Začátečník
Třeba klasickej betoňák, ale moc nedoporučuju. Již zmíněný křemičitý písek, dna od Rataje, flexi obkladky... Projdi si tuto tému
rybicky.net/forum/3914 vygůgli si fotky a co se ti bude líbit, to si sežeň. Osobně bych dal přednost dnu, které neslehne a bude v něm snázeji i proudit voda.
Jakou vrstvu(cm?) do akva 60x30x30cm 54 l? Ten JBL Manado se mi víc líbí
a dá se použít jako jediný substrát nebo se má s nějakým smíchat? A existuje něco podobného i v černé barvě?
Aquaclay ground, JBL Manado,
A neznáte i něco jiného na dno?
Být tebou, tak tam dám normální písek a endlerky (třeba s těma žabkama). A na ostatní ryby zatím zapomenu.
Koukni třeba po liaoporu. Hnědý je a rostliny v něm dobře rostou. Na druhou stranu je poměrně náročnější na přípravu před vložením do akvárka. Ja ho mam od zdejšího uživatele jmalyska (Citov). Každá ryba si ráda zobne do krevetky a čím menší, tím je lákavější. Nicméně endlerky a krevetky jsem měl pospolu a krevetky úspěšně rozšiřovaly svoje kolonie. Jinými slovy, přibývaly rychleji, než je endlerky likvidovaly.
Endlerky tam chci určitě. Ty krevetky jsem chtěl jen jako doplněk, ale spíš ty drápatečky. Na dno se mi líbí ty flexiobklady, ale nechci tak moc investovat... dá se i něco jiného kromě písku (nejlépe v černé/tmavě hnědé barvě) ??
A jaký ty pancéřníčky?
Pokud se ti nechce do dna moc investovat tak klasiku jemný křemičitý říčák, nebo písek do bazénové filtrace.
Já bych vynechal endlerky, budou ti likvidovat krevetky. Na dno třeba flexi obklady? Mě se osvědčily.
Dobrý den, plánuji si zařídit nové akvárko. Mám 54 l akva a chci tam dát: 4x endlerky, 6x pancéřníček panda, 10x neonka modrá a uvažuji o drápatečce malé nebo nějaké krevetce na okrasu
. Chtěl bych poradit jaký substrát na dno (a kolik cm vrstvu) a kde se dá sehnat (okolí Olomouce). A jestli by nebylo lepší místo toho pandy tam dát jiného (jakého? kolik ks?) pancéřníčka, (panda potřebuje jinou teplotu než endlerky a neonky modré).
Předem děkuji za všechny odpovědi!
Nemáš-li nádrž více jak 300 l pak závojnatky pryč, pokud máš 300 l tak si vyber buď závojnatky nebo všechno ostatní. Jsou to mistři v rozmetání hnoje, blackmoly jim zdatně sekundují.
Doporučují zařídit prezentaci a dát osádku solidně do pořádku
Tipla bych si, že je ryba frustrovaná ať už z nedostatku prostoru nebo z koktejlu dusíkatých látek a tak si vybrala nejsnadnější cíl, což pomalá závojnatka rozhodně je.
0 02.01.2015 20:56 negredoalvaro Pořídil jsem pár Black molly do nádrže se 4 Závojnatkami a asi 12 parmičkama samec black molly začal dorážet a okosovat závojnatky tak jsem se chtěl zeptat jestly s tím už měl někdo zkušenost
Starší reakce
Musíš to nějak ohraničit, ty jiný substráty, jinak se to smíchá a skutek utek. Bakterie do začátku můžeš nahradit nějakou špínou, třeba "špatně" vypraným pískem, přikrmit trochu vločkovým samo můžeš, vodu já měním skoro denně(ale já jsem divnej) a to klidně měsíc, ta 1/3 týdně bude stačit. CO2 z kvasnic do 450 litrů, to bude jako plivnutí v moři. Než budeš po tom cca měsíci přidávat ryby, tak den předem vyměnit klidně polovinu vody a další dva dny po přidání tak 1/3 aby nedoško ke skokovýmu zvýšení N látek, protože až po přidání ryb se nitrifikace definitivně upevní.
Kacirek chci v jinym miste, nez Liapor - spis designova zalezitost.
