Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.

 

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2017 19:09 Muž @ Podlaha [0] Re: Podlaha
Fotka k příspěvku Byl by někdo tak ochotný a vyfotil mi cree cip na hvězde s pravitkem viz foto, který zakoupil v číne. Potřeboval bych vědět, zda jsou všechny pcb 20 z číny rozměrově stejne. Podlaha
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.08.2017 22:24 Muž @ lhajek [1748] - RostlinyRe: Driv3r
Psal jsem že to světlo stavím tak abych mohl ten zdroj využít, což znamená že na jednu větev nedám víc než je schopen ten napěťový zdroj pokrýt. A počet čipů ve všech větvích zase nesmí spotřebou překonat co je schopen ten notebookový zdroj dodávat. Naštěstí mám poměrně malá akvária takže to není problém. Kdybych stavěl něco většího tak už je to na nic s tak malým napětím, protože je potřeba hodně LDDček a to se může zbytečně prodražit - člověk u toho musí trochu počítat. Pak už bych pořídil asi nějaký 48V zdroj nebo něco podobného.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2017 16:22 R Muž @ slavko [1015] - RostlinyRe: Driv3r
Driv3r napsal: co je to klasika?
Neísť nad 35 V, pýtali ste sa na 50V zdroj...

MeanWell síce robí prúdové zdroje "PWM", ale po hlbšej debate (neviem už v ktorom vlákne) s RoFr sme sa nakoniec zhodli, že všetky sú vlastne napäťovo ovládané a vstupný signál PWM interne prevádzajú na napätie. To by nebol až taký problém, lenže nedokážu stmievať od 0 a pod nejakých 7 % majú *nedefinovaný* stav, tzn pokojne i 100 % výstupu. Pokiaľ chcete stmievať od 0 prichádza do úvahy jedine kombinácia napäťového a prúdového zdroja, tým pomerne výrazne znížite účinnosť napájania (ich účinnosti sa násobia).

Účinnosť je ≤1 a je to pomer príkonu (vstup) a výkonu (výstup) zdroja vo Wattoch, ak teda poznáte spotrebu LED (píšete 30 W) a poznáte účinnosť ovládača (0,8 je pomerne kvalitné), vypočítate vstup 30/0.8 tzn. cca 38 W. Ak toto číslo podelíte vstupným napätím, dostanete prúd na vstupe. Ak týchto 38 W podelíte účinnosťou napäťového zdroja, dostanete celkový príkon svetla (pri 0.8 sa dostanete k 46 W). Problém účinnosti zdrojov je, že nie je konštantná (a často ani lineárna) v celom pracovnom rozsahu zdroja, takže kým to nezapojíte a nezmeriate, tak neviete.

Platia samozrejme jednoduché pravidlá: max. prúd napäťového zdroja musí byť vyšší ako súčet prúdov jednotlivých vetiev a jeho pracovné napätie musí byť vyššie ako súčet úbytkov napätí na diódach (pozor menia sa) plus úbytok na prúdovom zdroji, no nesmie byť vyššie ako max. vstupné napätie prúdového zdroja. Celé to komplikuje fakt, že pri impulznom prúde (PWM) dochádza k prechodovým javom, ktoré spôsobujú špičky v odbere, a tieto môžu mnohonásobne prekračovať pracovný prúd a významne zaťažovať zdroj (dôsledkom je pokles napätia). Napr. spínané zdroje môžu pri spustení (ak to nie je ošetrené) počas pár ms odoberať i 70x viac ako je ich bežný odber (i po ošetrení to býva 20x) a zmerať to možno len špeciálnymi meracími prístrojmi (tzn. neskutočne drahými). V documntácii hľadajte niečo ako inrush current.

