Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zakládání akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 38 Přejít na další stránku   1  
Zakládání akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2017 18:42 Maq Re: Yabahut
Klidně sázej rostlinky s vodou na plný stav, já to tak dělám taky. A filtr běží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2017 18:40 Yabahut
OK, díky moc. Jak ale zasadit rostliny se zapnutým filtrem :) Mám tedy pak odpustit cca polovinu vody abych mohl v pohodě sázet a filtr jen posunout níže, aby byl furt částečně pod vodou? Budu sázet poprvé, takže počítám, že mi to nějakou dobu zabere.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.02.2017 18:34 Maq Re: Yabahut
Filtr jak jednou spustíš, tak pak už nevypínej (s výjimkou jeho údržby, samozřejmě). Důvod je ten, že ve filtru se usazují užitečné mikroorganismy, které nám pomáhají udržet vodu kvalitní. Některé z nich jsou aerobní, tzn. potřebují k životu kyslík. Když se proud vody okolo nich zastaví, během několika hodin hynou "udušením".
Takže vždy zacházej s obsahem filtru tak, aby toto nenastalo, protože obnovit tu mikroflóru může trvat několik dnů až týdnů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2017 18:26 JoKa Re: Yabahut
Jednoznačně C je správně...!
Napustit do plna i s pískem, všechno zapnout. Rostliny dodáš později...

Edit: pokud ti zbyla nějaká zoufalá rostlina, která je v cajku, prskni jí tam taky... Vyndat ji můžeš vždy...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2017 18:08 Yabahut
Omlouvám se že ještě znovu otvírám tohle vlákno, ale nechci zakádat nové. Vím že to asi bude znít jako blbost, ale dnes jsem propral šterk který budu v příštím týdnu dávat do akvária, abych s tím nemusel ztrácet čas při zakládání. Teď mě ale napadlo, jestli když ted bude šterk např 5 dní ležet vlhký, jestli nemůže voda nějakým způsobem ve šterku "zahnít" případně jestli se nemůže objevit nějaká nepříjemná plíseň. Myslíte, že to těch cca 5 dnů vydrží?

Nebo případně můžu o víkendu založit dno, umístit dekorace a akvárium napustit třeba jen do poloviny a nechat ležet tak?

A nebo ještě mě napadá třetí varianta. Založit dno, umístit dekorace a filtr a akvárium napustit komplet celé a filtraci spustit a nechat běžet těch několik dnů akvárium takto "prázdné". Poté až by dorazily rostliny, tak bych filtr vypnul, odpustil polovinu vody, během odpoledne zasázel rostliny, vodu dopustil a spustil zas filtraci.

