Jaká je to řasa?
Já také čistím akva jednou týdně a docela ho "pucuju". Příliš neodkaluji, protože když jsem odkalovala, zjistila jsem, že není co. Easy carbo tedy rozhodně po dvou, třech dnech nezabralo. Ale zkusím dobrat balení, tzn. tak na tři týdny mi to asi vyjde, nebo minimálně 14dní. Plynné CO2 dodávám burčákem. Ačkoliv rozpouštění není ideální, pH mi to sráží o jeden stupeň.
Johan napsal: Ve skutečnosti to bývá tak 2-3 dny.
Nevím, z čeho vycházíš, ale já mám ve svém akváriu červenou rostlinu Alternanthera rubra, které stačí jen relativně malá změna koncentrace CO2 (směrem dolů), aby se jí začaly doslova "rozpouštět" listy. A trvá několik týdnů, než se aklimatizuje na novou (nižší) úroveň CO2 a začne vyhánět nové (zdravé) listy. Navíc pokud vím, tak o fixaci CO2 se u rostlin stará speciální enzym, který si rostliny musejí poměrně složitě vytvářet (obzvlášť pokud musejí přecházet z jednoho druhu příjmu uhlíku na jiný => CO2 vs glutaraldehyd). Takže ty tvoje 2-3 dny se mi moc nezdají.
Rostlinám údajně trvá tak 2-3 týdny, než se přeorientují na "jiný" zdroj uhlíku Ve skutečnosti to bývá tak 2-3 dny.
baletka napsala: Proč myslíš, že zrovna při mém osvětlení je to vhodné?
Já nevím, jestli je to zrovna ve tvém případě vhodné. Je to ale poměrně jednoduchý test, jak to zjistit. Rostlinám údajně trvá tak 2-3 týdny, než se přeorientují na "jiný" zdroj uhlíku (např. EasyCarbo) => proto jsem radil to zkusit tak 1 měsíc. Vím ale, že je to drahá sranda. Pokud by se tím ale stav rostlin (a celková rovnováha systému) výrazně zlepšil, tak bys aspoň věděla, čím to bylo a mohla bys časem přejít na plynné CO2 (což z dlouhodobého hlediska vyjde určitě levněji než EasyCarbo). Každopádně pokud máš v akváriu větší množství řas, tak může být na vině i větší množství rozpuštěných organických látek ve vodě nebo přemnožení některých druhů bakterií. U těch bakterií bývá pak trochu více (mléčně) zakalená voda. Já třeba používám poměrně silné osvětlení, ale s řasami problémy nemívám. A to navíc docela hodně hnojím (metodou EI). Zjistil jsem ale třeba, že to chce mít v akvárku pár otíků a krevetek, kteří mi vydatně pomáhají s hygienou nádrže. Navíc každý týden akvárko pečlivě čistím, odkaluji a měním 50% vody. Když bych to nedělal a neměl v akvárku nějaké ty řasožravce, tak nejpozději za 2 týdny bude akvárko samá řasa. Je to o tom, co chceš - jakého stavu chceš s akvárkem dosáhnout. Někdo by nezvládl každý týden měnit 50% vody a pořád akvárko pucovat, takže v takovém případě je třeba ubrat na světle a příliš nehnojit. Každý má jiné cíle.
OK, já jsem právě Easy Carbo začala dávkovat. Nijak pozitivně se to zatím neprojevilo. Uvidím po delším čase. Ale je to trochu drahý špás... Proč myslíš, že zrovna při mém osvětlení je to vhodné? Chtěla bych tomu lépe porozumět
baletka napsala: Takže... nejde spíše o to najít míru toho hnojení? ... úplně nehnojit mi nefungovalo.
