Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zakládání akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 39 Přejít na další stránku   1  
Zakládání akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2017 11:57 Maq Re: NHKG
Fotka k příspěvku Když já nemám foťák. Onehdy kámoš konečně přišel s foťákem, a tohle je výsledek... :-O
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 15   28.01.2017 11:23 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Maq
Začátečníkům se nedaří, protože většinou u nich:
1. Je moc ryb vzhledem k objemu akvária.
2. Místo filtru mají jen honič vody.
3. Nedostatečně a špatně provádějí údržbu.

A jestli tam mají nebo nemají rostliny je většinou celkem jedno. Pomůžou maximálně hladinovky a růžkatec, protože to jsou jediné rostliny, které rostou rychle ve velmi širokém spektru podmínek. Ale ty to stejně nespasí. Prostě podle mě nejsou rostliny tím, na co by se začátečníci měli zaměřit. Důležité je, aby ryby nechcípaly a akvárium neovládla sinice/řasy.
A pokud je vstupní voda špatná, tak stejně je to co jsem psal výše důležitější než rostliny.

EDIT: Teď jsem si vzpoměl ještě na jednu věc -> 4. Správné dávkování krmení (nepřekrmování).
A chtěl jsem tě poprosit o jednu věc. Udělej si prezentaci. V posledních týdnech jsi tady snad nejaktivnější na fóru a přitom tu nemáš žádnou prezentaci. Ona ta prezentace o dost o akvaristovi vypovídá. Například o mě asi to, že ryby jsou na prvním místě a rostliny jsou jen pro podporu ryb (proto mám převážně hladinovky). smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2017 11:13 Muž Jarry [1433] Re: Maq
Záleží na velikosti akvária. Dobrá filtrace do 60l akvária může být otázka 300 Kč, u 300l akvária 2000 Kč a ani jedna není nijak složitá. Týdenní výměnu vody beru jako samozřejmost a je jasné, že u větší nádrže je třeba mít nějaké hadicové řešení a je jedno, jestli se mění 30%, nebo 50% vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.01.2017 10:45 Maq Re: NHKG, romant, vaaclav
NHKG napsal: Pokud je dobrá filtrace, akvárium bude fungovat bez problémů bez rostlin i začátečníkům. Většině začátečníků stejně ze začátku moc rostliny nerostou, takže u nich je vliv rostlin na kvalitu vody zanedbatelný.
Pánové, ve vší úctě, to jsou velmi problematické rady, co tady začátečníkům dáváte, resp. schvalujete.
Že cichlidáři musejí žít bez rostlin a někteří to dobře zvládají, je jasná věc. "Pokud je dobrá filtrace", tak týdně mění 50% vody, a mají na to natažené hadice, nebo přímo potrubí. A můžou mluvit o štěstí, pokud jim teče z vodovodu dobrá voda, hlavně bez dusičnanů.
Pokud vůbec existuje filtrace, která vytvoří/udrží vodu v té kvalitě, jako řádný rostlinný porost, tak bude tak složitá a drahá, že bych ji zejména u začátečníka vůbec nepředpokládal.
Že se začátečníkům rostliny často nedaří? No to je přece projev právě toho, že se jim nepodařilo vytvořit biologicky správně fungující prostředí. V takovém prostředí chcípají ryby. Když tam žádné rostliny nebudou, ryby snad chcípat nebudou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2017 10:03 Muž Jarry [1433] Re: NHKG
Ano:-) Já jsem měl velký strach, jak může fungovat akvárium bez rostlin a byl jsem docela překvapený, že úplně v pohodě. Osobně považuju vyladění podmínek pro rostliny za mnohem náročnější úkol, než podmínky pro ryby - ty jsou totiž celkem jasné, jednoduše měřitelné a obvykle i celkem snadno splnitelné (až na výjimky). Nechci to ale dávat jako nějaký návod, v 90% akvárií jsou rostliny potřeba a pro záběh akvária užitečné, ale fungující akvária bez rostlin beru jako důkaz, že důležitá a dostatečná je dobrá filtrace (při pravidelných výměnách vody). Jde to samozřejmě i bez ní, ale s pořádným filtrem je to mnohem jednodušší. Zkusil jsem si i low tech akvárium s rostlinami a se špatnou filtrací a nefungovalo to. Teď je z toho po nasazení funkčního filtru fungující, téměř bezúdržbové akvárium. Důležité je samozřejmě také správně dimenzované osvětlení a dno (opět hlavně pro rostliny).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2017 09:07 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Morticia
Z plovouček u mě nejlépe roste rybicky.net/atlasrostlin/salvinia_molesta
Nejlíp by asi rostl rybicky.net/atlasrostlin/lemna_minor , ale ten nedoporučuju. Jak si ho jednou zavlečete do akvária, hrozně blbě se jej v akváriu s rostlinami zbavuje.
