Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaká je to řasa?

 

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 14 Přejít na další stránku   1  
Jaká je to řasa?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.02.2019 08:45 Žena paní Cthulhuová [4] - pidiryby, betty a vodní prales
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Už jsem z toho trošku zoufalá, nevím, co to je a jak se toho zbavit. Nenašla jsem nikde nic, co by vypadalo stejně. Na rostlinách a kamenech se rychle (během 24 hodin) udělá pokryv z hnědého prachu jakoby. Při pohledu z blízka jsou to jednotlivá vlákna odstávající od podkladu a často i něco tvarem připomínající chmíří pampelišky, velikost cca 1-2mm. To se jeví jako bezbarvé. Nedrží to na podkladu pevně, pokud se rostliny dotknu, tak se ta hnědá chuchvalcovitá část rozvíří po akváriu.
•Teď něco k akváriu - mám dvě 54l takové ty trochu nešťasné sety pro začátečníky. Akvária fungovaly po divokém začátku bez řas a to jsem v nich měla i gupky. V obou jsou filtry Eheim pickup 60. Vždy se jevily jako dostačující a fungovaly dobře, houbička při čištění voní po čerstvé hlíně. Čistím jen vyždímáním v nádobě s vodou z akvária. Gupky už nemám, mám teď v jednom akváriu razborky bornejské, dania perlová, tetry červené a bettu. Ve druhém razbory Espeho, tetry aguarayské a bettu. Mám i šneky v obou akváriích. Z těch co se mohou v akváriu množit okružáky a piskořky - nepřemnožují se. Odkaluji, nic mi tam někde skrytě nehnije nebo tak něco.
• Můj dojem - nesouvisí to se světlem nebo proudem. Dělá s to jen na rostlinách - některých (pak se to rozšíří dál) a na kořenech. Na kamenech a skle ne, ale jak na světle tak ve stínu, ve větším proudu i v menším. Chová se to jako nákaza - nejdříve jedno akvárium, pak druhé. Přijde mi to, že se to tam dostalo s kytkama a šnekama od jiného akvaristy (i když jsem vše očistila, ale piskořky na sobě nějaký takový svinec měly...a šneka asi dokonale vydrhnout nejde) Pak se to objevilo ve druhém akváriu se změnou dna. (vodu si při takovém zásahu nechávám a jede v ní celou dobu i filtr. Ale přijde se o bakterie usídlené ve dně). Jednou se mi v akváriu objevila ruducha - asi 3 štětičky na rostlině. Jak přišla, tak i odešla bez zásahu. Rovnováha tedy fungovala zdá se mi dobře. Ale teď je patrný nedostatek bakterií - objevují se, i když minimálně, NO látky, to jsem dříve i s hnojícíma gupkama neměla - vždy na nule)
Mám dojem, že to nejde nechat osudu s tím, že se s tím akvárium popasuje samo, že by to všechno pochcípalo v tom hnědym hnoji nebo se stal dominantním druhem v akváriu...

