jo, dělám úprav dost, to bezpochyby. Akvária jsou dvě a snažím se najít nejlepší cestu, jak to právě v mých podmínkách bude šlapat co nejvíce bezproblémově. Tzn i bez chemia ideálně. Třeba bezúdržba bez techniky, kterou tu ještě nemám zavedenou jako další nádrž jede v pohodě´m tam se rovnováha udělala sama a jen občas nasypu potěru trochu krmení a doleju vodu. To je takový malý zázrak. Neučesaný, zarostlý, plný šneků ale s čistou vodou. Tohle, jak je tam ten poměr jiný, víc ryb na míň rostlin, vyšší teplota tak to funguje zas jinak a na filtru je to prostě závislé. Což nevadí, je to prostě normální akvárium. Jen tím chci říct, že do sterilna to určitě nehrotim, chemii se snažim nepoužívat, zbytečně tam nelejt různý vodičky atd. Ale prostě stále hledam cestu, jak mít udělané to prostředí tak, aby to fungovalo. A když vidim problém, který se nevyřeší sám, ale zhoršuje se, hledám, co s tím, zas shnít si to nechci nechat

Než jsem našla snad finální dno, holt to byl pokus omyl - ty zkušenosti nemám a když se zeptám, je to co akvarista, to názor a každému vyhovuje dno jiné nebo něco děla ten tak, druhý onak, někdo solí, někdo nesolí, někdo hrotí svícení na minuty a počítá bublinky ...a to já nejsem. U mě se musí ty akvárka dost starat sama o sebe a vyrovnávat mou nevyrovnanou péči. Ono když měnim dno, většinou přeskládam i dekorace, to jo, takže je to takový hodně neustálený, ale snad už jsem na nějaké klidnější cestě. Doufám. Vypadá to, že to všechno byla ta egerie. Té to prostě nějak nejde. Ta mechovka tam je, ta ničemu nevadí. Je tam trochu nějaká zelená řasa, ale minimum. Když se to nebude pokrývat tim hnědym hnusem, kterej tam zřejmě i zvyšuje NO látky, tak by to mohlo být zas OK. Snažim se aby bylo dobře rybám, dobře to fungovalo a aby se na to i hezky koukalo a to jde ruku v ruce. Prostě mě nenapadlo, že ten humáč může být rozpadlá rostlina

Většinou jsem se na dotaz dozvěděla, že "tam máš hnědou řasu, tam máš sinici, tam máš ruduchu..." Až tady se přišlo na (trochu hloupou) příčinu. Takže za mě tady dobrý