Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaká je to řasa?

 

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 78 Přejít na další stránku   1  
Jaká je to řasa?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2012 22:08 R Muž romant [27987] Re: Burik
Já bych hned do vodního sloupce hnojit nezačínal, to svícení je rozumný ze začátku akva někde kolem 6 hodin a všechno pěkně postupně, žádný skokový změny a chce to živočichy(ne všechny zamějšlený najednou), aby někdo produkoval nějaký živiny pro rostliny, intenzivně měnit vodu a mít trpělivost, tou cestou bych šel já.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2012 22:01 Muž Burik [727] - AquascapingRe: danio
je fakt,že svítím celkem dlouho,musím to zkrátit..a začnu trochu víc hnojit a uvidíme..možná té řase napomáhá ta halogenová žárovka..zkusím je vyměnit za ledky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2012 19:38 Žena danio [587] - MiniakváriaRe: Burik
Mně se ze začátku v miniakvárku taky objevila zelená řasa, stačilo trošku zkrátit dobu osvitu, měnit pravidelně vodu a hnojit a brzy bylo po ní ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2012 18:32 Muž Burik [727] - AquascapingRe: romant
to jsem dnes studoval..a v mém případě je tam asi moc světla a málo živin..hojím velmi málo..a živočich žádný

vodu měním každý druhý až třetí den.

ale díky,projdu to ještě jednou,jestli jsem něco nepřehlédl
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2012 18:29 R Muž romant [27987] Re: Burik
Jak již tady a tentokrát správně zaznělo, to akvo je čerstváček, tak bych předpokládal místy vývoj až překotný, tudíž bych nečinil nijakých zásahů do akva v podobě nějakých očistných procedůr a nechal to na tom výseku přírody, jenž je uzavřen v tom skle. Co doporučím a co doporučuji téměř vždy, je častá výměna vody, zvláštěpak v začátku akvária a podíval se na možnou příčinu vzniku těch Tvých zelených řas, tak jak je v různých vláknech zde popisována, nebo třeba v tomto článku. rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu
Taky stojí za přečtení www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2012 18:21 Muž Burik [727] - AquascapingRe: romant
a myslíš,že si s tím krevetky poradí a zbaští to?Nebo ho mám nějak proprat v tekoucí vodě?Nebo to mám nechat být a nějak to dopadne?:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2012 18:14 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: romant
Samozřejmě že na špejli... ach jo. Chtěl jsem napsat namotává na špejli jako nit.. a napsal jsem takovou blbost... Omlouvám se.
No nic, dám si prášek a půjdu do postele.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2012 18:11 R Muž romant [27987] Re: malyLibor
Na tom mechu podle mě řasa je a ten žabí vlas se nenamotává na nit, ale na špejli, to je lepší, na niti by to moc nedrželo. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2012 18:10 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Burik
Já tedy přiznám, že mám špatné oči, ale na tom mechu nic špatného nevidím. Co však vidím je "řasokoule" za tím mechem. Spousta lidí říká, že se jim v nádržích, kde měli řasokoule, udělala vláknitá řasa, které se moc těžko zbavuje. I mne to postihlo. Bohužel nikdo neprokázal, že je na vině řasokoule, přesto když se mi ve všech akváriích, kde byla, udělala ta vláknitá, tak šly řasokoule i s ní. Problém ale je, že se mi vláknitá udělala i ve dvou akváriích, ve kterýc jsem řasokouli neměl :-) Tak teď babo raď :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2012 18:02 Muž Burik [727] - AquascapingRe: malyLibor
Fotka k příspěvku celý ten mech jako takový jakoby chlupatý..a místy jsou takové bílé,nebo šedé chomáčky.Dalším jávský mech,který mám ve vodě vodě mimo akvárko,je takový "čistý"bez těch chloupků..

zkusil jsem nějaké lepší fotky,je to sice jen mobil,ale snad to půjde poznat


ale díky,trochu si mě uklidnil,že to není nic vyjímečného a nebezpečného
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2012 17:50 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Burik
Přiznám se, že řasu na jávském mechu nevidím. Ale pokud jsou to jen krátké přisedlé zelené řasy, tak z těch bych si hlavu nedělal. Pokud se ti ale v jávském mechu či jinde v nádrži začne dělat dlouhá vláknitá řasa (žabí vlas), tak té bych se snažil zbavit mechanicky namotáváním na nit. Ale hlavně to chce klid a trpělivost. Akvárko je čerstvě založené, ještě se ti tam objeví a zaniknou různé jiné řasy... je to přirozený vývoj, než se akvárko ustálí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2012 17:45 Muž Burik [727] - AquascapingRe: malyLibor
je jí trochu i na listech echinodoru..ale né tolik..kořen je přímo pod žárovkami..

