Jaká je to rostlina?
Nevíte si rady s určením správného názvu Vaší vodní rostliny? Pokud máte její fotografii, zde je to správné místo pro položení Vašeho dotazu.
Rošířené hledání u kytek a použijte synonyma (platná či neplatná).
Můj dotaz je možná trochu OT, ale nevěděla jsem kam ho zařadit lépe...
Kam zmizel z atlasu Anubias lanceolata?
Byl přejmenován... nebo přeřazen někam jinam?
Asi nie, tie teplú vodu nemusia
V ČR je x set mechů a játrovek. Kdo ví na co narazíte. X desítek se dá dobře pěstovat pod vodou, ale nikdo nemůže vědět, na co v lese narazíte. Lepší by byla procházka kolem vody či na vlhké louce a vzít si trošku mechu tam.
Ale pokud půjdete do lužního lesa a seberete mech z padlého dřeva někde v depresi, kde je občas voda, tak třeba budete mít štěstí a narazíte na Leptodictium riparium.
jo díky máš pravdu tak uvidím
0 05.01.2014 21:24 Kamion a ještě se zeptám nevíte někdo jestli se může mech z lesa dát do akvária?děkuji za odpověd
Jak jsem psal ve vedlejším tématu - chce to fotku, jinak je to hádání!
0 05.01.2014 20:47 Kamion ahoj mám prosbu v rybníce jsem na zkoušku vyndal tři pěkné rostliny zkusil jsem je dát do zkušebního akvária jak půjdou a kupodivo dobře jsou podobné skoro stejné jako echinodorus osiris neví někdo co by to mohlo být děkuji
Ona ta dostupnost je spíš o nabídce v akvaristikách, kde by se najas rozpadla na malé kousky, které by asi byly neprodejné
Mezi akvaristama je v oběhu často.
Děkuji
Trochu mě mátla ta barva na úvodní fotce a hlavně kolonka dostupnosti: obtížně dostupná, když jí má téměř každý plzeňák
Zdravím, tuhle rostlinu jsem dostala na burze zdarma k nákupu, pod jménem vodní mor, který to ale není jak jsem se dobádala dle atlasu. Rostlina je plovoucí, středně rychle roste a pouští kořeny obdobné jako má moje Egeria densa, která je položená volně na hladině. Mohl by mi prosím někdo poradit s její identifikací? Díky
Hm, v ČR je k dostání Eleocharis sp. Xingu. Kdysi jsem jí někde na foru viděl určenou jako E. montevidensis. Doufal jsem, že to zůstane na foru a nikde se to nebude šířit, ale bohužel. Je dobré, že se jí někdo snažil určit, aby se kytky šířily pod svými jmény, ale bohužel zatím žádná komerčně dostupná bahnička se pod svým jménem neprodává (teda krom E. asi korm E. vivipara). =/ Jestli to, co vy máte, je to samé, co se zde prodává jako E. Xingu, tak je to nejspíše špatně určené. Ta má totiž většinou 3 blizny, kdežto ta, která se prodává jako E. Xingu, tak má blizny 2 - čili to spíše vypadá na E. flavescens - mimo jiné také kytka, která je doma v USA. Proto mě opět zaráží, že je takto určená. =/
Každopádně jestli to je ona, tak pod vodou roste dobře - tedy v běžných rostlinných nádržích. E. montevidensis by ale také měla být submersně rostoucí a dokonce i živorodá kytka.
www.biolib.cz/…
efloras.org/…
www.wildflower.org/… kortezhugo napsal: No toto bude zaujimavé. Možno Vallisneria.
Hm, no keby to chcela byť Vallisneria nana, by ma potešilo, lebo práve ju chcem nasadiť okolo filtra namiesto Cyperus
Ale i tak - vypestovať celý porast z jedného stebielka, to by som sa nedočkal
Jo vetsi listy ma,vsak ji mam ve 400L, v maly nadrzich ji je treba drzel hodne nizko,ale mini je do malych nadrzi lepsi volba,to urcite.Tu Bahnicku jsem mel i pres 70 cm dlouhou,ale jak rikam je "pomala" nejak mi nejde a obaluje se na vrskach ruduchou,jeste dostane sanci a pak s ni rozvazu pracovni pomer"dohodou"
. Asi potom zkusim Hygrophila pinnatifida a uvidime.
Ja nevim Cesky nazev,Anglicky je to Giant Hair Grass a roste to asi V USA,ale neni to podle me submerzni rostlina,tak mi asi nepujde.Trochu vice zde:
www.wildflower.org/… Tak si jednotlivé okřehky najdi a porovnej, ta Tvoje fotka je nezaostřená. Co hledat víš, tak máš postaráno o zábavu na nedělní odpoledne
ano ano, to jsem si myslel, ale jaký?
přece okřehek
co mi to tam plave za tu mini plovoučku? věděl by někdo?