Kytky jen na Liaporu. Kacirek ma jinou barvu a dobre se odkaluje.
Pisu z mobilu, tak bez diakritiky, omlouvam se.
Předpokládám, že ten kačírek je hrubší než samotný liapor, takže liapor ti vyplní mezery v něm a moc ho neušetříš. Nebo proč vlastně ho tam chceš dávat? V čem vidíš jeho výhodu? Nějací šneci by mohly být i na rostlinách.
Díky za rady.
S rybama počkám určitě. Bakteriema to nechci urychlit, jen pomoct filtru.
Kořeny se mi nehodí do vize
. Šneky zkusím sehnat.
S kačírkem asi budu paličatej, ale třeba ti pak dám za pravdu
Liapor dej po celé výšce, kačírek vynechej.
Jílem nic nepokazíš
Na CO2 bych se zatím vykašlal dokud rostliny nepřejdou na submerzní.
Vodu ano, po týdnu třetinu, ze začátku můžeš i častěji, klidně denně.
Startovacíma bakteriema pomoct filtru určitě můžeš, ale i tak bych čekal 4 týdny na první várku ryb.
Občas můžeš trochu rybího krmení přisypat, ale velmi opatrně!
Jak jsem napsal, první ryby ne dřív jak za 4 týdny a hlavně postupně klidně s dvou týdenníma rozestupama, ne všechny zároveň, hodně ryb současně by byla velký nápor na filtr. Po 14 dnech si můžeš dát nějaké šneky pokud nejsou na rostlinách.
Kořenu se neboj, pomůže ti ke spokojenosti ryb.
Ahoj všem - obecnej dotaz - nebo spíš úvaha, jestli jsem to vyčetl dobře, prosím o komentář, než něco pohnojím:
Akva 450l, společenský bez kořenů, kameny.
Na dně bude Liapor (pod kytkama) a zbytek kačírek do 10mm - jak mám na nákresu v prezentaci.
1) pod Liapor chci dát centimetr jílu z potůčku (přepadu z místní vodárny) jako živiny pro kytky - OK?
2) starej filtr mi v okolí nikdo nevypere - neznám nikoho - jak pomoct filtru? Koupil jsem startér, stačí to?
3) Osadím kytkama a napustím - mám dát CO2 z kvasničáku nebo se na to teď vyprdnout (většina byla pěstovaná emerzně - mám je od soboty rovnou ze skleníku v kbelíku s půlkou vody)?
4) Vodu - vždy po týdnu třetinu vyměnit?
5) Krmit bakterie a kytky krmivem pro ryby?
6) Ryby (skaláry, čichavci, neonky) za tři až čtyři neděle?
Díky moc za odpovědi.
Starší reakce
No to jsi mě moc nepotěšil
Začnu s těma 2x54W - už to mám s krytem celkem vymyšlený.
Ryby chci určitě skaláry a čichavce - pokud nebude nikdo z vás proti, tak i neonky.
Prostě něco hezkýho pro začátečníky.
Na dno si představuju říční písek a na něm dva "ostrovy" s velkýma kamenama
jakoby trčícíma k nebi, vepředu u ostrovů pár malých kytek, vzadu v rozích velký
a na "ostrovech" mezi šutrama něco středního.
Jednoduše řečeno nějaký nenáročný kytky.
Hrozně se mi líbí práce Amana a ostatních v jeho stylu ADA,
ale na tolik kytek fakt prachy nemám a taky nemám moc rád dříví ve vodě
jen ty s kamenama.
Na pozadí chci černou tapetu. Toť asi vše, co ze sebe pro začátek vypotím za moudra.
A včílka mudruj
Kamos ma nad 380L 2x80W (150cm T5HO) a je to tak akorat. Ja mel 2x39W nad 180L a taky v pohode, ale zase nic moc. Takovej stred. S tema 2x54W bych zacal a treba casem pridas jeste dve.
Ja jsem uz zcela na LED a do trubic bych znovu nesel, ale cesta je to jednoducha relativne levna do zacatku.
Jo, a celkove nez neco koupis, mel bys vedet co za kytky a za ryby tam chces. Podle toho zalezi fitr, svetlo, substrat, kytky,... proste vsechno.
Urtman napsal: Bude, dokud se mu nevejde do tlamy... Ale to moc dlouho netrvá...
