Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zakládání akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 19 Přejít na další stránku   1  
Zakládání akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.03.2019 23:29 Muž Smetany [1226] Re: Martin7
Živiny ve vodě nevadí ( řasy potřebují výrazně méně živin než rostliny ) důležitá je ta rovnováha ( zjednodušeně akvárium je schopno zužitkovat alespoň většinu toho co zde vzniká) a k tomu jsou potřeba bakterie a rostliny které tím že prosperují obohacují vodu nejen o kyslík.
Je to ještě o něco složitější ale obecně platí že fungující rostliny se velkou měrou podílejí na fungujícím akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2019 23:25 Muž brukiz [85] - RostlinyRe: Martin7
Pokud nechceš žádnou chemii, tak rostliny neporostou. Rostliny potřebují k životu hodně prvků a pokud jim nějaký schází, tak se růst zastaví. A jakmile rostlina přestane růst, chytne se na ni řasa a ta si hezky pojede. Dokonce i tzv. Low akva s minimem techniky a doplňků musí rostlinám dopřát hnojení. Je to prostě něco jako "jídlo". Ty taky bez něj dlouho nevydržíš.

Pokud chceš chcemii držet na uzdě, určitě se to dá. Držet na spodních číslech, hlídat si je a omezit osvětlení. Ale hlídat se to musí extrémně. Stačí aby jeden prvek byl lehce pod minimální hranicí a už máš problém. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2019 23:17 Muž Martin7 [14] Re: brukiz
Aha, tak tomu asi nerozumím :-) Moje teorie byla, že potřebuju, aby rostliny spotřebovávaly přebytečné živiny a tím, že je do nádrže dávám v podobě hnojiva, tak je tam naopak přidávám, což vlastně kvůli zdraví ryb moc nechci. Jak to tedy funguje? Jinak o brždění růstu mi nejde, to je jen vedlejší efekt nehnojení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2019 23:16 Muž Smetany [1226] Re: Martin7
To je těžké říct ale obecně bych řekl že fungující rostliny jsou takové na kterých lze pozorovat pravidelné přírůstky, listy se nezařasují a nemají žádné deformace ani žluté či hnědé listy. Na kořen bych doporučil něco takového rybicky.net/atlasrostlin/bucephalandra_sp_color_leaf
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.03.2019 23:12 Muž brukiz [85] - RostlinyRe: Martin7
Brzdit růst rostlin nehnojením, případně min. hnojením, je docela náročná a odvážná hra. Jakmile to lehce přepískneš, okamžitě tam máš řasy. Nedostatek živin je hodně nebezpečné. Nebudeš mít nikdy rovnováhu a potrápí tě nejeden druh řas. Ideální limitní faktor je osvětlení. S ním se lépe manipuluje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2019 23:09 Muž Martin7 [14] Re: Smetany
A dají se rostliny považovat za fungující, když vypadají zdravě, ale rostou pomalu z důvodu nehnojení? Jinak kořen jsem chtěl nechat hodně zarůst mechem a pár rostlinami (což teda zatím nevím jakými, jelikož Anubiasy nemám moc rád :) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.03.2019 23:02 Muž Smetany [1226] Re: Martin7
Správně založené akvárium nepotřebuje odkalovat (určitě se mnou někdo nebude souhlasit) ale pokud bude správně zarostlé a rostliny fungující vážně nevidím důvod. Pokud jde o hnití ještě mi žádný red moor hnít nezačal. ( Nejdéle mám 2 roky) asi záleží na tom jakou máš představu pokud chceš mít kořen a na něm třeba nějaké rostliny asi bych se téhle představy nevzdávál jen kvůli strachu z hniloby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2019 22:49 Muž Martin7 [14] Re: Smetany
Fotka k příspěvku S hnojením uvidíme. Při předchozím nevydařeném pokusu, kdy se mi do akvária dostala multirezistentní bakterie, kterou jsem musel zlikvidovat Savem, mi to rostlo jen s Levatkama, bez ryb, bez hnojiva a bez výměn vody asi 3 měsíce celkem hezky. Vadí něčemu, když rosliny vypadají zdravě a jen kvůli menšímu množství živin rostou pomalu?
Toho kořenu se právě trošku bojím, kvůli němu asi poměrně velká část nepůjde pořádně odkalit a v místě toho "kmenu" je hodně masivní, tak nevím, jestli to uvnitř nemůže nějak hnít a něco vypouštět.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.03.2019 22:33 Muž Smetany [1226] Re: Martin7
