Zakládání akvária
Nečteš, nevíš, žádný dva týdny, ale denně a to bez debaty.
nechat a měnit 1x za 2 týdny, pokud tam nemáš ryby, nebo šneky, není důvod měnit častěji, aspoň se ti zajede filtr
Fajn, to by šlo a když ty náplně vyměníš třeba za Siporax mini, tak budeš mít fóra i na ty vepříky.
Osádku zatím nemám rozmyšlenou, ale možná hejníčko teter žhavých nebo razbor klínoskvrnných. Každopádně ne žádní vepříci (živorodky, ancík, ...).
Zdravím, budu zakládat nové akvárko, tak bych poprosil o zhodnocení zvoleného vybavení:
- Akvárko 60x30x30 (54 l).
- Filtr závěsný HF2002 (
www.akva-exo.cz/…) s tím, že vyměním náplň za biomolitan.
- Tohle světlo:
www.akva-exo.cz/…
Mělo by to být akvárko s CO2, nenáročné + trochu náročnější kytky jako např.: anubias, microsorum, Micranthemum umbrosum 'Monte Carlo', Rotala rotundifolia, Limnophila aromatica, ...
Co myslíte? Hlavně tím filtrem si nejsem moc jistej....
Ano ano! Přeceda má ptavdu! To néni zajeté akvo ale upgrade
Jinak díky za info!
Aha, pardon. Nesledoval jsem jeho starší přispěvky. Moje chyba.
Pozor na to, tohle je případ, kdy dostala nitrifikace, potažmo rovnováha v akváriu docela slušně na oprdí, takže měnit, bez pardónu a dalšího vysvětlování.
Jinak s tím, co hlásáš, nemám problém, ale tzv. za standartního stavu.
ercan napsal: Zdravím!
nechat cca ten měsíc v klidu a jen měnit denně vodu
Pozoruj.
Dobrý indikátor je slepá hladina, což je vlastně biologický film, který se tvoří, pokud máš mnoho živin. Pokud ji nevidíš, měnit vodu doopravdy není třeba. Pokud je, není to vyloženě kritické, ale měnit vodu můžeš (osobně vyměňuju 15-20% vody a stačí to). Osobně rozlišuju slepou hladinu podle toho, jestli, když po hladině pomalu projedeš prsty, ti na ná zůstane nebo nezůstane škraloup. Pokud nezůstane, jedná se o standard. Pokud zůstane, musíš pozorovat aktivněji a provádět výměny vody častěji, klidně ob den (opět, v mém případě 15-20% vody).
Neodkaluju skoro nikdy. I v zaběhnutých akváriích jen měním vodu.
P.S. Zapomněl jsem říct, že mluvím o akváriu bez filtrace a vzduchování. Jak se bude nebo nebude tvořit slepá hladina, pokud máš filtr, netuším.
Díkec! Tak nejak sem si to myslel ale radši sem se zeptal
Nechat a měnit.
0 26.05.2016 20:07 ercan [38] Zdravím!
Ještě jedna otázečka
Jak sem psal o pár řádků níže že mám nově předělané akvo tak se chci zeptat jestli mám normálně každý týden odkalovat nebo to nechat cca ten měsíc v klidu a jen měnit denně vodu. De mi o to že jsem tam musel dát i rybičky bo nemám žádnou další nádrž kde bych je mohl mít.
Předem dík za info
Starší reakce
OK dík za info a trpělivost
.
Já se s tím nějak poperu. Musím si to hezky vyzkoušet.
Odpovím ti možná trochu divně, ale to musíš vědět ty sám, co a proč do akvária leješ.
Já jsem nikdy, tedy krom lehkýho přihnojování v nádržích, kde to bylo nutné formou PMDD nepoužil. Asi nejsem ta správná osoba, která ti dokáže poradit.
OK tak zatím tedy s tím PMDD počkám. Ale tím uhlíkem asi nic nezkazím. Ten tam dávat můžu?
Ta potom bych byl velmi obezřetný a držel se pravidla, že méně je někdy více a nelil tam zatím nic.
