Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zakládání akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 18 Přejít na další stránku   1  
Zakládání akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2019 14:00 Muž mPP [4] Re: vaclav
Fotka k příspěvku V tomto rohu kde su dve hrube muri by som ho chcel realizovat. Je tam aj posilneny zaklad viac betonu:-) prve aktualny satnik mala byt technicka miestnost ale sa to vymenilo. Ako je este vidiet mam moznost nieco dat do tej medzeri co je o rozmere 550x 600 mm. Jedno co nemam je odpad ale to asi doriesim mam podlahu vysoku 320mm takze by sa to malo dat. Len to rozlozenie prislusenstva neviem ako.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2019 12:55 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: mPP
Tak rozhodně je dobré mít za akváriem teplou i studenou a odpad. Ten bych ale udělal aby šel vypouštět i do nádrže venku protože takhle upravenou vodu je škoda vylévat do odpadu a v suchách které teď panují je dobrý každý litr pokud máš barák se zahrádkou nebo používáš i dešťovku.
Pokud jde o elektriku tak určitě nejméně dva chrániče filtr a to ostatní lépe i více třeba i osvětlení. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2019 12:32 Muž Jarry [1433] Re: mPP
Akvárium rovnou plánuj co největší, stačí mít do místnosti za akváriem přivedenou elektřinu, vodu a odpad (někde poblíž plánovaného filtru). Když bude filtr přepadový, můžeš napouštět akvárium přes něj a stejně tak se dělá ve filtru přepad do odpadu. Někde můžeš udělat odbočku odpadu pro akvárium, mám pod akváriem vytaženou hadici se zahradní rychlospojkou, do té připojím odkalovač a odkaluju / vypouštím rovnou do odpadu.

Počítal bych také s nádrží pro přípravu vody na výměnu, buď nějaký sud, nebo skleněnou o dostatečném objemu (cca třetina objemu akvária). Pokud bys měnil v 1000l akváriu třetinu vody z kohoutku (teplou), tak ti nemusí stačit bojler. A je to i pohodlnější, připravit si 1-2 dny předem vodu v sudu (může se navíc stát, že budeš používat RO), natopit na potřebnou teplotu a pak jí jenom přečerpat do akvária. Někdo dopouští vodu studenou, ale pokud budeš chtít chovat nějaké teplomilné ryby, tak např. výměnou třetiny vody o teplotě 28°C za studenou srazíš teplotu v akváriu klidně o 7°C, což bych určitě nedělal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.03.2019 11:49 R Muž ctibum [6865] Re: mPP
Spousta lidí napouští vodu přímo z vodovodu... A přidal bych pod akvárko i odpad...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2019 11:32 Muž mPP [4] Re: Anthrax
Vecer dam podrobnejsi popis asi ako by to malo byt plus foto. Prave oto ide ze mam asi predstavu kde akvarium bude ale ako to spravit tak aby pri udrzbe sa clovek najmenej urobil + naco vsetko nezabudnut pri realizacii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2019 11:23 R Muž Anthrax [4739] Re: mPP
A ta nádoba na vodu bude v šatníku? Zvážil bych spíš možnost pouštět to rovnou z řadu... Stejně tak filtr bych dal spíš pod akvárko než za stěnu. Ale není filtr jako filtr, asi by chtělo si rovnou rozmyslet jestli bude mát nádrž 300 nebo 1000 litrů a co to za filtr vlastně bude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2019 11:02 Muž mPP [4] – Novy dom
Chcel som spravit novu temu ale neslo mi tak pisem sem. Staviam dom a mam ho v stadiu hrubej stavby. Som pred rozvodmi vody el. Postupne dalej. Chcem sa spytat ako by som mal pripravit vodu pripadne el. Rozvody ku akvariu ktore by som chcel mat. Za akvatiom je satnik a moj plan bol za stenu si dat filter pripadne vase napady ako by sa to dalo riesit. Tiez by som nechcel nosit vodu ale mat rovno kohutik ale nakolko nieje dobre pustat hned do akvaria vodu z vodovodu zrejme nejaku nadobu v ktorej by to odstalo a neskor by sa voda vymenila. Akvarium bud bude to co mam co je cca. 300l alebo zrealizujem troska vacsie okolo 500 pripadne 1000l. Dakujem za nazori co by som si mal pripravit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2019 09:18 Muž Smetany [1226] Re: ANdry
Já mám pro krevetky slabost takže ti je rozhodně nebudu rozmlouvat. Ale pokud by si chtěla ryby tak mě plave v 8L čistého už asi třičtvrtě roku 6 endlerek (není je kam dát) a tváří se spokojeně. Dokonce mám 3 ks potěru. Celá hladina je zarostlá salvinií a obecně rostlin je spousta. Chce to být opatrný při krmení a měnit pravidelně malé množství vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2019 08:34 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Andry
Přečti si: dennikn.sk/…

