Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zakládání akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 40 Přejít na další stránku   1  
Zakládání akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.01.2017 17:37 R Muž romant [27987] Re: Kaira
Tak ono není koule, jako koule, tedy spíš kulička. Používám www.agroprofi.cz/… , tedy pidi midi kuličky(žlutá, modrá) a mám spolehlivě odzkoušeno, že i když je jenom napovrchu dna, nic se s vodou neděje, tedy ve smyslu nějakého zakalení. Cca za rok od založení už při odkalování nenacházím žádný, ani prázdný kuličky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.01.2017 17:26 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: Jarry
Já je dávám při zakládání pokaždé. Nikdy přece nemáš jistotu, že dotyčnou kytkou už v životě nebudeš hýbat. Taky občas při přesazování kryptokoryn na nějakou narazím, proto píšu, že to vodu zakalí, ale to jen dočasný kosmetický problém. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 16:34 Muž Jarry [1437] Re: Kaira
No mám s tím svoje zkušenosti a vím, že podruhé už bych je do nově založeného akvária pod rostliny nedával:-) Dal bych je až v okamžiku, kdy mám jistotu, že rostlinu už nebudu přesazovat (a že pod ní ta kulička bude k něčemu dobrá) - což podle mě není situace u nového akvária, protože něco roste, něco neroste, něco vyroste více, než uvádí atlas atd. a přesuny rostlin jsou často nutné. Ono si to sedne, ale mě se povedlo postupně kořenama rostlin při přesazování vytáhnout snad všechny koule, co jsem do písku nacpal:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.01.2017 13:51 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: Jarry
Jarry napsal: Nedával bych teda kuličky, pokud bych si nebyl na 100% jistej, že nebudu rostlinu nikdy přesazovat. Přesazování není žádný problém. Kulička sice vodu trochu zakalí, ale jen dočasně, zase si to sedne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 13:03 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: JirkaŠčobák
Pokud není slepá hladina příliš silná gupky si sní dokáží poradit a sežerou jí. Vypadá to sice jako by lapaly po dechu ale to jí baštěj. Viděl jsem to dělat i jiné živorodky a občas i plže. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.01.2017 09:57 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Horác
Tento článek jsem si přečetl až teď. Oceňuji pasáž: "My vlastně vůbec neumíme zjistit skutečný obsah živin v akváriu. My jenom hádáme".
Mám například akvárium na podlaze. Zrovna včera v noci jsem ležel, koukal do něj, obdivoval, jak mi to roste bez řas a nakonec napsal do deníku zápis, že je zvláštní, že v tomto akváriu, přestože v něm jsou gupky a moje aktuálně nejhustší rybí populace, za poslední půlrok nenastala slepá hladina. V akváriu s lekníny, které je nad tím, se přitom jemná slepá hladina občas vyskytne, přestože je v něm násobně méně ryb a ještě elegansek. Gupky by měly být podle některých akvaristů "čuňata", ale realita je, že v jejich akváriu dochází k minimálnímu rozpadu listů rostlin a to je asi zásadnější, než druh a počet ryb (list leknínu má relativně krátký život). Taky kvůli citlivým rostlinám docela pravidelně dělám výměny vody (což, je i podle Horáce dost podstatná věc pro stabilitu) a předevčírem jsem už poněkolikáté přidal světlo. Takže se zřejmě podle Horáce dostávám k silněji osvětlenému akváriu s množstvím živin, ale ve skutečnosti netuším, kolik tam těch živin mám. Svoji roli také mají krevetky, které sežerou řasy dřív, než se stačí projevit. Aktuální rovnováha, ale nedosáhl jsem ji cíleně. Prostě jsem šel směrem, který jsem považoval za dobrý a ono se nějak stalo.
Co se jiného hnojení týče, používám HM10 fleurami, což je hnojivo pro hydroponii, ale dlouhodobě mi funguje. Obsahuje minerály a stopové prvky, uvolňuje je pomalu a protože věřím článku, který tu o hnojení dal před měsíci Marcel, dávám ho málo, protože i malá množství minerálů a stopových prvků by měla stačit. Jedná se o malé kuličky, které zapadají do dna, což je dost příjemné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 09:46 pasamach Re: Horác
Simulace každého matematického modelu (v tomhle případě biologického) je vždy odvislá od úrovně abstrahování od jednotlivých detailů vstupních parametrů.

