Zakládání akvária
Mám JBL e901 a mám tam 4 košíky. V posledním dole byly keramické koule. V ostatních 3 modré molitany. Všechny molitany jsem vyhodil a dal jsem tam- keramiku,do dalšího Zeolit a nakonec lávové granule. A do akva,místo nasávacího košíka - molitan,jako předfiltr,8x5x5cm. A paráda. Ten mikro bordel je pryč,voda křišťál.
Poradil mi to -pavelbartek- a naprosto skvělé,je to čisťonký!! Molitan už do filtru nechci,ani vatu.
Jestli je ve filtru místo, určitě tam nacpi vaty více. Akorát to nesmí být hygienická vata, ale speciální filtrační. Běžně se prodává v akvaristikách. Na sání do filtru máš nějaký hrubší molitan na předfiltraci?
Více bych to neřešil, obzvláště pokud to není vidět zepředu.
Dej tomu čas.
Edit: V tom akváriu je nitrifikace stále křehká a nestabilní, řešil bych to až za další měsíc, pokud bude co.
Hrubost nevím,jsou to originál molitany a ten co jsem dal já je 20. Vata tam je. Je jen tak cca 1-2 cm hrubá. Ta mě taky napadla žeby jí tam asi mohlo být víc.
A hrubost molitanů ve filtru? Vatu tam máš?
No hladinou hybe a bublinky to asi nebudou. Pár rybek už tam je. Přenesl jsem tam asi na rostlinkách jikry Pancéřníčka skvrnitého tak již chovám mladé. Je jich tam asi 10ks ale zatím nevím jistě. Tak ten bordýlek můžou dělat oni. Vypadá že se jim daří dobře. Mají už zhruba 1-1.5 cm. Jo a to uhlí jsem tan vůbec nedával. Místo něho je tam kus bioakvacitu.
Jsou v akváriu ryby? Dělá filtr v akváriu trochu pohyb vody? A nemůžou to být bublinky vzduchu? Protože pokud není přerybněno, je filtr ok. Akorát by to chtělo vyhodit uhlí a nahradit něčím užitečným. A pokud nemáš, tak na něj doplnit předfiltr.
Já dycky měl trochu částeček ve vodě. Ale měl jsem ryby co hrabou ve dnu a vúři tím binec. Pokud toho není moc, rybám to nevadí.
To je pravda. Já jsem koupil taky starší komplet a vše jsem dal stejně nové. Myslím,že je to nejlepší. Máš pravdu.
Jindráš napsal: Určitě,stoprocentně bych ho pořádně promyl. Můžou tam být zárodky všeho možného,nevíš,jestli neměl v akva nějaké nemoci,řasy,kdoví co. Pořádně bych ho vypucoval.Řasy (nebo alespoň jejich spory) jsou všude. Zbavit se jich nelze (ale můžeme vytvořit takové podmínky, aby se víc dařilo rostlinám, než řasám) ... Pokud jde o zárodky nemocí a "kdovíco", tak žádné "pořádné promytí" stejně nepomůže (leda tak vyvařit a vydezinfikovat - některým sporám neublíží ani var). Jenže to pak nemá smysl použít ani ten starý filtr a prostě vůbec nic z té staré nádrže ...
Tak s tímto filtrem bych to řešil jako výměnu dna a odpadnou starosti s filtrem rostlinkami a světlem v druhém akva.To dno bych asi moc nemíchal,protože při odkalování se ti to promíchá,ale jsem moc zvědavý,jak to bude vypadat,když bude dno tříbarevné.Až bude prezentace,tak budu sledovat a držet palce,aby vše vyšlo podle představ.
0 25.07.2015 08:12 Jindráš –
Re: mPP Určitě,stoprocentně bych ho pořádně promyl. Můžou tam být zárodky všeho možného,nevíš,jestli neměl v akva nějaké nemoci,řasy,kdoví co. Pořádně bych ho vypucoval.
Myslíš predchadzajúci majiteľ ? Malo to asi rok a pol možno 2. A ešte som zabudol mám premyť aj ten stary štrk ? Ono je asi 10kg v tom 100l nedával som veľa a zbytok je vo kíbly. Mám ho premývať ?
Je to staršia fotka asi týždeň dozadu keď som ten podstavec robil ale ako vravíš ty nebolo to dobre a preto som vymenil všetko veď uvidíš neskôr ako. Ešte nato pôjde tapeta ktoru som objednával.
Inak čo sa týka tých dusitanov ako to mám dôsledne sledovať lebo viem, že vtedy mi určity čas rybky plávali pri hladine. Nie všetky len mečune a gupky neskôr sa to dostalo do normy.Inak filter som nepral ešte vôbec určite je pekne zanesený + chystám sa prepustiť aj vodu z terajšej 100L do toho veľkého nie všetku ale aspoň 50% vody.