Omlouvám se za takové dotazy, ale asi nad vším moc přemýšlím a podobný "problém" jsem nikde nenalezl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2017 20:34 Muž Driv3r [236] Re: sosák
Ahoj no osvětlení nic moc 0.33w/l ale pro začátek to bude stačit.případně můžeš dokoupit led pásek.Každý akvárium je jiny a spoustu věcí budeš řešit za pochodu.Na dno panceřníčky .Ty hejnoví rybki bych spis jedno maximálně 2 hejna.K rostlinám poskládej si do akva kameny kořeny prohlídni atlas co by se ti líbilo.a pak mužem trošku poradit.Předně jako začátečník bys mel začít s nenáročnými rostlinami.ale neni to podmínkou.Záleží na tobě.o par radku dolejc to řešila morticia má podobne velké.tak můžeš kopírovat pivo ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2017 14:54 sosák – První akvárium
Tak jsem se konečně odhodlal a ptám se. Moje první akvárium, panoramatické. Vnější rozměry 120x50x30cm hloubka, respektive 40cm uprostřed. Filtr Fluval 204(plný - biomolitan + siporax). Rozstřikovací rampa home made. Na dno jsem koupil původně tohle www.sklorex-akvarium.cz/… . Nicméně jsem to po octovém testu byl vyměnit za klasiku - www.sklorex-akvarium.cz/… . Sklorex si z mé "reklamace" asi taky něco vzal, už u toho říčního písku nevidím napsané "nemění parametry vody, ideální pro rostlinná akvária". Jako substrát jsem pořídil JBL Florapol 700g. Dekorace kořen, lávové kameny, kokosový ořech. Osvětlení 2x T8 30W 6500K (bez reflektorů). Založení akvária řeším v podstatě od půlky října kdy jsem nádrž dostal - tehdy jsem si myslel, že v listopadu už budu rybičkovat, ale tady jsem se dočetl opak. Načteného toho mám myslím poměrně dost - odsud. Ale jelikož je každé akvárium jiné, tak potřebuji s pár věcmi píchnout. Co to osvětlení - jakš takš dostatečné a vydržím s tím? Nebo to je úplně k ničemu a mám rovnou překopat na LED? Náročné rostliny nechci. Právě k tomuto osvětlení bych potřeboval poradit vhodnou rostlinnou osádku - druhy i celkové množství. Objednávat chci buď aqua daho, nebo Rataj. Rybí obsádka - představa je hejno neonek (modrá, obecná, diamantová ??), dva skaláry, "něco na dno" - co a kolik? Samozřejmě dodržím pravidlo 1cm ryby v dospělosti = 1 čistý objemový litr. CO2 nechci. Děkuji za každou radu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2017 22:51 Žena permonici [316] Re: lhajek
S úplně nevzhlednou nádrží tak docela nepočítám, nějaký aspoň základní glanc by měla mít (nezakalená nezbarvená voda, nulový zápach). Články mám přečtené (jsou výborné). Musím to důkladně promyslet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2017 22:29 Žena Morticia [118] Re: permonici
Také bych ráda plže, jen do společného avka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.01.2017 19:01 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: permonici
permonici napsala: ........ a všemožní plži, hodně druhů (vyjma "Heleny", samozřejmě), vč. větších i rostlinožravých druhů, vč. tylomenalií, ampularií, různých piskořek, pár clithonů, levatek, okružáků atd. ......
Možná máš už přečteno, ale začal bych těmito články zde od Sivon:
rybicky.net/clanky/1055-plzi-v-akvariu-i
rybicky.net/clanky/1062-plzi-v-akvariu-ii
rybicky.net/clanky/1088-plzi-v-akvariu-iii

A z toho co si pamatuji mám pocit že mícháš šneky se specifickými požadavky na stravu a je otázka jestli právě proto je možné je vůbec mít v jednom akváriu. Chtělo by to asi trochu více promyslet hlavně z pohledu stravování. Vše ostatní, jak už tu zaznělo, je spíše na tvém vkusu. Řada vhodných podmínek pro jmenované šneky, které jim poskytnou zejména jejich stravu, mohou vést vcelku k nevzhlednému akváriu - jen jestli s tím počítáš, že to nemusí být zrovna výstavní nádrž v obýváku.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2017 13:55 Žena permonici [316] Re: JirkaŠčobák
ctibum: Děkuji!

Ivoš: Proč ne PaDovi? Mají nádherné akvárko. A taky děkuji za tip.

Jirko, děkuji. Na filtrátory jsem nějak ani nenarazila, raději budu mít takové, co houfně žerou okurky, mrkev, brambor, listí dubu, tablety pro pancéřníčky a tak.. + malinko řasožroutů (clithon a třeba jedna nerida, aby se uživili, když jim okurky nejedou). Takže asi budou hodně "kálet kudy chodit". ano

Pro ampularie mám slabost, ve společném akvárku však dělaly paseku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.01.2017 13:43 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: permonici
Lákaly mě tylomelanie, brotie a nemohu je mít kvůli neexistenci filtrace. Takže filtrace bude důležitá.
Další věc u těchto plžů je dno - preferují jemné, hladké. Některé druhy dovedou dost dobře čistit od řas, tak bych dbal, ať tam nějaké řasy jsou.
Rostliny v poho.

