Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zakládání akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 43 Přejít na další stránku   1  
Zakládání akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.11.2016 15:12 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Maq
Něco by se určitě našlo. Mám takový pocit že konkrétně pstruh obecný a oba druhy vranek teploty nad 20 stupňů nedávají. Má to souvislost s obsahem kyslíku ve vodě v závislosti na výši teploty. Jinak ale většina Vámi uváděných organismů ty teploty snáší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.11.2016 14:49 Maq Re: Barakainus
Odborník nejsem, ale nějak si neumím vybavit žádného tuzemského živočicha nebo rostlinu, kteří by měli problém přežít teploty 20-25 stupňů, přinejmenším po týdny až měsíce. Selským rozumem předpokládám, že mini- a mikroorganismy musejí být na takové teploty zařízené stejně, přinejmenším většina z nich.
Hlavní rozdíl mezi tropickými a našimi organismy není v teplotě, které dávají přednost, nýbrž v teplotě - přesněji "zimě" - kterou dokáží přežít. Např. většina rostlin našeho pásma má vegetační optimum při letních teplotách; od tropických je odděluje schopnost vyrovnat se s mrazem v průběhu zimního období.
Takže soudím že valná část tuzemských potvůrek v podmínkách tropického akvária žije velmi spokojeně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.11.2016 14:18 JoKa Re: lacewings
Ještě bych doplnil, jestli teda neplácnu blbost, je to názor.
Tropické ryby nemají stavěnou imunitu na "nemoci našich vod", se kterými se studenovodní ryba vypořádá bez problémů, neb se s těmi nemocemi nikdy nepotkali...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.11.2016 12:36 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Barakainus
No ,sice vám nijak neupírám formu jakou obhajujete svůj příspěvek,ale nemohu s tím plně souhlasit
-pár příkladů ,Coelenterata, Hydroidea, Turbellaria, Hirudinea,Heterortera,atd
-pokud by i toto bylo pro vás jako biologa nedostatečné, tak nevím
-nejde ani tak o formu přežití a vývoje, přestože některé druhy to hravě dokáží, jedná se jednoznačně o škůdce v akváriu, který svou povahou, at již přímou , nebo nepřímou, ohrožuje ryby, bezobratlé, měkkýše, které jsou v chovech akvaristů.
-předřazovat škůdce z obchodu, před škůdce z přírody, mi přijde trochu zavádějící,nebot se i do obchodu se museli odněkud dostat .Třeba zavlečením s živým krmením, jako jeden z mnoha příkladů.
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2016 10:08 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: lacewings
Přinést si z vody něco můžeš, ale já psal, že je krajně nepravděpodobné, aby ti to napadlo tropické ryby a v akva přežilo. Výjimky jsou, ale jak jsem psal, z obchodu si toho přitáhnes mnohem víc, a s mnohem větší pravděpodobností.
Není voda jako voda. Já se biologii živím ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2016 10:03 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Barakainus
Při teplotě 21-22 stupňů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2016 10:02 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Pepan
Mluvil jsem hlavně o škůdcich. A pochybuji, že jste měli české ryby v tropickem akváriu rok. V temperatnim akváriu nejspíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.11.2016 23:22 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: jardabo
Nechceš se vykašlat na střední betonovou hromadu? To by pak bylo mnohem jednodušší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.11.2016 21:54 Muž honcka [39] Re: jardabo
O led páskách bych u takhle vysokýho neuvažoval, řešil bych to pomocí výkoných led čipů
Konkrétě se zeptej v tomhle auditku rybicky.net/forum/4030-vykonne-led-cipy-cree-cob-apod jestli máš doma pájku, a koupíš komponenty v číně, tak to jde postavit za pár stovek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2016 17:39 jardabo – osvětlení
Dobrý den všem, znovuzakládám nádrž,, viz moje prezentace a hodlám místo stávající a dosloužené zářivky použít led pásky. Něco jsem se dočetl zde www.t-led.cz/…, ale nejsem si jist jak silné použít, kolik w?
Nádrž je dosti vysoká, 70 cm a stím je i spojena otázka jaké rostliny použít, zejména na střední betonovou hromadu, kterou bych rád nechal něčím porůst.
No a to evokuje další otázku, jaké rybičky tam vlastně budou bydlet.