A doporučuju se poptat po okolí, plovoučky vám většina akvaristů dá zadarmo. Navíc jak bude z okolí se stejnou vodou, tak to nejsíše bude druh co v té vodě dobře roste.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2017 08:28 lenkalor
Myslím že vaaclav někde dával odkaz na nějakou seminární práci, kde se zkoumal vliv pH a tvrdosti vody na nitrifikační proces. Ne,že by to bylo čtení pro mě, ale pochopila jsem to tak,že při kyselé a měkké vodě se nitrifikační bakterie tvoří pomaleji než ve tvrdé a zásadité. Zároveň se ale tvoří méně amoniaku a NO2. Proto bylo u mě NO2 vždy skoro neměřitelné. Takže v tom případě je lepší vodu měnit málo, aby se celý proces ještě víc nezpomaloval. Pokud bude voda tvrdá a zásaditá,bude vše probíhat rychleji a bouřlivěji,NO2 se bude tvořit víc a pak je dobré vodu měnit častěji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2017 04:41 R Muž romant [27982] Re: Morticia
Ano teplota kolem 28st bude podporovat startovní proces bakteriotvorby. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2017 01:18 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Morticia
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2017 01:00 Žena Morticia [118]
Jo, ještě se chcu zeptat,zda mám v akva přitopit? Mám tam Bacopu car. a Limnophilu ses. ... A myslím, že na Malawi webu psali, že se tím urychlí zaběhnutí akva?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2017 00:23 Žena Morticia [118] – Testy
Vidím, co člověk, to jiný přístup. Já to teda zatím nechám,budu postupně osazovat a uvidím,jak to půjde. Jen doufám,že mi kvítí půjde...
Cvičně jsem dala test do googlu a ceny jsou v dost velkým rozpětí..hmm...
Co ty plovoucí rostliny, nějaký typ nebo mám vybírat okem (samozřejmě že s atlasem u toho...)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   27.01.2017 23:54 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Maq
OT: Jasně, zeptej se třeba cichlidářů. Znám jednoho, co nikdy pořádně neměl rostliny v akváriu, neudrží v akváriu ani plovoučky a přitom odchovává málo běžné náročné cichlidy.
EDIT: Naopak já neznám nikoho, komu by se v začátcích dařilo s rostlinami. Ale podle prezentací se občas někdo takový najde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 23:50 Maq Re: NHKG
A už se někomu bez rostlin podařilo vyrůst ze začátečníka do pokročilého akvaristy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   27.01.2017 23:47 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Maq
Co furt máte s rostlinami? Nejdůležitější je trpělivost! Pokud je dobrá filtrace, akvárium bude fungovat bez problémů bez rostlin i začátečníkům. Většině začátečníků stejně ze začátku moc rostliny nerostou, takže u nich je vliv rostlin na kvalitu vody zanedbatelný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.01.2017 23:41 Maq Re: Morticia, vaaclav
Vaaclavova poznámka je pochopitelná. Zkušený akvarista zvládá mít podmínky takové, že NO2 má na nule. Leda když se přihodí nějaká katastrofa, ale to pozná i bez testu. A nebo právě když zakládá akvárium, ale na to má oko, cit, "záběhové" rybky jejichž eventuální ztrátu oželí, atd.
Pro Tebe s nově založeným akváriem by nula na testu NO2 sdělovala, že už můžeš vpustit první ryby (postupně), a později, až třeba bude nějaký problém, nenulový obsah NO2 Ti hned řekne, že je potřeba vyměnit vodu, odkalit, apod.
Stručně: NO2 test je dobrý pro začátečníky, kteří dělají začátečnické chyby.