vzhledově mi ani tak moc nevadí,já jen,jestli není nebezpečná pro budoucí chovance..(krevetky) nebo si pak na tom pochutnají?

a ta řasa na jávském mechu je to samé?Mám to tedy nechat být?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2012 17:42 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Burik
Co je na té řase ošklivého? Pokud se bude držet jen na tom kořenu, vůbec bych ji neřešil, vypadá tam docela přirozeně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2012 17:38 Muž Burik [727] - Aquascaping
Fotka k příspěvku zdravím,mohl by mi někdo pomoci s identifikací této ošklivé zelené něčeho?:-)

Akvárko je založené asi před 14.dny..stále bez živočichů..před pár dny se začala tvořit nějaká řasa..je na skle,ale hlavně na kořeni a jávském mechu..osvětlení je zářivka a halogenové žárovičky..mám pocit,že řasa je hlavně pod těmi žárovkami

hnojil jsem jen jednou trochu Plantaminem...

mám už nasadit krevetky,nebo rybky?Vypořádají si s tím?

Nebo nějaké další rady..

 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.11.2012 13:01 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Martin71
Stačí opravdu nepatrný sotva zagistrovatelný povlak a zespoda je plný bublin, jak od rostlin, tak z CO2. Takže žádná ropná skvrna. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2012 09:14 Muž Vstrom [82] - Malawi
Používám Turbo Skimmer od Dennerle a můžu jen doporučit. Pořád se mi na hladině dělal mléčný film, který způsobil, že se hladina vůbec netočila. Když jsem tam strčil prst, jako by to v tom místě popraskalo. Zapojil jsem skimmer na hadici od ext. filtru a za půl hodky hladina jak zrcadlo. Navíc se dá štelovat, kolik to bude nasávat přes skimmer a kolik sacím košem, takže si jde zvolit nějaký ideální poměr. Určitě ten povlak taky brání světlu. Minulý týden jsem skimmer uzavřel a do druhého dne zase povlak. Tak to mám asi z 1/5 puštěné pořád a pohoda palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2012 09:03 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Martin71
Když myslíte. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2012 06:41 Martin71 Re: Sid
ale díky tomu, že odstraní případný povlak, bránící výměně plynů, jak píšu já.

Tak to ten povlak musel být min. něco jako je ropná skvrna když vám dokázal zabránit výměně plynů v akváriu. :) :) palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2012 17:39 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: vaaclav
Ja jenom dodam(i kdyz,uz je to irelevantni)ten bily papir jsem tam dal jenom kvuli foceni(jinak by to fotak nezaznamenal),v nadrzi to je videt dobre,zvlaste kdyz lze porovnat mezi obema roztoky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.11.2012 17:18 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Martin71
...Já bych řekl že hladinový sběrač akvárium dost provdzdušní takže stejný efekt jako při silnějším proudění vody při silnějším čerpadle...
Že skimmer akvárium trpící "slepou hladinou" pomůže provzdušnit, je jisté. Ale nikoli díky tomu, že by zvyšoval proudění vody v akva, jak si vy myslíte, ale díky tomu, že odstraní případný povlak, bránící výměně plynů, jak píšu já. :)
Nevím, jakou máte představu o funkci skimmeru(?), já jeden trvale používám.
Na intenzitu promíchávání vody v nádrži má ve srovnání s s průtokem přídavného čerpadla a průtokem filtru, ke kterému je připojen, zanedbatelný vliv.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2012 16:26 Martin71 Re: Sid
Vysvětlení se nabízí: bez povlaku se zlepšila schopnost výměny plynů => CO2 rychleji (snadněji) z vody uniká.