Jaká je intenzita osvětlení zatím nevím. Momentálně testuji nové světlo použité čipy:9x čip (6500°K) Cree XML-T6. Mám to zatím dané jenom na 50% a čekám jak a co se bude projevovat. CO2 namám. Používám jen tekutý uhlík.
Obecně si musíš odpovědět na otázku, jak hodně rostlinám dopřáváš světla a CO2 a podle toho zareagovat s přihnojením do vodního sloupce, prostě čím víc "živin" na straně jedný, tím víc je potřeba podpořit stranu druhou, aby se to nedostávalo do moc velký nerovnováhy, čehož samozřejmě velmi rychle využívají řasy, který tam tak jako tak jsou přítomny, ale tou snahou o rovnovážný stav je držíš v ne tak viditelný formě.
Šneků tam je pár Levatek,nepočital sem je, možná 10 a myslím 3-4 Okružáci
Na tvém místě bych ještě přidal rostliny a pak tři týdny, měsíc, koukal, co se bude dít. Hnojil bych jen tehdy, pokud během té doby nenastoupí žádné řasy a měl bych pocit, že to málo roste.
Kolik tam máš šneků? (levantek, okružáků, piskořek, kružlíků a tak)
0 22.05.2016 14:22 ercan [38] Zdravím!
Včera jsem komplet překopal své akvo viz. prezentace (snad o kousek k lepšímu). Tak se chci zeptat jestli můžu hned hnojit PMDD a nebo raději nějaký den počkat? Žádný substrát jsem nedával.
Předem dík za info
Tak bych nějaké rostlinky brala,děkuji
zítra až budu zase měnit vodu tak tam tu červenou rostlinku zásadním přesně pod světlo. Ještě jsem chtěla tu molitanovou kostku pro filtr a úplně mi vypadl z hlavy, co nejdříve taky pořídim. Ještě se někde mrknu na nějaký tenis odkalovat abych se mohla lépe hnout v akvu.
Rostliny nech zasazené, jak jsou, nevadí to, nic neredukuj. Odkalovat nemusíš klidně dva měsíce, je to nové AQ. Já odkaluju kam se dostanu, prostě přiměřeně, toho se neboj. Detrit je pro rostliny hnojivo. Na očičko možná budou stačit ty výměny vody = lepší prostředí. Zatím bych počkala, než do nového AQ cpát chemii. Jestli bys chtěla ještě rostliny, jak jsem ti dnes nabízela (příspěvek ve 14:42), tak mi napiš. Ještě se jich tam dost vejde a bude to lepší - čím víc, tím to je pro AQ lepší (i pro ryby). Tu červenou stonkovku zasaď pod zářivku = více světla je nutnost.
Vždyť tam nezbyde žádné místo? A jak budu odkalovat? Už teď mi to přijde tesne,ale tak já tomu nerozumim takže určitě mas pravdu, jen tedy nemám potom tedy rostlinky zredukovat?
moja rada, vyber to, zastryhni korienky a poriadne to rozsat po celom akváriu
Velká sagitarie má potenciál okupovat celé akvárium. Pokud nebude okupovat, nemusí se jí vůbec dařit. Uvidíš. Podobná potvora je ten rohatec. Tahle rostlina, když se jí daří, chce nádrž sama pro sebe. Jedna rostlina!
Nezávisle na tomto to chce ještě další rostliny na dno.
0 20.05.2016 19:19 1Jana – Mycopur
Chci se ještě zeptat,jedna rybička ta nejmenší ma něco na oku,je to vidět jen z určitého úhlu,něco jako trochu bily až průsvitný povlak u konce ocicka, chci se zeptat bojím se aby to nebyla plisen, radši bych to zalecila, mycopurem, co si myslíte? A vadí lék rostlinkám?nebo ostatním rybkam?
