Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zakládání akvária

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Zakládání akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 20:29 Muž saint21 [11] Re: romant
Vzhledem k tomu, že jsem u staré nádrž udělal několik chyb, kterých jsem si teď vědom tak snad ne. Každopádně děkuji za tvůj čas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.11.2015 20:20 R Muž romant [28001] Re: saint21
Když (ne)budou podmínky, tak (ne)budou ani řasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 20:16 Muž saint21 [11]
Není potřeba to zase tak extrémně hnát. Udělám to jak jsi psal v příspěvku. S tím občasným krmením prázdného akvária jsem to už zapomněl přece jenom už je to dlouho co jsem zakládal novou nádrž a vzpomněl jsem si, že jsem to tak dělal i minule. Takže šance přenesení řasy pomocí vyprání filtru v usazeních staré nádrže nehrozí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 20:02 R Muž romant [28001] Re: saint21
saint21 napsal: Dobře, takže když dám čistou vodu a vytáhnu molitany ze starého filtru a dám do nového tak to bude v pořádku?Jestli to chceš hodně urychlit, tak nezapomeň na kritický časy nitrifikace a když budeš už, už osazovat rybama, tak měň vodu denně, tedy před i po přidáním určitě vyměnit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.11.2015 19:59 Muž saint21 [11]
Dobře, takže když dám čistou vodu a vytáhnu molitany ze starého filtru a dám do nového tak to bude v pořádku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   29.11.2015 19:56 R Muž romant [28001] Re: saint21
Klasický omyl. Nitrifikační bakterie jsou ve vodě přítomny pouze v míře velmi omezené, žijí tzv. přisedle na předmětech, sklech, dnu, filtru. :-)
Edit: Jestli chceš nějak efektivně s bakteriema novému akváriu pomoci, tak vymáchej nový filtr(média) v bodelu třeba odkaleného ze dna stávajícího akvária. V průběhu záběhu akvária můžeš sem tam lehounce zakrmit prázdný akvo sušeným krmenín.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 19:54 Muž saint21 [11] Re: romant
Šlo mě o rychlejší naběhnutí nitrifikačních bakterie ve filtru.
Edit. Rostliny tam jsou a rybky taky. Všem se daří dobře, ale test je JBL 6in1 takže ta hodnota nemusí být úplně přesná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 19:52 R Muž romant [28001] Re: saint21
Při zakládání akvária není vydejchaná voda z jiných nádrží nutná k použití. ;-)
Edit: Nevím čím je to měřeno, ale ta nulová hodnota dusičnanů nemusí bejt tím pravým ořechovým, zvláště jsou-li v akváriu rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 19:49 Muž saint21 [11]
Dobrý den, je vhodné použít vodu ze zaběhnutého akvária kde se nachází černá štětičková řasa poměrně hodně pro zaběhnutí nové akvária? Děkuji za radu.
Edit: hodnoty vody jsem měřil a jsou všechny v normálu. NO3-0,NO2-0,KH-6°.PH-6,8.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 18:49 Krista Re: Jindras
Ne filtr je nový, zřejmě se pohnula ta rampička :-) aq 60l moje první. Takže při nákupech tápu, ale z těch tří co jsem zakoupila je tenhle tichý a ta vodní sprška se mi zdála být dobrá. Díky :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 18:38 Krista
