Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zakládání akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 52 Přejít na další stránku   1  
Zakládání akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2016 13:03 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: karci17
karci17 napsal: Zavrhni myslienku 220V ziaroviek, pokial, neuvazujes o rampe nad akva, kde ich uchytis a hlavne pouzijes 3-vodicovy privod (ten zeleno-zlty drat bude aj na kostre - rame ).

K formě instalace - rampa nad akváriem - považoval bys za dostatečná svítidla přišroubovaná do stěny? Tak to mám u některých jiných akvárií a tak bych to mohl vyřešit i u dalšího akvária s "podobným systémem". U tohoto konkrétního akvária - stojí na zemi pod stolem. Nejjednodušší pro mě je použít spodní desku stolu jako rampu a svítidla k němu napevno přišroubovat.
Pokud to považuješ za ok, pak to byla ta jednodušší část. Zbytek bude složitější.

Všem, kdo reagovali: Děkuji za lekci.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2016 07:26 Muž BuldozerGT86 [45] - Prodám - Tlamovce
Když kouknete na moji prezentaci u 170 tak tam mám světlo od Tommiho a svítí super. Na netu se dá tato délka pořídit kolem 1000kč a jsou to ledky co prd žerou. Budu to kupovat i na toho prcka 54L. Ale na to Malawi nevím nevím...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.06.2016 07:20 karci17 Re: Fuchs
Ja by som to nemazal. Skor by som do prispevku pridal velkym cervenym : TAKTO NIKDY !!! alebo NIE. Ako varovanie, ze takto naozaj nie...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.06.2016 07:10 karci17 Re: JirkaŠčobák
Zavrhni myslienku 220V ziaroviek, pokial, neuvazujes o rampe nad akva, kde ich uchytis a hlavne pouzijes 3-vodicovy privod (ten zeleno-zlty drat bude aj na kostre - rame ). To iste s reflektormi co by som povazoval za adekvatnu nahradu ziarovky (cena reflektoru 8-12E - v reflektoroch je pouzity 3-oj vodic, ktory je dobre pouzit ).
Pokial by som skudlil extra, tak kupim par AL list alebo kus AL plechu a dal LED pasik(12V), ktory mozes menit tak casto ako ziarovky. Pripadne kus AL plechu 1bm/cca 3E-5E/, nalepit teplovodivym lepom par led z ciny kus 0.65E / 5W, k tomu prudovy zdroj za 7-10E 500mA ku ledkam ci stary zdroj z notebooku a Imenic LDD a mas to za par Eur a neporovnatelne bezpecnejsie. Ked ti slahne do vody pasik ci LED, tak max odfajci zdroj ale prezijes. No ked ti slahne lampa s 2 zilami/220V tak hladas istice v celom okoli a ak nahodou pri praci s vodou mas mokro aj na rukach tak okolie nehlada istic ale hlada sposob ako ta ozivit.
Ak si netrufas na stavbu sam, predavaju aj hotove svetla s pasikmi ci COB cipmi pomerne lacno (nemusis hned kupovat napr. Beamworks ci ine extra).Dufam, ze sa mas aspon trosku rad a zalezi ti aj na svojom zivote :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2016 02:24 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: karci17
karci17 napsal:Inak setriaci mod sa da uplatnovat ale ruku na srdce, az takto ?!