Inak názor, že viacmenej mením dno je aj na mieste. Môžem vlastne na dno nasypať štrk od predchadzajúceho majiteľa vyformovať spady a naňho umiestniť druhú vrstvu Aquaclay Ground a inde piesok ? Nemalo by to byť na škodu dúfam. Môj zámer je spraviť spad cez kamene ktory pôjde do bieleho piestu a čierny umiestnim inde a druha strana bude ako les s hnedým dnom veľkým koreňom a okolo neho všade rastliny. Na piestu planujem mať len trávu prípadne neskôr si spraviť ´´bonsaj´´ čo by bolo na efekt krásne
Myslím,že pro pořádnou radu by bylo potřeba víc info o té první nádrži.Kdy byla založena atd.
Všechny tvé otázky týkající se záběhu akvária už tu byly "milionkrát" zodpovězeny ... takže jen ve zkratce ... Filtr při přesunutí do nové nádrže zásadně neprat (nitrifikační bakterie jsou momentálně to nejcennější, co máš - pokud tam tedy jsou - nepíšeš nic o zajíždění té prasklé nádrže) ... Ryby přesouvat postupně, nikoliv najednou, sledovat dusitany a poctivě měnit vodu (v obou nádržích - v té bez filtru ještě o něco poctivěji) ... Mimochodem, pokud je filtr dostatečně zajetý (tj. funkční), dalo by se to všechno udělat (přesunout) tzv. jedním vrzem :o) ... Že rybám sebereš světlo, to je asi to poslední, co jim při celé té akci bude vadit :o) ...
P.S. K tomu obrázku podstavce ... akvárium je přirozená dominanta každé místnosti ... narvat ho do rohu - za skříň/komodu ... je podle mě (slušně řečeno) nerozum ... s televizí bys to neudělal ... tak ti radím, nedělej to ani s akváriem :o) ...
Jestli to dobře chápu,tak to vlastně bude jen taková výměna dna,a ta se dá stihnou za jeden den.Ale počkej na radu zkušenějších.
Hned nahoře v tom modrém rámečku je odkaz na všechny odpovědi, co bys možná potřeboval ... Dokonce se to jmenuje "Jak začít s akvaristikou". Nebo tam nějaká chybí?
Viacmenej som začiatočnik študujem čítam a podobne ale veľa pomôže aj vaša rada.
Ešte jedna poznámka kúpil som si akva komplet s výbavou + rybky. Vydržalo mi asi 3 dni. Dôvod položil som to na komodu bez podložky aby to lepšie vyzeralo jasne, že to malo fatálne následky a 300l vody skončilo na podlahe. Aktuálne už skoro mesiac sú ryby v 100l akvarku(čo je pre nich stresujúce si myslím nakoľko ich tam je asi 30) to veľke sa opravuje a malo by byť hotove o pár dni a preto chcem rady načo mám hlavne myslieť pri založení.
Nakúpil som si substrát do akvária:
Rataj Aquaclay Ground - 20L
Biely piesok 5 kg AQUA EXCELENT
Čierny piesok 5 kg AQUA EXCELENT
Od predchádzajucého majiteĺa mám asi ešte 40kg štrk prírodný hrubý.
Rastliny.
Echynodrus,Anubias a trávy dva druhy presny názov neviem rastlinky ešte dokúpim.
Drevo
2x menšie kúsky
1x Veľké drevo o rozmere 40x 50cm
Skaly:
Chystám sa dať bridlicu a ešte iné druhy ktoré po testoch s octom mi nebudú šumieť.
Osvetlenie:
2x 30w/90cmtrubice T8 aqua GLO jedna je napodobenina slnka druha nasvecuje rybky farba fialové svetlo.
(zrejme osvetlenie bude z vašej strany krityzované)
Filter
Tetra ex 800 Plus
Vzduchovanie : Kompresor APS 300
Pozadie:
3D skalnaté.
Ohrev vody
2x 100W ohrievač neskôr buď kúpim jeden 300W ale zatial si poradím stým musí to stačiť.
podstavec:
img.egamer.cz/…
Neskôr pridám fotky.
Biotop : Amazonia, Amerika
Otázka znie ako začať. Ako dlho nechať zabehnuť akvarium a podobne. Chcem aby to klapalo a nechcem sa nejak splašiť ale zasa rybky v tom malom akvariu určite už majo toho dosť
Inak ako to teraz poriešiť s krytom nakoľko osvetlenie akvária mám len jedno a keď budem zakladať to veľke kryt z toho 100L musím zobrať a dať ho na to pôvodne 300l vydržia mi rybky bez svetla prípadne z nejakou lampičkou ? nebudem mať v tom akvariu už ani rastlinky nič. Zvládnu to pár dni prípadne kedy ich premiestňovať ?
