Jaká je to řasa?
To ti nepovím CO2 nepoužívám, to bys měla dát dotaz do fóra o COčku. Podle fotek nevypadá ten echinorodus nějak silně zařasený, je možné, že prostě jen odumírá starý list. Kdybys vyfotila lepší dedail toho listu, tak na foru ohledně rostlin nebo toho CO2, ti někdo určitě poradí.
Dekuju...jeste by me zajimalo jestli chradnuti te rostlinky zpusobuje ta Řasa nebo tomu skodi me CO2....ze by to řasu podporovalo?
Ahoj, typla bych to na jelení paroh, v hlavičce tohoto fora je odkaz na článek o řasách, tam se dočteš co s tím.
Zdravím...
Poslední dobou máme řadu na konečných rostlin a na kořeni.Nemuzu definovat jakou barvu ta řasa na koření ma,bezova?bila?svetke hneda?...rostlinky (echinodore)Mi chřadne,roste ale jde vidět struktura a dostala jakoby lehce žlutou barvu...
Hnojivo- CO2 Tetra optimat
Dennerle kuličky pod koreny
Na dnu je Tetra Substrate.
Svitim 8 hodin....
To jsou rozsivky chtělo by to pár šneků a počkat až se zajede filtr.
Doporučuji to dno vyměnit .
0 16.05.2021 14:07 DeeDee – Chuchvalce
Zdravim, moc prosim o radu, co to muze byt.Meli jsme nahnedly zakal , poridili do filtru Purigen a toto se nam po dvou dnech objevilo vsude na kytkach, kamenech a po celem dne.Odsat nejde, je to jak prilepene.Akvarium neni nove zalozene.Mame v nem pouze velke a nove narozene pancernicky a neonky.
0 15.05.2021 17:57 Filík – Řasa
Zdravím, chtěl bych se zeptat co je to za řasu a jak bych se ji mohl zbavit.
Děkuji.
Moc díky. Tady jsem našel v prvním čísle časopisu o sinicích rozsáhlý článek.
www.klub.akva.sk/… Filip58:
Jde to jednoduše setřít a je to slizké.
Tohle nebude ruducha.
Totální zatemnění není dokonalým opatřením, ale pro začátek vcelku přesvědčivě ukáže, zda jde skutečně o sinici. Další opatření musí následovat. (Materiálu ke studiu je na netu habakuk...)
Trochu mi to připadá jako ruducha, ale možná klame kvalita fotky a je to sinice, což by byl hodně velký rozdíl
Sinici sem neřešil úplným zatemněním stačilo ubrat na světle a pravidelně odstraňovat. Ale i tma pomůže.
Je to sinice. Zkuste akvárium na pár dní co nejlépe zatemnit.
Ahoj, v 54ce se mi začala dělat na rostlinách i substrátu nějaká řasa nebo sinice. Jde to jednoduše setřít a je to slizké. Akva nepřerybněno, není nadbytek odpadních látek, dost rostlin, svítím 8 h, teď jsem ubral na intenzitě. Ráno tam dopadá chvíli sluníčko. Co s tím? Přijde mi to na sinici docela tmavé, ale mám podezření, že by to mohla být ona. Je to i trochu více cítit než normální řasa.
Starší reakce
U těchto substrátů jde hlavně o začátek, kde se má měnit častěji voda, než pak je běžná údržba.
Tak jsem rozsivky odstranil (špejle, mezizubní kartáček, štětec), jde to lehce, vyměnil 2 l vody (v PO to bylo 5 l) a uvidíme, jak se to bude vyvíjet dále. U substrátu píšou 1x týdně nebo 1x za 14 dní.
Podle mě jsou to rozsivky, pokud jde o výměny vody u speciálních substrátů asi bych se rozhlédl po internetu, jak se má postupovat, ale určitě bych na tu výměnu vody přitlačil.
Pokud takhle nejezdíš pravidelně tak krmení někam schovej ryby ten týden v pohodě přežijí a najdeš krásně vymydlené akvárium bez řas a občas ubude nějaká rostlina ale to většinou až po delší době.
To vypadá na rozsivky. Nevím jak si na tom s potomstvem, ale rádi mačkají vypínače a vytahují kabely ze zásuvek a o krmení ani nemluvím.
Starší reakce
Ano je to ciste na tomhle korenu, jinak v celem akva kdyz uz tak rasa minimalne a to zelena, ale tohle se tezce rozlezlo. Mam tam levatku zatim 1 a ta nic, zkusim to teda manualne odsat popr. natocit na kartacek. Dekuju!
Podle fotky to vypadá, že to je na dřevu. S tím pomůže nějaký okružák nebo jen odsávat s výměnou vody a časem zmizí sama.
Zdravím, prosím co to je za řasu a co s ní?
Jsem začátečník a dle atlasu a detailů na netu mi to připomíná všechny varianty
Diky za radu. Zkusil sem snizit dobu sviceni o 2 hodiny (intenzita se u toho seriove dodavaneho svetla asi neda snizit, respektive nevim jak) a vzal sem na to obycejnej zubni kartacek a opatrne sem to zkousel namotavat, tak uvidime jestli se to znova objevi a v jake mire. Diky za rady.
Ahoj, dnes budu motat a snížil jsem intenzitu a dobu svícení.
Ahoj.
Dokonce nemusíš nic lepit.
Já si koupil mezizubní kartáček z krytkou.
Krytku sem nasadil z druhé strany, prostrčil špejli (krytka má na konci dirku) a hotovo.