Přemýšlím nad tím.
Můj stav je, že NECHCI používat trubice. Neumím je (ne, že bych nezkoušel). Moje akvaristika je postavená na úsporných žárovkách. Potřebuji najít bezpečné osvětlení se žárovkami. Potřebuji se o tom naučit (nechat si poradit), protože nejsem elektrikář (první nápad byl měnič napětí, ale nemám představu, kolik toho utáhne).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -2   02.06.2016 00:56 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Fuchs
Můžete to smazat.
Když člověk něco nějak dělá 15 let a déle, zvykne to považovat za normální, ale přesvědčili jste mě, že to není dobrý příklad. Do budoucna se zamyslím, co s tím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   02.06.2016 00:23 Muž Fuchs [169] Re: vaaclav
Já bych navrhoval tento konkrétní příspěvek smazat. Pač opravdu to není dobrý přiklad pro ostatní. Je to hazard. Zde se i pohybují malý akvaristi které si nemusí úplně uvědomovat nebezpečí tohoto ŕešení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   01.06.2016 23:47 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: JirkaŠčobák
Možná se ti může zdát že jsem proti tobě trochu zaujatý, nelíbí se mě tvoje akvária, ani způsob jejich provozování, neschválil jsem ti pár fotek do atlasu pro jejich kvalitu ale to co předvádíš teď je z elektrikářského hlediska prostě vražda. Začti se trochu do norem a zjistíš co si můžeš dovolit za svítidla nad vodou. Jsi diletant který nerespektuje základní bezpečnostní předpisy a ještě se s tím chlubí. Co na to říct? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.06.2016 23:25 Muž odikcz [114] Re: JirkaŠčobák
Ukažte mi prosím, jaké osvětlení speciálně pro akvária (aby to tam skutečně bylo označené) jste koupil, běželo přímo na 220V (ne "bezpečných" 12V apod.) a nebylo voděodolné? Já teda takové ještě v žádné akvaristice neviděl ... a že jsem tam viděl prodávat hodně divných věcí ...
Ten set, co zde zrovna dával tazatel, je kompaktní zářivka zakrytovaná a zasilikonovaná.
PS: "myslím, že u akvária bez krytu má vzduch k vodě lepší přístup" věřte, že mezi krytem a akváriem je tolik neutěsněný spár, aby to přivedlo dostatek vzduchu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2016 23:17 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Fuchs
Doopravdy nebezpečné by bylo, kdyby se jednalo o tělesa, která si někdo vyrobil na koleně. Já vše koupil jako standardně bezpečné a prodávané produkty.
Riziko pádu mého systému do vody není větší, než riziko pádu jakéhokoli systému držící osvětlovací tělesa. Upevnění je "šroubovací" a drží objímku nad hladinou vody. Člověk by do toho někdo musel praštit něčím masivnějším, aby lampička skončila ve vodě. Ale to můžeš praštit do čehokoli.
Jeden argument je, že speciální voděodolné osvětlovací těleso pro akvárium je samozřejmě lepší. Ale zdaleka ne vše, co ti prodají v akvaristikách, tuto kvalitu má. Mám koupenou lampu pro akvárium, která vyjde z hlediska bezpečnosti úplně nastejno, jako lampička, o které píšeš, že jsem se zbláznil, když ji ukazuji.