Takže shrnuto a podtrženo, při dvou předpokládaných vstupních parametrech (světlo, živiny) a dvou jejich úrovních (málo, hodně), je model popsán naprosto dokonale palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 09:28 Muž Horác [3942] Re: pasamach
Díky, ale podrobné a přesné to rozhodně není :-) ... je to velmi, ale opravdu velmi zjednodušené ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 08:57 pasamach – Řasa
Myslim, že Horác problematiku řas, živin a světla popsal velmi podrobně a pravděpodobně i přesně v tomhle článku. Teda přesněji vztah mezi množstvím světla, živin, růstem rostlin a tvorbou řas.

Ve zkratce pokud rostliny rostou, odebírají živiny řase a ta nemá z čeho růst, v opačném případě řasa bují, protože rostlinám něco chybí a řasa je méně náročná na živiny nebo světlo.

www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 06:46 Muž Jarry [1437] Re: vaaclav
Také souhlasím. Nedával bych teda kuličky, pokud bych si nebyl na 100% jistej, že nebudu rostlinu nikdy přesazovat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 00:02 Muž Driv3r [236] Re: vaaclav
Tak s tímhle souhlasím (chaos)bběžel 2 měsíce bez hnojení.Pak už bylo málo a rostlinky se zasekly.Vypsal jsem jen zakladni možnosti.Doufam správně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 17   24.01.2017 23:47 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Morticia
Ač všichni říkají že v nově založeném akváriu z čistým pískem rostliny nemají žádné živiny překvapivě několik měsíců docela dobře rostou i bez hnojiva. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.01.2017 23:44 Žena drvi [2894] Re: Driv3r
Doporucuju cisty sterk a kulicky ke korenum, pro zacatek to bohate staci ano . Drzim palce palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2017 23:27 Muž Driv3r [236] Re: Morticia
Rostlinky to udrží a čistý štěrk nema moc živin.But musíš substrat nebo na zajetí a vytvoření živin nějaký zivorodky.Jsou to čuňata a dělají hodně odpadů,nebo pak přidávat but tekutý nebo kuličky hnojiva do dna.Substráty jsou spíš pro trochu otrkanejší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2017 22:53 Žena Morticia [118]
Tak filtrace jede a teď pročítám rostliny. Už jsem si udělala užší výběr. Pár vzkazů nahoru mi někdo (Plastr) doporučoval štěrk frakce cca 2mm a rostliny sázet přímo do něj, bez substrátu. Udrží a uživí to ty kytky?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2017 15:55 Žena Morticia [118] Re: JirkaŠčobák
Ano, okno je zboku. Foto dodám. Dneska jsem koupila filtr, dotaz s tématu "Filtr do střed. akva". Líbil by se mi spíš vnější, ale finance zatím nedovolí...spíš mi jdeo to,jestli bude dostatečný. Teď čtu jakýsi článek (na www.rybicky.witi), že často uváděné litry nesedí, spíš se to pohybuje u spodní hranice...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.01.2017 16:59 Muž Driv3r [236] Re: Morticia
Zeptám se jinak jak dlouho jsi ho měl/a podle tvého popisu byl v čistém akva bez filtrace s minimem úkrytu slunce z boku masita strava vsechny tyhle faktory jsou pro vznik ras a kazeni vody jako delany.az k se dožívá 20 let kolik bylo tomuhle?respektive jak dlouho byl u tebe.jak sem psal dolejc a take se doctes rasa se tvoří při přebytku živin.axl byť obojzivelnik stejně dýchá zabrami a zije ve vode tudíž bude nachylny k no2a3 a ty z akva bez filtrace neodstraní. výměny pár desitek litru týdně nic nezmeni.kdo ti poradil ho mit v čistým akva a bez filtrace?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 16:26 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Morticia
Takto to vypadá, že je okno někde na boku. Slunce tam pak nesvítí, že ne? Dáš fotku i akvária s oknem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 15:07 Muž Plastr [9] Re: Morticia
jojo celkem vadi...nepujdou ti v tom moc rostliny a ani pro rybicky to neni idealni. Samozrejmne bychom se mohli bavit jak moc ty kameny ovlivni vodu, ale neni to proste OK. Stejne jako koral - ten taky neni do akvarka dobry. no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 14:30 Žena Morticia [118] Re: ctibum
Zkusím tím octem ty šutry a dle toho uvidím. Vadí v tom ten vápník?
Jinak axlík uhynul nějak před svátky a rybka tam (s ním i bez něj) existuje už minimálně 3 měsíce.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 14:15 Žena Morticia [118] Re: Driv3r
Já neměla ani u axla hnusnou zelenou vodu, ale porostlé sklo a "povlak" na hladině. Sklo sice ještě trochu zarůstá, ale oproti tomu, co bylo za začátku jen málo. Filtr mi k axlovi nedoporučovali, nadbytek krmení nebyl, co vyplivl, jsem odstraňovala. Pak mi někdo poradil zakrýt boční stěnu.A po nějaké době se porůstání skla zpomalilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 14:11 Žena Morticia [118] – prezentace
Tak jsem přidala tu"prezentaci" (říkat prezentace 2 fotkám je úsměvné..)
Pro JirkaŠčobák: Já ho právě chci využít pro rybičky. Pro 1 axolíka bylo zbytečně veliké. Možná pořídím 1 menší akva a axlíka zase, líbí se mi.. Okno je tak nějak na severo-východ, dle slunce. A pustím se do čehokoliv pěkného, ale vhodného pro začátečníka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 13:11 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Morticia
Čtu, co píší ostatní. Záleží, jaký jsi člověk. Já, když vidím místo, přemýšlím, jak ho využít. Každý nestandardní prostor se dá nějakým způsobem využít (japonská filozofie je podobná). To, že ho využiješ správně, znamená, že objekt, který v prostoru je, funguje lépe, než by fungoval za standardních podmínek.

