Jaká je to řasa?
nelíbí se mi tam ten substrát - to máš kvůli 4 anubiasům? akorát to ty řasy živí, do malawi bych žádný substrát nedávala, jen slabounkou vrstvu písku a ten pravidelně odkalovala/propírala
a papírkovým testům nevěřím už dávno (a nejsem sama)
chtělo by to prezentaci - jaké je světlo, jak probíhá údržba, jaký je filtr... je toho hodně a je to jak skládanka, těžko z těch pár informací odhadnout řešení, těm řasám může nahrávat jakákoliv drobnost a dohromady udělají kalamitu
350l 4x anubias12x ryby malawi
od shora
no3
no2
gh
kh
ph
cl2
osvětlení 0,4W/lštěrk říční pod ním nutriplant substrát
vzduchování 300l/h(asi) filtrace 10l průtok 1500l/h
A co s tím? Je to nové akva tak 7 měsíců. Tohle je tam tak měsíc.
Biogenní odvápnění, ruducha, hnědá a asi i zelená, inu pěkná sbírka.
0 07.03.2016 16:17 Toman – co to je
Co to je za řasu?
nejde to sundat
Kolonie nitrifikačních bakterií, až jich bude moc, hadice pročistit a jede se dál.
0 07.03.2016 15:45 andrea1317 – čo to je?
Starší reakce
Jak tady prořítám články, zajal mě tento
rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu
Je fakt, že ve Feroxu NPK není ještě tolik živin. Když bych přešel na metodu EI(hnojení podobné PPMD, ale přesnější) napomohl bych rostlinám více, protože vidím,že se rostlině Hottonia Inflata spíše u spodních listů moc nedaří i rostlina LILAEOPIS NOV. ZELANDI není úplně ready. Zato náročnější Ludwiga peruensis a Eleocharis minima jsou v perfektní kondici.
Nečekej zázraky za 5 dní.Prostě měň tu vodu,ale já bych nepřidával hnojivo.Jestli chceš něco na tu zelenou vláknitou použít,tak za sebe bych ti poradil
www.rostlinna-akvaria.cz/… Snížil jsem intenzitu světla, začal jsem hnojit Feroxem NPS, který obsahuje fosfor,řasa není pořád na ústupu, nemže zato třeba i silnej proud? Ale neřekl bych,že ho mám silnej
Starší reakce
Taky možny, není problém ubrat na 2/3,mam manuální stmivac. Ale asi test na fosfor budu muset poridit
Já bych naopak řekl,že toho světlo máš moc.18W led na 30litrů vody je pěkná palba.Ty W/l neber zase tak vážně,18w u žárovky,zářivky i led je něco jiného.Na tak silné světlo už musíš pěkně přihnojovat a mít zkušenosti jinak se řas nezbavíš.
Tahle řasa je dobré krmení pro krevetky a šneky rádi ji obírají
zapoměl jsem říct, že mám v akva. asi 16 krevetk, něco mlo fosforu znich bude
Mám 30l akvárium a svítím LED 18W to by mělo být 0,66W/l to by mělo stačit ne?
Toho fosforu myslíte, že je málo nebo hodně? Od druhého měsíce jsem chtěl hnojit Feroxem NPK nebo i když se to moc nedoporučuje,tak bych chtěl zkusit metodu hnojení Istimative index.
pokud je to možné, přidal bych na intenzitě světla a zjistil si ze vstupní vody, jestli v ní není moc fosforu. V tom případě ti častá výměna vody moc nepomůže, spíš naopak.
Ahoj, po 5 týdnech se mi objevila tato řasa, nevím, co sní,jen jí namotávám na špejly a snažím se mněnit vodu, mám ji tam teprve týden,ale roste rychle. Níte jak nani? Mám substrát ADA Amazonia a hnojím zatím pouze Feroxem, CO2 samozřejmost. Rostliny až najednu rostou krásně. Ped týdnem jsem z filtru vytáhl uhlíkové náplně a dal Sera válečky, nemůže to být tím, nebudou ve válečka ještě potřebné bakterie?
Starší reakce
Nikdy není pozdě hlavně ze začátku, do toho pořád ještě můžeš sáhnout, než to dělat později.
Tak snad se chytnou
osvetlenim to teda neni nebo spis to dobou ? Kazdopadne dekuju za odpovedi
No to me potom napadlo ale ted uz je pozde no
Např. kryptokoryny také občas hnijí listy, když se mění chemismus vody nebo se např. přestěhují. Chce to jen čas a hlavně v začátcích nehnojit, protože rostliny se ještě nevzpamatovali a dostala by šanci kdejaká řasa.
S tou čedičovou drtí jsi to přehnal, ta se moc jako dno nehodí, jsou to dost velké kusy a jestli chceš mít nějaké ryby dna jako třeba pancéřníčky tak ty ti moc nepoděkují. O rostlinách ani nemluvím.
To jsem si taky rikal ale ze hnednou i dve rostlinky co jsem prendal ze stareho akva
jo a nesvitim moc dlouho ?
TO pouze hnijí emerzní listy rostlin. Pokud má dobré podmínky, tak vytvoří submerzní a bude pokračovat dál v růstu.
je to rozsivka, které chutná amoniak. Až se akvário a filtr zaběhnou, sama zmizí.
Starší reakce
Dostal jsem tip (Facebook, skupina "krevetky a krevetária", Iveta Mužíková), že by na řase mohly být vířenky (Vorticella).