P.S. Prodává se u nás osvětlovací těleso (komplet), které spadne do akvária a člověku to nedá ránu, ani když má zrovna v akváriu ruku?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   01.06.2016 21:36 Muž Fuchs [169] Re: JirkaŠčobák
Jsi se zbláznil ukazovat ty žárovky veřejně když nevíš kdo si z toho veme příklad (třeba dítě)....promiň ale to mě nepřijde moc bezpečné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 16   01.06.2016 18:02 karci17 Re: JirkaŠčobák
JirkaScobak,neber to zle ale dufam, ze nikoho nenapadne sa riadit tebou, ako na tej fotke nizssie, kde mas klipsnou 3x ziarovky 220V pripnute o hrany akva... Pre samovrahov je to akurat ale ani zaciatocnik ci el. vzdelany alebo znaly clovek by take nieco nemal ani v mysli skusat... Inak setriaci mod sa da uplatnovat ale ruku na srdce, az takto ?!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 18   01.06.2016 17:24 R Muž romant [27987] Re: Rezzi1
Tak padlo zde již několik zajímavých rad a tipů, zkusil bych se držet odpovědi na tvůj prvotní dotaz. ;-) Sety, tedy obecně mívají jednu velkou bolest a tou je poddimenzovaná filtrace, která bývá někdy mezi akvaristy označována za honiče vody, nebo-li mají výkon, ale ne dostatečné množství filtrační hmoty. S osvětlením se dá v těch sestavách obvykle pracovat tím směrem, že se přizpůsobují tomuto rostliny, není to na žádný trávníky, ale na normálně sehnatelný rostliny, který se s tím nabízeným osvětlením spokojí a výběr si myslím je solidní. :-) Takže ta filtrace, tedy pro případ, že to člověk tzv. nezvládne a neudrží svoje prvotní představy na uzdě a nakupuje rybí osádku ve větším množství(týká se taktéž většího procenta aktivnějších znečišťovatelů) je dobré si vytunit a to třeba variantou čerpací hlavy a kostky biomolitanu a nebo změnou, přidáním lépe osídlitelného materiálu ke stávajícímu, do stávající filtrace(zde se použije třeba nějaká moderní keramika, jak např. Siporax, Substrat pro apod.) Závěrem bych chtěl poznamenat, že ten směr, syrové a jednoduché akvaristiky, jaký vyznává a propaguje Jirka Ščobák je taktéž možné realizovat, ale pro začínajícího akvaristu(ku) přicházející třeba na tyto stránky pro načerpání prvotních rad a informací, je toto spíš méně snadněji realizovatelné, než ona, říkejme tomu klasičtější cesta, kde si na pomoc bereme právě onu vhodnou techniku, kterou použijeme tzv. jako naše alibi. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2016 15:04 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Rezzi1
Už jsem ti napsal porovnání cen. Rozdíl mezi setem a tím samým akváriem bez setu je 991 Kč.

Osobně chci mít akvária bez krytu, líbí se mi to takhle: rybicky.net/fotogalerie.php… Ale pokud napíšeš, že se ti líbí něco jiného a tohle ne - jediné, co mohu říci, je že si myslím, že u akvária bez krytu má vzduch k vodě lepší přístup. Nevzniká uzavřený prostor. Nemusíš utírat kryt.

Pokud trváš na krytu, volil bych sklo - nebo něco jiného průhledného, ať vidím na hladinu. Doplň světlo, jaké chceš. Finálně jde o to, jestli ti bude stačit 991 Kč.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2016 14:39 Rezzi1 – Společenské akvárium
Dobrá díky všem za reakce, akvárko by mělo mít kryt ze vzhledových důvodů. Ty pancéříčky tam budu chtít určitě, dočetl jsem se že nejsou nároční, tomu přizpůsobím ostatní věci.
Je tedy výhodnější si koupit set nebo akvárko a k němu kryt? Mluvíme o velikosti 30x60.
Pak co tedy budu potřebovat do úplného začátku. Prosím aby jste mi odpověděli konkrétní věci.
Díky za reakce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2016 12:01 Muž BuldozerGT86 [45] - Prodám - Tlamovce – Biotop: Malawi
Budu zakládat další akvarko tentokrát 270-350l a chci do toho Tlamovce

rybicky.net/atlasryb/tlamovec_cernoploutvy

rybicky.net/atlasryb/tlamovec_saulosuv

Jaké dno a kde koupit a jaké kameny? Někde jsem četl pískovec ale nevím kde ho sehnat. Prostě prosím o rady jak správně založit Biotop: Malawi

Pokuď by někdo věděl kde koupit i ty rybičky nebo by někdo tady měl přebytky tak prosím SZ

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2016 10:23 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Xlienka
Máš pravdu, že nevím, jestli nemluvím s dítětem. Mé dcery mají podobný set v 2A a uznávám, že ve třídě plné dětí, kde něco každou chvíli létá vzduchem, je set bezpečnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2016 10:18 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Rezzi1
Rezzi1 napsal:
Chtěl bych mít toto akvárium www.akvamex.cz/… , otázka je jestli filtr, osvětlení atd. jsou dobré.