Voda je za mě super ale myslím že se ti hnojení nevyhne zvlášť když chceš tak málo ryb. Co se týče kořenu vůbec bych se ho nebál. Bude barvit vodu což plánuješ stejně a na začátku zaroste plísní jinak by s ním němém být problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2019 22:29 Muž Martin7 [14] Re: vlka
Díky. Přečteno bych něco měl, ale praxe je praxe :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2019 22:28 Muž vlka [3453] Re: Martin7
Trpělivost a nezapomeň si o tom něco přečíst. Držim palce. např. www.akvarijni.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2019 22:20 Muž Martin7 [14] Re: Maq
Fotka k příspěvku Stačí tyto údaje ze Severočeských vodovodů a kanalizací?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2019 22:15 Maq Re: Martin7
Typicky chybí základní údaj: Jakou vodu tam budeš lít?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.03.2019 21:57 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: Martin7
Ideš na to dobre. Rastliny odporúčam okrem rýchlorastúcich hlavne kryptokoryny :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2019 21:49 Muž Martin7 [14] – Akvárko na jistotu
Fotka k příspěvku Ahoj, po prvním neúspěchu jsem si řekl, že to zkusím ještě jednou a budu zakládat nové akvárium 126l. Tentokrát bych si rád nechal poradit od zkušených už na začátku, ať začnu bez zbytečných chyb :-) Mám v plánu to udělat tak, aby bylo, pokud možno, bezproblémové a velmi jednoduché na údržbu. Také chci, aby tam rybám bylo dobře. Na technice jsem moc nešetřil, mám vše Eheim (externí filtr s molitanem, pemzou a filtrační vatou, 2 x led světlo, topítko a UV). Mám připravený křemičitý písek 2 až 4mm bez substrátu, budu vybírat nenáročné, rychlerostoucí rostliny včetně plovoucích a nacpu jich tam co nejvíce (za každé doporučení budu rád). Chtěl bych, aby to fungovalo bez hnojiva a chemie, nebo maximálně jen s hnojivem do písku a CO2 nechci. Jinak do vody asi budu dávat Torben, mandlovníkové listy a olšové šišky. Po zaběhnutí chci mít nenáročné ryby a chci jich málo. Zatím přemýšlím, že bych tam dal jen 10 x Tetru ohnivou a levatky na úklid. Mám tu jeden velký, celkem masivní kořen Red moor wood (viz fotka), kterým si nejsem úplně jistý, jestli by byl k užitku, nebo spíš na škodu. Je nový, a nikdy nebyl ve vodě, zde uvítám radu, jestli ho tam dávat a nebo v rámci bezúdržbovosti a bezproblémovosti raději ne. Co myslíte? Mám tam něco špatně? :-)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   06.02.2019 16:58 Maq Re: Rennee
Rennee napsala: mám pocit že nejvíc peněz z celýho akvárka jsem vrazila do rostlin smich
To by nemělo být k smíchu ani k divení. Pokud nevyužiješ nabídky dárců, rostliny jsou běžně jedna z největších položek.
Všichni začátečníci by měli být jasně upozorněni, že to tak je, a že rostliny nejsou žádnou třešničkou na dortu (když už jsme utratili tisíce za techniku a vodičky).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   06.02.2019 12:59 Žena Rennee [21] Re: Rennee
Děkuji všem za rady ;) netlačím nic na sílu, ráda si nechám poradit od zkušenějších. S rybkami tedy počkám a ještě pořeším ty rostlinky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2019 10:28 Muž AkvaBlázen [138] - RostlinyRe: Rennee
Jak píše JirkaŠčobák. Kup nějaké rychlerostoucí rostliny (ceratophylum, limnophila). Akvaristika není holt nejlevnější koníček, ale když proto uděláš co je třeba, tak se ti to vyplatí. A nebo už rostlinky nekupuj a počkej tak 1 měsíc než se ti rozrostou jiné rostlinky (hlavně ta egeria) a rozmnož si je. Ale s těmi rybkami alespoň 2 týdny ještě počkej
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.02.2019 10:09 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Rennee
Jsou fajn, ale primární je, jak vypadá akvárium a jak ti rostou rostliny. Tvé rostliny nevypadají schopné zužitkovat dostatečně produkty rybího metabolizmu a je jich málo. Dej tam ryby a za pár týdnů jsi tu zpátky, že ti vyskočily řasy a co máš dělat. Na to dostaneš odpověď, žes dala ryby moc brzo a měla jsi málo rostlin, které navíc pořádně nerostly. Chceš tomu předejít nebo si chceš natlouct? Pak to budeš mít dražší, protože řasa ti část rostlin sežere.

