Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zakládání akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 13 Přejít na další stránku   1  
Zakládání akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.11.2019 20:01 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Roger
Teoreticky je možné, že jsem vodu ze dvou akvárií už použil, nicméně voda z jednoho je asi lepší, protože ve dvou akváriích nemusí být mikroživot identický.
Na rozdíl od romanta si myslím, že to smysl má.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 19:01 Muž Roger [1873] Re: MatyMaty
Jj díky, filtr vymačkám taktéž ale před příchodem ryb, to mám osvědčené že funguje dobře. S tou vodou to byla jen úvaha.

@michalt jj, akvária nebyla nikdy léčena, což ovšem neznamená že tam není co být nemá, ale to je asi všude, těžko říct, ale jsou to moje akvária a tak je znám.

@romant díky za názor, vím že máš velké zkušenosti, samozřejmě tam budou dokoupené kytky, ale prostřihů mám až až, ještě jsem to nezkoušel, možná to co píšeš se děje právě proto že ty kytky zaliješ čerstvou vodiu, přitom už byly zvyklé na tu akvarijní, možná v tom je zakopaný pes, jinak si to neumím vysvětlit. Vím že každé akva je jiné, ale běžně si dávám prostřih z jednoho akva do druhého a nemají s tím kytky problém, i ty co mi přišli od místních akvaristů zde neměli problém se zakořenit a růst, takže z toho usuzuji právě to že jsou zalitý čerstvou vodou nejspíš
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   01.11.2019 18:11 R Muž romant [27987] Re: Roger
Tak abych nezůstal jenom u té otázky. ;-) Jak jsem si mohl ve své praxi odzkoušet, voda ze zaběhnutýho akvária není nikterak nápomocna při startu nádrže nové, tedy ve smyslu klasické společenské nádrže. Použití staré vody si dovedu představit ve specifických případech, třeba odchoven apod. Stejně a nebo obdobně je tomu tak s použitím submerzních rostlin. Tedy zde rozumějme, že ne vždy je to lepší řešení, mám za sebou spoustu nádrží, kde se toto mělo stát tím podpůrným prostředkem, ale realita byla naprosto odlišná, použitý submerzní rostliny velmi rychle odešly, což ovšem nelze paušalizovat, jenom se tím snažím lehce vyvracet onu zažitou a velmi často opakovanou poučku, že tyto rostliny jsou daleko vhodnější. No za mě při nově zakládaným akváriu tedy nejsou a nikdy to jenom na nich tzv. nestavím a používám nějaký mix sumberz emerz. Ovšem jak jsem se již bezpočetkrát přesvědčil, stejně tak, jako zde uvádím, že ony poučky nemusí fungovat, může samozřejmě nastat přesný opak a budou fungovat do puntíku. No prostě akvaristika je vcelku komplexní disciplína a dovede nejednou překvapit. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 17:29 MatyMaty Re: Roger
Ahoj, já jsem to udělal, při zakládání AKVA pro samice Tlamovců. Nakonec z něho vzniklo akvarium pro parmičky. Vymáčkl jsem filtr a použil vodu ze zaběhnutého akvaria, klidně bych mohl hned dát ryby. Akvarium prosperuje snad nejlépe ze všech ;-).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 17:27 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Roger
Já jednou použil vodu a kytky ze dvou jiných akvárií na založení třetího. V něm nebyla jen voda ze dvou jiných, použil jsem i nějakou část čerstvé vody. Nic špatného se nestalo, ale ani to nijak zásadně ničemu nepomohlo a rozjezdu kytek to zas nijak zázračně nepomohlo. Myslím si, že svou roli sehrálo taky to, že tam bylo nové čisté dno a nový filtr.

Jediné riziko takového postupu bych viděl v tom, že si můžeš do nové nádrže s vodou a kytkami přenést nějakou nemoc, která se v těch původních nádržích nestačila projevit. Ale když říkáš, že ta zbylá akvária jsou zdravá a nebyla nedávno léčena, asi v tom nějaký problém taky nebude.

Záběh filtru nová voda nijak rapidně neurychlí, většina bakterií je na površích, ve vodě jich plave dost málo. Tomu záběhu by, právě naopak, trochu pomohlo, kdyby v té nádrži něco menšího trochu uhnilo, jako se děje třeba při přelistování některých vodních rostlin.

