Jaká je to rostlina?
Nevíte si rady s určením správného názvu Vaší vodní rostliny? Pokud máte její fotografii, zde je to správné místo pro položení Vašeho dotazu.
0 20.11.2016 12:13 Kesz – Zná někdo?
před nějakým časem jsem koupil malý druh Echinodorusu. Koupil jsem jej v akvaristice (dle štítku to byla renomovaná pěstírna), byl pod označením E.quadricostatus...
Tak uzavírám pátrání - naprosto nečekaně jsem totiž našel účet z Hornbachu (hledal jsem úplně něco jiného) a našel jsem název koupeného Echinodorusu. Byl označen jako
Echinodorus cordifolius "MINI" , dříve prý též
E."aschersonianus" , systematicky správný je ale název
Echinodorus cordifolius "schlueteri" . Aby toho nebylo málo, poslední název se chybně užívá pro větší variantu, která se ale správně jmenuje
Echinodorus maculatus ...
viz.
www.aquasabi.com/…
Kde jsem přišel k informaci, že by to měl být E.quadricostatus, už fakt nevím. Zřejmě to souviselo s podobou, kterou jako malá rostlinka měl. A abych nezapomněl - čest pěstírnám, bylo to označeno správně!
ja ked zajtra nabehnem do hornbachu tak tam dostanu aj za tu pani co mi na akvatere predala ten cerveny bordel podobneho vyuzitia ako toto
Taky jsem si ho kdysi koupil, rostl krásně ale nad vodou.
to mam hah
Noo nejak sa mi nezda aby to bolo to
Zdravím, u příbuzné jsem viděl v květináči takový tmavězelený polštářek, je na vlhké hlíně, přes léto ho mívá venku. Je skoro převislý a tak mě napadá, nemůže to být emerzní hemianthus? Občas to kvete mikro kvítkama.
Starší reakce
cs.wikipedia.org/…
Funguje to tak, že první je jméno rodu, druhé jméno druhu a třetí je kultivar:
Microsorium pteropus Windelow.
Co přesně znamená kultivar Widelow? Já se v botanických názvech nevyznám
Má to střapaté konce takže Microsorum pteropus 'Windelov' nebo něco podobného Microsorum pteropus 'Thor's Hammer'
Díky, přesně to jsem si myslel, podle žilek a jejich umístění na listech jsem tak soudil..
Myslím si že obojí je Cryptocoryne affinis. Tato kytka je hodně variabilní.
Ta to asi nebude, má delší a ne tak tmavý řapík..
Ještě jedna fotka.
Tak to jsem z toho jelen..
Já bych řekl že je to přesně obráceně. Affinis je na druhém obrázku, protože i v hoších podmínkách je zespoda aspoň růžová a ne zelená.
To vím, ta je známá snad nejvíc, ale ta druhá vypadá vzhledově stejně, jen ze spodní strany listu je do fialova..
Starší reakce
Bahnatky rostou jak hodně rychle. Chebule, aspoň u mě, roste pomaleji.
preco plevel?
tak ja som ju zobral v nadeji ze chlapec mi dava rasltiny za par korun. Nakoniec tu cenu orestrelil. Tie rastlinky este pretiedim a do buducna si vyberiem lepsie...
tak to som dotiahol domov
Chcel som siburobit zasobu rastlin do noveho akva tak uvidime ci orezije. V akva byvaleho majitela rastliny bolo totalne prehustene a tak som zvedavg ako sa jej bude darit u mna.
Dost som sa inac odrbal nakolko cena za rastliny "predam za symbolicku cenu" bola nakoniec 10€. 3l vedierko. To keby som vedel skor tak... Ale uz som nechcel vyzerat ako debil.
Bola tam tato rastlina 2 stonky cca 40cm
+valisneria gigantea a zopar inych rasltin. Docela som prestrelil ten nakup.
Rastliny som napchal do akva 126l. Tak neviem ci to prezije kym pride nove akva a kym ho nejako zabehnem. cca 3-4 tyzdne je dost no.
Symbolicka cena = 10€? ach jaj..
Skupy dva krat kupy...
Nějaká Limnophila či Cabomba (jesli jsou listové řapíky jen v páru proti sobě). Bahnatky jsou hroznej plevel.
Pravděpodobně je to tak, takže děkuji Vám všem třem
Nevím, jestli by se Anubias barteri var. nana rozrostl do takových rozměrů. Některé rostlinky mají asi 20 cm na výšku. Tím neříkám, že nemáte pravdu. Díky za názor
Růst Echinodorů je hodně variabilní. Tentýž druh bude v několika nádržích růst rozdílně a to jak co se týče velikosti rostliny, tak i co se týče tvaru listů. Dnes již nežijící Karel Rataj kdysi říkal, že nejspolehlivější způsob určení Echinodorů je podle jejich květů. To ale platí pouze u původních druhů. U kultivarů je to samozřejmě nesmysl.