Jo to bude ono ano děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 11:08 R Muž romant [28001] Re: Krista
Zřejmě se uvolnila ta rampička a vytryskla voda nahoru do krytu a po skle to steklo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 11:05 Jindras Re: Krista
Pokud neteče akvarium,tak asi zlobí ten filtr. Jak velké je to akva? filtr byl taky starší?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 10:50 Krista
Fotka k příspěvku Ještě jeden dotaz bych měla. Na fotu je moje první akvárium, které jsem založila dost ve spěchu, ale poslechla radu a měnila vodu 3týdny každý den 1/3 teď už jen jednou týdně. Nahoře se dost sráží voda a z pátku na sobotu mě brzy ráno probudil chrčivý zvuk filtru nad vodou a kolem akvária voda. Dolila jsem 3litry vody. Dost mě to vyděsilo, protože aq jsem kupovala starší a v rohu je spravované, takže první co mne napadlo že začalo téct. Mám teď filtr s takovou sprškou a ta je otočená do stěny aby dělala vír a okysličovala vodu. Už jsem chtěla běžet na vlak a jet do Prahy pro nové, ale po vysušení nikde ani kapka.Nevíte co se mohlo stát?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 08:41 R Muž romant [28001] Re: Krista
Tyhle substráty jsou fajn, ale prvoplánově to chce rostliny zasadit a posléze do dna už moc nezasahovat, žádnou hloubkovou orbu, aby se ten živinama nabitej substrát nedostával na povrch. Odkalovat samozřejmě můžeš, to se naučíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2015 08:36 Krista Re: secrof74
Právě kvůli rostlinám jsem volila NutriPlant, ale pak jsem si teda fakt nebyla jistá. Rostlinky zasadím až mi doručí písek a ten drobný štěrk. Objednávám hodně přes internet a fota někdy zkreslují. S NutriPlantem jsem si objednala pytel štěrku, ale je tak hrubý, že ho nemůžu použít. Uložím do sklepa k dalším omylům, např. třem filtrům :-). Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 08:24 Krista Re: romant
Takže musím ubrat.Dala jsem k zadní stěně asi tak 5cm a vymodelovala dva kopce a až bych to přikryla vrstvou písku a drobného štěrku měla bych nízký sloupec vody, což asi bettě nevadí, ale je tam toho moc. díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 07:10 Muž secrof74 [27] Re: Krista
Učitě si vedle nešlápla. Nutriplant není vůpec špatný. Ale jak píše Roman, je to podložní substrát, který slouží jako výživa pro rosliny a dává se jako spodní vrstva pod písek, nebo štěrk. Až budeš mít založené akvárko, tak pozor při přesazování rostlin. Vytahovat velmi opatrně, aby jsi Nutriplant nevytáhla ven. Měl by pořád zůstat pod pískem..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2015 20:26 R Muž romant [28001] Re: Krista
Přikrej to, jak píšeš vrstvou písku, šterku a on ten humus bude sloužit jak má.
Edit: Jinak toho "humusu" nemusí bejt moc, stačí vrstvička 2cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2015 20:24 Krista
Fotka k příspěvku Dobrý večer, chtěla jsem si založit malé aq pro jednu Bettu. Objednala jsem si Nutriplant a po otevření boxu jsem byla překvapená a když jsem do toho humusu :-D zabořila ruku tak jediné co mne napadlo bylo, tak tohle teda asi ne. To jsem asi šlápla vedle, mohl by mi někdo prosím poradit? Má na to ještě přijít vrstva písku nebo drobného štěrku. Těžký je život začátečníka akvaristy ;-)

