Jaká je to řasa?
Uz to studujem.
Starší reakce
Jasna Sinice. Odsat co jde (Sinice na podkladu drzi jen aby se nereklo), delat to kdykoli se nekde zmatori, a proverit zda v akvariu neco nevyhniva a filtr neni plny "kafe". A protoze vidim na fotce i steticky Ruduchy na listu, organickeho odpadu se nekde nejspis nahromadilo dost, nejaky takovy problem tam nekde budes mit (nerikam ze musis, ono napsat to jako 100% jistotu nikdy nejde, akvarium je pekne slozity system). Pokud bych nic nenasel, treba tyden den za dnem bych menil vodu, abych akvarium proplachnul a co jsem nenasel se aspon rozredilo jak to jen jde. Ohledne toho co ji vyhovuje jako obsah latek ve vode, ja s hnojenim delal ruzne psi kusy, a nevadilo to, stejne jako kdyz Sinice byla, psi kusy nepomahaly. Ale dukladna ocista akvaria zabrala, pak za cas zase vykoukla, zase ocista, a pak uz Sinici zpet nevyvolalo ani pridavani fosforu.
Sinice je cestovatelka, coz myslim tak, ze se usadi ve vrstve vody, kde ji jeste vyhovuje svetlo a ma na cem sedet. Kdyz svetlo stahnes, zacne se objevovat ve vyssich vrstvach, a kdyz ma malo, udela skraloupy na hladine a pak se vytrati.
Jdu to změřit ratajovym šmejd testem... takže tak za 20 minut...
Tak dle testu bych tam měl mít +- 15 mg NO3/l.
Zdá se, že letos se sinic v akváriích urodilo víc, než bývá zvykem. Řešil jsem tuhle pliagu v nádržích, kterým se roky vyhýbala...
To vyzerá na sinicu. Je v akváriu dostatok dusičnanov?
0 23.05.2014 16:48 O.Tom [439] Měl bych dotaz na řasu, je to jakýsi světle zelený sliz/povlak na rostlinách, případně předmětech v blízkosti hladiny (světla).
Co to je za potvoru a co je její příčinou ?
Daří se jí na světle.. ale svítím stejně už 5 let a objevila se až letos...
Starší reakce
Proč se dává "oficiálně," nevím. Někdo říká, že při absenci přihnojování CO2 to jeho obsah zvyšuje. To sice má svou logiku, ale já jsem to nepozoroval a není na tom ani obecná shoda. Já jsem to zavedl v malém akváriu, když jsem měl řasy a rostlinám se moc nevedlo a nějak jim to v kombinaci s jinými změnami prospělo. Takže já to používám jen na základě pozorování a taky abych si mohl užívat večerní pohled do nádrže bez toho, abych musel hnojit CO2.
Slunce tam svítí odpoledne, akvárium je na oproti oknu, na opačné straně místnosti. Okno je orientováno přímo na západ.
To natáčení rostlin k oknu by mi ani nějak samo o sobě nevadilo, spíš se bojím, aby se příliš nerozrostla ta řasa. Doposud akváriu několik přímých slunečních paprsků denně nevadilo.
Ten vyšší výkon (72W) jsem dřív zapínal na delší dobu kvůli tomu, že rostlinám opadávali listy u dna a myslel jsem, že je to nedostatkem osvětlení u dna. Ale je to jen selektivní pro některé rostliny (rotala, trochu hygrophila). Trochu se rozmohla řasa, zase jsem to stáhl a řasa se pořád nějak drží. Tak ještě zkusím stáhnout tu intenzitu a nechat dobu osvětlení nezměněnou, jen budu svítit slaběji. Tu pauzu zkusím useknout z polední strany a uvidíme.