Takže bych se domníval, že snad se tím nic nepokazí, ale asi to ani nějaká zásadní pomoc při zakládání taky nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 16:24 Muž Planorbella [643] Re: afc1886
Proč se mě na to ptáš? To je otázka spíš na Rogera. Nic takového jsem nepsal ;-)
Edit: opravdu nevím, jak jsem psal, nikdy jsem to nezkoušel, vždy napouštím nové akvarium novou vodou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.11.2019 16:24 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: Roger
Víš, jak se to poslední dvě léta hodilo? ;-) Ani kapka nepřišla nazmar. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 16:16 Muž Roger [1873] Re: silviebaris
To bych musel mít zahradu smich když týdně odpouštím celkem asi 80 litrů vody :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.11.2019 16:07 Silviebaris Re: Roger
Dá se zužitkovat třeba zalitim pokojovek,to ti je parádni věc... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 16:06 Muž Roger [1873] Re: Planorbella
Nevidím, je prohnojená, akvária mám bez problémů, jen mě zajímalo zda to někoho napadlo
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 16:05 Muž Roger [1873] Re: romant
Tak voda je zaběhnutá, druhý důvod je že stejně budu měnit vodu, tak jestli ji vylít do odpadu nebo do dalšího akvária kde budou zatím jen kytky a tím ji zužitkovat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   01.11.2019 16:00 R Muž afc1886 [14700] Re: Planorbella
A k čemu je použitá voda? To je jako bych dal tobě vydýchaný vzduch. Kdyby použil trochu bordelu po odkalení do nového akva budiž, ale ta použitá voda. V čem by měla pomoci?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 15:54 Muž Planorbella [643] Re: Roger
Podle mě je to podobné, až stejné, jako bys dal vodu jen z jednoho akvária. Řekl bych, že to výrazně ničemu vadit nebude. Ale nezkoušel jsem, vidíš nějaký důvod, proč by to nemělo fungovat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.11.2019 15:51 R Muž romant [27987] Re: Roger
Důvod použití staré vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2019 15:37 Muž Roger [1873] – Voda do nového akvária
Ahoj, budu zakládat 200l akvárium, dotaz vím že se dá použít voda z jiného akvária, ale zkoušel jste někdo použít vodu ze dvou akvárií? Mám ještě jednu 200l a 54l tak že bych vodu při výměně použil rovnou do tohoto akvária. Nebo je to špatný nápad? Kytky budou převážně (vlastně všechny) z prostřihů z mých akvárií, tudíž přelisťování bude minimální.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2019 08:21 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LukasK
Vůbec by tam ještě dlouho neměli být. Já je dal do 15 let starého akvária bez filtrace, které neodkaluju a pěkně mi rostou rybicky.net/fotogalerie.php… Hrabou se totiž ve dně. Bahno, kdybys trochu měl, detrit. Zkrátka sajrajt na dně. Ty to máš aktuálně super čisté. Vrátit do obchodu. Až budeš mít sajrajt, kup.

Potřebuješ drobné šneky, kteří ale nejsou komerčně zajímaví, tak je obchody vůbec nenabízí. Získáš je od akvaristů zadarmo. Levatky.
Přečti si scobak.blog.sme.sk/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2019 07:36 LukasK Re: JirkaŠčobák
Faunus ater opravdu mame, ocividne. 2 pekne kousky. Je neco, co bychom mohli ke krmeni dokupovat? Jak dlouho pripadne vydrzi bez potravy?

Kytky jeste dneska rozsadime a zkusim poslat foto, to se podari ale az vecer.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2019 00:02 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: slavko
Jenže 5x větší objem je také odolnější. A když se dívám na fotky, tak jsi s tím solidně pracoval a zahušťoval a už v úvodu jsi byl zkušenější akvarista, než LukasK. Přidával jsi nové rostliny a nespoléhal se, že to doroste. Pozoroval jsi a reagoval v horizontu týdnů.

Vůbec bych se nespoléhal, že LukasK odstartuje jako ty. Proto by měl udělat minimálně, co jsem mu napsal v 21:32.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 23:44 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Roger
Ono sa dá nie len odobrať, ale aj dooplniť...

Základné pravidlo čím viac rastlín nie vždy funguje, najmä ak neviete, ktorým sa bude dariť, a tak namiesto odbúravania dusíka v akváriu ho budú dodávať (lebo budú odumierať, hniť).

Pridaním ste urobili dobre, dve bolo naozaj málo. Ale nič netreba preháňať. Keď sa pozriete ako začínalo moje: www.slavino.sk/… tak tiež uvidíte, že to nebola džungľa hneď od prvého dňa, a to je cca 5x väčšie ako Vaše (a nebolo moje prvé). Aj ja som v ňom mal najpr tri rastlinky, ibaže to bol medzistupeň, kým docestovali ďalšie...