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2015 20:04 R Muž romant [28001] Re: marekm
Dej dotaz sem. rybicky.net/forum/11648
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2015 20:02 marekm Re: romant
OK a vies mi poradit ohladom zostavenia ryb?alebo to mam napisat do inej sekcie
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2015 19:59 R Muž romant [28001] Re: marekm
Nestane, ale rozhodně před i po přidání nových ryb, tu vodu vyměň.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2015 19:58 marekm Re: romant
musi to byt denne? robim na 12 hod. zmeny a ked dojdem domov o 19:00-19:30 tak sa mi nechce este menit vodu ked asi 2x vynecham stane sa nieco?

PS:okrem toho ze sa predlzi nasadenie ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2015 19:55 R Muž romant [28001] Re: marekm
Denně měň 1/3 objemu vody a ryb až tak za týden.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2015 19:54 marekm
caute chcem sa opytat dnes som prekopaval 200L aq,menil som dno,dekoracie a chcel by som sa opytat kedy mozem zacal pridavat ryby zatial som tam dal len 3x Zubovec pacifický filter som mal zabehnuty,odlozil som cca 70L starej vody a do aq som este pridal Sera nitrivec. Dakujem

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.11.2015 09:38 Krista Re: sachlj
Člověk si nemůže být jistý ničím to je jasné. Měním vodu jednou týdně 1/3 a zatím opravdu rybky prospívají. Nemám žádné neobvyklé druhy, 10 neonek obecných, 2 ancistrusy samičky no a abych byla upřímná tak mi návštěva přinesla před 10dny 4 tetry citronové a jednu mečovku asi mexickou červenou samce, který byl moc veliký a tak neskončil jako potrava pro axolota. Teď mám samozřejmě přerybováno to vím. Chystám se akvárium nafotit. Jak píšete o řasách, tak jsem je také stále vyhlížela, ale nic. Akvárium je křišťálově čisté. Nevím sice proč ale je to tak. Snad štěstí začátečníka. Je to opravdu věda a moc mě to baví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2015 07:29 sachlj Re: Krista
Některé problémy se projevují s odstupem. Není dobré v akváriu cokoliv měnit zásadně během provozu natož na jeho počátcích. Některé ryby nemají nervy na to aby se jim tam stále šmrdolila ruka akvaristy. Ať se ti daří a neomrzí tě to po prvních neúspěších. Ty zákonitě musí přijít. Mě se například teď projevila na sklech zelená řasa, téměř není vidět dovnitř. ale neřeším, jen upravím parametry svícení a hnojení a ona sama zmizne a šneci a ancíci mají potravu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   22.11.2015 22:45 Krista Re: romant
Zdravím, uplynuly tři týdny a neuhynula mi jediná rybka. Tak si myslím, že jsem chyby začátečníka napravila. Koupila jiný filtr. A stále se držím vašich rad. A chystám se na jaře založit nové akvárium cca 250l, čerpám z různých vláken na fóru ze zkušeností ostatních. Jak mám chvilku šup a už jsem tady a čtu a čtu. Moc se mi tady líbí :-) děkuji všem potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2015 20:49 Sharm
dal jsem do filtru zeolit + aktivní uhlí a od rána se to o 70% zlepšilo ale ještě to je cítit
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.11.2015 20:30 R Muž romant [28001] Re: matus13
Jak už jsem psal, línej akvarista může mít filtr jakej chce a stejně to bude na dvě věci. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2015 20:27 matus13 Re: romant
tak snad som ja nespravil chybu ked som ho kupil do 200L malawi :-D som pozeral len na to ze je na 300L
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2015 20:26 R Muž romant [28001] Re: matus13
Je to afrika, za mě ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2015 20:23 matus13 Re: romant
na to akva by mu nestacil JBL e901? ten je lacnejsi a je pisany na 300L akvarka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2015 20:19 Sharm Re: Sharm
nebo nějakou chémii, nic jsem tam nedával
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2015 20:18 R Muž romant [28001] Re: Sharm
Nechat co máš a dát dvě čerpací hlavy a kostky biomoloitanu dovnitř akva.
Edit: www.rybicky-rybky.cz/… a www.rybicky-rybky.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2015 20:17 Sharm Re: romant
A něco levnější ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.11.2015 20:12 R Muž romant [28001] Re: Sharm
Třeba www.akva-exo.cz/…
Edit: Ono ani sebelepší filtr tě nezachrání a nevyhneš se té týdenní 50% výměně, tedy pokud budeš chtít, aby akvo fungovalo jak má. Podívej se do prezentací lidí s afrikou, kolik a jak často mění oni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2015 20:09 Sharm Re: romant
jaký filtr by tam byl vhodný ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.11.2015 19:55 R Muž romant [28001] Re: Sharm
Nestíhající fitrace, vyměň co dva dny po sobě polovinu vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2015 19:49 Sharm – prosba
Dobrý den, prosím o radu.

Mám 260 l akvárko, osazení - Tlamovci + ancistrusi, venkovní filtr Fluval 205, nápln ve filtru - keramické kroužky, zeolit a aktivní uhlí.

Na dně akvária filtrační písek + kameny, 2x vzduchovací kámen.

Voda je čistá , není zakalená ale zdá se mě zabarvená do hněda, jakoby byly kouřová skla a nepříjemně zapáchá, Nevím co s tím . Poradíte mě ?