No toto bude zaujimavé.
Možno Vallisneria.
Vedel by prosím niekto určiť, čo sa mi to objavilo v akváriu? Hneď pri prednom skle sa objavilo steblo malej rastlinky, dĺžka je asi 2 cm. Vyzerá (zatiaľ) ako tráva a zjave vyrástla z hnedého semienka. V akváriu nemám žiadnu trávu, len Cyperus, ktorý mi však akosi vyhynul. Tak si myslím, že som to semienko dovliekol s nákupom iných rastlín. Voľným okom som si to nevšimol, ale detailná fotografia ukázala, že tesne nad hladinou sa objavila maličká odnož (menej ako 0,5 mm) z hlavného stebla. Pre lepšiu predstavu veľkosti: tie kamienky, to je kremičitý piesok cca 1-2 mm. Fotka vo vyššom rozlíšení:
fcdn.zervan.info/… (dočasne)
Četl jsem dobře, že ta bahnička dorůstá až 60cm?!
Chvilku jsem pěstoval "Xingú" a musela pryč - plevelila mi akva a lezla ven z vody.
Ta "rosaefolia" má ale větší listy, než "mini", která se tím pádem více hodí do menších nádrží, ne?
Ciffik se vyzná - Hydrocotyle tripartita.
Měl bych si pořídit nové brýle.
Eleocharis montevidensis, to je co? resp. kde se dá sehnat?
Ja jsem udelal "mini" z reineckii 'rosaefolia',neni to zadny rychlik takze ji drzim do 15cm a pak ji smiknu a zasadim znova.
Ja resim ted Eleocharis montevidensis ,nejak se ji nechce,mozna se ji tolik nelibi pod vodou!
Hydrocotyle tripartita bych řekl tak na 90%
Tak jak si myslíš že by měly být rozdělené.
Fotka hezká ale trochu je tam vidět spíš jiná rostlina(v popředí) ale ta mě také zajímá, to je co? Cardamine lyrata nebo nějaká Marsilea ?
Fotka by se našla. Nicku netřeba.
Omlouvám se - na Alternanthery ve zdejším atlase názor nemám.
Co takhle fotečka by nebyla. Nebuj určitě by na ní byl tvůj nick.
Jinak bych chtěl vědět tvůj názor na zdejší atlas co se týče rostlin rodu Alternanthera reineckii: reineckii 'Roseafolia', reineckii 'Splendida', reineckii 'Lilacina' , reineckii 'Mini'
Myslím že ta 'Splendida' je tam trochu navíc a o fotkách ani nemluvím.
Tak třeba Alternanthera reineckii "mini". Tou se zrovna bavím.
Tu jsem tady jeste ani nevidel
.Zdejsi trh je nekdy hrozny,jenom co mi zabralo casu sehnat Eleocharis belem(v Evrope znamy asi jako "mini")a jak je drahy!
Jj, naštěstí existují i jiné kytky, které "umí srovnatelnou rudou" bez extrémních nároků na světlo.
Tomu opadavaniu sa asi ani neda zabrániť.Ona je dosť náročná na svetlo a ked rastie vrch stale zatieni spodne listy a tie opadajú.
Chvilku jsem se přesazováním vrcholových řízků taky bavil, než jsem narazil na jiné, pro mne zajímavější kytky.
(Ta Ludwigia repens "ROT" od Dennerleho drží spodní patra mnohem lépe.)
Říkám nejspíš. Já KB mám a podle mě vypadá stejně, jako dotazovaná kytka, zase přiznávám, že echinodorů je taková halda, že si v nich rozhodně nejsem na 100% jistá.
0 04.01.2014 08:40 Peschy – Cryptocoryne wendtii ,,Brown,, ???
Ahoj lidi, asi 2 měsíce zpět jsem si koupil v zoo prodejně Cryptocoryne wendtii ,,Brown,, , ale čím častěji studuji rostliny na netu, tak si tím přestávám být nějak jistý. Okraje listů jsou hladké (rovné) a listy mají oválný tvar, ale zatím jsem nenašel jiné foto, než, že tento druh Cryptocoryny má listy drobně kadeřavé a spíše protáhlého tvaru. Může mi to někdo prosím vysvětlit. Dnes budu aqua předělávat, tak během dne dodám i foto. Za odpovědi předem děkuji.
Díky. Teď si vybavuji, že něco takového říkala, když jsem chtěl Ludwigii Repens.
Jo ta Hygrophila polysperma mi roste jak divá už z ní mám takovou prolézačku pro pancéřníčky. Ale dnes je po přistřihnutí, po výměně vody.
No ja mam L.Peruensis skoro 2 roky a roste(ne nejak rychle)dobre,spodni listy opadavaji vzdy(nedostatkem svetla),ale jinak ji vzdy,kdyz dosahne hladiny(nebo je blizko)dole odstrihnu a zasadim a jede dal,dno inertni s osmocote+,upravena EI,a dost CO2.
mrkni se jim na stránky co pěstují
web.telecom.cz/… , ale jestli je to opravdu ono si stejně nemůžeš bejt 100% jistej.
