Jaká je to řasa?
Čaues. Ze dna mi začaly vyrůstat takový jakoby bílý vlásky. Zajímalo by mě co to je,popř. co to spůsobuje. Vim že se tu na to už někdo ptal, ale nemůžu to najít. Takže nevíte někdo co to je?
Starší reakce
Nech je sežrat. Příroda je příroda, to víš, "někdy" je krutá...
Mám jich sice dost ale může je rozdat a ne nechat sežrat
1. S největší pravděpodobností začnou
2. sežerou
LadyDetox napsala:.. díky tomu že budou hladový je nesežerou
Ber to jako obdobu automatickeho krmitka
Pokud Ti Ancistrusy nežerou kytky už teď, tak bych to s nima risknul. Co se týká těch Pavích ok, tak tam máš stejně přerybníno a ta redukce dalšího potomstva nebude od věci.
Jako vážně? sou dvě věci kterejch se bojim
1) nezačnou se mi pouštět do kytek (zvlaště ancistrusi)
2) mám pár těhotnejch oček tak když je vyprdnou jestli díky tomu že budou hladový je nesežerou
Těm rybám po dobu pobytu na dovolený nasaď hladovku, to prospěje jak jim, tak akvárku, jako celku. 14 dní bez krmení zdravá rybka vpohodě vydrží.
O vodu se postarám dneska ale jedu na dovču tak snad až přijedu to nebude ještě horší :( Paví očka se mi množej jak zběsilý
Díky za radu postarám se o to
Jenom velmi stručně, zaměř se na údržbu akvária. Pravidelnou výměnu alespoň 30% vody(jednou i vícektát týdně) a odkalování dna. Podle prezentace to akvárko je přerybněný zvláště slušnými znečišťovateli vody a to bývá jedna z hlavních příčin výskytu těchto řas. Přidání rychlerostoucích rostlin je taktéž dobrým společníkem přo boji s touto řasou.
Je to černá štětičková řasa. Zkus to pohledat pod tímto pojmem.
Ahoj, chci se optat nevíte někdo co je to zač a co s tím? možná že se opakuju připadá mi to hodně podobný jako poslala foto Jalea.
Aha, díky za tip. Jdu studovat. Tak pak dej vědět, jestli jsi byl úspěšný.
Je to sinice.Už s ní nějakou dobu válčím.Pokryla mi povrch rostlin,dno i sklo,slizký,zelený povlak.Zakryl jsem aq.na 3dny,a vypnul světlo,tak,abybylo uplně ve tmě.Sinice zmizela,řádně jsem odkalil dno,a chviličku byl pokoj.Jenže pak se objevila znovu.Zasažené kytky jsem z vyhodil,ryby jsem odlovil a aq.znova zatemnil na 4dny.Pak jsem vyměnil asi polovinu vody,odkalil.Zatím tam není,ale na hodnocení je brzo,aq.je po léčbě teprve 3tí den.
Pohledej to pod názvem sinice. Jenom tady na fóru je o sinicích informací dost a dost.
Starší reakce
údržba jednou týdně pravidelné odkalení a výměna 100l vody. Voda dopuštěna vodovodní. žádné hnojení ani CO2
Podívej se na tohle vlákno
rybicky.net/forum/4641
Je tam spousta informací a popisují se tam i metody boje se sinicema. O tom jak správně zatemnit se tam dočteš taky. Jinak pravidelnou údržbu akva v podobě výměny vody a odkalování a odstraňování organickejch zbytků, bych považoval za normální návyk akvaristy.
Akurát som si pozrel zopár obrázkov k siniciam a sú to oni na sto precent.
Dočítal som sa o dvoch rozumných spôsoboch boja jeden, že zatiením akvárium na pár dní ale neviem ako by na to reagovali rastliny a druhý spôsob, že to mám nechať tak a len pravidelne odkaľovať a meniť vodu ale na dne mám vysadený pogostemon a dosť blbo sa to odkaľuje
Tak, ktorý spôsob je podľa Vás lepší?
Ja by som sa priklonil k tej pravidelnej výmene a odkaľovaniu len by som to musel všetko trochu prehádzať v akváriu.
Takto se chová sinice, ne hnědá řasa.
Podle toho jak to popisuješ, tak to budou spíš sinice, než ty rozsivky.
No akurát som na nete našiel že by to mohla byť rozsivka "hnedá riasa" ale ako opatrenie sa uvádza zvíšiť intenzitu osvetlenia. Ale doteraz som svietil 2x24 wattov plus reflektory na 63 litrov a začala sa tvoriť tak som vymenil trubice za 14 wattové ale tvorí sa stále.