Akvárium u okna může nabídnout specifika. Jednoduchá bucephalandra mi ve váze na severním okně roste lépe, než ta samá ze stejného zdroje s umělým světlem. Marsilka mi na slunci pod vodou dělá čtyřlístky (které by podle literatury mély být pouze v emerzu - marsilka ze stejného zdroje v jiné nádrži taky prosperuje, ale má jednoduché lístky). Mnoho rostlin se na přirozeném slunci vybarví nejlépe. Jako akvarijní prodávané epipremnum nebo syngonium mi už roky rostou na severním okně z koulí. Atd. Takové akvárium například s kryptokorynami nebo s velkými echinodory, které vyrostou ven nebo jakoukoli jinou nenáročnou rostlinou (anubias), které nevadí, že bude mít občas méně světla (monosolenium, ceratophyllum, egeria, najas) nepotřebuje ani filtr. Jde jen o to ho vhodně v úvodu založit a budeš mít absolutně přírodní krásné akvárium, odlišné od většiny jiných nádrží. Nedávno jsem si pořídil Fissidens 'Miroshaki' a roste stejně dobře ve sklenici na severním okně, jako ve váze s umělým světlem.

Severní okno je absolutně bezproblémové, západní a východní v pohodě, u jižního bych se maličko bál. Ale. Extrém. V létě při nejvyšších vedrech jsem malé, 7l akvárium, zapomněl 1,5 hodiny v otevřených balkónových dveřích. Pražilo na něj slunce, naměřil jsem 38°C, akvárium fotosyntetizovalo o život a krevetka to přežila! Měl jsem v miniaturních nádržích ráčky CPO, krevetky, teploty v největších vedrech na západním okně standardně 27-28°C a žádný úhyn. Ty máš fajn velikost a nemusíš se bát tolik kolísání teplot, takže bys měla být ještě víc v pohodě.

Jak říkám. Je zásadní, jestli chceš akvárium formovat do standardního stylu nebo chceš využít možnosti, které nestandardní podmínky nabízí. Kdyby to bylo mé akvárium, využiju podmínky a mé jediné investice teď i v budoucnu, budou do rostlin a živočichů :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 12:37 Maq Re: Morticia, ctibum
Jak říká ctibum.
Podtrhl bych význam toho světla. Pro dobré akvárium (mj. s minimem řas) budeš potřebovat hodně zdravých rostlin. A rostliny potřebují dobré světlo. Dobré je takové, které je dost intenzivní, ale dá se snížit a tím regulovat řasy vs. rostliny.
Denní světlo bych raději odstínil (tapetou nebo něčím pěknějším), a to právě proto, že ho nemůžeš kontrolovat.
Stojí to peníze. Další položka je filtr...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 12:32 R Muž ctibum [6907] Re: Driv3r
Samozřejmě je jejich cílem ti prodat a obecně s tebou souhlasím. Ale zrovna u Bráníku bych vsadil tvůj poslední lahváč, že když tam přijdeš jako začátečník s tím, že moc nevíš a chceš začít od nuly, tak ti nenacpou např. CO2 set jen proto, aby měli kšeft...

