Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaká je to řasa?

 

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 26 Přejít na další stránku   1  
Jaká je to řasa?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.04.2017 20:22 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Kapr
Dostatek živin a dostatek světla. Jinak se do toho akvárka mohly dostat jakkoliv. Se substrátem, s vodou, s kytkami a nebo mohly zárodky přiletět vzduchem. Stačí málo a za chvilku je zelené celé akvárko. Je třeba je omezit namotáváním, případně biologicky těmi japonikami. Až se pořádně rozjedou kytky, řasy ustoupí, ale nikdy to akvárko úplně neopustí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2017 20:16 Muž Kapr [9] Re: Pepan
Spis by me zajimalo proc se zacli tvorit, abych mohl podniknout patricna opatreni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2017 20:10 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Kapr
Já jsem na ni nasadil japoniky, ale je otázka, zda by je stávající osádka akvárka nezlikvidovala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2017 20:04 Muž Fuchs [169] Re: Kapr
Je to zelená vláknitá řasa, namotávat na špejli tě asi nemine...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2017 19:56 Muž Kapr [9] – Zelená řasa
Fotka k příspěvku Ahoj. Jsem dnes prisel na rasu co si mi dela na rostlinach. Jsou to jakoby zelene tenounke vlasky. Na foceni mam jen mobil, tak snad to pujde videt. Mam dojem, ze se to horsi kdyz intenzivneji svitm. Nejaka rada jak s tim bojovat? Diky
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   02.04.2017 16:18 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: bubak
Asi bych častěji měnil vodu. A moje soukromá zkušenost. Objevila se mi v jednom akváriu, kde porůstala i kamínky. Když jsem začal častěji měnit vodu, vyměnil čerpadlo s molitanem za klasický bublifuk a její růst se zastavil. Na rostlinách časem vyrostly části "nekontaminované" ruduchou a zbytek jsem odstříhal, na kamíncích jsem se jí zbavil tak, že jsem je začal obracet. Vzpomněl jsem si totiž na připomínku starších akvaristů, kterým se chytala na lepidlo ve spojích u akvárek, ale prorůstala to lepidlo pouze v případech, že bylo transparentní. Tehdy dokázala způsobit i tečení nádrží, zatímco u nádrží lepených černým nebo bílým lepidlem se držela maximálně na povrchu. Takže když jsem začal kamínky obracet. porostlá část se dostala do tmy a řasa zanikla. Takhle jsem časem totálně zlikvidoval ruduchu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2017 16:09 Muž bubak [1] Re: Maq
No ony nevypadaji ze stradaji, ale nerostou... u predchozich akvarek jsem byl zvyklej vyhazovat metry ludwigie a tady za 2 mesice max 5 cm...
Jak sem pridal svetlo a zacal mirne prihnojovat tk se trochu zacinaji rozjizdet, ale s nima i ta rasa :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2017 16:07 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Maq
Maq napsal: Z téhle fotky není poznat, že by kytky nějak strádaly, ale je jich stále tuze málo (aspoň na můj vkus).
Na Horácův vkus strašně málo. potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2017 15:57 Maq Re: bubak
Z téhle fotky není poznat, že by kytky nějak strádaly, ale je jich stále tuze málo (aspoň na můj vkus).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2017 15:21 Muž bubak [1] Re: Maq
Fotka k příspěvku V profilu je stara fotka, ted uz je to lepsi a i postupne pridavam dalsi rostliky...
Dno ma ve predu tak 5 cm, to mi teda moc neprijde....
Tech rybek je trochu vic no...

Hlavne se mi porad nedari slusne rozjet kytky :-(
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2017 11:34 Maq Re: bubak
Možná budu zase jednou příliš obecný, ale ve Tvém akváriu je jasná převaha ryb nad rostlinami, plus poměrně mohutné dno. Odkalování to nezachrání.
Aby Ti v tom všechno probíhalo jak má, musíš mít tolik rostlin, že jejich kořeny prorostou převážnou část dna.
Jestli to pomůže konkrétně na ruduchu, to nezaručím, ale celkově to jistě prospěje. Podle fotky a údajů v prezentaci Tvoje akvárium moc růžovou budoucnost nemá.
Jen názor... stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2017 07:28 Muž bubak [1] Re: vaaclav
Tak v mým případě, je pravda, že se mi nedaří nastartovat rostlinky, bojuju s nima už delší dobu. Je to 14 dní co jsem předělal světlo z 1x54 na 2x54W a začal přidávat PMDD (nejmenší doporučené dávkování) a přijde mi, že začínají pomalu růst. Filtr mám externí a rampa po celé délce akva. Odkaluju po 2 týdnech, včera jsem poprvý čistil filtr.
A tenhle typ dlouhé ruduchy se mi objevil tak před týdnem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2017 23:44 Žena mysz [12] Re: vaaclav
Děkuju. :) V mém případě: dno by snad šlo, svítím cca oněch 10 hodin, rybka je jen jedna, krmí se střídmě, rostlin je snad dost (ne všechny jsou úplně super rychle rostoucí, ale až na výjimky celkem prosperují), voda měněna. Zkusím si ještě pohrát s filtrem, resp. s rampou (průtok je nastaven na minimum, ale akvárko je malé - v tomto ohledu je zajímavé, že stejný filtr je ve 12litrovém prckovi, kde žije třeba i bordelářka ampulárie, a tam zatím řasa nic).