Ampulárii bych s těmito plži nestrkal (obecně bych ji nechtěl vůbec). Malé šneky neřeším.

Specifický problém bych viděl, že někteří málo chovaní šneci jsou částečně nebo úplně "filtrátoři" a pokud nemají co žrát, časem uhynou. Znám cichlidáře (Ioan Tusinovschi) v Dúbravke, který množí druh Cipangopaludina leucythoides v akváriu téměř se zákalem. V takové nádrži budou mít co žrát, ale je otázka, jestli jim něco takového plánovitě vytvoříš.

Svého času byli šneci výborně rozebíráni v časopise Akvárium. Koukni sem, vyhledej příslušná čísla, přečti si: e-akvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.01.2017 12:05 R Muž ctibum [6870] Re: permonici
Zkus projít nádrže SIVON. To bude šnekařka, řekl bych... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.01.2017 11:11 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: permonici
Tak to je hezký, jen se o tom nezmiňuj PaDovi;-)
Osvětlení zvol pouze podle požadavků rostlin, které tam chceš mít, filtraci nepotřebuješ, dno jakékoliv. Rostliny nijak extra chránit nemusíš protože plži se do zdravých listů nepouštějí, baští jen to, co začíná tlít. Kameny si pořiď dle vlastního estetického cítění, plžům budou absolutně lhostejné.
A protože plž v podstatě jen žere a se.e, čili trousí, kudy leze, tak případná rybí osádka musí být méně citlivá na dusíkaté látky. Takže bych to viděl na nějaká paví očka a pancéřníčky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2017 09:38 Žena permonici [316] – Šnekárium
Přemýšlím o založení nádrže, určené primárně pro plže. Objem cca 60-80 litrů a všemožní plži, hodně druhů (vyjma "Heleny", samozřejmě), vč. větších i rostlinožravých druhů, vč. tylomenalií, ampularií, různých piskořek, pár clithonů, levatek, okružáků atd.
Co by taková nádrž měla mít? Jaké osvětlení, jak silnou filtraci, jaké dno? Jsou vhodné kameny jako dekorace? Přežijí se šneky nějaké odolné rostliny ev. je nějaká finta na uchránění rostlin v takovém akváriu?
Mohu přidat pár rybek pro oživení prostoru - ev. jakých?
Má taková nádrž svá specifika?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2017 12:25 Žena Morticia [118] Re: JirkaŠčobák
Díky za odpověď. Zatím tedy nemusím řešit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2017 11:48 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Morticia
Potom ještě, když máš krevetky. Mají to jako doplňkový zdroj potravy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2017 11:43 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Morticia
Dubové listí je hlavně pro efekt a moc nevydrží. Olšové šišky a listí mandlovníku se používají místo rašelinových výluhů. Působí to antibakteriálně. Hlavně ryby černých vod to mají rády. Ale trochu to zbarví vodu do hněda. Do rostlinných nádraží to není ideální.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2017 11:30 Žena Morticia [118]
V několika prezentacích jsem zahlédla v nádrži dubové listy a olšové šišky? Má to nějaký efekt nebo je to dekor?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2017 11:29 Žena Morticia [118] Re: ctibum
Zkouším to. Přibyde mi Hygrophila a Anubrias od někoho z prostřihu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2017 20:48 R Muž ctibum [6870] Re: Morticia
Sleduj Darování a výměnu. Já tam sehnal 90% kytek do "200". Teď tam trovna někdo nabízí prostřih... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2017 20:15 Žena Morticia [118]
Díky za typy plouvoucích. Nějakou zde zkusím vyptat. A okřehek fakt ne-e!
A jdu tedy přitopit.
Mě se rostliny v akva (i jinde) líbí - su zahradní architekt, takže trochu profesionální deformace, takže za mě rostliny budou. Jen asi holt postupně, jak finance dovolí.
Já jsem zde do 190 l konzultovala Bio filtr XY-2873 + JK Animals internal pump 201 - koupila jsem nejdřív 200, ale bylo mi zde doporučeno o třídu výš,tak mám 201. Jak moc je to honítko vody nevím, já doufám,že to fungovat bude. Voda je zatím čistá, bez zákalu, povlaku nebo mnoha řas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2017 19:43 Muž Jarry [1433] Re: NHKG
