Jaká je to rostlina?
Nevíte si rady s určením správného názvu Vaší vodní rostliny? Pokud máte její fotografii, zde je to správné místo pro položení Vašeho dotazu.
Angus68 napsal: Ty nevíš Simčo, co kupuješ? Já bych se na každý burze při koupi zeptal, abych aspoň věděl, co potřebuje. Ikdyž, nekoupím dřív než o ní něco vím, pokud to nevím
Já se pochopitelně zeptala, jenže než jsem došla domů, zůstala mi v hlavě jen ta kryptoška, a taky se mi mate, že něco říkal o Karkulce. No, to jsem zatajila, abych nevypadala jako cvok.. byl to nějaký Slovák či co, moc mu rozumět nebylo.
Jenomže v příspěvku je, že rostlinka rostla v termálním prameni, tam nemrzne. Třeba to byla podobná situace jako s dunajkami, které má Jirka Ščobák. Dokud teplárny ohřívaly vodu, byly v Dunaji gupky.
Pepane, a nepsal sem sem, že je to na ......
Škoda, že si nemohl přiject
Nějaké rákosí
Je to malý a je prd poznat
toncek napsal: To co jsi našla v potoce je Sagittaria subulata.
Tahle kytka u nás volně neroste a obvykle nesnáší mráz.
Pepane, já měl na mysli
fotku od Rutta
Ukážu ti kryptu a řekneš, že je to echináč
To co jsi našla v potoce je Sagittaria subulata.
Obyčejná valliska
Ty nevíš Simčo, co kupuješ?
Já bych se na každý burze při koupi zeptal, abych aspoň věděl, co potřebuje. Ikdyž, nekoupím dřív než o ní něco vím, pokud to nevím
Alisma na bázi vypadá stejně jako Echinodorus, ostatně obojí patří mezi Alismataceae a tato kytka tahle nevypadá.
Alisma gramineum to asi nebude. Ten má emerzní listy kopinaté, což tato rostlina nemá. Spíše mi to připomíná nějakou travinu. Jediná šance - nasadit to do květináče a počkat, jak se bude chovat. Pokud bude dělat trsy a nebude dělat květenství jako Echinodorus, je to tráva.
Mě to přijde jako Vallisneria
Na burze jsem koupila toto, měla by to být nějaká Cryptocoryne. Poradí mi někdo, co to je?
Starší reakce
0 04.04.2018 00:23 brano300 Ano to je ona, ďakujem
Nejsem expert, určitě to nemám, ale že by lobelia?
Vallisneria má zaoblené konce listů, Sagittaria je má špičaté.
Je to jen S. plathyphylla.
Dobrý den,
tuhle skupinku rostlinek jsem měla za vallisnerii spiralis 'Tiger', ale čím déle je mám, tak se stále víc přikláním k tomu, že je to spíš sagittaria platyphylla, kterou jsem si taky koupila, ale zkrátka si nevzpomínám, kam jsem ji zasadila. Nebo jsou v té skupince oba druhy?
Na první fotce je celá skupinka, na druhé detail listu té krajní.
Ptala jsem se tu rostlinu pěstitele, taky jsem se dívala na jeho stránky a tam je, že listy jsou poměrně variabilní podle podmínek v nádrži, takže hlubší výkroje už být nemusí, ale nechám se překvapit.
Trs patří k těm, které nechávám bez úprav, takže má volnost růst dál. Sama jsem zvědavá, jak se rozvine. Teoreticky by rostlina měla být poměrně velká a listy podobné hygrophila pinnatifida.
Ten detail určitě ale pak by to chtělo celkové foto a za čas znovu protože jak jsem viděl ty listy jsou ještě více vykrajované.
Já nejsem ten správný rozhodce. To je třeba se obrátit na redakci.
No a je ta moje fotka použitelná?
Jako třeba že by se založila karta nového druhu?
Místní atlas se, stejně jako všechno ostatní, vyvíjí. Rod Staurogyne se používá v akvaristice relativně krátkou dobu a není ještě dostatečně přesně zmapován. Proto existuje taková řada obchodních názvů - Staurogyne Porto Velho, Staurogyne Bihar a podobně. Je třeba jisté dávky trpělivosti, ono se to časem utřepe.
No ono se to jaksi samo přenastavilo
Nebo jsem tomu nechtěně pomohla, nevím, ale když jsem hledala v atlase, tak mi to pod názvem 'BIHAR' ukázalo s.repens.
Pokud rostlina není v našem atlasu nemá cenu ji k něčemu přiřazovat.
U rostlinek staurogyne, jteré mám já, se o krátkých listech mluvit jednoznačně nedá, jsou dlouhé třeba 10 cm (odhadem), jeden z trsů nechávám bez úprav a na vrcholcích - je to už v polovině výšky akvária - se objevily právě takhle tvarované listy. Jsou velmi elegantní.
Ja mám doma repens a má krátke hladké listy
No já tuhle rostlinku i kupovala jako staurogyne sp.'BIHAR', proto mě hodně udivilo, že atlas tohle pojmenování odmítá a bere jako jeden z obchodních názvů s.repens, ale ten takové listy prostě nemá.
Doteraz som takú nepoznal, ďakujem za info! Každopádne podľa Googlu sa zhodujú s tou "bihar"
Pro mě je hodně matoucí to, že jsem si našla, že takové listy má staurogyne sp.'BIHAR', ale místní atlas mi takové pojmenování nepřijal.
Podle atlasu mám staurogyne repens, ale tomu zase neodpovídají takhle tvarované listy, takže jsem z toho daněk.
To bude nejaká Hygrophila
Dobrý den všem,
už pár dní si všímám, že na rostlince, kterou jsem měla za staurogyne repens, vyrostly podivně tvarovaně lístky.
Staurogyně repens vykrajované listy nemá, vlastně je takhle tvarované nemá žádná z rostlinek, co mám v seznamu.
Ta by byla mohutnější. Muj názor.
Podle tvaru a sirky listu spise S. plathypylla
Lampionka. Viděl jsem ji tu v jednom akváriu. Nebude to jednoduché, ale stojí za pokus.
0 29.03.2018 10:47 Tonda – CO je to zač ?
Dobrý den, ke koupeným krevetkám jsem dostal nějakou rostlinku. Nevíte někdo co je to zač? Děkuji.
Děkuji, to už tam nepsali a já to asi nerozliším
Záleží, o ktorý druh tohoto rodu sa jedná. Niektoré druhy dokážu dlhodobo vegetovať aj submerzne, iné nie.
No právě že byla přes rok v akvárku, kdy jsem měl ale ještě staré dno, které pravděpodobně bylo nevhodné a příliš tvrdé. Včera jsem měnil celé dno, tak uvidíme.
Kořeny měla ale obrovské a i nových výrustků příliš..
Ahoj,
prosím, dostala jsem k nákupu rostlinku s názvem "Piptospatha", vypadá jako anubias afzelii. Patří prosím do akvárka? Děkuji.
Na čtvrtém obrázku affiniska určitě je, ale nevypadá nejlíp. Asi je to čerstvě zasazeno.
Nevíte si rady s určením správného názvu Vaší vodní rostliny? Pokud máte její fotografii, zde je to správné místo pro položení Vašeho dotazu.
Přidat reakci
1 ...... [32] ...... 182
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 224033x