Zdravím, budu v nejbližší době zakládat nové akvárium, mám pár otázek na věci u kterých si nejsem zcela jist, jestli jsou moje úvahy správné a názory v článcích či fórech bývají protichůdné. Proto jsem se je rozhodl agregovat do tohoto vlákna. Chtěl bych požádat o Váš názor na věc a odhalení případných omylů a nedostatků v mém plánu.
Akvárium bude v bytě, díky čemuž to bude ,,jen" 250 L o rozměrech 100x50x50, 8 mm sklo. Stojan si udělám vlastní z 18-20 mm lamina. Kryt s osvětlením plánuji dokoupit. Budu se snažit o nenáročnou nádrž, bez pravidelného hnojení, bez CO2, nenáročné rostliny i ryby, jen pravidelná výměna vody po týdnu.
Zmiňované trable:
1) Vzhledem k tomu, že pod sebou budu mít 6 pater, chci riskovat minimálně a proto nechci tahat vodu z akva záměrně ven, vše chci mít uvnitř, včetně filtru. Zatím jsem měl špatné zkušenosti s ,,honiči vody", takže mě napadlo pořízení At-201, kostky středně hrubého biomolitanu a rozstřikovací rampy. Je to dostatečné řešení? Jaký by měl být objem molitanu, když čistý objem akva bude tak 185 L?
2) Stačí mi k výše zmíněnému (nenáročnost rostlin, bez CO2 a pořádného hnojení) osvětlení zářivkami T5, 2 x 39 W osazenými reflektory? Asi 0,42 W/L. Které zářivky by jste kombinovali? (830/840/865)
3) Poslední otázka se týká plánované osádky. Líbí se mi kombinace:
25 x Tetra císařská (5 samců, 20 samic)
8-10 x Pancéřníček zelený/skvrnitý
Přidali by jste ještě nějakou dominantu? Např. nějakou malou cichlidku nebo akarku? Nebude problém s agresivitou při případném tření?
Děkuji za Váš čas a odpovědi. Doufám, že mě utvrdíte, že uvažuji správně nebo navedete na lepší volbu.