Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Plži v akváriu II.

 

Články » Plži v akváriu II.   Vytisknout tuto stránku 

Plži v akváriu II.

Publikováno: 22.09.2012 • Autor: © sivon • Rubrika:

Ve druhé části se budu věnovat „okrasným“ plžům. Množství druhů dovážených plžů stále stoupá, zvláště asijští producenti zjistili, že tento obchod také vynáší. Mnoho plžů není zatím správně určeno a většinou jsou nabízeni pod obchodním názvem, který se může i u různých obchodníků lišit. Nebudu opisovat atlasy, spíše se zaměřím na své zkušenosti s těmi plži, které mám nebo jsem měla v akváriu.

 

Tady již si budu muset trochu vypomoci taxonomií, plže pro přehlednost rozdělím do 4 skupin:

  1. Neritidae (zubovcovití) - neritiny a jejich příbuzní

  2. Ampullariidae (ampulárkovití)

  3. Viviparidae (bahenkovití) – bahenky, Taia, Celetaia

  4. Cerithioidea - rozsáhlé příbuzenstvo piskořek – Faunus, Brotie, Tylomelánie, Paludomus, Thiary, atd.

 

Neritidae (zubovcovití)

 

Jedná se o oblíbené řasožrouty. Identifikace různých druhů je velmi nesnadná pro množství barev a vzorů, kterými se tito plži pyšní. Mnoho druhů je polymorfních - na jednom druhu je nalézáno více barev a vzorů.

 

Pod jménem Neritina (v zahraničí někdy i Vittina) je v obchodech nabízeno několik různých druhů. Nejznámější je tzv. Neritina zebra s hnědočerně pruhovanou ulitou. Ulita neritin je velmi silná s kvalitní vnější vrstvou.

Jsou poměrně úzce specializované na konzumaci řas. Celé dny neúnavně čistí sklo, dekorace i rostliny od jejich nánosů. Ruduchu a vláknité řasy však nekonzumují. Problém může nastat při nedostatku řas, přikrmování není zcela jednoduché, obvyklé příkrmy, jako je spařená zelenina či kopřivy, nežerou. Pokud je akvárium bez řas, je možné jim je pěstovat např. ve sklenici na okně. Svou neritinu jsem ale několikrát našla ohlodávat plátek spařené mrkve, která jí evidentně chutnala.

Někteří jedinci mají sklon k útěkům. Jsou schopni opustit akvárium otvorem vedle kabelů, což se jim často stává osudným. Jednu neritinu (zebru) jsem měla v akváriu čtyři roky a jen jednou zabloudila na kryt. Druhou, červenooranžovou s hnědými skvrnami, jsem denně sundávala z krytu a po dvou měsících se jí povedlo utéct z akvária.

Tito plži se, bohužel, v akváriu nemnoží, k vývoji jejich larev je nutná slaná voda. Malé bílé kapsle s vajíčky ale lepí po celém akváriu i na ostatní plže. Kapsle jdou velmi těžko sundat, dlouho vydrží, časem se nakonec rozpadnou.

Všichni jedinci jsou tedy importy, kteří k nám přicestovali přes polovinu světa. Několikerá změna podmínek během cesty od místa výskytu do našeho akvária má za následek jejich poměrně vysokou úmrtnost. Snažme se jim tedy připravit takové podmínky, aby nám v akváriu vydrželi co nejdéle.

 

Clithon sp. (často též Clithon corona, i když se jedná patrně o více různých druhů ) je menší příbuzný s ostnatou ulitou ve všech možných barvách. Jeho ulita není tak odolná jako u neritin, můj je po čtyřech letech v akváriu samá jamka, asi ohlodaný od jiných plžů. Chov a potravní nároky jsou stejné jako u neritin.

 

Septaria porcellana – nádherný plž se zvláštní placatou ulitou. Bohužel jeho ulita je spíše „staročínský porcelán“ - velmi křehká a náchylná k odření. Manipulace se septarií je složitá, lze ji jen těžko sundat ze skla a snadno při tom dojde k odlomení části kraje ulity. Přes svůj zvláštní vzhled je poměrně obratná při pohybu v akváriu. Potravní nároky a rozmnožovaní je podobné jako u neritin.

