Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaká je to řasa?

 

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 17 Přejít na další stránku   1  
Jaká je to řasa?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.10.2018 20:27 Maq Re: vaclav
Taky mě to zajímá a taky jsem amatér. Prý jen menšina bakterií vytváří spory. Ale dočetl jsem se, že ve sladkovodním prostředí je běžně 90% bakterií přítomno v metabolicky inaktivním stavu a čekají na svoji příležitost.
Kromě toho je tu ještě jedna úvaha - šíření bakterií v prostoru. Jak víme, bakterie se rychle objeví kdekoli, kde je pro ně něco k žrádlu. Lítají ve vzduchu. Kdyby nedokázaly nějakým způsobem přežít periodu s nevyhovujícími podmínkami, nebylo by to možné.
Přitom bakterie ve vhodných podmínkách běžně zdvojnásobují svůj počet během pár hodin. Žijí jen krátce. Z toho mi taky vychází, že asi umějí přepnout na jiný režim, kdy jen čekají a žijí déle.
Dýchání - respirace je proces, jímž organismus získává energii z toho, co sežral. Když je neaktivní, tedy nežere a nic nedělá, může se respirace snížit. U bakterií asi velmi výrazně snížit nebo úplně zastavit (bakterie běžně přežívají např. zamrzlé v ledu).
Takže, pokud jde o nitrifikační bakterie, to opravdu nevím. Ale obecně, myslím že skladování některých bakterií "v prášku" je asi možné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2018 17:23 - Re: vaclav
Používam Pure pond black balls.Zrejme teda ide o tie druhé. :-)
Fe nemerateľné Sera test
pH 6-6,2 JBL test
Voda na pohľad číra ,nič tam nelieta.
Možno by som mal častejšie ako raz týždenne vysávať filter alebo pôjdu červené ancíky preč.
Keď porovnám nádrž s roduchou a nádrže bez nej:
pomaly rastúce anubiasy + salvinia vs ceratophyllum
substrát rovnaký
filtrácia rovnaká
osvetlenie rovnaké
starostlivosť rovnaká
mäkká voda vs stredne tvrdá voda(no mám i nádrž s mizerne málo anubiasmy,kde sú ostriežiky v mäkkej vode a roduchu tam nemám)

