Zakládání akvária
V akvaristice platí pravidlo, že prodavače je potřeba brát jen jako podavače a ověřovat si i určení druhu ryby.
A osádku akvária doporučuju příště promyslet předem a na nákupech se po jiných rybách vůbec nedívat.
Ahoj,
jasněže to prodejce věděl, jediné co mi řekl a s tím měl asi pravdu, že s tetrazonou by mohl být problém, protože by ty čichavce mohli okusovat. No tak asi dám nějakou recenzi Ryby a rybičky na FB a potom inzerát k darování, dost mě to otrávilo teda.
Každopádně dík za názory.
P.
Zkus to tady na fóru "Darování a výměna akva přebytků" , ale na tvým místě bych udala i ty původní ryby: parmička černopruhá i ancistrus ti taky vyrostou nad 10 cm a 54 l je pro ně hrozně málo.
chjo, to se teda divím, že se takto prodejce zachoval, do tak malýho akvárka nepatří ani jeden z nich
. Ani ten modrý, i když ten je aspoň "odolnější", ale stejně by se tam trápil. A on věděl, do jaké nádrže je kupuješ? Měl bys je dát pryč, vyměnit za jiné druhy, darovat, zkusit prodat, těžko radit
Ahoj,
no jeste me napadlo, ze bych mu je tam zase odnesl - pristi tyden v Praze nebudu, ale mozna ten dalsi. Ale asi me s tim posle k sipku no. Je to beztak suparna takhle prodavat ryby. Jinak tady se daji nekde venovat?
P.
to je odcela snadné...ryby někomu udej
Ani jedna se tam nehodí. Ti modří jsou v dospělosti taky pěkní řízci
Příště nech přítelkyni doma, nebo ji musíš trochu pocvičit. Já už říkám jen NE a bez debaty
0 19.10.2015 09:56 qwertz – Chyba zacinajiciho akvaristy
Ahoj,
kolega mel v praci vyrazene akvarium 60x30x30cm / 54l, tak jsem si rekl, ze si ho vezmu a zalozim sve akvarium. Vse bylo OK, zajel jsem ho mesic, (substrat+kremicite podlozi), rostlinky, nálevníků jsem se zbavil apod. Potom jsem vysadil 2x ancistrus a 2x parmička černopruhá + 1x Neritina zebra (snecek ale zemrel asi po 14. dnech).
Vcera jsem jel na burzu Ryby a rybicky s tim, ze dokoupim nejake rostlinky a omrknu co a jak (případně koupím nějaké mechovky, neonky a bude hotovo) - zde jsem vsak udelal 2 chyby:
1. vzal jsem pritelkyni
2. nechal jsem se prodejcem presvedcit, ze do tohoto akva je OK si poridit 2x čichavec modrý a 2x čichavec líbající (do toho mě asi nejvíce přesvedčil bod 1.). Tak jsem koupil tyto 2 druhy (celkem 4 ryby)
Po příchodu domů jsem si však načetl, že čichavec líbající dorůstá i 30cm a mám špatný pocit, že jsem to dost podělal. Možná že ti čichavci modří by ještě šli, nicméně můj dotaz: a) jak velký je toto problém? b) co by jste na mém místě nyní dělali?
Docela mě naštvalo, že mi prodejce tyto živočichy v pohodě prodal, nicméně já si je neměl kupovat no..
. Větší akvárium v tuto chvíli nemohu pořídit, abych jim dopřál :/
Předem díky za názor.
P.
Teplota tam bude dost nizka, je to v suterenu, tak s vyparem problem nebude, spis tam protopim na ohrivani vody.. Trosku jsem nepochopil s tim, ze nebudu potrebovat filtr, chystam to zaridit jako takovou low-cost stanici na predpestovani rybek i kytek.. Sem si rikal..dam tam par druhu kytek(treba co by sli jinak na kompost) a rozmnozim je.. do toho rozmnozim i nejake pekne hejno galaxek.. ale postupne.. deti jsou prece jen prednejsi, nez akvarko ☺
Takze... jak jsi to myslel s tim filtrem?
