Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaká je to řasa?

 

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 19 Přejít na další stránku   1  
Jaká je to řasa?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2018 11:57 Muž muťa [554] - RostlinyRe: Maq
Ale poměr mezi P:N by měl být, ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2018 11:22 Maq Re: muťa
Neboj se vysadit fosfor. Fosfor nemusí být měřitelný, v dobře prokysličené vodě by vlastně ani měřitelný být neměl, všechen by měl být adsorbovaný ve dně.
Tam si ho rostliny najdou, řasy a sinice to budou mít těžší.
Je to jen návrh, nemusí to fungovat. Sinice je potvora záhadná a odolná. A mimochodem, umí si udělat zásoby fosforu až na dvacet generací. Takže i pokud by to byl ten správný zásah, zabere to až po čase - snad týdny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2018 10:33 Muž muťa [554] - Rostliny – Řasy a sinice
Potřeboval bych prosím poradit. Nedaří se mi najít tu rovnováhu mezi svícením a živinami, aby se netvořila řasa. Tvoří se mi chomáče zelené, které jdou namotávat špejlí, no a poslední dobou se objevuje sinice.
Veškeré údaje mám v prezentaci a aktuální. Mohli byste se podívat a poradit co dělám blbě? Ke hnojení používám KNO3, CaNO3, KH2PO4 a Plantex.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2018 16:04 Žena BíláVrána [9] – Zařasený anubias hastifolia
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, jdu si pro radu. Na anubiasu hastifolia mám řasy. Na největším listu (ten na první fotce) byly patrné relativně brzy, teď jich zase trochu přibylo. Zvláštní je, že jinde nejsou - jen na této rostlině. Pro srovnání přikládám foto druhého anubiasu, který je vedle tohoto na kořenu (viz foto nádrže v prezentaci). Jsou v nádrži zhruba stejně dlouho. Nemyslím si tedy, že by to byl globální problém, když jsou řasy už asi měsíc jen na jedné rostlině (i když možné je všechno). Jinak tento anubias, zdá se, nestrádá - má poupě a roste mu nový list.
Jak se těch řas efektivně zbavit, aniž by došlo k poškození rostliny nebo rozšíření na jiné? Raději bych to řešila nějakou přírodní cestou, klidně nějakým živočichem (krevetky, SAE, ... - ale nejsem si jistá, zda by to vzhledem k okolnostem bylo ok) než chemicky. Jedná se o nádrž Tropica z prezentace - 25/26 stupňů Celsia, pH 6,4, měkká voda. Údržba cca jednou týdně, do filtru nesahám, pokud to není nutné.
Neritina očistila jeden list, ale dál nepokračovala - celou dobu u toho vypadala, že spadne (rostlina cca 20 cm vysoká) - asi se necítila úplně komfortně. Střídaji se na něm okružáci a levatky, ale samozřejmě bez progresu. V akváriu jsou dva čichavci broskvoví a do budoucna budou modré neonky.

Předem díky za rady!
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.05.2018 00:35 Maq Re: Pasr
Hácl je slang pro HCl, tedy kyselinu chlorovodíkovou, neboli solnou.
Nesnižuje tvrdost, ale pH.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2018 22:01 Muž Pasr [8] Re: Maq
Děkuji za tak podrobné vysvětlení. O té reverzní osmóze jsem už přemýšlel, pač fakt tady ta voda v Brně je strašně tvrdá a myslím si, že i proto se mi nedaří pěstovat náročnější druhy kytek. Můžeš mi prosím ještě vysvětlit to snižování tvrdosti "háclem"?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2018 20:25 Maq Re: Pasr
Zajímavá situace. Zkusím se nad ní zamyslet, když tak mě opravte:
Především, máš podle všeho brněnskou velmi tvrdou vodu se spoustou uhličitanů.
Když tam nafoukáš CO2, klesne pH a uhličitany se začnou měnit na hydrogenuhličitany. Tím se CO2 spotřebuje a rostliny si musejí pomoct biogenním odvápněním.
Další dávkou CO2 rozpustíš ty krystaly kalcitu z BO, čímž se CO2 spotřebuje, a rostliny si zase vezmou CO2 z hydrogenuhličitanů jejich přeměnou na uhličitany - čili BO.
Samozřejmě to nedáváš v dávkách, takže oba procesy probíhají souběžně. Je to v rovnováze a bez nějaké změny se toho nezbavíš.
Jakou změnu? Nejlepší by bylo pořídit si reverzní osmózu. (Všichni Brňáci by to měli mít.)
Anebo opatrně okyselit vodu něčím jiným, než CO2. Tedy asi háclem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2018 19:28 Muž Pasr [8] Re: romant
Co2 přidávám, mám tedy zkusit více sytit CO a zkrátit dobu svícení?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.05.2018 11:55 R Muž romant [27987] Re: Pasr
Přesně tak, hnědá slouží jako podklad a BO se už ukazuje v plné "kráse". Pokud se nepřidává CO2 tzv. z venku lze to ladit délkou osvitu, tedy jeho zkracováním.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2018 11:33 Muž Pasr [8] – Hnědá řasa+BO??
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, můžete mi prosím poradit, s čím mám tu čest? V akváriu jsem nic neměnil.. údržba, hnojení, svícení, rybky.. vše jak v prezentaci.. Díky moc
 