No právě, moc dlouho to netrvá.
A je i levnější krmení než mu dokola kupovat neonky.
Zato neonkám se moc dlouho vyhýbat nebude
Bude, dokud se mu nevejde do tlamy... Ale to moc dlouho netrvá...
Také jsem jednoho měl, ještě ani nebyl úplně narostlý a už sbíral dospělé mečovky...
Hoodně rychle šel z baráku, parchant jeden...
Urtman napsal: ...keříčkovec je totální masožravec, ten se bordelu na dně obloukem vyhne...
Zato neonkám se moc dlouho vyhýbat nebude
Rybek na dno, přátelských ke kytkám, je hodně - mřenky, pancéřníčci.
Začala bych tím, že bych vybrala "hlavní" rybu. Takovou, kterou určitě chceš, ať už je to nějaký pár cichlid nebo třeba to hejno neonek. Prostě tu, která tam určitě musí z tvého pohledu být a nechceš se jí vzdát. A k nim pak vybírat další vhodné, aby si sedly. Osazenstvu pak přizpůsobit výběr rostlin a z nich odvodit světlo.
Nemá smysl vymýšlet světlo na koberečky, když tam pak ve finále nasadíš kance.
Ancistrus víc bordelu na dně nadělá, než uklidí a keříčkovec je totální masožravec, ten se bordelu na dně obloukem vyhne...
Tak jste mě trochu nakopli k aktivitě a zapojil jsem mozek
Kdybych si teda kryt udělal sám - cenu beru jako 0,- a dovnitř jsem našel tohle:
Přídavné osvětlení Osram do setového krytu délky 150 cm 2x54W - 899,-
Zářivka Osram Lumilux HO 54W/865 T5 115 cm, - 129,- x 2 = 258,-
Celkem tedy 1157,-
No a kdyby to bylo málo, tak to celý krát dvě a jsem na 216W a krásných 2314,-
Co vy na to??
Děkuju, dobrá připomínka. Co teda navrhuješ, když chci mít nerozrytý dno?
Můžu ancistrusy a keříčkovce oželet a přitom nemít na dně bordel?
Já je tam vyloženě nepotřebuju z estetickýho hlediska, jen jsem si myslel,
že je to taková klasika na dno...
A kančíci okusujou kytky?
Jak jsem psal nahoře, jsem takřka "akvapanic"
)
Pořád řešíte světlo a rostliny, ale zamyslela bych se v souvislosti s tím i nad tou osádkou.
Kančíci, hejno ancáků a hezké rostliny se tak trochu vylučují. Bylo by dobré určit priority: uvedené ryby nebo hezké kytky a teprve podle toho vybírat rostliny a světlo pro ně.
koukni na LED pásky, nic jinýho mě za dvojku + výkon nenapadá
To je moje chyba myslel jsem e1901 a napsal co jsem napsal, ale alespoň jsi to pěkně porovnal.
Ahoj.
Koupený není ještě nic, takže světlo můžu řešit operativně. Ani akvárko ještě nemám
A s tím filtrem jsem tě nepochopil - já navrhuju e1500 (1500l/h - akva do 700litrů)
a ty e901 (900l/h-akva do 300litrů) a tvrdíš, že bys volil výkonnější ...??
Jsem limitovanej dvěma věcma - rozměry akvárka už větší být nemůžou
a finance nemůžu taky úplně rozhazovat.
Máte někdo prosím návrh, jak se s osvětlením
a třeba i homemade krytem vejít do max 2500,-
tak, aby světlo bylo dostačující???
Kryt potřebuju - nemůžu mít volnou hladinu - akva bude přední třetinou ve zdi...
Dík moc.
Přesně tak, do takhle vysoké nádrže (sám mám dvě, jednu 60 a druhou 90 vysokou) bych doporučil na boky Vallisneria gigantea a dozadu spiralis... To jsou kytky, co se umí krásně natáhnout, ve vysokých akvách jsou super a hlavně, rostou skoro po tmě... Doprostřed frkneš nějakou dominantu, sem tam nějaká ta nenáročná kytka a máš vystaráno...
Vallisnérky nebudeš za chvíli stíhat vyhazovat...