Ta vyska je naprosto v pohode. Muzes dokonce nechat ty kytky vyrust nad hladinu a nebudes potrebovat filtr. Jen bych dal malou powerhead na honeni vody. Jediny problem s timto bude dost velky vypar. Ale to zalezi na tom, kde to akva bude (teplota/vlhkost v mistnosti)
Filr bude HMF na bocni strane, substrat ricni pisek 2-8,led pasky, kytky nejaky aby moc nelezly nad hladinu a ke galaxkam bych dal nejaky cistice.. otiky, pancernicky? S tim mnozenim jsem tam chtel jednoduse prihazovat poter z vytiracky.. jen jsem mel obavy z te vysky, ze kdyz dam cca 5cm substratu, tam vodni sloupec bude 20, 25cm maximum. Jen hledam cestu k typicky ceskemu.. co nejvetsi, co nejlevnejsi, co nejmin prace a co nelepsi vykon
Úplně super pro nějakou pěknou chovnou skupinu krunýřovce...
Možná budeš mít trochu problém s prouděním vody a její cirkulace po celém akva. Jiný problém nevidím...
Nemyslím, že by měla výška akvária nějaký podstatný vliv na náročnost údržby. To spíš závisí na jeho obsahu, tj. filtr, množství ryb vs. rostlinek atd. atd. Budeš muset vybrat rostlinky, které nerostou tolik do výšky, jinak v tom problém nevidím. Pokud chceš mít v takovém prostoru jen galaxky, není to tak obvyklé, ale zkusit to můžeš. Jen jsem si vzpomněla na debatu, které jsem byla nedávno přitomna mezi pěstiteli živorodek - shodli se na tom, že v malém akvárku se jim galaxy či endlerky množily bez problémů, jak je zkusili dát do většího, tak se jejich produkce podstatně snížila. Důvod ale neví...
Werderka napsala: .....A kdy navrhujete přidat šneka a kolik jich tam vůbec mám dát? (kvůli prostoru a abych jich pak přemnožením neměla plné akvárko)...
Přemnožení těchto malých šneků se nebát. Ano může se to stát, ale je to pak indikátopr toho, že je v akváriu něco špatně. Množství malých šneků (Okružáků) je přímo úměrné množství dostupné potravy pro ně. Pokud se tedy přemnoží tak to indikuje buť překrmování a nebo třeba větší rozklad rostlin. Do zdravých rostlin se tito prckové nepustí. Okusují jen co už měkne a ohnívá ....
Takže je to taková zdravotní policie a když se přemnoží tak ukazují na nějaký problémek ....Prostě jen a jen užiteční tvorové ...
Když ji tam bude dcerka mocí mermo chtít (amforu), tak ji zkus hodně zahrnout substrátem. Ono se to pak tak trochu ztratí.
Šneka, okružáka(y) hned, nechat těch 14 dní, možno lehce 1-2x nakrmit prázdný akvo sušeným krmením, klidně měnit vodu a tu určitě vyměnit před, i po přidání beťáka, klidně polovinu nádrže.
Edit: Když tu amforu lehce obalíš mechem, přichytí se a bude to dekorace jako lusk a máš to jako v té pohádce, obutá-neobutá.
0 13.10.2015 19:57 Werderka
Je to moc hezké, ale amforu dej pryč, zabírá strašně místa k ničemu, čtvrtinu maličkého akvárka jsi "zaplácla" zbytečně. Jinak se mi to líbí
Jak psala Belisana, spis bych tu amforu nahradila dalsimi rostlinami a snazila se vytvorit jakesi pomyslna patra aby betak mohl odpocivat na vetsich listech, pripadne se schovavat. Na tohle jsou dobry anubiasy nebo cryptocoryne. Zvol nejakou mensi variantu, aby ti pak listy nevystrelily z nadrze ven. Na hladinu uricte par plovoucek, mirne se to pristini, zmirni pripadny silny proudna hladine z filtrace. Betak se pod nimi bude rad schovavat a nadechovat bez toho aby byl "vydesenej" volnou hladinou a ostrym svetlem. Plovoucky spis mensi, aby hladinu zarostly akorat tak. Mrkni treba na limnobium nebo jestli jsi z PRG muzu darovat phyllanthus.
Eckfilter bych ve 12l doporucovala stahnout na skoro minimum, ja ho mam ve 30l a bezi mi na cca polovicni vykon. Planuju ze ho jeste upravim az tam budu mit betaka, tak aby v klidu doplaval k hladine a proud ho neodfoukl.
Hodne stesti!
Jak už zaznělo, kořen nechat být on časem barvit přestane a krom vzhledu to ničemu nevadí, spíše naopak. Na zajetí dobré přihodit nějaké malé šneky (Okružáky) ne větší. Ten "sliz" je normální a šnek by se o něj i staral
respektive našel by v něm něco k snědku.
