. Případně doporučíte mi i jiné? Budu chovat jen jeden druh. A konečně ta poslední (aspoň prozadím :-D )...kolik jich pořídit, aby jim bylo fajn?

Fakt moc díky za trpělivost, rady a tipy! :))

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2017 16:44 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: katerineorion
Jsi Pražák tak si dojdi ve čtvrtek do Podolí na sraz a budeš mít rostlin zadarmo kolik chceš. Nebo lépe je si to přímo domluvit. rybicky.net/forum/10957-setkani-akvaristu-praha
rybicky.net/akce/2145
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2017 13:01 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Wanderer
Wanderer napsal:Až si budeš myslet, že už se tam žádné rostliny nevejdou, tak jich přidej ještě 20%. Můžeš přidat ještě plovoučky.
Moc pěkně napsané!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2017 12:43 katerineorion Re: Wanderer
Děkuji moc, všichni na to mají stejný názor, takže do toho určitě půjdu. Někdy je lepší si vyslechnout víc názorů.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   07.08.2017 12:42 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.
Kam se ztratil ten echinodorus? Těch rostlin je tam málo. Vyndej tu dekoraci a osázej dno, kde to půjde. Až si budeš myslet, že už se tam žádné rostliny nevejdou, tak jich přidej ještě 20%. Můžeš přidat ještě plovoučky. A nech to být. A po pár měsících můžeš to rostlinstvo začít postupně doplňovat a obněňovat, co se ti bude líbit. Všechny druhy rostlin se stejně neujmou. Dá se využít zdejšího darovacího vlákna, tam je rostlin hodně.
Kdybys potřebovala, tak taky mívám občas rostlinné přebytky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2017 12:32 katerineorion Re: Jarry
Děkuji touto cestou se budu ubírat. Mám u toho led světla stmívač , tak ho dám tedy na půlku znovu a po dosazení rostlin zkusím svítit kolem 9hodin. Akva není přímo proti oknu a od okna je kryto stolem, tak na něj sice trochu slunce jde,ale ne moc. Mám v profilu fotky, kde jsem vyfotila jak je vůči oknu akva umístěné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2017 12:30 katerineorion Re: JirkaŠčobák
Tak foto přidáno s popiskem Celkový pohled , přidala jsem na můj profil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2017 12:27 Muž Jarry [1437] Re: katerineorion
Řasa bude téměř jistě z nadbytku světla a nedostatku živin (včetně CO2). Chce to zasadit nenáročné rostliny na osvětlení a živiny, svítil bych tak na polovinu maximální intenzity cca 9h denně. Jestli do akvária svící slunce, tak je to také problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2017 12:21 Muž Mitroz [160] Re: katerineorion
Ahoj. Ačkoli nejsem letitý akvarista jako kolegové, myslím že tam máš na začátek nevhodné kytky. Chce to něco co rychle roste a není to moc náročné.
Koukni do mé prezentace, vyhazuji toho každých 14 dní spousty z prostřihu, můžu ti darovat cokoli z toho.
Namátkou třeba Egerie Densa, Hygrophila polysperma, Ludwigia repens, Limnophila sessiliflora. Jsou to hezké stonkovky a roste to jako z vody ;-)
Plouvočky taky pomohou, dám kolik chceš Pistia stratiotes roste jako plevel.

Bojoval jsem taky s řasami a nakonec za to nejspíše mohl špatný kořen, na radu na zdejším fóru jsem do něj řízl nožem a smrdělo to smůlou v jako právě vykáceném lese. Kořen šel ven a během krátké doby se akva stabilizovalo a teď je prakticky bez řas. Neříkám, že je to tvůj případ ale prověř to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2017 12:05 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: katerineorion
Celkový pohled na aktuální akvárium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2017 11:59 katerineorion Re: JirkaŠčobák
Ano to jsem byla já. Bylo to na FB. A tím celkovým pohledem myslíte konkrétně co? jinak samozřejmě mockrát děkuji .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2017 11:58 katerineorion Re: ctibum
Děkuji to mi to jsem se dozvěděla až nedávno. a také děkuji za odkazy, určitě si je pročtu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2017 11:39 R Muž ctibum [6909] Re: katerineorion
Začal bych tím, že bych nečistil filtr při každé výměně vody. Ten se čistí, až když výrazně klesne průtok. Jinak prakticky každý týden zakládáš znova...
Pak bych si přečetl toto
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2017 11:29 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: katerineorion
Uvažuješ na můj vkus hrozně moc technicky. Fungovat může v podstatě cokoli, záleží na celkovém naladění (je mi jasné, že toto ti asi moc nepomohlo). V prezentaci akvária mi schází celkový pohled. Doplň ji, prosím.
Nicméně bych akvárium úplně nerušil a stavěl na rostlinách, které alespoň trochu fungují. 54l není těžké naplnit.

