Zakládání akvária
wdenda napsala: Jenže oni říkají všechno, ale vědí o tom ho*no S prominutím Takhle s tím nemůžu souhlasit, jsou obchody s kompetentním personálem, kde by se ti tato scénka, která se momentálně řeší, nikdy nestala. Tak jak jsi to napsala, to vyznívá, jako že jsou všichni ignoranti, ale to není pravda. Bohužel těch erudovaných je méně, ale jsou.
Ono i těch 60l je na ty neonky málo jsou to plavci. Pokud ti skapou což je velice pravděpodobné tak zvažuj třeba neonky modré nebo něco jiného do toho objemu si nech poradit v jiném vlákně tady. A příště raději zvaž vše nové než z bazaru a potom vše nové dokupovat protože to z bazaru je už na prd. Takovéto věci začínající lidi odradí od pěkného koníčku protože s tím nekvalitním kompletem a špatnou osádkou se časem ozývají i další problémy např. nemoci a hromadný uhyn. Nestraším tě jen připravuji na to co se může stát. A neboj se toho to vychytáš nikdo z těch odborníků nebyl stoprocentní na samotném začátku. Pročti dokonale vše co psal romant nebo co je v tom modrém a drž se.
Jenže oni říkají všechno, ale vědí o tom ho*no
S prominutím
Buď uděláš jak jsem ti napsal a nebo se s rybama rozluč.
Cože? Tak dlouho dopředu? Ta slečna v akvaristice mi řekla že s přípravkem SafeStart můžu dát rybičky hned, tady do dvou dnů odstáté vody.
Protože ty ryby se jinak otráví tím co produkují, jak dýchají a jak vylučují, jelikož ti nefunguje nitrifikace, tedy přeměna toho škodlivého na to akceptovatelné. Vodu měň jak jsem psal denně a to min. týden a další týden obden. Měň vodu den před tím natočenou, tedy odstátou, bez žádných přípravků.
Jo chápu, měla jsem více číst, ale přišlo to náhle. Mám měnit vodu jak píšete? Omlouvám se ale nechápu proč. Vždyť je odstátá, PH 7 a přidala jsem v akvaristice zakoupený přípravek na úpravu vody. A jakou vodu mám místo té odčerpané dávat? no jasně jdu číst to v rámečku.
Dva dny je stejně málo, rybky se vpouští ideálně až tak za měsíc po založení. Tak se zařiď podle toho, co psal romant a rybkám budeme držet palce, aby to zvládly
Ne né, to jsem si načetla. Ale i tak mám bobky
aby vydržely.
no jak jsem psala, jsou tam cca 2 hodiny a nejsou vidět. Jednu chvíli se tam tři objevily a zase zmizely. Mám v plánu jich pár ještě přikoupit. Dříve žily v plastovém aq 15l Chtěla jsem jim zlepšit životní podmínky. A teď se o ně bojím.
Bez ryb bylo dva dny plus jsem rozmíchala zvlášť SafeStart pro 60l a nalila ho dnes ráno. Rybky až večer. Topítko je zn. Sacem 1OO nemám ho dát zpět. Vypadá starožitně. Filtr je tedy ne dobrý? Jaký doporučujete? Později plánuji dokoupit ještě tak 10 neonek obecných.Hmm a už mi plave rostlina na hladině. Ten proud je prostě moc silný. Už jsem také ve stresu
Další otázka je, jak dlouho jsou rybky v akvárku? Kolik dní tam jsou? Plachost je normální několik dní po vypuštění ryb do nového akvárka.
Navíc - u neonek je 7 kusů docela málo. Jsou to hejnové ryby a 7 kusů není zrovna hejno. Hejnové ryby budou plaché i tehdy, když jich bude v akvárku málo.
Jak dlouho bylo to akvárium bez ryb?
Edit: Jinak ten filtr je z kategorie "honič vody", tedy výkon má, což ostatně i vidíš, ale množství filtračních materiálů silně zaostává, takže osobně bych volil jiný a vhodnější filtr, jako třeba čerpací hlavu a kostku biomolitanu.
Zdravím,
Dala jste tam ryby hned po tom, co jste naplnila nádrž vodou?
0 31.10.2015 21:03 Krista – Filtr Resun CS 400
Dobrý večer, zakoupila jsem filtr Resun CS-400 (akvárium 60L)a teď jsem tam umístila 7 neonek obecných, které jsem zdědila plus dvě čistící rybky. Jsem začátečník a tak se mi nezdá ten filtr. To má být v akváriu takový proud? Rostliny trochu vlajou, rybky jsou schovaný, vidím jen ocásky a ty dost kmitají. Budou vystresovaný už tím chytáním do síťky. Opatřila jsem si nádrž a ostatní v bazaru. Topítko ve mě vůbec nevzbuzuje důvěru a vyndala jsem ho. V pondělí kupuju nové. A ten filtr je tedy dost hlučný, vadí to rybkám ?