Máte nějaký nápad? Nejsem a nebudu chovatel, nechám se jen unášet podvodní krásou a samo tomu dám patřičnou péči. Děkuji
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2016 15:05 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: lhajek
Od té doby co mě v akváriu řádil kapřivac a lítaly po bytě šidélka všechno co jde do akvária podléhá prohlídce a desinfekci u rostlin je to hypermangan a u toho ostatního savo. Nemusí to být zrovna věci z přírody ale takové rostliny z pěstírny někdy úplně stačí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2016 14:52 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: lhajek
V určitém omezeném rozsahu taky používám věci (kamínky, štěrk, bahno, dřevo) vytažené z potoka. Obvykle to nechám dost dlouho stát v kýblu (týdny, měsíce).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.11.2016 14:38 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: vaaclav
Fakt ruducha? ne To se mě nechce věřit. Já ji totiž mám a nikdy jsem jí úplně nevymýtil (jen omezil). A mám ji vlastně v akváriích kde jsem použil prapůvodně něco právě z Jizery a ikdyž akvária byla znovu založena, tak byla řada věcí z nich přenesena takže se ta potvora na tom mohla přenášet. A akva která jsem dělal naposled byla na liaporu a nic krom rostlin tam z těch akvárií s ruduchou nešlo a ruducha v nich není .... To vypadá že nakonec dám i na to převáření přírodních materiálů. Děkuji za otevření očí.
Skoro mám chut pro ověření založit dvě stejná akvária a do jednoho dát písek z Jizery a do druhého Liapor a zbytek stejný co se uděje. (Jenže to bych mohl mít také zítra ráno kufry i s akvárii před vchodem :-D )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2016 12:21 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: lhajek
Také jsem si to myslel když jsem jezdíval okolo Vltavy a sbíral krásné hladké kameny do akvária a to nejméně 100 metrů od vody. Žádného nežádoucího živočicha jsem si sice do akvária nezanesl ale tu ruduchu nikomu nepřeji byla to katastrofa. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2016 11:32 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: lacewings
S tím nelze jinak než souhlasit.
Živé krmení z přírody jsem také kdysi nosíval a vím že jsem si ledacos zavlekl, ale zmíněna byla ŘEKA ne kdejaká vodní louže. Já jsem řeku ve svém případě zúžil jen na Jizeru a samozřejmě pro ten písek nepojedu kdo ví kam, takže horní tok. A pak si myslím, že existuje zanedbatelné množství něčeho škodlivého co si mohu zavléci do tropického akvária tak jak to napsal Barakainus.
Ale určitě to nebude možné paušalizovat, že kdekoliv v přírodě naberu něco na dno a můžu to bez rizika hodit do akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   25.11.2016 08:12 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Barakainus
-Voda je prostředím,na kterém závisí nepřehledné množství organismů,od primitivních,mikroskopických,k organismům vyšším a složitým
-bylo by proto zcela naivní, si myslet, že si nelze zavléct škůdce do akvária, pokud požijeme cokoliv z vodního systemu ve volné přírodě
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2016 06:21 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Barakainus
Barakainus napsal: Sance ze ti neco prezije z temperatni reky v tropickem akva je minimalni. A to i kdybys chtel. Nomocci si prineses z obchodu, ne z Ceskeho potoka.
Takže když jsme kdysi dělali expozici českých ryb a ty ryby přežily v pohodě i více než rok, než se expozice rušila, to byla Fata Morgana? coze A dneska už, díky nakupovanému mraženému krmení, moc neznáte historky o tom, co všechno si mohl akvarista dotáhnout s planktonem do akvárka. A třeba nezmarů se zbavuje dost blbě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2016 00:47 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Barakainus
Ty si snad děláš srandu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2016 23:43 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Maq
Sance ze ti neco prezije z temperatni reky v tropickem akva je minimalni. A to i kdybys chtel. Nomocci si prineses z obchodu, ne z Ceskeho potoka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.11.2016 22:09 Maq Re: lhajek
Připojím se k Trulymu. Pokud bych bral substrát z místa, kdy žijí ryby a další vodní život, obával bych se, že s ním kromě mikroorganismů zavleču i další červy, korýše, členovce, atd., které v akváriu nemusím a nechci mít.