Přemýšlej. Tvá zpověď je samá technika, ale co doopravdy potřebuješ a na co jsi v minulosti dojela, byl růst rostlin. Na nic víc není třeba se zaměřovat.

P.S. Neradil jsem ti už někde? Koukám na tvůj úvod. Něco podobného jsem nedávno viděl. Pokus o "trávník", Pogostemon helferi jako nevhodná kytka na zakládání, emerzní echinodory, x druhů ryb do týdne po založení, zbytečný kámen/kořen - pokud jsi to nebyla ty, tak člověk, co to měl, udělal skoro to samé a taky s odstupem nedopadl dobře. Zřejmě to je je na úvod osvědčená vražedná kombinace.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2017 11:25 Žena elilith [1] – Vymena vody v novem akvariu
Ahoj, mam nejake ctyri dny zalozene akvarium (bez ryb, pochopitelne) a nikde nemuzu najit, jestli uz mam zacit menit vodu (a kolik) nebo to jeste nechat. (Ve filtru je siporax a uhli ze zakladu, do vody jsem dala jeden list mandlovniku kvuli snizeni ph,na dne jsou 2 litry stareho dna od rataje a liapor). Voda je zatim zakalena jen lehoucce a akorat na korenu se trochu dela ten klasicky bily sliz, ten bych asi odsala. Diky za rady!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2017 11:08 katerineorion – Zoufalství
Dobrý den,
jsem si vědoma toho, že tohle téma se tu probírá pořád dokola. Ale jsem už tak zoufalá, že mi bylo doporučeno se obrátit na tyto stránky. V Březnu 2016 jsem založila akva ( foto v profilu ) Pak dokoupila rybičky, ale po nějaké době jsem začala mít problém s řasama. dle obrázků na netu ruducha a zelené řasa. Taktéž foto v profilu. Pořídila jsem lepší světlo, externí filter ,ale řasa mi zničila všechny kytky. Teď tam nemám v podstatě nic. Rybičky mi vychcípaly v důsledku NO2 . Teď jsem to rok neřešila, ale už se na to nemůžu dívat. Vodu měním 1x týdně 1/3 a odkaluji a militán máchám ve vodě z akva při každé výměně. Svícení jsem zkoušela různě 12 hod, 8 hodin, 5 hodin, snížená intenzita atd. A nic. Přidávala jsem i hnojivo PMDD a tekuté CO2 a nic. Možná bude problém v tom, že nevím jakou intenzitou svítit. Isvětlení mám Resun LED osvětlení LFL-CL 600 18W ale nevím jak svítít filtr externí Externí fitr Tetra Tec EX 600 plus, když je to led. Nebo tomu vadí sluníčko , ač nemám akva přímo naproti oknu, nebo nevím. Bylo mi porazeno dokoupit nenáročné květiny i na CO2 a nějaké řasožravce. A já se ptám, je to opravdu dobrá volba, nebo mám raději akva zušit úplně? a začít znovu. V profilu mám fotky po založení a současného akva a těch řas. Strašně moc posím, je tu někdo kdo mi poradil? Předem děkuji.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.03.2017 16:42 R Muž romant [27987] Re: Václav
Pokud jde o zcela novou, čistou nádrž a ty nemáš jinou, již jedoucí, potom se neočkuje filtr, ale dá se podpořit vznikající nitrifikace v celým akváriu a to lehkým zakrmením troškou sušenýho krmení, přímo do neobydlené nádrže(2x týdně špetku). Jako vhodná další podpora jsou plži a to jmenovitě okružáci a levatky a to hned od začátku, tedy ještě v té době, kterou nazýváme dobou záběhu nádrže a která obvykle trvá okolo tří týdnů.
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.03.2017 13:34 Bacoun Re: Václav
Já se jen zeptám,ty zakládáš nové akvárium nebo jen dáváš nový filtr do akvária,které je v provozu.Z té tvé otázky alespoň mě to není úplně jasné? X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.03.2017 12:06 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Václav
Netřeba očkovat. Akorát ryby dej nejdřív měsíc po založení akvária.
Udělej si prezentaci. Začátečníci dělají nejčastěji 2 zbytečné chyby: Moc spěchají (akvaristika chce trpělivost) a dají do akvária moc ryb. Tak si na to dej bacha.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2017 12:03 Václav
Ahoj všichni. Jsem začátečník a potřebuju poradit. Koupil jsem nový filtr a jak ho mám nejlépe naočkovat. Díky za rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2017 06:04 Muž RBeil [174] Re: Honzulka12
Tak ať ti ústí filtru čeří hladinu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2017 00:57 Honzulka12
Jak nejlepe umistit vnitrni filtraci v 80 l akvarku,myslim vysku umisteni
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2017 22:19 Bacoun Re: MichalNecek
Poslal jsem to do vzkazu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2017 21:58 MichalNecek Re: Bacoun
Kde se da ten stmivac světla sehnat? Dobrá, pokusím se tam dát dostatečně mnozstvi rostlin. Co se týká délky světla, tak začínám nekde na 6 hodinách? A jak dlouho protahovat to světlo? Tak 14 dni do 12 hodinového cyklu, nebo déle? A hnojení jen v malém množství denne? Nejake pmmd bez kno3, jelikož toho mame v místní vode dostatek? Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.03.2017 21:37 Bacoun Re: MichalNecek
Co nejvíc.A rychle rostoucí nenáročné rostliny.To světlo opatřit se stmívačem a raději ze začátku svítit nižší intenzitou klidně 45%-50%.A dobu osvitu navyšovat postupně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2017 21:33 MichalNecek Re: Bacoun
Mám strach, aby nebyl problém s řasou, kvůli tomu světlu, když nebude přidávat co2. Takže dostatek rostlin by to mohl vyřešit, teda doufám, popřípadě prodávají tekutého uhlíku? Nejake doporuceni, jak moc to osazet?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2017 21:08 Bacoun Re: MichalNecek
To světlo je na výšku 30 cm bez dodávání CO2 až až.Já ho mám například stažené na cca.55% a stačí to na Limnophilu i Ludwigii repens rubin.Resp.vícero středně náročných rostlin X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2017 20:38 Muž Džouzif [25] Re: MichalNecek
To osvětlení nebude dle mého nic moc, takže nenáročné rostliny jsou na místě. Mám dobrou zkušenost s hygrophilou (většina druhů je nenáročných) a vzal bych víc druhů (jak do pozadí tak i do středu), případně třeba Heteranthera zosterifolia (vyžaduje o něco víc světla, ale i při menším osvětlení docela pěkně roste) a do středu nějaký menší Anubias. Popředí bych pak osázel třeba rostlinkou Echinodorus tenellus (rozrůstá se po dně a také není nijak extra náročná).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2017 18:44 MichalNecek – Založení akvaria
Zdravím Vsechny akvarijní nadšence a mám na Vas dotaz. Chystám se švagrové založit akvárium o rozměrech 65x30 světlo Tommy Led 60cm, filtr vnitřní a ptám se, jakou skladbu nenáročných rostlin by jste mi doporučili použít, chystám se akvárium hustě osazet. Děkuji za rady :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2017 15:33 sosák
O víkendu se chytám objednat rostliny u Rataje. prosím o radu v jakém množství a jestli je tato skladba vhodná pro moje akvárium. Čistý objem vody bude odhadem 150 litrů. Vybral jsem více druhů, které se mě líbí, tak bych uvítal i nějakou selekci :-)