Veľmi opatrne pri počítaní výkonu s údajmi z dokumentácie. Ak aj budem uvažovať, že ich dané LED spĺňajú, tak ich Vy (ani ja a asi ani nikto iný) nedosiahnete, pretože platia pri určitej teplote čipu - zvyčajne 20 alebo 25 °C, čo je bežná izbová teplota, tzn. keď nesvietia. LED, ako väčšina polovodičov, pri zohriatí mení svoje parametre. Takže, buď pridajte riadnu rezervu alebo rátajte aj s teplotnými koeficientmi. Pridaním rezervy znižujete účinnosť sústavy a zarátať správne koeficienty nie je prosté, preto treba najprv vyrobiť prototyp, kde sa výpočty overia. Ono, tie výpočty, ako také, zložité nie sú, ale mnoho hodnôt bez zapojenia jednoducho nezistíte a ak ich dáte od oka, tak výsledok nebude správny. V dokumentácii hľadajte niečo s teplotou v menovateli, napr A/K, V/K príp. na V/°C apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2017 14:54 Muž @ Driv3r [103] Re: lhajek
mžeš mi to objasnit nejak mi to nejde do hlavy zdroj muže byt niší napeti než je celkovy počet napětí led a ldd???
tzn mam led 3.6v x 10ks= 36v +30w vykonu /jedna větev . zdroj napajeni třeba z ntb 19v 3,42A+
www.tme.eu/…

těd mi to osvětli napětí 10ks led 36v rozmezí ldd 2-52v
10ks led 30w vykon ldd 36w tzn do max vykonu ldd zbivaja 6w to jsou další 2 led .
pak napěti 12 led= 43.2v-36w a ldd 2-52v 36w je to při max zatěži.ne?

těd to co netuším jaky přikon dostanu z toho zdroje a kolik takovyhto větví na jeden zdroj mužu připojit.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2017 14:00 Muž @ Driv3r [103] Re: slavko
co je to klasika?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.08.2017 11:56 Muž @ lhajek [1748] - RostlinyRe: Driv3r
Tak jako LDD je od MeanWellu tak i napěťové zdroje jsem nakonec použil jejich, když jsem je musel kupovat.
Zkoušel jsem něco z číny přes ebay ale záleží na jaký kus narazíš. Měl jsem jeden co shořel po dvou měsících a mám taky kousek, který dobře slouží už několik let.
Jinak se mě v šuplíku pořád válí nějaké zdroje od notebooků (většinou 19V, 60W), takže nyní vždy stavím světlo tak, abych využil ten notebookový zdroj. Pokud z něho na nějaké aplikace potřebuji nižší napětí (nejčastěji 12V nebo méně) tak si pořídím za pár kaček třeba toto: www.ebay.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2017 01:21 R Muž @ slavko [1015] - RostlinyRe: Driv3r
S takými zdrojmi neporadím. Ja by som ostal pri odskúšanej klasike, pretože je zohnateľná a za rozumnú cenu. A to i za cenu viacerých vetiev ovládaných jedným vstupom. Farebné LED dajte určite ovládať samostatne. Účinnosť (a teda množstvo svetla) i pracovné napätie závisí od vlnovej dĺžky. Nikdy som síce nemal tú česť s výkonovými fabenými, ale pri bežných LED má modrá cca dvojnásobné napätie v priepustnom smere oproti červenej. Prúdový zdroj a sériové zapojenie sa s tým vysporiadajú, ale i tak môže prísť vhod miešať ich intenzitu samostatne. Použitie viacerých prúdových zdrojov má síce za následok vyššiu pravdepodobnosť poruchy, ale zároveň pri poruche zdroja neodíde svetlo celkom, ale len daná vetva. Nezabúdajte tiež, že akvárium so svojou vodou a vlhkosťou je pomerne nebezpečné prostredie, nedvíhajte napätie zbytočne vysoko (hranica 60 V platí pre suché, bezpečné prostredie a otázkou ostáva do akej miery je pulzné napätie/prúd jednosmerným).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2017 22:40 Muž @ Driv3r [103] Re: vaaclav
To je moc pěkné palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2017 22:30 R Muž @ vaaclav [6392] - EchinodoryRe: Driv3r
On už je nedělá. rybicky.net/fotogalerie.php… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2017 22:29 R Muž @ vaaclav [6392] - EchinodoryRe: Driv3r
Ledky mám z Číny LDD z T-E-M www.tme.eu/… a zdroj jsem koupil v GM elektronic protože to mám kousek. www.gme.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2017 22:26 Muž @ Driv3r [103]
I když strejdu googla znám.najdete si někdo chvilku na nějaký doporučení jaký typ zdroje?

