Zakládání akvária
Toho atmana bych dal silnějšího a to 202 a nebo var. 2x201, propojit do té rampy, praktický při čištění, pígluješ jenom jednu houbu a za tejden třeba druhou. Světlo podle mě v pohodě, kombinace zářivek taktéž. Osádku bych viděl taky jako v pohodě.
0 19.03.2015 20:32 Koště Zdravím, budu v nejbližší době zakládat nové akvárium, mám pár otázek na věci u kterých si nejsem zcela jist, jestli jsou moje úvahy správné a názory v článcích či fórech bývají protichůdné. Proto jsem se je rozhodl agregovat do tohoto vlákna. Chtěl bych požádat o Váš názor na věc a odhalení případných omylů a nedostatků v mém plánu.
Akvárium bude v bytě, díky čemuž to bude ,,jen" 250 L o rozměrech 100x50x50, 8 mm sklo. Stojan si udělám vlastní z 18-20 mm lamina. Kryt s osvětlením plánuji dokoupit. Budu se snažit o nenáročnou nádrž, bez pravidelného hnojení, bez CO2, nenáročné rostliny i ryby, jen pravidelná výměna vody po týdnu.
Zmiňované trable:
1) Vzhledem k tomu, že pod sebou budu mít 6 pater, chci riskovat minimálně a proto nechci tahat vodu z akva záměrně ven, vše chci mít uvnitř, včetně filtru. Zatím jsem měl špatné zkušenosti s ,,honiči vody", takže mě napadlo pořízení At-201, kostky středně hrubého biomolitanu a rozstřikovací rampy. Je to dostatečné řešení? Jaký by měl být objem molitanu, když čistý objem akva bude tak 185 L?
2) Stačí mi k výše zmíněnému (nenáročnost rostlin, bez CO2 a pořádného hnojení) osvětlení zářivkami T5, 2 x 39 W osazenými reflektory? Asi 0,42 W/L. Které zářivky by jste kombinovali? (830/840/865)
3) Poslední otázka se týká plánované osádky. Líbí se mi kombinace:
25 x Tetra císařská (5 samců, 20 samic)
8-10 x Pancéřníček zelený/skvrnitý
Přidali by jste ještě nějakou dominantu? Např. nějakou malou cichlidku nebo akarku? Nebude problém s agresivitou při případném tření?
Děkuji za Váš čas a odpovědi. Doufám, že mě utvrdíte, že uvažuji správně nebo navedete na lepší volbu.
Nene, žádná nemoc nic jenom jeden mrtvej, ancistrus který mi vydržel 3 dny, bohužel jsem ho už koupil s nějakou nemoci... Já jenom tak pro jistotu ať je to nové akva čiste ale dobrá, houbička postači...
Nezakládáš-li znovu z důvodů velké moribundové pohromy, tak je houbička zcela dostačující prostředek na očistu skel
Skla vem normalne houbickou. Pokud bys chtel celou nadrz dezinfikovat, nejsnaze napustenou zalitim Savem.
Kdybys nahodou menil i dno, a pokud je k tomu vhodne, zacni tim, ze ho odsajes do kyble hadici. Je to nejsnazsi zpusob, jak se dna zbavit. Jak odsavas to dno, podle rozmeru akvaria Ti to bud vyjde driv nez dojde voda, nebo si jeste nejakou prilijes.
Tak pokud to teda není nutné nebo vhodné pro založení nového akvária tak asi postačí houbička
Proč bys to chtěl desinfikovat? Máš k tomu pádný důvod?
0 18.03.2015 19:32 Fisherman – znovuzaložení
Ahoj, prosím vás, budu vypouštět akvárium a znovu zakládat... Mám jeden dotaz, poraďte prosím, čím bych mohl vnitřní stranu skel očistit.. na forech se píše že žádnou chemii nepoužívat... Chtěl bych to nějak "vydezinfikovat"... Děkuji
0 16.03.2015 22:20 Barčuša Díky za vysvětlení
zítra jdu shánět čerpadlo + biomolitan, to se mio zamlouvá nejvíce
snad v tom nebude bordel když už mi tam tři dny běží jinej filtr.
A kdyz mas jednou cerpadlo, muzes si udelat filtr velice ruzne. Jeden ktery mne velice zaujal je zde:
www.youtube.com/…
Ovsem filtr muze vypadat i takto:
www.youtube.com/…
Prece to nenacham jen tak, aby Ti v tom hned bylo moc jasno
.
Filtr filtruje, čerpadlo čerpá :o) ... čerpadlo může (ale nemusí) čerpat skrze filtrační hmotu - pak je součástí filtru.
Var. kerou jsem navrhl je čerpadlo, čerpcí hlava s kostkou biomolitanu, což ve složení tvoří filtr. Můžeme mto taky brát jako že čerpadlo je pohonnou jednotkou filtru a nemusí se jednat o tuto variantu, ale třeba o vnější tzv. kanystrový filtr.
Mam akva 1,5 od postele a v pohodě, na lehoučké hučeni filtru jsem si po týdnu zvykl.