Ale vrátil bych diskuzi k Morticii, tohle sem asi moc nepatří...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 12:28 Muž honcka [39] Re: Morticia
Rybku bych někomu věnoval a první bych si ujasnil, jaký chceš to akvárium a co tam budeš chovat, jestli klasický společenský, nebo biotopový, ve 200l už máš celkem na výběr, můžeš např tam chovat nějaký menší malawi tlamovce, ale to potřebuje jiné podmínky a jinou techniku než klasické společenské
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 12:16 Muž Driv3r [236] Re: ctibum
Boze co ti je?ja sem nerek ze zoo branik je špatny.pouze sem konstatoval ze ucelam prodavace je prodavat a moje zkušenost a větsiny lidi zde je takova že ti prodaj cokoliv .jen aby prodali.az budou mezi dverma vybirat 100kc/15min za rady budu verit ze jejich zajmem je poskytovat rady co nejkvalitnejsi.aby si nedělali ostudu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 12:11 Muž Driv3r [236] Re: Morticia
ale kdeze rasa ? pokud se budes drzet rad aspon castecne zde na foru tak se hnusne zelene vode vyhnes u axla ti to zarostlo spatnou udrzbou voda nebyla filtrovana nadbytek krmeni svetlo z okna velke mnozstvi odpadu.zadne kytky. a tim mnozstvi zivin pro rasu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 12:08 R Muž ctibum [6907] Re: Driv3r
Danila, místní redaktorka, je majitelka ZOO Braník...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 12:07 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Morticia
Vyfoť, kde akvárium stojí, i s oknem a dej sem fotku, prosím. Může to být super biotop. Jakým směrem je okno orientované?

U okna mohou rostliny růst lépe, než na umělém světle (přesto, že je přisvětlení možné). Ryby uvidíš v jiných barvách. Takováto nádrž může být úžasná pro rostliny, co vyrostou ven z akvária - pak by ses mohla vykašlat na krycí sklo.