Vaaclav jaký ovladač od františka?nikde jsem to tu nepostřehl. pivo ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2017 21:59 Muž @ Driv3r [103] Re: slavko
Arduino je vyřešeny bez displeje pouze rtc a wi-fi modul.nastavování pres pc.tzn hledat pwm zdroj z výstupem aspon 50v na větev. Jak s psal rad bych 3 vetve.udělám tedy 2 čistě bílé a jednu mix.abych to více nekomplikoval. Led mam z alli.jen ty zdroje ve mu zde.kvůli záruce.měl jsem uz par různých zdroju z alli a žádný zázrak.některé poměrně rychlé shořeli,a to domu nechci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.08.2017 19:31 R Muž @ vaaclav [6392] - EchinodoryRe: Podlaha
Pokud si nezvolíš jiný rozměr tak by to mělo být stejné. www.ebay.com/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2017 19:26 Muž @ Podlaha [0]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý večer pánové. Chci se zeptat na umístění sroubku na přichycení čipů. Koupil jsem si z aliexpressu od 3 různých prodávajících a mají vždy rozměr na prisroubovani cca 16 mm viz obrázek. Bojím se ale když nakoupím od jiného prodávajícího, tak že bude mit rozměr na hvězde na přichycení sroubky jiný. Nemáte někdo zkušenosti, nebo snad nějaký ten cip na hvězde od cree z číny doma, žeby jste mi změřili, zda ty rozměry jsou vždy stejné. Bavím se tedy o PCB 20 mm. Podlaha
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2017 18:48 Muž @ Kamilstrom [505] - RostlinyRe: Driv3r
Mrkni na spectra.1023world.net je to trochu outdated,ale pouzit se to da,jenom davej pozor v settings aby tam bylo for freshwater.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2017 18:26 Muž @ darira [4] – výstupy
robodoupe.cz/…
O počet výstupu na Arduino Mega při použití viz. odkaz bych se tolik nebál.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.08.2017 18:02 Muž @ karci17 [80] Re: slavko
Slavko,len tak pre info, LCD moze zapojit na I2C a ma usetrene vystupy. Mam Megu na 8xLED + 3rele vcelku funkcne {nepouzivam poledni pauzu, storm ci ine ficuriny ci 1024 rozvsecovanie - mam klasicky nabeh-utlm 3 minuty... :) ).
A co sa tyka toho LDD, tak ked pouzije LDD HW tak to ide az cez 50V. Ja si davam na LDD HW pri 48V 13 kusov LED.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2017 17:49 R Muž @ vaaclav [6392] - EchinodoryRe: Driv3r
Tak udělej dvě řady Warm White a jednu Cool White a nemusíš tam dávat barevné. Noční osvětlení to můžeš svítit vším ale na méně než 1% Na Františkově regulátoru jde nastavit 0,1% . :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.08.2017 17:37 R Muž @ slavko [1015] - RostlinyRe: Driv3r
Ja teda neviem, ale biele LED v podstate kombinujú modrú a červenú. Môžeme siahodlho diskutovať, či ich vlnové dĺžky sú pre rastlinky dobré alebo nie. Faktom však je, že pokiaľ nekúpite originál Cree LED s garantovanými parametrami, tak istotu nadobudnete len meraním. Vedzte, že prvé biele LED, ktoré mi došli z eBay, svietili ružovo. Obdobne je to i s tými modrými a červenými. Ak teda nie ste ochotný vyvaliť kopu prachov za originál LED (kde však tiež neexistuje 100% istota parametrov), tak to bude zbytočne komplikované.

Ohľadom vetiev, ak robíte prvé svetlo a sám ešte neviete ako silno/slabo to bude svietiť,
dajte modré a červené spolu do dvoch vetiev a urobte každú vetvu bielej samostatne, aby ste prípadne mohli laborovať s intenzitou v štýle vpredu viac, vzadu menej (alebo naopak). Ono, trom vetvám bielej sa i tak nevyhnete, pretože ovládače LDD i tak asi viac ako 10 LED neutiahnu (ak si dobre pamätám, vstup do 35 V), len ich môžete riadiť samostatne alebo spoločne.