No mě se to drží někde kolem 29°C v létě, což ještě docela jde, alespoň budu mít otestované rostliny pro případ, že bych chtěl někdy chovat terčovce :-) Ale chlazení by taky šlo, chtěl jsem to udělat rovnou při výrobě krytu, ale pak mi přišo, že to není potřeba, tak uvidím, jak to bude vypadat letos v létě, kdyžtak to dodělám, věci na to mám :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2017 19:02 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Jarry
Já mám v akváriích i bez tepla ze světel v létě přes 30°C. A 2 ze 3 akvárií musím chladit. Živočichové v nich snášejí teploty do cca 28°C, tak se snažím držet teplotu do 26°C. Tady by mě štval každý stupeň.
Ale u těch krytů stačí nízko otáčkový větráček na odvětrávání krytu a bude to s teplotou v létě mnohem lepší.
Je pravda, že sehnat rozumné led osvětlení za rozumné peníze je docela problém. Já to řeším led reflektory, ale to by na tvoje akva nebylo vhodné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2017 18:24 Muž Jarry [1433] Re: NHKG
LED jsem za rozumný peníze nevymyslel, tak jsem šel do T5, ještě chvilku to tak nechám. Ona ta o pár stupňů vyšší teplota v létě asi ničemu nevadila. Elektriku moc neřeším, máme D45d sazbu, navíc si takhle akváriem v zimě přitápíme v obýváku:-) Časem určitě na LED přejdu, v ostatních akváriích používám LED pásky a zatím jsem s nimi spokojen, ale tady potřebuju mnohem vyšší intenzitu a T5 mi z toho vycházely pořád nejlíp - počítal jsem i úsporu při použití CREE čipů, ale nevycházelo to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2017 16:11 Maq Re: fingerstyle
Odchylka +- jeden stupeň byla a je u běžných teploměrů normální. Přesnější teploměry jsou sakramentsky dražší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2017 14:35 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: romant
jj,žlutá tyčka s červeným lihem, +2°C u teploměru značky JBL koupeném přímo v západním Německu. Dneska na nic není spoleh.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2017 14:27 R Muž romant [27982]
No prostě takovou tu tyčku na přísavce kde se modře či červeně ukazuje kolik že to měříme. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2017 14:23 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: fingerstyle
Co si pamatuji, tak se vždycky používaly lihové a pak přišly digitální. A rtuť nám teď velkomožná EU zakázala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.01.2017 14:19 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: fingerstyle
Rtuťový asi už nebude nikde.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2017 14:03 fingerstyle – Teplota vody
Mám tam teploměr digitální přístavkový Juwel.Tak sem mu 100% věřil.Ale nedalo mi to a jinej do vody nemám,tak jediný co mě napadlo bylo že jsem do umyvadla napustil teplou vodu dal tam ten juweláckej a sním jsem změřil tu teplotu vody lekařskym digitálním.A juwel naměřil 38 C a lekařskej 36 C.Takže ten značkovej akvaristickej je naprd.Vyhozeny 200,- Takže zítra asi půjdu do zveráku a koupím rtutovej za 40,-
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.01.2017 13:27 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: fingerstyle
Trubice sice hřejí ale hlavně to dělají předřadníky v krytu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2017 12:39 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: DavFM
Toto je výhoda akvárií bez krytu - mě sice úsporné žárovky vyrábí teplo taky, ale rozptýlí se v okolí. Naopak, v chladnějších obdobích roku oceňuju, že světla nad akvárii vyrábí teplo které se v bytě drží (50 let starý, cihlový obytný dům, zateplený).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2017 11:54 JoKa Re: NHKG
Zrovna řeším... V jiném vlákně, odešla Intenso.