Tak kořínky jsem nezastrihavala :(. Ale oplachla poradne
Takhle to bude lepší
más dost rastlín, len tie rastlinky si mala zasadit kazdú rastlinku zvlást, takto ti to moze uhnívat, si myslím, dúfam, ze si tie rastlinky dobre umyla a zastryhla korienky, aby sa chytili
Jako prosím té ty jsi říkala ze mas stejně dno,prosím té jak odkalujes? Jen částečná kde to jde?
0 20.05.2016 17:58 1Jana – Akvarko
Tak teď jsem to do dělala, co si o tom myslíte?
Ještě ti poradím - kup např. v Hornbachu zrcadlovou tapetu (ufiknou ti, kolik potřebuješ) a zevnitř s ní polep kryt AQ. Trošku tím zesílíš světlo v AQ. 15W je na to AQ málo. V Hornbachu, když máš štěstí, tak koupíš i pěkný malý kořen - vol tropické dřevo - bývá dvoubarevný (světá a tmavá hnědá) a je těžký oproti jiným kořemům. Jednak nebarví vodu, neplave a nemusí se zatížit - mohla by ses vejít do 150-200 Kč. Co se týká toho lepení tapety, tak až budeš tapetu lepit, tak než houbička je lepší špachtle s co nejširším listem. Já ji obalím měkkou látkou (např. flanel, staré triko a raději ve více vrstvách), abych tapetu rohem neprotrhla, a tím ten vzduch z podtapety vytlačím. A chce to dělat fakt rychle, jak psal Marcel. Vytlačuju to hned, postupně, když tapetu lepím, protože, když tu tapetu přilepíš a máš ji špatně navlhčenou, tak ty bubliny z toho nedostaneš, ty pak musíš každou propíchnout a vytlačit. Takže máčej víc, ale pozor, aby se ti jar nedostal do AQ. Pokud tam zůstane pár malých bublinek, tak na plném AQ nemusí být vidět. Ale je lepší si na tom dát záležet. Vodu v AQ napusť až ke krytu, o zářivku se bát nemusíš.
Pokud bys chtěla rostliny, tak bydlím u Flory, a můžu ti nabídnou cca 3 druhy kryptokoryn:
rybicky.net/atlasrostlin/cryptocoryne_affinis
rybicky.net/atlasrostlin/cryptocoryne_walkeri
rybicky.net/atlasrostlin/cryptocoryne_wendtii
Dále:
rybicky.net/atlasrostlin/heteranthera_zosterifolia
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_polysperma , mám pocit, že to v AQ ale máš (zatím v emerzní formě)
rybicky.net/atlasrostlin/limnobium_laevigatum
rybicky.net/atlasrostlin/limnophila_sessiliflora .
A jedna malá na závěr - nekupuj červené rostliny, ty potřebují hodně světla. A ani nekupuj nic, o čem se dopředu neporadíš.
EDIT: kdyžtak mi napiš do zpráv.
jo a tapetu taky nalepim dneska, pak dam foto
Děkuji moc, zrovna jsem hledala obchody s akvaristikou a jedu dneska po praci do Branika a doufam že už snad ty rostlinky tam budu mit dneska a možna si tam vyberu i kořen a hned co přijdu domu, vyvenčim psa a hned se do toho dam, prostě opatrně rozhrabu kaminky a budu je zasazovat a budu pravidelně svitit, ja měnim 20 litru denně tak při te přiležitosti to tam zasadim
1Jana napsala: ještě mi tu někdo radil nalepit tapetu, tapetu mam,ale nevim jak ji nalepit, ona mi nedrži a dělaj si mi tam pof ni bublinky ktere nevypadaj hezky
Stručný návod: Samolepící tapety se lepí tak, že si opatrně odlepíš ochrannou fólii a tu lepivou stranu tapety postříkáš jarovým roztokem (do rozprašovače plného vody kápneš pár kapek jaru na nádobí). Ten postřik způsobí, že bude tapeta po skle hezky klouzat, takže s ní půjde docela dobře manipulovat, a dostat jí tudíž přesně tam, kam potřebuješ. Je ale třeba to dělat trochu rychle, protože postřik začne brzy osychat a tapeta se pak přilepí (nebude už klouzat). Čím více to postříkáš, tím více to bude klouzat. Až tapetu zarovnáš a houbičkou z ní vyhladíš největší bublinky, tak to pak stačí nechat vyschnout. Až to vyschne, většina malých bublinek sama zmizí. Ty, co nezmizí, stačí propíchnout jehlou a vzduch vytlačit (třeba opět suchou houbičkou).