Pouze, než ti začnu radit, potřebuju vědět víc.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 11:57 R Muž ctibum [6907] Re: Morticia
Jestli to jelo bez filtru, tak bych začal od nuly. Vypustit, vyčistit a klasické založení akvárka, tedy podle odkazů, co už tu byly a dalších témat, které jsou na fóru. Když přečteš třeba tohle vlákno od začátku, tak budeš mít určitě prvotních informací haldu :)
Možná si nejdřív projdi prezentace nádrží pro inspiraci, ať to můžeš od začátku někam směřovat.
Světlo, filtr, případně topení budou nutností.
Jestli se ti kameny líbí tak, jak jsou, tak je tam dej, je to tvoje akvárko...
Octem se kameny a štěrk testují, jestli nešumí. Pokud ano, nejsou zpravidla vhodné, ovlivňovaly by parametry vody.
Krycí sklo ti uřízne na míru každý sklenář.
Rybu zkus někomu dát, třeba dočasně. V tom holobytu, co teď má, by asi stejně dlouho nepřežila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 11:54 Žena Morticia [118] Re: Plastr
Jsem z Brna, za rohem mám Sklo-Rex. Ale po zkušenostech s doporučeními v akva-terra prodejnách (u mě chov potkanů, hada a Axlíka...)..to raději weby a fóra u nich myslím lepší. Ale ty filtry si tam asi ukázat nechám.
Ano, pro začátek bych chtěla něco jednoduchého, právě žádné složité systémy.
A tím pádem budu muset asi vypustit celé akva? To mi zase celé zaroste řasou,jako na začátku..? Ach jo....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 11:50 Muž Plastr [9] Re: Driv3r
Jo ruku do ohne bych za ne dal...jsou to jednoznacne nadsenci a kdyz by jsi tam zasel, tak zjistis ze mam pravdu. Vzdycky doporuci pocet ryb, druh atd... Jasne, chteji toho co nejvice prodat, ale nekolikrat se me stalo, ze me doporucili levnejsi variantu s tim, ze me to bude stacit nez abych si koupil neco zbytecne draheho... nebudu tady orodovat, ale kdyz jsem zacinal, tak se me rady primo u akvarka kde jsem si mohl ukazat atd...dost hodili. Jasne je lepsi kdyz mas neco nactene, zjistene - to se pak lip vsechno resi, ale pokud je clovek opravdu zacatecnik a chce se akvaristky "dotknout" tak sorry, ale ze clanku se toho fakt moc nedotkne...clovek tim chce zit, takze musi jit do prostredi kde ryby plavou a nejsou jen na obrazku nebo v textu...pokud je nekdo zacatecnik tak ani nevi jak vypada filt...jak je velkej atd...proto je ta prodejna fajn, ukazou ti jak vse vypada a nikdo nerika, ze si vsechno musis koupit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.01.2017 11:46 Žena Morticia [118] – Začátečník - Jak na to
Děkuju za reakce a rady a budu sejimi řídit - tedy začátečník,nyní po registraci nick Morticia. Udělám pár fotek do prezentace.
K otázkám: Filtr tam axlík neměl,pro jeho chov nebyl třeba,jen se čistila voda hadičkou a dávala odstátá nová.
To s tou dominantní rybou a hájením prostoru mě nenapadlo. Kameny se mi sice líbí, zatím je tam nechám, ale třeba vymyslím něco lepšího. (Jeskyňku jsem axlovi vytáhla, není na fotce, ale materiálově je vhodná do vody).
Dno tam nemám, je tam prázdné sklo (zase doporučení pro axlíka). Ty velké kameny jsou tam jen položené,nepřilepené.
Octový test žádný neproběhl, na fótuu axlíků nikdonic takového neporučoval. Jsou to prostě říční kameny, před umístěním do akva vydrhnuté rejžákem a vřelou vodou.
Stěhování od okna bohužel není možné, je velké a není ho kam jinam dát...
A kryt - vyrobí mi ho na zakázku, třeba Sklo-Rex? Je pravda, že voda se vypařovala i tak, a jestli bych přitápěla...
Fotku, kterou jsme domonstrovala typ úkrytu z kamenů, není moje, je z tohoto webu. Šlo o to ukázat styl dekorace,ne rybu. Já mám opravdu danio (pruhované).
Rozměry akva jsou d100xš38xv50cm, ale současná výška vody je 40 cm. Dám ido prezentace.
A protože mi jde především o ty živé tvory, co tam mají být, jsem zde a ptám se a čtu odkazy a rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.01.2017 11:43 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Maq
Ale ono to platí obecně a ne jenom v akvaristice. Naberu nějaké informace a teprve potom jdu na nákup. Rozdíl je akorát v objemu informací. Míň jich budu potřebovat když půjdu kupovat rohlíky, víc jich bych měl mít před nákupem mobilu, nebo vybavení akvárka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 11:33 Muž Driv3r [236] Re: Plastr
zoo Branik je vyjimkou? tam se neživi prodejem veci? mužeš dat stoprocentně ruku do ohně?asi ne co?:-)neznam ten obchod nejsem z prahy ale nikdy nedam ruku za nekoho kdo prodava veci prvotnim ukolem je PRODAT.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 11:30 Muž Driv3r [236] Re: Maq
souhlas kazdy prodejce se ti bude snazit prodat vse mozny i nemozny jsou za to placeny rady jdi a nakupuj sou na nic akorat prijde domu s spoustou kramu ktere pak vyhodi.vazne na zacatek procist udelat si jasno a stim but do kammeneho obchodu nakupovat nebo internet obchod.hlavne ne zbrkle a narychlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 11:26 Muž Plastr [9] Re: Maq
To si nemyslim, treba v tom ZOO Branik jsem zadnou spatnou informaci nedostal.
Jasne, ze kdyz pujde do nejakyho normalni zveraku tak to nemusi byt presny, ale jinak ji do zacatku celkem poradi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 11:22 Maq Re: Plastr
Pokud chce začátečník dobré informace jak začít, neměl by je brát v kamenné prodejně, si myslím. Tuze mnoho špatných zkušeností...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 11:15 Muž Plastr [9] Re: začátečník
Udelal bych to co nejednodussi, takze bych si koupil jemny pisek cca 2mm, nejlepe cerne barvy, ten vypada moc dobre. Nahrnul bych ho tam aby jsi mela alespon 5-6cm vzadu, ve predu muzes mit min treba 4cmm. Zasel bych do nejakyho zverimexu kde tomu rozumi, v Praze doporucuju ZOO Branik, tam bych se zeptal po nenarocnejch rostlinach na pestovani...aby jsi pod pisek nemusela davat jeste vyzivovej substrat...rostlinky bych nafrkal do pisku maximalne k nim muzes pridat vyzivovou tabletu :) budes potrebovat filtr a svetlo jak se psalo nize. Pokud nejsi daleko od Prahy, zastav se v tom ZOO Branik, tam ti se vsim poradej a doporucej i ryby pro bezstarostny a pohodovy chod, pokud jsi z daleka, skoc nekam jinam do akvaristicky prodejny a popis jim tvoji situaci. Kazdopadne bych se nepoustel do zadnych CO2 systemu atd...zkus nejdriv jak funguje jednoduchy akvarko, osahej si to a pak se muzes pustit i do neceho slozitejsiho. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 10:54 R Muž ctibum [6907] Re: Driv3r
Se vším ostatním souhlasím :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 10:51 Muž Driv3r [236] Re: ctibum
tyjo to mi uniklo (tak se omlouvam) mozna proto ze se nesmi pouzivat cizi foto tak me to zmatlo presto to vse plati.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 10:45 R Muž ctibum [6907] Re: Driv3r
50 je výška (40 výška vody), psala to tam.