Arduinom (AtMega328) neurobíte päť vetiev s krokom jemnejším ako 1/256 (po korekcii (ne)linearity zraku ešte menej), pretože má len jeden 16b čítač. Dá sa to síce obísť, ale program bude oveľa zložitejší a treba programovať na nižšej úrovni. Ak Vám stačí nejakých cca 150 krokov intenzity (a ja myslím, že stačí), pokojne to urobte cez neho, v opačnom prípade sa poobzerajte po niečom výkonnejšom. Len pamätajte, že 20 vývodov na Arduine môže byť málo, ak tam chcete použiť displej, nejaké tie tlačidlá a LED.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2017 16:50 Muž @ Driv3r [103] Re: jarda62 ,vaaclav
Cirkus nedělám smich ty červený jsou na rostlinky 650mj mám ted 2 v akva 5 bílé a2 modré na provizorní liště a 4druhy začali rust a cervenat. Jde mi o to abych mohl volit intenzitu červené a bílé.
a modré na noc.na chvilku.
Ale ted jedou na plno.a v místech kde je červená viditelná i na dně a kořenech jse tvoří tmavá hustá jemná řasa.
O ty zelený sem uvažoval ale nenašel jsem nic co by mělo evidentní význam.rostliny potřebuji k fotosinteze 650nm červené světlo (spektrum) a toho je z led minimum.
Srovnával jsem si cri různých zdroju.a led pokud nemáš extra teplý tak jsou na tom bídně. Uz mam vše krom zdrojů na pwm.nejak to nemůžu pochopit jak se to počítá. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2017 16:30 Muž @ jarda62 [106] Re: Driv3r
Nechci ti do toho kecat, ale podle svých zkušeností, jestli chceš mít barevné akva na oko a neděláš to jen pro rostlinky, dal bych i pár zelených. Používám grow led pásek a cree xm-l čipy a ta zelená mému oku chybí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.08.2017 15:36 R Muž @ vaaclav [6392] - EchinodoryRe: Driv3r
Proč z toho děláš barevný cirkus. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2017 14:41 Muž @ Driv3r [103]
potřebuji konzultaci na 3 rady led (3w led:Cool White (6000-6500k) DC Forward Voltage:3.6V~3.8V Forward Current: 700mA )

délka 1 řady je 160cm led od sebe 10cm_? z toho 3modré 3 červené,
Tzn 3 řady celkem 30xled bilá,
9x led červená
9x led modra

otázkou je jaký zvolit zdoj (ovládaní pwm arduino) pro bile červene a modre každá větev samostatna.připadně jestli je rozumné dělat i ty bile led na 3 větve.+2 barva.

Modrou spíš počítam na nočni. a těch 9 se mi zda moc radsi jich par přesunout na červenou? +4 do červeny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2017 22:32 Muž @ Driv3r [103] Re: SIKI
Njo to všichni četli ale ty tam tu izolační podložku nemáš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2017 22:28 Muž @ Driv3r [103] Re: ctibum
To není mým cílem, :-O .je normální že se nepotřebná část tištaku odpojí.ať uz za účelem odpojení určité části a ušetřeni energie,viz arduino.nebo v tomto případě.
Led čip to nijak nepoškodí.naopak šroubek a podložky budou dalšími vodiči tepla z čipu.než izolační podložky které budou část čipu zakrývat.ne?
Ale to uz trošku odbočujem od tématu.

Ps:z velkou částí s nim souhlasím. pivo ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2017 21:04 Muž @ SIKI [0] Re: KarlosS
Fotka k příspěvku A ty nevidíš co jsem u toho psal?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2017 19:55 Muž @ KarlosS [1215] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: SIKI
ty nevidíš, že ti ta kovová podložka zkratovává plus s minusem?
Proč nepoužiješ ty průchodky, co jsem ti vyfotil? A hlavně proč to nepřilepíš?
Jestli si tohle neumíš vyřešit sám, fakt se do toho nepouštěj ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2017 06:57 Muž @ Driv3r [103] Re: RoFr
Tak me napadá co místo řešení podložek a dalších Supr věci.prostě nožem přerušit tištěné spoje od dalších přívodu,těch kde je Šroubek.a vyhnout se dalším komplikacím.teda v případě že čip budem považovat za 1 účelový a že se nebude přendávat.Popravdě sem to ještě neskousel, tak netuším jak silny ten tišťak zde je ale vzhledem k tomu že se jedna o +- tak to bude mali škrabanec který lze zakapnout barvou proti pronikání vlhkosti ku mědi a dalšímu poškozování oxidaci mědi.a žádné další podložky.které nevedou teplo můžeš vesele použít hliníkové.a zajistit tak další odvod tepla.Occamova břitva. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   22.08.2017 11:51 RoFr Re: RoFr
Váhal jsem, zda mám na něco takového, co se zde v tomto fóru děje vůbec reagovat. Věřte, že se musím velice ovládat!!!
Ze zdejších reakcí plyne, že nejen pro vás pane SIKI samozřejmě platí rada: Nepouštějte se do věcí, kterým nerozumíte, nebo se nepokoušejte někomu radit, což platí pro ty rádce!!!
Je pro mne ponaučením, proč se normální … lidé fórům vyhýbají …