Ono záleží od konkrétnych časov a orientácii okna. Tá 4-hodinová pauza v svietení sa mi zdá príliš dlhá. Ak sa svieti napr. 8-12 a 16-20, tak je otázka, z ktorej strany to posunúť? Svietenie 10-14, 16-20 by v prípade okna na východe znamenalo, že ráno sa rastliny výrazne otočia ku oknu (ale zase to nie je taká tragédia, lebo po rozsvietení sa pomaly narovnajú), na západnej strane by to mohlo byť fajn. Na východnej by teoreticky bolo lepšie 8-12 a 14-18, lenže to si človek zase neužije večerný pohľad do akvária
Takže rolu hrá aj praktická stránka veci. Preto je niekedy ľahšie ubrať intenzitu a nechať dlhší čas. Inak tá obedňajšia pauza sa tuším oficiálne dáva z dôvodu doplnenia CO
2 pri bublaní hlavne biokvasom, však?
Dohromady svítím asi 8 hodin denně, přes poledne je nějaká pauza asi 4 hodiny.
Takže chápu, že už bych neměl ubírat na době osvětlení třeba hodinu. Trochu experimentuji a snažím se zjistit, jestli hraje nějakou roli zkrácení doby osvětlení třeba o 15-20 minut nebo jestli si takové změny řasy nevšimnou. Říkám si, že nevelké množství řasy asi chce nevelké změny.
Máš dobrou připomínku k tomu oknu. Děkuji. V posledním týdnu jsem měl dojem, že rostliny nerostou rovně, ale mírně se k oknu natáčejí. Má smysl zkusit rozsvítit později a zkrátit polední pauzu?
Pokiaľ sa celkovo svieti dlho (napr. 12 hodín), tak nie je problém ubrať dobu svietenia, ale nemala by byť počas dňa tak dlhá doba bez svietenia, že sa rastliny začnú neprirodzene otáčať za oknom, to je podľa mňa lepšie už ubrať intenzitu.
Ahoj, taky mám trochu jeleního parohu a štětky ve 128 litrovém akváriu. Myslíš, že bude lepší zkrátit dobu osvětlení nebo snížit výkon při stejné době? Většinu fotoperiody jedu na 48 W, asi hodinku na 72 W a ráno a večer asi hodinku na 24 W. Někdo mi tady napsal, že je vždy lepší svítit déle s nižším výkonem, ale nevím, jestli i v této situaci. Díky.
Áno, v počiatočnom štádiu som raz i ja takto uspel vo svojom akváriu a práve pokúšam šťastie znovu
Úmyselne som nechal vyrásť trochu štetinkovej ruduchy i jelenieho parohu a teraz experimentujem, od včera som začal dávať PMFE, že čo to spraví pri ostatných podmienkach nezmenených. Keby nič, radšej stlmím svetlo skôr ako bude neskoro. Na druhej strane, svetlo nemám nejako silné, tak ma prekvapuje i to malé množstvo jelenieho parohu, čo tam mám. Ešte tam nejaký faktor bude, len zatiaľ som ho neodhalil.
Napisu to takhle. Mne jak jeleni paroh zacal, stahnul jsem osvetleni a byl pokoj. Jenze u mne nebyl zdaleka v nejake plne sile, proste obcas neco malo.
Na ty steticky to nepomuze, ale toho Jeleniho parohu se zbavis zkracenim doby sviceni. Svit misto nynejsich 12h jen 8h a pul problemu to vyresi. Az bude po problemu, muzes pridavat a sledovat, co to snese.
Se zbytkem (stetickami) by se dalo vysbiravanim co lze a zvetsenim filtracniho media ve filtru, FAN 2 je jinak jen honic vody. Jak zde muzes na vice mistech cist, i jen s honicem vody se da akvarium provozovat, ale to bych oznacil za moznost pro nekoho, kdo uz hodne dobre vi co dela. Bohuzel je tomu vetsinou presne opacne, ze honice vody bez velkeho efektu ohledne nitrifikace pouzivaji predevsim zacatecnici, protoze netusi, jaky je rozdil mezi tim co potrebuji k minimu problemu v zacatcich a tim co kupuji.
A ještě jedna řasa. Taky ruducha?
Prosím o potvrzení či vyvrácení mé domněnky, zda se jedná o ruduchu. Díky!
A ta ruducha je dako nebezpečná pre akvárium ??
Ale ono to nelezie po skle, ja som videl ako to berie prúd a zachytila sa dakde do rastlín.