Přemýšlím nad tím CO2 Vital, koupený už je... Jen se pořád trochu bojím ho tam aplikovat, akvárko má jen 20 litrů, abych to nepřehnala...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   01.04.2017 23:32 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: mysz
Tohle jsem si před lety napsal :-)
Tady je můj návod na to jak na ruduchu.
Kdysi jsem byl na přednášce p. Rataje ml. Podle jeho rad jsem se zařídil a něco doplnil a byl klid. Základní věc je mít dobré dno. Jemný křemičitý písek velikosti 1–3 mm (Dnes mám 0,6–2mm) který v octě nebublá, jestliže se povede ho sehnat, zkusil bych CO2 a dostatečné světlo. Zasadit 70% rychle rostoucích rostlin, časem se dá část vyměnit. Rybek přiměřeně nebo i miň. Vodu měnit každý týden 1/3. Svítit naplno maximálně tak 10 hodin. Parmička černopruhá dělá zázraky. Ruduchu moc nežere, ale zajistí, že se tolik tvořit nebude. Krmit málo a jednou nebo dvakrát týdně vůbec. Po dobu dovolené nesvěřit krmení nikomu jinému a rybám udělat půst, klidně čtrnáct dní i tři neděle, to vydrží. Filtr by měl přečerpat obsah nádrže tak 1 – 3 x za hodinu a výtok by neměl být moc prudký a do jednoho místa. Nejlepší je použít rozstřikovací rampu potopenou těsně pod hladinou. Když se tohle všechno povede, řasy zmizí a rostliny porostou, může se začít experimentovat (silnější světlo, hnojení, jiné rostliny atd.) Doufám, že jsem na nic nezapomněl. Není to ale otázka dnů ale měsíců.
Jinak také funguje žitná·sláma namočená v akváriu. Když budete trochu hledat tak na www.akva.sk to někdo úspěšně vyzkoušel. Částečně může pomoci aplikovat na postižená místa přípravky jako je například CO2Vital.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.04.2017 22:26 Žena mysz [12] Re: vaaclav
A dá se nějak obecně říct, co na ni zabírá? (Když už se neví, jak vzniká...) Nechci teď svůj dotaz moc konkretizovat ve vztahu k vlastnímu akva, protože aktuálně nemám změřené hodnoty atd., ale taky se mi zhruba po měsíci a půl od založení začala dělat - hlavně na listech, co jsou víc "u proudu" z rampy filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2017 20:43 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: bubak
Ruducha jsou o ní na internetu litanie proč se dělá ale zatím nikdo nezjistil. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2017 20:37 Muž bubak [1]
Fotka k příspěvku Ahoj, nevi nekdo co je to za rasu a jak se ji zbavit? Rozjela se mi po vsech rostlinkach...
Dekuju
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2017 18:22 Muž Fuchs [169] Re: Honzulka12
Honzo, je ti 12? Chápu tvoji přezdívku správně? Každopádně, předešlé komentáře jsou trefné. Opravdu to dno není moc vhodný. Akváriem se snažíme napodobit co možná nejvíce přírodu kterou si tímto způsobem snažíme přenést domů. To, že tam máš řasu je vlivem několika faktorů. Lepší bude když to založíš znovu a pořádně, nakup mnohem více rostlin a nové dno, nejlépe křemičitý písek. Založ akva, zasaď rostliny a hlavně pánové v klidu. Ten článek na který jsi dostal link si opravdu přečti, pokud to myslíš vážně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.03.2017 21:02 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Honzulka12
Urob to akvárium nanovo. Na dno daj niečo, čo je vhodnejšie a čo neobsahuje vápenec. Tie modré a bielé kamienky daj preč, žiaľ. Rovnako by som dal preč tie dekorácie. Stala si sa (určite nie si prvá ani posledná) obeťou ziskuchtivých predajcov.
Ak toto vykonáš, tak nechaj akvarium zabehnúť bez rybičiek aspoň 4 týždne.
Skús prečítať toto:
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   27.03.2017 20:27 Maq Re: Honzulka12
Přečetl jsem si ve Tvé prezentaci, co Ti napsal Driv3r a co bylo smazáno jako "urážka". Čili je třeba přizpůsobit slovník... pokusím se.
To dno je perfektní, přesně takové, po jakém krevetky odjakživa touží, akorát v přírodě ho často nemohou najít. Rostlin je právě tak akorát, ani málo ani moc, jen objem akvária k nim nepasuje... Výrobce to evidentně zvoral. Vápencové schránky mořských měkkýšů ve sladkovodním akváriu jsou projevem inovativního přístupu. Spolu s tyrkysovým štěrkem poskytují výmluvné poselství o transcedentálním přístupu k ekologické problematice. Rozpoznávám správně subtilně naznačený protest proti jarním mrazíkům?