Já bych možná zkusil koupit "tekutý uhlík" (např. PMFE, EasyCarbo nebo Flourish Excel) a tak měsíc bych ho do akvárka dávkoval. Vím, že spousta lidí používá CO2 spíše jako zaklínadlo, ale uhlík je pro rostliny přece jenom nejdůležitější živinou (v sušině je ho kolem 45%!) =>
www.prirodni-akvarium.cz/… . Ostatních prvků (NPK atd.) je tam ve srovnání s tím opravdu malinko. Takže je možné, že při osvětlení, které používáš, by přece jen mohl rostlinám chybět (což se pak může negativně projevovat na jejich stavu/růstu). Navíc některé rostliny podle mého názoru nejsou tak úplně submerzní (vodní), jak se často prezentuje, a ty se pak bez vydatného "dopování" pomocí CO2 (= simulování emerzního prostředí) prostě neobjedou (nebo se jim pod vodou nebude příliš dařit).
Děkuji vám a doporučil by jste mi jak se jí zbavit.
Svítím 9-11, 14-21.30 - 2x45W - Juwel day a life
Ferropol 1x14dní
1xtýdně výměna vody - cca 10%
díky M.
Musím ještě podotknout, že mé rostliny vykazovaly nedostatky. Odpadávaly jim spodní listy - napřed žloutnutí, pak dírky, pak odpad. Echinodorus Marble Queen měl úplně skrčené listy, které vždy nějak vyrostly a do dvou dnů zežloutly, a odpadly. Plevuňky šly do háje ihned po vysazení. I proto jsem začala hnojit. Takže... nejde spíše o to najít míru toho hnojení? Já vím, že jsem proti Vám úplná akvaristika trumpeta, ale úplně nehnojit mi nefungovalo.
Dobrý den,
poradíte prosím co je to za řasu a a jak na ni? Děkuji vám za pomoc.
Já myslím, že Johan spíše chtěl naznačit, že při množství mých rostlin není hnojení vůbec třeba. Nehádám se s ním, má nepochybně více zkušeností, ale nějak se mi to úplně nezdá. Mé osvětlení sice není z nejsilnějších, ale ani z nejslabších. Jde tady o nastavení rovnováhy, což je to, co řeším a co se zatím nepodařilo. Když jsem nehnojila, byly řasy. Hnojím, jsou jiné. Takže hledám, co změnit. Jediné, co změnit nemůžu (zatím) je světlo.
Johan napsal: Pokud nemají rostliny příznaky nedostatku ... mrkněte se na přední prezentace a srovnejte je s množstvím rostlin u vás.
Prolít jsem jen tak v rychlosti pár prvních prezentací, a skoro všechny používají jako substrát ADA Amazonia New (a ty, co ho nepoužívají, používají hnojivo do dna).
Jak známo, substráty ADA jsou našlapané živinami: 1200 mg/kg NH4, 40 mg/kg NO3, 110 mg/kg PO4, 340 mg/kg PO4, 400 mg/kg K, 325 mg/kg Fe ... údaje jsem převzal z analýzy, kterou si před lety nechal dělat T.Barr. V tomto případě tedy není hnojení "do vody" příliš potřeba.
Já bych si s ním hlavu lámala. Dokud jsem nehnojila, relativně to rostlo, ale měla jsem dost černé řasy. Počátkem hnojení se to zlepšilo, jak jsem psala, pak nastoupily další. Takže podle Vaší verze bych sice nehnojila, ale měla černou řasu. To je OK? Vodu měním každý týden. Nemám ovšem momentálně ani moc ryb, takže mi to zatím nevyhnojí. A to Vaše "skoro žádné kytky" se mě trochu dotklo, ve srovnání s mnoha nádržemi
Pokud nemají rostliny příznaky nedostatku prvků jako je železo nebo mangan, tak bych si s hnojením vašich nádrží hlavu nelámal.
rybicky.net/nadrze/… mrkněte se na přední prezentace a srovnejte je s množstvím rostlin u vás.
Tak jsem to teď zkontrolovala. Velké akvárium, o které se jedná, nemá aktuální fotografie. Dodám. Ale přesto... nespletl jste si prezentace?