Medzičasom niektoré uhynuli, neboli vhodné do mojich podmienok. Iným sa darilo až priveľmi (mnohé majú iné rozmery, ako udávajú atlasy), a tak išli tiež preč. Ale s trochou trpezlivosti z toho časom džungľa bola, a je podnes. Zjavne teda robím niečo zle, keď sa riadim tým, že to dorastie...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.10.2019 22:21 Muž Roger [1873] Re: JirkaŠčobák
Přesně tak, a proto se snažím na startu nic nepodcenit, vyndat se to dá vždycky, ale dávat to dohromady když to nejde sežere dost úsilí a času. Já se raději řídím svým pravidlem které jsem dotyčnému níže psal, možná přehnaný ale zatím ve všech je to v pohodě
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 21:34 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Slavko
Jenže než se rozrostou Cryptocoryny, to trvá. To chce na začátek Egerii nebo voďankovec, něco co se rychle rozbují...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 21:32 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LukasK
Ty kryptokoryny rozsaď po jednotlivých rostlinách (sázej maličko nad substrát - ať je vidět 1 mm kořenů). Pak jdi do obchodu a kup jich ještě jednou tolik. Bylo by dobré rozhádzet po dně trochu Monosolenium tenerum. Netuším, jestli to budou mít v akvaristice, přinejhorším já nějaké mám. Osídli skupinkou levatek, okružáků a piskořek. Taky by se pro jistotu hodila trocha ceratophylla.

Blbě vidim nebo ti prodali Faunus ater? Nemá u tebe co žrát - to byla blbost (ale je to něco, co se dá prodat - no).

Slavko: Často to je, jak říká Wanderer. "To se rozroste," je nejčastější chybná akvaristická fráze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.10.2019 21:29 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: LukasK
Jo to jsou ty teorie, to má za sebou každý akvarista, který u toho vydržel. Půlka bude živořit a pak ti odejde, což je normální stav, půlka se ujme a jeden druh začne bujet. Kdybys využil darovacího vlákna, vyšlo by tě to laciněji. Ale když u toho vydržíš, časem na to přijdeš. Ale vydal jsi se správnou cestou. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 21:20 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Roger
Ľudia, neblbnite. Veď keď to pôjde dobre, tak sa to rozrastie časom samo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 21:04 Muž Roger [1873] Re: LukasK
Vešlo by se mnohem více ;-) o to bych strach neměl. Bez problémů se vejde na 1 litr vody jeden stonek :-) jestli máš 60 litrů vejde se bez problémů 60 stonků minimálně, ale i klidně 100 stonků ;-) je to o tom že ti to velmi pomůže ze zajetím, vyndat se dají vždy. Když jsem zakládal 54l měl jsem bez mála 80 stonků asi 8 druhů rychlerostoucích kytek a místa tam bylo ještě dost, ve 180 jsem měl 170 stonků a teď jich je ještě víc :) ale to jen pro informaci že to jde. Rady v akvaristice bych vynechal a řídil se tím co ti radí zde, tady totiž kluci a děvčata vědí co říkají a hlavně proč to říkají. Ať se daří
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 20:46 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LukasK
Vešlo by se, ale lepší palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.10.2019 18:23 LukasK
Fotka k příspěvku Přečetl jsem si rady v tematu Jak zacit s akvaristikou, pekne sepsane. Pak jsme si udelali vylet na Zličín a navstivili superzoo, maj to tam hodne velky a pomerne široký vyber i k akvaristice.

No, opet nam moc neporadili :) nicmene jsme nakoupili nasledujici:
1) 3 sneky, 1 mensiho s kulatou ulitou a 2 cerny s delsi ulitou, jakoby musli
2) nasledujici kytky:
Echinodorus ocelot green 2x
Hygrophila corymbosa 2x
Egeria densa
Ludwigia repens
Cryptocoryne wendtii 2x

Ted tedy mame 10 kytek, uz moc dalsiho se nam tam podle nas nevejde :-)

 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.10.2019 10:25 Muž PetrO [752] Re: LukasK
A nebo se zkus podívat jestli někdo nějaké kytky nenabízí tady v inzerátech
rybicky.net/inzeraty/

Popř. se tam dají nějaké kytky poptat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 10:21 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LukasK
Jaká by byla teplota vody, pokud byste neohřívali? Pokud alespoň 20, pak topítko není třeba.
Substrát by mohl být nižší o 1-2 cm.

