Jaká je to řasa?
0 20.06.2012 14:57 jamajcan Byli jste rychlejší
OT
Kytky vypadají vážně docela bídně.Ta která je na fotce,mi připadá jako nějaká Alternathera,ta je náročná na světlo a živiny ve vodě.Doporučil bych rostliny vyměnit za nenáročné,rychlerostoucí druhy,které daleko lepe odolávají náporu řas,protože rostou a spotřebovávají dusičnany a vylučují i algicidy.Ale to bych ted nerozebíral.Taky může být ve vodě nadbytek fosforu a dusíkatých látek.Nepíšete,jak často provádíte částečnou výměnu vody,která je velmi důležitá právě proto,aby se ve vodě nekumulovaly živiny.U problémů s řasami,je nejúčinější zjístit příčinu jejich růstu a tu odstranit.
To dno mě příjde lehce hrubozrnnější a dělá to na mě dojem, že je dost čistý(naprosto nic proti tomu), což by mohlo na nedostatek živin ukazovat, pokud nejsou jinak než rybama a výměnou vody dodávány. Jak často a v jakém množství je měněna voda? Ty zářivky jsou nějaký speciálky, nebo obyč. třípásmovky? Ten filtr je jak často čištěn?
kytky mne poslední dobou nerostou,tak to bude asi i živinama. Přikládám ještě jednu fotku, snad je lepší. Díky
0 20.06.2012 13:23 Iva31 – co je to za řasu?
Zdravím, na pár rostlinách se mi začala dělat řasa, vypadá to jak mechový porost, rovnoměrný po celém listu,ale jen na určitých kytkách, nebo zatím jen na pár. Nevíte,prosím, o jakou řasu se jedná a jak s ní "bojovat"? Díky za rady.Ivana
Starší reakce
Tak nějak.
Teoreticky může pohyb vody "za jistých okolností" zvýšení obsahu CO2 urychlovat, a je jedno, jestli je způsoben vzduchováním nebo jiným mechanismem.
Těmi "jistými okolnostmi" by byl stav, kdy by byla aktuální koncentrace CO2 vodě nižší, než "má být". Nevím ale, jestli může takový stav v podmínkách běžného akvária reálně nastat...
Prostě když bude v akváriu málo producentů i konzumentů, tak bude jak vzduchování tak pohyb vody CO2 v akváriu zvyšovat a naopak, nebo je to jinak?
...To co obsah CO2 ve vodě snižuje je míchání vody, ale to nemusí být způsobeno jenom vzduchováním...
A neplatí pro snižování obsahu CO2 mícháním vody totéž, co jste napsal v první části svého příspěvku o snižování obsahu CO2 vzduchováním?
Tedy, že
za určitého množstevního složení rostlin a ryb v akváriu naopak míchání vody může koncentraci CO2 zvyšovat?
Jinými slovy: vzduchování může za jistých podmínek obsah CO2 zvyšovat a míchání vody (za stejných podmínek) ne? V čem to vězí?
Ono to s tím lehce mýtickým konstatováním, že vzduchování snižuje obsah CO2 ve vodě až zase tak nemusí být pravda, dokonce je možné, že za určitého množstevního složení rostlin a ryb v akváriu naopak vzduchování může koncentraci CO2 zvyšovat. To co obsah CO2 ve vodě snižuje je míchání vody, ale to nemusí být způsobeno jenom vzduchováním.
Áno, vzduchovanie znižuje obsah CO2 vo vode, ak prestaneš vzduchovať je možné, že Ti už rastlinky nebudú trpieť biogénnym odvápnením. Ak sa to nezlepší, znížil by som dávky hnojiva.
0 16.06.2012 15:43 CrazyMonkey –
Re: Sera čiže ak mám kopresor čo mi robí bublinky vo vode no vzduchuje mi tým potom vypúšťam CO2? čítal som tiež o tom vzduchovaní a mohol by som ho vypnúť lebo nemam ani veľmi veľa rýb a rastlín mám tak akurát no apsoň si myslím s tými rastlinami
CO2 až taká veda nie je, ale ak máš pochybnosti(aj ja som mal, keď som s tým začínal)tak by riešením mohlo byť:
-zvýšiť intenzitu osvetlenia alebo nehnojiť, prípadne znížiť dávky hnojiva, pridávať ho menej často
-nevypudzovať CO2 z vody vzduchovaním, umiestnením výtoku filtra tesne pod hladinou
Vďaka chlapy za rady... počul som o CO2 ale pre začiatočníkov to vraj nie je take jednoduché môže to mať katastrofálne následky.... a čítal som o tej rovnici a je to dosť zaujímavé ja mam napr. nedostatok svetla lebo ho mám slabé (o,2w/l) čiže teoreticky ak hnojím každý 3týždeň tak potom stačí hnojiť každý 4. a možno že to prejde nie?
