Jaká je to řasa?
0 15.10.2007 18:38 Radka – .
Základní rada už tu je -přidat osvětlení.
0 15.10.2007 18:33 RADOVAN [17] - Rostliny čo môžem teda spraviť so zo zelenou prisedlou riasou, rudochov, a čo použiť na nezmary-značka výrobku?
ďakujem.
Ja som už úplne zúfalý.
Všetko robím podľa návodu ako sa má a mám jednu pohromu za druhou.
Aspon že biogénne odvápnenie už zmizlo.
0 15.10.2007 18:12 xx 1. nezmar - asi, chtělo by to lepší fotku
2. zelená přisedlá řasa
3. ruducha + okousaný echinodor od krunýřovce
4. list okousaný od šneka
Bezva sbírka.
1. moc tam toho nevidim. Ale jestli to je to, co si myslim, ze vidim (ted to nemuzu zakrouzkovat, mel si zakrouzkovat aby bylo jasne kde), tak vidim nezmara.
2. Na skle? Tipuju tu zelenou prisedlou rasu, ale na to odbornik nejsem, vyckej fundovanejsich.
3. Taky nevidim moc - ale podobne bile chomacky muze byt i plisen.
Jinak vsude vidim "prelistovani" roztlin na submerzni formy, takove ty rozpadajici se a flekate listy.
Fakt mas v akva 85W svetla v zarivkach? Podle fotek se mi to zda min.
Ahoj. Akvárium mám založené mesiac a objavili sa mi nasledujúce zvláštne veci: viď priložené foto.
1. Tipujem že nezmar - ale neviem z kadiaľ, lebo živým nechovám a rastliny mám len od rataja(asi z tadiaľ), kúpené hneď ako ich doviezli do akvaristiky, štrk a kamene vyvarené.
2.Riasa zelená?
3. Neviem vôbec, má to priesvitno bielu farbu, povedal by som že biela rudocha
Ako sa mám toho všetkého zbaviť?
Jedná sa o moju 112L. Mám nasledujúce prípravky: FMC, Sera costapur, Sera omnipur- ani jedno nebolo ešte použité.
Na toho asi nezmara som použil rajovce ale asi bezvýznamne, sú tam týždeň a nezmarov je viac a viac.
Ozaj a mám 2 krevetky.
Prosím pomôžte. ďakujem
Starší reakce
jinak fakt nevim jak se ji zbavit, ted ji chvili nemam ale jen proto že odstranuji pravidelně napadené listy.
Velmi zjednodušeně: Pokud je CO2 v nádrži limitním faktorem (což často bývá), jeho přidávání umožní rostlině naplno rozjet fotosyntézu (a následně využívat i všechny další živiny). Výsledkem jsou zdravé, bujně rostoucí rostliny ... což je ten nejlepší (resp. nejelegantnější) způsob, jak bojovat proti řasám či ruduchám. Řasy jsou sice také rostliny, ale když se daří vyšším rostlinám, ... na řasy už toho moc nezbyde ... (nemluvě o tzv. přirozených algicidech a dalších faktorech).
0 14.07.2007 00:05 Sidonius Bohužel...
Mam taky ruduchu, prosiiim?
Starší reakce
0 26.06.2007 10:59 dvin no nejlepší bych měl dát akva do tmavého kouta někde na chodbě, ale to bych ho zase neměl na očích.. Nějak se s tím poperu a ještě jednou dík za rady!
0 25.06.2007 22:35 Usine Svítím 13 hodin od 11.00 do půlnoci akvárium je skoro v úplné tmě mino jakékoliv okno. Proud vody pouštím do trubky asi 1m dlouhé s vyvrtanými dírkami. Konec je otevřený takže je tam drobet proud. Trubka je těsně pod hladinou. Mám dvě trubice 58W/830 s reflektory a velkou vrstvu písku 15 - 17 cm.
Udržuji vysoký obsah CO2 ve vodě. Parmičky černopruhé jsou dobří pomocníci.
0 25.06.2007 21:53 dvin – pro Lucik
Ahoj, jak se zbavím řas (jestli vůbec)
, dám vědět
0 25.06.2007 21:51 dvin Václave koukal jsem na Vaše nádrže a moc pěkné, klobouk dolu.
Vidím že jste na rozdíl ode mě zkušeným akvaristou. Podle mých měření máme podobnou vodu - mám 3 až 3,5 KH a 6,5 až 7,5 pH. Písek se zdá být v pořádku. Máte nějaký nápad jak by se dal vhodně rozdělit ten proud z filtru? Používám Fluval 205 (680 l/hod stažený tak na třetinový průtok). Nezdá se mi proud moc velký a tetry vláknoploutvé v něm docela rády proplouvají. Zajímalo by mě na Vás ještě odkdy dokdy svítíte a čím a jestli máte poblíž nádrží okno, zdá se mi totiž že nemám své svetlo dobře vyřešené.
