Jaká je to řasa?
No, tak ona intenzita osvětlení souvisí se spotřebou živin i spotřebou CO2.
Čím víc světla, tím víc živin a CO2 rostliny spotřebují.
Já bych zase do osvětlení nedrbal kvůli sinici a místo toho bych přidal dusičnany.
Odpovídají tomu i moje zkušenosti.
Já jsem problém se sinicí řešil zvýšeným hnojením a sinice začala stagnovat, až zmizela. Na osvětlení jsem ani nešáhnul.
A když o tom zpětně přemýšlím, sinice mně začala brutálně zarůstat akvárko přesně v době, kdy se v akvárku parádně dařilo kapradině Ceratopteris thalictroides. Ta kapradina rostla jak šílená a zarostla mně půlku akvárka. A začala růst sinice.
Nakonec skončila kapradina v kompostéru. Přidal jsem hnojení, sinice zmizela.
Že by to souviselo s tím, že kapradina svým neuvěřitelně rychlým růstem vyčerpala dostupný dusík?
Taky jsem jednou přehnal vyprání molitanu (filtru) a sinice se zase v náznaku začala objevovat. Což by odpovídalo hypotéze, že nižší koncentrace dusičnanů je klíčovou příčinou rozbujení sinice. Přehnaným propráním filtru jsem narušil nitrifikační proces ve filtru, takže by v akvárku mělo být méně dusičnanů. Přidal jsem na hnojení a čekal. A sinice zmizela.
Z toho vyvozuji, že informace na této stránce
buddendo.home.xs4all.nl/… jsou daleko blíž pravdě než zkracování doby osvětlení.
Co se změní, když budeš méně svítit?
Zlepší se tím poměr (NO3) : (PO4)?
Vec je ta, ze nezname dosud podrobnejsi udaje o akvarku. Casto (nerikam, ze vzdy), je pricina nadmerne sviceni, zkratka vic nez rostlinky potrebuji. Fotosynteza je nejen o svetle, ale i o CO2, pokud se v akvarku nesyti, tak nadmerne svitit je zbytecne, vyvoj rostlin je limitovany obsahem CO2 ve vode. Samo je to jen zakladni rovnice, rostliny jsou individualni organismy a kazda rostlina ma svuj metabolismus, kdy nektere si vystaci s mene CO2 a rady svetlo a nektere jsou na tom spis obracene, ale v zaklade bych to videl asi tak. Takze kdyz tam peres moc svetla a dlouho a pritom nesytis, tak tim spis nahravas ruznym rasam a sinici. Pri teto situaci se take rostlinky snazi rust rychleji, vycerpaji ziviny, NO3 rychleji nez fosfor a opet to nahrava dobre zivotnim podminkam pro sinici, takze svetlo je vyznamnym faktorem pri tvorbe sinice, ale urcite ne jedinym, vse zalezi na rovnovaze vsech faktoru. Proto jak je uz patrne i z poslednich diskusi o sinici, to nekdy trva, nez se te potvory clovek zbavi.
Já jsem doteď nepochopil, jaký význam má omezení doby svícení.
Tím oslabíš i kytky, které pod sinicí trpí. A sinice roste daleko rychleji než kytky, i to kratší svícení jí bude stačit.
Spíš výskyt sinice vidím na nerovnováhu živin, konkrétně poměr (PO4) : (NO3)
Ahoj, je to sinice. A to akvarko nebude asi 1600 l, ze?
Ta prezentace by bodla. Podrobny popis akvarka a ve fazi, kdyz se zacne objevovat sinice je dobra doba si poridit dobry test na dusicnany, urcite se bude hodit.
PS: ... a jeste dodam, mrkni se do vlakna sinice, tam najdes dost informaci, zakladni veci nez udelas prezentaci - nezanedbavat udrzbu, omezit dobu sviceni, zjistit dusicnany ....
A jeste jedna vec, zatim sinici mechanicky odstranuj, kde se to da, da se pouzit hadicka na vzduchovani, opatrne s rostlinkama, hlavne ty jemnejsi to muze ponicit, musis hadicku nauhlit aby vzala sinici a neprisavala se na listy, to je nici.
Ty fotky jsou mizerné, ale asi to fakt vypadá na sinici.
Jestli se to dá snadno stáhnout z listů rostlin, tak to bude sinice. Takže žádná řasa.
Bylo by fajn popsat co nejlíp stav akvárka. Nebo rovnou založit prezentaci.
Jak svítíš?
Jak hnojíš? Nehnojíš málo?
Jakou máš rybí osádku?
Jak často měníš vodu?
0 27.01.2016 22:51 kolotoc – Neznáma riasa
Zdravím milovníkov rybičiek...
V 1600 litrovom akvárku sa mi asi po dvoch rokoch urobila neznáma riasa.... jej farba sa priebežne mení, možno v závislosti na výmene vody... býva niekedy miestami zelenkavá do tyrkysova ale prevážne je hnedá...vyzerá to tam ako po výbuchu sopky, akoby všetko zapadalo popolčekom, listy rastlín sú uplne oblepené vstvou povlaku, akoby mali druhú kožu, dá sa to z nich stiahnúť, je to na kameňoch, na skle... nevieme si dať s tým rady.... má niekto podobný problém a nejaké riešenie???
Ď.