Kritickou poznámku bych měl snad jen k teploměru; mohl by být tak o centimetr výš. Nebo níž... Těžko říct.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.03.2017 19:59 Acinonyx Re: Honzulka12
Problem je... ako to povedat... v celom tom akvariu. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2017 19:59 Muž ondralomnice [81] Re: Honzulka12
málo rostlin, né moc dobré dno ( spíše špatné) , mušle ven, doba svícení? a hlavně ty rostliny,
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2017 19:54 Honzulka12
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Behem dne se mi udelali rasy,kde je problem?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2017 17:31 Žena drvi [2894] Re: Maq
Jednalo se o komplet Juwel Rio 125, s vestavenym filtrem Juwel Bioflow 3 a s originalnimi naplnemi, bez uhli. Pridala jsem externi filtr Eheim Ecco Pro 200 a ruducha uplne zmizela. Vestaveny filtr jsem v nadrzi nechala, slouzi ted v podstate jako skimmer.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2017 16:54 Maq Re: drvi
A přes co jsi filtrovala?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2017 14:30 Žena drvi [2894] Re: silky
Těch příčin invaze ruduchy je většinou víc, na prvním místě zvýšené organické zněčištění. Takže filtraci spíše předimenzovat a hlavně opravdu důkladné odkalování s častými výměnami vody. Mě při takovéto invazi pomohlo (kromě posílení filtrace dalším přídatným filtrem) výměna 1/3 objemu akva ob den po dva týdny, pak postupně o den intervaly mezi čištěním prodlužovat až na týden.
Že máš přerybněno, to je zřejmé už na první pohled z fotek, živorodky jsou prostorově náročnější, protože jsou to větší producenti odpadu. A pokud tahle osádka zkrmí krmnou dávku až za 2 minuty, tak překrmuješ, to by při tvé frekvenci krmení muselo zmizet do 30 vteřin :-D . Spíš než rybky mořit tři dny hladem, doporučuji dávat mnohem menší dávku 1-2x denně - jen tolik, co sežerou ihned, tj. do těch 30 vteřin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2017 14:17 Muž Jarry [1433] Re: silky
To světlo bych určitě ubral, klidně na těch 8h. Ruducha je často více v místech, kde je větší proud, ale příčinu bych v tom nehledal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2017 13:14 Žena scorpiogirl [5] – jaka je to rasa?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Co je to za rasu? Diky
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2017 13:12 silky Re: silky
Diky vsem za rady, budu kombinovat vse s mirou.
Mimochodem - krmim tak jednou za 3 dny a osazenstvo to spase do 2 minut, tak bych rekl, ze prekrmovani se nekona.
Svetlo - pozice akva neni pravda idealni (odpoledni slunicko jede),pokud nezatahnu roletu. Umele svetlo tak 12 hodin denne, tzn. zkratit tak na 8 ?
Odkaluju prakticky s kazdou vymenou vody (snaha systemove postupovat po sekcich dna tak, aby co mesic bylo vsude odkaleno (mimo rostlinstvo).
Filtr podle me OK (posiloval jsem hned na zacatku o dalsi stupen), ale pri udrzbe / cisteni se mi stane, ze nejsem schopen ztlumit proudeni vice (pripada mi, zeje v akva poradny pruvan, coz ruduse evidentne taky svedci).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2017 11:52 Muž Jarry [1433] Re: silky
5 Neritin (šnek) by to mělo vycistit, ale chce to odstranit příčinu ruduchy, což je jak už zaznělo pravděpodobně důsledek přerybnění / nedostatečné filtrace. Mám s ruduchou velké zkušenosti v malém lowtech akváriu, mě pomohlo razantní snížení intenzity osvětlení v kombinaci s pořádným filtrem. Neritiny pak dokonale vyčistily celé akvárium, od té doby jsem tam ruduchu neviděl.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2017 00:04 Maq Re: silky
Nesol.
JirkaŠčovák napsal: Zkus stovku alespoň centimetrových okružáků
Že by okružáci pomohli s ruduchou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.03.2017 20:52 R Muž afc1886 [14655] Re: silky
Je to Ruducha a odpověděl jsi si sám.Máš tam moc rybek špindíru,tak budeš muset přidat na údržbě.Častější odkalování a hlavně výměna části vody je ten správný směr. Ještě si dej pozor na to,aby jsi zbytečně nepřekrmoval rybicky.net/forum/5522
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2017 20:47 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: silky
Zkus stovku alespoň centimetrových okružáků, ničím je nekrm a vydrž měsíc.