Ja riasy akéhokoľvek druhu beriem ako súčasť biotopu či ekosystému.Snažím sa pochopiť a dopátrať prečo práve v tom konkrétnom akvárku.Už som sa zmieril s faktom,že je tam. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2018 16:53 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Prašan
Nitrifikačné baktérie pridávam,tak aby mali čas rozkladať odpad. Tak tohle téma by mě hodně zajímalo protože pořád slyším že zrovna tyhle bakterie bez přísunu kyslíku po pár hodinách hynou a ty je když to přeženu je máš instantní v prášku. Nejsem přes tyhle breberky moc zběhlý ale množí se dělením nebo pučením a podobně. U filtrů do rybníčků a jezírek se mluví o něčem podobném ale už o anaerobních bakteriích. Takže kdo lže a kdo má pravdu? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2018 16:38 - Re: Maq
Možno sa odhodlám a spustím tam jednu malú fľašu CO2,ktorá mi leží teraz ladom.Pomeriam pH - nerád by som CO2-kou stlačil pri mäkkej vode tieto parametre do extrému a odfajčil si ryby.Sledovať ich celodenne pri práci nestíham.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2018 16:32 - Re: MichalV
Problém je v tom ako som písal,mám dalších 7 nádrží ktoré fungujú pri rovnakých podmienkach i filtrácii a tam s riasou problémy nemám.Dokonca i v inej nádrži je rovnaký substrát,kde riasa nie je.
Okysličená je nádrž až až,okrem iného by som vyhnal i to málo CO2 čo vo vode je.Takže zrejme to prídavné čerpadlo nič neporieši.Prúdenie resp.silu prúdenia regulovať viem.
V konkrétnej nádrži ako v jedinej spomenutej je okrem páru skalárov niekoľko ancíkov.Síce nerád ale trocha by som hodil problém s roduchou na nich.Vieme ako vedia tieto ryby našpiniť. :-)
Napadá ma,skúsiť spomaliť prietok filtrom.Nitrifikačné baktérie pridávam,tak aby mali čas rozkladať odpad.
No v druhej nádrži mám ešte viac rýb(platy a skaláre),problém s roduchou tam nie je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2018 16:16 - Re: Maq
CO2 zaberá i na roduchu,odskúšané pred rokmi v inej nádrži.Onoho času som skúšal i glutaraldehyd,zaberá ale pri tak masívnom rozšírení roduchy by som toho musel do akvárka liať na litre.Čo teda nechcem.Fosforu mám v nádrži až až.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2018 12:33 Muž MichalV [327] Re: Prašan
Ja si nemyslím, že zníženie PO4 bude mať na čiernu štetinovú riasu vplyv (jej zníženie). Podla mňa sa živí viac organickým znečistením ako anorganickými živinami (NO3, PO4). Vzhľadom na výdatné kŕmnenie by som príčinu hľadal v nedostatočnej filtrácii. Akoby sa hromadili organické rozpustné látky, ktoré čakajú na premenu na anorganické živiny. Ja viem že HMF je v tomto podľa teórie stavaný na piedestál, ale možno niektorým kolóniam baktérii nevyhovuje pri takej záťaži. Možno doplnenie blbého "honiča vody", ktorý bude privzdušnovať a v ktorom bude prúdenie cez hmotu podstatne rýchlejšie túto medzeru zaplní.
Ešte by som venoval pozornosť frakcii substrátu. Nespôsobuje zapadaniu krmiva a detritu, čo môže spôsobovať neúplnú dekompozíciu org. látok?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2018 09:14 Maq Re: NHKG
NHKG napsal: Na sinici fosfor trochu funguje, ale musíš ho přidat!
Souhlas. I to jsem jednou zažil. Objevila se mi trocha sinice současně s "fosforečnanovou" řasou. Přidání fosforu pomohlo na obě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.10.2018 09:07 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Maq
Prašan ale bojuje s ruduchou... U mě na ní pomohla jedině uprava proudění vody v akváriu kombinovaná s častější výměnou vody. Ale tato řasa je zvláštní. Jak se ji přestane dařit, vymizí úplně.
Na sinici fosfor trochu funguje, ale musíš ho přidat!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2018 08:52 Maq Re: Prašan
Toto jsou výsledky jedné studie, jak potlačit sinice:
(1) Přidání plynného CO2: +
(2) Přidání dusíku, tedy zvýšení poměru N:P: 0
(3) Přidání CO2 a dusíku současně: +++
(4) Přidání dusíku za současného udržování pH háclem v rozsahu 5.5-7.5: ++
Studie to byla ekologická, i když v laboratorních podmínkách. Tzn. že se tam počítalo s tím, že sinicí je tolik, že vyženou pH až k 8.5 a výš.

