Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaká je to řasa?

 

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 52 Přejít na další stránku   1  
Jaká je to řasa?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 18:24 Muž Tomiino [43]
no tak ja tam mel nekolik otiku cca 7 a zustali pouze dva samotari...takze spatna nitrifikace?ca mam teda ted vymyslet?nebo to mam nechat a casem bude vse v poho??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 15:48 Muž ludvik [1082] Re: Marcel G
Já se vlastně na nic neptal :-) Jen diskutuji, neboť mi to hlava nebere. Ale je faktem, že rozpouštění CO2 ideální mít asi nebudu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.08.2014 15:41 Marcel G Re: ludvik
Já neznám odpověď na všechny otázky (vlastně skoro na žádné). Takže ti ani neumím poradit nebo přesně říct, v čem by mohl být problém. Někdy nám mohou věci v akvárku připadat naprosto správně a nevidíme tam nic, co bychom dělali špatně. Přesto se nám nemusí dařit. Já to dobře znám. Taky se nad tím snažím přemýšlet a hledat odpovědi (a jako jeden z mála do toho vrážím i docela dost peněz a snažím se to sdílet s ostatními na svých webových stránkách). V mých akváriích držím řasy na uzdě, a to doslova. Jinými slovy, u mě pořád vystrkují růžky, takže stačí, abych něco zanedbal, a celkem snadno se mi přemnoží. Nejvýraznější je to u zelené přisedlé řasy na skle. Stačí, abych jeden týden vynechal údržbu, a už přes to přední sklo nebude ani vidět (podobně to pak časem postihne i dekorace). S ostatními druhy řas ale problémy nemívám, a myslím si (než mi to někdo vyvrátí), že je to kombinací několika faktorů:
1) Dostatečně silné osvětlení, díky kterému se daří rostlinám. Zjistil jsem, že je rozhodně lepší mít raději silnější světlo, než nedostatečné světlo. Při slabém světle se mi nepovede dostat rostliny do vynikající kondice, a navíc se mi pak při slabém světle po sestřihu špatně vzpamatovávají.
2) Kvalitní filtrace (tady mi to nejvíc pokulhává; mám totiž kanystrový filtr Eheim, který je sice dostačující, ale jsem přesvědčený o tom, že kanystrové filtry nikdy nedají rostlinám to, co jim dají mokro/suché filtry (nebo zkrápěcí/přepadové filtry) → totiž vyšší hladinu rozpuštěného kyslíku. Možná by stačilo přidávat kyslík do vody podobně jako CO2. Podle mě hraje rozpuštěný kyslík ve vodě hodně důležitou roli (především pro aerobní bakterie). Vždyť na podobném principu funguje i Twinstar (i když tam jsou asi ty bublinky kyslíku ve formě nanobublinek, což funguje ještě mnohem lépe). S filtrací úzce souvisí i výměna vody → pokud má někdo extra filtr, nepotřebuje tak časté výměny vody (výměny vody v podstatě suplují filtraci).
3) Kvalitní substrát a dostatek živin (vč. CO2). O něco bezpečnější je zamknout živiny do substrátu, než je přidávat do vodního sloupce, ale POKUD dobře fungují ostatní věci, pak může být ve vodě prakticky jakékoli myslitelné množství živin a s řasami to moc nehne. Tady je podle mě největší nedorozumění mezi akvaristy, kteří zkouší hodně živin a vždy to u nich vede k přemnožení řas (podle mě jim nefungují dobře ostatní faktory).
4) Pravidelná údržba (tam, kde je to zapotřebí). Někde to zapotřebí není, jinde je to zapotřebí více. Hodně opět záleží na kvalitě fungování ostatních faktorů.
5) Co největší množství rostlin (ale zas né tak velké, aby to bránilo cirkulaci okysličené a naživené vody).
PS: Sorry za tak dlouhý příspěvek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 15:00 Muž ludvik [1082] Re: Marcel G
Četl jsem vše. Jestli úplně pochopil, nebo správně dal do souvislostí je jiná otázka ... můj obor je dost odlišný. :-)

Které 4 máš na mysli? Organické látky, kyslík, bakterie a světlo? Tak to máš pravdu. Umím jen ten kyslík (v rámci kapkotestu). Ale barvy jsou tak divné, že to klidně může být kyslíku jak do rakety ... Světlo tuplem neumím.
Na zbytek se chystám do laboratoře. Ale zatím nic nevím.