Vyobrazená kytka stoprocentně není Echinodorus quadricostatus. Mohlo by to být něco z okruhu Echinodorus cordifolius, ale dneska je v oběhu tolik nejrůznějších hybridů, že přesné určení je skoro nemožné. A co se týče toho štítku. Skoro určitě bych z špatného určení neobviňoval pěstitelskou firmu. Její zaměstnanci musejí něco málo o těch kytkách vědět a skoro na sto procent by se takového omylu nedopustili. Spíše bude problém někde na cestě od pěstitele k zákazníkovi. Při manipulaci po vybalení mohlo dojít k vypadnutí štítku, nebo zvědavý zákazník vytáhl dva různé štítky a zpátky je vrátil obráceně. Mi se tak před léty stalo, že jsem v jedné akvaristice koupil "stonkovku" (myslím že štítek deklaroval H. corymbosu). A když jsem se ptal prodávajícího, jestli to je H. corymbosa, tvrdil, že to je správně, tak jsem si tu kytku koupil. V tom košíčku byl totiž Anubias, který nejenže vypadá podstatně jinak, ale navíc jsem jej ještě neměl.
Díky, ale psal jsem na fórum právě pro to, že jsem si z atlasu nevybral
Projížděl jsem obrázky na google a nejvíc se to blíží tomuto:
tropica.com/…
ale to by pak opravdu ještě musel povyrůst
PS: Vím, že je tento druh i v místním atlase, ale listy vypadají jinak než v uvedeném odkaze...
Projdi si místní atlas a uvidíš. Druhů je spousta a to v atlase je jen část. Může se ti stát že časem může dost vyrůst. Nemusíš se bát napsat co je to za firmu, tady nejsme v televizi. Už poměrně dlouho se z E. quadricostatus stalo
rybicky.net/atlasrostlin/helanthium_bolivianum_isthmicus Zdravím všechny,
před nějakým časem jsem koupil malý druh Echinodorusu. Koupil jsem jej v akvaristice (dle štítku to byla renomovaná pěstírna), byl pod označením E.quadricostatus.
Ze začátku, když byl zakrnělý, tak celkem odpovídal popisu tohoto druhu...ale po rekonstrukci akva a vložení deponitního hnojiva na začátku roku značně povyrostl. Délka největších listů je teď okolo 15cm, ale co mně hlavně nesedí, je jejich silně oválný tvar max.šířky kolem 5cm. Barva je světle, řekl bych až oslnivě, zelená. Ani se v podstatě (až na jednu vyjímku) nemnoží (v atlase se uvádí opak), přitom se mu evidentně daří (minimálně teda té dominantní rostlince, další je trochu utiskována).
Vím, jak je těžké určovat zrovna Šípatkovce při tom velkém množství druhů, ale děkuji za snahu.
Podle třetího obrázku je to Epipremnum pulchrum, tedy kytka do akvária nevhodná. Anubias by měl mnohem silnější oddenek. Je třeba ji vyndat. Dá se pěstovat v paludáriu, ale pod vodou zajde. Co se týče substrátu, tak ty bílé kamínky asi budou v octě šumět a tudíž jsou do akvárka nevhodné.
Anubias heterophylla má na listech hodně znatelnou žilnatinu jako Spatiphyllum wallisii. Na vyobrazené kytce to chybí.
a nemůže to být anubias heterophylla?
Podle tvaru listu buď Anubias lanceolata a nebo Epipremnum pulchrum. Proto chci vidět ten oddenek.
Je to rozhodně nějaká arónovitá. Znám jich hodně z pěstování pokojových rostlin, přesto z téhle fotografie nejsem moudrý. Ještě nejspíš bych vsadil na nějakou Aglaonema. Pokud vím, žádná z nich pod vodou trvale žít nemůže, ale může relativně dlouho vydržet.
Nebo snad nějaký emerzně pěstovaný Anubias? Spatiphyllum?
Více fotografií by pomohlo... a taky odkud ji máte?
Chce to fotku z jiného úhlu ať je vidět oddenek.
Nevíte si rady s určením správného názvu Vaší vodní rostliny? Pokud máte její fotografii, zde je to správné místo pro položení Vašeho dotazu.
Přidat reakci
1 ...... [53] ...... 182
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 224033x