P.S. Krevetky vydrží dost, když jsou změny teplot pozvolné. Jednou jsem lovil krevetky i ráčka CPO z vody studené 7°C (dával jsem dovnitř box z balkónu).
Takže vše, co potřebuješ, je vybrat vhodné rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2019 08:30 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: ANdry
Filter nepotrebujete ak bude akvárium plne rastlín. Veľa šťastia prajem :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.03.2019 21:25 Maq Re: ANdry
Chovám krevetky, přes zimu klesá teplota až na 15°C, taky v ložnici. Krevetky žijí. Ale zdá se mi, že když mají 17°C (právě teď), tak jsou spokojenější.
Jen bych varoval před větráním. Deset litrů je nic, a když se v ložnici vyvětrá a ta kostička se dostane do proudu studeného vzduchu, pokles teploty může nastat dost rychle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2019 21:13 ANdry Re: Anthrax
Dekuju!
No ja jsem se prave te velikosti bala, samozrejme mu v obchode napovidali jak to nic neni a ze si tam muze dat Bettu nebo dve male rybky. Nic, skoncime u krevet a casem uvidime. Prinejhorsim si z toho udelam sklenicek na kytky :)
Topeni asi bude potreba, mame to ve studene loznici. Jeste to nastuduju...
Starat se budeme samozrejme spolu, s tim pocitam...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.03.2019 20:03 R Muž Anthrax [4739] Re: Andry
Na ty krevetky by to bylo asi nejschůdnější.
rybicky.net/atlasostatnich/krevetka_cervena_var_red_cherry
Nebylo by potřeba topení a ani filtr, pokud je v pokoji nějaká rozumná teplota. Protože sehnat do něčeho tak malého smysluplnou techniku je celkem oříšek.
Osvětlení to chtít bude. Ale stačí nějaká stolní lampička. Ryby bych tam nedával na ty je to malé.

Z rostlinek pořiďte nenáročné rychlerostoucí. Třeba: rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum
rybicky.net/atlasrostlin/recanka_guadalupensis

Ale teď to nejdůležitější. O akvárko se bude starat syn? 10 l a desetileté začínající dítě, to se mi moc nelíbí... Deset litrů není nic lehkého ani pro dospělého. Stačí jednou překrmit a otrávíte všechny živočichy. Chyby, které by větší akvárko přestálo, malé akvárko neodpustí. Celkem pravděpodobně to může skončit katastrofou a nešťastným dítětem. Velmi bych vám doporučil sehnat alespoň 54 l akvárko....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.03.2019 19:50 Žena drvi [2894] Re: Andry
Dania rozhodně ne. Bettu v krajním případě, pokud bude nádrž dostatečně zarostlá živými,prosperujicimi rostlinami a počítat s velmi častou a pečlivou údržbou. Ale chce to trochu zkušenosti, bylo by lepší tam dát jen krevetky nebo jen hezky osázet rostlinami - zkuste se třeba inspirovat na netu pod heslem wabi-kusa :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2019 17:37 Andry – Nano 10 l
Dobry den vespolek, chtela bych poprosit o radu. Desetilety syn si za nasetrene kapesne koupil prvni akvarko, Nano 10l, bez niceho. No jo no. Vymenit za vetsi uz to nejde, uz si ho nainstaloval do pokojicku...