Pojďme mluvit o ceně. Uvažuješ set za 1 530 Kč. Víš, kolik stojí samotné akvárium? To samé akvárium v tom samém obchodě prodávají za 539 Kč. Hele: www.akvamex.cz/…
K něčemu takovému bych pro začátek potřeboval jen dvě úsporné žárovky. Kludně by mi stačila ta Orava, kterou jsem minulý týden kupoval za 0,79 euro (žiju na Slovensku). Dvě lampičky bych sehnal za 10-20 euro (dohromady). A to by byly pro začátek všechny mé náklady.
Hm?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   01.06.2016 10:07 Žena Xlienka [276] - AmerikaRe: JirkaŠčobák
Jelikož dotyčný nenapsal věk, nenaváděla bych na takovéto spojení vody z elektrikou ;-) . Jinak souhlas se vším v předchozím příspěvku, jenom trochu doplním.
Pokud chce dotyčný set proto, že se mu líbí (třeba mu vyhovuje k nábytku, má to být dominanta obýváku, dětského pokojíku...), tak proč ne. Bohužel bude muset vše postupně odladit k tomu setu. Popravdě lze odladit téměř cokoli i když někdy to jde hůř. Pokud nejde o vzhled, je rozhodně levnější koupit vše postupně dle potřeby, a lze začít opravdu jednoduše, klidně i bez filtru, u osvětlení bych doporučila zvážit s ochranou proti vodě (já sama mám teda podobnou ukázku jak je na předešlé fotce nad půlkou akvárií, ale kvůli malému dítěti budu raději všechny osvětlení v nejbližší době předělávat).
Pro zmiňované nenáročné akvárium a plánovaných cca 18 mini rybek ne živorodek do velikosti 3-4cm, to bude po dobrém založení fungovat bez problémů i bez veškeré techniky, takže lze pořídit cokoli co se vzhledem líbí a s rostlinami a rybkami se přizpůsobit postupně situaci co nastane. Samozřejmě projít atlas a udělat si nějakou představu může dotyčný klidně již teď, ale chce se to nevázat na jeden druhh a přistoupit k více možnostem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.06.2016 10:03 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Peacemen
Peacemen napsal: rada něco si kup pak do toho něco děj a uvidíš, potom si koupíš něco jinýho, mi přijde pro někoho kdo by chtěl s akvaristiku začít trochu odrazující.

Reagoval jsem na člověka, který napsal: "Pak bych se chtěl zeptat jaké rostliny, nějaké nenáročné."
Onen člověk o rostlinách evidentně mnoho neví. Tvá rada, aby četl a četl je velmi dobrá, ale spousta lidí to neudělá. Realita je, že hodí do akvária, na co je přesvědčí v akvaristice. Jsem na FB v několika fórech, mimo Rybičky.net jsem na Akva.sk (od roku 2007) a stále znova a znova vidím obrázky nevhodně rostlinami osazených, právě založených akvárií, jejichž majitelé blouzní nad kombinacemi rybiček a ptají se jestli je doopravdy problém, když do už tak přecpané a částečně hynoucí osádky nacpou ještě něco. Jsou fóra na FB, kde dny a dny budeš odpovídat takovým lidem a stále budou přicházet další a další a ptát se znova a znova. Realita většiny začínajících akvaristů. Pokud někoho odradím, bude jich trochu méně. No a?
:)

Dělám akvaristiku x let, ale vyznám se jen v určitých rostlinách. Například je spousta "stonkovek" o kterých nic nevím. Nebo jsem nikdy pořádně neměl úplně obyčejnou valisnérii. Atd.
Za posledního 3/4 roku jsem nanovo založil 14 akvárií nebo miniakvárií a moje představy se splnily u sedmi z nich (což je náhodou docela dost dobré). U zbytku jsem představy měnil za pochodu.
Člověk bez pružného přístupu, trvající na představách, omezí, co nechce (ale co by mohlo fungovat) a pak se často diví, že mu vegetace nefunguje.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.06.2016 09:38 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: afc1886
Fotka k příspěvku Jein, jak říkají Němci (znamená to "ano i ne").

