Jaká je to rostlina?
Nevíte si rady s určením správného názvu Vaší vodní rostliny? Pokud máte její fotografii, zde je to správné místo pro položení Vašeho dotazu.
0 19.12.2013 20:35 Těhňajs Nevíte někdo prosím co je to za rostlinu?
Žádná vystouplá žilka tam není, asi to bude ta S.Platyphylla, že se u mě moc nedorůstá bude asi tím že nehnojím a světlo taky nic moc
Já to vidím na ten echináč
Jde středem listu lehounce vystouplá žilka?
Také bych to viděl na S. platyphylla.
já ten echináč měl, tak vidim že to neni šípatka
i když spléct se můžu žejo
Když ony jsou si tak podobné...
Teď jsem teda zaskočen i já
Díky, tahle mi přišla taková rozložitější a s širšími listy než jsou na fotkách, tak jsem myslela že to není ona. Mám v akvárku ještě podobnou, na fotkách pod anubiasem, to jsem myslela že je ona.
Je asi 15cm vysoká, víc nedorůstá.
Vím, že emersní listy jsou dost variabilní, ale rostliny zde od ivahy a od jardy1 s mi nezdají stejné.
Více SZ, protože tvé submerzní listy zase mluví o něčem jiném... alespoň pro mě... Jsem už od přírody pochybovačný...
tak tady... líp mi to nešlo, překážela mi jiná kytka
Byt listy nejsou smerodatne tak by me to zajimalo. Treba podle fotek u Bastmeijera bych to neurcil...
Ja ji mam jen v emerzu tak nevím.
Aha... takže takhle. Já dneska koukala na tu v akvárku, nějaký nový listí už vyhnala. Zatím mi podle listů nějak moc na C. undulata teda nepřipadá, ani ve vodě ani na suchu. Až trochu obroste ta v akváriu, tak jí vyfotím
pár takhle označených "říčních" písků už jsem viděl, proto se ptám - šumělo jich opravdu dost
Cili i Jarda1 ji urcil jako C.undulata. Podle jinych fotek bych to neurcil, az podle te jeho. Pak ji zkusim i v submerzu, nemam poneti jak te nasi Cryptocoryne vypadaji listy pod vodou.
Tohle mramor asi nebude, spíš mi to přijde jako říční písek (nejmenší velikost).
EDIT: Tak jsem mrkla do prezentace a je to říční písek.
jen dotaz, zkoušel jsi to dno v octu? připadá mi to jako mramorová drť
sagittaria subulata
nejaka cryprocoryna, tipnu wendtii "brown"?
0 13.12.2013 10:12 Radek1552 – Poradíte s určením?
Rostlinka v popředí akva (zelena) a ta červaná.
Díky.
Ano, mám jí i v akváriu. Já jí totiž měla nějakou dobu v kyblíku, takže vlastně plula na hladině, částečně na vzduchu a asi jí to dostalo k tomu poupěti. Udělaly to obě dvě. Pak jsem se konečně dostala k tomu, že ji zasadím a zůstala jsem koukat, že pokvete
Takže jsem jednu dala do akva a druhou do květináčku. V akváriu poupě upadlo, ta rostlinka je zasazená asi měsíc nebo tak nějak.
Možná... tak podle některých fotek je podobná/shodná. Ale třeba dřív jsem se už díval, že obdobný problém měl jeden Rus:
watercrypto.blogspot.ru/…
Já už po tom kdysi pátral a prostě vždy jsem měl "otazníčky". Třeba nám to Jarda1 rozhřeší... uvidíme co odpoví.
Edit: zkoušela jsi ji i v submerzu? Já ne, pro nedostatek místa.
V tom případě se oba bavíme o stejné Cryptocoryně.
Mám odpověď od pana Skácela, říká, že sám přesně neví. Zmiňuje se sice o podobě s C. pontederiifolia, přesto myslí, že to ona není a přiklání se k některé z forem C. walkeri, nicméně ani tím si není jist. A že proto u ní druh neuvádí.
Díky, vyčkám. Jsem ráda, že nejsem sama, kdo neví, aspoň si nepřipadám jako totální trouba
Už jsem napsal Jaromírovi, jak posílal vaaclav odkaz na "galerii". Chce se to zkusit poradit dále.
Nedokážu seriozně argumentovat. Prostě co jsem se díval, tak mi to nepřipadá jako typický zástupce, proto mám u ní otazník.
Možná je, možná není...
Edit: když mi kvetla C. pontederiifolia tak květ byl skoro totožný jak u Jaromíra:
rybicky.net/obr/rostliny/max/2680.jpg Zaráží mě - napíšu to laicky, snad moje výrazy pochopíte - že ten vystouplý "lem" kolem ústí hrdla květu není tak dobře vidět na všech (nebo aspoň většině) snímcích květů ani u C. pontederiifolia ani u C. cordata. Navíc u C. cordata na fotkách vidím jakýsi vryp od špičky květu směrem dolů, což na té mojí ani na té Michalově taky vidět není.
Proč by neměla mít C. pontederiifolia takovouhle květní trubku? To si myslím je dost závislé na vzdušné vlhkosti.
Jojo, Michale, vypadá úplně stejně! Takže pravděpodobně je to pontederiifolia? Ať ty fotky květů prohlížím a porovnávám jak chci, stejně nacházím spoustu rozdílů
Ale je to první, která mi kvete, takže zkušenost nula nula prd... a nevím, jestli tedy ten květ "stárnutím" projde ještě nějakou změnou nebo ne. Nebo jestli mám počítat s tím, že takhle prostě už bude vypadat, dokud neodkvete?
Ahoj,
tos měla rovnou napsat že to máš od p. Skácela. Tak on samozřejmě má i regulerní C. pontederiifolii, ale pak má i jí podobnou, kterou jsme neurčili (byť nám oběma kvetla) a má ji odněkud z Asie (toto bude asi ten případ... já přikládám fotku té své... je to předpokládám stejná jak máš ty). Tedy je podobná C. pontederiifolii ale květ má (delší) trubku, což C. pontederiifolia nemá...alespoň co jsem většinou viděl a měl.
rybicky.net/nadrz/12994/43.jpg
Mám proto u ní takový menší otazník...
Za mě Cryptocoryne pontederiifolia.
Děkuju, doma si ty stránky prohlídnu
Za mě asi trošku nečekaný tip:
crypts.home.xs4all.nl/… - viz i 3. řada úplně vlevo, my jsme spíš zvyklí na jinou cordatu.
Jinak tyhle stránky už jsem tu víckrát doporučovala, ohledně kryptokoryn je sotva něco lepšího
Proklikat si kvítka a pak si o nich přečíst (jsou tam popsané i důležité rozlišovací znaky, někde je tam i odkaz na fotky květů kříženců atd.) můžeš přímo tady:
crypts.home.xs4all.nl/…Nevíte si rady s určením správného názvu Vaší vodní rostliny? Pokud máte její fotografii, zde je to správné místo pro položení Vašeho dotazu.
Přidat reakci
1 ...... [98] ...... 182
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 224033x