Zatim jsme mu tam poridila rasokoule a nastuduje si co dal. Planuju mu dokoupit topeni, filtr.. asi osvetleni? A nejake rostliny? Budu rada za konkretni tipy a rady. Ja jsem mela alvarko naposledy pred 30 lety...

Da se do takhle mini akvarka poridit (casem az zaroste) i neco ziveho (krome krevetek?) zvladla by to jedna Betty? Nebo dve Dania?

Dekuju!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.03.2019 20:32 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: Maya
Tiež by som dal minirazborky, tých tam môže byť aj 10 (myslim, opravte ma ak nie :-D).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   17.03.2019 17:23 R Muž afc1886 [14654] Re: Maya
Tak za prvé, máš ode mě palec za vylepšení akvária (tipuji, že se Tamarka činila ;-) ).
Já bych šel do těch krevetek a malých rázborek. Třeba rybicky.net/atlasryb/razborka_bornejska nebo rybicky.net/atlasryb/razbora_skvrnoocasa . Ale ty neritiny jsou tam za mě už navíc, ty bych dal pryč.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.03.2019 17:04 Žena Maya [30] – Jaky rybky?
Ahoj, beru to horem dolem a chtela bych mit rozhled, co si muzeme dovolit:)
jedna varianta je betak a krevetky.. mozna razborky - predeslej betous je nelovil.. (no, chapu, polomrtvej-ale ... treba by se nejaky hodny nasel:))

Deuha varianta jsou krevetky a rybky...a zde bych potrebovala poradit- JAke?? Spise bychom chteli barevne
Akvarko se plni a zabiha.
Momentalne tam mam okruzaky, levatky a dneska kouepe dve neritky.. . Dalsi na radu prijdou krevetky...
Akvo 30l
Mame novy facelift :) X-)

Dekujiii pivo


Dekuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2019 20:56 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: Martin7
Akonáhle to bude rásť samé, nič nepridavaj. Ja som to oľutoval smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2019 20:16 Muž Martin7 [14] Re: JirkaŠčobák
Budu přidávat postupně :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2019 20:14 Muž Martin7 [14] Re: vaclav
Mám připravena dvě led světla Eheim o celkovém výkonu 26W, což asi bude moc, používal jsem jen jedno a zdá se, že stačilo. Tak přemýšlím, že k nim asi dodělám nějakou regulaci a obě pro začátek nastavím na cca poloviční výkon. Jedno má jen jeden druh diod a světlo trochu do žluta a to druhé má i barevné diody a světlo má studenější odstín.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.03.2019 16:07 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Martin7
Hnojivo nemusí být jen PMDD - mě například funguje dřív zmíněné www.kvetinace.cz/… Nicméně, ať je to jakékoli hnojivo, je dobré ho dát jen zlomek toho, co by měl člověk chuť. Lepší dát x-krát méně a pozorovat, jestli to nestačí. Pokud rostlina vyhodí větší list, než předtím, je to ok. Občas rostlinám stačí překvapivě málo a větší dávka nemusí přinést výraznější růst. Taky není od věci uvažovat, jestli rostliny čerpají víc živin kořeny nebo z vody a hnojení směrovat podle toho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.03.2019 15:29 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Martin7
Je to většinou o tom jak v akvárium pořádně vyvětrat častějšími výměnami vody a velice opatrně začít z hnojením. Někdy stačí i ty výměny vody, všechno je to o světle to je hlavní limitující veličina. Čím více svítíš tím vice nutíš rostliny do větší spotřeby a když nemají kde brát stagnují na rozdíl od řas kterým stačí i to málo. Dnešní světelné zdroje jsou několikrát silnější než kdysi žárovka tak si dávej pozor hlavně ze začátku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2019 15:09 Muž Martin7 [14] Re: vaclav
Jo, tak jsem to měl i v tom předchozím akvárku, nejdřív rostly metr za den a ke konci skoro vůbec. Díky, že jsi mi tu myšlenku převedl do slov. Udělám to tak :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.03.2019 15:05 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Martin7
Hnojit ze začátku je dost riskantní rostliny nerostou ale řasy ano. Většinou jim stačí to co je v akváriu co vyprodukuje osazenstvo a případně filtr. Když vyměníš vodu je to další přísun hnojiva. Až ti rostliny zmohutní rozmnožíš je tak sám poznáš že začnou stagnovat je to otázka měsíce ale klidně i 1/2 až 3/4 roku. Když si přečteš příspěvky některých tématech tak je to krásně vidět jak si po několika měsících lidé stěžují že jim přestaly růst rostliny. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2019 14:57 Muž Martin7 [14] Re: vaclav
Proč to nebudu dlouho potřebovat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2019 14:45 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Martin7
Pokud jde o hnojení tak PMDD bylo vyvinuto právě pro akvária bez CO2 a jedna porce ti vydrží hodně dlouho a stojí pár korun ale podle mě jí nebudeš ještě dlouho potřebovat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2019 11:34 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Martin7
Už jsem pár dní plánoval, tato diskuse mě postrčila to napsat dennikn.sk/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.03.2019 09:47 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Martin7
Rozporuju jen problém s rozdáváním - stačí mít málo chované divoké živorodky, po kterých je obecně vyšší poptávka než nabídka a budeš komunikovat s podobně postiženými lidmi všude možně. Já teď připravuji jednu expedici do Košic, jednu do Opavy, jednu do Německa (k holandským hranicím), jednu do Antverp a jednu do Slovinska. Naopak zas dostávám zajímavé věci od jiných lidí (poslední dobou víc dostávám nebo měním, než kupuji).
:)