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.05.2018 13:05 Maq Re: petulka
petulka napsala: uz jsem tady napsala ze nerozumim chemii a proste tam nic sypat nebudu zadne NO3
(1) CO2 není o nic míň "chemie" než NO3.
(2) Jakmile přidáváš CO2, už jsi v tom. Rostliny (i řasy) CO2 velmi potřebují, lépe s ním rostou, ale tím současně potřebují víc i ostatních živin. Nebo "chemie", jak Ty říkáš. Když jsou tzv. faktory růstu, tedy světlo, CO2 a všechny jednotlivé živiny v nerovnováze, výsledek je vždycky špatný. Zpravidla mj. rostou řasy, rostlinám se nedaří, rybám nakonec taky ne.
(3) Je tedy opravdu pošetilé dávat CO2 a bránit se elementárnímu porozumění "chemie". To nemůže skončit jinak než špatně. Naopak "low-tech" akvárium, tedy bez CO2 a se slabším světlem, při troše štěstí, šikovnosti a s určitými omezeními, bez "chemie" provozovat lze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 22:25 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: NHKG
Nepletiem, len nemám potrebu pátrať po konkrétnom zložení jednotlivých hnojív (a v tej zátvorke ušlo "napr.") Avšak, iný pomer môže znamenať i 0...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 22:10 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: slavko
slavko napsal:

Všetky hnojivá obsahujú viac-menej to isté (dusík, draslík a fosfor -- NPK) + nejaké mikro, len v iných pomeroch a koncentráciách (a za rôznu cenu), takže je to rovnaká chémia. Vari lákavý obal a intenzívny marketing znižujú rizikovosť?

Akvarijní hnojiva dusík a fosfor většinou neobsahují! Většinou jen draslík, železo a mikroprvky. V běžném akváriu máme přebytek dusíku a fosforu z krmiva. Do rostlinných se musí přidávat dusík a fosfor samostatně a měřit, aby byly ve správném poměru ještě s draslíkem. Nepleteš si to s hnojivy pro suchozemské kytky? Ty jsou většinou NPK + FE + mikroprvky a liší se jen poměrem podle druhu rostliny, pro jakou jsou určené.

EDIT: Petulko, musíš zkoušet, co zabere. Třeba o sinici se píše, že ji způsobuje nadbytek fosforu a mi pomohlo naopak fosfor ještě přidat. Samozřejmě přidávat NO3 pokud ho neměříš je riskantní. Jeho nadbytek škodí rybám. Takže zkus to se světlem a CO2 a pokud nepomůže, kup si test na NO3 (dobré dělá Sera a JBL) a snaž se NO3 držet na cca 10mg/l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.05.2018 22:06 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: petulka
petulka napsala: To bych si netroufla tam neco takhle sypat nerozumim chemii.
To je síce chválihodné (tá opatrnosť), ale kde potom beriete odvahu tam niečo liať?

Všetky hnojivá obsahujú viac-menej to isté (dusík, draslík a fosfor -- NPK) + nejaké mikro, len v iných pomeroch a koncentráciách (a za rôznu cenu), takže je to rovnaká chémia. Vari lákavý obal a intenzívny marketing znižujú rizikovosť?

Ak si to namiešate sama, môžete dodať len to a práve toľko, čo akva potrebuje. Alebo očakávate, že nejaký výrobca namieša hnojivo práve Vám (teda Vášmu akva) na mieru?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 20:58 Muž martmart [106] Re: petulka
www.rostlinna-akvaria.cz/…

Pokud se nehodlas ridit radou, nepokladej dotaz.. proc mas brat cas cloveku, ktereho ani neznas a on je ochoten ti nezistne radit..