P.S. Koukni na ty tvé ohromné prázdné pláně :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2019 09:23 Žena Rennee [21] Re: JirkaŠčobák
ale tady v jine diskuzi mi zas doporučili že pancéřníčci jsou dobří na začátek. Rostlinky tedy ještě dokoupím, akorát mám pocit že nejvíc peněz z celýho akvárka jsem vrazila do rostlin smich (pozn.nemám auto, takže dojíždět si k někomu pro zbytky je pro mě dost komplikované). Jinak fotka v prezentaci je asi tyden stará, teď to zas vypada o trošku jinak.

Re: Anthrax: dobře díky za tip ;)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2019 09:03 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Rennee
Nedávej pancéřníčky. Máš velmi málo rostlin a ještě pořádně nerostou.
Dvakrát tolik rostlin potřebuješ (primárně druhy, co se tváří, že ti rostou). Přidej je a počkej tři týdny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2019 07:55 R Muž Anthrax [4787] Re: Rennee
Kdybys přece jen chtěla testy, tak spíš to NO2 a nemusí to být nic extra přesného a drahého. Důležité je aby to určilo, že tam žádné NO2 není. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2019 07:47 Žena Rennee [21] Re: Anthrax
Bezva díky moc. Rybky pujdou až někdy v průběhu příštího týdne, spíš koncem ;) vodu tedy vyměním. Testy nemám bohužel, ale uvidím, když se vlezu do rozpočtu tak ještě koupím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2019 21:19 R Muž Anthrax [4787] Re: Rennee
Jak by napsal Romant. Den před a po vypuštění ryb vyměň půlku vody.... :)
A nezačni hned krmit. Pár dní počkej ;-)
Udělal bych testy na NO2 a NH3, jestli máš. Jestli nemáš tak bych je ani nekupoval, mělo by to být v pohodě. Důležité je jestli už prokazatelně rostou rostliny.
Edit: Na rostlinách bych ještě přidal. A s rybami počkal ještě o chvilku déle. Ať se to zabíhá opravdu měsíc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2019 20:59 Žena Rennee [21]
Dobrý den, mám měsíc založené akvárium a příští týden tam chci dát první ryby (pancéřníčky). Chci se zeptat, zda je potřeba před nasazením rybek dělat nějaké testy vody (a jaké) a také jestli je potřeba vyměnit na začátek část vody? Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2019 01:08 Muž AsusKD [85] Re: Yves
K bodu 1.:
Či s krytom alebo bez záleži od vkusu. Každopádne u malého akvária asi neušetríš. Samotné akvárium www.vyrobaterarek.cz/… + krycie sklo. Osvetlenie napr. www.rostlinna-akvaria.cz/… a si na 1.000,- kč. Celý set aj s “filtrom” a topítkom stojí cca 1.150,- kč
Topítko www.akvaristik.eu/…
Filter, ak je vôbec pre bettu potrebný www.akvapotreby.com/…
Ak to teda poskladáš, tak si na cca 1.700,- kč.

K bodu 2.:
Ja mám volcano black a vyživný substrát. K akva som sa vrátil po 15 ročnej pauze a za mňa je teda kremičitý piesok lepšia voľba. To volcano a substrát som chcel vyskúšať, našťastie som nepohorel (zatiaľ), ale sadiť do toho stonkovky je des. Vyťahovať staré a zakorenené je ešte horšie. Ako ti už písali, pri vrtaní v dne to robí nehorázny bordel. Preto som nepresádzal ten veľký echynáč dozadu.