Kdyby se nepoužily žádné podložky, tak by samotná hlavička šroubku asi nezasáhla, či se přímo nedotkla, přívodních kontaktových plošek. To bílé, na té hvězdičce, tomu se říká „izolační nepájivá maska“. Když to tenké bílé nožem, kde to následně překryje hlavička šroubku, odškrábnete, tak zjistíte, že pod tím bílým vedou plošné spoje k samotnému LED čipu (ta hvězdička se nepoškodí, když skutečně v uvedených místech opatrně proškrábnete bílou izolační masku, překryjete to následně plochou, kruhovou, izolační podložkou). Když toto bílé na té hvězdičce překryjete dostatečně velkou izolační podložkou, která též částečně zakryje i ty přívodní pájecí plošky, tak je jistota, že ta hlavička šroubku neprořízne nic pod sebou a ani se hlavička šroubku nemůže dotknout přívodních kontaktních plošek.
Izolační podložky z elektricky nevodivých materiálů jsou, ale měkké nebo křehké, a aby se zmenšil plošný tlak na izolační podložku (podložka nepraskla, nebo se neroztrhla) tak je použita izolační podložka většího průměru a průměr dosedací hlavičky šroubku je též zvětšený pomocí kovové podložky. Protože musí být jistota v nepřesnostech podložek a vůlích, tak musí být izolační podložka přiměřeně většího průměru, než je kovová podložka. Nevím, co jasnějšího může ještě být, než je ten obrázek, který jsem přiložil. Nenechte se zmást, že teflon, ze kterého je izolační podložka zhotovena, je bílý a ani zdejšími rádci. Pokud si prohlédnete obrázek, tak je tam hlavička šroubku, pod hlavičkou šroubku je kovová podložka, pod kovovou podložkou je teflonová izolační podložka a ta leží už přímo na hvězdičce a částečně překrývá i ty nepoužité pájecí plošky.
Konstrukce té hliníkové hvězdičky, na které je nakontaktován LED čip, je velice nešťastná i z jiných důvodů…

Tímto považuji podložkovou anabázi za skončenou a další kecy ať redakce maže. Další rady by byly i kontraproduktivní, protože komu není něco jasné, tak nebude dělat něco, pro co nemá technický cit a čemu nerozumí, to zde bylo už opakovaně doporučeno!!!
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.08.2017 10:12 S Muž @ ctibum [1251] - Snažím se to nezahubit...Re: Driv3r
Ajo, už to vidím, sorry, nevšiml jsem si, že tu izolační podložku dal mezi normální. Izolační musí být samozřejmě poslední (na čipu), pokud tam má mít nějaký smysl.
Zápustnou bych nedával. Může rozštípnout čip, když to moc dotáhne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2017 08:45 Muž @ Driv3r [103] Re: ctibum
Dit jo.ale tou izolační podložky myslel tu nad položkou a pod hlavou sroubku.řeší izolaci a přitom plech. podložkou proklemoval +-. A co místo rovné hlavy použít zapustnou? Nepotřebuješ tak řešit izolaci na kontakty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2017 21:29 S Muž @ ctibum [1251] - Snažím se to nezahubit...Re: SIKI
A co ten čip pootočit tak, abys tu podložku měl na - a - ? Teda když pominu už zmíněné, že izolační podložka je od toho, aby izolovala (RoFr to má taky přes + a - viz jeho foto) a že by asi bylo lepší to svěřit někomu jinýmu (bez urážky)... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2017 21:26 S Muž @ ctibum [1251] - Snažím se to nezahubit...Re: Driv3r
On se ale ptal na izolační podložku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.08.2017 18:14 Muž @ FrantisekP [36] Re: SIKI
Já pořád nerozumím tomu, proč ty chipy nepřilepíš teplovodivým lepidlem. Já původně chtěl chipy taky šroubovat, ale když jsem si pak představil tu piplačku s tím, tak jsem je přilepil.
Dle mě to zvládne každej kdo dokázal ve školce používat lepidlo na papír :-D
V případě "odejití" chipu k němu jen přiložíš šroubovák, rukou po něm klepneš a chip je odlepenej. Sundával jsem tahle jeden, po té co jsem ho musel 2x přeletovat a to už nedal...