Ludwigia repens

Vallisneria spiralis

Anubias barteri

Cryptocoryne becketii
Cryptocoryne lucens

Hygrophila polysperma
Hygrophila corymbosa
Hygrophila siamensis

Ceratopteris siliquosa

Echinodorus Jan Harbich
Echinodorus tenellus

Navíc bych chtěl jeeště sehnat - pravděpodobně ve Sklorexu Ceratophyllum submersum a jávský mech - Rataj nemá.

Za každou radubudu velice vděčný :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.03.2017 06:14 R Muž romant [27987] Re: Petr
Ale jo, krevetky tam dej, oni velmi brzy uhynou a udělají ten správný základ pro zabíhající se akvárium, tím jak tam budou jejich rozkládající se tělíčka zdrojem N látek pro nitrifikační bakterie. Ber tento můj ironický příspěvek jako ranní probuzení ze snu který prozatím sníš, nevím kdo a kde ti poradil takovou zhovadilost dávat krevetky do 3 dny "starý" nádrže, ale TY TO NEDĚLEJ!!!!
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.03.2017 06:04 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Petr
- ty bublinky na stěnách nádrže jsou způsobené nasycením surové vodovodní vody plyny díky vysokému tlaku ve vodovodním řadu, jsou zcela neškodné
- o zcela zaběhnutém novém filtru se dá mluvit nejdříve po 1 měsíci (4-6 týdnů) !!!
- pozor proto na umístění krevetek do tak čerstvého akvária, může dojít k úhynu,
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.03.2017 05:54 Muž muťa [554] - RostlinyRe: Petr
Bubliny zmizí a jak píše kolega, zatím žádné krevety a s rybami taky počkej.

Podívej se, co skrývají odkazy, nahoře v modrém rámečku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.03.2017 05:10 R Muž afc1886 [14682] Re: Petr
Krevetky ještě určitě nenasazuj,ty až do pořádně zaběhlé nádrže.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [35] ...... 144

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145816x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13369-zakladani-akvaria?od=1701