Fotku dávala jen jako příklad uspořádání kamenů. Není z jejího akva, už jen proto, že na fotce je štěrk a rostlina...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 10:39 Muž Driv3r [236] Re: začátečník
tezko radit zaloz prezentaci uved co nejvice pravdivych udaju pridej nejakou fotku akva at muzou ostatni uzivatele reagovat bez toho trochu vari na vode.

A.dno a kameny probeh octovy test?
ANO? zasad spoustu rostlinek to co si myslíš
je spousta znasob 2.
presto kontroluj postup rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou

NE? proved a zacni od znova podle rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou

B světlo vetsina rostlinek a ryb stejne jako clovek svetlo potrebuje

C:ryba na foto neni danio. rybicky.net/atlasryb/parmicka_ctyrpruha

D: z popisu rozmeru akva nejsem schopny zjistit jak je velky. pri psani udavame (delka/šiřka/vyška) pokud chceš aby to bylo extra čitelny tak z matiky zkratky (d/š/v) u tebe je to d100 s40 v50 nebo 38 co z toho plati?
E. nevzdavej to nikdo te tu neodsuzuje ale jako male dite te za ruku vodit nemuzem jedna se o zive tvory a kazdy trochu uvědomělí clovek nechce aby jakoliv trpěli. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 10:23 R Muž ctibum [6907] Re: Zoidik
Pokud tam měla nějaký slušný filtr a zakládala by tedy relativně zaběhnuté akvárko, s původním filtrem a třeba částí původní vody, daly by se ty kameny použít, byť dočasně, jako další plocha osídlená bakteriemi? Pro rychlejší záběh? A třeba za měsíc je dát pryč, pokud by dotyčná uznala, že se jí tam nelíbí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.01.2017 10:13 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: začátečník
Neni to moc přirozené takto poskládané, členitý kořen udělá mnohem lepší službu a pokud bys měla v akvárku nějaké ryby jako dominantní, tak by se mohlo stát, že by si ten úkryt začala některá nárokovat a zbytečně by mohlo docházet ke třenicím. Navíc píšeš, že tam nemáš dno, jestli jsem to dobře pochopil, takže pro rostliny tam nějaké budeš muset dát ve vrstvě kolem 5cm aby rostlinky mohly kořenit, tím pádem bys ty kameny zasypala, pokud je nemáš i přilepené ke dnu. Nicméně pokud ty kameny položíš na dno samostatně a nebudeš z nich vytvářet nějaké jeskyňky, tak to taky bude pěkné. Akvárko bych raději dal od okna aby na něj nesvítilo slunce (ani odrazem), takže osvětlení, topení, filtr bude nutná technika. Co se krytu týče, je vhodný, nebude se ti tolik odpařovat voda a nevyskočej rybky.

Ideálně se zaregistruj, zřiď prezentaci s popisem a fotkama ať se můžeme bavit konkrétně
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 10:13 R Muž ctibum [6907] Re: začátečník
Ještě jednou tedy. Byl (je) v tom axolotlárku filtr? Případně jaký? Nebo alespoň fotku by to chtělo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 10:11 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: začátečník
Možná by bylo dobré se zaregistrovat a udělat pár fotek toho akvárka do prezentace. Takhle naslepo se ledacos blbě vysvětluje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 09:47 začátečník Re: Zoidik
Mohu vědět, proč se mám zbavovat kamenů? Je to něco na tento způsob,jen trošku vyšší.
Mám to tak 2x a ještě pár volných (neslepených) kamenů jako skupinku.
rybicky.net/k/forum/516110.jpg
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 09:44 R Muž ctibum [6907] Re: začátečník
Je tam filtr?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [40] ...... 144

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145816x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13369-zakladani-akvaria?od=1951