Já mám teď za sebou půlroční válku s invazí sinice, a zabralo mi (dokonale) po všech možných pokusech až snížení pH na 5.5. Ale odezva není okamžitá, musí se pár týdnů vydržet.
Naopak mi nefungovalo snížení fosforu (adsorpcí na Fe) bez současného snížení pH. Domnívám se, že jak už tam jednou sinice jsou, tak se vyrovnají i s tím nedostatkem fosforu, resp. zvýšením poměru N:P.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2018 22:46 - Re: MichalV
Filtrácia Hamburská plošná - celý bok akvária.Detritu na dne moc nie je(nízky substrát),zväčša všetko požere filter.Občasné odkalenie filtra z povrchu.Rovnaké filtre v dalších 7 akváriách - tam problém žiaden.
Kŕmim dosť a rôzne.Artémiu obmedzujem hlavne v tomto akvárku pre vyšší podiel fosforu.
Často mrazené krmivá a sušené.(zmes asi 7-9 druhov)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2018 20:20 Muž MichalV [327] Re: Prašan
Nestava sa ti, ze filter/vzduchovanie ti viri detrit po akva? Mas dostatocne velky filter? Cim krmis?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2018 18:47 -
Jedno akvárium mám plné roduchy,skalárom to zrejme nevadí - vytierajú sa čo 2 týždne.Výmeny vody pravidelne raz týždenne.Mal som tam len niekoľko veľkých anubiasov.Neskôr som pre vysoké hodnoty fosforu pridal asi do polovice hladiny Salviniu.Zrejme su vyššie i hodnoty dusičnanov(ešte som nemal čas pomerať) CO2 tam nepridávam.
Otázka je: Pomôže mi aspoň čiastočne zníženie fosforu napr.JBL PhosEX proti tejto riase.Včera som pokusne začal dávkovať.
Látky ako glutaraldehyd tam používať nechcem.
Má niekto dáky nápad?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   10.10.2018 06:28 Muž Jarry [1437] Re: PeCh
Také bych určitě ubral na světle, max 8h denně, intenzitu bych také snížil. Problém bude možná i v tom, že jsi až na výjimky nezvolil moc vhodné rostliny pro start akvária. Mohl by být i nedostatek některých živin, stonkovkám si myslím, že bivoj moc nepomůže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.10.2018 00:45 Maq Re: PeCh
- uber světla
- vyměň aktivní uhlí ve filtru
- odsávej sinici hadičkou, jinak se snaž nezasahovat
- pokračuj ve výměnách vody
- pořiď si okružáky
- šel bych s pH dolů, opatrně a postupně
- ta alternanthera je ještě docela dobrá, má šanci
- nejsi-li zařízený na regulovatelné a stabilní dodávky CO2, lepší si s tím snad ani nezačínat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2018 00:12 Muž PeCh [77] – Aká je to riasa/sinica a čo s ňou
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahojte, v novom (3,5 týždňa) akváriu riešim riasy a pravdepodobne i sinice. Po založení akvárium vyzeralo v pohode, potom (asi po dvoch týždňoch) sa občas objavili nejaké vláknité riasy - ževraj rozsivky. Preto som pridal svetlo. Celkom sa to potom držalo = chvíľami som mal dojem, že sa to zlepšuje a chvíľami, že sa to mierne zhoršuje (teda +/- stagnácia).

Dnes som však bol zaskočený. Na hladine boli bublinky - slepá hladina alebo čo (najmenší problém). Navyše keď som potom pozeral podrobnejšie, tak Alternanthera bola dosť pokrytá nejakou šedivou riasou. Bola zúbožená už predtým, a teraz ešte škaredý povlak (predtým mohol byť len minimálny). Pomaly rozmýšľam, či ju nevyťahať a neskúsiť premyť, prípadne rovno nevymeniť za nové rastliny :-( . A aby to nebolo všetko, tak z Eleocharis na jednej strane bol napadnutý niečím tmavozeleným. Mám podozrenie na sinice. Navyše na niektorých miestach to vyzerá, že je napadnuté aj Monte Carlo. Hnedý povlak na hranici medzi sklom a substrátom, ktorý sa mi začal objavovať už predtým sa tiež rozrástol.

Predvčerom som znížil svietenie (z 11 hodín na 8 hodín) ale dnes si myslím, či by som ho naopak nemal pridať. Okrem toho som menil 20-25 litrov vody (20-30 %), napadnutý Eleocharis som poriadne zostrihol a žiletkou oškrabať povlak na skle pri substráte - povlak bol taký blanitý a hnedastý. Ešte som si všimol, že substrát bublinkuje. Na to som mal podozrenie už včera, ale prichytené bublinky som predtým videl len na rastlinách a kameňoch.

Takže to hraničí s pohromou, aj keď v reáli akvárium stále vyzerá dobre. Ale určite to ide zlým smerom.

