Jaká je to řasa?
Na vetsi problemy si asi nezadelas,ale reseni sinic takzvanym "redfield ratiem"(uz jenom jeho dosazeni a udrzeni,pomoci presne-nepresnych testu,je slozite,jak si se tady taky jiste docetl)ti asi nepomuze,ale spatny smer v boji z rasama to neni!
Já si taky myslím že to bude sinice , tady na fóru jsem vyčetl , že bych měl zkusit změnit poměr mezi N a P a jelikož nepřidávám NO3 tak to zkusím , podle měření ( test od Rataje) mám ve vodě cca. 10mg/l (třetí den po výměně vody )doufám , že si nezadělám ještě na větší problém
Osobně bych to tipl na sinici (což mě jistě někteří opraví není řasa), no ale uvidíme co ještě budou mít za názor další.
Martin Honzejk
ještě jedno foto , jinak rostlinám se daří bublaj rostou jsou červené akorát TOTO...
Dobrý den , Ahoj, chci se zeptat zkušenějších , nevíte někdo co to je za řasu , je poměrně lechce stíratelná z listů , objeví se vždy tak 2-3 dny po výměně vody , vše co dělám v nádrži je v profilu .... byl bych moc vděčen , jsem z toho hotovej
Starší reakce
romant napsal: Ruducha - černá štětičková řasa, pod tímto pojmem bych to hledal.
No já bych neřekl, že se podle snímku jedná přímo o štětičkovou řasu - Ruduchu. Ta vypadá podstatně jinak. Ne každá černá řasa - pokud je tedy černá musí být štětičková řasa. Může to být i nějaký druh hnědé řasy, nebo i povlak nějakého druhu sinice.
Doporučoval bych hloubkové odkalení a častou výměnu minimálně 1/3 vody. Pomůže i omezení krmení ryb a nasazení Parmičky černopruhé.
Doporučuji ještě prohlédnout pod mikroskopem.
0 17.04.2012 23:24 milusblahus – černa řasa
Prosím vas,může mi někdo poradit jak se zbavim černé rasi?dostal sem kytky od kámoše a byli uz nakazeny,tak mi to napadlo všechny kytky,tak se chci zeptat jestli stim de něco udělat.díky za odpovědi .
Určitě souhlasím.
Stejně tak, jako je spousta druhů, tak je spousta faktorů který jsou výskyt té či oné sinice, řasy schopny ovlivnit. Já jsem se prozatím setkal pouze s těma, kterým pohyb vody moc nevoněl a přispíval k jejich eliminaci. Setkání s dalšíma druhama mě teprve čekají.
Ahoj. Já jsem v jednom případě zkusil dát přídavné čerpadlo v domnění, že to sinici neprospěje a bylo jí až běda, takže jsou opravdu různé druhy, což následně Vája a "jeho biologové" potvrzují.
Ruducha - černá štětičková řasa, pod tímto pojmem bych to hledal.
Poradí mi někdo co je to za černou řasu objevující se na některých roslinách?
Na listech se většinou nejdříve objeví po obvodě.Na dotek je pevná, nejde odstranit a povrch listu je drsný.
Osobně si myslím, že je to nějaká houba, či plíseň, nemám v této oblasti nikterak rozsáhlé znalosti, tak pouze vyslovuji svojí doměnku.
2 14.04.2012 12:07 Vája – RE: Tomas
Jasně, sinice tu jsou už nejméně tři miliardy let, za tu dobu se asi něco naučily.
Proto píšu, že to bylo universální dogma. A ejhle, ono to vždy prostě neplatí. No vývoj a evoluci člověk nezastaví.
Martin Honzejk
0 14.04.2012 12:01 Vája – RE: Tomas
Není to tak úplně nepravda. Jak uvádím, původně mi napsali to samé. Pro tento druh se zařazením Cyanophyceae - Oscillatoriales – Phormidium sp. to ovšem neplatí, pH s ní nehne. Foto přikládám.
Jak to tak čtu tak jsi právě popřel další dogma akvaristiky, a to že sinice nerostou při nízkém Ph. Navíc to máš vědecky ověřeno. Gratuluji.