Jinak tučným písmem souhlasím s romantem, že nejdůležitější jsou rostliny. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   27.01.2017 22:12 R Muž romant [27982] Re: Morticia
Ještě trošku jinak. Podle mě se dají ušetřený peníze za testy velmi efektivněji investovat a to v podobě většího množství rostlin, tedy v začátku rozhodně. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   27.01.2017 22:07 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Morticia
Také jsem si kdysi koupil test na NO2 použil jsem ho ale jen párkrát a pak ho po letech vyhodil. Pokut ten postup (3neděle) dodržíš nic měřit nepotřebuješ škoda peněz. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 21:55 Žena Morticia [118] – Testy
romant: To o výměně části vody před a po vpuštění prvních ryb jsem četla, ale taky jsem četla (např. zde: rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou a ještě na akvaristovi myslím) první ryby po týdnu a dvou (druhá vlna po pár kusech), možno spolu s plži? A to mi řekli aj v prodejně. A tady po třech? Tak teď nevím... Jako já bych klidně počkala, ale to jedno Danio (neměla jsem ho komu nebo kam jinam dát) tam je furt samo. Ale už na samotné zvýšení hladiny reagovalo, pak na bublinky z filtru a když jsem dávala štěrk, furt mi plavalo kolem ruk.Super rybka. Určitě budu mít Dania! Jako rybky zatím jen pročítám a vypisuju typy, nemám ještě hotové dno a jen 2 kytičky...
Jinak plovoucí rostliny se mi líbí, ale zatím tam žádnou nemám. Co třeba Salvinia nebo Ceratophyllum? Nebo něco jiného je vhodnější?

Mag: Okřehek asi rači ne-e. Odrazuje mě zelený žabinec, co je možno vidět na rybnících... A kolik je to drahý a levný? Takže podle Tebe/Vás test na NO2 ano?
Ano, su začátečník, proto se tam -blbě- ptám. Ale nerada bych s velkou parádou koupila rybky a pak je necházela třeba mrtvé...to si klidně buduužívat "jen" vysazeného akva.

NHKJ: Pár týdnů je tedy kolik? Čím se řídit? Jak rostou rostliny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.01.2017 14:57 R Muž romant [27982] Re: Maq
Napíšu to s notnou dávkou ironie "někdy je lepší nevědět". :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 13:52 Maq Re: drvi, romant
romant: No ta Tvoje metoda je přinejmenším zadarmo. :)

drvi: Asi jsi na to kápla. Tazatelka zakládá akvárium a je začátečnice. Takže negativní test na NO2 je pro ni ten rozhodující signál, že může nasadit ryby.
A potom hledět na množství a kondici rostlin je možná spolehlivější než nějaké (levné) testy na NO3. palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 13:38 R Muž romant [27982] Re: Maq
Taky ti rozumím, ale já prostě než se "trápit" s barvičkama se raději "trápím" s těma plovoučkama. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 13:37 R Muž romant [27982] Re: bwater
Urychlen není, říkám tomu tzv. protiřasová prevence, protože se neustále ředí ty brutální koncentrace N látek, tak jak se v akváriu začnou tvořit. Osobně nikoho do ničeho netlačím a říkám měňte co kdo unesete a snesete. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.01.2017 13:17 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: drvi
Já mám no3 za nejužitečnější. Pokud ukazuje přes 30mg/l vím, že musím měnit víc vody nebo upravit poměr ryb a rostlin. A když jde k nule a rostliny nerostou, je potřeba přihnojit (to u mě asi nikdy nebude).