Problémom je, že neviem, čo je zle. Môže to byť v tom, že som sa predvčerom poriadne hrabal v akváriu (pri vyberaní a strihaní Pogostemona som rozvíril kuličku Bivoja - vyzeralo to ako výbuch, okrem toho strihanie rastliniek, výmena vody, čistenie skla). Navyše sa mi predvčerom pustilo CO2 hádam naplno (asi som pri údržbe omylom otočil ventil) a zistil to až na druhý deň ráno - CO2 som odvtedy vypol (plus dolial vodu). A treťou zmenou bolo skrátenie svietenia o 3 hodiny (z 11 na 8 hodín). Mohlo byť niečo z tohto tou pomyslenou "poslednou kvapkou pred pretečením"? Čo by ste mi poradili?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.10.2018 17:30 Žena vero-ni [134] Re: Zahry
Já dodám, že okružáci dokážou divy ;-) a s fosforem beze zbytku souhlasim taky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 17:24 Muž Zahry [21] Re: ctibum
P jsem přidal, z původních 2ml KH2PO4 1x týdně na 4ml 1x týdně (4ml dávám od 30.9). V neděli proběhl větší "úklid" akva. Odstranil jsem co nejvíc sinice, tu odsál, co nešlo ostříhal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.10.2018 17:10 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: ctibum
Mi pomohlo něco podobného. Nejdříve jsem přidal P, tak trochu ustoupila. Pak jsem přidal ryby co neustále bagrují ve dně, tak zmizela ze dna a časem i z rostlin.
Bagrující ryby jsem přemístil jinam, P už nepřidávám a zatím se sinice nevrací.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.10.2018 17:04 R Muž ctibum [6909] Re: Zahry
Mně se nechtělo zatemňovat, tak jsem zkusil lehce přidat P, stávající sinici odsál co šlo, co nešlo odstříhal, opakoval 2x během měsíce a sinice zmizela...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 16:43 Maq Re: Zahry
Na sinice je hodně rad, ono je jich taky hodně druhů.
Já jsem s ní marně bojoval půl roku, až zabralo snížení pH na 5.5. Není to cesta pro každého, ale Tvým neonkám by to určitě nevadilo a rostlinám taky ne (mám to vyzkoušené). Akorát když snížíš pH skokově, to bych nedoporučoval, mj. kryptokoryny shazují listy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 16:17 Muž Zahry [21] Re: Zahry
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ještě pár fotek.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 16:15 Muž Zahry [21] – Černošedá řasa + sinice
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, potřeboval bych poradit. Před měsícem se u mě v akváriu začala objevovat sinice. Začalo to na limnohpile. Nejprve jsem se snažil sinici odstraňovat a hned odkalovat. Jenže sinice se začala šířit a navíc se v ní zachytával bordýlek. Limnophilu jsem teda z akva vyndal. V neděli proběhla očista ludwigie, abych se zbavil sinice. Nejzdravější kousky zasazeny zpátky. No teďka se sinice tvoří na bacopě, microsoriu, šípatkovci. I na cryptocorynách se začíná objevovat. Jak se na tom povlaku zachytává bordýlek, objevila se v posledních dvou týdnech černošedá vláknitá řasa. Od poslední výměny/ údržby v neděli roste víc. Roste na listech výše jmenovaných rostlin. NO3 k nule neklesá (měřeno), v čem by mohl být problém? Fotky jsou z dneška, tj. 5. den po údržbě.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2018 08:26 Muž PeCh [77] Re: Vip
Vďaka. Vodu budem meniť viacej. Svetlo ide na max (hádam ho nebudem musieť meniť za silnejšie). Čo sa týka slimákov, tak včera som vytiahol jednu prázdnu ulitu z Ceratophylla a dnes som našiel jednu malú bielu ulitu na kameni a ďalšieho asi 4-mm slimáka na monte carle. Takže s rastlinami som si priviezol aj týchto hostí (predpokladám, že išlo o to Ceratophylum). Neritinu zebru by som mohol prikúpiť dnes alebo zajtra, na ampulárie počkám od kolegu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2018 08:21 Muž PeCh [77] Re: afc1886
Vďaka. Dúfam teda, že tie rozsivky zmiznú ako prišli. Pôvodne som myslel, že by to mohol byť jelení paroh. Sinkorom teraz svietim na max (20 W LED) 5 hodín doobeda a 8 večer (s 2,5-hodinovou prestávkou). Bude to stačiť? Včera som vymenil asi 3 litre vody (mal som iba toľko odstátej vody). Víkendovú výmenu posúvam - dnes vymením 10 litrov a v nedeľu opäť 10 litrov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.09.2018 06:46 R Muž afc1886 [14682] Re: PeCh
Jsou to rozsivky, koukni na odkaz v modrém rámečku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.09.2018 00:51 Muž Vip [32] Re: PeCh
Nově založené akvárium bude trochu "kousat" než si sedne. Měnit vodu, nepřekrmovat. Okružáci s hnědou řasou pomůžou, jestli máš možnost, pár jich tam hoď. Jenom nevím jestli udržíš tu Eleocharis. Mě se ji nikdy v nově založeném akva nepodařilo udržet. Zkoušel bych ji už do zajetého akvária. Ale třeba pro ni budeš mít lepší podmínky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2018 23:42 Muž PeCh [77] – Aká je to riasa/sinica a čo s ňou
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dnes som pri dne našiel hnedé sklo. Akoby nejaký hnedý "prachovitý" povlak. Predpokladám, že riasa. Okrem toho pri podrobnejšom skúmaní som zistil, že na skle sa držia nejaké vlákna (ako pavučiny v babom lete). Tipujem riasa alebo skôr sinica. Hnedý povlak som zoškrabal žiletkou a následne som daný kus dna poodsával. Sklo som očistil aj od pavučinových vlákien.