Martin Honzejk
0 14.04.2012 11:46 Vája – RE: Romant
No, já úplně nezatemnil, ale když jsem se smířil s tím, že to budu muset předělat, přestal jsem úplně svítit. Zmizela, tak jsem zase rozsvítil s přesvědčením, že za pár dní je zpět. A to mi předtím psali z botanického ústavu, že většina sinic neroste pod pH 6,5. Takže jsem tam začal prát CO2 veden logickou úvahou, že to pomůže kytkám a ještě sníží pH. Ouha - bylo tam tolik sinice, jako nikdy předtím. V ústavu je to zaujalo, takže mi vzkázali, ať jim pošlu vzorek. A dozvěděl jsem se, že mám velmi přizpůsobivý, smrdutý a škodlivý druh, na který je každé pH krátké a CO2 jí bude spíše vyhovovat. Tak jsem rezignoval, dokonce ani neměním vodu, neodkaluji - zatím v pořádku. Teď jsem velmi obezřetně začal přidávat CO2. Uvidíme. Zatím dobrý a hezký.
Souhlas, ono pověstné "skákání po barvách" většinou vede k přesně opačnému efektu a to, že se daný problém ještě prohlubuje. Je to o uvědomění si toho, co člověk v daný nádrži za poslední dobu změnil, poupravil, přenastavil, tak aby se dala ta příčina lépe vyhodnotit. Nikdy to není, ze dne na den, ale je to takovej plíživej proces a až ona pověstná poslední kapka může cosi způstit. Alespoň se nenudíme a nutí nás to popřemýšlet, tedy toho kdo popřemýšlet chce. Komu se nechce, tak akvárko zatemní a má tzv. po problému, jenomže všeho dočasu, za nějakou dobu je problém opět na scéně.
0 14.04.2012 11:26 Vája – RE: Romant
Přesně tak, v mém případě sinice zmizela, doufám, teprve tehdy, když jsem se přestal snažit a vrátil vše do původního stavu!! Chci tím říci, že asi není nejšťastnější bojovat s nimi střídáním jedné metody za druhou. Možná, že časté střídání parametrů může být přesně to, co jí vyhovuje.
Jasně, stejně tak není řasa, jako řasa, co v jednom akváriu vyhovuje, nemusí v druhém té samé vyhovovat. Je to o více faktorech který to jsou schopny ovlivnit.
3 14.04.2012 11:12 Vája – RE: Romant
Nepolemizuji, jen říkám, že jsem měl druh sinice / respektive, samozřejmě, pořád mám /, které proud nesmírně vyhovoval. U některých druhů je to tak, vím to. Nechal jsem si ji určit v botanickém ústavu. Blbý totiž je, že není sinice jako sinice.
Mě se tedy při boji nejen se sinicí vždy osvědčilo vodu v akváriu více rozpohybovat.
O prospěšnosti proudění vody jistě netřeba polemizovat a nemusí se to vůbec týkat sinic.
4 14.04.2012 10:57 Vája – pohyb vody
Pohyb vody nemají sinice rády? Haha, jak které.
Myslim, že voda se hejbe pěkně. Je to přecejen malá nádržka. Jen když se zasviní mřížka filtru bordelem, tak to málo saje a tudíž i míň vytlačuje. Zaměřuju se teď na to čištění mřížky max obden.
Jak se Ti pohybuje voda v akváriu? Pohyb vody sinice nemají rádi, třeba jedna z jednodušších možností, jak s ní bojovat. Neříkám, že to pomůže, protože těch faktorů, který to jsou schopný ovlivnit je vždycky více. Mrkni se do vlákna o sinicích
rybicky.net/forum/4641 romant napsal: Už máš odtemněno? S tím odkalováním bych byl opatrnější a prováděl to stylem velmi lehkého polechtání dna odkalovačem za účelem sběru těch sinic.
Odsával jsem to teď hodně malou hadičkou s obrácenou injekční stříkačkou na konci, takže žádná drsňárna. Většinu tej sinice a volných vláken chytá mřížka filtru. Pořád mám zatemněno.
vies mne sa to páči tak ako v prirode, ked pozeram na youtube zabery priamo z jazier, tak tam je to naozaj rozmanite, ci uz viac druhov kamena nahadzaneho cez seba, po vselijake "ruduchy" a ja neviem co este..
