Jaká je to řasa?
Uvidíš, jak se zatváří na to snížení osvětlení, při nezměnění toho hnojení.
No, ale jak na ní? CO2 je tam dle mě dost, to si ještě radši ověřím testem od dennerle. Ještě jsem zapomněl napsat, že hnojím denně 4ml PMDD standardního složení.
Ahoj, kdybych to neprojížděl několikrát dokola a nebyl už zoufalej, tak bych to sem nedával.
Dle mě je to Oedogonium, ale třeba se pletu...
A ještě ta fotka.
Ahoj, prosím pozná někdo co je to za řasu, případně jak se s ní dá bojovat? Jedná se o akvárium "dvoustovka". Řasa se objevila víceméně po odstranění stonkovek nebo po výměně filtru. Obojí je zřejmě možné. Momentálně mám jen 2 druhy kytek a to blyxu a staurogyne. Rychle rostoucí stonkovky vysazovat nechci.
CO2 je dost, ph meter nastaven na PH 6,45, co2 dodáváno z bomby. NO3 cca 30 mg/l. Výměna vody 1/3 týdně. Vypnutí jedné rampy a svícení 8 hodin denně jednou rampou s 2x LT 38W T8/865 NARVA s 2 hodinovou přestávkou.
Předem děkuji za vaše nápady.
Starší reakce
Udelat to postupne muze, ale ono se v prirode taky setmi po proslunenych dnech a jen leje... kdo mel nekdy dovolenou, asi to zna dost dobre
. Klidne bych to svetlo sejmul ze dne na den, rostliny nemohou byt takove cimprdliny, aby neco takoveho neustaly (ve smyslu nejakeho soku atp.) Vzdycky jsem sel na svetlo rovnou, zadne mazani se s postupnymi zmenami, a kdyz vyskocila rasa, svetlo dolu, neco jsem nezvladl, musim ubrat...
Můžeš to udělat postupně, co dva, tři dny ubrat půlhodinu. Ty listy který jsou postižený jsou listy starý a na novejch se to netvoří, jestli dobře koukám a to bych viděl jako normální, tedy z mého pohledu, jistě ten kdo je více rostlinně zaměřen bude mít názor jiný.
Prave toto som vcera vecer urobila, ze som nastavila hodiny na 7 hodinove svietenie a prestavku som uplne zrusila. Asi znizit dobu osvitu je lepsie ako odoberat ziarivky. Takze uvidim ako sa to bude vyvijat. Dufam ze to teraz pre rastliny nebude sok, taka zmena zo dna na den.
Tak určitě, regulace světlem je jednoduchá a bývá velmi účinná.
Ono sa dá aj ešte kratšie
Keď ma pred rokom prepadla epidémia rias, tak som na istý čas prešiel na 6 hod a potom zase postupne pridával
Já bych to udělal ještě trošku jinak a to že bych nesvítil 11, ale jenom 8 hodin denně komplet.
Dakujem za odpoved, no akva je 7 tyzdnov po zalozeni (resp. vymene dna, co je vlastne reset) . To by bolo skoro na pridavanie KNO3,nie?
Musíš pridať NO3, resp. KNO3, máš ho pre rastliny málo. Optimálne je cca 30. Rastlinky ho majú málo a tak chradnú, slabnú a riasa to vie náležite využiť. Na neritinu by som až tak nedával vinu
Stran té řasy bych se mrknul na pojmy jako je ruducha a rozsivky.
Neritina? Mam ich tri, ale ani mi nenapadlo ze by to mohli robit oni
Tak mozno aj na listoch su tie vzory vlastne stopy po nich, ako zoskrabavali tu riasu alebo co je to.
Ahoj, která řasa dělá takovou kresbu na listech netuším, ale to na skle mi dělá neritina jak řasy oškrabuje radulou
Tak krom toho doporučeného studia, můžeš okamžitou pomocí v podobě výměny vody, klidně polovinu akvária, možná nějaký ryby zachránit. Tu výměnu lze udělat i několik dní po sobě.