Standard dnešní doby je nakoupit na úvod mnoho techniky a upřímně, když tak člověk udělá, bude stejně časem kupovat některé věci jiné a znova (nebo zjistí, že něco vůbec nepotřebuje).

Je fajn vědět, jestli CO2 ano nebo ne. Nikdy jsem CO2 neměl, ale uvádí se, že je třeba mít při CO2 silnější světlo. Takže je to dost důležité. Naopak pro světlo není důležité, jestli je v akváriu filtr. Takže pro začátek filtr kupovat nemusí a první týdny bez ryb, nechť je akvárium klidně bez filtru. Kdo ho náhodou později chce, strčí ho tam (a před nasazením ryb počká, až se rozběhne - no a?).

Mě nad 250 litrovým akváriem svítí dvě teplé úsporné žárovky Osram, jedna za necelých 5 euro. Nad menšími akvárii (60 litrů) stačí menší. Klidně slovenská značka Orava, kus za 0,80 eura. Jediné, co k tomu člověk potřebuje, je nejlevnější a nejjednodušší lampička na štipec, která se dá sehnat.

Fotka jednoho mého akvária, 60 litrů. Tři lampičky. Aktuálně svítí jen dvě, protože to stačí :).

Můj názor je, že náklady na techniku mohou být velmi nízké, pokud člověk o technice moc nepřemýšlí a zajistí pro úvod doopravdy jen to nejnutnější.

:) Ok, pokud chcete hezčí lampičky, kupte si je. Ale lampička není to hlavní. Hlavní je žárovka. Naučte se, jaká žárovka (a kolik kusů) je nad dotyčným akváriem třeba a až to budete z praxe vědět, vložte si ji do "hezkého obalu".

Edit redakce: Vzhledem k tomu, že je tento příspěvek velmi návodný a informace, zvláště ty vizuální, by se velmi snadno mohli stát předmětem realizace a vzhledem k tomu, že toto vlákno je velmi exponované, navštěvované zvláštěpak začátečníky, kteří velmi snadno podlehnou jednoduchým řešením, dovoluji si zde z titulu svojí zdejší funkce redaktora přičinit důrazné varování právě směrem k těm event. následovníkům, TAK JAK JE TO OSVĚTLENÍ ODPREZENTOVÁNO, TAK AUTORA V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NENÁSLEDUJTE!!!! Viz. následná debata níže. Redaktor romant.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   01.06.2016 09:32 Muž Peacemen [11] Re: JirkaŠčobák
Nevím jestli si mohu troufnout jako začátečník oponovat jinstě zkušenému akvaristovi, ale rada něco si kup pak do toho něco děj a uvidíš, potom si koupíš něco jinýho, mi přijde pro někoho kdo by chtěl s akvaristiku začít trochu odrazující. Sám jsem přes 2 měsíce pročítal rūzné fóra a články než jsem začal nakupovat a myslím si že jde začít dosťi cíleně s tím jaké akvárko chci a jak bude přibližně vypadat. Moje rada je, toho co nejvíce přečíst a njen na tomto fóru. Určitě najdeš odpovědi na své otázky, protože se na ně ptalo už spoustu lidí před tebou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   01.06.2016 09:18 Muž odikcz [114] Re: afc1886
Asi jste nepochopil ten článek. Náročnému akvaristovi nikdy nebude stačit setové akvárium (ani filtr, ani světlo). Když ale postupně přizpůsobí rostliny a rybičky tomu svému koupenému setu a vodě (co mu doma teče), tak to může fungovat. Samozřejmě to vše musí postupně odladit a rozhodně to vše musí být absolutně nenáročné. Ale i tak to je pro začátečníka snažší cesta, než aby se pouštěl do nějakého velkého laborování. Jasně, může si koupit externí filtr v ceně převyšující jeho vybraný set a stejně tak světlo apod. Ale to si né každý chce/může dovolit a třeba to ani není, to co potřebuje.
Koupit si setové akvárium velikosti max jakou si může dovolit ... koupit si substrát a X druhů rostlinek ... počkat co se samovolně ujme a podle toho plánovat dál je pro začátečníka určitě lepší, než si vybrat něco super úžasnýho (ať už rostliny nebo ryby) a podle toho se pak složitě bez hlubších znalostí snažit připravit akvárium (filtraci, osvětlení, hnojení, co2, ...), aby mu to nepochcípalo ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   01.06.2016 05:19 R Muž afc1886 [14704] Re: JirkaŠčobák
Tak techniku bych řešil hned,ať potom nemusí kupovat jiné světlo,nebo filtr.Byly by to zbytečně vyhozené peníze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.06.2016 02:13 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Rezzi1
Pro lidi, jako jsi ty, jsem napsal článek. Podstatné pasáže:

"Mnoho lidí se na diskusních fórech ptá jako první na ryby nebo techniku. Rozumím jim, ryby mají před očima, ale je to totálně zle."

"Zjistěte, jaké rostliny vám porostou. Dejte jim měsíc. A až pak se dozvíte, pro jaké živočichy doopravdy máte ideální biotop. Filtraci a vzduchování můžete přidat vždy, ale možná zjistíte, že pro těch pár ryb (krevetek) to není třeba (hejno krevetek mi prosperuje a množí se v 35. litrovém akváriu, které totálně zaplňuje Vallisneria gigantea). Proto je hloupost řešit jako první ryby a techniku. Tyto věci by naopak měly přijít až na závěr (samozřejmě můžete mít před očima představu, ale buďte připraveni ji změnit)."

"Rostlinám se nejlépe daří v monokultuře nebo v malém počtu druhů. Dejte mnoho druhů dohromady a riskujete, že nic neporoste pořádně (minimálně z počátku). A to je ještě ten menší problém. Mnohé rostliny (často třetina – závisí na velikosti sortimentu akvaristiky) jsou akvarijní, ale na rozběhnutí akvária se nehodí a pravděpodobně uhynou (buďme upřímní – pokud nevíte, co s nimi, uhynuly by vám i později). Další rostliny, jako například všechny druhy anubiasů, pomalu rostou. Jsou masivní, hodně vydrží, ale právě tím, že jejich listy “žijí” dlouho, přitahují řasy a zejména černou štětičkovou (kterou téměř vůbec nic nežere) jako magnet. Finálně existují terarijní (bahenní) rostliny, které akvaristiky prodávají jako akvarijní, ale akvarijní nejsou. Minulý týden na jednom facebookovém fóru dva lidé po sobě prezentovali obrázky akvárií s ophiopogonem. Ano, je odolný, ano vypadá pěkně, ale nejlepší, co mohli udělat, bylo ho vyndat, zasadit do nějakého bahnitého květináče a postavit na okno."

"... pokud zakládáte akvárium, jsou komplikace a nezdary zcela normální. Rozdíl je ale v tom, že pokud založíte akvárium jen s rostlinami a necháte ho existovat měsíc bez ryb, komplikace, pokud nastanou, nebudou katastrofální."

