Začátečník
Jakou mas vstupni vodu? Tem rostlinam neco chybi, zejmena egeria (ta okousana) je plevel, ktery roste temer vsude a tezko budes hledat neco nenarocnejsiho... Parametry vody zjistis na webovych strankach dodavatele.
0 09.05.2016 19:03 lemans Ahoj,chtěla bych trochu přesadit rostliny v akváriu,rychlerostoucí vzadu se mi tak nějak přestávají líbit ...jsou okousané,nehezké s dirami... Co byste mi pls poradili za nižší rostlinky nenáročné na světlo?
Z vlastní zkušenosti ti můžu říci, že i 100 l je pro mečovky málo. Jsou to velké ryby a aktivní plavci, dorůstají 10 cm, ale i víc. Takže pro jejich spokojený život to vidím nad 150 l, ale lépe 200 l. Zdejší atlasy jsou obecně dost poddimenzované. U mečovek je zde v atlasech uváděno minimum 60 l, ale s poznámkou, že lepší je mečovky chovat v nádrži nad 100 l. Těch 60 l bych já osobně z atlasů smazala, protože je to fakt malá velikost. A skoro bych si tipla, že to zmiňované AQ u tvé sousedky má těch 60 l jako maximální objem, nikoliv čisté litry na plavání. Takže i kdyby v tom AQ byla jen jedna mečovka, tak to je pro ni malé. Pokud člověk chce, tak v krátké době v akvárku vypozoruje, co je špatně. A ani nemusí být bůhvíjaký odborník. Stačí se dívat a chtít.
0 09.05.2016 09:41 Rado00000001 –
Re: Jája 6 mečoviek v 60l prerobenie? Nemyslím... Akurát s tým samcom si celkom trafila, je to pekný nervák, bez koreňa to už nieje tak zasrate ako bolo, zjavne sa už rozpadal a kalil vodu, ktorú meníme každý druhý deň 30%. Tajne dúfam, že sa to stabilizuje.
Jestli to AQ má 60 litrů, tak tam ty mečovky vůbec nepatří. Je to pro ně malé. Nehledě na to, že jestli je v tom tolik ryb, a tak velkých, tak je to AQ přerybněné. Ryby nemají dost prostoru a jsou vydeplé. Taky je možné, že je tam jeden alfa samec, který ostatní terorizuje. To mečovky dost dobře umí. A jestli tam tolik ryb přišlo po měsíci provozu NOVÉHO AQ a je tam zároveň nedostatek rostlin, tak bych se skoro vsadila, že tam jsou i dost mizerné podmínky, co se týká chemizmu vody. Spíš bych doporučila měnit vodu častěji než jen jednou týdně (vzhledem k velikosti, množství a druhu ryb - živorodky), klidně 2-3x týdně. Podle mě to bude vše dohromady, prostě malý prostor, depka, možná alfa samec, málo rostlin a špatné podmínky v nově založeném akvárku. A kořen bych do AQ vrátila. To zřízení prezentace, případně alespoň pořádná fotka, by bylo fajn.
Zaregistruj se tady na rybičkách a ve svém profilu si vytvoříš prezentaci svého akvária,kde uvedeš vše o akva.Jenom doplníš informace.
Prezentaci? Kde, jak... Dno jsem jim vycistila prave a po tydnu hned znovu od zbytku jidla. Ted tam maji cisto a vidim je se tam prohanet, protoze v pokoji je klid a ticho, takze vypada, ze se jim opravdu dari dobre.
Ja jsem uplne totalni zacatecnik kluci, takze na me musite polopate
Tak nejpolopateji, jak jen to jde
Jak psal kolega, ta prezenatce by se hodila a jinak obecně, chce to kvalitu prostředí, tedy vodu s co nejnišším obsahem škodlivějších N látek, takže odkalovat dno a měnit vodu a to týdně klidně polovinu akvária, tím bych začal.
Je pravda, že tých rastlín je tam ešte menej ako v mojom.
6 toho 7 toho, alebo opačne je to jedno, je to 60l akva, dnes som bol pozrieť a tie čo dokúpila majú vypleštené oči,nejako takto
jeho divné...
Začni tím,že tady zřídíš prezentaci.Potom půjde líp poradit.