0 18.02.2015 13:09 Xarra [3] Prosim vas, aka riasa vytvara na listoch takuto kresbu? Na stenach akva to nie je, iba na pozdlznych sklenenych vystuziach akvaria, ked som cast starej vody odsala a vystuze sa dostali mimo vodu tak bolo vidiet taku priesvitnu kresbu valcekov naskladanych tesne vedla seba. Na listoch to vytvara rivnaku kresbu ale tu je hnedej farby. Dakujem za pomoc. (84l, teplota 24, ph 7, KH 6, GH 16, NO2 0, NO3 10. Svetlo 53W, 11 hodin denne s 1h prestavkou, nehnojim, CO2 nie)
0 18.02.2015 09:46 Askanius – Pomoc
Nevím co mám dělat mám akvárium 180l,teplota vody je 23-24°.Celé akvárium je asi 3 měsíce staré.Nechal jsem ho bez ryb i rostlin běžet 10 dní.Potom jsem dal rostliny a o další 2 dny později ryby.Přibližně před měsícem začaly umírat rostliny objevila se řasa a postupně začaly umírat rybičky nejsou na nich žádné tečky, prostě postupně umírají.Děkuji za radu.
Osvětlení bych nechal být tak, jak to teď máš. S tím PMFE nevím, ale pokud ho budeš dávkovat podle doporučení výrobce, tak by to snad nemělo vadit (myslím teď na průběh toho "testu").
Jj jasný ;) koukám že se v tom celkem vyznáš tak se tě zeptám: mám něchat to osvětlení na 0.6w/l nebo to snížit jak to bylo před tím? mám stále používat PMFE nebo přestat? Díky za radu
Podívej se na průběh vývoje této řasy u mě (viz přiložené obrázky).
První obrázek je focen 5.den po výměně vody a vyčištění skla.
Druhý obrázek je focen 8.den.
Třetí obrázek je focen 9.den.
Také jsem měl tuto řasu hlavně tam, kam mi svítilo nejvíce světla z mých LEDek. Někde tahle řasa úplně kopírovala odlesky na skle. A také se mi objevila poté, co jsem rapidně zvýšil intenzitu osvětlení. Jak jsem psal, zkus schválně tu řasu nechat 2 týdny na pokoji, a každý týden jen vyměň polovinu vody v akváriu (ale na tu řasu nesahej!). Vím, že mít 2 týdny neprůhledné akvárko není nic moc, ale zkus to vydržet. A pak prosím poreferuj, jestli to pomohlo. Myslím, že to pak případně pomůže i ostatním.
Díky za informaci, má řasa se objevuje pouze kde svítí světlo, nejvíce je to vidět na předním skle kde je vodorovná (čára) je přesně vidět kam svítí světlo. Je pravda že jsem asi před měsícem zvýšil intenzitu osvětlení z 0.3w/l na 0,6w/l. muže to mít vliv?
Je to téměř určitě řasa rodu Coleochaete (česky: pochvoštětnatka, angl. "green spot algae" = GSA). Z nějakého (dosud neznámého) důvodu se obvykle přestane v akváriu vyskytovat při zvýšené koncentraci fosforečnanů. Je možné, že je pro ně vyšší koncentrace fosforečnanů toxická, nebo v tom může hrát roli bezpočet dalších faktorů.
Jinak na řasy rodu Chlamydomonas (česky: koulenka) nebo Chlorococcum (česky: prvozrnko), kterým se v angličtině říká "green dust algae" (GDA), zabírá někdy metoda "totální ignorace". Já osobně mohu potvrdit, že u řasy Chlorococcum mi to pomohlo. Stačí tuto přisedlou řasu nechat zhruba 10-14 dní být a vůbec se nesnažit ji nějak odstraňovat nebo jinak likvidovat. Přibližně po dvou týdnech se zpravidla sama (bez cizího přičinění) kompletně rozpadne a zmizí (doslova odpadne ze všech napadených povrchů). Pak už se v takové intenzitě nikdy neobjeví. Proč tomu tak je, se ale zatím (opět) neví.
Marcel G napsal: Pokud myslíš tenhle obrázek: web.archive.org/… , tak ano, vypadá velmi podobně. Akorát nechápu, co je jako špatně?
Rhodophyta je kmen, zatímco Audouinella je rod uvnitř jedné třídy tohoto nadřazeného kmene:
Kmen Rhodophyta (ruduchy) → Třída Florideophycideae → Rod Audouinella.