 

Military helmet snail patrně Neritina pulligera (zubovec pacifický) je v obchodech nabízen pod názvem Filopaludina sp., což je evidentně nesmyslné zařazení, neboť Filopaludiny jsou živorodé příbuzné naší bahenky. V akváriu se chová jako typická neritina. Vzhledem k tomu, že se mi v akváriu objevily kapsle s vajíčky a jiná neritina tam není, předpokládám, že i rozmnožování je stejné.

 

Zajímavostí je, že zubovci se vyskytují i ve střední Evropě. Zubovec dunajský (Theodoxus danubialis) stále žije nejen v Dunaji, ale i v dolním toku Dyje. Je to malý plž živící se rozsivkami. Vlivem ničení jeho přirozených stanovišť se stal ohroženým druhem.

 

Ampullariidae (ampulárkovití)

 

Tito plži mimo žaber využívají k dýchání i jakési plíce, které plní pomocí dýchacího sifonu - „chobotu“.

V akváriu se bez problémů množí, ale jen pokud se nám povede sehnat pár, nejsou totiž hermafrodité. Ampulárky kladou vajíčka v kokonech na dekorace, rostliny či sklo nad hladinou. Z toho vyplývá snadná regulace jejich počtu.

 

Pomacea bridgesii (měchýřovka východní), starší název ampulárka argentinská je patrně nejprodávanějším plžem a to právem. Byli vyšlechtěni jedinci různých barev, osobně upřednostňuji ty s tmavou nohou.

Je to jeden z nejaktivnějších plžů, neúnavně prozkoumává akvárium a s neochvějnou jistotou „sprintuje“ ke každému možnému zdroji potravy. Má neskutečný apetit, žere v podstatě vše.

Je  velmi vhodná k živorodkám - recykluje jejich hojné výkaly. Není  ale vhodná do malých akvárií, velmi rychle roste a má značný odpad.

Většinu rostlin neničí, jemnolisté rostliny (bahnatka, kabomba, stolístek) však po určité době jejího „opečovávání“ z akvária zmizí. Většinou se uvádí, že rostliny nepoškozuje. U mne v miníčku bez problémů konzumovala okřehek. Pokud je schopna „sežvýkat“ tuto rostlinku, pak patrně zvládne sežrat i lístky jemnolistých rostlin.

Svou metodou konzumace okřehku mne velmi překvapila. Sbírala ho z hladiny nasáváním do jakési kapsy, kterou vytvořila ze své nohy. Po naplnění této kapsy z ní okřehek zkonzumovala.

Já osobně mám dilema, zda chovat měchýřovku či mít krásné jemnolisté kytky. Někdy zvítězí rostlinky a plž je odvelen do jiného akvária, ale pak neodolám a je v akváriu znovu. V současné době vede nad kytičkami 1:0 :-). Při spoušti, kterou v akváriu nadělal Faunus ater, už je to jedno.

 

V poslední době je v prodejnách pod názvem ampulárie nabízena také Pomacea canaliculata. Tento plž se velmi podobá měchýřovce východní, rozdíl je pouze ve tvaru závitů ulity. Prodavači většinou nemají ani tušení, že je to jiný druh. Tento plž je však nenasytný jedlík rostlin. Listy ukusuje u řapíku a stonky stonkovek několik centimetrů nad substrátem. Ukousané zbytky rostlin ho už nadále nezajímají, takže v akváriu brzy plave velké množství zpola sežraných kousků. Dokáže ožrat např. i Anubias nana. Lze ho tedy doporučit pouze do akvárií bez rostlin, kde může prokázat stejné služby jako její výše uvedená příbuzná.

 

Marisa cornuarietis (Ampulárka okružákovitá). Tohoto plže je možné si na první pohled splést s okružákem, má podobně zploštělou ulitu. Je to však opravdu ampulárie. Tento nádherný plž je, bohužel, zcela nevhodný do akvárií s rostlinkami, ty dokáže s neuvěřitelnou rychlostí zkonzumovat. U mne má tedy červenou, rostlin v akváriu se vzdát nehodlám.