“Pokud plánujete akvárium, kupte si jako úplně první věc jednoduchý teploměr do vody. Naplňte kbelík vodou, postavte ho na jeden den na místo, kam uvažujete dát akvárium a změřte teplotu vody. Pokud je v zimě alespoň 20 °C, pak, pokud neplánujete zrovna teplomilné ryby, nepotřebujete topítko (pokud je léto, topítko nepotřebujete hned, teploměr koupíte stejně a v zimě uvidíte). Spousta ryb i krevetek je při zimních 20 °C úplně v pohodě. Je překvapivě dost ryb, kterým naopak vyhovují zimní teploty 15-18 °C - přítel má v suterénní odchovně živorodek stabilní zimní teplotu 16 °C. Jednou jsem na podzim z boxu na balkóně vylovil ráčka CPO z vody o teplotě 7 °C - nejmohutnější CPO, jakého jsem kdy měl. Dva samečci Xenotoca eiseni mi přežili venkovní pokles vody na 4 °C a žili další dva roky. Pro obyčejné živorodky není pokles na 15 °C žádným problémem, pokud je přirozený. Někteří chovatelé drží své populace při ještě nižší teplotách. Pokud máte v bytě zimní vodu alespoň 20 °C a přizpůsobíte tomu živočichy, doopravdy nepotřebujete topítko.”
Celý článek scobak.blog.sme.sk/…

Edit: liliovníček je lilaeopsis, který už máš a který ti nepřežije dva měsice. Zbytek, který radil Oldas, je fajn.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.10.2019 10:14 Silviebaris Re: LukasK
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.10.2019 10:09 LukasK Re: JirkaŠčobák
Je to tedy narocnejsi, ale zkusime udelat maximum. Abych se dostal na uplny zacatek, napisu co vse mame.
1) Tetra Plant Complete Substrate, cca 1cm vyska v akvarku
2) kaminky cca 4-5cm vyska, 2 az 5mm
3) Pripravek Tetra AquaSafe
4) Pripravek Tetra FilterActive Bacteria 2v1

Je tam tedy filtr, ohrivac vody a teplomer.

Mame ted na nejaky stupen ohrivat vodu, i kdyz to bude zatim bez ryb?

Lze si tady na foru najit nekoho, kdo je v nasem okoli (Berounsko, SC kraj), abychom se domluvili na rostlinach?

Pokud se nazadari, jaky pozadavek mit na prodejnu? Dostal jsem od Oldase tip na toto:
Cryptokoryny aspoň 2 košíčky, egerii densa 1 košíček (nechat plavat na hladině), echinodorusy 2 košíčky, valiseria spiralis.
nízké např.: liliovníček brazilský
(vysoké rostliny dozadu a do stran, nízké vpředu).

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 10:08 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Oldass
Filter rozhodne nestačí, mám ho tiež. Výkon dobrý, ale molitanu je tam tak 2x4cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 09:51 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LukasK
Pani v obchodě akvaristice nerozumí.
Váš stav není o filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 09:49 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyLukasK
Pokud nerozumíte rostlinám, tak se začněte učit a nechte si poradit. Lilaeopsis, které je jednou ze dvou vašich rostlin, vám v blízké době pomalu odejde (přestože to první týdny tak nemusí vypadat).
Rozhodně nekupujte žádné ryby, dokud jednoduchých rostlin nebude alespoň 20 a nebudou růst. Což je tak 4-8 týdnů. Nekupujte rostliny v obchodech, ale poptejte se akvaristů.
Zapomeň na koberec. Ten je pro začátečníka bez techniky jen nedostižný idol.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 09:45 LukasK Re: JirkaŠčobák
Nedela nam problem dokoupit vice rostlin, je zajimavy, ze nam v tom profizoo pani poradila, ze 2 staci. Zkratka si nechame radi poradit, jen to budeme zase prohrabavat v akvarku :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 09:44 Muž Oldass [806] Re: LukasK
Poslal jsem ti SZ, 2 kytky nestačí, filtr ponech klidně ten setový. Více v SZ, protože to je OT.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 09:40 LukasK Re: JirkaŠčobák
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Jak tomu nerozumime, budeme chtit vybirat tak, at jich tam par je a neni treba extra zvysena pece. Me by se tam libil travni koberec a k tomu 2 az 3 rostlinky, mozna i koren. Ted mame koupene 2, ve zveraku oznacene jako cerne, dlouhy latinsky nazev. Zkusim prilozit foto.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 09:34 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LukasK
Jaké plánuješ rostliny?
dennikn.sk/…