To by teda musel být už opravdu silný povlak nečistot a hlavně po celém akváriu kde by byla hladina mrtvá a bez pohybu. :) Já bych řekl že hladinový sběrač akvárium dost provdzdušní takže stejný efekt jako při silnějším proudění vody při silnějším čerpadle. Tak bych si to asi vysvětloval. To že špína hermeticky uzavřela hladinu a tím se i zhoršila výměna plynů (co2)? To asi těžko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.11.2012 16:06 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: vaaclav
...A je tu další možnost na kolísání pH které není závislé na tom, jestli máte petku nebo flašku...
Důvodů, proč bude koncentrace CO2 v akva kolísat, by se jistě našlo mnoho. Nevím, po kolikáté se na toto téma vyjadřuji, tak se omlouvám těm, kteří to budou po x-té číst.
Ono nejde o to, že kolísá koncentrace CO2 např. v závislosti na denní době, ale o to, že když rostlinám dlouhodoběji poskytujeme zvýšenou koncentraci CO2 a pak jim ji odepřeme, rostliny reagují oproti řasám a/nebo sinicím velice pomalu, čehož tyto dokážou využít. Tento stav může nastat např. při sycení pomocí kvašení, kdy směs "dobublává". Opticky je vidět, že směs "ještě bublá", jenže její faktický vliv na koncentraci CO2 je zanedbatelný. V tom okamžiku musí vyšší rostliny přepnout systém absorpce CO2 z prosté difúze na rozklad hydrouhličitanů, což jim nějakou dobu trvá. Řasy a sinice toto dokážou v podstatě okamžitě. (Krom toho třeba sinice dávají přednost právě HCO3, což si jde vysvětlit i tak, že je jim jedno, kolik je ve vodě volného CO2, hlavně když v ní jsou hydrouhličitany. :))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2012 15:54 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: vaaclav
...hodně záleží i na slepé hladině. I když mám jen jemný povlak, tak jsem zkusil udělat si sběrač hladiny. Zafungoval a hladina je čistá jako sklo. PHmetr mně ale najednou začal ukazovat postupné zvedání hodnoty a za 24 h to byly skoro 0,2...
Vysvětlení se nabízí: bez povlaku se zlepšila schopnost výměny plynů => CO2 rychleji (snadněji) z vody uniká. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   04.11.2012 15:50 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: vaaclav
...Že by mně chyběla praxe s drop checkrem, tak o tom silně pochybuji, protože mám jednak Dennerle s originál náplní, tak od Rataje se samodomo namíchaným roztokem, ten dokonce už pár let. Má dokonce i bílé pozadí...
Potom nechápu, proč jsi napsal, co jsi napsal?! (O měření koncentrace CO2 jakýmikoli metodami jako o nesmyslu nebo o nutnosti pořád strkat za dropčekr bílý papír...) hmm :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2012 15:41 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Sid
Že by mně chyběla praxe s drop checkrem, tak o tom silně pochybuji, protože mám jednak Dennerle s originál náplní, tak od Rataje se samodomo namíchaným roztokem, ten dokonce už pár let. Má dokonce i bílé pozadí. Trochu slepej už jsem to je pravda a v 60 letech na to mám nárok.
smich
Čeho jsem si ale v poslední době všiml, že hodně záleží i na slepé hladině. I když mám jen jemný povlak, tak jsem zkusil udělat si sběrač hladiny. Zafungoval a hladina je čistá jako sklo. PHmetr mně ale najednou začal ukazovat postupné zvedání hodnoty a za 24 h to byly skoro 0,2. Musel bych asi hodně přidat na CO2 a tak jsem sběrač dal pryč. PH začalo opět klesat. Zkoušel jsem to asi dva dni a to při vypnutém i zapnutém světle. Výsledek byl stejný. Nevím kam až bych se dostal s hodnotou pH při stálém použití sběrače, radši jsem to nezkoušel. A je tu další možnost na kolísání pH které není závislé na tom, jestli máte petku nebo flašku. Upozorňuji, že mám jen čerpadlo 800l/h, tj. 2x obsah nádrže za hodinu, co to udělá při doručovaném až 10 násobku?