Potom som si všimol, že tie "pavučinové" vlákna sú aj na kameňoch, navyše na nich sa objavujú aj hnedé "škvrny". Možno to s tým nesúvisí, ale monte carlo začalo bublinkovať ale bublinky sa objavili aj na kameni pri týchto riasach.

Akvárium má cca 2 týždne. Viem, že na začiatok sa môžu objaviť riasy, tak nechcem panikáriť, len sa chcem utvrdiť, či je toto bežná riasa, ktorej sa bude dať rozumne zbaviť v rozumnom čase. Hlavne ak môžem niečo robiť, tak chcem začať skôr ako bude neskoro.

Inak tie "pavučinové" vlákna sa objavili už asi pred týždňom na rastlinách a celkom sa mi ich podarilo pozbierať. Tipoval som, že to budú riasy, alebo časti rastlín, ktoré sa neuchytili (akvárium meškalo a tak prvé rastlinky čakali na zasadenie hádam vyše dvoch týždňov). Potom ešte meškalo svetlo - najprv som preto provizórne svietil 13 W LED žiarovkou v obyčajnej lampe, tento týždeň už konečne 20 W LED Sinkor. Inak som minulý týždeň nasadil lily pipes a odvtedy mám v akváriu veľmi slabý prúd, predtým bol zase príliš silný.

Inak budúci týždeň som chcel pridať slimáky. Kolega mi sľúbil ampuláriu, plánoval som aj neritinu zebru.

Čo vy na to? Máte nejaké rady?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2018 13:29 Muž Roger [1873] Re: JirkaŠčobák
Právě že nefungovalo, žárovka byla urpostřed a kraje akvária byly ve tmě, spodní listy padaly jelikož byly bez světla, šneky jsem už v akváriu dlouho neviděl, rostliny jsem podpořil k růstu npk tobolkami jelikož se zastavili a šlo vidět že jim docházejí živiny, nicméně řasu jsem objevil druhý den po npk což asi nemá souvislost, ale po cca týdnu výměně světla v tom asi bude souvislost, navíc se objevuje na ještě nejspíš nezakořeněných kytkách a listech které jsou na odstřihnutí. Tak si říkám stáhnu ještě více světlo na 40% a počkám až se zakoření kytky, případně vymění listy jsou tam necelé dva týdny zda si s tím poradí. Nebo to mám řešit jinak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2018 10:53 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Roger
Nevím, jak se jmenuje, ale v pohodě by ji měli sežrat okružáci. Jen jich musíš přidat několik desítek.