Celá článek: dennikn.sk/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2016 22:24 Rezzi1 – Společenské akvárium
Chtěl bych si založit akvárium, jsem úplný začátečník. Už jsem si přečetl několik článků pro začátečníky, ale i přesto se o tom potřebuju s někým zkušeným poradit.
Chtěl bych mít toto akvárium www.akvamex.cz/… , otázka je jestli filtr, osvětlení atd. jsou dobré. Kdyby něco takového v pořádku nebylo tak co s tím mám dělat. Chtěl bych v akvárku mít 7 pancéříčků drobných a k tomu 11 něčeho (málo náročného a nejlépe hravého a barevného (nejlépe červeného) a jednoduše sehnatelné) Pak bych se chtěl zeptat jaké rostliny, nějaké nenáročné. Akvárko bude stát naproti oknu, díky protějšímu paneláku sem svítí přímé slunce do 45 min. Akvárko také bude oboustranné, vím že to není nejlepší varianta, to mi nerozmluvíte k tomu bych se chtěl zeptat jaký to může mít následky.
Díky moc za odpověď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2016 22:55 Muž ercan [38] Re: grunda
Nepřečtl sis to celé. Je to vpodstatě nové nezajeté akvo. Je to upgrade i s rybkama, takže měním už týden část vody každý den. Byl jeden úhyn Neonky. Snad už to bude v poho. V denní výměně budu ještě týden pokračovat. Pak budu měnit obden další dva týdny. A potom najedu na normální výměny 1x týdně + údržba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.05.2016 22:10 R Muž romant [27987] Re: grunda
Nečteš, nevíš, žádný dva týdny, ale denně a to bez debaty. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2016 21:55 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: ercan
nechat a měnit 1x za 2 týdny, pokud tam nemáš ryby, nebo šneky, není důvod měnit častěji, aspoň se ti zajede filtr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.05.2016 20:09 R Muž romant [27987] Re: 3CK
Fajn, to by šlo a když ty náplně vyměníš třeba za Siporax mini, tak budeš mít fóra i na ty vepříky. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2016 20:07 Muž 3CK [49] Re: romant
Osádku zatím nemám rozmyšlenou, ale možná hejníčko teter žhavých nebo razbor klínoskvrnných. Každopádně ne žádní vepříci (živorodky, ancík, ...).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2016 20:01 R Muž romant [27987] Re: 3CK
Plánovaná osádka?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2016 19:35 Muž 3CK [49] – Zhodnocení sestavy
Zdravím, budu zakládat nové akvárko, tak bych poprosil o zhodnocení zvoleného vybavení:

- Akvárko 60x30x30 (54 l).
- Filtr závěsný HF2002 (www.akva-exo.cz/…) s tím, že vyměním náplň za biomolitan.
- Tohle světlo: www.akva-exo.cz/…

Mělo by to být akvárko s CO2, nenáročné + trochu náročnější kytky jako např.: anubias, microsorum, Micranthemum umbrosum 'Monte Carlo', Rotala rotundifolia, Limnophila aromatica, ...

Co myslíte? Hlavně tím filtrem si nejsem moc jistej....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2016 04:50 Muž ercan [38] Re: JirkaŠčobák
Ano ano! Přeceda má ptavdu! To néni zajeté akvo ale upgrade :-)
Jinak díky za info!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2016 22:19 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: romant
Aha, pardon. Nesledoval jsem jeho starší přispěvky. Moje chyba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2016 21:46 R Muž romant [27987] Re: JirkaŠčobák
Pozor na to, tohle je případ, kdy dostala nitrifikace, potažmo rovnováha v akváriu docela slušně na oprdí, takže měnit, bez pardónu a dalšího vysvětlování. ;-) Jinak s tím, co hlásáš, nemám problém, ale tzv. za standartního stavu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.05.2016 21:40 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: ercan
ercan napsal: Zdravím!
nechat cca ten měsíc v klidu a jen měnit denně vodu


Pozoruj.

Dobrý indikátor je slepá hladina, což je vlastně biologický film, který se tvoří, pokud máš mnoho živin. Pokud ji nevidíš, měnit vodu doopravdy není třeba. Pokud je, není to vyloženě kritické, ale měnit vodu můžeš (osobně vyměňuju 15-20% vody a stačí to). Osobně rozlišuju slepou hladinu podle toho, jestli, když po hladině pomalu projedeš prsty, ti na ná zůstane nebo nezůstane škraloup. Pokud nezůstane, jedná se o standard. Pokud zůstane, musíš pozorovat aktivněji a provádět výměny vody častěji, klidně ob den (opět, v mém případě 15-20% vody).

Neodkaluju skoro nikdy. I v zaběhnutých akváriích jen měním vodu.