Tak teď se toho všeho zbavit ne?
Jak je na tom akvarium s údržbou?Kolik vody a jak často se mění(případně zdroj vody a jeho parametry), jak dlouho se svítí, ta Florena od Sery je stále přidávána jako tekuté hnojivo či tablety ke kořenům?
je tam toho nějak víc máte pravdu
Z dálky to vypadá jako Pithophora(?), možná i Oedogonium(?).
Ale na dalších fotkách v prezentaci je vidět hnědou řasu a ruduchu(?).
Starší reakce
Pokud tam máš Neritinu tak je to jasné. Zjednodušeně řečeno vajíčka.
...a co tak pridat foto?
vestecku gulu ma malo kto doma
Je to Ruducha zvaná Jelení paroh, nebo také "vousatá" ruducha. Nepřekrmovat, nepřehnojovat, provádět pravidelnou údržbu, dostatečně svítit a měla by časem sama postupně mizet.
Edit: sorry za off topik, měl jsem opačně seřazené příspěvky
Už jsem si přečetla souvislosti ve vedlejším vlákně...zkusím častěji měnit vodu, na správné hnojení se necítím a pěstovat si v akváriu další smečku řas zrovna nechci. Děkuji za radu
Velmi pravděpodobně nedostatek draslíku.
ještě bych se chtěla zeptat....ty listy mají v sobě dirky jako by je někdo propíchal špendlíkem...dobře to jde vidět jen proti světlu, viz fotka...nevíte náhodou čím je to způsobeno? Co se té přisedlé řasy týče je mi záhadou, že se uchycuje i na rychle rostoucích rostlinách...
Jinak děkuji za pomoc.
ajo, děkuji
snad se jí zbavím.
Zdravím akvaristi,
chtěla bych poprosit o identifikaci řasy...rozlezla se mi po všech rostlinách, není pouze na nejmladších listech, nejvíce na ni trpí hygrophyla. Akvárium nehnojím, osvětlení mám 4x 39W při 240l, svítím 7h denně, původně jsem svítila 11, efekt to mělo stejný, postupně jsem sovětlení stahovala. Do akvária mi nesvítí sluneční světlo.
Děkuji za jakoukoliv pomoc a radu.
Starší reakce
Jako hlavního vyníka bych viděl v tom skokovým osvětlování nádrže. Prostě ten náběh z režimu zatemnění měl bej postupnej a pozvolnej a to bych viděl jako jenu z hlavních příčin objevení se té zelené vláknité řasy. To vzduchování se podle mě na tom výskytu té řasy podílelo až následně a to tím, že se z vody dostávalo daleko více volnýho CO2 a těm řasám jeho úrověň stačila natolik, že to světlo je nakoplo a to vzduchování to už jenom podpořilo. Určitě bych tu intenzitu osvětlení snížil, abych narušil životní podmínky té řase. To snížení světla bych praktikoval přistíněním hladiny, třeba položením nějaký světlý látky, položený na krycích sklech. Propláchnutí akvária v podobě pořádný výměny vody a lehký odkalení dna, tak aby se z vody dostalo co nejvíce produktů těch hnilobnejch procesů, který v akváriu jistě probíhají, když je tam sledován masívnější úbytek zelený hmoty, by nemělo uškodit.
Ahoj všem,
hlásím příjezd z dovolené. Akva to "přežilo". Sinice vymyzela ze spodní části akva, nicméně na horních rostlinách se drží, ale týdenní zatemnění jistě pomohlo! Bohužel se tam hojně objevila zelená vláknitá řasa, je zamotaná v rostlinách, jde hezky vytahat.. čím to? Je možné, že to udělalo vzduchování? Tchýně bohužel zapomněla vzduchování, po zatemnění a uvedení zářivek do plného provozu, vypnout :(..
Ale dovču hodně odnesly rostliny, všechny jsou takové chcíplé, Hygrophila polisperma nejvíce, má skoro holé stonky.. uf uf, dá mi to zase kupu práce než budou hezké, jestli vůbec..
Starší reakce
Je to sinice, podařilo se mi jí redukovat rozpohybováním vody v akva (zvýšení průtoku filtrem a namíření vývodu směrem na postižené rostliny).
0 30.04.2011 13:44 Josh pro ty co me radili vam mnohokrat dekuju... uz jsem 14dni v akva nevidel ani kousek rasy a ani se zatim zadna nerysuje takze diky vsem
Díky.
Je to sinice, to nejsou řasy.
Přidat reakci
1 ...... [94] ...... 112
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121511x