K bodu 3.:
tam sa mi nezdá, že maš rastliny na rozdávanie. Ale dosť ľudí ich tu má, a určite sa podelí ;-)

A k 4. určite nebude na škodu, keby sa tu zaregistrovala
Držím palce pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.02.2019 18:55 R Muž Guppy [2280] - Rostliny, paví očka, malé cichlidy
K bodu 4: doporuč jí toto forum ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2019 15:46 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: Yves
Keď sa ti uvoľní nutri plant do vody. Obrazné pomenovanie ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2019 15:38 Yves Re: Cyklohentán
Díky, zapisuji si :-) Jen tak mimochodem, jsem trochu votroubená stydim co je blátová polívka?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2019 15:29 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: Yves
Zásadné chyby tam nemáš ;-) Ale tie echinidory by som vymenil za kryptokoryny (wendtii, beckettii). A keď tam máš výživné dno a niekto neskúsený sa v tom bude babrať, hrozí blatová polievka. Akvárium nechaj zabehnúť asi tri týždne keď sa ponáhľaš :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2019 15:13 Yves – založení akvária
Zdravím zkušenější. Mám od nového roku akvárium s bettou, zatím mi to klape, tak doufám, že to vydrží.
V práci o tom vyprávím, ukazuji fotky a kolegyně tedy po akváriu s bettou zatoužila také, snad mě nezavrhnete, vím, že rybka ani žádné jiné zvíře by nemělo být bezhlavým dárkem bez uvážení, uvědomuji si, že je to živý tvor, tak snad mi poradíte a pomůžete vytvořit pěkný a hlavně prosperující domov, ve kterém bude rybě dobře. Blíží se kolegyni narozeniny a přišel za mnou dnes její manžel, jestli bych mu s tím nepomohla, když už akvárium doma mám a vím co a jak (chacha). Snad jsem jen neusla na vavřínech a tenhle můj pokus o dobrý skutek nebude po zásluze potrestán, ale chci mu podle svého nejlepšího vědomí a svědomí pomoct, když mi byla dána možnost začít správně, a ne s dvoulitrovým betárkem, umělou kytkou a modrým pískem, jak by pravděpodobně pochodil v obchodě, kdyby šel sám.
Říkala jsem si, že přišel v celkem ideální čas, že pokud to co nejdřív s rostlinami a šneky založím a nechám do jejích narozenin (11.3.) zaběhnout, bude to snad akorát, aby si mohla vybrat rybičku podle sebe a hned ji tam dát, aniž by chudák rybka přišla k větší újmě, než kdyby si to udělala po svém a hodila ho do kdovíjakého čerstváčka.
Moje otázka, nebo dotazy zní - pokud mrknete do mé prezentace, vidíte tam třeba něco, co je úplně špatně, čeho bych se měla u nového akvária vyvarovat?

1) AKVARIUM: já osobně, kdybych zakládala znovu pro sebe, bych už asi nešla do setu, který jsem si koupila. filtr šel pryč za chvíli a topítko také není bůhvíjaký zázrak, i když pro bettu mi zatím postačuje. ze setu bych ponechala světlo, akvárium a kryt - mám jít tedy do nějakého kvalitnějšího setu, nebo si to nějak sama poskládat? dá se sehnat samostatně akvárium s krytem, nebo samo akva a k tomu samostatný kryt, vybrat si do něj zářivku atd? úplně finančně do toho zahučet nechci, ale samozřejmě mám od svého akvária zkušenost, že jsem sice ušetřila za začátku, jenže jsem stejně dokoupila dražší filtr, takže ve finále to vyšlo dráž, než si pořídit dražší set.

2) DNO: já mám ve dně nutriplant a na něm volcano black od rataje. mám zde již mírně načteno, že klasický říční písek nebo štěrk je za začátek nejlepší. je v té mé verzi něco špatně a mám jít spíš do písku a štěrku, nebo mohu použít už to, co mám? pro mne by to znamenalo, že nebudu muset kupovat nový základ, protože mi toho od mého zakládání hodně zbylo, ještě tak na tři nová akvária. navíc, zatím mi vše roste, jak má, víceméně bez obtíží, přírustky viditelné po 14 dnech.

3) ROSTLINY: samozřejmostí pro mne budou ty nenáročné, egerie, růžkatec, plovoučky, vše ode mne, protože se mi to pěkně množí a vyhazovala bych to. samozřejmě projdu atlas a mrknu na nenáročné kytky, ale třeba mi lépe poradíte z vlastní zkušenosti..