Edit: internet mas, tak si aspon do psich kulek precti neco o no3..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.05.2018 20:55 Žena petulka [11] Re: martmart
A ja zas nerozumim tobe jako co jsem podle tebe udelala spatne. Kdyz vsude ctu ze na jeleni paroh se nema moc svitit a ma se pridat co2. Jako uz jsem tady napsala ze nerozumim chemii a proste tam nic sypat nebudu zadne NO3 pac ani NEVIM NO3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.05.2018 20:34 Muž martmart [106] Re: petulka
Tak to si udelala uplne spatne...
Proc zadas radu, dostaneš odpoved a udelas v podstate opak.. nechapu tyhle myslenkove pochody..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 20:31 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: petulka
Pořiď si nějaké testy aspoň NO3, PH a KH. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 19:40 Žena petulka [11] Re: vaaclav
Ale v tom Akvafloru to snad je? To bych si netroufla tam neco takhle sypat nerozumim chemii. Ubrala jsem svetla a pridala co2 a trochu hbojiva a min krmim snad to zabere a v patek vymenim vodu jeleni paroh? Musim si o to precist
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 18:21 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: petulka
V drogerii sanytr na nakládání masa před uzením. Je to KNO3 ale je pouze v potravinářské kvalitě s nějakou nerozpustnou příměsí. Používal jsem ho roky, nebo je součástí PMDD. Většina hnojiv obsahuje jen draslík a stopové prvky a dusík + fosfor v tom chybí. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 18:09 Žena petulka [11] Re: vaaclav
Diky Vaaclave a to no3 sezenu kde? Hnojim jbl ferropol a akvaflor a obcas v30 dennerle ale nevim delam to pri vymene vody. Mam 110 l a k tomu dost svetla ale ove zarovky nejsou zaple.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 18:05 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: petulka
Klasický jelení paroh. Předpokládám že je to rybicky.net/nadrze/28200 měla by jsi si doplnit třetí rozměr u obsahu akvária aby byly vidět litry. Jinak si myslím že máš zřejmě málo NO3. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 18:00 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: pfofino
Asi bych se snažil co nejvíce řasu odstranit (namotávat na špejli) a snížit na čas intenzitu světla nebo její dobu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 17:54 Žena petulka [11]
Fotka k příspěvku Ahoj lidi mam tuhle rasu a nevim co s ni je to nedostatkem co2 nebo cim?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.05.2018 12:36 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: lucie.aqua
Je to sinice. Najdi si příslušné téma a tam je spousta řešení. rybicky.net/forum/9608-rasy-a-sinice :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 12:06 Muž pfofino [0] Re: afc1886
Fotka k příspěvku Tady je lepší fotka řasy, kterou mám na anubiasu a všude kolem. Poraďte co s ní mám dělat.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 12:01 Žena lucie.aqua [511] – Zelený povlak na hladině
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím akvaristy, potřebovala bych poradit. S prodlužujícím se dnem se mi v akváriu každoročně objevuje zelený povlak na hladině. Jako slepá hladina, ale zelená. Objeví se pozvolna na jaře a s podzimem sama vymizí. Pozoruji to už minimálně třetí rok. Nic není v akváriu jinak - vše probíhá pořád stejně, výměny vody, péče o předfiltr i filtr, krmení, nehnojím. Má s tím někdo zkušenost? Popř. radu, co s tím?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2018 20:18 R Muž afc1886 [14682] Re: pfofino
Povlak na kořenu neřeš, to je u nově vložených kořenů do akvária normální. Tak jako přišel, tak zase odejde, ale okružáci by ti s tím pomohli a ještě by si na tom pochutnali. Tady je toho spoustu rybicky.net/forum/12460-koren-problem
EDIT- To na tom anubiasu špatně vidím, jestli tak zkus lepší fotku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2018 19:48 Muž daren [408] Re: pfofino
Ja bych rekl, ze to co ti tam roste spada do kapitoly '7.Organismy připomínající řasy' v clanku, na ktery vede odkaz primo dole pod touto diskuzi. Koukni tam, je to jeden odstavec. A rovnou mrkni co tam je za ostatni kapitoly, casem byvaji k uzitku i nektere ostatni, skoro pokazde clovek vypestuje i neco co tak uplne nechtel :)

(rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2018 19:22 Muž pfofino [0] – Jaká je to prosím řasa
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj,

u nově založeného akvária se mi na kořenech objevil takový bílý povlak nevíte co to je a jak se toho zbavit? Pak se mi ještě na listech anubiasu objevila řasa o jakou řasu se prosím jedná?

