Ahojte, prosím o radu a pomoc pri zakladaní akvária.
Pred niekoľkými rokmi som mal spoločenské akvárium kde som sa čo to poučil, čo to pochybil a podobne. Preto teraz som sa rozhodol si najprv čo to prečítať, naštudovať kým sa pustím do realizácie.
Presťahovali sme sa do nového bytu a plánujem si v ňom vybudovať akvárium.
Akvárium bude mať 180 l - konkrétne sa bude jednať o JUWEL akvarijný set Rio LED 180 čierny.
Čo by som chcel dosiahnuť?
1. Určite nechcem v akváriu rastlinky. K rastlinkám naozaj nemám vzťah, aj v predošlom akváriu to bolo pre mňa skôr trápenie - a asi aj pre tú rastlinku popravde.
Veľmi sa mi páčia typy akvária kde je v princípe dno, dva tri majoritné kamene/utesy/korene - proste majoritný prvok a pár malých doplnkových detailov. Pekne presvetlené a pod.
Napríklad:
rybicky.net/nadrze/29397-250-malawi
2. Chcel by som pieskové dno
3. Rybicky
Veľmi rád by som dosiahol aby osadenstvo akvária bolo v nejakom zložení kedy budú:
- jeden / dvaja králi akvárka
- niekoľko menších "poddaných" ktorí budú vzhliadat na tých dvoch so závisťou
- niečo na dne akvária čo by sa hrabalo v tom piesku(to ale nie je nutnosť)
Napríklad a to teraz skôr neriešim, či sa rybky spolu hodia vyberám iba podľa toho ako sa mi páčia a iba pre príklad.
Dva terčovce a k nemu 10-20 neoniek.
Nechcem aby sa rybky cítili stiesnene alebo celý život prežili v depresii z toho že ja som na začiatku nespravil poriadne štúdium.
Myslím, že útes a "skaly" dokážem spraviť, vedeli by ste mi ale prosím poradiť k výberu rybiek?
Mne osobne sa veľmi páči predstava dvoch terčovcov a doplnením neoniek. Terčovec je naozaj krásny avšak myslím a aj podľa atlasu tu na stránke bude 180l málo a mali by byť ako hejno čo sú 4. Druhá vec je, či terčovec vôbec môže mať akvárium bez rastlín?
Alebo som tu našiel potom malawi - toto prostredie je pre nich asi bežné - napríklad
rybicky.net/fotogalerie.php… niečo takéto - len tu mi chýba práve ten môj kráľ s kraľovnou

)
Viete mi prosím poradiť alebo pomôcť s inšpiráciou?
Ďakujem