Hrozně, ale hrozně moc se mi líbí toto:
www.akva-tera.cz/…

Nastavíš si jak potřebuješ, dokoupíš moduly za bakšiš... Prostě pohoda...
Bohužel pro mě, dělají 75 cm (dá se roztáhnout na 91) a pak až 120 cm... Mé akvo, kde to řeším, má 100 cm na délku... :-(
Hodně dlouho jsem hledal a 100 cm fakt nedělají... :-(
Na netu se dá sehnat ta 120 cm za 1500,-

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2017 11:44 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Jarry
Čas přejít na led. Ušetříš za elektriku a možná nebudeš v létě potřebovat chlazení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2017 11:38 Muž Jarry [1433] Re: DavFM
Určitě to tak je, mě 540l vytopěj zářivky (4xT5 80W) na 26°C v zimě, v létě by to chtělo chlazení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2017 11:06 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: fingerstyle
Nedávno mi kolega tvrdil, že i teď v zimě se mu nesepne topítko, zato chlazení jede často. Cca 300l, 4x54w pod krytem, v pokoji že má 21°C, v akva udržuje 25°. Nějak se mi to nezdálo, ale asi to tak bude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2017 10:39 R Muž romant [27982] Re: fingerstyle
Jj, T5 slušně topí. Další otázka je prokazatelnosti měření, ono tzv. proměřit nějakej ten stupínek není žádnej problém, ověžil bych si to jiným teploměrem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2017 10:35 fingerstyle – Teplota vody
Zdravím. V úterý jsem založil AQ. Vytopil na 25 C a ve čtvrtek vysadil rostliny. Svítím 15-21 hod. a co týden budu přidávat hodinu. Ale co mě překvapilo že se tam teplota i bez sepínání topítka drží okolo 27 C. Že by to ty zářivky tak vytopili a pak se teplota už udržela bez topítka? Tak to pak nechci vidět v červenci. Jinak je to Juwel Rio. Takže juwelacky T5 4x54 W a v pokoji je kolem 22 C.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2017 17:30 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: JoKa
Vědět co chce a líbit se házím do jednoho pytle :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.01.2017 17:02 JoKa Re: JirkaŠčobák
Hlavně, apriori, musí vědět co chce...

Nemá smysl sázet jungli, když chce velké cichlidy, které mu 90 % všeho přesadí a akvo uzpůsobí obrazu svému...

Naopak není moudré řešit hyper filtr bez rostlin pro Větru, která má právě řada jungli a minimální proud...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.01.2017 15:29 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: DavFM
Za podstatné považuju, že tohle fórum aktuálně není o tom, že by všem začátečníkům byl prezentován nějaký styl jako jediný správný.

Prioritně se každý záčátečník potřebuje rozhlédnout a vybrat si, který styl se líbí právě jemu . ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   28.01.2017 14:58 Muž DavFM [1371] - Corydoras&Apistogramma
Mi se zdá, že zapomínáte na to, že každému se líbí něco jiného a nedá se říct, že jenom takhle je to správně.
Někdo chce mít totálně učesané akvárko, spousta jasně zelené a červené barvy,absolutně žádná řasa, ryby jsou navíc a dost možná tam trpí, ale to je jedno, protože to v obyváku vypadá perfektně.
Opačný extrém je voda, možná pár kamenů nebo kořenů a nádherné prosperující ryby.
Jinému zase stačí, že to tam roste, ryby plavou a nemusí se moc starat a stejně to funguje.