Je otázka jestli si neušetříš nervy i peníze, když si to necháš někde udělat. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2017 17:27 Muž @ Driv3r [103] Re: SIKI
Na te fotce mas propojený +- tou. Plechovou podložkou! Koukni na net a dej podložky izolační a pak kup.tech par kc te nezabije jako špatné zapojení smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   21.08.2017 17:10 karci17 Re: SIKI
Clovece ale nehnevajsa, no nechces si dat radsej to svetlo urobit niekomu ? Ved bez urazky ale nemas sajnu co robis..... a to si este nezacal s elektronikou... Sadni si, precitaj cele vlakno - mas tu informacii aj na diplomovku - len to spracovat. Do bastlenie by sa mal pustit clovek s aspon minimalnymi znalostami a nie co ma dilemu " Mě jde ale o propojení +a- na hvězde. Zda přes ne mužů dát izolacni podložku a zda se to může zkratovat nebo ne".
Ver, ze pre ochranu tvojho zivota by som nad tym uvazoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2017 16:25 Muž @ SIKI [0] Re: Driv3r
Mě jde ale o propojení +a- na hvězde. Zda přes ne mužů dát izolacni podložku a zda se to může zkratovat nebo ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2017 15:56 Muž @ Driv3r [103] Re: SIKI
Nechci rejpat ale pokud ta podložky průchodka neni kousek po těle šroubů tak se ti to stejně ukostří.nehledě na fakt ze uz tou podložku to ukostrujes.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2017 12:42 Muž @ SIKI [0] Re: slavko
To ano, ale za zeptani se přece hlava netrha, nebo snad ano. Ale i přesto děkuji za ujasneni, že izolacni podlozka se dá v pohodě přes kontakty dát.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.08.2017 12:19 R Muž @ slavko [1015] - RostlinyRe: SIKI
Skúste trochu uvažovať... prečo sa asi izolačná podložka volá izaločnou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2017 11:55 Muž @ SIKI [0]
Fotka k příspěvku Když použiji serizlou izolacni pruchodku (udělám z ní izolacni podlozku). Můžu mít takto sroub - kovová podlozka - izolacni podlozka přes kontakty viz foto?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2017 10:20 Muž @ SIKI [0] Re: RoFr
Kde se dají prosím zakoupit izolacni teflonove podložky viz Vás obrázek?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2017 14:37 Muž @ SIKI [0]
Jaké se ještě dají použít izolacni podložky pod šrouby pro pripevneni čipu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.08.2017 12:25 Muž @ jarda62 [106] Re: SIKI
Jestli máš přístup k CNC tak se mrkni ke mě, čipy mi drží optika a další kus hliníku, zároveň, druhý kus hliníku funguje jako kryt kabelů a všechno co jde vidět.. ;-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2017 11:52 Muž @ SIKI [0] Re: RoFr
Myslíte, že šrouby M2 na uchyceni hvězdy na rozteci 16,4 mm (zavitovani na cnc) pri udelani zavitu v chladici drzet nebude?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 17   20.08.2017 11:38 RoFr – Jen tak
Fotka k příspěvku Pokud „hvězdičky“ s nakontaktovanými LED čipy šroubujete šrouby M3 na rozteči 19mm +0,1/-0,0mm, je vhodný jedině závit v chladiči, protože se jinak šroubek M3 s matičkou vlivem standardně používaných vůlí (kdy se vrtá otvor pro šroub o průměru 3,2mm vrtákem 3,2mm) „vyvrací“ se všemi negativními vlastnostmi takovéto montáže.
V případě použití, méně profesionálně vhodného řešení, se šroubkem a matičkou je vhodné vrtat, pro omezení zmíněných vůlí, otvory pro šroub těsné o průměru 3,0mm (takové se vrtají vrtákem o průměru 2,9mm). Pro oba případy platí, že pro dodržení rozteče (19mm +0,1/-0,0mm), je naprostou nutností si zhotovit vrtací přípravek.
Pro oba případy platí, že je zapotřebí pod hlavičku šroubku vložit plochou kruhovou kovovou podložku 3,2mm spolu s kruhovou plochou izolační podložkou 3,2mm. Pokud je uvedená izolační podložka z umělé hmoty, musí vydržet teploty do 80C. Běžně lze snadno sehnat ploché polyamidové podložky 3,2mm které nejsou příliš vhodné pro jejich menší tepelnou odolnost (použití těchto podložek je na hraně). Úspěšně lze použít upravené průchodky pro TO220 s vnitřním průměrem 3,1mm (GM, GES…), které se prodávají pod názvem „Izolační průchodka pro TO220“ (úprava spočívá v ručním odříznutí (větším vrtákem) válcové části o průměru 3,5mm). Izolační podložka je vhodná, vyseknutá, i z kvalitní lepenky („prešpánu“ 0,3 až 0,5mm (drážková lepenka), teflonu …).
Uvedená izolační podložka (pod šroubkem s kovovou podložkou) je nutná, protože by jinak došlo k proříznutí izolační vrstvy na hvězdičce dosedací plochou hlavičky šroubku, přesněji kovové ploché podložky, což by následně vyvolalo zkraty. Je excelentní a není nutné použit i ještě přídavné pérové podložky 3,2mm.
Pájení přívodů je potřeba provést před finální montáží s podsunutou dočasnou tepelně izolační podložkou (kouskem papíru) a přitom čip minimálně tepelně zatížit! Jinak se teplo při pájení odvádí do chladiče, pájení je mimořádně obtížné, tepelně zatěžuje čip a vodiče a pájené spoje vypadají tak jak jak vypadají, Kofejn.
Při finální montáži je nutností mezi hvězdičku a chladič, pro maximálně dokonalý tepelný přenos, aplikovat, k těmto účelům určenou, teplovodivou pastu (GM, GES…)!