0 16.03.2015 20:22 TomR – Biotop JV Thajsko
Po delší odmlce se opět vracím a potřeboval bych několik rad od zkušených akvaristů, resp. kontaktů pro řešení problémů.Přehled:
Akva: 120x40x50=240l + kryt s osvětlením
Ryby: 20 ks Rasbora espei, 8ks Kryptopterus bicirrhis, pár Trichogaster leeri, pár Betta simplex
Krevety: ???
Rostliny: Crinum thaianum, Cryptocoryne cordata, C. crispatula, Nymphaea pubescens, Pistia stratiotes
Časový plán: nákup vybavení do června 2015, osázení do července, srpen rybky
Rozpočet: nejlépe do 10 000,-, ale co by člověk neudělal pro tu krásu
Vím, že se nejedná a opravdový reálný biotop, to bych musel chovat jen R. espei a B. simplex bez rostlin. Po dlouhém vybírání se mi to zdá jako nejlepší skoro reálná kombinace ryb a rostlin (biotop horního Orinoka by byl mnohem jednodušší a reálný, ale teter jsem se nachoval již dost, chci zkusit Asii).
Otázky na Vás:
1.) jaké krevety se z hlediska biotopu (JV Thajsko) hodí? Rád bych je i jako likvidátory řas (parmičky krásnoploutvé a podobné ryby nechci).
2.) kde by se dala a za jakou cenu sehnat bojovnice Betta simplex ?
3.) jakou máte zkušenost s nakupováním na
www.gigaexotic.eu ?
4.) volba krytu s osvětlením - jakou máte zkušenost s výrobcem Diversa (nejenom kryty, ale i akva) ?
5.) filtrace - potřeboval poradit jaký vnitřní (chtělo by to, aby pro něj nebyl problém vytvořil menší proud alespoň na hladině) - stačil by EHEIM Biopower 240? Ovšem pokud by mě někdo přesvědčil o výhodách vnějšího filtru (nemám s nimi zkušenosti) a poradil, tak nejsem i proti vnějšímu (i když bude o dost dražší).
Všem zúčastněným diskutujícím předem děkuji za postřehy, rady a zkušenosti.
Já s ním problémy nemám.
Dobře, zvažuji jeho koupi. Jen se bojím, aby nebyl moc hlučný, mam akva metr od postele
má někdo zkušenost?
Já se snažím nepraktikovat moc skoků, nepoužívám CO2 a akvo rozjíždím polehounku, tedy aplikuji co nejčastější(klidně denní) výměnu vody a nehnojím do vodního sloupce, používám a to taky ne vždy, pouze vyhnojený dno(zásobní substrát, hojivo typu Osmocote atd.) Samozřejmě lze to udělat i s pořádnou světelnou náloží a to jak časovou, tak výkonovou, ale je třeba zohlednit potřeby výživy, tedy když pražit, tak hnojit, jinak je z toho rybníček brčálníček za několik dní.
Dík za rychlou odpověd.Jestli ještě můžu proč svítit ze začátku kratší dobu? A kdybych svítil 6 hod. svítit s pauzou nebo v kuse?
Já jsem zastáncem toho pomalejšího světelnýho náběhu, tedy v nově založeným akváriu nesvítím více než 6 hodin. CO2 nutností není, ale pokud je k dispozici, tak přilepšit rostlinám hned od začátku, může být. Ono je otázkou, jak to s tím světlem, tedy s jeho množstvím budeš mít a je třeba míti na paměti, že čím vyšší intenzitou tam budeš svítit, tím vyšší nároky na přísun živin akvo bude mít, CO2 nevyjímaje. Zřiď si prezenataci a bude možný se bavit více konkrétněji, než jenom takto v obecném duchu.
Zdravim.Jak je to prosím se svícením v nově založeném akvu? Svítit normálně těch 10 hodin, nebo jsem četl, že někdo svítí méně a každý den třeba přidává půl hodinky na víc.A jak je to s tim CO2 přidávat hned po založení nebo ne? Myslím v akvariu, které je v záběhu a bez rybiček.
Já bych ještě oddělal ten plastovej domeček a nahradil bych ho třeba kořenem, protože nikdo neví z jakého plastu to je a co se z toho může uvolnovat do vody. Toto se většinou dělá v Číně z plastů, které mohou obsahovat škodlivé látky.
Edit: Pokud není problém s penězi, tak bych uvažoval i o externím filtru. Třeba JBL e901.
Přesně jak říká romant,ten tvůj filtr tam ani nedávat,je to jen honič vody. Jen doplním,až tam dáš jiný filtr,nech ho zaběhnout alespoň 3 týdny bez ryb,dej tam piskořky,levatky,nebo něco podobného,ať mají bakterie co baštit.