Pokud jde o křemičitany, ty neměřím. Tedy před rokem, jednou - 6.5mg/l SiO2 mi vyšlo. Jestli je to moc, nebo málo zatím nevím.

Ostatní běžně měřitelné věci (NH4, NO2, NO3, PO4) měřím a nemění se to (přesné údaje bych musel najít, už si to nepřepisuji z papíru).

Ohledně údržby se domnívám, že jsem v pohodě. Neflákám to, měním i s kocovinou ... Do filtru moc nerýpu (mám předfiltr, ten musím každý týden). Těžko říci, co mám špatně.
Marcel G napsal: Podle mě bývají hlavními faktory přemnožení řas hlavně rozpuštěné organické látky, nízká hladina kyslíku, špatně fungující bakterie, slabé osvětlení, málo rostlin a špatná údržba. A pokud vím, tak první čtyři položky na seznamu skoro žádný akvarista neměří.

Ti moji otíci byly také vlastně rok v pohodě. Po nákupu jich pár pošlo, ale jen minimum. Pak čas od času, většinou spíš sebevražda pod nějakým kořenem. Až teď, najednou co den to jeden. Neodolal jsem v Bráníku, tak jsem trochu doplnil (místo dvou mám osm). Tak uvidím. Skoro to souhlasí s tím, že jsem přestal kouřit (resp. přešel na elektroniku). Tak jestli to byl důsledek odvykačky z dehtu, CO a nikotinu, skoro bych tomu i věřil :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 14:25 jamajcan Re: zervan
Já bych osobně Otíky do nádrže,kde se tvoří rozsivka,určitě nedoporučil.Je to ryba hodně citlivá na kvalitu vody,takže ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 14:23 Marcel G Re: ludvik
K řasám je třeba přistupovat komplexně. Četl jsi třeba toto: prirodni-akvarium.cz/… (dole odkaz "Chromophyta → hnědé řasy")? Tam je podle mě informací k zamyšlení docela dost. Podle mě bývají hlavními faktory přemnožení řas hlavně rozpuštěné organické látky, nízká hladina kyslíku, špatně fungující bakterie, slabé osvětlení, málo rostlin a špatná údržba. A pokud vím, tak první čtyři položky na seznamu skoro žádný akvarista neměří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 14:21 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: ludvik
Môže to nepriamo súvisieť s tým, že vymreli otíci - síce som ich nikdy nemal, ale ak sú ako ancíkovia, tak výrazne pomáhajú likvidovať rozsievky. Chcelo by to nejakého zaobstarať. Čo sa amoniaku týka - merateľný byť nemusí, ale ak je v akváriu organický odpad, v jeho blízkosti sa môže v malom množstve tvoriť a následne byť zužitkovaný riasou (či už ruduchou alebo rozsievkou).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 14:19 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: ludvik
Ono rozsivek je spousta, takze nase bezne zobecnovani jiste nemuze obsahnout vsechno. Mne se rozsivky delaly spise v osvetlenejsich castech akvaria, jine by treba prosperovaly uplne jinde. Vzdycky je treba vsechny poucky brat tak, ze resi nejbeznejsi situace, ale nemusi platit 100% vzdycky. Neni ale od veci si rict, ze kdyz vidim rozsivky, dam si pozor na cpavek, tim nemuzu nic pokazit, ani kdybych si daval pozor zbytecne. V tom jsou ty obecne poucky prima.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 14:03 Muž ludvik [1082] Re: Designer
Filtr mám zaběhlý prakticky rok a půl, tak jako akvárium. Trošku jsem ho čistil před měsícem (jen vylití vody s bordelem a výměna vaty). NH4 měřím pořád stejně (prakticky nula). A nedávno se mi tahle objevila také. Nejsem si vědomý, že bych něco měnil ... Krom toho, že mi pomřeli otíci. Ale nemyslím si, že by se rozkládali, vytahoval jsem je včas, ještě vcelku.