Ale pokud se ti nechce takto experimentovat, pak pinzeta a fyzická práce.
Možná obojí :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2017 20:42 silky – Co to je a jak se ji zbavit ?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Uz nejaky cas (cca 2 mesice) bojuji s touto potvorou (viz fotky).
- vymena 1/3 vody 1 x tydne (se lzickou soli)
- vymenena zarivka (SunGlo 15W)
- zpocatku to bylo jen na dne (odsavano), ale casem se rozlezlo a ted uz je vsude (listy, koren, kamen..)
- rybicky OK, platy se mnozi jak vztekle (takze asi trochu prerybneno, ale deti / manzelka jsou neoblomne, abych to resil po svem :)

Nejaky snek / rybicka co by to pozralo ?
Nebo drasticke reseni - zn. vsechno znova ?

Diky za rady
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2017 23:32 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Jurka
jo, jelení paroh je ta nejjednoduší řasa ... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.03.2017 22:35 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Jurka
To hore pod svetlom je "jelení paroh", typicky sa objavuje, keď je priveľa svetla, len na svetlých miestach. Svetlo však nie je jedinou podmienkou jej prosperity, tým chcem povedať, že niekto môže mať aj silnejšie svetlo a nebude ju mať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2017 21:51 Muž powery [250] Re: Jurka
ruducha
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2017 21:48 Jurka – světlé štětiny
Fotka k příspěvku Tuší někdo o jakou řasu se jedná a jak se jí zbavit? viz fotka. Nejedná se mi ani tak o zelené fleky na listech jako spíš o ty světlé štětiny.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2017 13:56 Acinonyx Re: Morticia
Na tej fotke je to blbo vidiet, ale ak je ta riasa hneda, tak to staci trochu oplachnut a zlezie to samo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.03.2017 13:38 Muž RST [16] Re: Morticia
Hypermangan nepomůže. Pokud máš v akváriu dobré podmínky a netvoří se ti v něm řasa, klidně bych ty rostlinky do nádrže dal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2017 13:33 Žena Morticia [118]
Fotka k příspěvku Mohu dát toto do akva? Dostala jsem dost zařasené... Koupel v hypermanganu?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2017 09:51 Žena Morticia [118] Re: romant
Dobrá, děkuji. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.03.2017 06:16 R Muž romant [27981] Re: Morticia
Vyčkal bych týden, jak se budou tvářit na to světlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2017 22:55 Žena Morticia [118] Re: romant
Fotka k příspěvku romant napsal: Tak dobrá, nekupuj si žádný kapkový test na NO3, měj na hladině plovoucí rostliny a podle (ne)prosperity poznáš, jak na tom s NO3 jsi. Jak budou nažloutlý, neduživý, nebudou se množit, je to jasný, máš tam toho NO3 skutečně málo.

Vracím se k tomuto příspěvku. Mám Pistie a začly "hnusnět",nažloutlé, rozpadající se listy. Je to "jen" málo světlem nebo může být problém i jinde? (Ode dneška svítím, juch!) ...pokud je to světlem, a mohou se vzpamatovat, za jak dlouho nohu čekat zlepšení?
..................
A mohu do akva založeného 19.1. dát Clintona, bude mít pro sebe řasy?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2017 21:14 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Kancik
voda bez dusičnanů a krmení mraženým (P) a je to hned :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.03.2017 14:44 R Muž romant [27981] Re: Kancik
Sinice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2017 14:36 Kancik Rasa?
Fotka k příspěvku Ahoj.Poradil by mi nekdo prosim co se mi to vytvorolo v akvariu 3 dny po vymene vody.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2017 08:34 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Iceman
Katión H+ je pre naše potreby "len protón". Takú chémiu, aby sme to museli rozlišovať, tu snáď neprevádzkujeme...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.03.2017 07:54 Muž Iceman [96] Re: Maq
Jen pro upřesnění, protony se nevylučují, urcitě v akvariu nestěpíš atomová jádra tone :-). Uvolňuje se kationt H+.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.03.2017 22:44 Maq Re: zervan
Jedna ku jedné je obecně doporučováno jako nejvhodnější. Ale právě čtu knížku, a tam píší, že vzhledem k tomu, že dusíku rostliny čerpají nejvíc (vyjma C a O je to 70-80% všech živin), tak se poměrem NH4+ vs. NO3- dá leccos ovlivnit. Ovšem to je knížka pro farmáře, ty kromě rýže vodní rostliny nezajímají. :-O

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [26] ...... 111 112

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121138x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3020-jaka-je-to-rasa?od=1251