Neexistuje univerzální recept co někomu poradit, začátečník sám musí vědět aspoň co od toho čeká a jak to má vypadat. Pak se dá poradit jak na to, s filtrem, bez filtru, s kytkama nebo bez, se spoustou techniky a nebo jenom s občasnou výměnou vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.01.2017 14:51 JoKa Re: JirkaŠčobák
Tak to mám ve fázi 3 asi všechny akva co mám.... :-) Žena mi to potvrdí, vždy, když zahlásím, že nyní jsem spokojen odpoví jen, stejně si za týden zase něco vymyslíš... :-)

Edit: Horácův zákon "každé akvo jednou přeteče", bych doplnil: "žádné akvo není hotové" a "každé akvo snese vylepšení"...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2017 14:43 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: NHKG
Cest, jak se k něčemu slušnému dopracovat, je víc. Osobně znám: Ivan Vyslužil má šlechtěné živorodky, krevetky a rostliny, některá akvária s minimem rostlin, netuší, jaké složení má jeho voda, ale má to všechno tak ozkoušené a osahané, že ji dovede pro své potřeby nastavit, jako málokdo. Milan Murko zbírá divoké živorodky a v pěstírně má teplotu 16°C, akvária bez světla, rostlin, substrátu, fungující jen na filtraci a úpravenou vodu (maximálně nějaká plastová síťovina, pokud potřebuje, aby ryby měly členitější prostor). Machři jsou oba, každý po svém. Cichlidy mě netáhnou, ale kdyby táhly, jmenoval bych určitě x dalších lidí, co fungují "na vodě".

Na druhou stranu, já se ve více akváriích dopracoval k stejně nenáročné údržbě, jako popisuješ ty: Strčím hadici, naleju vodu, ve dně se nerýpu, občas očistím přední sklo. Listy většinou nechám rozložit nebo je něco sežere. Filtr nemám, nemusím se jím zabývat, rostliny nestříhám. Protřiďuji většinou, když někdo konkrétní přijde a něco konkrétního potřebuje. Toto je dílem, protože nepoužívám CO2, protože většinou vím, jaké rostliny a jak používám a dílem v povaze. Často koukám na fotky akvárií, jejichž majitelé píší, že jdou stříhat a já si říkám, že bych nechal zdvojnásobit objem rostlinné hmoty.

Obecně si myslím, že existují tři stavy akvária:
1) Akvárium v záběhu.
2) Akvárium ve finální podobě. Takových nádrží mám šest: "Mám v tom druhy rostlin a živočichů, které chci mít, je využita celá plocha, žádné další druhy se nevejdou, celé to v této podobě (+-) může fungovat roky a jediné, co mohu a potřebuji, je dělat průběžnou údržbu."
3) Akvárium ve stavu mezi 1 a 2. Funguje, ale stále hledám nebo čekám na zaplnění celé plochy. Akvárium na podlaze je takové, protože potřebuje zarůst zadní třetina rostlinami. Akvárium a A. gigantea je takové, protože se mi v něm stále dlouhodobě nerozběhli živočichové. Atd.