Když máš tak měkkou vodu, mohl by být pro tebe fajn například potěr Phallichthys tico. Nejsou těžké, ale jsou málo dostupné. Akorát bys je musel mít v rybí monokultuře. Ale jsou zajímavé v tom, že nežádají výměny vody - naopak to vypadá, že vyžadují vodu pouze dolévat. A nežerou nejmenší krevetky. Mám je s krevetkami a nejmenšími ráčky Cambarellus diminutus. Množí se všechno.

P.S. Nicméně, když máš měkkou vodu - ta je obecně super pro tetry. Phallichthys tico jsou jedny z mála živorodek, u kterých to vypadá, že jim vyhovuje spíš měkčí voda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   13.03.2019 09:47 Maq
brukiz napsal: má ve vstupní vodě pouze 4,2 mg/l dusičnanů, což mu určitě stačit nebude
Kdo říkal?
Já to tak nějak nerad vidím, když se sytiči s technikou o rozměru Vítkovic vyjadřují s despektem na adresu akvaristů, kteří to dělají přirozeněji.
CO2 je mocný doping. Řekněme si to jednou jasně: s céóčkem to roste i začátečníkům a akvaristům nepříliš pozorným. Když se k tomu přidá ještě přístup "když něco neroste, nahradíme to něčím jiným", člověk by musel být opravdu veliký vrták, aby časem neposkládal kolekci, která vypadá dobře. Na mě s tím dojem neudělají.
Tazatel chce low-tech akvárium. Rozumy a poznatky sytičů jsou mu na pendrek.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2019 09:44 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: Martin7
Ja by som ti radil kúpiť si nejaké nenáročné rastliny, a sledovať ako to funguje. Ak niečo bude chýbať, prihnoj. Ja osobne mám tiež veľmi zarastené akvárium so stonkovkami a nehnojim, mám kompost v dne a CO2 (šlo to i bez neho). Ako vraví anthrax, tetier sa neboj dať veľa aj naraz, sú veľmi čistote :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   13.03.2019 09:35 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: Martin7
Podívej se na moje akvárka, mám podobnou vstupní vodu jako ty, jen ještě s menším množstvím dusičnanů, a hnojím jen pididávkou PMDD. Roky jsem se ale obešla bez hnojení úplně, jen s jílovými kuličkami do dna, a taky to šlo. Mám ale většinou dost zarybněno, takže jestli trváš na těch ohnivkách, nedávala bych jich 10, ale spíš 100. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2019 09:33 R Muž Anthrax [4739] Re: Martin7
Dávat ryby na etapy není špatně. Ale jsou to velmi malé čistotné rybky, tak se jich tam neboj dát třeba 25 naráz.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2019 09:31 Muž Martin7 [14] Re: Anthrax
Já jsem trochu minimalista :-) Plán byl, že bych dal nejdříve 10 a v případě úspěchu bych mohl postupně přidávat. Asi by to i usnadnilo plynulý zabíhání. Je to špatně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2019 09:26 R Muž Anthrax [4739] Re: Martin7
Poriď těch Teter víc. 10 je strašně málo. Ani je neuvidíš... Pod 50 bych nešel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2019 09:26 Muž Martin7 [14] Re: JirkaŠčobák
Tvůj styl je rozhodně zajímavej a baví mě Tě sledovat, ale chtěl bych jít cestou, která bude někde mezi tebou a Maqem :-) Živorodky moc nechci, nechce se mi řešit, komu je rozdávat do příšerných podmínek, jak se budou množit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   13.03.2019 09:25 R Muž Anthrax [4739] Re: brukiz
brukiz napsal: má ve vstupní vodě pouze 4,2 mg/l dusičnanů, což mu určitě stačit nebude. .
Tak s tím fakt nesouhlasím, měl jsem na koleji vevstupní vodě cca 1 mg/l dusičnanů a kytky (samozřejmě nenáročné) bez hnojení rostly že jsem je nestačil rozdávat....
Edit: rybicky.net/fotogalerie.php… netvrdím že to je nějaká krása ale když člověk nechce hnojit, tak to prostě jde, a ne že ne. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   13.03.2019 09:24 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Martin7
Když nebudeš moc svítit a spokojíš se z málo náročnými rostlinami a třeba z gupkami což jsou nejlepší hnojiči, stačí ti měnit týdně část většinou 1/3 vody. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.03.2019 09:14 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Martin7, brukiz, Cyklohentán, all :)
Je trochu omezené, vyjádřit se jako brukiz, že se o něčem "nehodlám bavit". Buď dovedu obhájit svůj názor nebo ne ("obhájit" neznamená vždy "přesvědčit druhou stranu").