Předem moc děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2015 08:16 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Krista
romant napsal: ....Svícení 12 hodin je hodně, ze začátku akvária bych svítil 7-8 hodin.
Popravdě těch 8 hodin může stačit bohatě i později. Já začínám na 6-ti hodinách a časem přidám na cca 8-9hodin denně. Je to i o intenzitě toho světla. Ale na tohle existuje hodně názorů a tady ti ukáže nejvíc čas a posbírané vlastní zkušenosti.
Třeba akvárium v práci mám trvale osvětleno 6hodin denně (rybicky.net/nadrze/23366 )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2015 18:25 Krista Re: romant
Tak budu svítit jak píšete. Jdu vyměnit část vody. A děkuji za cenné rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2015 17:43 R Muž romant [28001] Re: Krista
Tak zvláštěpak při světlejším dně, kdy se vytvoří jakoby dvojitý světelný efekt se to nemusí nejen neonkám líbit, ale voda je voda a proto měnit, měnit, měnit. Až bude akvo stabilizovaný, hodně rostlin, fungující nitrifikace, tak potom řešme nějakou světloplachost. Svícení 12 hodin je hodně, ze začátku akvária bych svítil 7-8 hodin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2015 17:35 Krista Re: Dreamdiver
No nějak jsem si vzpomněla na svého otce, ten říkával jak jsi stará tak jsi blbá :-) nebo myslet si je h.... vědět. Štvalo mě to, ale měl pravdu. Načetla jsem toho od včerejška dost, ale praxe bude taky trochu jiná. Hlavně se vyvarovat hrubých chyb, které by ohrožovaly rybky na životě. Nikde jsem nenašla že by se rybky necítily dobře při svícení. Myslím si (a je to tady), že je to tím že byly delší dobu bez osvětlení. Díky za vlídná slova :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2015 11:49 Muž Dreamdiver [258] - MiniakváriaRe: Krista
Blbin se každej z nás nadělal spousta....nikdo učený z nebe nespadl. Dodnes vzpomínám na oceláty, které jsem měl jako malej kluk v 80l akvárku...asi mně to bude strašit do smrti :( Njn, tehdá mi nikdo neporadil, internet nebyl, knihy o akvaristice byly asi dvě...
Máš výhodu, že dostupnost informací je ohromná. Jen to množství..nejvější problém je, správně je utřídit.
Máš zájem dělat akvaristiku dobře, to je super. Držím palce tobě i rybkám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.11.2015 11:41 Krista Re: romant
Vzala jsem si včera k srdci co jste všichni psali. Dlouho do noci četla odkazy pro začátečníky. Dala bych si pohlavek jak jsem vše podcenila. Neonky zatím žijí, když jsem jim včera zhasla světlo zdá se že se uklidnily a byly spolu ve skupině. Jako by jim vadilo to světlo. Teď do akvária dopadá úzký pruh slunce, je asi 2m od okna, tak nesvítím. Pozoruju ty čistící rybky a jsou nějak aktivní, není to známka něčeho ne dobrého? V tom starém nebyly přes den vidět až večer. Dočetla jsem se, že by se mělo svítit 12hodin denně, takže v poledne rozsvítím i když světla je dost přírodního, ale ne pro rostliny jak jsem se dočetla. Informací tolik že mi to hlava skoro nebere. Budu měnit vodu jak jste psal a snad vše dobře dopadne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.10.2015 23:01 Krista Re: romant
Ok. Moc děkuju za rady. Budu měnit vodu jak píšeš. Jdu studovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2015 22:55 Krista Re: Lukehofarma
No jo jsem na sebe naštvaná. Můžu jen doufat že rybky vydrží, než jsem je dostala já tak se o ně moc nestarali. Neměly ani osvětlení a akvárium 15l, no myslela jsem to dobře, ale byla netrpělivá. Jdu studovat. Děkuji všem A filtr kupuju nový a topítko taky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2015 22:39 Žena wdenda [14] Re: romant
Nemyslela jsem samozřejmě všechny, osobně znám několik míst kde ti poradí jak nejvíc umí a vážně to pomůže.
Omlouvám se, špatně jsem to napsala :)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 144

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145853x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13369-zakladani-akvaria?od=2828