 

Viviparidae (bahenkovití)

 

Domácím zástupcem této čeledi je bahenka živorodá (Viviparus contectus). K rozmnožení je nutný pár, jsou vejcoživorodé. Živí se organickými zbytky a řasami, patrně i filtrací planktonu. V akváriu potřebují jemný substrát, do kterého se občas na určitou dobu zavrtají. Mně se tohoto plže nezdařilo získat, oba jedinci, které jsem zakoupila, byli mrtví.

 

Taia naticoides je asijská příbuzná naší bahenky s podobnými nároky na byt a stravu. Tohoto plže mám v akváriu zatím krátce, snad mu nebude vadit hrubší dno. Pohybuje se po celém akváriu, patrně konzumuje řasy, spařená kopřiva ho zatím nepřilákala.

 

Celetaia persculpta (turbo šnek) je poměrně vzácný a tajemný obyvatel akvárií, ulitou podobný spíše mořským plžům. Předpokládá se, že je příbuzný s plžem Taia naticoides.

Náhodou se mi ho podařilo zakoupit již před čtyřmi lety. Veškeré informace, které se mi tenkrát o tomto velmi zajímavém plži podařilo najít, byly jedna fotka a jeden dotaz na anglických stránkách.

Plž se velmi pomalu pohyboval pouze na dně a stále jevil snahu se dnem „prožírat“. Z toho usuzuji, že se jedná také o plže „bahenního“, živícího se organickými zbytky a žijícího ve vodách bohatých na tuto potravu.

Pokud mají, podobně jako bahenky, oddělené pohlaví, potom ten můj byla oplodněná samice a 2× po sobě se v akváriu objevilo jedno poměrně velké mládě s průměrem ulity skoro 1 cm! Obě mláďata, bohužel, po cca 14 dnech uhynula. Po třech měsících uhynul i dospělý jedinec.

Je možné, že potřebují k přežití potravu získávanou filtrací, nebo v konkurenci s ostatními plži nebyli dostatečně rychlí k získání dostatku potravy.

 

Poslední, nejobsáhlejší skupinu plžů z příbuzenstva piskořek si nechám na příště.


F

Neritina zebra

F

Neritina zebra

F

Clithon

F

Septaria porcellana

F

Septaria porcellana

F

Military helmet snail (?Zubovec pacifický?)

F

Military helmet snail

F

Pomacea canaliculata a Pomacea bridgesii

F

Pomacea bridgesii

F

Taia naticoides

F

Taia naticoides

F

Turbo snail (Celataia persculpta) s mládětem



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 80x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 22.09.2012 Upraveno: 24.09.2012 Přečteno: 2709x

Schválili: alpaka ***** 26.11.12 • Bob66 ***** 07.01.13 • romant ***** 01.06.13 • Johan ***** 02.06.13

Související články
03.06.2006*****Plži18538x
17.11.2012*****Plži v akváriu I.4327x
03.11.2012*****Plži v akváriu III.2388x
Další články z rubriky
22.01.2013*****Důvěřivý blbec!!!102x
13.09.2010*****Miniráčci - ANO či NE?1770x
27.05.2008*****Noční cvičení - 27.5.2008 01,15h1167x
27.12.2017*****Nová kniha o akvaristice538x
15.06.2008*****Akvarijní stolek12246x
15.10.2019*****Blešivci Hyalella azteca: proč tyto drobné korýšky chovat a na co si dát pozor?1092x
26.02.2010*****Jak fotografovat akvárium - určeno pro začátečníky4528x
03.06.2006*****Založení 300l akvária15865x
23.06.2010*****JBL Bioferm - prirodzená cesta ako sa zbaviť rias vo svojom akva3267x
19.03.2013*****Vznik Kroměřížského akvaristického spolku1561x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
17.11.2012*****Plži v akváriu I.4327x
03.11.2012*****Plži v akváriu III.2388x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1062-plzi-v-akvariu-ii