Za radu co to je a jak na to budeme já i akvária vděčné :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2019 18:52 Muž Smetany [1226] Re: ctibum
Já sem rozhodně nepodceňoval něčí oko a o správnosti určení řasy sem neřekl ani slovo. Jen sem poznamenal že rada která byla dotyčnému dána ohledně řešení problému byla zbytečně suverénní s ohledem na info které dotyčný odborník měl k dispozici a podle mě špatná. Za tím si stojím.
Kdo komu sebral hračky mě nezajímá proto sem se nijak výrazně nepouštěl do kritiky odstavce který (krom faktu že byl psán nepřihlášeným uživatelem) ještě o něco snižuje můj názor na dotyčného odborníka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.02.2019 16:23 R Muž ctibum [6926] Re: Smetany
Já bych úplně nepodceňoval zkušené oko Františkovo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2019 16:05 Muž Planorbella [643] Re: afc1886
Myslel jsem spíš rod, ale nevadí. Nemá někdo tabulku s rody řas? To by bylo zajímavé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2019 14:56 R Muž afc1886 [14700] Re: Planorbella
Zelená vláknitá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2019 14:41 Muž Planorbella [643] – Co?
Fotka k příspěvku Je i tohle rhizoclonium?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2019 13:58 Muž Smetany [1226] Re: Maq
Ale já vím taky sem to o pár příspěvků dál připustil ale i tak si nemyslím že se dá z fotky poznat že kořen hnije. Proto jsem zpochybnil jednoznačné určení příčiny.
P.S. věnoval sem nějaký čas (asi hodinku) studováním Rhizoclonium a nikde jsem nenašel zmínku o tom že by hnijící kořen byl spouštěč rozpuku řasy asi nejblíže k tomuto tvrzení byla věta "řasa se častěji vyskytuje ve vodách s velkým organickým znečištěním".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.02.2019 13:44 Maq Re: Smetany
Smetany napsal: pokud se budeme bavit o hnilobě v pravém slova smyslu tak ta probíhá v anaerobním prostředí které v akváriu (pokud není kořen zahrabaný v substrátu ;-) ) nebude.
Ale uvnitř kořene se myslím může vyvinout docela snadno. Představ si to - spousta žrádla pro bakterie. Hustě to osídlí, velká spotřeba kyslíku, pomalá difuze. Ale ve větší hloubce toho dřeva, kam už kyslík nepustí, je pořád ještě spousta žrádla. Tam už ti mikrobi musejí jít na věc anaerobně.
Smrad: sulfan a organosulfidy. Tuhle směs známe z různých situací dobře. Onehdy mě to praštilo do nosu na návštěvě, kde "manželka překrmila", doslova. Nádrže bez (!) substrátu na dně. Tetramin či co se válel po dně. Puchna převeliká.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2019 13:40 Muž Smetany [1226] Re: vaclav
To po tobě nikdo nechce krom určení řasy sem na tom stejně neshledal nic přínosného. Čekal bych spíš nějaký pádný důvod proč si myslíš že má chudák akvarista vyhazovat kořen z akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2019 13:07 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Smetany
Já ti nebudu opakovat to co napsal František. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2019 13:07 Silviebaris Re: Smetany
Stači si čichnout k vodě,odpadneš z toho smradu..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2019 13:00 Muž Smetany [1226] Re: vaclav
I když bych připustil variantu hliloby ( mohl by uhnívat střed) jak to prosimtě poznáš z fotky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2019 12:55 Silviebaris Re: vaclav
Vim i čem mluviš,kanál proti zhnilému kořenu voní... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.02.2019 12:49 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Smetany
Rozklad neznamená ale hnití někdy je to dost hustý smrad když ho vyndáš. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2019 12:47 Muž Smetany [1226] Re: vaclav
Každý kořen se v akváriu rozkládá. A pokud se budeme bavit o hnilobě v pravém slova smyslu tak ta probíhá v anaerobním prostředí které v akváriu (pokud není kořen zahrabaný v substrátu ;-) ) nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.02.2019 12:20 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Smetany
Měl by jsi lépe číst František píše o hnijícím kořenu ne o kořenech jako takových. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2019 10:57 Muž Smetany [1226] Re: antiA
Já sem ani tak nezpochybňoval určení řasy jako určení příčiny jejího vzniku z fotky. Píšeš že jsi s řasou úspěšně bojoval. Odstraňoval si kořeny z akvária?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.02.2019 09:14 Muž antiA [354] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º>Re: Smetany
OT.

Kdo tuto rasu někdy měl pozná ji už vždycky. Je to previt a méně vidana rasa. Já sám sem sní bojoval (uspesne). Tady na foru jsem informaci o ní nenašel. Tak buď rád ze nějaká skutečná ráda přistála ikdyz si mohl předposlední rypavy odstavec odpustit. Takto se rofr řadí mezi nás blbce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2019 09:08 Muž Planorbella [643] Re: Lvican
Způsobuje ji i nedostatek rostlin(tak jako všechny řasy).Mám s tím osobní zkušenost.V akváriu, které bylo jen zarostlé, tak podobně jako jo máš teď Ty a přidal jsem centimetrový kousek vláknité řasy, tak za měsíc už byla rosrostlá a přichycená na rostlinách. Naopak v akváriu hustě zarostlém jsem pokus opakoval a řasa je v tom samém stavu, jako jsem ji tam vhodil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2019 02:32 Muž Smetany [1226] Re: RoFr
I v případě že máte pravdu a jedná se skutečně o Rhizoclonium a navíc pokud se na jeho rozpuku skutečně podílí kořen (je to možné) ale tvrdit to s naprostou určitostí z téhle fotky.... Zbytek rady mi přijde dost arogantní a neurazte se i hloupí ( a to nemluvím o vysloveném urážení kolegů akvaristů) odstraňovat kořen na kterém jsou evidentně přirostlé rostliny a navíc se akvaristovi asi líbí, je nesmysl když stejnou službu odvede aktivní uhlí ve filtru. Společně s výměnami vody a mechanickým odstraňováním řasy je tahle situace celkem dobře zvládnutelná.
P.S. tvrdit že jediná příčina vzniku nějaké řasy je kořen by znamenalo říct že když dám do akvaria kořen objeví se řasa proti čemuž jasně hovoří spousta akvárií s kořeny a bez řas. Z toho plyne že kořen v žádném případě sám o sobě řasu nezpůsobuje.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   23.02.2019 21:50 RoFr Re: Lvican ---- Rhizoclonium
Váš problém je řasa s názvem Rhizoclonium. Příčinou bývá rozkládající se kořen v akváriu a to bude i váš případ. Máte v akvu asi i dost silné světlo. Právě, jako začátečník, to s tím světlem nepřehánějte.
Odstraňte tedy kořen, řasu odsajte při výměně třetiny až poloviny vody a máte vystaráno. Už před lety jsem tuto radu zde dával.