0 08.05.2016 20:22 Judita – Pomozte mi zachránit akva
Ahoj, po rozvodu mi zůstalo akvárko (přes 200 l) s tlamovci. Ex se o něj už nestaral a podle toho vypadalo a já se rozhodla ho zachránit, ač o akva pečovat neumím. Vyčistila jsem ho (jak jsem to kdysi okoukala).
Krmila jsem jednou denně, vločkami, granulkami, patentkami - ty dvakrát zmizeli, ale až přes noc. Jednou tam však taky zůstali. Rybičky jsou pořád zalezlé, ani nepapají a jídlo se tam jen tak povaluje a zaneřáďuje akvárko. Takže asi po týdnu znovu očista a dokonce jsem zvládla podle videa na netu vyčistit filtr. Ještě chci vyčistit hadičky, je v nich nalezlá řasa.
Nemyslím si, že by rybky byli nemocné. Někdy, když se jim v akva zhasne a nebo když je absolutní klid, tak potom je vidím, jak se tam prohánějí.
Je jich tam už skromně, asi 4 velcí tlamovci + 2 anťáci, 2 makrakanty a 1 tlamovčí mimi
, takže plánuji dokoupit, ale nejdříve bych se chtěla s někým poradit, co a jak. Co dělat, aby připlavali, když se jim tam hodí jídlo a zase papali, tak jako dřív?
Nemám zatím vědomosti, jak se starat o akva, ale mám kuráž to zkusit a odhodlání zachránit rybičky a naučit se o ně pečovat a tak myslím, že to je pro začátek asi to nejdůležitější.
Díky všem za rady.
Rado00000001 napsal: Všetky ryby sa mi zbiehajú v jednom spodnom rohu akva a tam trávia celý čas, čoho je to signál? Kvalita vody?
Pokud to vypadá podobně, jako Rostlinné spoločenstvo, tak tam máš dost málo rostlin.
Nějak se v tom neumím zorientovat.
Píšeš- Jsou tam len 6ks Mečúna a 7 panciernikov
Dal som jej len tri mečúne a 6 panciernikov, ďalšie 4 mečúne dokúpila sama.
Nějak mi to pořád nevychází.Nechceš založit prezentaci,ať tady není milión dotazů.I 1 fotka by někdy byla víc než 1000 slov.
Nie všetko po katastrofe prežilo
Dal som jej len tri mečúne a 6 panciernikov, ďalšie 4 mečúne dokúpila sama. Nádrž išla mesiac bez rýb,filter tam ma dvojmolitanový bublifuk
Príde mi hrozne zaprasene, pritom vymieňa vodu často aj odkaluje, ale tie ryby serú slušne
No, takže jsi jí tam přidal celou svou osádku (2 gupky, 3 krunýřovce a 7 rasbor)? A do jak velkého a jak dlouho fungujícího akvárka? A s jakým filtrem?
Hm, nemám práveže žiadne testy
A skalare tam niesu len 6ks Mečúna a 7 panciernikov
pôjdem sa dnes pozrieť či sa niečo zmenilo bez toho koreňa
Hmm ... takže jsou s cizí ženou v cizím akvárku?
... Tak když ti sousedka dovolila, abys jí z akvárka vyhodil kořen (!?), tak by ti třeba i dovolila testnout vodu? Takhle (bez ničeho) se fakt dost špatně radí ... Netřou se jí tam třeba skaláry? (Mně když se třely, tak si uzurpovaly 2/3 akvárka ... a běda tomu, kdo se odvážil :o)...
0 07.05.2016 23:01 Rado00000001 –
Re: NHKG Je to spodný roh a sú úplne pri dne. Ako mi prasklo moje, ryby som dal susede do akva, a dva týždne v pohode a teraz sa držia na jednej kope, do Teraz plávali normálne po celom akva. Na začiatok som vybral koreň ktorý tam mala, nejako sa mi nezdal.
A nestojí na druhé straně akvárka Jyrka Paroubek? Kdysi jsem viděl takovou fotku
...
P.S. O jakém akvárku je vlastně řeč, když to co máš v prezentaci ti prasklo?
A není to roh kde krmíš? Ryby mají furt hlad, i v době kdy jsou přežrané k prasknutí. Tak třeba jen čekají na žrádlo...
0 07.05.2016 19:28 Rado00000001 – Problém?
Všetky ryby sa mi zbiehajú v jednom spodnom rohu akva a tam trávia celý čas, čoho je to signál? Kvalita vody?