?????????? To nechápu. Já nemám v akváriu žádné kytky??? Vždyť ho mám kompletně zarostlé. Jdu zkontrolovat prezentaci, jestli tam nejsou staré fotky a informace...
Co takhle nehnojit a jen měnit vodu. Vždyť v akváriích nemáte skoro žádné kytky...
Já N nepřihnojuji, mám ho docela vysoko, takže jen dorovnávám fosfor na 1:10, plus hořčík, draslík, jednou za 14 dní železo. Ale můžu to, samozřejmě, zkusit namíchanými hnojivy, třeba Bioflorem, což?
Hnědá řasa /rozsivka/.Pravděpodobné příčiny:/vlastní zkušenosti,ne strejda Gůgl/,málo světla,hodně N látek,hodně P/fosfor/,málo mikroprvků.Rada na odstarnění?Přestaň experimentovat s hnojením/začal bych používat již namíchaná komerční hnojiva,bez obsahu N/.Když o tom člověk opravdu ví jen málo,většinou to končí daleko většími problémy,než byly před tím.
Ještě jedna foto.
Zdravím, prosím, co se mi to objevilo na listech? Měla jsem černou řasu, začala jsem hnojit, černá vymizela a objevila se GSA. Pořešila jsem velké množství denního světla zastíněním, obevilo se toto. Je to slizké, jde to snadno setřít houbičkou, prst po tom klouže. Je to řasa nebo nějaký bordýlek z filtru? Případně jaké jsou příčiny? Prosím a děkuji.
Objevili se mi řasy v akváriu nejspíš to bude asi "vláknitá zelená řasa " .. ale chci se radši zeptat
Starší reakce
Kup si jí a uvidíš co ti všechno z ní vyleze.
Martin71 napsal: Takže existuje přímá souvislost,mezi pěstováním řasokoulí a výskytem jiných druhů,výhradně vláknitých řas v akváriu?
Neexistuje žádná souvislost s výskytem jiných druhů řas. Aegagropila linnaei - "řasokoule" zadejte si do vyhledávače Aegagropila linnaei nebo zde maniakva.cz/… Naopak pokud se této řase daří, nebo se v akváriu sama objeví je to známka velice dobré kvality vody. Jen k tomu světlu tato řasa se spokojí i s podstatně menší intenzitou světla než např. vláknitá řasa (žabí vlas) který roste většinou na vrcholech rostlin v blízkost hladiny. Obrázek růstových forem v článku raviolky to i potvrzuje obrázek řasy ve spodku kamene. Ta moje roste v akváriu kde je pouze 15w na 50l a to u dna a ne ve formě "koule". Jeden den tam prostě byla. Odpověď jsem chtěl od vaaclava
,ale jinak díky za snahu.
Rovnako sa mi asi doniesla do akvária spolu s machom fissidens fontanus.Prerastá ho ale nie natoľko aby bránila machu v raste.Jedno aj druhé má rado čistejšiu vodu.Okrem tejto riasy nemám v akvárku pri krevetkách žiadnú inú riasu.
Takže existuje přímá souvislost,mezi pěstováním řasokoulí a výskytem jiných druhů,výhradně vláknitých řas v akváriu?
Neexistuje žádná souvislost s výskytem jiných druhů řas. Aegagropila linnaei - "řasokoule" zadejte si do vyhledávače Aegagropila linnaei nebo zde
maniakva.cz/… Naopak pokud se této řase daří, nebo se v akváriu sama objeví je to známka velice dobré kvality vody. Jen k tomu světlu tato řasa se spokojí i s podstatně menší intenzitou světla než např. vláknitá řasa (žabí vlas) který roste většinou na vrcholech rostlin v blízkost hladiny. Obrázek růstových forem v článku raviolky to i potvrzuje obrázek řasy ve spodku kamene. Ta moje roste v akváriu kde je pouze 15w na 50l a to u dna a ne ve formě "koule". Jeden den tam prostě byla.
a co to je za rasu tá ruducha ?
bude to určite ona fotit sem se to pokoušel ale neúspešne mám dostupný jenom mobilný foťák a vúbec to není videt...