Podĺa toho čo som čítal veĺa baktérií sa uklada aj vo filtri a preto na zabech by som rád premiestnil aj filter do toho veľkého ale tam zasa ide otázka čo z rybkami. Prežili by na tom kompresore ktory by im robil len bublinky ?
Otázok budem mať určite viac ale na začiatok by stačilo.
Dost to vypadá na polévací pipetu
Starší reakce
Ano ano, to souhlasím. Krmí s tím v místě 2:40, tedy aspoň doufám, že je to ta samá pipeta.
OT: OK, na ukázce, na kterou je odkaz, to používá na odkalování. Proto jsem psal to níže. A je to fakt něco na krocany, když jsem marně proklikával na místo, kde to používá na krmení, tak zaznělo slovo krocan. Dívat se na to celé nezvládám, hrozné akvárium s dekoracemi a 90% záběrů na nesympatickou a asi hodně sebestřednou slečnu.
Chci to na krmení, jak slečna sama používá ve videu.
Dovedu si to představit na nějaký jemný dočištění v křehkých layoutech,ale v klasickém akv. je obyč. odkalovač asi opravdu lepší.
Říká se tomu odkalovač. K čemu ta verze na videu má být dobrá? Lepší je binec z akvária odsát i s vodou a pak dolít novou vodu. Stejně každý týden je potřeba měnit část vody...
U nás jsem kromě toho viděl prodávat odkalovač na baterie, který bude mít podobnou funkci jak ten na videu:
akvarijni-odkalovace.heureka.cz/…
Ale podle mě je ideální kyblík a něco takového:
akvarijni-odkalovace.heureka.cz/… Zajdi do domácích potřeb,to se v USA(asi i jinde) používá na podlévání krocana
www.decodoma.cz/… 0 12.07.2015 13:57 Izma – Kapátko? Násavka?
Zdravím, chtěla bych se zeptat jestli nevíte kde sehnat toto (jako v odkazu ve videu) kapátko nebo násavku, či jak to nazvat. Děkuji
youtu.be/…Starší reakce
A co nějakou kostičku, třeba od Dennerle 30x30x35 (30l) nebo 38x38x43 (60l) -
dennerle.com/… . To by se ti nevešlo?
A k tomu jejich rohový filtr -
dennerle.com/…
Stačí z něho vyhodit ten plastový bazmek a dát tam akvacit a je to ... Mám to ve 30l a v pohodě.
myslím, že i sem by se do rohu vešla malá čerpací hlava (stačila by třeba Hailea PT-200) a menší "kostka" molitanu. Když budeš chtít, bude ti to i "bublat"
, ale není třeba - stačí když bude filtrovat vodu a čeřit hladinu.. Ale opravdu by se nevešlo trochu větší akvárko? (když už ne 60x30x30, tak alespoň 50x30x30)
Neni doma!
Já si bohužel nemůžu dovolit větší akvárium. A tim nemyslím finanční stránku, ikdyž taky jsem student, ale spíš tu prostorovou. A pro ty tři rybky to snad bude stačit. Takže musím najít filtraci, která nepotřebuje vzduchování.
Třeba tento mi prostě bez vzduchování fungovat nebude?
www.akva-tera.cz/… Jestli ten set ještě není doma tak je v každém případě lepší si to vyskládat sám. Jen bych pro začátek rozhodně nešel do pouhých dvaceti litrů, ale začal bych na cca 60 litrech s kterými se už dá pracovat a nádrž bude stabilnější a lépe udržovatelná.
Tak do dvaceti litrů moc na vybranou nebude. Nejlepší řešení by byl asi vnější závěsný filtr, ale tam záleží na konstrukci krytu toho setu. Jako vnitřní bych asi přece jen použil bublifuk poháněný vzduchovacím motorkem
www.akva-tera.cz/…
edit: co je v tom setu za filtr?
Čekala jsem tuto odpověď! Takže děkuji, koupím to všechno zvlášť. Koukala jsem na různá videa a obrázky a pochopila jsem jak se filtr instaluje (tak jak řikáte), ale někde jsem se nemohla dohrabat k tomu, jestli potřebuje vzduchování. Takže ta "hadička" co vede z filtru ven je ke vzduchování? Chápu to správně?
EDIT: je nějaký filtr co by jste mi doporučili na 20l akvárium a 25cm vysoké? a bez vzduchování tedy.