No...to je těžké, třeba terčovci se podle atlasu mají být chováni ve vode od 1-10dgh a třeba pan pejša je má ve vodě 15 dGh. Pokud nemáš ambice odchovávat neonky tak to zvládnou. Tchán je má ve vodě 17 dgh a prosperuji hezky.
EDIT: myslíš dGh celkovou tvrdost vody ne dKh uhličitanovou tvrdost že?
Tak jsme chteli prevazne neonky, ale podle literatury chteji prave mekkou vodu 3-8dkh a ja mam z kohoutku 18,6dkh. I v tomto pripade to nemam moc resit?
0 05.05.2016 21:12 Rado00000001 – Mach Spam sorry
Asi je to nějaká plíseň.
To ja tam dam ryby taky klidne hned, ale ja vim co delam (obcas ;) a akvarek mam vetsinou nekolik, takze zajedu filtr napred, pouziju zajety substrat a akva vzdycky narvu naplno kytkama.
Ale kdyz zakladam akva uplne nanovo (treba po stehovani na jiny kontinent), ryby bych nikdy hned nedal. Sice je to dobre pro tebe ("nemas smutne akvarko"), ale neni to dobre pro ryby at vody menis kolik chces. A me nejak zalezi na stastnych rybach nic nez na tom, ze mam mesic akva bez ryb.
Predstav si, ze bys treba koupil psa mesic pred tim, nez koupis dum. Tak bys ho mel ten mesic v lepenkove krabici, kterou bys mu sice denne menil, ale ven by nemohl. Prislo by ti to normalni, nebo bys ten mesic pockal?
Během posledních výměn vody (po doplnění nové) se mi v akváriu objevuje takový vlas. Vypadá to jak prachová pavučina? Do druhého dne ale zmizí a akva je krásně čisté. Nevíte čím to může být, respektive co to může být (špína apod...)?
Opět vybereš ryby kterém to nevadí. 30w reflektor by mohli stačit. Já jsem šel nakonec do T5 zářivek pač když bych dal reflektory jak jsem psal tak spotřebou jsem na tom hůŕe než 4x49w. Já CO2 použìvám jednak kvůli Ph a jednak jsem chtěl pěstovat kytky i náročnější.
Zdravím a prosím o konzultaci. Nevím do jaké kategorie bych to dal
Co by to mohlo být na fotce, jikry, vajíčka, od koho?
Za chvilku to zmizelo, předpokládám, že to zbaštily rybky.
Díky
Však v pohodě, já to taky nepíšu tobě, ale těm dalším, kdo se budou podobně jako ty rozhodovat.
Ja vim,jenze ani tady se odbornici neshodli. Ptal jsem se a kazdy mi radil jinak,tak jsem zvolil cestu,ktera mi vyhovovala nejvice. Jen jsem pochvalit zdejsi za dobre rady,nic v tom nehledejte. Nejsem odbornik a jsem rad,ze jsem mel kde cerpat.
Byl bych opatrnější, tvoje zkušenost je jedna, která dopadla dobře, ono každý akvo je originál a to co uvádíš nejde udělat s každou rybou, máš druhy, který to nedají ani když se staráš sebevíc.
Vidis,ja tam ty ryby dal a nemusel se koukat na smutne akvarko
Pokud se tomu clovek venuje,tak je jedno,jestli nasadi par ryb hned,nebo az za mesic. Jine to je u lidi co nahodi hned plnou osadku a nechaji budoucnost na prirode.
Njn, ale vysvětluj to nedočkavýmu začátečníkovi.
Pro něho je lepší vědět, že když už tam ty ryby napere, tak je nutný měnit, měnit, měnit, měnit, měnit a zase měnit.
Ovšem to si my dva psát nemusíme, ale jim je dobrý to zdůrazňovat.
Jestli nasadis ryby a sneky nema na zajeti akva zadny vliv. Jedine co ma, je jestli dodavas ziviny (pro bakterie) ci ne. Takze krmit akva (i bez ryb), nalit tam NH3/4, hodit mrazenou krevetu, nacurat... cokoliv z toho je lepsi nez davat ryby prilis brzo. A navic nemusis menit vodu.
Tvoje teorie je správná, jenom to chce vždy při tomto rytmu, tedy v tom velmi časným nasazení ryb, zdůrazňovat tu výměnu vody.
Bez toho to obvykle končívá špatně, i když taky zkušenost.
Super děkuji. Jelikož máš AQ moc pěkné, píši si poznámky
Líbí se mi jak máš rozmístěné rosliny, tak nějak jsem si to představoval u sebe...