To může být klidně ruducha ale lepší by bylo ji vyfotit.
prosím vás našel sem na lístku červenou řasu takú vláskovú je to možné ? díky
Žabí vlas má pevné vlákno,spyroghira je slizká,žerou jí živorodky.Každopádně v obou případech bývá v přesvětleném akva.Na tři dny bych zkusila zatemnit a přidávala easy carbo 4ml/50L každých 14dní.
To určitě ano,řasy jsou prakticky všude,jde jen o to,nedat jim šanci k bujení.Spíše,jsem reagoval na to spojení řasokoule,s jinými vláknitými řasami.
Samozřejmě pokud si strkám do akvária tuhle kouli, tak musím počítat s tím, že si něco přitáhnu. To platí ale u všech rostlin v submezním stavu.
Díky... je to tedy Oedogonium a musím přidat CO2
Takže existuje přímá souvislost,mezi pěstováním řasokoulí a výskytem jiných druhů,výhradně vláknitých řas v akváriu?
Pokud si dáš do akvária
cladophora aegagropila tak musíš počítat s tím že si s ní dotáhneš i další vláknité řasy.
Z fotky se to dá přesně určit jen málokdy, chtělo by to mikroskop. Moje tipy jsou následující: Rhizoclonium, Oedogonium nebo Spirogyra. Žabí vlas (Cladophora) to podle mě nebude, protože ta se "větví". Tohle vypadá spíše jako "nevětvená" řasa, s jednotlivými vlákny. Pokud je to na omak slizké, tak to bude buď Spirogyra nebo Rhizoclonium, pokud ne, tak Oedogonium. Rhizoclonium jsem ve svém akvárku ještě neměl. Nejčastější problémy bývají se Spirogyrou. Pokud máš nějakou velkou lupu, tak se na to zkus mrknout pod lupou (pokud tě to tedy tak zajímá). Když tak se můžeš zkusit mrknout na
www.prirodni-akvarium.cz/… . Úplně dole jsou modré odkazy. Když na ně klikneš, rozbalí se podrobnější informace s fotkami (tebe bude zajímat především oddíl "Chlorophyta").
Léky odstraňují důsledek tzn. řasu a protože je pořád někdo začátečníkům vnucuje tak se nedivím že na řasy už nezabírají.
Léky ale nemají nic společného s příčinami růstu řas. Tohle bude nějaký druh vláknité řasy nebo žabího vlasu nebo tak něco a příčinou bývá buď nedostatek CO2 nebo jeho výkyvy. Prakticky se mě ale nikdy nepovedlo tuto řasu z akva vymýtit pokud se mě tam jednou usídlila - maximálně jsem zastavil její růst a maximální množství odstranil mechanicky, ale jakmile jí to jen nepatrně podmínky dovolily tak se hned zase rozjela ....
To uz je podle me zbytečné většina řas uz je úplne ted imunní vůči lékům a nejlepší je se jí manuálně zbavit a nebo pořídit řasožrouta ;)
Dik za rady, ale tyto všeobecné rady (moc živin, světla...) si taky umim odvodit.... jde mě o to co je to za řasu abych si o ní něco mohl přečíst a pozjišťovat co a jak...
Moc světla, a velké výkyvy teplot, a CO2 ;)
tak jako oddělat - to mě napadlo taky a příčinu zjišťuju tím že se zde ptám....