K filtru vzduchování v běžných, zarostlých, fungujících, nepřerybněných akváriích netřeba, postačí nasměrovat výtok filtru tak, aby čeřil hladinu. A pozor, většina filtrů v setech stojí za zlámanou grešli. Co je to za set?
ja som kupil set a s filtrom co tam bol som vobec nebol spokojny, mal malicku viltracnu vlozku a bol strasne silny, ale extremne a ked som znizil vykon na nom tak bol neskutocne hlucny...
0 03.07.2015 09:40 Deecevans – Pomůžete mi?
Ahoj, chystám se pořídit akvárium. Chtěla jsem se zeptat jak je to s filtrem. Koukala jsem na jeden akvarijní set, kde byl i filtr. A teď asi budu za blázna, ale opravdu to nevím. Potřebuju ke každému filtru vzduchování? Nebo mi bez toho ten filtr nebude fungovat? Nebo jak to je?
Děkuji
Starší reakce
Klidně můžeš vyměnit před odchodem na šichtu, ale to nechci prudit a ani přivolávat nějaký špatnosti.
Děkuji za tak rychlou odpověď. Problém bude s tím vodu měnit klidně několikrát denně . Jsem v zaměstnání po - pá 10:30 - 18:00. Tak, že i pozorování dá zabrat.
Denně měň polovinu vody a několik dní nikoho ničím nekrm a můžeš. Při problému, vodu měnit klidně několikrát denně.
Ahoj, chci se zeptat zda mohu rybky pustit do AQ zda....
AQ bylo včera večer vypuštěné z důvodu opravy - teklo. Voda je napuštěná nová, písek byl stále mokrý a je původní nepraný.Filtr byl pouze max 45 minut vypnutý, ale molitan namočen po celou dobu v původní vodě. Neprala jsem ho. Od napuštění běží filtr non stop tj - 24 hodin. Voda je čirá bez nečistot. Rostliny jsou na svém původním místě. Teplota je 25°C . Bohužel, žádné testy nemám. Leda že bych počkala do zítra a sjela na AQ burzu.
Voda se mění hlavně z toho důvodu aby jsi zředil i ty bakterie které v akváriu nechceme, ale jsou tam a budou. Jejich přemnožení má za následek většinu úmrtí ryb protože se nedokáží ubránit jejich tlaku zvláště pokud je přineseš a mají za sebou strastiplnou cestu ve špatném prostředí, nebo se o akvárium nestaráš a jinak zdravým rybám se stane to samé. I rostliny ožijí a porostou lépe když se voda mění častěji.
Ty ve vodě moc nejsou ... jsou na površích. Když už, tak hrozí zabití chlórem, nebo možná i studenou vodou. Ale to bych viděl jako málo pravděpodobné.
ale nieje to potom nezmyselne, menit vodu a tym padom vylievam aj nitrifikacne bakterie kt. su tam namnozene
Lukot napsal: ale pokial pri zabehu vodu menit vobec nebudem... vodu budem merat cca kazde 3 dni tak budem vidiet kedy je strop no2 no3 ... a potom ked hodnoty klesnu tak uz je vyhrate nie ?Vyhráno budeš mít, pokud bude stávající kultura nitrifikčních bakterií, následně po přidání ryb, stačit zpracovávat ty škodliviny který budou ryby vylučovat. Nebudu tvrdit, že se ti to nemusí povést, ale upozorním na časté podcenění právě této situace, kdy je podle měření vše tzv. v normě. Takže na závěr bych se držel nejen mého doporučení, že před i po vpuštění rybí osádky vodu rozhodně vyměnit.
...tvoje teorie se mi moc nezda....osobne bych se drzel toho, co jsem napsal nize....tzn. tydne menit a cekat....nad nicim jinym bych nespekuloval....
ale pokial pri zabehu vodu menit vobec nebudem... vodu budem merat cca kazde 3 dni tak budem vidiet kedy je strop no2 no3 ... a potom ked hodnoty klesnu tak uz je vyhrate nie ?
....osobne bych se drzel toho tydne menit 1/3 vody...moje akva pri zalozeni vykazovalo relativne dobre hodnoty....ale treti tyden byly hodnoty na maximu...proto bych v klidu pockal a nechal to ten mesic...max levatky, okruzaky, atd. rybky az po mesici a postupne...vymeny vody zde delala vetsina, tak bych se toho drzel...lepsi si chvili pockat, nez pak resit kalamitni stav...
0 18.06.2015 10:05 Lukot zatial som vodu nemenil ani ciastkovo , len som dolieval ... teraz kym su dobre hodnoty by som nemenil radsej vobec , mozno tym urychlim zabeh
oki, tak tam prisypem par vlociek ... a idem sadit aj valiserniu co nici no2 no3 , pomoze to nieco ?
p.s. v mensom akva mi hodnoty no2 no3 vyskocili na enormne hodnoty behom 3 dni
Přidat reakci
1 ...... 144
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145853x