To toho zbytečně vylítá ven. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   04.11.2012 10:26 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: vaaclav
...Pet lahev jsem nikdy neměl a na moje akvárium bych musel mít asi kanystr...
Znám takové, co to takto provozují. :)
...Měření obsahu CO2 ať je to čímkoliv je ale trochu nesmysl, protože pracujete z velkou chybou. Strkat před drop checker pořád bílý papír se mě také nechce a stejně rozdíly v barvě nejsou příliš poznat...
Chybí ti praxe, Václave, jinak bys věděl, že jsou i "domácí" metody, jak koncentraci CO2 určit dostatečně přesně - správně "vybavený" dropčekr. :-)
A existují varianty, ke kterým strkat bílý papír nemusíš. BTW: Žlutou od modré by zdravé oko rozpoznat mohlo. :)
...Řasy ale mají i ti co vlastní lahev, takže tím to asi až tak nebude. Je tu spousta dalších proměnných a svádět to jen na kolísající CO2 se mě nezdá...
Mícháš hrušky s jablky - Kamilstrom nenapsal, že kolísání CO2 je jediným důvodem vzniku řas, ale že kolísání koncentrace CO2 je cestou, jak se k nim poměrně "spolehlivě" dopracovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2012 09:56 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kamilstrom
Pet lahev jsem nikdy neměl a na moje akvárium bych musel mít asi kanystr. Ze sifonových bombiček jsem přešel rovnou na flašku. Měření obsahu CO2 ať je to čímkoliv je ale trochu nesmysl, protože pracujete z velkou chybou. Strkat před drop checker pořád bílý papír se mě také nechce a stejně rozdíly v barvě nejsou příliš poznat. Řasy ale mají i ti co vlastní lahev, takže tím to asi až tak nebude. Je tu spousta dalších proměnných a svádět to jen na kolísající CO2 se mě nezdá. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   03.11.2012 23:55 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: kukoLM
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2012 21:39 kukoLM
Fotka k příspěvku Zdravim vsetkych aquaristov chcem sa spitat ci tu niekto skuseny poradi takemu zaciatocnikovi ako som ja co mam robit proti tejto riase?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2012 19:04 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: malyLibor
To nic nemění na tom, že má Kamilstrom pravdu. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2012 17:15 Muž grunda [1781] - Cichlidy
záleží, kolik bublin CO2 budeš pouštět, mě vydržela 1,5kg láhev při 10 hod. a 6 bublinách za sekundu zhruba 5 týdnů
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2012 17:12 Muž Vašek [56] Re: grunda
Děkuji za odkaz, zrovna tento set jsem dnes také viděl, ale odradilo mě že nemá ten elektoromagnetickej ventil. S radou bych si potom šel do vláken o CO2, ale snad jen ještě jak dlouho by ta 2,1kg lahev mohla cca vydržet? U nás to nikdo neplní, jen Ratajovi mění kus za kus. Pokud vydrží dlouho, tak není problém si pro naplnění zajet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2012 17:01 Muž grunda [1781] - Cichlidy
raději bych šel do tohoto: www.rostlinna-akvaria.cz/…
k tomu koupiš mag. ventil a za 3500kč máš kompletní set s velkou flaškou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2012 16:52 Muž Vašek [56]
Pokud můj problém bude moc světla, tak mám 2 možnosti. Ubrat světlo, nebo přidat CO2.