4) napadá mě ještě jedna věc, a to, pokud si to bude chtít pak přizpůsobit svému oku, vím, že má doma kameny od moře a tak, bude velký problém, když ji poučím, že kameny nesmí mít v sobě vápenec apod. pokud se v tom třeba pošťourá, přesadí si rostliny, vloží kameny a tak? ví, že to teď těžko říct dopředu, ale kdyby vás napadl případ, na co upozornit, čemu se vyhnout, spíš teoreticky, dopředu, až budu předávat informace, co s tím..

Další moje myšlenkové pochody třeba vyplynou. Předem díky, pokud jste dočetli až sem a najdete čas mi něco odepsat :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   18.01.2019 22:47 R Muž Anthrax [4787] Re: Čelisti
Betta ti může s velkou pravděpodobností krevetky sežrat. To je riziko se kterým musíš počítat. Na staré dno bych se vykašlal. Dost lidí s ním má špatné zkušenosti. Řasové kalamity atd. Ten eleocharis acicularis bych do začátku nedával. Do začátku bych volil bych něco rychlerostoucího, nenáročného. A až se nádrž zajede, tak bych teprv nasadil náročnější kytky- Jinak ti hrozí že to skončí v řasách nebo hůř. ;-)
Jinak ke dobré ty věci řešit v příslušných tématech zvlášť:
rybicky.net/forum/5233-jake-ryby-ke-krevetkam
rybicky.net/forum/7510-filtr-do-maleho-akvaria-21-50-l
rybicky.net/forum/11175-osvetleni-do-maleho-akvaria-21-50-l
atd. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2019 22:32 Čelisti – Založení miniakvária
Ahoj, chtěl bych od vás prosím poradit. Chtěl bych si založit miniakvárium o těchto parametrech:-D 40 cm;V 33 cm; šířka 35 cm. Přemýšlel jsem o krevetkách a jednom Beťákovi.
Světlo: Chihiros LED A351 21W délka 35 až 55 cm
Topítko
Dno: Profi soil + staré dno
kořen
filtr: tam si nejsem jistý - chtěl bych vnější filtr, ale nevím zda EHEIM classic 2211, EHEIM Ecco Pro 2032 nejsou už moc silné
rostliny: Eleocharis acicularis, Singapore moss (nalepit na kořen), pak něco do čeho se může schovat Beťák, ale nevím co.

Děkuji za rady palec

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 09:20 Žena Hanumana [71] – Voda
Jenže Strakáč si ještě nepřipustil, že je s jeho vodou něco v nepořádku. Myslí si, že byli smutné protože měli špatně mezirybi vztahy...vím že bych to neměla říkat ale taky jsem založila 200 litrové akvárium tak že jsem ho napustila a kdyz se ohřála voda tak jsem vpustila první osazenstvo a spokojeně si tam plavou do ted, bez filtru, topení a bordelu z filtru. Takže si nemyslím že by to nešlo stydim ale je jasné že tam nejde po 2 dnech nasypat 100 neonek naráz.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2018 17:31 Muž jarovo [1695]
OT - Páni máte úplnú pravdu ;-) čím rýchlejšie to naplní - tým rýchlejšie pôjde znova kupovať. Pre niekoho je rýchlo bez filtru za pár dní pre druhého za pár mesiacov ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2018 17:30 Žena lenkalor [580] Re: romant
Ano, například zasmrádlejší vodu z krevetkária, kde se mění pouze 1/3 vody kvůli krevetkám, které hůře snášejí změny parametrů vody. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   31.12.2018 17:26 R Muž ctibum [6926] Re: jarovo
Nechat měsíc zabíhat filtr nekoresponduje ani s jeho touhou mít to rychlejc... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   31.12.2018 17:14 Muž jarovo [1695] Re: Strakááč
ahoj a čo takto skúsiť klonovanie? - pridať do AQ ktoré už máš druhý filter a nechať ho tam tak mesiac aby sa "nabil". Potom do nového dáš časť vody zo starého a preložíš filter - už som tak naklonoval pár AQ a vždy v pohode ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2018 16:57 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)
já nemyslel že to budu chtít mít rychle hotový, jen že to zajedu líp a teoreticky rychleji, když to bude k tomu, můžu je tam třeba hodit dřív..
šneci jsou jasný věc.. mám dvě ampulárky který jsou v paludárku, protože jsem se jich prostě nechtěl zbavovat.. :) ty zajedou akvárium perfektně zvlášť tím jaký jsou to prasata :-D
jinak myslel jsem přesně jak píšete vymáchat filtr přímo v tom akváriu... takže to snad pomůže..