Tak on to není filtr ve smyslu zajištění hlavní funkce a tou je nitrifikace, tedy přeměna škodlivých N látek na ty akceptovatelné a tím důvodem je jeho nicotný objem filtrační hmoty, která může býti osídlena právě těma nitrifikačníma bakteriema. Osobně bych pro tvoje akvárium volil velmi často používanou variantu čerpací hlavy s kostkou biomolitanu(pořádný prostor pro nitr. bakterie).
www.rybicky-rybky.cz/… a
www.rybicky-rybky.cz/… 0 15.03.2015 10:02 Barčuša – Filtrování
Ahoj, prosím o radu. Zakládám nové akvarium 112l viz foto (přibudou do něj ještě rostliny a ryby). Jenže vůbec nevím jak ohledně filtru. Mám ho zatím sestavený podle té poslední možnosti, ale četla jsem tu, že je to špatně. Tak jak ho tedy sestavit? Děkuji moc.
Ten sliz sú rovnako baktérie a práve odstraňujú to, čo tam škodí. Preto nevidím dôvod sa toho zbavovať, ono sa to už deje
...jel bych klasickou udržbu...výměna vody 1/3 týdně...jinak bych to nechal...nic tam mutovat nebude
a třeba nějakou tu levatku, která pomůže se zajetím...
Právě mně jde o to, aby když to tam zůstane dlouho nějak nezmutovalo a nehoršilo vodu.
...mě to někde zmizelo samo a někde díky levatkám...ty jsou velikostně v pohodě, ale množství odpadů je šílený
chtěl jsem kvůli tomu koupit ampulárku, ale velikostně se do akvária nehodí a jiní plži jen tak k dostaní nejsou.
...je to normální a mělo by to časem samo zmizet....
Zákal už zmizel, ale nyní takřka vše(hlavně však kořen) porostlo průhledným až bílým slizem. Zmizí to samo ?
Starší reakce
no plánuji z toho krevetkárium, takže první obyvatel se tam objeví až v řádu měsíců.
....tak kdyby byl zaplej, tak by to třeba kalný nebylo...ale to stejně není teď žádná tragédie....časem si to sedne...
šoupnul jsem tam AQUAEL mini 240ů/h(mám ho asi 10 let ale funguje dobře, dědeček mi pomohl upravit k němu novou kostku akvacitu 10x5x5), ale nezapínal jsem ho jenom topítko(avšak to tam příjde jiné, menší)
EDIT. Ta kalná voda je určitě kvůli štěrku (1-3mm zrnitost) pral jsem ho snad milionkrát ruce si o něj sedřel do krve a stejně furt špinil..
...můj osobní názor, že kalná voda rostlinám vadit nebude....a co tam je za filtraci??...
PTT (per to tam)
...
Udělej obojí.
Vycházím z vlastní zkušenosti,dá se to,ale samozřejmě to není to pravé ořechové
Podle fotky hádam že to je z lamina že ? lamino se ti pod větší vahou a vlhkosti bude ohýbat a došlo by k tomu že by akvarium stalo jen na hranách akva nebo by se začalo houpat atd. protože vlivem vlhkosti bude bobtnat a měknout a tlakem se ti pěkně ohne. Nech si udělat skříň vedle na akva a máš to vyhrané, nebudeš si lámat hlavu s příztupem, velikosti atd, atd.
S tím stojanem souhlasím, co se týče těch 10 centimetrů prostoru nad akvárkem ... to by bylo spíš za trest ... co se tak pamatuju, tak ve starých dobrých příručkách se psávalo cosi o 25 centimetrech minimálně ...
Dej to akvo na tu skříňku a budeš si moci dovolit něco kolem 100 litrů a tam už se dá rozumně tvořit. Tobě jako začátečníkovi bych to rozhodně, to spíš větší akvo doporučoval, tedy nechci tě podceňovat, ale zkušenost je holt taková.
No myslím,že by bylo lepší stojan vedle jak říká kolega,pokud to dáš jak plánuješ tak by to chtělo tak 10 cm místo nad akváriem a co světlo? No vznikl by z toho kompromis kompromisů. Pokud uděláš,tak malé akvárium,tak se ti bude špatně udržovat biologická rovnováha v akváriu.
do tohoto prostoru by se mělo vejít akva, osvětlení a ještě aby zbyl nějaký prostor pro manipulaci v akva....nevím jestli v tomhle prostoru by šlo něco rozumného vymyslet....jde hlavně o výšku toho boxu??...
45x38x34 (š,h,v), nechtel bych mit akva vedle na komode (ta uz tam ted je), protoze mame 4 kocky, a nedelalo by to dobrotu...
No asi dost těžko,jaké to má rozměry ten jeden box?
...tak vše jde nějak udělat otázka je, jaký k tomu bude přístup při údržbě, zda tam bude dost prostoru pro manipulaci...jaký je rozměr buňky??? nebylo by lepší ve stejném dekoru udělat stojan vedle této stěny??
0 09.03.2015 18:25 Kissman – Založení akv.
Ahojte, rad bych zalozil akvarium, ktere by bylo umistene v nabytkove stene. Chtel bych ho umistit do jedne z bunek viz. foto. Jedine pristupy jsou ze predu. Lze toto nejak realizovat?
Přidat reakci
1 ...... 144
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145855x