Ty vodičky bych nepoužíval, ale jak píšeš než to vyhodit tak to spotřebuješ. Na závadu to asi nebude, ale že by to nějak pomáhalo to si nemyslím.
Jinak nechat odstát vodu je zbytečné viz. článek v akváriu č.29 od pana Slabocha na straně 20:
e-akvarium.cz Zatím to děláš víceméně správně, pokud barví kořen, tak to nechej být, ničemu a nikomu to nevadí, časem se to spraví. Při výměnách vody není třeba dávat žádný přípravek na její úpravu. Na rostlinkách se ti zatím nic neprojevilo,je to brzy. Pokud jde o mě, tak bych tam nedávala tu amforu či co to je, je to ale věc každého, co se mu líbí. Já bych spíš místo ní klidně přitlačila na rostlinkách. Bez ryby se akvárko zajede, beťáka bych nepřidávala moc brzy. Když tak raději jen nějakého šneka.
0 12.10.2015 23:33 Werderka – Postup zajíždění
Čau lidi, jdu se zase poradit za zkušenějšími
Akvárko jsem založila ve čtvrtek (tzn. jede mi tady nějaké 4dny),čistý objem +- 12 l, na dně černý písek 2-3mm - vpředu cca 3cm, vzadu cca 6cm vrstva, v rohu Dennerle Eckflter na nejnižší výkon, lehce čeří hladinu, 3 druhy rostlin (ke kořenům jsem dala hnojivo Dennerle NutriBalls), kořen (ten mi evidentně barví vodu, tak ho vydrhnu a vyvařím), kytkám svítím 10h denně s hodinovou přestávkou okolo poledního. Filtr jede permanentně (až asi na 5min vypnutí při výměně vody), kytky jsou zelené, rostou, bez kazů na listech. Voda má 22´C (topítko budu kupovat až tam půjde ryba), měním 1/3 obden a přidávám do odstáté vody přípravek Easy Life na úpravu vody, stejně tak jako jsem při prvním napuštění dávkovala dle návodu Easy Life "instatní" nitrifikační bakterie, které by měly zajíždění usnadnit - to vše víceméně z toho důvodu, že jsem to koupila už dřív, tak jsem se to za ty love jala aspoň spotřebovat než vyhodit
, do filtru nesahám. Chci se zeptat, zda to dělám správně? Bettu jsem tam chtěla dát až se to zajede...nebo se to nezajede bez ryby? V plánu bylo nechat to aspoň 2 týdny běžet s obdenníma výměnama 1/3 vody, pak otestovat vodu, příp. ji ještě poladit, přikoupit topítko a šupnout tam Beťáka. Takže zdá se vám tento plán schůdný nebo jsou připomínky? A ještě jsem si všimla dnes (při druhé "obdenní" výměně vody), že je vnitřek AQ i jeho obsah od té vody takovej oslizlej, to je normální? Nemám trochu víc ohulit filtr? Nebo to oslizlý má být? Zelené řasy nikde nevidím, že bych to přepískla se svícením, voda je zkalená akorát tím kořenem, ale jinak mi přijde ok... Díky za rady
Když budeš měnit obden polovinu vody, budeš tam mít živý rostliny, tak ten filtr ani potřeba nebude, ale co je potřeba je teplo, protože ty ryby ti tam "zmrznou"(odhaduji že tam máš někde kolem 20 st.). Potřebuješ mít teplotu min. 25 st a klidně i výš, akvo přikrytý, jinak se z toho nevyhrabeš. Takže buď doma zatopte a nebo si pořiď normální 20 litrový akvo s technikou a bude po starostech. Jinak, ten kdo ti ty ryby pořídil, měl by si to tady taky přečíst.
Edit: Ani to 20 litrový akvo nebude na ten páreček, ale jenom na beťáka samotnýho, jakmile se bude chtít třít a samička mu nebude po vůli, nebude se mít kde schovat(což se i 20 litrech dá blbě), tak jí umlátí.
Být tebou tak zapracuju hlavně na nádrži. Jestli v krabici nebo v 6l akváriu...oboji je hrůza. A ještě k tomu pár. Odečti dno a dekorace a máš na ně 4l. Než šetřit tak raději nic. Alespoň nějáká 20-50l za pár stovek. Akvaristika něco stojí bohužel a s tím se musí počítat. A ta chemie to je zbytečný ta jim nepomůže a určitě tě vyšla víc než nádrž.