"Patří k přisedlým nálevníkům. Tvar buňky připomíná kalíšek, na jehož okraji je vířivý aparát z prodloužených brv sloužící k přihánění potravy, ale příležitostně také k pohybu. K podkladu je vířenka přichycena tenkou stopkou obsahující kontraktilní mikrofilamenta."
Ale co to ochmýření na tom? Plíseň?
Řekl bych zelená vláknitá
Původních pár vlákének řasy se zvětšilo na chumáček a ten ještě na větší chumáček. Dnes jsem tam zaregistroval zvláštní "chlupatá" vlákna, tak jsem to vyfotil supermakrem a vypadá to takhle. Zná někdo z vás? Napadá mě masožravá vodní řasa. Pokud je to zajímavé, tak to nechci úplně zlikvidovat.
Ten samý obrázek ve větším rozlišení:
rybicky.net/fotogalerie.php…
Starší reakce
Fundovaná rada nad zlato, do čerstvýho akvárka cpát ryby bez dalších informací o plánované osádce
Daj tam prísavníkov,všetko zlikvidujú.
hlavně to možná chtělo ty kořeny zbavit kůry. Za čas to může dělat neplechu. Ale někdo kůru nechává a problém nemá ...
To zmizí časem samo,nebo nasaď šnečky,ti ti pomůžou.
Nasaď do kace dělníky plže okrzužáky a buď trpělivý, je to normální jev v čerstvě založených nárdžích.
0 10.02.2016 20:20 Michal – Hlenovitý bily povlak v akva
Vsechny zdravim.
Prosim o pomoc s urcenim druhu problemu v mem akva. Objevilo se to asi treti den po napusteni akvaria a je to tam porad i po tydnu a pul. Nema to ustupujici tendenci.
Dobrovolne a bez kamenovani priznavam, ze zatimco sterk jsem poctive promyl a upekl v troube tak kameny z potoka jsem jen vydrhl kartacem a poradne omyl. Koren, na kterem se to pravdepodobne tvorit zacalo, jsem nevaril.
Vi prosim nekdo co to je a jak se toho zbavit? Cetl jsem a studoval mnohe obrazky, narazil jsem na hlenky a na ricni houby, ale nepodoba se to. Viz fotky. Mockrat predem dekuji za pomoc v me hlouposti :(
Starší reakce
Ta ruducha je schovaná právě pod tou plísní, tedy jestli si pamatuju, jak to vypadalo před nedávnem.
Tohle ale není ruducha ale nějaká plíseň.
Starší reakce
Áno, mám. Najprv som mal set od dennerle. A teraz mám už z kvasníc. Ale chcel by som si zaobstarať tlakovú fľašu. Vlastne lepšie co2.
V prezentaci pises CO2 + tekuty uhlik, myslel jsem, ze sytis ....
Potrebujem aby si ma rastlinky riadne rozrastli. Nad co2 som už rozmýšľal, že kúpim najmenší tlakový set.
Ahoj, zda se mi, ze tam na tom druhym obrazku vidim i zelenou vlaknitou. To akvarko je cerstvy, jak se chytnou vic rostliny, tak se to muze srovnat samo. U novych akvarek je to normalni, ze se tam objevi ruzny rasy. Kdybych se v tom vyznal, tak bych ti poradil pridat na CO2, ale s tim musi byt clovek opatrnej, kdyz jsou tam ryby.
Chce to hlavne prezentaci, pac vime houby. Taky je toho dost napsany ve vlakne sinice, asi prakticky vsechno. Kazdy akvarko je jiny a kazdej akvarista taky. Taky dost zalezi na zkusenostech, pokud zkusenosti nemas, test se hodi. Ja ho mam, i ten na fosfor a dost mi pomohl si udelat obrazek o akvarku a jit dal. U sinice nebo i u ras staci nekdy jen prekrocit urcitou hranici a objevi se. Nekdy staci malo a srovna se to, nekdy je treba vic pritlacit a muze to byt ohledne prihnojeni, zmen ohledne sviceni, udrzbe akva, filtraci. Casto je nejlepsi metoda pokus omyl a je lepe zacit s jednou veci a neprekopavat hned vse najednou. Ve vlakne sinice byl pekny prispevek, ze sinice si dokazou nakumulovat zasoby dusicnanu a fosforu a zit z toho nejakou dobu, i kdyz pro ne podminky uz nejsou zas tak nejlepsi, v tom pripade i nekdy pomuze metoda zakryti akva a potom uz se neobjevi, samo ve spojitosti se zmenou neceho, prijit muze vzdy znovu.
Kazdopadne to chce prezentaci, jinak jsou to jen uvahy, ktery uz byly napsany jinde.
Psal jsem o poměru dusičnanů a fosfátů ... nepsal jsem jen o dusičnanech.
Já testy nepoužívám. Nemám ponětí, kolik dusičnanů mám v akvárku. Místo toho se dívám, jak rostou rostliny a případně řasy (nebo vyjímečně i sinice). Podle toho hnojím. A samozřejmě, záleží na skladbě rostlin a na míře zarostení akvárka. Ale dá se to vychytat.
Jinak v akvárku mám krevetky, takže tam taky nervu kýbl dusičnanů.
Netvrdim, ze obsah NO3 neni dulezity, take jsem napsal si poridit test na dusicnany jako jednu ze zakladnich veci. Jen bych nerval dusinany do akva, kdyz nevim, kolik jich tam mam a jsou tam ryby.
To bych udelal az na zaklade testu. Ne kazdy kdo ma nizke koncentrace dusicnanu, ma i sinici.
Přidat reakci
1 ...... [38] ...... 112
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121511x