Taky jsem si to užil. Postupně mi zmizela po zkrácení doby svícení.
Já jsem motal měsíc tak se připrav. Chce to občas něco změnit a zjistit, jestli je to horší nebo lepší.
Kluci děkuji, už se těším na motání
Zelená vláknitá. Viz odkaz na článek v záhlaví vlákna.
A jak píše Václav, nenasazuj šneky, ale nasaď mezizubák na špejli a motej...
Tak chce to špejli a na konec třeba přilepit mezizubní kartáček nebo řasenku a natáčet a natáčet.
Kolego mám to samý, poradí někdo co to je? Mám nasadit šneky?
0 23.04.2021 09:38 Brodys –
Re: Sid Dobrá otázka a odpověď je zřejmě ne, nepotřebuji, ale vlastně je to nejrychlejší způsob ověření, že se jim daří
...CO2 mám ve vodě až k samotné únosnosti... takže moc světla. Když ale uberu víc než pár procent, přestávají kytky bublinkovat...
A v čem je problém, když přestanou rostlinky bublinkovat?
Potřebujete je nutně "bičovat" k maximálnímu výkonu?
Ja som bola v tom , že staghorn - jelení paroh je niečo iné a ruducha- čierna štetinková riasa zase niečo iné. Po zadaní názvu compsopogon, to vyzerá asi aj u mňa tak ako na obrázkoch. Kde je toho ešte málo. Skúsim to asi opäť s tekutým co2 po troškách.
Vím o nich, ale víš jak, rád bych řešil příčinu
Pročetl jsem Horáce a mám celkem podezření na mojí bandu pancéřníčků
Ale už mám vymyšlené úpravy, aniž by musel kdokoli živý ven,tak snad se to zlepší.
Z toho dle důvodu mám parmičky černopruhé i když je dost často měním tuhle řasu sežerou jako první. Viděl jsem to v přímém přenosu, když jsem si dost zařasenou bucku zasadil k čelnímu sklu. Ubývala přímo před očima a do druhého dne byla rostlina čistá.
Ahoj, ano jedná se o ruduchu.
Před chvílí jsem stříhal, venku řasa je spíš do tmavě zelena, odstranit ji z listu nelze. CO2 mám ve vodě až k samotné únosnosti, proud také, takže moc světla. Když ale uberu víc než pár procent, přestávají kytky bublinkovat. Úvaha, že prostě do akvária řasa patří a bude se držet na uzdě jen na pomalejších kytkách je asi naivní, že?
...Nevyzerá to ako staghorn na fotkách invitalu možno skôr ako ruducha (?) na fotke Brodysa...
Staghorn je ruducha. Zkuste mrknout na výraz Compsopogon.
Mě pomohlo mechanicky odstraňovat a lehce přidat CO2. Ono se to nezdá, ale to světlo je dost silné i na těch 60-70% výkonu. Můžeš zkusit ztlumit a eventuálně si hrát s délkou osvětlení.
Toto som si našla aj sama. Ale popravde nič mi to nepomohlo. Svietim pomerne málo a CO2 nepoužívam vôbec. Ale po pridaní poslednej fotky od Brodysa si fakt niesom istá čo to je. Nevyzerá to ako staghorn na fotkách invitalu možno skôr ako ruducha (?) na fotke Brodysa ( možno je toho ešte málo na to aby šlo rozoznať trsy, je to v začiatkoch a všade sú fotky len pokročilých rias) ale tvorí sa to na viacerých rastlinách, aj na anubiase a hygrphillle.
A ďalšia vec je, že v invitale vždy odporúčajú použiť flourish excel, čo vôbec nerieši príčinu. To ho tam môžem liať donekonečna.
0 22.04.2021 12:03 Brodys – Ruducha?
Ahoj, je to ruducha? Čekal bych u sebe jiné řasy
Děkuji za reakce.
Asi "jelení paroh" (Staghorn).
Zdravím, prosím aká je to riasa a ako sa jej prípadne zbaviť?
Starší reakce
Ahoj,
omlouvám se za možná hloupý dotaz, ale jsem začátečník a nevím si rady.
Při založení akvárka (konec ledna 21) jsem se na kořen snažil nasadit mech Peacock moss (Taxiphyllum sp.). Moc se ale nechytil, tak po nějaké době šel pryč. Na kořenu mi zůstaly nasazené jen anubiasy. Před nějakou dobou mi ale z kořenu a z anubiasů začalo z ničeho nic "cosi" zeleného vláknitého vyrůstat - viz fotky. Myslel jsem si, že to je ten původní mech, který se nakonec nečekaně chytil a začal prosperovat.
Poslední dny jsem ale pod četbou akva článků začal trochu obávat, jestli to ale namísto mechu nakonec není nějaká zelená řasa (Cladophora?), protože mi to začalo růst i v místech, kam jsem při založení akvárka žádný mech nedával (viz foto se zasazenými cryptocorynami - u nich se cosi zeleného dělá na dně u jejich stonků).
Můžete mi, prosím, poradit, jestli mi to opravdu roste ten mech a mohu být klidný, anebo jestli to je nějaká řasa?
P.S.: Z fotek si můžete všimnout, že tam mám na listech i hnědou řasu - toho jsem si vědom a snažím se s tím (zatím spíše marně) bojovat.
Starší reakce
Znovu přidávám fotky zvláštní řasy. Pomalinku přirůstá na starých listech microsorka a jednom kořenu anubiasu. Na pohmat je jakoby gumová.
Přidat reakci
1 ...... [5] ...... 112
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121511x