Potom můžeš řešit rostlinky.
Aha tak zatím děkuji filtr hned seženu. A co nějaké rostlinky které by jste doporučili?
I do malého akvária se dá jistě použít "bublifuk" molitanový vzduchem poháněný filtr.
Případně si nějaký filtřík na principu bublifuku vytvořit.
Edit:
Toto se jistě vejde
akvarijni-filtry.heureka.cz/… Plastová krabička byla, když jsem jim měnila vodu, mam je obě v 6 l akváriu... Ano preventin dávám pravidelně, každý 5-6 denkdyž měním vodu
Starší reakce
Ještě bych doplnil, že by bylo fajn uvést lokalitu.
Přece jen, obchody mají různou kvalitu a někdo určitě bude mít dobré zkušenosti s konkrétní firmou poblíž.
Pravděpodobně jsi úplný laik. Proto bych doporučoval obrátit se na nějaký blízký akvaristický obchod, který by ti měl nádrž nejen pomoci zadat vyrobit, ale i zařídit a uvést do provozu.
A hlavně, bys s ním měl uzavřít smlouvu o dohledu a údržbě. Jinak ti po čase, pokud nejsi akvaristický nadšenec, nádrž v budoucnu hosty spíše odradí.
Takhle to dělá většina restauratérů, kavárníků a vinárníků.
0 01.10.2015 11:06 tonytran – Dotaz na kompletní africké akvárium
Dobrý den, prosím Vás poraďte mi, když budu chtít vyrobit akvárium s rozměrem 240cmx 40x 60 DxŠxV, na kterou firmu se můžu obrátit, aby mi udělali výrobu i kompletní vybavení s rybíčky. Základna na položení akvária je zeď. Budu to mít ve zdi a bude vystavená v kavárně. Děkuji za radu
Starší reakce
ok - už koukám na odkazy a diskuzi. Jdu počítat jak velká má být ideální plocha. Já to jen typovala. Doufám že mi ten Claro 300 bude stačit.
A proč nějakou výplň? Necháš tam jenom vodu, kterou bude to čerpadlo přes tu stěnu tahat.
Díky - já si pamatovala jenom nákres. Název jsem nikdy nezkoumala. Co bys doporučil jako výplň mezi molitan a hlavici ?
Hamburský filtr, to si nastuduj.
Trosku cudna otazka ale mozno bude mat niekto dobry napad.Ako spravit dno aby sa mi aqaclay od rataja nemiesalo z bielym pieskom?kde mam tu cesticku ryby to rozbiju a vzdy to upravovat to je blaznive a to dno je velmi lahne a staci troska prudky pohyb ryby a je to v kely...mate good recept?
...jen bych měl dotaz jak je toto myšleno a proč (nějak si to neumím představit) ??? jakou má mít ta "zeď " funkci?? je to myšleno jako ochrana krevetek před "rozmixováním" ve filtru??
biomolitan 16 cm na šířku 25 na výšku a 2 cm tlustý (jedná se o zeď) - tuhle ,,zeď ´´ budou držet 2 skleněné pásky nalepené na hlavní stěnu.
Velikosti pásků jsou 2 cm na šířku, 0.5 tloušťka a 25 cm výška. Jeden bude v levo a druhý na zadní stěně. Za tou to zdí je místo na Claro 300. Filtr bude nalepený přísavkami na zadní stěně a prostor v hlavici bude vyplněn filtrační vatou. Co bude okolo filtru zatím tápu.
Prosím, pokud je v mém plánu něco špatně, opravte mě. Děkuji
Dno
www.akvarista.cz/…
dekorace: lávové kameny různé velikosti
biomolitan 16 cm na šířku 25 na výšku a 2 cm tlustý (jedná se o zeď) - tuhle ,,zeď ´´ budou držet 2 skleněné pásky nalepené na hlavní stěnu.
Velikosti pásků jsou 2 cm na šířku, 0.5 tloušťka a 25 cm výška. Jeden bude v levo a druhý na zadní stěně. Za tou to zdí je místo na Claro 300. Filtr bude nalepený přísavkami na zadní stěně a prostor v hlavici bude vyplněn filtrační vatou. Co bude okolo filtru zatím tápu.