Vy jste bral písek z Jizery a žádný negativní dopad jste nepozoroval, oukej, ale já bych se toho stejně bál.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2016 21:47 Muž TRULY [164] Re: lhajek
no urcite minimalne parazitom ktore napadaju ryby vo voknej prirode. Roznym koznym cervom a dalsej pliage ktora by mohla prezit a napadnut napr. poter.
Sinice by to malo znicit tie. Opravte ma ak sa mylim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2016 21:21 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: vaaclav
vaaclav napsal: Pokud jsi nevyndal písek z řeky tak ho převařovat nemusíš jen několikrát propláchnout. :-)
A proč by se měl říční písek převářet? Jsem asi drzoun, ale já jsem písek z Jizery kdysi servíroval přímo do akva a zakládal. S žádným problémem jsem se nesetkal. Je pravda že krom šneků jsem další živočichy dával výrazně déle než jsou cca 3 týdny po založení. Prostě nějak nevím čemu přesně by to převaření mělo zabránit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2016 20:54 Muž TRULY [164] Re: romant
noo tak nieco na tom bude. Skor by som sa tym zbavoval mevhanickych necistot.
Akva oplachnut?
Nechat to vaetko sadnut a tak spustit filtraciu? Ndccem externy filter upchat hned prvy tyzden.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2016 20:18 R Muž romant [27987] Re: TRULY
A z čeho si myslíš, že se ti budou tvořit nitrifikační bakterie? Z čistoty? No to tedy ne, právě ze špíny, tedy v rozumný míře, já osobně nic moc nemeju, nevařím a zakládám. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2016 20:15 Muž TRULY [164] Re: vaaclav
bie nie je kupeny. Zvykol som ho prevarit ale 40kg strku sa mi veru varit nechce :-D

A co stym oplachom akva?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2016 19:17 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: TRULY
Pokud jsi nevyndal písek z řeky tak ho převařovat nemusíš jen několikrát propláchnout. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2016 19:14 Muž TRULY [164]
Zajtra strk prevarit ci bude stacit len preplachnut?
Akva oplachnut pred napustenim teplou vodou? Do vane nevojde tak hadam bude stacit ak ho polozim na stojan a poolievam steny ci?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2016 19:39 Muž TRULY [164] Re: romant
nehnevam sa pohoda a samozrejme beriem to s rezervou viem ze to nieje dokonaly kluc na zabehnutie akva a co i len jedna vymena vody ale par rybiek tento graf posle do inych hodnot. Ale vdaka za pripomienku potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   20.11.2016 18:36 R Muž romant [27987] Re: TRULY
Tak je dobrý, že jsi se dopátral, ale pozor, pozor, pozor na bezmeznou důvěru ke křivkám(tedy v grafu), uvedený časový údaje to nechce brát jako posvátnou krávu a přistupovat k tomu tak trochu s rezervou, tedy ani trošku se nechci autora nejak dotknout, jeho psanému textu myslím si rozumím a nemám s ním problém. ;-) Prostě a jednoduše, opět, zas a znovu bude i u tebe platit originalita každý nádrže, takže žádný bláznění, hodně trpělivosti časy spíš násobit než dělit. Vzhledem k tomu, že se zde sem tam projevuješ jako trošku chaotik, považoval jsem za nutné to připomenout, nestraším, jenom informuji. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2016 16:08 Žena Karnal [196] Re: TRULY
To je v tom článku, co posílal Bacoun, kapitola zaběhnutí filtru a jeho údržba. I s tou křivkou. Asi to je i jinde, ale tenhle článek jsem já osobně četla jako jeden z prvních :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2016 15:04 Muž TRULY [164]
Bacoun dik.
Romant to som uz videl a cital ake dij.