Pokud „hvězdičky“ s nakontaktovanými LED čipy lepíte, je zapotřebí použít speciální teplovodivé lepidlo, které je určené k těmto účelům a ne „ňáký“ silikon. Lepidlo je nutno použít v naprosto minimální tloušťce a toto zabezpečíte, jestliže hvězdičku s LED čipem, po dobu než lepidlo zatvrdne, vhodným přípravkem, silou přitisknete k chladiči. Pájení přívodů je potřeba provést před lepením na tepelně izolační podložce z výše již uvedených důvodů!

Pro všechny zde navrhované způsoby připevnění hvězdičky platí, že elektrická izolace mezi hvězdičkou a chladičem není potřebná.
Propojovací lanko Cu 0,25mm2 se silikonovou izolací, které odolá i teplotám nejen při pájení lze zakoupit u GES...
Případné, přídavné chladicí otvory v hliníkovém chladicím profilu je nutno vrtat středovým vrtákem, protože to jinak dopadne ZLE.
Na obrázku uvedený profil „U“ 60x30x3mm s namotovanými čipy uvnitř profilu je vhodný při umístěním svítidla ve větší vzdálenosti od hladiny (30-ti milimetrové boky zmenšují vyzařovací úhel). Při uvažovaném nevhodném umístění svítidla blízko hladiny je nutno, na uvedený profil, montovat hvězdičky vně.
Tepelný odpor uvedeného profilu na přiloženém obrázku neuvádím, je to kontraproduktivní, laik s tímto údajem stejně neumí správně počítat (na českém internetu mi není známý, běžně dostupný, laikům srozumitelný a hlavně správný a dokonalý návod či doporučení)…
Pokud jste rozhodnuti své svítidlo nějak spráskat, tak lituji vašeho času, který jste věnovali tomuto textu.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2017 11:28 Muž @ lhajek [1748] - RostlinyRe: SIKI
Já jsem lepil tímto:
www.ebay.com/…
a vcelku dobrý .... v minulosti jsem šrouboval, ale tohle bylo rychlejší a pohodlnější. Demontovat čip jsem zatím nemusel, takže nevím jak to půjde.
Dával jsem malou kapku a pak pořádně přitlačil až přebytek trošku lezl bokem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2017 23:38 Muž @ SIKI [0] Re: kofejn
Jaký silikon si pouzival?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.08.2017 09:56 Muž @ kofejn [899] Re: SIKI
Fotka k příspěvku V té vrstvě co tam je, ano. Každopadně je ho tam míň, než tlošťka slídové či silikonové podložky.
Kdysi jsem i měřil tepltoty termočlánkem - viz foto.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2017 08:27 Muž @ SIKI [0]
Máte někdo zkušenosti s www.ledgroupbuy.com/… ?
Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 153

Zpět na obsah sekce Technika Přidat příspěvek • Zobrazeno 242458x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - http://rybicky.net/forum/4030-vykonne-led-cipy-cree-cob-apod