na druhej strane zase nepisem ze by mal mat clovek z akva "smetisko" ale mne sa moc nepacia nalinkovane akvaria, "sterilne" preto som sa pytal ci nema vplyv taka žaburina napriklad na osadku alebo na kavlitu vody.. ps: vymena vody pravidelne, odkalovanie samozrejmost. akurat som doteraz riasu nejako neriesil.. a teraz ked tak na to pozeram, naozaj to vyzera ako pazucha (podpaží)
Pokud ta řasa nevadí ani Tobě, ani osádce, tak proč se tím trápit. Třeba se časem rozroste, nebo naopak ustoupí, to bude vždycky záležet na daným prostředí a podmínkách v tom daným akváriu.
a ak by som tu uz nebol tak do posty.. dik
ahojte, jednu jedinu otazocku mam.. mam v akva riasu, aj dva druhy, jednu zelenu jemnu ktora sa mi paci a jednu hnedu.. aj ta sa mi paci, su to take dlhe chlpy ako ohanbie aziatky, a teraz otazka.. musim ju dat prec aby neskodila "vode a rybkam" alebo si ju tam s kludnym svedomim mozem nechat..? a ano cital som po celom nete, len co odpoved to iny nazor.. dakujem, objem akva 180L, 5ks leleup, 6ks julidochromis, 2 ks prisavnik.. este raz dik
Už máš odtemněno? S tím odkalováním bych byl opatrnější a prováděl to stylem velmi lehkého polechtání dna odkalovačem za účelem sběru těch sinic.
Už to vypadá o něco líp, ale dneska jsem našel mrtvýho jednoho pancéřníčka. Ale to s tim asi nebude mít souvislost. Nevim. Opět jsem dneska odkalil a vytahal z filtru bordel.
0 10.04.2012 19:15 - Filtrácia a baktérie v tomto prípade musia ísť na 100%
O.K. Odstraňovat a narušovat, to ano, ale zbytečně neotravovat nitrifikační bakterie, to si rozumíme.
Čištěním filtru jsem myslel hlavně vytahání toho slizu z mřížek filtru, protože to se rychle ucpe tou srajdou a pak to nesaje. Znovuzakládat se nechystám. Nechám to takto zakryté několik dní a uvidíme. Dnes vyměním opět část vody.
Páni. Myslím, že sa budeš zmieriť so znovuzakladaním
Souhlas filtr nečisti. Tady bude nitrifikace jediné co to akvárko možná udrží na živu.
Martin Honzejk
Filtr bych v této fázi nečistil, může se hodit každá bakterie.
Tak jsem zvědav na další průběh. Dneska jsem odkalil, vyměnil skoro polovinu vody. Tu slizkou srajdu jsem vybral co šlo. Rukama, sítkem a žiletkou seškrabal ze skel. Zhasnul jsem světlo, hodil na to hadr a zapnul vzduchování. Dal jsem i trošku kyseliny na snížení pH. (naše voda má vysoké) Zejtra vyčistim filtr a vyměnim opět část vody. Dávám ještě jednu fotku jak to včera vypadalo.
Je to Vlaknita rasa zelena nebo sinice?
Jak jsem psal, je to dlouhodobější problém. Jen teď jsem udělal fotky po dvou týdnech co jsem byl mimo, aby bylo dobře patrné jak to vypadá. Zkoušel jsem zkrátit dobu svitu, ale nepomohlo to. Řasobijec taky nic. Takže radíte zatemnit, odstranit co se dá a co nejčastěji měnit část vody jo?
Proč se nepodíváte do prezentace toho akvária? Zjistil byste, že jde o setrvalý stav, jen "intenzita" problémů se mění.
A čeho chcete dosáhnout týdenním zatemněním bez dalších opatření?
...Čo to za rastlinka Ti tam tak pekne kvitne?
To je "tapetová" rostlinka.
Jo to je pravda, ale právě tohle asi pomohlo spustit tu katastrofu jinak by asi nebyl tak bujný průběh.
Martin Honzejk
No, já si spíš myslím, že to bude vleklejší záležitost, než jenom ta dvoutýdenní zanedbaná údržba. Fungující akvárko dvoutýdenní výpadek ve šlechtění ani nepozná.
No tady je příčina jasná dva týdny bez jakékoli údržby, to bych se divil kdyby byl problém jinde.
Martin Honzejk
Tak nějak jak píše kolega to bude. Při tom zatemňování, čímž se odstraňuje následek, ale ne příčina, to rozhodně nechce zapomenout na intenzivní vzduchování.
Přidat reakci
1 ...... [83] ...... 112
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121511x