Kolega larix tu cestu naznačil, to doporučení sycení vody CO2 není jediným způsobem, jak s tím biogenním odvápněním bojovat. Je třeba neustále mít na paměti tu rovnici světlo x živiny, jinými slovy dá se to řešit i poníženou intenzitou osvětlení. Každý nechť si vybere tu svojí cestu, jakou se vydá.
Radím sýtiť vodu CO2. Odkedy to tak robím, problémy s bio. odvápnením nemám
Skús pozrieť biogénne odvápnenie/biogenní odvápnění.
V skratke, máš v akva nepomer obsahu CO2 k množstvu svetla.
0 15.06.2012 18:40 CrazyMonkey – dačo divné
Zdravim ľudia dnes som vyčistil listy anubiasa od rias a ako som tak čistil tak pod riasov bol akokeby jej biely zaklad alebo ako to nazvať... proste bola to zelena riasa ta kratka a ako som ju dal dole tak podňou bol akýsi biely povlak....(hľadal som tu všade možne a nič no a v tejto sekcii je veľa stranok a sa mi ich nechcelo preklikávať)
Starší reakce
podla mňa je to nejaký druh sinice,je ich vela druhov a nemusí mať len modrozelenú farbu
Zdravím,
nevíte prosím někdo, co je tohle za řasu? Normálně bych řekl, že je to sinice...Ale tohle je šedohnědé, slizké, přes noc se to sice zmenší, ale jakmile rozsvítím, tak je to tam během chvilky hned zpátky
...Poraďte, prosím
Prečítaj si najmä Horácov článok
savan napsal: myslím že je to černá štetičková riasa
a jak si s ní mám poradit? byl by nějaký odkaz nebo rada?
myslím že je to černá štetičková riasa
0 01.06.2012 19:59 Pfofíno – řasa?
Starší reakce
Nebude to spíš "rakovina". Dceřinné rostlinky se tvoří jen na spodní straně listu (tedy jestli si to dobře vybavuji).
Nedá sa, iba ak odlupnuť. Tie zárodky new rastliniek sa mi pozdavaju, len ako som uz pisal je to niekolko mesiacov rovnake.
Mě to příjde, že to něco je pokrytý sinicí. Dá se ten povrch setřít?
No logiku to ma, len uz to tam je niekolko mesiacov v rovnakom stadiu aj velkosti. Je zas pravda ze svetlo je slabsie, a mozno niektore podmienky nie su idelne... Ale ked neuskodi som len rad.
no jestli se nepletu tak by to měli být (zárodky)nových rostlinek.Nemusíš mít z toho vůbec strach.
Starší reakce
Jedna lžička za tři dny, jo? Hm, to je teda norma. A to tam máš kolik ryb - tři? Třicet? Dal jsi tady velice málo informací o svém AQ, tak se moc nediv, že se tady do odpovědi nikdo moc nehrnul.
-1 23.05.2012 15:26 rytmus Tak už psát nemůsíte, poradil jsem se zkušeným chovatelem a ten mi poradil že mám omezit jídlo na jednu lžičku žrádla jednou za tři dny. A fuguje to, ryby řasu žerou. Děkuju, ale za příspěvky.
Ukaž, jak vypadá filtr. Jak často hnojíš a krmíš? Vodu vyměňuješ?
Starší reakce
0 18.05.2012 17:30 rytmus Tady a dole máte fotky.
0 18.05.2012 17:29 rytmus
0 18.05.2012 17:28 rytmus Dobrý den, chtěl bych se zeptat co je to za řasu a jak se jí zbavit. Oddělává mi totiš rostliny.
Starší reakce
jak můžeš podle takového kousku tapety říct, že je to skandál? Naopak právě tapety s přírodním tématem malá aqwa vzhledově zvětšují a prohlubují. Černé tapety - ano u větších aqwa, nebo málo zarostlá! a pak když chceš mít hezké foto - detaily živočichů
tak tady souhlasim, tem filtr je ok, ale ta tapeta je skandál
Zahnědlý filtr = zdravý filtr. Ten tvůj je OK.
Tady ještě filtr
Zahnědl mi celý filtr a mám tu řasu i na rostlinkách(viz.foto) co je to zač a jak se jí zbavit?Díky za odpověď
Přidat reakci
1 ...... [82] ...... 112
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121511x