P.S. Dvě rostliny jsou šíleně málo. Ať pořídíš jakýkoli filtr, dokud se nezačneš doopravdy zabývat rostlinami, budeš pravděpodobně ryby hlavně zabíjet. Rozumím, že to bude z lásky k dítěti, ale možná ani jí se to nebude líbit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 09:16 LukasK – Jaky filtr do akvarka
Ahoj, prosim o radu, jaky filtr je vhodny do akvarka. Objem 54l. Jsme zacatecnici a poridili jsme jej i pro malou, 3letou holcicku. Koupili jsme si set Pacific, viz
www.superzoo.cz/…

Soucasti je i vnitrni filtr, o kterym jsme se ale uz docetli, ze nepatri k nejlepsim.

Koupili jsme hnojivo, kaminky, 2 rostliny a akvarko zalozili. Mame kalnou vodu, coz je podle me predevsim tim, ze jsme neoprali kaminky. A mozna za to muze i mensi vykon toho filtru.

Co jsem si prochazel rady na webech, je nejvhodnejsi externi filtr za cca 2,5tis. Libi se mi napriklad EHEIM ecco pro 2032 130l, zarovem mi prijde trochu naddimenzovany.

Alternativou je porizeni kvalitnejsiho vnitrniho filtru, nez ktery mame v setu. Napriklad Fluval U2 nebo Aquael Turbo Filter 500. To vyjde na cca 600 Kc.

A s timhle bych prosil poradit. Polovicka by radsi tu levnější variantu, ze nam to prece bude stacit. Mozna ma pravdu. Ja bych nerad ted vyhodil 600 Kc a pak za 3 az 6 mesicu kupoval stejne to externi.

Akvarko je sice male, ale i tak tam bude treba 10 az 15 rybicek a rozhodne bude co filtrovat. A co si budeme povidat, radeji ted budu investovat vice, pokud mi to prinese bonus ve snadnějším cisteni a jistote, ze je vse v pořádku.

Dekuji.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2019 01:59 Muž strejc [1] Re: zervajs
jasně to chápu,dám tomu čas a uvidím,no..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2019 22:35 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: strejc
možná nejde na truc smich

vážně, ne každá "kytka" půjde jak si poručíme...
K tomu není co moc radit, mě liliovníček odešel ještě dříve než zakořenil... jiným roste normálně...
( chtěl jsem kobereček v popředí)
Zato kosokvět jsem dal do akva "zdechnout" ( byl vypěstovaný na CO2 a hnojivu) a po dvou měsících živoření se chytl a roste... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2019 22:27 Muž strejc [1] Re: zervajs
akva je cca. rok staré ale doplnoval jsem kobercovku monte carlo a ta mi ted nějak nechce jít
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2019 20:42 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: strejc
nějak jsem "nepobral" na co vlastně potřebuješ radit ?
Vždyť sám můžeš radit ;-) druhým .
V prezentaci je akvárium více než 10 let...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2019 18:38 strejc Re: zervajs
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku fota tu mám v prezentaci,posílám aktuální fota
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.10.2019 13:23 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: strejc
ukaž nějaké foto,nebo založ prezentaci ;-)
ten substrát je "jednička"... tím substrátem to není coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2019 12:34 strejc Re: _ucx_
To jsem nevěděl..ze ten platinum soil je tak špatný..jde o to ze mam v jednom akvariu zasobni substrat prikryty piskem a teda nevim cim to je mi kobercovky moc nejdou..hnojim dene PMDD a doplnuji fosfor co2 z tlakove lahve a nic moc vysledky nevim co je teda špatně
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2019 10:04 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: strejc
Jako výživu do dna lze místo výživného substrátu docela dobře použít hnojivo Osmocote. Buď jej trochu rovnoměrně rozptýlit pod písek nebo ním lze naplnit želatínové kapsule a ty selektivně zasunout ke kořenům těch rostlin, kterým chceš pomoct s výživou kořenů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2019 08:13 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: strejc
No, já vím tady spíš o případech, kdy tyhle substráty napáchaly víc škody než užitku. Takže bych zvážil dát pod ten písek jíl a to je tak všechno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2019 00:35 strejc Re: _ucx_
a nějaký výživný substrát,puvodně jsem mysle na Platinum Soil Powder ,co na to říkáš,to je dobrý substrát,né...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2019 22:37 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: strejc
Písek. Střední nebo mírně hrubší. Ideálně ten, co se dává do bazénových filtrací.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [13] ...... 144

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145816x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13369-zakladani-akvaria?od=601