P.S. Ona může být škodlivé měnit světlo (nebo cokoli jiného), pokud to předchozí fungovalo.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2018 20:06 Muž Roger [1873] – Jaká je to řasa a co s ní
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, začala se mi objevovat převážně na nových kytkách (listech i stonku) které mám cca 1 a půl týdne tato řasa, je zelená, je i na některých listech které jsou už stejně ko a půjdou pryč. Nevím jestli na nových kytkách to bývá normální jelikož se ještě nezakořenili a nebo to má co dočinění s novým světlem kterým svítím na cca 50%. Doba svícení od 14h do 22:30h. Nutno dodat že rostlinám se přestalo dařit, a až teď poslední týden se probudili k životu, tak to bude možná souvislost i s tím?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.09.2018 20:33 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: PT
Ruducha tomuhle se říká také jelení paroh. Má to rádo proud a pryč s tím. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2018 20:15 Muž PT [89] – bile vlaknite cosi
Fotka k příspěvku Ahoj, na vytoku z filtru mne zacalo rust "cosi", viz foto. Barva bila, mozna lehce namodrala. vypada to jako jemne koreny. vyrusta to z jednoho bodu na trubici.
Mozna nejaka rasa?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2018 10:38 Mejla82 Re: romant
Setrit to jde... Asi to bude poprasek z noveho dna...

Po rostlinach pro tercovce kouknu.
Teplotu jsem sposloupne snizil na cca 28,5°C
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.09.2018 23:47 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: vaaclav
Můžu já za to, že on řeší řasy v 600l akva a na řasy fungují 4 malí okružáci na 1 litr vody? :)

Dá se vyhodit SOS mezi zkušenými akvaristy. Já nemám okružáků nijak moc, ale 50 vyexpeduju levou zadní a kdyby na to přišlo, minimálně 200 bych dokázal poskytnout. Potřebuješ už jen jednoho takovýho. Akvaristé s chovnou (nebo leckterý "zoufalý" začátečník) by dali i 400.

Vím, že to je "sranda" a vypadá to brutálně, ale konkrétně to, co má, by okružáci sežrali rychle, pokud by jich bylo hodně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   01.09.2018 23:09 Maq Re: JirkaŠčobák, romant
Jiřine fakt, Ty jsi srandista.
"Dobrý den pane. Nemáte u sebe náhodou dva tisíce okružáků?"
"Počkejte, obvykle sebou několik kilogramů okružáků vozím. Podívám se do kufru..."

@romant: To biogenní odvápnění... Myslíš že se přihodí i v takových podmínkách? Myslím sycení CO2, vysoká teplota, světlo snad nijak oslnivé...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   01.09.2018 22:46 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: JirkaŠčobák
Kde seženeš 400 okrůžáků nezdá se ti že z takovou radou jsi už trochu mimo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2018 22:20 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Mejla82
Kdyby jsi dal 2000 okružáku, zlikvidují to za týden. Jenže co pak s nima. Dej 400 a nech je pracovat víc týdnu. Beze srandy. Bude to fungovat. Klukovi, co měl 60l, jsem jich dal něco přes 40 a vyčistili mu to.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2018 18:33 R Muž romant [27987] Re: Mejla82
Jde ten povlak z listů snadno setřít? Pokud ne a má to povahu takový hrubý krusty, mohlo by se v prvopočátku jednat o tzv. biogenní odvápnění a to co vidíš už teď jako následný již více estetický problém, třeba v tom zachycní nějakého bordelu atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2018 14:09 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Mejla82
Uvádíš teplotu 29-31 stupňů a to je pro většinu rostlin konečná, proto nemusí dobře prosperovat a to znamená řasu. Podívej se po rostlinách pro terčovce. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2018 13:44 Mejla82 Re: vaaclav Re:Maq
Děkuji za reakci oboum,pánové..
CO2 nechám nýbrž budu přidávat další rostliny..

