Jaká je to rostlina?
Nevíte si rady s určením správného názvu Vaší vodní rostliny? Pokud máte její fotografii, zde je to správné místo pro položení Vašeho dotazu.
Vůbec si nejsem jistý, ale co anubias hladký?
Anďasko, děkuji. Dnes jsem měla možnost vidět Bacopu australis naživo a je celkově mohutnější s většími listy. Pořád ještě pátrám po určení zbývajících dvou. Ta s drobounkými lístky (č. 2) by mohla být nějaká Rotala (nebo taky ne), u té s dlouhými žilnatými listy (č. 3) mě ještě napadla Ammania. Nepřijdou vám někomu povědomé?
0 07.05.2019 20:56 Anďaska – Jaký je to anubias?
Ahoj, prosím jaký je to druh anubiasu? Listy jsou dlouhé cca 5-6cm. Rostlinka je na výšku cca 12cm. Děkuji
Bacopa bych řekla, že monnieri. Australis má listy delší.
Chtěla bych botanicky zdatné požádat o pomoc s určením stonkovek:
1) Bacopa, ale která? Tipuji australis nebo monnieri - je možné nějak rozeznat? Momentálně jsou vysoké tak 12 cm, listy asi 1 cm dlouhé.
2) Možná některá Rotala? V tuto chvíli podobná výška jako předchozí (ale to nemusí nic znamenat - čerstvě vysazeno), lístky 1 cm dlouhé, úzké, trochu širší uprostřed, ostrá špička, hladké okraje, výrazná rýha ve středu. Lístky stojí vždy dva proti sobě. Stonek je tenčí, vypadá křehce.
3) Vůbec netuším. Dívala jsem se třeba na Hygrophila polysperma nebo Ludwigia repens, které jsou podobné, ale u těch stojí listy proti sobě a ta moje je má na střídačku. Spodní listy jsou asi 8 cm dlouhé, horní kratší. Okraje jsou hladké a hlavně zespodu je dobře vidět žilkování.
Předem děkuji za nápady
.
Starší reakce
Tak držím palce, aby pěkně rostla. Ta tůň, kde jsem je viděla, byla taky jak křišťál
, spousta zelené řasy u dna, docela hluboká, úžasná podívaná, ty kytky byly obrovské. Akorát mě rodina strašně hnala, tak jsem to stihla jen v rychlosti zdálky vyfotit, nemohla jsem prozkoumávat.
Musím se tam vrátit sama.
Zatím se jí daří dobře. Zasazená v květináči s klasickým zahradnickým substrátem, nahoře písek. Dal jsem ji do koryta k dafniím. Btw. Voda jak křišťál. Dafnie se činí
tak počkáme, až to vykvete...
Odkud jsem jí bral, tak tam už byly větší exempláře a ty už právě nad hladinu vyrůstaly.
Takže Kalušník asi vyloučíme.
Vláďo, mě právě mate, že ta 'moje' kytka roste nad hladinu... Podle fotek, co jsem viděla, ten Kalušník leží a plazí se po hladině. Musím se na ni jít zase podívat a udělat lepší fotky.
To je na 100% ona, Tamarko.
Podle vzhledu je to buď stejný druh nebo blízce příbuzný.
Já jsem o Velikonocích narazila na něco podobného... nesplývá to jen na vodě, ale roste i nad hladinu... Může to být ta samá?
Ahoj hlavně redakci,
nešlo by sem na stránky někam připíchnout tohle?
www.rybarskyrozcestnik.cz/…
Je tam docela zajímavý atlas rostlin.
Na wikipedii je, že l.štítnatý dříve nebyl odlišován od l.vodního, byl brán jako jedna z jeho variet.
V každém případě jsem ráda, že se to posunulo blíž k určení druhu.
No, nějaký Lakušník by to být mohl. Nejvíc mi připadá jako Lakušník štítnatý.
Hned jdu na to kouknout. Taky jsem předtím než jsem zadal dotaz, sám pátral, ale nic.
Prohlížím net a zatím nejpravděpodobnější se mi zdá lakušník vodní(Batrachium aquatile).
Díky. Ale zatím bez úspěchu.
Kdybych si nebyl jistý, že je to vodní nebo bahenní rostlina, tak bych ji sem nedával
No a je tam ta voda shromážděná dočasně nebo se jedná o stabilní "nádrž"? Jde mi o to, že to ani nemusí být vodní rostlina pokud se jedná o dočasnou "louži".
Plavíny i Pupečníky mám docela nakoukané. Tím směrem bych asi nešel.
Já bych si tipl na plavín jen ty listy jsou divné ale to může být prostředím, spíš to bude pupečník ale tem roste na oddenku.
0 30.04.2019 16:33 Králík Dobrý den,
neví někdo co je to za rostlinu? Předem děkuji.
Mě to přijde stejný. Ta samá mrcha. Přejel bych to traktorem
Ale vůbec bych se s ním nemazal. Vyndat. Plovouček je dost, který jsou hezký a líp se koriguje stav
Sjeď na 8.4., to samé tu řešil Zetor...
0 27.04.2019 22:22 Anďaska – Okřehek
Ahoj, je to prosím ten samý okřehek, nebo jsou to dva druhy? Jeden je větší, druhý menší. Děkuji
Myslím, že to 'Tropica' není
Dle snímku soudím spíše na Cr.wendtii 'green gecko' nebo podobnou wendtovku
Moje 'Tropica'
2 25.04.2019 22:43 Anďaska – Kryptoška
Ahoj, je tohle prosím C. tropica? Děkuji
Starší reakce
0 20.04.2019 17:49 wewerow – Děkuji všem za odpověď
Dekuji všem rostlinou jsem si dle vašich návrhu dohledala jinak fotku jsem fotila já jen to není moje akvarium.
Na fotce je podle mě Rotala rotundifolia. Ráda se takhle tahá za světlem, když je ho málo.
Nešla by lepší, bližší fotka? Stonkového plevele je až dost
Tvoje fotka to není, viď
0 20.04.2019 02:44 wewerow – Nevíte náhodou tuhle rostlinu
Prosím nevíte někdo jak se jmenuje tato rostlina
Dík, to bude ono. Zmátlo mě, že jsem do akvária již řadu let nedokupoval žádné rostliny ani nic jiného a také poznámka v jedné knize p. Rataje o plochých stélkách ponořené formy trhutky. Plovoucí formy mám v akváriu habaděj.
Bude to spíš to Monosolenium.
Sám si odpovím : patrně ponořená forma trhutky plovoucí - sama se objevila
Ďakujem
Rastie spomedzi Rotaly, tak ma polietla
Ale to je odkaz z atlasu odsud,tak si to najdi tady v atlase,ale myslím,že je to ona..
Google som skúšal, ale nie som si istý
0 18.04.2019 15:31 Peter128 – Prosím ešte túto
Nevíte si rady s určením správného názvu Vaší vodní rostliny? Pokud máte její fotografii, zde je to správné místo pro položení Vašeho dotazu.
Přidat reakci
1 ...... [19] ...... 182
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 224033x