V pohodě je na každém jaký biotop se mu líbí.
ano mam jen ten terramol a hluboko do nej ke korinkum rostlin, jsem nastrkal osmocote hnojivo(kulicky), ktere jsem nacpal do rozpoustecich obalu na leky.
A mas tam jenom ten substrát nic jiného? A jinak díky moc za rady.
menil jsem ho za provozu za sterk a jsem velice spokojenej ...zatim bez sebemensiho problemu..
Díky
a je vpoho?
Já bych spíš chtěl něco s Amazonie
No já mám rybky z Jezera Malawi. Pokud by jsi měl zájem mám je k dispozici. Nejsou náročné na chov. Jsou pěkně barevné a můžeš jich tam od druhu mít tak kolem 30 členné skupiny.
ja mam uplne ty same rozmery a kopil jsem 80l terramolu frakce 1-3mm a nandal jsem do akva kolem 70l
1 31.10.2015 13:27 R afc1886 [15210] A kolik substrátu bych měl koupit?
OK díky
Není jediný důvod, abys to nemohl mít tak, jak na obrázku
Ahoj chtěl bych si časem založit 500l akva 200x50x50.
Myslíte že by to mohlo být udělané viz. foto a jaké ryby bych si tam měl dát popřípadě množství děkuji
Omlouvam se za kvalitu fotky
Starší reakce
Ne, jen jsem psal jak se to dela. Ne ze to musis delat sam. Spousta lidi se zivi tim, ze presne tohle pocita. Ta kniha je jedna z tech co to shrnuje pro akvaria.
Prakticky se ucinnost filtru (at uz bakterialnich ci rostlinnych) da merit velmi jednoduse. Nalejes do akva dane mnozstvi NH3/4 a meris pravidelne az je to nula. U kytek skoncis na nule u vseho, u bakterialniho filtru vetsinou na nule u NH3 a NO2 a prebytku NO3.
Co te zbavi NH3 prvni vyhral. Abych se vratil k puvodnimu dotazu, vsadim se, ze les nad vodou rostoucich kytek to dokaze mnohem rychleji nez kostka molitanu.
Zdravím,plánuji do budoucna založit nové akvárium a chtěl bych se pokusit o biotop řeky Kongo.Akvárium chci kolem 200l 120x50x35.Hlavní rybou by měla být Tetra konžská + něco
líbí se mi Hrbohlavec.Ale bohužel se mi nedaří najít dost informací o tomto biotopu.Nevíte někdo o nějakém článku?nebo nějaké užitečné řady?díky moc
apotrex napsal: Zdravím, nemá někdo zkušenosti s pořizováním terramolu? (kde ho nejlépe pořídit)?
Já ho pořizoval tady
www.bonequip.cz/…
zakládal jsem nádrž minulý týden...
Péct v troubě, nebo vařit pár minut ve vodě a pak rychle ochladit v ledové vodě.
Je tu někde samostatné vlákno o Liaporu
Liapor (keramzit) nebyl problém sehnat, ale zase se trápím s potápěním :( za každou radu bych byl moc vděčný
0 25.10.2015 15:37 apotrex Zdravím, nemá někdo zkušenosti s pořizováním terramolu? (kde ho nejlépe pořídit)?
Takže mu radíš usušit týdenní produkci rostlin a poslat na analýzu?
U kytek je celkem jednoduche. Vis kolik ti toho vyroste za urcitou dobu. Vis kolik to vazi. Biomasa je tvorena C, N, P. C je z dychani, N a P je vetsinou z ryb.
U bakterii je to slozitejsi, ale najit se to da. Google je tvuj pritel. Diana Walstad a jeji Ecology of Planted Aquarium je dalsi dobry zdroj. I s odkazy na puvodni vedecke prace.
Docela by mě zajímalo jak se počítají takové věci u živých organizmů. připomíná mi to výuku statistiky v jedné scénce. ty jsi hladový a já snědl celé kuře takže ty jsi vlastně snědl půlku. Jak se počítá filtrace pro ryby a šneky a rostliny ?
Myslim, ze pocitani neceho, co se v prubehu casu stale meni, je tak trochu celozivotni vedecka prace.. kazdopadne, jako vhodne reseni mi prijde kombinace obou. Diky
mužeš prosimtě nějak nasměrovat k tomu výpočtu filtrace u rostlin?
Si spocitej kolik ti toho vyfiltruji nad hladinou rostouci kytky a kolik bakterie v molitanu. Navic u bakterii ve filtru skoncis s NO3, u kytek s nicim.
Tak tu netvrd, ze kostka molitanu bude filtrovat lip nez kytky; nebude. Ani zdaleka.