Teď si dovolím menší offtopic
Dokonce jsem už dnes koukal po setech od Rataje a Dennerle. Líbilo by se mi nějakej s elekromagnetickým ventilem a výhledově s plnitelnou lahví. Takže mi napadnul Mini Gejzír např zde- www.faunacentrum.cz/…

Dá se plácnout jak dlouho by mi v té 180l ta 0,5kg lahev CO2 vystačila a zda je to dobrá volba?

Pokud by někomu vadil OT, tak mi klidně prosím napiště odpovědi do zprávy. Tech necelých 3000,--Kč by mohla být akceptovatelná cesta jak se zbavit problémů. Pokud bych musel investovat 5000,- tak půjdu raději směrem omezení světla.

Samozřejmě ještě počkám pár týdnů až měsíců jak se projeví sktuální změny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2012 16:18 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: vaaclav
Fotka k příspěvku Z petky se k tomu stabilnimu prisunu muzes priblizit,ale(jak jsem psal,musis vedet co delas a jak toho docilit,coz by Vasek mohl videt jako problem,kdyz se CO2 boji)a pro vetsi nadrze syceni z pet lahve,aby si docilil treba 35 ppm,muze byt slozite!:-) CO2 z mag. ventilem(mluvim zde o vypinani jen na noc,pres timer selenoid vyp. hodinu pred vypnutim svetel a zap. hodinu pred zapnutim svetel)nezpusobuje zadne vetsi kolisani CO2,prikladam foto drop checker(u)vyfoceny byl pred chvilkou 30 min.pred zapnutim CO2(a 90 min pred zap.svetel,11.5 hod. po vypnuti svetel),je to z 410 litrove nadrze a dolni banka obsahuje referencni roztok (calibrated 35ppm),reakce drop checker(u) po vyjmuti z nadrze:do 30 minut zmodra indikacni banka. :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2012 10:08 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Sid
Sotva měřitelný rozdíl je právě ten rozdíl, který mi vyhovuje. Bez burčáku mám pH 7,2, když tam bublám mám 6,6-6,8 (podle toho, jak intenzivně bublá), což mi naprosto vyhovuje. Řasy se mi tvoří, když protrhám rostliny, jakmile rostliny zase dorostou, tak nemám řasy... mimo jiné i proto rychle rostoucí stonkovky protrhávám, aby se mi na skle tvořily nějaké řasy a aby Brotia pagodula měly co baštit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2012 09:18 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Sid
tak já příště tak 10 min počkám smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2012 08:52 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kamilstrom
To ale není až zas tak pravda i z petky máš stabilní přísun po celých 24 hodin a obsah CO2 ti nebude až tak kolísat to ten tvůj Magnetický ventil, silný proud a svícení jen 6 -8 hodin dokáže to samé. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2012 08:49 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: grunda
Už zase! Chystat se na houby a ještě přitom chtít debatovat na Rybičkách dost dobře nejde... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   03.11.2012 08:48 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: malyLibor
...Neděláš z toho zase až moc zbytečnou alchimii?
Neřekl bych, že z toho Kamilstrom dělá zbytečnou alchymii.
Problém bude v tom, že to vaše sycení CO2 z 2 l PEláhve je tak málo účinné, že bude sotva měřitelný rozdíl jeho koncentrace mezi stavem, kdy jím vodu sytíte a kdy ne.
Pravdou je, že i malý přídavek CO2 rostliny ocení, ovšem Kamilstrom má na mysli takové koncentrace, které se doporučují jako optimální pro rostlinná akvária.
Jestliže takové koncentrace rostlinám "poskytujete/neposkytujete", vystavujete je stresu - nejsou schopny tak rychle "přepínat" mezi způsoby absorpce CO2 jako řasy, které z takového stavu zákonitě těží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   03.11.2012 08:39 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: malyLibor
protože máš slabé světlo, i kdyby jsi burčák úplně vyhodil, tak rozdíl nepoznáš, v tvé nádrži to funguje jako placebo - na tebe, máš z toho dobrý pocit :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2012 04:31 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Kamilstrom
No, já nevím. Neděláš z toho zase až moc zbytečnou alchimii? Já do třístovky přidávám CO2 z burčáku z dvoulitrové petlahve a nepřijde mi, že by to byl nějaký problém... a to to nechávám dobublat až do konce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2012 04:29 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Vašek
Já myslím, že to moc je. Já tím samým svítím do třístovky a rostliny rostou jako blázen... řasa málo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2012 21:50 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: vaaclav
Ke kolisani CO2 pri kvaseni v klasicke PET urcite dochazi,pokud to nema nekdo vychytane tak aby byl prisun CO2 co nejvice konstatni(coz Vasek nebude),proto je lepsi pouzivat tlakovou lahev+selenoid(el.mag.ventil).Kdyz je jednou CO2 moc pak zase malo(zacatek kvaseni a konec)tak to moc rostlinam neprospiva a rasy to budou mit rady,tudiz ze maji sanci k rustu(mysleno tak,ze kdyz nebudou prosperovat rostliny bude se darit rasam).Idealni hodnota CO2 je kolem 35 ppm a vice(s ohledem na ryby),takze pokud ho mame jednou 10 ppm a potom 40 ppm,tak to roslinam nedela dobre!Jam myslim,ze pro vas Vaclave nic noveho a Vasek,uz toho tady taky nacetl spoustu! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2012 20:36 Muž Vašek [56]
Nic, počkám si, jestli to nevyladím tak jak to je. Budu laborovat s dobou osvětlení. Nic ve zlém, ale naposled jsem na zaručené rady koupil tak silné osvětlení. Třeba bych na další rady koupil CO2 set a stejně to nejelo. Na radu člověka, kterému věřím jsem stáhnul osvětlení na 6,5 hodiny a jakmile bude akvárko plné kytek, tak zusím přidat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2012 19:23 Muž grunda [1781] - Cichlidy
raději pouvažuj nad CO2 setem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.11.2012 19:21 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Vašek
Tak zkus prozatím jeden reflektor otočit, aby jedna trubka svítila jen odrazem od krytu aby ti neshořela plena nad akváriem. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2012 19:16 Muž Vašek [56]
Jak jsem již psal, škoda, že před lety mi všichni toto osvětlení radili jako nezbytné minimum ač jsem psal, že CO2 neplánuji. Dokonce jsem na rady ještě dokoupil reflektory. No nic to se opakuji, zatím budu svítit méně a až se mi sejdou nějaké korunky navíc, začnu uvažovat nad novým, slabším, osvětlením.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2012 19:15 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kamilstrom
Co je to nekolísalo CO2, kolik to je desetin nebo setin pH? Od jaké hodnoty to mají řasy rády? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2012 19:08 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Vašek
Myslime :-) ,Ja mam 2 krat 39W T-5NO na 160 l a bez CO2 to nejde,jeste je pak treba zajistit aby CO2 nekolisalo,to maji rasy taky rady! :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [78] ...... 111 112

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121139x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3020-jaka-je-to-rasa?od=3851