Předem děkuji za odpovědi
 
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.03.2018 19:58 Tomas – plíseň na rostlinách?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý večer všem. Prosím o radu, zda se jedná o černou řasu na rostlinách, anebo prosím o identifikaci a jak ji odstranit. Začalo to černo-šedými chomáčky na Anubiasu (rostlo to ze stonku) a ted to pozvolna přechází snad na všechny rostliny :( obávám se co s tím. Mám akvárium 180l. Svítím 8hod (LED), akvárium mám cca 2 měsíce nově založené. Doteď bylo vše ok. Vodu měním pravidelně 1x týdně asi 1/4-1/3 obsahu. Přidávám foto..
EDIT- Moje prezentace rybicky.net/nadrze/28629
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2018 22:57 Muž Kubaa [718] Re: Maq
Podlé té stránky je to vždy nedostatek něčeho, co ti obratem prodají... A kdyby řasy rostly z nedostatku CO2, tak sytiči řasy neznají. Protože obvykle sytí na zcela nepřirozeně vysoké koncentrace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2018 22:56 Muž rybovlaz [0] Re: Maq
No abych pravdzu řekl tak v tomto akva sem řasu nikdy neměl, Až teď . přitom vše úplně stejné, Udržba, vybavení, Rostliny... coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2018 22:50 Maq Re: rybovlaz
Nemusíš se k tomu stavět tak defenzívně.
Popravdě, já těm různým návodům na řasy věřím čím dál míň. Taková nebo onaká řasa se občas objeví, a hrozně rádi bychom k tomu řekli/napsali něco chytrého... ale houby, příště se objeví ta samá za úplně jiných podmínek a nikdo neví přesně proč.
Se mně zdá. stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2018 22:41 Muž rybovlaz [0]
No, Filtr mám na plno, Napadlo mě, jestli spíš neubrat. Pravidelná udržba ? To dělám každý týden, A poctivě !živiny jo ? Nedostatek ? řasa se dělá, Pokud je živin víc, bych řekl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2018 16:55 Maq Re: JirkaŠčobák
Jirko, a Ty pozoruješ výskyt téhle řasy za citovaných podmínek? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.03.2018 14:29 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: rybovlaz
Je to vláknitá řasa. Namotávej a zkus do toho pustit co největší proud vody z filtru. Možná že ti nezbude než mech ostříhat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.03.2018 13:48 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: rybovlaz
Rhizoclonium: www.vitaplant.cz/…
"Nedostatek CO2, špatná nebo žádná cirkulace vody či nedostatek živin. Obecně se vyskytuje v akváriích, kde není dodržována pravidelná údržba."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2018 12:43 R Muž Anthrax [4762] Re: rybovlaz
Tak tam máš asi moc živin a málo rostlin, rychlerostoucích rostlin ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2018 12:30 Muž rybovlaz [0] Re: Anthrax
Právě že ho mám na čtvrtku puštěný, A Svítím tak 7 hodin max.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2018 12:22 R Muž Anthrax [4762] Re: rybovlaz
Jak dlouho svítíš? A ten chihiros máš ztlumený nebo jede naplno?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2018 12:18 Muž rybovlaz [0]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Nazdar chlapy, Včera ste to tu řešili. Mám na mechu takovou řasu, Vypadá jako pavučinka, Ldyž jí vytahuju je to takový zelený sliz. Rání to vytahám, večer můžu zase. Nějaká rada, jak na ní ?
sad
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2018 12:03 Muž rybovlaz [0]
Nazdar chlapy, Včera ste to tu řešili. Mám na mechu takovou řasu, Vypadá jako pavučinka, Ldyž jí vytahuju je to takový zelený sliz. Rání to vytahám, večer můžu zase. Nějaká rada, jak na ní ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.03.2018 13:48 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Vaclav315
Nevím, co je zelený vlas, ale pokud myslíš žabí vlas, tak to je něco jiné, než Rhizoclonium.
Jak jsem napsal, odsávej tenkou hadičkou od vzduchování, současně s tím měň 10% vody. Obden, dokud to budeš mít.
Rhizoclonium se objevuje většinou v nově založených nebo upgradeovaných akváriích.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2018 12:31 Vaclav315 Re: JirkaŠčobák
No jo ale Rhizoclonium je zelený vlas ne? Toto je bílé
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2018 12:24 Vaclav315 Re: JirkaŠčobák
Jojo je to takové kluzké. Otázka jak se toho zbavit nebo co vyndat. Nebo jestli je to tím, že je to čerstvě založené akva :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2018 12:16 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Vaclav315
Takové na dotyk kluzké pavučiny, že ano?
Řasu Cladophora mám 15 let, už dávno ne jako kouli rybicky.net/fotogalerie.php…
Rhizoclonium se mi objevilo několikrát, ale v mém případě ne v akváriích s Cladophorou. Napoprvé jsem taky hledal, jak se jmenuje rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2018 12:08 Vaclav315 Re: Vaclav315
Z tý koule to nejde ale z té rostliny na dnu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2018 12:07 Vaclav315 Re: JirkaŠčobák
Mám tam druhou za poslední týden ale vždycky jen jedna takhle vyjede
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2018 12:07 R Muž ctibum [6908] Re: Vaclav315
Prostě to vyndej a připrav se na to, že se to asi zase objeví, a / nebo něco jinýho :) Máš to akvárko čerstvý, tak nepanikař, až si to sedne, tak to (třeba) zmizí samo...

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [19] ...... 111 112

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121139x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3020-jaka-je-to-rasa?od=901