Co se světla týče,budu změna jak jsem zmínil v deníku.

Spíš otázka na řasu...dát jí čas aby zmizela nebo se pokoušet jí nějak trápit aby zmizela?
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2018 13:30 Maq Re: Mejla82
Já tam vidím spíš zelenou vousatou řasu a v ní se zachycuje svinčík.
Takové věci by měl pochytat spíš filtr, máš je tam dva (a půl). Za druhé by se po dopadu na dno měly rychle rozkládat a mizet. Pokud se to neděje, je něco v nepořádku.
Vzduchování není příčinou, a při Tvé teplotě a tom hromadění detritu bys jeho vypnutím situaci zřejmě zhoršil. Aby se detrit rychle rozkládal, mikrobi potřebují kyslík, opravdu hodně kyslíku.
Naopak bez CO2 by se Tvoje akvárko mohlo docela dobře obejít; nemáš v něm extra náročné rostliny a daleko největší hodnotou jsou ti terčovci. Ti sycení určitě nepotřebují. Zato čistotu.
Jak jsem si přečetl ve Tvých měřeních, nemáš KH 0°, nýbrž 1.5°. Tak nebo tak, nulová alkalita nevadí ani rostlinám ani terčovcům. (V tomhle máme s @vaaclavem starý spor, tak si vyber... :-) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.09.2018 12:46 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Mejla82
Koukal jsem do tvé prezentace KH 0 pro tvé rostliny není nic co by se jím líbilo a světlo také nevypadá moc silné. Podle mě tam máš rozsivky a na nich se usazuje detrit. Nevím jestli platí že dodáváš CO2 a zároveň vzduchuješ což není také ideální stav a to vzduchování víří detrit po akváriu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2018 12:30 Mejla82 – hnědka
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dokázal by někdo pojmenovat řasu?Nějak se nešíří...ale rád bych se toho zbavil.
Rostli s řasou byly s řasou nasázeny.. (darovanému koni na zuby nehleď)

EDIT:ROZSIVKA?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2018 14:36 Muž Lukaass7 [3] Re: Roger
Fotka k příspěvku Uz taky prisite necham radsi bez krmeni. Ted uz to je po druhem vycisteni. Ale kdyz jdem dojel domu tak jsem se zdesil :-) fotka pred cistenim po navratu
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2018 13:33 Muž Roger [1873] Re: Lukaass7
Jj, jak píše Mag, měl jsem to podobné akorát ještě horší, krmil mi švagr, buď rád že to dopadlo bez následků, já to štěstí neměl, respektive já ano ale dcery akvárko ne, ač nevím jak to, možná hraje roli že mám o 12l víc vody apod.. příště už nikoho k akvárku s krmením nepustím. Naštěstí to zatím vypadá ok díky radám nejen od Mag, ale i některých ostatních ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2018 13:19 Muž Lukaass7 [3] Re: Maq
Aha diky moc. Tak to asi sousedka krmila vic nez nmjsem ji nachystal asi z obavy aby nepomreli rybky. Budu pokracovat v ceste vymene vody a krmit co nemene.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   27.08.2018 13:08 Maq Re: Lukaass7
Tyhle případy se stále opakují, a já bych rád poukázal na to, že to není hnojení nebo jiná změna minerálního složení vody, nýbrž krmení, tedy extra dávka organického znečištění, co způsobilo tu kalamitu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2018 12:58 Muž Lukaass7 [3]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravim. Mam.zalozene akva pres mesic. Vse bylo v pohode. Pak jsem.jel.ns dovolenou na tyden a mel jsem sousedku na krmeni rybek. Po navratu bylo akvsrko porostle a stale je rasou. Poradi nekdo zkuseny co stim prosim? Viz foto a ma prezentace
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2018 18:40 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: vero-ni

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [17] ...... 111 112

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121139x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3020-jaka-je-to-rasa?od=801