Speciálně pro maq-a: právě tohle menší akvárium mi dovoluje mít vodu měkčí a lepší protože bude možnost nabírat dešťovou vodu ze sudu.. těch cca 15litrů snadno vyměním, kdežto u většího akvária mám s tímhle problém...
zatím na to nechvátám, ani akvárko nemám slepený natož pořádně vybraný místo, pořád přemejšlím kam s ním :-D ale velikost už zhruba vím jakou bych chtěl.. cca 55x35x35cm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.12.2018 11:36 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Strakááč
Zkoušel. Protože ale už nemám filtry, jedná se u mě spíš o nalití detritu z jiného akvária, nalití bahna nebo přidání špetky zeminy. V pohodě to klesne na dno. Ani nemíchám do substrátu - nechám to na něm. Klidně to muže ležet na dně, nic se neděje. Vypadá to přírodně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   31.12.2018 11:32 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: ctibum
Naprostý souhlas. Akvaristika je především o trpělivosti. Pokud se něco uspěchá, tak výsledek stojí za bačkoru. A pak je to tu jako přes kopírák.. a proč mi nerostou kytky a hnijou... a proč mi chcípají ryby... a proč... a proč... a proč...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   31.12.2018 10:16 R Muž ctibum [6926] Re: Strakááč
A proč to musí být rychleji...?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.12.2018 10:00 Muž Planorbella [643] Re: Strakááč
Pokud to chceš rychle tak bych vymáchal filtr+bordýlek z odkalování, klidně čerstvou vodu ale odstátou+hromadu opravdu hodně egeria densa i plovoucí rostliny-ty nebudou egerce vadit+šneci.
A zanedlouho máš samofunkční nádrž bez filtru.Takový je můj názor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   31.12.2018 09:40 R Muž romant [27987] Re: lenkalor
lenkalor napsala: Určité množství staré vody má význam, pokud stěhuješ do nového akvária i svoje kryptokoryny. Předejdeš jejich rozpadu. Tohle bude silně závislé na tom, na co jsou ty rostliny zvyklý, jako třeba když jim týdně měníš polovinu vody, obvykle s tím proéblém nemají, ale když jsou někde v zasmrádlejší vodě, kde se mění voda sem tam něco, onen pověstný rozpad se s největší pravděpodobností dostaví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2018 09:32 Angus68 Re: lenkalor
Když je ale Leni v jednom akváriu problém, jak vhodně a dobře poznamenal Radek, tak bych dal klidně vodu čerstvou ;-) Myslím, že kryptošky mají na rozpad více důvodů ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2018 09:25 Žena lenkalor [580] Re: Wanderer
Určité množství staré vody má význam, pokud stěhuješ do nového akvária i svoje kryptokoryny. Předejdeš jejich rozpadu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2018 09:06 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: afc1886
Tak to samozřejmě. To je dobrá myšlenka. :-) To je tak jít vyprosit bordýlek k nějakému akvaristovi, co mu to funguje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   31.12.2018 09:01 R Muž afc1886 [14700]
Jenom taková moje myšlenka, že vzhledem k tomu, že ve vedlejším akváriu řeší problém, tak bych nic z něho nepoužil do nového akvária. Alespoň ne zatím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.12.2018 08:57 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Strakááč
Když jsem měnil menší akvárium za větší, tak jsem po napuštění vzal biomolitan ze starého a pořádně ho v novém akváriu vypral. Fotky ze zakládání mám v prezentaci.

Když jsem zakládal malá akvária, dělal jsem to stejně, po napuštění jsem v nich vypral funkční filtr a přidal bordel po odkalení dna. Nějakou dobu to vypadá nevábně, ale je to účelné a funguje to. Určitě lepší, jak zbytečné lpění na nějaké staré vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2018 08:30 Maq Re: Strakááč
Strakááč napsal: plán by byl udělat zase biotopní nádrž rio negro
Možná bys o tom raději neměl psát jako o "biotopních" akváriích. Nemáš na to vodu. Pro ty ryby je to jasná Rio Malše. A pro bakterie taky.
Pokud bys dělal skutečně Rio Negro, problematika nějakého záběhu by tam byla úplně o něčem jiném. X-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [19] ...... 144

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145816x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13369-zakladani-akvaria?od=901