Ahoj,
omlouvám se, že zakládám nové téma na věci, které možná některým uživatelům přijdou triviální, ale i přes studování hromady materiálů jsem nenašel nebo nepostřehl odpovědi na některé otázky, na které bych potřeboval znát odpovědnosti.Pokud se najde někdo zkušený kdo mi mé dotazy zodpoví, budu rád.
Nejdříve k popisu:
Rád bych založil nové akviško, které nebude jen rostliné ale rostliny budou krásně prosperovat a v celém akvárku se to bude jen zelenat. Nádrž mám k dispozici o rozměrech 80*35*45 cm. Bohužel osvětlení nic moc 2x18W :(. Na dno jsem se rozhodl dát černý písek od flexiobkladů, pod kytky pak bivojky.Pokud bude potřeba jsem otevřený možnosti hnojení PMDD a aplikaci biokvasu vlastní výroby.Rád bych tento týden zapnul filtr (zajetý v jiném akva) do vody s pískem tak aby se se vytvořili kultury a během týdne objednal květenu (v plánu u Rataje)
Teď k mým otázkám:
1. Mám hodně tvrdou vodu (19). Nikde jsem se nedozvěděl do jaké míry tvrdost vody ovlivňuje rostliny a jak s tím bojovat pokud výrazně. Zároveň jsem se dočetl, že naopak rostliny ovlivňují tvrdost vody ale jakým způsobem jsem se nedočetl repsektive nepochopil
Může mi to někdo prosím osvětlit?
2. Obávám se, že zrnistost písku bude příliš nízká pro dobře prosperující rostliny. Myslíte, že to bude velký problém? Pokud ano jak nejlépe dno poskládat? je lepší písek naředit nebo navrstvit?
3. Moje osvětlení je opravdu chabé
bude mít výrazně kladný dopad pokud ze strany budu přes sklo přisvětlovat lampičkou? Nebude jednostrané svícení dělat problémy?
4. Teď jeden dotaz, který možná bude hodně triviální ale přeci jenom
Pokusil jsem se u tří rostlin v předchozím akváriu použít matky "Horácovky". U všech těchto kytek mi úplně zčernaly kořeny a rozpadly se. Je možné, že jsem kytky příliš utěsnil molitanem v matce?
5. Plánuji nákup rostlin, bohužel nemám odhad na množství. Rád bych osázel 75% akvária. Myslíte, že cca. 20 rostlinek bude adekvátní?
Pokud bude nějaká dobrá duše, která začátečníkovi poradí, budu moc rád. Až budu mít kompletní seznam rostlin k objednání rád bych ho sem napsal k ověření, že můj výběr je ok.
Díky všem a moc mě nekamenujte