Pokud neměřím no2, tak prostě při základní počkám pár týdnů navíc ať mám jistotu. Ale pro netrpělivé je asi test np2 nutností.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.01.2017 13:11 Žena drvi [2894] Re: Morticia
Ja testy pouzivam. NO2 vzdy pri zakladani, dokud je pozitivni, nemuzu ryby nasadit, i kdyby to trvalo treba mesic. NO3 obcas pouzivam taky, nemivam vetsinou plovoucky, ktere by to spolehlive signalizovaly. Bez NO3 se ale da obejit - kdyz ti rostliny prosperuji, je jeho hladina vetsinou v poradku - jak uz psal Roman.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 13:10 bwater – g
Zajimalo by me romante,zda je uspech zajeti akvaria urychlen tou skupinou,ktera meni vodu pri zajizdeni treba kazdy den a ta druha co vodu nemeni. Dle me lepsi nrmenit a nebo jen jednou tydne protoze preci davam pryc tech par bakterii ve vode pohybujicich se a taky snizuji obsah n latek ve vode coz je potrava bakterii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 13:09 Maq Re: romant
Rozumím Ti, ale myslím že takhle odhadovat dusík chce cvik, hodně zkušeností, a dost dobře to nejde jenom "vysvětlit" někomu, kdo ty zkušenosti nemá. Já mám na testování dusíku v akváriu kontrolovanou populaci okřehku. Hledím jak roste, jakou má barvu, a stejně si nejsem jistý... je už dost zelený, nebo zelenožlutý? Rozrůstá se rychle nebo málo rychle?
Asi by ty signály byly jasnější, kdybych sklouzl do nějakého extrému. Jenže to právě nechceme, že?
Problém s testy je vlastně podobný. Zatím jsem se neodhodlal koupit ten od JBL, protože je drahý. A ty levné ukazují asi jako ten okřehek. :-( Aspoň pro moje oči. Žlutá, tmavě žlutá, lehce oranžová, sytě oranžová... A za minutu už to neplatí! UF!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.01.2017 12:57 R Muž romant [27982] Re: Morticia
První ryby dáš nejdříve po třech týdnech. Den před i den po vpuštění první části osádky vyměníš polovinu vody a příště budeš postupovat stejně a nebudeš potřebovat žádný testy. Když budeš mít na hladině plovoucí rostliny, tak podle toho jak budou prosperovat, nebo živořit poznáš jak na tom rámcově jsi s NO3, když rostou pěkně , odnožují, je dusíku dostatek, když žloutnou a jsou nicotný je ho málo a sluší se přidat. Tedy tak k tomu přistupuji já, ale počkej si, jaký názor na to budou mít ostatní. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 12:51 Žena Morticia [118] – Testy
Dočetla jsem se, že jsou nějaké testy na NO2 a 3. Může mi to někdo přiblížit? Potřebuju to? Filtrace jde týden...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 12:21 Žena Morticia [118] Re: Driv3r
Jo, tak nějak jsem prostě nabrala mezi prsty a spolu s jedním šutrem polila v kýblu octem. Chvilu to tam nechala s uchem nastraženým a nic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.01.2017 11:12 R Muž romant [27982] Re: bwater
Někdo mění denně, někdo nemění vůbec, k výslednýmu stavu se dopracují obě skupiny. Hlavně to chce dodržovat výměnu v momentě kdy se vpouští rybí osádka, což vždy činím den před a den po vpuštění klidně polovinu akvária.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 10:56 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: bwater
Ano, já při zakládání v době bez ryb měním stejně jako plánuju měnit v stabilizovaném stavu. Po přidání ryb měsíc měním častěji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 10:49 bwater – g
Ahoj pri zakladani akvaria se i bez ryb ma normalne menit voda po jednom tydnu? Semtam lehce zakrmim aby tqm bylo par n latek pro mnozeni bakterii diky zatim po tydnu a pul zalozeni ukazuje test no2 asi druhou nejvyssi meritelnou koncentraci takze dost vcera jsem vymenil tretinu vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 10:01 Muž Driv3r [236] Re: Morticia
:-)Co je to špetka?U mě mezi prsty,souhlasí?No doufejme že štěrk teda bude v pořádku.Tak hurá do toho a půl je hotovo. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2017 19:06 Žena Morticia [118] Re: Driv3r
Test jsem udělala, sice teda ne 3 hrsti, ale tak špetku polít octem a chvilu to tam nechat,ale nešumělo nic. Zkusila jsem i ty říční šutry, co tam mám a v pohodě. Propláchnuto a už to je na dně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2017 17:03 Muž Driv3r [236] Re: Morticia
Nejdřív udělej octový test,poslechni jestli nešumí i kupovaný v akvaristikách dost často šumí,pak propláchnout. Nedělej celej pytel jen vorek dvě 3 hrsti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2017 11:12 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Jája
Mi lepili trochu menší (80*24*30) s výztuhami a i když sem chtěl 5mm, radši to udělali z 6mm. 4mm je na tu délku hrozně málo.