1Jana napsala: Ja jsem z Prahy...
Docela pěkný výběr rostlinek mají buď v Hornbachu na Černém Mostě nebo v ZOO Braník. Tam určitě budou mít docela velký výběr nenáročných rostlinek do začátku. Setkání akvaristů v Praze jsi bohužel propásla (bylo včera). Možná si toho ale některý pražák všimne a nějaké rostlinky ti nabídne (já bohužel momentálně žádné na rozdávání nemám a ty co mám, jsou dost náročné).
Horác napsal: samostudiu neunikneš, protože akvaristiku ti prostě v několika otázkách a odpovědích nikdo nevysvětlí ...
Je to tak. Navíc, i když vezmeš člověka "za ručičku" a založíš mu akvárium, jak nejlépe umíš, nemáš tušení, čeho je takový člověk schopen. Já v nádrži kamaráda, kterému jsem vytvořil "instantní akvárium" (pouze dolil vodu) viděl po pár měsících řasy, které bych nezískal, ani i kdybych se o ně snažil
.
Své bitvy si musíš vybojovat sama.
P.S. Tapeta a bublinky na ní jsou úplně to nejméně, nejméně, nejméně podstatné ze všeho. Řeš ji, až budeš mít nádrž pořádně zaplněnou rostoucími a prosperujícími rostlinami.
ad tapeta ... O tom je tu taky celé vlákno ... (popravdě, o všem, na co jsi se tu ptala, jsou tu celá vlákna :o) ... mnohastránková vlákna ... obsahující obrovské množství informací ... Akvaristika je natolik rozsáhlý obor ... Pokud to myslíš vážně, tak tomu samostudiu neunikneš, protože akvaristiku ti prostě v několika otázkách a odpovědích nikdo nevysvětlí ...
0 20.05.2016 10:45 1Jana – tapeta
ještě mi tu někdo radil nalepit tapetu, tapetu mam,ale nevim jak ji nalepit, ona mi nedrži a dělaj si mi tam pof ni bublinky ktere nevypadaj hezky
1Jana napsala: Našla jsem tu v inzeratech tuhle rostlinku, tu mužu mít jako začatečnik? ve svem akvu? Vallisneria gigantea (zákruticha obrovská) aby nepotřebovala CO2
Je dost super, ale po pár měsících budeš muset jemně protrhávat. Já ji mám v 35 litrech a vypadá to takhle:
rybicky.net/nadrze/24575
Vůbec nepotřebuje CO2, ale uvítala by dostatek živin (hnojivo do dna).
Růžkatec ani rostliny na hladinu ve většině akvaristik nejsou. Seženeš tam maximálně egerii.
Odkud jsi? Často se dají vhodné rostliny koupit na burze.
0 20.05.2016 09:53 1Jana – rostlinky
Tak ja si tedy radši zajdu koupit, mam zkopirovane nazvy rostlinek a vyberu si, ještě radši tedy jeden druh že?
Moc velká. Dobrá pro akvária 1000l a víc. Ale jinak dobře roste bez cočka.
Já bych doporučil růžkatec, nebo něco na hladinu (nepukalka, okřehek,...).
0 20.05.2016 09:43 1Jana – Jana
Našla jsem tu v inzeratech tuhle rostlinku, tu mužu mít jako začatečnik? ve svem akvu? Vallisneria gigantea (zákruticha obrovská) aby nepotřebovala CO2
vo tom právě mluvím resp. píšu ... proč by měl bejt klidnější? :o) ... setkal jsem s různým důvody "proč vařit ve slané vodě" ... a všechno to byly s odpuštěním krávoviny :o) ...
Přidat reakci
1 ...... 144
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145853x