Starší reakce
Jsou to podle mě částečky bordýlku(později detrit), ale prozatím je to nezpracovaný polotovar, tedy nezpracovaný nitrifikačníma bakteriema, usuzuji z prezentace a data založení nádrže. Živočichy, jako jsou šneci a později rybí osádka by měla pomoci.
chtělo by to dotáhnout tu prezentaci do konce.Jaký filtr atd.
0 17.01.2016 19:45 sperman – řasa a slepá hladina
0 15.01.2016 20:31 ASA – Co to kaucia je?
Vsem moc dekuji za pomoc. Rasa je konecne na ustupu!
Melo by se jedna fotky jsem daval niz.
Pokud se jedná skutečně jelení paroh, tak to něco značí. Jinak tahle řasa vegetuje pevně přichycená na podkladu.
Tak v akváriu se občas prolítne chuchvalec Jeleního parohu, něco málo bylo i na dně. Lehce jsem to posbíral a vybral. Značí to něco nebo je to jenom normální chování této řasy?
Starší reakce
Dobře změním i styl krmení. Nechci toho moc měnit naráz, abych mohl přijít na to v čem je problém. Takže krok po kroku.
Jednou denně, bud stačit, ono ty to akvo máš necelej měsíc a nitrifikace ještě nebude tak pevná, filtr není zcela zaběhnutej a každej organickej zbytek, tedy ten ne zcela spotřebován, může být využit a to řasou a nebo je to úplně jinak a já si tady dělám vostudu.
Krmim dvakrat denne vlocky. Veskere krmivo je sezrano a nic nepada na dno.
Zkusim vynechat hnojeni. Zbytek necham zatim tak jak je a budu zkouset menit vodu vodu.
Čím a jak často krmíš? Nekrmíš mraženejma patentkama?
Opravdu bych přestal hnojit a začal jenom často měnit vodu.
Prave jsem nekde cetl, ze i presprilis sneku ukazuje, ze neni vsechno v rovnovaze.
No prave. Spis bych chtel dojit na podstatu problemu.
Rybky ale nevyřeší problém,proč se řasam daří.
Rybky urcite pomozu a na slimakov jednoznacne clea helena
Prestanu davkovat MicroMix a uvidim co se stane. Budu pokracovat ve výměně vody. Pokud to nepomuzu zkusim koupit rybky. Jo a jeste se začínají objevovat šneci, ale to předpokládám, ze jsem je pritahl s rostlinama.
Testy vyzerajú byť OK, potom jediné čo ma ešte napadá bojovať proti riase prírodnou cestou a to pridaním živočíchov, požierajúcich riasy... mne sa veľmi osvedčila parmička siamská.
Teď dávkuji pouze 5ml denně MicroMix(FE+mikroprvky). Nic jiného podle měření zatím není potřeba.
Edit: vodu jsem teď měnil každý třetí den 1/3 cca 14 dní.
Ten kořen vytáhnout bude problém. Je zahrabaný v substrátu. Při vytažení to celé rozbiju. Přemýšlel jsem, že bych zatím odstranil předfiltr a nechal běžet jen čistě filtr. Na předfiltru se objevuje taky řasa. Může to být způsobené nízkým průtokem? Chtěl jsem vydržet, ale spíš mě zaráží, že řasa narůstá. Nemyslel jsem, že ihned uhyne, ale spíš se růst zastaví a to se teda neděje.
Koľko toho PMDD pridávaš denne? Ak meníš pravidelne vodu, ako píšeš s svietiš pomerne málo (7 hodín), tak by som ubral hnojivo...
Vydrž,prováděj velmi častou výměnu vodu a ten kořen bych vytáhl o pořádně očistil od řas.
Tak řasa stále poměrně dost narůstá. Mám i plovoučky a svítím jen 7h.
Starší reakce
Tak to se zatim asi nedeje. Spis me pripada, ze prirusta
Táák to je hodně tenkej led, nebudu spekulovat.
Jako první pozitivum bych viděl fázi již nepřibejvání.
Omlouvam se. 2.12.15
ten novy rok me nedela dobre
pustim ho na 2/3. Kdy zhruba muzu pozorovat nejake zmeny ohledne uhynu rasy. Mesic?
Nepřepsal jsi se v tom datu?
Edit: Podle prezenatce přepsal, potom to ještě měsíc nech na té polovičce, ale klidně můžeš lehce přidat, aby voda pěkně cirkulovala a rostliny se pohupovaly.
Dobre pustim ho naplno. Filtracni hmoty dle tve rady jsem vymachal v sedimentů stare nadrze.
Nevidím důvod, aby byl už přiškrcenej, klidně mu přidej.
Jak dlouho je tam ten filtr?
Filtr mám stáhnutý na polovinu mám to tak nechat?
Uz jsou pryc
sviceni teda zatim necham jak mam. Dekuji.
Osobně bych začal těma reflektorama a uvidí se, kam se to posune.
Reflektory odstranim to je yo nejmensi. Mam ubrat i dobu sviceni? Aktualne svitim 7h.
Přidal bych nějaký plovoucí rostliny, rozbil tak světlo dopadající do akvária a sundal ty reflektory.
Ahoj lidi, chci se jen ujistit jestli se jedna o jeleni paroh? Nadrz bezi mesic mam se zacit nejak stresovat nebo zatim nemam nic podnikat a nechat bezet dal nadrz v klidu? Dekuji za info.
Přidat reakci
1 ...... [39] ...... 112
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121511x