Se zmíněnou řasou se můžete setkat běžně i v přírodě. Vyskytuje se (hlavně na jaře) v tůních s rozkládající se hlavně dřevitou hmotou. Živí se jí pulci. Ve starší akvoliteratuře se můžete setkat s doporučením nasadit do akvária právě ty pulce. Ještě je na ně brzo (na ty pulce).
(Každoročně se pravidelně s touto řasou setkávám v tůni, kde lovím prach.)

Ve fóru málokdy někomu rady rozdávám, ale všiml jsem se, že tady dnes řádí či radí akvomachři největší (Maq a Ščobák) a tak jsem byl zvědav jakou hloupost zase komu zase radí.

Šneci na řasu nestačí, musíte odstranit příčinu. Mnoho zdaru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.02.2019 20:24 Maq Re: Lvican
Ten "mrak" určitě nejsou rozsivky. Bude to zřejmě nějaká zelená vláknitá řasa. Ta se namotává na špejli, mění se voda, trošku ubere světla, a doufá se. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2019 18:22 MikiG Re: Lvican
To jsou levatky. Odstraň mechanicky řasu a prováděj častější výměnu větší časti vody. Dej si tam více rychlerostoucích rostlin egerii, růžkatec nebo rychle rostoucí
stonovky a nahoď si tam více šnečků klidně 20-30 okružáků.Podle mě je to důsledek nevhodného dna, které jsi na začátku zvolil, než že by jsi řasu zavlekl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2019 18:18 Muž Zahry [21] Re: Lvican
Tohle je levatka ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2019 17:54 Muž Lvican [0] Re: JirkaŠčobák
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Nic jsem do akvária nedával, ale na základě diskuze zde se šnečkům nebráním. Pravděpodobně jsem však něco donesl na koupených rostlinkách. Bohužel neumím identifikovat druh. Posílám fotku.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2019 17:13 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Lvican
Máš tam levatky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2019 16:16 Muž Lvican [0] – Rozsivky v nádrži
Fotka k příspěvku Ahoj, po 2-3 týdnech od založení akvária se mi v akváriu vytvořil mrak z řas. Pravděpodobně se jedná o Rozsivky. Dočetl jsem se, že jejich výskyt v novém akváriu je standardní. Mám to nějak řešit? Odsávat? Nechat tak jak je s tím, že to vyřeší šneci? Nebo je příčinou nedostatečné osvětlení? Svítím každý den 10 hodin. Děkuji.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2019 09:11 Andaska Re: ctibum
To už jsem četla několikrát, ale s určením fakt nevim stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2019 08:59 R Muž ctibum [6926] Re: Andaska
Zkus zatím projít odkaz v modrém rámečku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2019 18:16 Andaska – Co je to za řasu?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, prosím co je to za řasu a jak se jí zbavit. Začala se mi dělat skoro na všech rostlinkách v nádrži Šmírákov :-(
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2019 17:41 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Dunik