Tak babo raď :-) Oblíbenou radou "máš málo světla" to také nebude, je i pár centimetrů pod hladinou, pod zářivkou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 13:33 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Tomiino
Rekl bych, ze koncentrace NO3 je nepodstatna, ze rozsivka podstatnym zpusobem reaguje jen na cpavek, a ten se v dostatecne mire vyskytuje jen tam, kde nitrifikace nefunguje.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 12:21 Muž Tomiino [43] Re: Designer
je pravda ze jsem tak pred dvema mesici stehoval akvarium z mista na misto v jedne mistnosti,ale vodu jsem polovinu z akva prelil zpatky do presunuteho akva,filtr necistil ani sterk nepral,tak jsem zvedavej.No 50 mg/l NO3 k odstraneni teto rasy asi moc nepomuze co?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 11:42 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Tomiino
Rozsivek obecne, se zbavuje mozna nejsnadneji ze vseho. Staci aby v akvariu dobre probihala nitrifikace a je po problemu. Proto se rozsivky objevuji v novych akvariich a po zabehu samy mizi.

Mozna znacne zjednoduseny pohled na vec, nicmene moc casto se takhle clovek nesplete, co ze se to deje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 11:02 Muž Tomiino [43]
jj ted jsem ji nasel v atlase,ale nejaky navod jak se ji vyhnout jsem zatim nenasel...nejaka rada? dekuji vam
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2014 07:38 Marcel G Re: Tomiino
Ta řasa je podle mě typická rozsivka (kmen Chromophyta, rod Bacillariophyceae), konkrétně Cocconeis placentula.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2014 19:30 Muž Tomiino [43]
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2014 19:30 Muž Tomiino [43]
Fotka k příspěvku Dobry vecer,tak prichazim se stejnym problemem jako nedavno v sekci anubiasy a rasy.Zpozoroval jsem stejnou rasu co mam na anubiasech,nekterych cryptocorynach i na kameni,koreni a na trubici z roztrik.rampy.Fotka nize... delal jsem mereni vody NO3 je 50 mg/l.Svitim zarivkama jak mam v prezenaci a to od pul 9-12,30 pauza od 14:30-21:30.do vody davam torben,do PMDD se moc poustet nechci kdyz jezdim casto pryc,do dna jsem daval nk prvky v tobolce od vitaplant.cz a jeste pridam bivoje od rataje.Nebudu ted nejakou dobu jezdit mimo domov tak to musim vyresit...pomoz te mi prosim
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2014 19:52 R Muž romant [27987] Re: danka
Tu dobu svícení bych stáhnul na 6-7 hodin celkem, neb tam vcelku není čemu svítit. Na hladinu nech vytáhnout nějakou valisnerku a povalovat list po hladině, nebo třeba rybicky.net/atlasrostlin/cryptocoryne_aponogetifolia se stejným efektem, čímž budeš světlo tzv. rozbíjet a ještě si budou skaláry lebedit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2014 19:48 danka
ano, akvárium mám naproti oknu, ale je to přes celou místnost, takže asi 4,5 metru, svítím ráno od 5 - 8 hodin, potom od 16 do 22 hodin. Udělala jsem rychlou prezentaci, je vidět, že rostlinek mám nyní málo. Jaké by jste mi doporučili?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2014 19:12 Muž Herry [8] Re: danka
Mno vyborne 264L AQ, 2x54W osvetleni, coz je 0,4W/l. Hmm to uz je pekne osvetleni. Jak dlouho svitis, je AQ u okna s primym slunecnim osvetlenim ? Kolik a jake ryby tam mas. Jake tam mas rostliny a kolik ? Jaky je tam filtr a jak dlouho je AQ zalozeno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2014 19:07 danka
akva je 120 délka, hloubka 55, šířka je 40. Začínala jsem s 50 litrovým akvárkem a tam se nádherně dařilo rybkám i rostlinám, ale tady mám problém s rostlinama. Źářivky mám 2x 54. Řasa je na rostlinám, malinko i na skle, ale to při každé výměně vody čistím houbičkou, tak se to zlepšilo. Ryby mám hlavně skaláry.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2014 18:58 Muž Herry [8]
Tim chtel rict, ze pokud nevim co mas za AQ, jak svitis, jak filtrujes a co tam zije (apod) jaxi muzeme jen hadat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2014 18:54 danka Re: Sid
Myslíte, že svítím silnými zářivkami nebo dlouho? Prezentaci jsem nezvažovala dělat, ale zkusím, zatím děkuju
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2014 16:27 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: danka
Když už se (možná nechtíc) obracíte na mne... :-)
Moje odpověď vás asi nepotěší a moc vám nepomůže. :) Moje křišťálová koule mi říká cosi o zbytečně intenzívním osvětlení na akva vaší velikosti a předpokládané rostlinné osádce... :-O Ale je to jen o pocitech!