Tyto tři stavy zažívá každý akvarista, ať má, co má. Osobně považuju akvárium bez rostlin za velmi těžké, protože to neumím :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.01.2017 13:23 Muž Jarry [1433] Re: Maq
Ale to přece nikdo neradí, já jsem toho názoru, že vyladění rovnováhy s rostlinama nemusí být úplně jednoduchá věc a může to nějaký čas trvat, ale s funkčním filtrem budou ryby v přiměřeném počtu ok i bez prosperujících rostlin. Asi každý, kdo začíná, chce mít ryby v akváriu co nejdříve, takže správný filtr a pravidelné výměny vody beru jako nejjednodušší cestu, jak udržet ryby v pohodě - třeba do doby, než dojde k vyladění skladby rostlin atd., potom je možné třeba ubrat na frekvenci výměn vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.01.2017 13:13 Maq Re: Jarry
Ale bez rostlin je to stále jen ředění hromadících se škodlivin ve vodě. Stále jen odvracení katastrofy.
Nejsem zastáncem akvárií bez techniky (jako třeba Jirka Ščobák), ale rozhodně se snažím, aby akvárium bylo zdravé. Schopné se zdravým do značné míry udržovat samo.
Moje akvárium (jehož mizerná fotka je pár příspěvků zpátky) je staré čtyři měsíce. Žijí v něm gupky, pokládané za "špindíry" (pravda, je jich ve 200 litrech jenom asi padesát, většinou nedospělých). Ještě jsem neodkaloval, výměny vody dělám nepravidelně (někdy z lenosti, častěji abych nezasahoval do nějakého probíhajícího experimentu), nepoužívám CO2, a přesto kdybych nehnojil, mám fosfor i dusík (!) na nule. To akvárium se v zásadě čistí samo.
Není tohle, nebo něco podobného tomuto stavu, zrovna tím, co by mělo být cílem začátečníka i většiny akvaristů, kteří nejsou nějak specificky zaměření? Proč jim naopak naznačovat - tohle se vám stejně nepodaří, raději filtrujte a běhejte s kýblama?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2017 12:59 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Maq
Právě od té doby co nemám rostliny, mi údržba zabere polovinu času. Stačí natáhnout hadici a upustit a pak zase dopustit vodu. Při tom properu předfiltr a výjimečně i očistím sklo.
S rostlinami je to furt stříhat, přesazovat, odstraňovat odumřelé listí a podobně. Odkalování při dobrém dně a filtraci není potřeba v akváriu bez rostlin provádět. Jen odsaji v místech kde se usazuje trochu svinčíku.
Co se týče filtrů, tak ty externí mají průtok hodně slabý. Tady bych problém neviděl. Pokud chce začátečník ušetřit, může si koupit čerpací hlavu s molitanem a zregulovat dle potřeby.
Co se týče řas, tak ty mám jen v akváriu na okně, protože na něj svítí slunce. A tam bych těch řas ocenil mnohem více. Jinak je skoro nemám. Mám slabé světlo -> více roste jen hnědá. A tu žerou skoro všichni řasožraví živočichové, v mém případě krunýřovci rodu Hypostomus.

Neříkám, že začátečním má začínat bez rostlin. Říkám jen, že bez rostlin to může fungovat výborně. A je bláhové si myslet, že začátečníkovi rostliny porostou tak, aby něco zachránily.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   28.01.2017 12:56 Muž Jarry [1433] Re: Maq
:-) je zajímavé, jak se dá příspěvek také interpretovat. Já jsem to například pochopil takto:
1. dát do akvária přiměřený počet ryb
2. instalovat funkční filtr a ne honítko vody
3. pravidelně odkalovat a měnit část vody
4. nepřekrmovat

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2017 12:43 Maq Re: NHKG
OK. Ty vlastně začátečníkovi říkáš - nesnaž se vytvořit biologicky funkční prostředí, protože to stejně zvrtáš. Místo toho neudržitelný stav zachraňuj neustálým čištěním v podobě velkých a častých výměn vody a odkalování. Kup si pořádný filtr a ten báječně přemění prudké jedy na latentní jedy. Na řasy... nevím co, to jsi nezmínil. Snad raději nesvítit, protože jinak se jich nezbavíš.
No tak dobrá, neříkám, že to tak nejde, a kdo to tak chce, ať si to tak má. Ale až dosud jsem věřil tomu, že tohle nikdo nechce, mají to jen cichlidáři - z nutnosti, a chovatelé - z provozních důvodů, jinak každý chce mít zdravé akvárium kolem kterého se nepředře. A k tomu potřebuje rostliny.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [38] ...... 144

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145811x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13369-zakladani-akvaria?od=1851