0 24.06.2007 21:53 Usine 1 24.06.2007 21:35 dvin Abych pravdu řekl docela jsem po netu pátral, ale co se týká názvu "štětičková" nebo "vláknitá" řasa, tak je to na netu nějak moc širokej pojem. Pod tímhle názvem jde najít hodně rozdílný řasy tvarově i barevně a tak mě napadlo, jestli je tu nějakej znalec řas, kterej by věděl třeba i latinskej název. Chtěl bych se o ní víc dovědět
Jinak co se týká příčin proč jí mám v akva, řekl bych že to bude na 90% světlo z protějšího velkýho, byť vzdálenýho okna a ne úplně dobrý osvětlení (mam na 200 litrů 30W sunglo a 30W narva 860). Svítim 9:00-21:00. Zkoušel jsem u svícení pauzu 1h v poledne, spíš to bylo ještě horší. Rostlin mam dost, našel jsem fotku, kde se krásně odráží to moje okýnko. Za zmínku stojí to, že brácha má podobný akva a NAPROSTO bez řas, moc mu závidim
). Jenže v pokoji nemá skoro žádný světlo od okna a svítí obyč. žárovkou 75W. Rostlinky má nádherně sytě zelený.
Časem plánuju stěhování akva, jenže zatim nemam kam :(.
1 23.06.2007 23:29 dvin – identifikace řasy
zdravím! Nepomohl by mi prosím někdo s určením konkrétního druhu týhle řasy. díkec moc
Starší reakce
a ještě jedna fotka. Jo a ja svitim od 7- 22:00. Hooodně
taky mam tuto řasu, a parmička siamská nepomohla, nemohla ji odtrhnout od listu a spiš poškodila sam list. Odkaluji každý týden, krmim asi vic než bych měla. Světlo mam 11W na 25l . Je to slabý??? přikladam foto teto řasy v mem akva.
Starší reakce
Taky přemýšlím o kvasnicovém CO2,jak jsi s tím spokojená?A co děláš s CO2 v noci?Pouštíš si ho do pokoje?
Přidávám ještě foto zmiňované ruduchy a protože jsem na netu našel různé informace
,ptám se ještě zde:
Pro zničení ruduchy ubrat intenzitu (nebo dobu) svícení nebo naopak přidat ještě zářivky,aby líp rostly kytky a řase braly živiny?
Nyní svítím 152 W na 300 l vody,výška vodního sloupce cca 65 cm.
Díky
Dobrý den všem kolegům
I když jsem prostudoval o řasách skoro všechno,co tady i jinde je,nevím si rady s tímto problémem,který je na fotce.
V akváriu kromě ruduchy problém s řasou nemám,ale na těch
hadicích z a do vnějšího filtru,to je hrůza.
Rad je všude spousta,někdy si i protiřečí,ale kdyby někdo věděl něco konkrétního,sem s tím
díky.
Info o akváriu zde:
rybicky.net/nadrz.php…
Starší reakce
0 17.05.2007 17:30 smajlik – štětička-pokračování
Tak do toho sava jsem se stále ještě nepustil.Pokouším se eliminovat výskyt černé štětičkové řasy (ruduchy)změnou spektra a intenzity osvětlení.Osvětlení bylo do včerejška 4x30W Narva 860 na cca 170 l čisté vody.Dneska jsem vyměnil jednu trubici za Philips 827(žlutá) a jednu za Philips Aqua Relle(fialová).Takto bylo akvárko osvětlené hned po založení(tedy krok zpět).NO3 je sotva 10,NO2 neměřitelné,KNK a Ph jsem si dovolil upravit pomocí jedlé sody (skvělých 3,5 a 6,5).Nehnojím ničím(přidávám pouze trochu železa viz.výše),pravidelně odkaluji,měním vodu a do teď jsem nepochopil čeho je tam moc,že to chutná té řase.A protože se vyskytuje hlavně na osvětlených místech,zkusím tuhle světelnou rošádu.Zajímá mě váš názor,není tenhle pokus zbytečný?Nemá s tím někdo nějakou zkušenost?
A ještě něco - na Akvarista.cz jsem četl poznámku Rejpala "...na přednášce C.Kasselmannové jsem zaznamenal tvrzení(černá štětičková řasa vs. železo ve vodě)kreré je přesným opakem toho,co jsem si kdysi přečetl v jejich knihách....nevím kde je chyba(jestli v překladu)...."
Může mi k tomu někdo něco říct?Je snad nějaká souvislost mezi ruduchou a obsahem železa ve vodě?
0 14.05.2007 23:48 siana Dekuji vsem za rady... Zitra budu "savovat", mechanicky cistit atd. Krome anibiasu vsechny napadene rostlinky zastrihnu nebo vymenim. A svitim ted po vetsinu dne a rybky maji polopust
. Jen doufam, protoze mam hromadu prirustku ancistrusu, ze je temi zasahy nezlikviduju... Jeste jednou diky
a dam echo, jak se veci maji.
0 14.05.2007 11:28 Sidonius – To Smajlik
Smajlik: "...Máte nějaké vysvětlení, že tahle řasa roste na intenzivně osvětlených místech?..."
Vysvětlení mám jediné – tato místa jí vyhovují.
Mně se objevilo pár chomáčků štětky po protrhání rostlin. Zajímavé je, že napadla jenom hnědovku, a to výhradně její dva poškozené listy. A "vyrůstá" právě jen z poškozených míst. Na zdravých listech a jiných rostlinách nic...
A světla je v těch místech minimum...
V této souvislosti se mi ale vybavuje výrok pí. Kasselmannové, že štětce se obzvlášť dobře daří v nádržích se dřevem...
Běžte do toho Sava.
Přidat reakci
1 ...... ...... [111] 112
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121511x