Václav dal dobrou poznámku, že je voda měkká. S takovou například nemám zkušenost (máme tvrdou, až velmi tvrdou). S Maquem, který napsal, že by "výjimečně" některá flaštičková hnojiva mohla pasovat, se nehádám - nejsem na takovéto věci expert. Věřil bych mu.

Ono to není úplně, že bych nehnojil. Larix se jednou vyjádřil, že mám ve svých akváriích možná víc CO2, než on. Dávám 2-3 cm vysoké dno, které neodkaluji. Nikdy. Na úvod pod štěrk dávám často hrst (pár hrstí) zeminy pro pokojové rostliny. Sem tam bahno z potoka. Jednou jsem použil výhradně štěrk, bahno a vodu přímo z přírody. Když zakládám akvárium, naliju do něj detrit a starou vodu odjinud. Následně hodně pozoruju. Pokud jsem to s živinami přehnal, vyměním část vody nebo nasadím ceratophyllum. Omezuju řasy ručně. Samozřejmě levatky a jiní šneci od prvního dne. Buchanky mi nevadí, dafnie občas cíleně nasadím (ne všude se chytnou). Už jsem měl dafniárium i buchankárium. Rozhodující přitom je, nakolik bují řasy. Pomalý růst rostlin, pokud řasy nejsou, nevadí.

Abych byl upřímný, většina akvárií si prodělala problémy, než se stabilizovala. Přičemž stabilizace bez ryb není až tak těžká. Když se dají ryby, řeší se často druhá stabilizace. Nejlepší zkušenost mám, nasadit do nádrže potěr živorodek, nechat je vyrůst a rozmnožit. Rostliny často rostou a bují s nimi. Je to příjemně pomalé a rostliny stíhají. V čase, kdy je živorodek plno, už mohou být velmi silné. Když tohoto dosáhnu (což občas vyžaduje podporu třetí stabilizaci), získám hodně blbuvzdorné akvárium, které, jak napsal Cyklohentán, který u mě už několikrát doma byl, hnojivo nepotřebuje vidět. Skoro. Protože pokud bych zaregistroval, že rostlinám něco schází, použil bych velmi malé množství (v malých nádržích vyloženě na navlhčenou špičku pinzety) hnojiva pro hydroponii. Toto používám do akvárií asi 15 let, mám ho vyzkoušené www.kvetinace.cz/… Myslím, že je dost komplexní a hodí se pro empiricky fungujícího člověka, jako jsem já.