Nechcete si zřídit prezentaci? Přeci jen by se těm, kdož by vám chtěli pomoci, reagovalo lépe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2014 15:48 danka Re: Sid
Fotka k příspěvku prosím o radu, co s toto řasou?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2014 13:34 danka Re: Designer
akva je 120 délka, hloubka 55, šířka je 40. Začínala jsem s 50 litrovým akvárkem a tam se nádherně dařilo rybkám i rostlinám, ale tady mám problém s rostlinama. Źářivky mám 2x 54. Řasa je na rostlinám, malinko i na skle, ale to při každé výměně vody čistím houbičkou, tak se to zlepšilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.08.2014 12:53 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: danka
Kolega ma pravdu a doplnim, pouha vyska akvaria nam nic nerekne ani k potrebnemu osvetleni, chce to rozmery vsechny, a jeste lepe celou prezentaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.08.2014 12:46 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: danka
řas je několik druhů a každá vyžaduje pro svůj růst jiné podmínky. je tedy třeba specifikovat o jaký druh řasy se jedná, aby bylo možné odpovědět ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2014 12:43 danka Re: Designer
Ahoj, prosím o radu, mám akva s hloubkou 55 cm, mám tam řasu a chci se jí zbavit. Přemýšlím, jestli dát silnější zářivky. Kolik doporučujete?
Nevím, jak tady mám psát neutrální vzkaz pro všechny.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.07.2014 16:55 Žena Turbínka [2558] Re: Poweres
Jak říká kolega - sinice a docela štědrá porce. Doporučuji přečíst příslušné vlákno ( rybicky.net/forum/4641 ) to co jde mechanicky setřít, zbavit se toho, zjistit příčinu proč se v akváriu vyskytla a zavést opatření, aby se již dále neobjevovala ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   27.07.2014 16:37 R Muž Silent [5949] Re: Poweres
Já bych to viděl na sinice.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2014 16:20 Muž Poweres [59] - Živorodky – řasa
Fotka k příspěvku Poprosim ,..jaka je to řasa?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2014 15:22 crevo
V akvarku mám apistogramma cacatuoides 4 kusy a 15 Hemigrammus rhodostomus + jeden pancierníček, rybám nechutia tie potvory , a sú len na koreňoch , pinzetou idú dole ... ďakujem ti
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2014 15:14 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: crevo
v tom případě bych to docela jistě viděl na bílou plíseň. Nejedná se o nic hrozivého, ani škodlivého. pokud máš v nádrži ryby, ty se o ní postarají, nebo to můžeš odstranit sám. Po 4-5 týdnech stejně sama odezní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2014 15:07 crevo
Štefan, je v akváriu presne mesiac a 6 dní dá sa povedať že je nové
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2014 15:01 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: crevo
to je nové dřevo v nádrži?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2014 14:47 crevo
Fotka k příspěvku Ahojte, prosím vás čo je toto za potvoru ? a ako proti nej ? ešte som ju nikdy nemal a nevidel , dakujem vám
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.06.2014 18:16 Muž Srpenec [43] Re: nehygienix
je to fakt špatná kvalita fotky. Taky bych to viděl na sinici + něco k tomu. Podívej se sem www.vitaplant.cz/… a zkus to srovnat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2014 17:31 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: nehygienix
Připomíná mi to sinici
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2014 16:55 Muž nehygienix [4] Re: Burik
Fotka k příspěvku Jo promni spatna fotka
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2014 16:52 Muž Burik [727] - AquascapingRe: nehygienix
Já tam žádnou zelenou řasu nevidím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2014 16:40 Muž nehygienix [4] Re: Burik
A to zelene je to stejne ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2014 16:21 Muž Burik [727] - AquascapingRe: nehygienix
Ruducha-černá štětičková řasa..hledej.Je tu o ní spoustu textu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2014 16:18 Muž nehygienix [4] Re: nehygienix
Fotka k příspěvku nehygienix napsal: Poradite mi prosim co je to zac a co s tim delat?
A jeste jedna
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2014 16:16 Muž nehygienix [4] – :(
Fotka k příspěvku Poradite mi prosim co je to zac a co s tim delat?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2014 11:32 Muž cezarmilan [591] - Rostliny
Nestačila by im spirulína?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2014 20:57 Muž 150koni [653]
tak jsem, to přeci jen našel:

řasa
www.juwelakvarium.cz/…

držáček řasy
potreby.heureka.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2014 18:08 Muž 150koni [653] Re: Sid
Já ti nevím, jestli to byla stejná řasa jako na sushi :-D ale byla to nějaká v akvaristice. Myslel jsem že to byla od JBL ale nikde jsem ji v nabídce nenašel. Už nevím v kterém shopu to bylo. Dokonce v tom shopu byl i držáček na sklo.

Já svým parmičkám černopruhým dopřávám alespoň řasu v krmivu Tetra Phyll. Ale myslím že by se dala použít i ta Nori :-) Ale to už jdeme od tématu.

www.akvarista.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2014 07:46 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: 150koni
...Někde jsem třeba viděl čistou sušenou řasu v plátcích, ale už nevím kde...
Myslíte řasu "nori"? ;-) Ta se dá koupit skoro všude. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2014 05:11 Muž 150koni [653] Re: pancéřníček
Právě proto jsem dal odkaz na popisek. Vše je tam o ni napsáno.


Černou štětičkovou řasu však konzumuje jen z nouze...... Pokud ovšem chcete, aby se vrhla i na černou řasu výrazněji, musíte přestat v akváriu na pár dní krmit. Jakmile má hlad, přestane si vybírat a konzumuje co najde. Hladovění však nesmí trvat příliš dlouho, jinak by se mohla výrazněji zaměřit i na okusování rostlin, což jinak nedělá. Ani tato ryba však nedělá zázraky ...... V případě nedostatku řas či jiné potravy, bohužel okusuje jemnější, křehčí rostliny.

takže dle poslední věty v citaci, pokud ve vašem akváriu došly řasy, tak se pravděpodobně pustili do vašeho koberce. Ale i to lze vyřešit tím že krmíte řasou. Někde jsem třeba viděl čistou sušenou řasu v plátcích palec ale už nevím kde
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2014 21:09 Muž pancéřníček [168]
K Parmičkám černopruhým by ale chtělo vždy dopsat, že černou řasu požírají jen v "dětském" věku a pak si jí už ani nevšimnou hmm Zato si velmi rychle začnou všímat jemnolistých rostlinek,třeba HC. Kobercové rostliny při požírání také nechtěně vytahují ze dna. Jsou to rychlí plavci a dospělé kusy bych v aq pod 200L nenechával.Sám jsem tu chybu udělal.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [52] ...... 111 112

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121139x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3020-jaka-je-to-rasa?od=2551