Tu 10. prodávaj Hořánkovi pod názvem Ludv. sp. "Mexico". Teda aspoň se mi zdá že je to ona. Mě jí pí Hořánková doporučila na vyzkoušení místo L.repens,že je nenáročná.
Právě proto jsem chtěl porovnat emerzní formu listů (dokud je), protože jsem si myslel, že ta bude méně závislá od podmínek pěstování, než forma submerzní (jen tušení, můžu se docela dobře plést).
Nakonec asi opravdu nemá cenu rozebírat (jako Johan poznamenal), jaký druh to přesně je, jen by bylo dobré vědět, jaké má ta-která kytka nároky, abych je mohl zkusit co nejlíp splnit a taky do jaké výšky asi vyroste, abych ji mohl v nádrži nějak smysluplně umístit.
Ale je rozhodně moc zajímavé a poučné vidět, jak různě se může stejná rostlina vyvinout v různých podmínkách. Díky.
No jo, oni mi u Hořánků řekli, co to je. Jen jsem si to nezapamatoval. Popisky jsem si tam nikde nevšiml. Ale máš pravdu, těch druhů je hodně, nějak jsem se nechal unést zdáním (asi mylným), že v akvaristice se rozšířeně používá jen několik z nich. A když píšeš, že je pravděpodobné, že Hořánkovi prodávají hippuroides, budu to mít na paměti. Díky.
Ty se muzes podivat z jineho uhlu, kousek si vytahnout z akvaria, a to je nekdy pro presne urceni oproti jedne fotce veliky rozdil. I kdyz ani tak to nemusi byt snadne
.
Co se tyce Ludwigia repens, i tataz rostlina v jinych podminkach, muze vypadat dost ruzne a to i v ramci jednoho akvaria. Na hladine muzes mit nadherne velike cervene listy a dole ve stinu malicke zelene listecky. A i podle podminek se bud vetvi vice, nebo roste jen s velmi obcasnym rozvetvenim. Pri pohledu na cizi rostlinu se pak muzes divit jeste vic, jak ruzna muze byt, a jak se uvadi, muze nekdy jit i o krizence.
Take Hygrophila polysperma dokaze byt ruzna, ne tolik, ale zajimave. Mam v jednom akvariu vetsi listy az do oranzova a take male zelene, rozdil je ve svetle v tom miste. Ve druhem akvariu se dokonce rozhodla plazit po dne, prichytava se koreny ke dnu, a zacala se zvedat az v okamziku, kdy diky sklu uz dal nemohla po dne ve svem smeru. Ma v tom akvariu dost zivin, bez pridavani CO2 a svetlo je omezeno co to snese nejvic bez problemu s rasami. Pokud ma tato rostlina dostatek svetla, at uz u dna, nebo i vyse v akvariu, zacne jit do vodorovna a velice casto vytvari nove vrcholy.
Tady je mesic stara fotka, uz je ji zase vyrazne vic, to zvedani je u celniho skla.
rybicky.net/fotogalerie.php…
Opravdu jsem ji takhle nepolozil, udelala to sama, ale ted uz ji pomaham a vodim si ji pro vytvoreni jakehosi koberce
.
U Hořánků musej vědět, co že to vlastně pěstují a odkud to mají (tedy jestli jsem dobře pochopil, že je to od nich, ale případně to na principu nic nemění).
Stolístků je víc jak 100 druhů a většinou se nedají s jistotou poznat bez znalostí jejich květů. To, že někde na forech jsou zmiňovány názvy M. propinquum či M. simulans je jedna věc a druhá je, jestli opravdu myslí ten druh, který zmiňují. Nebo si to jen tak nazvali.
Takže si myslím, že u Hořánků u toho mají cedulku M. hippuroides (lepší se jich spíše zeptat), ale co to je ve skutečnosti nemá takto cenu rozebírat.
Ještě jsem se podíval na to Myriophyllum hippuroides (6.). Jde to snadněji, když člověk ví, že jde o Myriophyllum.
Nevím, jestli je to relevantní, ale podle tvaru těch emerzních listů se mi podle různých atlasů na webu spíš zdá, že to, co mi plave v nádrži, je spíš druh Myriophyllum simulans, někdy taky označováno jako Myriophyllum propinquum. Podle toho, co jsem se dočetl, by ten druh simulans měl být méně náročný než hippuroides. Ale nejsem žádný zkušený rostlinkář, možná jsem to neurčil správně.
Nevíte si rady s určením správného názvu Vaší vodní rostliny? Pokud máte její fotografii, zde je to správné místo pro položení Vašeho dotazu.
Přidat reakci
1 ...... [96] ...... 182
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 224033x