Áno, presne tú som myslel. Prepáč, som lama, dobre si to špecifikoval
a já nepochopil...
Kez by to bylo takhle easy. O boji z GDA je toho napsano hodne,ale nic nefunguje spolehlive a hlavne kazde akva je unikat,to co ty uvadis je jen jeden ze spusobu.
Co mi moje oko a rozliseni fotky na mem telefonu,dovoli videt,tak dle meho nazoru to je zelena prisedle-flekovita rasa(GSA).
No o GDA jsem četl že stačí počkat 3 týdny a pak chcípne a pak ji po těch 3 týdnech stačí stěrkou odstranit. Nebo ne? Jak to teda je, proč je jednoduší GSA
Prestal jsem hnojit a uvidim ja to bude z rasou,,jen co2
Ale ta zelená přisedlá to je, nebo nee?
Proc si doufal v GDA?Zbavit se GDA vyzaduje vice usili,nez GSA.
no samozřejmě hnojím
....to bude asi špatně co ? Amoniak jsem neměřil. Použité kořeny a kameny jsou již ze zaběhlého akvária, dno je nové. Takže přestat hnojit ano?
Díky, já váhal mezi (GSA) a (GDA)
a doufal že je to GDA
Zelená flekovitá řasa (GSA) a má tu své vlákno. Spouští ji málo fosforečnanů či špatný poměr fosforečnanů k dusičnanům.
a oficiální název? nebo jak se jí zbavit a nebo proč vznikla?
Já jí říkám zelená přisedlá.
Nakonec vzdyt je to typicky projev mnoha nove zalozenych akvarii. Rozsivky se objevi stejne, jako po zabehu zase zmizi.
rozsivkám chutná amoniak. Až ti bude fungovat nitrifikace, samy zmizí ...
Olča napsala: Jj sou to rozsivky. Ne každé rostou jen při nízkém osvětlení, některým dokonce vyhovuje větší intenzita.
To máte pravdu, světlo je spíš koincidencí. Hlavní faktory budou dostatek křemíku ve vhodné formě, kompetice s dalšími řasami, rostlinami, a nejspíš poměry dusíkatých látek.
Jj sou to rozsivky. Ne každé rostou jen při nízkém osvětlení, některým dokonce vyhovuje větší intenzita. A jak píšeš na vině bude nejspíš ta výměna dna... tedy to, že je rozhozená stabilita akvária a nitrifikační bakterie ještě nejedou tak jak mají.
Amoniak si náhodou neměřil?? A nehnojíš už ??
...jen jsem to odhadoval na rozsivky hlavně podle hnědé barvy. Na ně by se snad mělo s větší intenzitou osvětlení, ale to zrovna v mém případě asi nebude řešení, osvětlení mám led čipy a dost silné. Možná příčina by tedy mohla být, že nádrž je asi 3 týdny nově re-založená. Prováděl jsem generální očistu s výměnou asi 75% štěrku za pálený jílový substrát. Doufám, že tohle je příčinou výskytu této řasy, pokud se ovšen nejedná o jinou než jsou rozsivky.
Řekl bych, že se jedná o rozsivky (angl. diatoms). Zkus si najít nějaký článek, který o nich pojednává. Obecně je ale potřeba ke všem problémům s řasami přistupovat komplexně - tj. snažit se zajistit v akváriu vhodné podmínky pro rostliny a méně vhodné pro řasy (vč. přiměřené intenzity osvětlení a délky fotoperiody, kvalitní filtrace, vhodného substrátu a dekorací, pokud možno co nejnižšího obsahu živin ve vodě a co nejvyššího v substrátu, dostatku řasožravců atd.).
mám stejnou řasu. Jak to s ní u Tebe dopadlo?
Mohl by někdo prosím poradit jakou mám podle obrázku řasu v akvárku a jak na ni ?
Pokud myslíš tenhle obrázek:
web.archive.org/… , tak ano, vypadá velmi podobně. Akorát nechápu, co je jako špatně?
Rhodophyta je kmen, zatímco Audouinella je rod uvnitř jedné třídy tohoto nadřazeného kmene:
Kmen Rhodophyta (ruduchy) → Třída Florideophycideae → Rod Audouinella.
Přidat reakci
1 ...... [47] ...... 112
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121511x