Akvárium bude mít kryt s led pásky v hliníkové liště.
Rostlinky :
Pupečník (podle toho jaký mi poroste, mám na výběr ze 3 druhů)
3-5 Ks Anubias Barteri , malé odnože Hnědovky, mechová stěna (mech podle toho co poroste)
riccie - ta půjde těsně k hladině . No a jako kobereček řasokoule. Pokud se mi to povede zkusím i náčrtek.
0 10.08.2015 07:33 tana Děkuji moc všem za rady, potěšily mě, protože vidím, že by to tetry mohly zvládnout
Filtr tedy zkusím asi prohodit.
Rostliny jsem tam dala, použila jsem přerostlé z vedlejšího akvária.
Pokud máš tu starší nádrž opravdu dobře zajetou, vůbec bych neváhal dát nový molitan do něj a na nový bublifuk ten starý, zajetý. Starší nádrži neublížíš a nové výrazně pomůžeš.
Týden tu vodu měň denně a další týden obden. Ten postup s tím dnem je správný a bublifuk vymáchanej v bordýlku ze zajetýho filtru je taky v richtiku. Ještě tam přihoď nějaký rostliny.
Já bych tu vodu každý den neměnil pokud tam je filtr. Dal jsem si do čerstvé vody 9 půjčených teter krvavých na zaběhnutí nádrže a 9 jsem vracel takže tak. Hlavně nepřekrmit ať se voda nezkazí. Ale počkej na rady ostatních. Jinak ten písek podle mě pomůže jestli se bakterie udrželi.
0 10.08.2015 00:55 tana Zapomněla jsem ještě napsat, že jim do akvária zítra dám bublifuk, který namočím do vody z filtru z jednoho z akvárií, to doufám taky pomůže.
0 10.08.2015 00:50 tana – urychlení záběhu
Ahoj, dnes jsem si přivezla od kamarádky 9 teter ohnivých - likvidovala akvárium a rybičky nikdo z okolí nechtěl, tak je čekalo spláchnutí do záchodu. Dovezla jsem je tedy k sobě, ale protože to je nečekaná situace, založila jsem pro ně teprve dnes 20 l akvárium, které mi leželo nepoužívané doma. Vím, že rybičky nesmí jít do akvária dřív než po cca 3 týdnech, ale zdálo se mi lepší dát jim aspoň šanci než aby je čekala jistá a možná zbytečná smrt. Doma mám 1 střední a 3 menší akvária, která fungují několik let bez problémů, pokud nepočítám občasný boj s řasou. Tetry do žádného z nich ale přidat nemůžu, bylo by přerybněno nebo špatně zkombinováno s rybami, které tam mám. Navíc se trochu bojím, aby rybky nebyly třeba oslabené a nemocné z toho stresu, co mají za sebou, a abych si k rybkám doma nezavlekla nějakou nemoc. Abych zaběhnutí akvária co nejvíc urychlila, dala jsem do nového miniakvária část použitého dna z mých zaběhlých nádrží a doplnila jsem to novým pískem, který mám v zásobě (všude teď používám černé flexiobklady), poměr starého a nového písku je zhruba 1:1. Nevím ale, jestli jsem udělala dobře, a jak moc mi ten starý písek pomůže v nastartování a rozjetí nitrifikačních bakterií. Jsem připravená celý měsíc teď rybičkám každý den měnit vodu, 1/3 z 20 l se vymění hned
Chtěla jsem se zeptat, jestli by tenhle postup mohl stačit k tomu, aby ty tetry přežily první kritický měsíc nového akvária, nebo co případně bych pro ně ještě mohla udělat. Děkuji.
Starší reakce
Pozrite profil dnes som konečne dal do zábehu moje 300l akva. Pomôžu vaše rady názory a všetko čo sa mi zíde
Starší reakce
Nene,jako obecné ne,mě to pomohlo,jen píšu,co jsem udělal a s úspěchem. Rostliny jedou,hlavně teda stonkovky. Jsem fakt spokojený.
zeolit do filtru je vhodný do AQ s minimem rostlin. On totiž zeolit váže N, a někomu by pak mohly nastat problémy s růstem rostlin. Takže bych to zde jako obecné doporučení neprezentoval.
Jinak lávové granule vřele doporučuji.
Jojo ten hrubší molitan tam je od výrobce. Tak ještě to nechám tak a pak uvidíme.
Přidat reakci
1 ...... 144
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145853x