P.S. Zapomněl jsem říct, že mluvím o akváriu bez filtrace a vzduchování. Jak se bude nebo nebude tvořit slepá hladina, pokud máš filtr, netuším.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2016 20:12 Muž ercan [38] Re: romant
Díkec! Tak nejak sem si to myslel ale radši sem se zeptal :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.05.2016 20:08 R Muž romant [27987] Re: ercan
Nechat a měnit. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2016 20:07 Muž ercan [38]
Zdravím!
Ještě jedna otázečka stydim
Jak sem psal o pár řádků níže že mám nově předělané akvo tak se chci zeptat jestli mám normálně každý týden odkalovat nebo to nechat cca ten měsíc v klidu a jen měnit denně vodu. De mi o to že jsem tam musel dát i rybičky bo nemám žádnou další nádrž kde bych je mohl mít.
Předem dík za info ahoj

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2016 17:30 Muž ercan [38] Re: romant
OK dík za info a trpělivost :-) .
Já se s tím nějak poperu. Musím si to hezky vyzkoušet. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2016 17:23 R Muž romant [27987] Re: ercan
Odpovím ti možná trochu divně, ale to musíš vědět ty sám, co a proč do akvária leješ. ;-) Já jsem nikdy, tedy krom lehkýho přihnojování v nádržích, kde to bylo nutné formou PMDD nepoužil. Asi nejsem ta správná osoba, která ti dokáže poradit. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2016 17:08 Muž ercan [38] Re: romant
OK tak zatím tedy s tím PMDD počkám. Ale tím uhlíkem asi nic nezkazím. Ten tam dávat můžu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2016 16:45 R Muž romant [27987] Re: ercan
Ta potom bych byl velmi obezřetný a držel se pravidla, že méně je někdy více a nelil tam zatím nic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2016 16:38 Muž ercan [38] Re: romant
Jaká je intenzita osvětlení zatím nevím. Momentálně testuji nové světlo použité čipy:9x čip (6500°K) Cree XML-T6. Mám to zatím dané jenom na 50% a čekám jak a co se bude projevovat. CO2 namám. Používám jen tekutý uhlík.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2016 16:18 R Muž romant [27987] Re: ercan
Obecně si musíš odpovědět na otázku, jak hodně rostlinám dopřáváš světla a CO2 a podle toho zareagovat s přihnojením do vodního sloupce, prostě čím víc "živin" na straně jedný, tím víc je potřeba podpořit stranu druhou, aby se to nedostávalo do moc velký nerovnováhy, čehož samozřejmě velmi rychle využívají řasy, který tam tak jako tak jsou přítomny, ale tou snahou o rovnovážný stav je držíš v ne tak viditelný formě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2016 16:13 Muž ercan [38] Re: JirkaŠčobák
Šneků tam je pár Levatek,nepočital sem je, možná 10 a myslím 3-4 Okružáci
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2016 15:56 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: ercan
Na tvém místě bych ještě přidal rostliny a pak tři týdny, měsíc, koukal, co se bude dít. Hnojil bych jen tehdy, pokud během té doby nenastoupí žádné řasy a měl bych pocit, že to málo roste.
Kolik tam máš šneků? (levantek, okružáků, piskořek, kružlíků a tak)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2016 14:22 Muž ercan [38]
Zdravím!
Včera jsem komplet překopal své akvo viz. prezentace (snad o kousek k lepšímu). Tak se chci zeptat jestli můžu hned hnojit PMDD a nebo raději nějaký den počkat? Žádný substrát jsem nedával.
Předem dík za info ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2016 23:28 1Jana Re: Jája
Tak bych nějaké rostlinky brala,děkuji :) zítra až budu zase měnit vodu tak tam tu červenou rostlinku zásadním přesně pod světlo. Ještě jsem chtěla tu molitanovou kostku pro filtr a úplně mi vypadl z hlavy, co nejdříve taky pořídim. Ještě se někde mrknu na nějaký tenis odkalovat abych se mohla lépe hnout v akvu.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [52] ...... 144

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145816x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13369-zakladani-akvaria?od=2551