Klikni na odkaz nad tématem Modrý rámeček. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2019 17:32 Dunik Re: Anthrax
Děkuji a nějaká rada a nebo článek ? Mám akva založeno cca měsíc .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2019 15:13 Muž Smetany [1226] Re: Dunik
Jo bude to rozsivka pravděpodobně s nějakou houbou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2019 14:17 R Muž Anthrax [4787] Re: Dunik
Rozsivka, podle mě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2019 14:08 Dunik – Řasa
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím můžete mi někdo poradit co je to za řasu a nebo co to je když né řasa
Děkuji
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.01.2019 22:29 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Likvidace okružáky
20. 12. jsem vyexpedoval 70 okružáku pro toto akvárium rybicky.net/fotogalerie.php… , které začínala na dně trápit sinice. Detail rybicky.net/fotogalerie.php…
Poradil jsem rozsadit lépe S. subulata, dodal ceratophyllum a dvě C. affinis.

Sinice zmizela za několik dní. Fotka z 29. 12. rybicky.net/fotogalerie.php…

Nevrátila se. Současnost rybicky.net/fotogalerie.php… . Majitel je robert7.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2019 17:09 Muž Gringo63 [625] - Spíš Asie, i když ? . . .Re: mbabik
Fotka k příspěvku Vzorků jsem rozeslal několik na kamenech, ale myslim, že se nikomu neujala. hmm A aby to nebylo málo, na dvou místech mi roste nějaká houba. Líbí se mi ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2019 13:21 Muž Smetany [1226] Re: tramtra
Jo to je ona potlesk nemohl sem si vzpomenout na jméno
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.01.2019 13:14 Žena tramtra [3202] Re: mbabik
Zkus pohledat Hildebrandia rivularis nebo se poptej Gringo63, jestli je to ona ;-)
rybicky.net/nadrze/26938
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2019 13:10 Muž Smetany [1226] Re: mbabik
Už je to nějaký čas co jsem se snažil tuhle řasu v akváriu pěstovat a není to jednoduché vyžaduje poměrně stabilní parametry a hodně čistou vodou takže bych ji bral jako ukazatel dobře fungujícího akvaria a nechal ji růst ze skla se dá odstranit žiletkou a na kameni je to krásný pohled palec tuším že taky ráda vápník.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2019 12:59 mbabik – Červená riasa
Fotka k příspěvku Ahojte,
už roky sa mi v akvarku robí takáto riasa a neviem sa jej zbaviť. Čo to je? Nikde som to nenašiel. Je to určite živé, po namočení do vriacej vody stratí farbu a už sa nerozširuje. Zo skla sa dá odstrániť iba žiletkou.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 15:34 Muž fido16 [631] Re: mhhory
To vypada jako ta moje sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 13:43 Muž mhhory [2]
Fotka k příspěvku Pokud by někdo ze zkušenějších věděl co je příčinou, byl bych mu moc vděčný.
Myslel jsem že je to biogenní odvápnění, začal jsem přidávat CO2, ph mám na 7 a stejně to nijak moc nepomáhá. Některé rostliny jsou tím skoro pokryté.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.01.2019 19:12 Muž fido16 [631]
Tak dneska jsem dal první dávku fosforu a lehce dusíku + trochu draslíku. Tak jsem zvědav co to udělá. Doufám že se i rostliny zbrchají
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   03.01.2019 22:01 Muž larix [1420] Re: Acomys
Môžeš jej hovoriť Cladophora sp. (príbuzná tzv. machovej guľky).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 21:25 Acomys
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Nevíte někdo co je tohle za řasu? Od té doby co ji mám si jí všímám i různě na fotkách v prezentacích i v atlase, ale pořád nevím jak jí říkat. :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 21:04 Muž fido16 [631] Re: MichalV
No zkusim zvednout fosfor a pohraju si s dusikem. Vyzkousim hnojiva od profiplants
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 20:32 Muž MichalV [327] Re: fido16
Osobne si myslím, že PO4 nemáš nulové, ale skús a daj vedieť ako si dopadol.
Čím budeš hnojiť?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 20:29 Muž fido16 [631] Re: Smetany
Musim to zkusit pohnojit a uvidim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 20:22 Muž Smetany [1226] Re: fido16
Myslím že většinu problémů řeší správně rostoucí rostliny možná že pokud jim něco z toho chybí podpoříš je v růstu a bude to ok ať je to sinice nebo rozsivka ale je to cesta pomalá ale funkční

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [14] ...... 111 112

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121231x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3020-jaka-je-to-rasa?od=651