Já mám vodu stabilně nad 20 gH (i vstupní). Prostě mám kytky, které v AQ rostou a ryby, které tu vodu snesou, pak i krevetky - a žádný problém. Klasické CO2 nepoužívám, pouze tekuté, ale to spíš kvůli řasám. Neřekla bych, že ty kytky na to nějak moc reagují. Spíš je podle mě důležité vychytat hnojení. Vodu už neměřím, prostě kouknu do AQ a podle toho jak kytky vypadají, tak přitlačím - většinou na dusíku (KNO3), protože hnojím s PMDD bez dusíku (v AQ se mi dusík vždy držel na 30-40.
Za sebe můžu říct konkrétně, že tythle tabletky od Dajany jsem okamžitě vyhodila, protože po nich byla tak obarvená a zaprasená voda, že to bylo děsný
A ani pro ryby není tvrdá voda problém? Mě totiž štve i to, když mi hladina klesne třeba o 1cm, tak hned je kolem celého akva 1cm vodní kámen.... S tou rampou to udělám stejně
díky. Na začátek plánuji nenáročné rostliny, ale chtěl jsem i přitvrdit. Tak bych rád byl připraven. Ta nádrž se mi líbí, má to hezké, tak kdybych zvolil 30w tak by to mohlo být OK. Ale taky 4x vid. A CO2 hned do začátku, je to nutnost?
Tak voda není zastakový problém meě teče 17dgh pokud si pomatuji tak to je cca 3,15 mnol/l také jsem změkčoval mutacalem ale to mě přestalo bavit. Když vybereš vhodné kytky není problém. Co se týče rampy tak já dělal dírky 10 cm 2mm vrták. Když bylo vše ok přidělal jsem další mezi atd. Dokud jsem nebyyl spokojený. Problém vidím pouze ve zvoleném osvětlení, když jsem zřizoval nové akva tak na moji nádrž mi doporučovali když led reflektory tak 2x50w 3x30w a to ještě výsledek nezaručí. Je tu nádrž 170x55x50 a má tam 4w20w hezky mu to roste ale samozřejmě nenáročné kytky. PS.
rybicky.net/nadrze/21587 to už zàleží na tobě co budeš chtít pěstovat za kyrtky.
0 28.04.2016 23:02 Bodla – Znovuzaložení
Zdravím, po 7letech afriky se chystám na společné akváro s kytkami. Akva 160x50x50, filtr JBL Cristalprofi e1500. Dno plánuji Liapor. Řeším pár problémů : První s vodou, mám z koutku tvrdou : Tvrdost 3,32mmol/l, Dusičnany 10,6mg/l, Hořčík 17mg/l, Vápník 105mg/l. Druhý : chtěl bych z filtru vést trubku podélně, cca 150cm s dírkami na čeření (vlnka) vody. Ale nejsem si jist zda to utáhne, jaké díry zvolit a daleko od sebe? Má někdo zkušenost? Hlavně se bojím trochu té vody, co bych měl udělat pro zlepšení? Změkčovadlo? Mám vodní kámen i v zubech když se napiji vody
A třetí věc osvětlení. Určo chci led, reflektor 10W?? 3x a teplou nebo studenou? Nějaké nápady a rady? Četl jsem tady toho hodně, ale konkretní diskuze je nej
Můžeš, klidně znovu zasadit, to co střihneš, příště už třeba někomu daruješ.
Starší reakce
Koncovku odřezat třeba odlamovacím nožem, pilkou, klidně ostrým nožem v kuchyni, pak přilepit k trubce třeba akvarijním silikonem. Žádná věda.
až jsem to blíž zkoumala ty obrázky, tak to přece jen radši nechám na synátorovi
, odkaz jsem si uložila a příští týden mu to nadhodím
Nemá to se mnou lehký
Jen dodám, že jsem koncovku od původní malé trubky uřízl a přilepil k trubce od biomolitanu průhledným silikonem. Použít můžeš i černý nebo cokoliv jinýho nezávadnýho. Jen si dej pozor při lepení, ať si tím lepidlem nezaneseš otvor na té koncovce, je totiž dost malej. A při manipulaci bych byl opatrnej, aby sis to zbytečně neodlomila a nemusela lepit po nějaké údržbě znova.
Přidat reakci
1 ...... [30] ...... 119
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 114546x