Jak jsem pochopil kryt je už koupenej a co ten filtr, taky? Osobně bych volil ještě o kapánek větší a to e901. Dokážu si představit, že budu pracovat i s tím světlem co máš, ale budu muset přizpůsobit rostliny a volit ještě méně náročné než navrhuješ. Pro to co jsem napsal je docela zásadní ty výška akva a jestli je 60cm, tak to bude hodně napováženou i to co píšu, přecijenom každej cm výšky je pro kytky ve spodnějších partiích znát a když bch se mělo pracovat s tím co máš, tak to chce hlídat každej cm. Kvalitní odrazové reflektory by jistě byly přínosem. Ovšem jsou to všechno dohady a pokus o trochu jiný pohled než zde doposud zaznívá.
Taky bych šel do led osvětlení. Bylo by škoda takovej krásnej objem dobře neosvětlit. Ono se to opravdu vrátí na krásných rostlinách...
Jde,ale musí se vyměnit za led trubice...sice investice,ale ta se vrátí.
Nad Tve akvarium by se vesly T5 54W, ale jsou to T5, 36W jsou T8. Ze bys jen vymenil zarivky za silnejsi, tak to bohuzel neni. No a pri hodne velke snaze bys tam mohl dostat jeste T5 80W, ale tedy je to dost na chlup, jejich maximalni delka i s vyvody je 1463.2mm.
A to je napsano jeste velice slusne, nad to akvarium je vylozene na ... chov ryb bez rostlin
. Ony nejake nenarocne rostliny preziji a na hladine taky muze neco rust, ale mne by to tedy dost trapilo.
Pokud chces rostliny, tak slabym osvetlenim celou snahu zazdis, a pokud chces hezky Echinodorus, Ancistruse si minimalne rozmysli.
Ted si mozna rikas, ze Ti o rostliny moc nejde, at tam jen neco je, jenze pak budes chtit krasne akvarium plne zdravych rostlin a muzes zacit zmenou osvetleni. Z vlastni zkusenosti vim, ze 2x30W zarivka nad 200l akvarium je zalostne malo, a 2x36W nad 450l je jeste mnohem horsich.
No to jsem si taky myslel, jde vyždímat větší výkon ze stejný délky trubice?
To osvětlení mi přijde na ten objem slabé...
Zdravim zkušenější. Potřebuju poradit,
jestli nejsem úplně mimo mísu.
Chci do akvaristiky skočit rovnou po hlavě,
tak jdu rovnou do velkėho akvária - 450litrů.
V plánu mám:
Akva 150x60x50
Kryt komplet koupený s 2x36W zářivkami
Filtr JBL e1501
Ryby:
2x krunýřovec sp. Gold
2x krunýřovec sp.
4x skalára amazonská
4x čichavec perleťový
2x čichavec zlatý
4x čichavec modrý
2x pancéřníček kropenatý
2x kančík červenooký
hejno neonka červená
Rostliny:
kryptokoryna
růžkatec ponořený
šípatkovec Isabella
zákruticha
mokřanka trojkvětá (hygrophyla)
hnědovka (microsorum)
Starší reakce
aspoň bude mít náskok, až zjistí že mu holanďan nejde a překope akva na klasiku
nebude muset kupovat nový filtr
p.s. už se v tom nebudeme vrtat, myslím že kdo bude chtít, tak si to podstatné vezme
dnes si prohlídne krásný obrázky, běží naplnit COcko, naleje vodu a začne se ptát...jaká utopie? A to že stačí je právě podstatou toho, co píšu...tabulka nepomůže
začátečník a holanďan - utopie
jinak na 400 litrů ti stačí jeden 2075
může být...jenže "ten"začatečník nepozná co je blbina...já bych poděkoval, kdybych do holandana 400l s 50 red cherynama koupil dle návodu 2 nebo 3 petkový eheimy
ale odrazovej můstek dobrý
souhlas, nicméně začátečníkům velmi usnadní život. Na rozdíl od blbiny typu 1cm na 1 litr vody
Díky moc za vyčerpávající odpověď. Vnější filtr určitě nechci, takže popřemýšlím o tom Atmanovi.. Ancíčky se mi pryč dávat nechce, ale pokud je to nutné..
Přidat reakci
1 ...... [46] ...... 119
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 114546x