Oddělej ji z té riccie pokud ti vadí, měl bys ale dojít na příčinu proc tam ta rǎsa je ;)
Starší reakce
Přiznám se, že vaší poznámce o tom, že "drtivé většině rostlin stačí při přiměřeném osvětlení koncentrace volného CO2 1-2mg/l, protože jsou schopny potřebný CO2 získat asimilací hydrouhličitanů" příliš nerozumím. V mých akváriích udržuji koncentraci CO2 tak, aby byla v momentu zapnutí světel na poměrně vysoké úrovni (kolem 20-30 mg/l). Nerozumím tedy tomu, jak by v takové situaci mohl výkyv hladiny volného CO2 nějak souviset s asimilací hydrogenuhličitanů? Na základě informací z odborné literatury jsem se domníval, že rostliny volné CO2 upřednostňují před jakoukoli jinou formou (HCO3, CO3). Pokud mám tedy ve vodě rozpuštěné kolem 20-30 mg/L volného CO2, nechápu, proč by v takovém prostředí měly rostliny sahat po HCO3 nebo CO3? Navíc je to pro ně energeticky mnohem náročnější způsob získávání CO2. Dále, pokud by rostliny v mých akváriích skutečně větší část CO2 získávaly z hydrogenuhličitanů, tvořila by se na jejich povrchu vápenná krusta. Ta se ale na žádných mých rostlinách netvoří. Takže naměřenou "spotřebu CO2" v rozmezí přibližně 1-2 mg/L si rozhodně nemohu vysvětlovat tím, že se rostliny z nějakého (mě neznámého důvodu) "přepnou" na získávání CO2 z hydrogenuhličitanů ... a to navzdory tomu, že je ve vodě dostatek volného CO2. Pokud tedy na něco reagujete, zkuste prosím svoji argumentaci více rozvést, abych z toho lépe pochopil, co jste tím chtěl vlastně říct. Předem díky!
Nemám čas a ani potřebu polemizovat o všem, co zde píšete, tak se omezím jen na dvě poznámky.
1. Drtivé většině rostlin, které se běžně v akváriích pěstují, stačí při přiměřeně silném osvětlení vámi uvedená koncentrace volného CO2 1-2mg/l, protože jsou schopny potřebný CO2 získat asimilací hydrouhličitanů.
(Jistým vodítkem může být např. tento překlad již docela letitého článku:
www.akvarijni.cz/… )
2. S průlomovým článkem jsem měl poprvé tu čest se setkat přibližně před 10-12 lety při studiu páně Pelikánových stránek
planta.aquariana.cz/… , později stránek jako
www.thekrib.com nebo
www.tropica.com/… a dalších.
Slabým světlem můžeš svítit déle a naopak.
ja zapinam o 15:00 (to som este v praci) a vypinam 23:00, takze celi cas co som doma akva svieti ;)
Myslím, že rostliny 12h denně bez problémů zvládnou. Spousta akvaristů takhle za starých časů svítila a svítí dodnes. Jak ale správně podotýká Michal, je třeba vzít v úvahu také intenzitu. Řasám samozřejmě vyhovuje světla více. Při kultivaci řas se běžně používají intervaly osvětlení v rozmezí 14-16h denně (i více). Na rovníku trvá sice den po celý rok 12h, ale nějakou dobu slunce vychází a nějakou zapadá. A během této doby se intenzita osvětlení plynule zvyšuje, v poledne dosáhne svého maxima, a pak zase plynule klesá. My ale svítíme na rostliny obvykle 8-12h denně naprosto stejnou intenzitou (bez mraků, bez zatažené oblohy, bez období deštů, bez východu a západu slunce ... neustále stejně silnou intenzitou). Z tohoto důvodu si myslím, že je lepší svítit o něco méně (tak 9-10h denně). Druhým důvodem je právě omezení výskytu řas. Čím více omezíme světlo, tím menší prostor budou mít řasy (samozřejmě všeho s mírou).
PS: Délkou svícení na prodejnách bych se zrovna moc neinspiroval, protože je jen málo prodejen, kde rostliny v akváriích opravdu prosperují. Ale to samozřejmě nemusí mít důvod jen v tom delším svícení.
Přidat reakci
1 ...... [70] ...... 112
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121511x