P.S. Pokud si myslím, že jsem v něčem dobrý, tak bych si dovolil tvrdit, že poslední rok, dva ve vytváření nádrží, ve kterých nic nehyne (klepu na dřevo). Milan Murko si ke mě snaží odkládat záložní populace divokých živorodek, které dovezl a které jiným akvaristům uhynuly (bohužel mám omezené kapacity).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2019 09:03 Muž Martin7 [14] Re: vaclav
Rozhodně nechci mít ryby a nestarat se o ně. Jen mi není příiš milý přístup, kdy se z akvária dělá chemická laboratoř a když pozoruji výsledky některých chemiků tady, tak si nejsem jistý, jestli tomu úsilí ty výsledky vždy odpovídají. Chci jen najít způsob, jak to nějak rozumně vyvážit. Samozřejmě počítám s pravidelnými výměnami vody, zastřihováním rostlin, odkalováním a teď zjišťuji, že i s hnojenim. Předchozí akva mi na sinici rozhodně nezašlo. Koupil jsem si do něj rybu s multirezistentní nemocí, kterou nebylo možno z akvária odstranit a na základě bakteriologického rozboru z FVL mi bylo místními doporučeno vše vydezinfikovat a začit znovu. Jinak sinici jsem nikdy neviděl a řasu skoro také ne. Jediný důvod, proč jsem neměnil vodu, byl ten, že akvárium čekalo na likvidaci. Říkám, že mám zvířata rád a to ne tím stylem, že doma šišlám na umírající bettu v kelímku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.03.2019 08:59 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Martin7
Jestli to bude fungovat ti nikdo neřekne. Každé akvárium je jiné, takže co funguje v jednom, může ve druhém skončit katastrofou.
Já třeba mám 2 akvária ve kterých se snažím pěstovat kytky. O obě se starám podobně, ale v menším to zatím končí sinicí na hladině.
Hnojím jednou týdně pmdd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2019 08:50 Muž Martin7 [14]
Mně to hnojení v podstatě nevadí, pokud neškodí rybám. Mám rád zvířata a v tomto ohledu je to se mnou trošku těžký :) Dělat to Jirka Sčobák style zase v plánu nemám, nic se nemá přehánět. Takže tedy hnojit asi budu. Teď jde o to čím a jak složitě. Věřím, že to co navrhuje Maq, je asi nejlepší, ale obávám se, že na to vzhledem k ostatním koníčkům a práci asi nemám dostatek času a energie. Další věc je, že pokud se nemýlím, tak třeba Drvi tu má krásná akvárka, kde hnojí jen do písku. Ale zase má CO2, který taky moc nechci a nevím, jaký to má souvislosti. Občas něco strčit do dna plus třeba používat to Complete Advance od Profiplants by bylo OK. Teď jde jen o to, jestli to tak bude fungovat, aniž by to bylo špatně pro ryby. Věřím, že když dávám všechny prvky v jednom přípravku, tak třeba jeden může být pořád nedostatkový a druhý by se mohl hromadit v nezdravém množství. Jak tedy z toho? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.03.2019 08:34 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Martin7
Měl by jsi se rozmyslet jestli chceš mít něco živého protože se o to člověk musí trochu starat. Akvárium bez ryb a jen z doléváním odpařené vody ti zřejmě chcíplo na sinici ale to se při tvé měkké vodě dá předpokládat. Takže si rozmysli jestli chceš něco podobného zopakovat. Limitujícím faktorem je světlo a podle toho jak je silné takový přístup by si k akváriu měl mít. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2019 08:26 Muž brukiz [85] - RostlinyRe: Cyklohentán
Ano, dá se to, ale pouze pokud máš zkušenosti a lepší vstupní vodu. Kdyby ses podíval o pár příspěvků níže na jeho prvotní příspěvek, zjistil bys, že má ve vstupní vodě pouze 4,2 mg/l dusičnanů, což mu určitě stačit nebude. Chce hodně rychle rostoucích rostlin a málo ryb. A to se bavíme pouze o jednom prvku hnojiva.