Ako oisem niekde to tu bolo. Presne rozpisane ktory tyzden stupaju no2 kedy merat kedy menit atd atd. ak to najdem dam link
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2016 14:44 R Muž romant [27987] Re: TRULY
A další super kuchařku máš v modrým rámečku. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2016 14:35 Bacoun Re: TRULY
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2016 13:25 Muž TRULY [164]
vuete ma odkazat aj na nejaky dobry clanok kde je detailne popisany priebeh zabehu. Tusim sa to tu uz rozoberalo ale neviem to nikde najst alebo som to prehliadol. Bol tam popisany vykyv no2 ako to nabieha a vsetky veci okolo toho. vdaka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2016 19:38 R Muž romant [27987] Re: paradoKs
Mohu mít všetečný dotaz na formu těch bakterií? Jako ideál by bylo uvést konkrétní přípravek, který je v tomto směru ověřený a osvědčený svojí funkčností. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2016 19:21 Muž paradoKs [198] Re: TRULY
Nic z toho co jsi uvedl náchylné není a v době zabehu si ty kytky aspoň v klidu sednou. Na ty ludwigii můžeš sledovat růst, bude nejrychlejší, řekne ti jak se světlem atd. Neměla by se moc vytahovat a dělat lístky ve velkých rozestupech. Ostatní kytky si nejdřív vytvoří kořenový systém a pak ukážou něco nad substratem. Takže nemej strach,že musíš hned prihnojovat, nemusíš
K těm ruzicovym rostlinám si můžeš sehnat zásobní hnojivo v kapslích, nebo tablety. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2016 19:06 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: TRULY
Musíš to brát pocitově. Prostě koukneš do AQ a když uvidíš, že rostliny dobře rostou, tak lehoulince začneš přihnojovat (bez dusíku). Musíš opatrně, aby sis nezadělal na kalamitu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2016 19:03 Muž TRULY [164]
vdaka :)

budu rastlinky schopne bez výživy realne fungovať? Teraz mam akva zarastene a aj vela ryb, tak mam obavu že budu bez živín 2-4 týždne.
je nejaký druh z toho čo som písal ktorý je náchylnejší? teda viem že crypthocoryna alebo nie?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   19.11.2016 14:45 Muž paradoKs [198] Re: TRULY
Bakterie určitě kup a aplikuj, tím nic nepokazis. Rostliny ihned zasad a jinak nic,tod vše pro začátek. Bakterie kam tím, že tam dáš denně jednu vlocku krmiva, či granuli. Víc ne. Filtr musí běžet nonstop už nafurt. Na ryby se vykasli, dej si tam až co budeš chtít po zabehnuti akvária. To ti řekne test na no2!!! Jak.bude hodnota 0, můžeš začít přidávat živočichy. Pridavej je s rozumem, třeba po týdnu vždy část toho co chceš chovat. Když tam dáš vše naráz, vytvořené prostředí by to ještě nemuselo zvládnout. Od založení měn pravidelně třeba po třech dnech část vody.
Kytkám svit cca 8h denně, jak začnou růst, můžeš přidávat, případně začít prihnojovat. Vše co a jak si ověř měřením.... :) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2016 14:36 Maq Re: TRULY
Mluvím jen za sebe:
1) Rostliny je možno dát hned, ev. počkat 24 hodin až vyprchá chlór atd.
2) Záběhové rybky (několik gupek) vypouštím cca za 2 týdny.
3) Násady bakterií nepoužívám. Někteří zkušení tvrdí, že to zkoušeli za všemožných okolností a nikdy to k ničemu nebylo.
4) Akvárium těsně po založení pokládám za jednu z těch situací, kdy se hodí filtrovat přes aktivní uhlí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2016 13:43 Muž TRULY [164]
Akva mi zial v piatok neprislo.
Chcem zatiak ten cas vyuzit na doplnenie informacii.
Podporim novy filter a novy strk nejakym odolnym druhom ryb alebo bude stacit to vločkovanie vipanom?
Co sa tyka rastlin pockam paru dni alebo mozem bez problemov do akva napchat

ludwiga repens
echinodorus
anubias barteri, var nana
valisneria spiralis
crypthocoryna affinis

Alebo radsej pockam tyzden dva. Neccel by som tie rastlinky odpalit hned na zaciatku. Pripadne mozem pockat tyzden dva a nechat ich zatial v hlavnom akva.

Pri kupe fiktra na mna dotazovali ci nechcem startovacje bakterie. Tu som sa docital ze teoretickh umru od hladu ak nebudu mat ziviny sedi to?

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   16.11.2016 17:43 Muž TRULY [164]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku takze dal som na vase rady a zvazil nove dno do noveho akva - myslim ten cierny trend ktory sa teraz rozbehol.
Cierne je sice pekne ale nakoniec mi oride neprirodzene.