NHKG napsal: Aha, jsem si nevšiml. Už to moc zapadlo dolů. Tím tuplem je kravina akvárium bez filtru, když stačí dát pod tu čerpací hlavu kostku molitanu a bude akvárium mít filtr se všemi jeho výhodami.
0 20.10.2015 17:57 werderka – Dekorace, údržba, kytky
Ahojte! Tak se idu zas vyptávat
1.
Jak lze docílit AQ jako na foto? Docela dost se mi to líbí, nicméně mi tam neštymuje pár věcí, jako třeba jak tam borcovi drží až tak vysoko nahrnutý písek (v jednom rohu je to až do cca 2/3 AQ)? ...a jak odkaluje, když má celý dno porostlý tím zeleným? Prostě jak takový akvárko udržovat, abych si to tam při čištění totálně nerozvrtala a nemusela v tom každý týden hrabat jak křeček všechen substrát s kytkama, abych si to zase nainstalovala tam, kde to má být...Něco takovýho by se mi dost líbilo, že bych si udělala takovou trochu zmenšenou verzi (tydle mají psaný 30 l objem)...
2.
Po jaké době od založení AQ mám vyčistit filtr? Resp. jak zjistím, že už "by to chtělo"? A v jakých intervalech se má AQ komplet vyčistit (teda esi vůbec), jako proprat písek, vydrhnout dekoraci atp. Na sklo mám jakýsi vlhčený ubrousky od Tetry, co mi vnutila prodavačka, tak jsem s tím ošudlala AQ, když mi začalo oslizávat (asi 14 dní od záběhu, kdy mi ještě i barvil kořen), o hoďku jsem stáhla svícení a slizoun je tentam
Takže jak probíhá údržba krom týdenní výměny 1/3 vody? A má se při výměně vyndat ryba ven? Nebo ji šupnout do kelímku s vodou udělá víc zle než když bude v AQ a já kolem ní budu šátrat rukama?
3.
Jak to máte s kytkama? Mám tam 3 druhy...první (nízká) mi přijde, že těma kořenama dobře drží v tom písku (2-3mm zrnitost), druhá (střední), takový světlezelený lupení, té se nechcou větvit kořeny, že by laskavě zakořenila a upevnila se v písku ani náhodou...a ta vysoká vzadu, to je taky dárek. Ta co chvílu čouhá, tak ji zastřihnu, odstřižek píchnu do písku vedle...jenže kořeny taky ani houby s rýžou. Kdy ty kytky (ty dvě) míní nějaký kořeny vyhodit? Mám je 2-3 týdny. Obě jsou hezky zelený, bez kazů a rostou. Mám to dat do nějakýho toho plastovýho košíčku na akvarijní kvítka nebo to tam prostě budu muset lovit a zahrabávat do písku?
Vřelé díky za odpovědi a hezký večer přeji
www.google.ch/…
www.google.ch/… Aha, jsem si nevšiml. Už to moc zapadlo dolů. Tím tuplem je kravina akvárium bez filtru, když stačí dát pod tu čerpací hlavu kostku molitanu a bude akvárium mít filtr se všemi jeho výhodami.
NHKG napsal: .... Nezajistí cirkulaci, okysličení v noci, ...
Barakainus napsal: Ta vyska je naprosto v pohode. Muzes dokonce nechat ty kytky vyrust nad hladinu a nebudes potrebovat filtr. Jen bych dal malou powerhead na honeni vody. Jediny problem s timto bude dost velky vypar. Ale to zalezi na tom, kde to akva bude (teplota/vlhkost v mistnosti)
Radit někomu akvárium bez filtru je kravina. Taková akvária by meli mít jen ti, co přesně vědí co dělají. Riziko nějakých zbytečných problémů je velké. Rostliny filtr plně nikdy nenahradí. Nezajistí cirkulaci, okysličení v noci, ...
Prave pokud je teplota v mistnosti nizka a v akva vysoke, je vypar vetsi.
Filtr nepotrebujes protoze kytky jsou filtr. A pokud jsou nad hladinou a maj pristup k co2, jsou velmi vykony filtr. Takze nepotrebujes nic jineho.
bury napsal: Teplota tam bude dost nizka, je to v suterenu, tak s vyparem problem nebude, spis tam protopim na ohrivani vody.. Trosku jsem nepochopil s tim, ze nebudu potrebovat filtr, chystam to zaridit jako takovou low-cost stanici na predpestovani rybek i kytek.. Sem si rikal..dam tam par druhu kytek(treba co by sli jinak na kompost) a rozmnozim je.. do toho rozmnozim i nejake pekne hejno galaxek.. ale postupne.. deti jsou prece jen prednejsi, nez akvarko ☺
Takze... jak jsi to myslel s tim filtrem?
Přidat reakci
1 ...... 144
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145853x