@Luba: Takové akvárium bych vrátil. Stačí trocha nešikovnosti a praskne. Navíc po pár letech častu u těchto výrobků povolí spoje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2017 10:57 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: GP
To AQ je 80x40x30 a je ze čtyřky. To bych nechtěla ani s výstuhami. Stačí cvrnknout a...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2017 10:47 Žena Morticia [118]
Tak tu mám první várku štěrku - má se nějak před použitím propírat nebo nemusí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2017 09:15 GP Re: luba
ma to vsechny vyztuhy? neslo by spis opravit akvo nebo to ma opravdu sklo mimo trabulky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2017 08:35 Muž Jarry [1433] Re: Morticia
Přesně takhle bych to udělal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2017 07:46 Muž 1965 [35] – Dno
Založil jsem dno . použil substrát TETRA Plant Complete Substrate 5kg + štěrk . Nadrž musím předělat , protože má slabé sklo a prohýbá se . Asi už ten substrát bude k ničemu , když to vyberu a vše se to smíchá .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 23:20 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Morticia
Můžeš si to samozřejmě koupit, ale pokud tě nenapadlo jiné řešení tak ti řeknu to svoje. Uřízl jsem injekční stříkačku 5mml (na konci) nasypal do ní kuličky, ucpal prstem, přiložil ke dnu, dal prst pryč, trochu zatlačil do písku a zmáčkl píst. Dočetl jsem se že hnojivo už má za sebou 3 generaci já mám ale podobnou zkušenost jako lhajek jen ještě trochu starší. Kuličky se nerozpustily a občas je i po 5 letech najdu při odkalování. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 22:16 Muž Driv3r [236] Re: Morticia
V těch kapslích je momentálně nemá, akvarijni-hnojivo.cz/… To je to samé a na váhu.A želatinové tobolky v lekárně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 21:59 Žena Morticia [118] Re: romant
Nó, to vypadá jako elegantní řešení! Takže při zakládání se na to vykašlat a po nějaké době koupit toto. Asi podle toho,jak budou kytky vypadat. Jen -jestli to dobře chápu- si jich musím koupit min. 250 ks?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 21:50 R Muž romant [27982] Re: Morticia
Velmi obtížně, tedy budeme-li se bavit o jednotlivejch malinkatejch kuličkách, to lze potom řešit takto akvarijni-hnojivo.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 21:46 Žena Morticia [118]
A jde je tam dodat dodatečně třeba? Prostě je zapíchat do štěrku poblíž rostliny, jako se dávají třeba hnojivé tyčky do květináče?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.01.2017 21:02 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: romant
romant napsal: ....Používám www.agroprofi.cz/… .............. Cca za rok od založení už při odkalování nenacházím žádný, ani prázdný kuličky.
Tak to bych chtěl, osmocote jsem kdysi použil při založení do Liaporu a dodnes ty žlutý kuličky mám poházený po dně. A to je počítám tak 3 roky od vložení do akvária ... jsou nezničitelný a vypadají na tom Liaporu hnusně. Z toho důvodu za mě osmocote už nikdy více. Popravdě nikdy jsem nic jiného do dna ani nezkoušel. Hnojím do vodního sloupce a dno se časem vyhnojí samo - prakticky neodkaluji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 19:33 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: romant
Protože to dá trochu víc práce a začátečník z toho bude mít hlavu v pejru? :-D Jinak, já tohle používám taky, jen jinou značku hnojiva pro pokojové kytky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 19:24 R Muž romant [27982] Re: Kaira
No a proto o tom píšu. ;-) Proč kupovat několik koulí, když můžu za stejný peníz mít kuliček na dvojnásobnou plochu dna a ještě k tomu s minimem případných negativních reakcí při náhodném vyhrabání z profilu substrátu. X-) (teď tě používám jako modelový příklad, to že víš je jenom dobře.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2017 19:19 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: romant
Tak u těchto není už vůbec žádný problém. Já jsem měla na mysli ty jílové, které vodu kalí. Tohle je ještě elegantnější řešení. palec

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [39] ...... 144

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145811x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13369-zakladani-akvaria?od=1901