Lepsie vyzneju farebne ryby ale naopak tmave zaniknu. Pri husto zarastenom akva je v podatate jedno aky je tam strk. Manzelka tiez zdiela nazor ze je to take neprirodzene.
Takze nakoniec frakcia 1-2mm. Foto priloha.
40€/40kg
Este skocim do jedneho kramu ci tam nieco nemaju mozno to kupim lacnejsie este niekde. Ale skor to bude definitiva.
Je to jemny okruhly strk.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.11.2016 09:48 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: lhajek
Před osmi lety jsem na "akvarijní plevel" napsal blog: scobak.blog.sme.sk/…
Dnes bych tam zařadil ještě Najas guadelupensis, emerzní Hygrophilu difformis nebo řasu Cladophora aegagropila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2016 07:30 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Yoko
A nebo sledovat toto vlákno: rybicky.net/forum/19452-darovani-vymena-akvarijnich-prebytku a k nenáročným rostlinám se také dostaneš, většinou se ani jiné než ty co snadno rostou nenabízejí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2016 21:36 Maq Re: Yoko
Vybírejte podle zdejšího atlasu, ten dost spolehlivě dělí rostliny na nenáročné a náročnější.
Pak objednejte po netu od některého z pěstitelů.
Hlavně na rostlinách nešetřete!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2016 19:49 Žena Yoko [35]
Díky moc za rady. :) zůstanu tedy u čistého dna. Ohledně nenáročných rostlin - co doporučujete? Na jména jsem lama, pamatuju si že mám v miníčkách kosovět, růžkatec a jávský mech, zbytek jsem úspěšně zapomněla (z fotek v prezentaci třeba zkušenější pozná).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2016 17:55 Muž Maca123 [8]
Jilovy kulicky nedavat. Mel jsem je taky a kdyz jsem chtel tenkrat presadit par rostlin mohl jsem delat cely akva od zacatku. Neskutecnej bordel X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.11.2016 16:48 Muž paradoKs [198] Re: Yoko
Když budeš mít akva stopro hi-tech použij vyhnojene dno. Je jasné jak se již ostatní zmiňují, bude v akva nadbytek živin, to je potřeba doplnit co2, silným světlem a častými vymenami vody. Čistý písek doporucuju a jílové kuličky ne. Lze koupit npk hnojivo v gelových kapslích, zasunou se pod rostliny dle potřeby a je zásobní hnojivo. Kapsle nedělají žádné zakaly jak při zavádění, tak ani při přesazování. Pak maximálně vyplavou jednotlivé kuličky osmocote.
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   15.11.2016 15:10 Maq Re: Yoko
Myslím že na začátku byste měla použít výlučně nenáročné rostliny. Teprve později, až se akvárium stabilizuje, je možné doplnit nějaké náročnější.
Hnojení včetně CO2 na téhle zásadě moc nezmění. Všechny organismy mají rády, když jsou poměry stabilní. To z definice nelze zařídit u nově založeného akvária. Když tam do začátku něco dáte, třeba hnojení, tak se zase časem vyčerpá. To je opět změna poměrů.
Zkušení akvaristé už mají své postupy, znají svoji vodu, substráty, atd. a dokáží dobře mířenými zásahy urychlit cestu akvária ke stabilitě. My ostatní musíme být prostě trpěliví. Různými zásahy naděláme většinou víc škody než užitku, je to hra na náhodu.
Nejbezpečnější cesta je čisté dno, hodně nenáročných rostlin, pravidelně měnit stejné množství vody vždy za stejnou, neměnit osvětlení, teplotu, atd. Akvárium tak samo během několika měsíců doputuje do své stability, "vybere" si rostliny, které v něm dobře porostou, atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2016 13:06 Muž Jarry [1437] Re: drvi
Kulicky jsou ok, ale je s nima trochu problem pri pripadnym presazovani rostlin (povedlo se mi jich uz dost vytahnout). Asi bych je daval jenom tam, kde mam jistotu, ze rostlina zustane na puvodnim miste (coz nemam nikdy :-D), urcite bych je nedaval pod stonkovky, protoze ty vytahuju cely cca jednou do mesice. Ja bych dal jenom ricni pisek pranej ve vode, oni v nem nejaky ziviny asi taky budou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [43] ...... 144

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145816x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13369-zakladani-akvaria?od=2101