Rozhodně to není sinice ale nejspíš to bude ruducha. A ten červík na skle nějaká ploštěnka, nic nebezpečného.
To v krúžku je ruducha a co je na skle, to nevím, napadají mě hlístice, mrkni na to.
Starší reakce
Co je na prvním obrázku, to opravdu nevím (z fotky to nejde poznat), ale na tom druhém bych to tipoval na řasu rodu Oedogonium (čapkoblanka). Určitě by pomohlo pár ostřejších fotek ve větším rozlišení (a nejlépe makro) => vyndej kousek té řasy do bílé mističky s vodou a vyfoť to tam.
Cladophora to není určitě.Řasa rodu Compsopogon má několik druhů.Na prvním obrázku je,podle mě jeden z nich.
jelení paroh je tlustší a tmavší. To vypadá opravdu na nějakou tu Cladophoru
a je na mechu, takže se i špatně motá na špejli, protože s ní škubu i ten mech. To asi není řasa co mizí jako Compsopogon?
a co je to za řasu na tom prvním obrázku. Donesl jsem si ji na Drepanocladus aduncus (srpatka zahnutá) a bohužel jsem na ni zkusil easy carbo, než jsem se dočetl, že to mechy neustojí. Zbylo mi jen pár snítek pěkně zařasených
takže všechny listy kde je pěkně oškubat..
myslel jsem, že zmizí. Jiné řasy pěkně zmizely po zaběhnutí akva.
Sama od sebe nezmizí.
to akva se už stabilizuje, je docela čerstvé. řasa už neroste a nemnoží se. Jen nějak nechce na několika listech sama zahynout
klasicky rozhozené akva - málo CO2, jinak jako akutní první pomoc - easy carbo (přímo na řasu), pak se snaž dát akva dohromady
ta druhá je v novém akva na listu malinkého echinodoru.
Mám na mysli ten jemný trávníček na ploše listu
mám v akva dvě řasy a nevím co s nimi. Nějak na ně nic nezabírá.
Mám na mysli ty tenké šedé vlasy. Je to komplet na tom mechu co je vidět vpravo.
Starší reakce
Moc díky, našel jsem jí
Pokud to pozadí snese tak vařicí vodou do stříkačky. Bacha na sklo a rostliny.
0 30.04.2014 23:10 lapi Ahoj zdravím, jak se mam zbavit štetinaté řasy na 3D pozadí, mechanicky to dělám (ryžak). Diky
doporučim ti čekat,snížit osvětlení na 8 hodin,14 hodin to je fakt palka... řasa odejde sama,šnekama můžeš začít. Ryby až tak za 1-2 měsíce.Přidat rychlerostoucí rostlinky,jestli v akva nejsou,ty jsou na začátek to nejlepší
Tyden po zalozeni akvaria jsem byl napaden! Rasa na fotce je jen na korenu, nikde jinde. Svetlo 2x24W, sviti 14h denne. Pomuze mi nekdo s identifikaci, pricinami a jak se toho zbavit? Zatim mi tak moc nevadi, dokonce se mi i trochu libi, ale roste az moc rychle...
Mimochodem, nejradsi bych to resil nejakou rybickou/snekem, doporuci nekdo vhodne obyvatele? Pomuze mi napriklad Pancernicek panda, nebo si na rase nepochutna? Predem diky.
Starší reakce
Chlapi a dámy - díky za rychlou reakci, později napíšu jak dopadl boj
díky
Však víme, že poučka o originalitě jednotlivých nádrží je platná v každý době a proto bych se i já držel toho co jsem napsal.
Rozhodně už jsem se setkal jak s tím neobjevením, tak a to spíše častěji s tím návratem.
Může se stát, že se už neobjeví. Je to i můj případ. Akvária mám bez řas. Všemu se daří, když ponechám občas trošku hnědé řasy na skle, kterou odstraňuji v jednom akváriu. Objevilo se mi trochu sinice na zrnkách u předního skla(pralo na to Slunce). Na tři dny jsem zatemnil a od té doby po sinici ani památka.
No vidis, tak zadny problem s rasou neni, pac Sinice neni rasa
.
Přidat reakci
1 ...... [54] ...... 112
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121511x