O tématu na jméno Jirka Ščobáka se tu bavit nehodlám. Mám svůj názor na jeho přístup. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2019 07:16 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: Martin7
Nesúhlasím.

Brukiz síce hovorí že bez hnojenia sa nezaobídeš, ale tak to nie je. V takom type akvária aké má sa bez hnojenia nezaobides, ale tazatel hovorí že chce mať nenáročné nizkoudrzbove akvárium. Je to o tom že budeš rastlinám poskytovať len toľko svetla aby nespotrebovavali živiny príliš rýchlo a tak ti nikdy nevznikne nedostatok. Ale ak chces viac svetla a rýchlejší rast, hnojivo je dobrá vec. Ako som už spomínal, kryptokoryny sú mimoriadne vhodné do takého akvária, vystačia si s tabletku do dna ;-) Pozri si jirku ščobáka, jeho akvária hnojivo nikdy nevideli pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.03.2019 00:44 Maq Re: Martin7
Máš dobrou, docela měkkou vodu s minimem dusičnanů. Základ tedy celkem dobrý.
Ideální to ale není. Chybí tomu rovnováha v zastoupení potřebných živin. Na to náročnější rostliny reagují citlivě, méně náročné to zvládnou. Nehoví-li Ti tedy studium akvaristické chemie, hodně práce si ušetříš, když se v rostlinách omezíš na odolné tutovky.
=
Na Tvoji vodu by náhodou (výjimečně) některá "flaštičková" hnojiva mohla pasovat, pokud obsahují hořčík, draslík a železo. To jsou prvky, kterých tam budeš mít málo.
Já na Tvém místě bych si připravil toto:
www.funchem.cz/…
www.funchem.cz/…
www.funchem.cz/…
(Pozn.: Doporučené hnojivo Complete Advance od Profiplants je z valné části magie pro ty, co chtějí "to nejlepší" a nechtějí u toho přemýšlet.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2019 23:55 Muž brukiz [85] - RostlinyRe: Martin7
Už nějaký ten pátek chodím osobně do té prodejny, objednávek habaděj, a není to jenom prodejce či prodavač. :-) Každopádně abych neodbočil od tématu, tak pokud budeš v akva mít rostliny, prostě hnojit budeš muset.

Pokud chceš mít menší údržbu, tak je ideální mít dostatek živin ve slabším osvětlení. Oni samy rostliny udělají dost údržby, pokud krásně rostou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2019 23:44 Muž Martin7 [14] Re: brukiz
Podívám se na to, já instinktivně moc těm radám od prodejců nevěřím, ale když říkáš, že to stojí za to, tak super :-) Děkuji za rady, ukázalo se, že hledat chyby ještě než začnu, se asi vyplatilo :) Kdyby vás ještě cokoliv napadlo, tak sem s tím :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   12.03.2019 23:38 Muž brukiz [85] - RostlinyRe: Martin7
Hnojení není složitý, ale musí se s opatrností. :-) Jestli mohu doporučit, mám velice dobré zkušenosti s firmou Profiplants. Jejich hnojiva jsou opravdu kvalitní a dělají přesně to, co mají. Používám od nich Complete Advance. Mrkni na www.profiplants.cz/… a tam dole je i video, který tě provede aspoň tím stručným základem.

EDIT: Dokonce i ta jedna vodička dokáže zázraky. :-) Ale musíš k tomu porovnávat vstupní hodnoty vody, který do akva liješ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2019 23:32 Muž Martin7 [14] Re: brukiz
Dobře, budu se tedy asi ještě muset naučit hnojit hmm a předpokládám, že to asi nebude o pravidelném lití jedné vodičky. Existuje nějaký jednoduchý postup, nebo mám zase trávit víkend vysokou školou hnojení? :-O :)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [18] ...... 144

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145811x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13369-zakladani-akvaria?od=851