Začátečník
nemôžem niečo tvrdiť ked som to ani nevidel.fundovanú odpoved by ti mohol dať iba statik.ja som ti iba radil ako výrazne znížiť zaťaženie.písal si že je tam iba 10cm priečka-tá určite nieje nosná.takže treba šetriť každé kilo.konečné rozhodnutie bude na tebe alebo na nejakom odborníkovi
0 27.01.2013 20:24 chlebe Takže si myslíš, že když by se to zazdilo pouze v té délce jak bude akvárium a zbytek udělal ze sádrokartonu , že by to mohlo unést???
Abych hned po napuštění nevytopil spolubydlící
každé ušetrené kilo sa počíta.mýslím že to bude viacej ako 20ks ušetrených Ytongov.možno 20ks-ale z každej strany.a to sa už počíta...
0 27.01.2013 20:14 chlebe Strop je dělaný ještě z hurdisek , měla by tam být zrovna i traverza ale to je jenom odhad. Scháním plánky toho domu.Tento dům je starý 30 let. Jinak jsem to měl v plánu zazdít pouze pod tím akváriem a zbytek ze sádrokartonu jak píšeš, ale celková délka zdi je 2,5 m a akvárim bude dlohé 1,8 m a těch 80 cm už asi nezachráním hmotností( to je cca 20 ytongu )
otázka znie z akého materialu je podlaha resp.strop.a prečo chceš rozširovať stenu ťažkým Ytongom?stačí Ytongom vymurovať iba tú časť kde je akvárium a zbytok steny iba opticky rozšíriť sadrokartonom.ušeríš tým možno až 2/3 hmotnosti obojstranej obmurovky
0 27.01.2013 19:42 chlebe – Rada se založením nového akvária
Zdravím všechny akvaristy.
Nedávno jsme začali rekonstrovat nové bydlení a při této příležitosti jsme se rozhodli zabudovat nové akvárium do zdi.
Jelikož se zednickými prácemi už nějaké ty zkušenosti máme , potřebujeme spíše poradit jestli toto akvárko unese spodní zeď .
Akváriu bude dlouhé 180 cm, stávající zeď je teď široká pouze 10 cm a tudíž budem zeď rozšiřovat z obou dvou stran o 15 cm Ytong , tudíš celková šířka bude pak 40 cm.
Výška akvária bude asi 50 cm. Přizdívaná zedˇ bude až ke stropu z obou stran.
Ptám se tedy jestli to spodní strop unese i když je pod touto zdí postavená v přízemí domu stejná 10 cm zeď??? Při přibližném sčítání bude akvárko celkově vážit s vodou a dekorací cca 500 KG plus 1000 KG přizdívaného materiálu.
Děkuji všem za jakékoliv rady a nápady.
S přáním hezkého dne
Petr
Jednoduchá odpověď: ano, ano, ano...
0 27.01.2013 18:09 delfin – zacátecnik
Chci se zeptat včera jsem založil akvárko,zasadil rostlinky mám tam dát šneky at vzniknou bakterie a mám měnit vodu a svítit díky.
Starší reakce
Jenom zlehka doplním kolegyni s tím doporučením vhodnějších šneků. Použil bych třeba okružáky a levatky, kteří budou, při dobrý péči o akvo(ta krmná střídmost), velmi dobrými pomocníky a když by jich bylo i tak více, tak se vždycky najde někdo, kdo je bude chtít ubytovat.
Apple snail aneb ampulárie? No, když jich budeš mít víc, mohou se začít množit, ale vzhledem k tomu, že máš malá akvárka bych to viděla tak, že tohoto šneka bys v nich neměl mít raději žádného (tedy pokud v tom akváriu jsou a budou ryby). Ampulárie jsou sice krásné, ale v malém akváriu budou působit hodně komicky, až vyrostou a navíc hodně, ale opravdu hodně kakají, takže se Ti bude velice rychle kazit voda! Být Tebou, vybrala bych si nějaký menší druh šnečků, krásné jsou třeba zrovna ty heleny (ale ty buď musíš střídmě krmit jinými šneky a nebo budou fungovat jako čističi toho, co nezbaští bettky).
Heleny jsou fajn, ale řeší se tím následek a příčina obvykle zůstává ukryta v tom, co napsal kolega Ičin a proto bych se raději zaměřil na jeho doporučení.
nebo pořiď šneka Clea Helena..ten ostatní šneky požírá,navíc skvěle vypadá
Kyslík do akvária většinou dodávají rostliny, takže stačí, když jich tam budeš mít dostateční množství
Pokud bys ale měla rybičky, které vyžadují větší koncentraci kyslíku, tak by bylo vzduchování dobré
Pri bližšom popise nádrže sa to nedá povedať, ale ak v ňom bude rozumné množstvo rýb, dostatok rastlín a filter bude jemne čeriť hladinu nie je vzduchovanie potrebné.
0 19.01.2013 19:06 vincentka mám dotaz: je nutné vzduchování u akva 300 litrů? budou tam rostliny i rybky. díky
Nejlíp je zredukuješ, když nebudeš překrmovat. Šneci se množí úměrně potravě.
Kup okurku (salátovku) uřízni z ní kolečka přivaž třeba ke kamínku aby klesla na dno. Dej to do akva šneci na ní nalezou pak je vylov síťkou. Podle potřeby to opakuj a za par dni jich tam moc nezbude.
0 19.01.2013 18:05 hasman Zdravím všechny, chci se zeptat na šneky najednou jse mi objevily v akvárku a stašně se množí, v noci je jich asi 50kus na skle.
Nevíte jak se jich zbavit.
Hasman
No, je fakt, že něco jako kořeny vytváří, ale klasický mohutný kořenový systém to není. Dřív mi vadilo, jak ve svém průběhu spouštěla ty "liány" dolů a stříhala jsem to, teď se mi to začíná i líbit
0 19.01.2013 15:11 Paul [2] - Asie Mně taky egeria koření. Mám jich vždy několik v houbičce svázané drátkem v Liaporu a neutíkají. Zkoušel jsem takhle i růžkatec ale stonek obvykle nevydrží, tak se holt vznáší v chumlu. Z pod kamene mi zdrhal
.
me teda egerie koreni ...
Jojo ja vim ze nekoreni ale moc se mi to neliby na hladine no je to take o nicem radcik to upevnim
Myslím, že to taky můžeš, já mám takhle zapíchnutou Egeria densa, ta taky nekoření.
Uff ted moc temu nechapem normalne to mam mozu zahrabat aj do kameni ale jako iba trosicku ta max 0,7-1cm ?
můžeš ji zasadit, můžeš ji nechat i plavat na hladině
ooo dekuju
a mozu ju teda aj zasadit ?
Je výborná na odčerpávání nadbytečných živin z vody - hlavně dusičnanů
je knečemu dobra ?
toto je ta blbost co sem myslel
... a nekdo se mne minule ptal kolko wattu mam neon mam nadrž 115L a neon ma 18 wattú je to dobre ? :/ Diky a ta rostlinka jak se jmenuje prosim vas ?
no jsem stresar, a kdyz jsem se otocila a videla oba kluky v akvariu, jak tam sedi jak ve vane, myslela jsem ze je po me, tak proto..
jo tak kdyz uz mam fakt nervy v kyblu (vyjimecne) tak nastupuje prave bud garaz, nebo Chlupaty Hastros, ten ma u nich autoritu jak nikdo...spolecne s garazi....
Mám návrh alternativního řešení: akvárium umístit do bytu, do garáže zavřít kluky
Njn, děti jsou děti.
Jak se říká, stát se může cokoliv. Normálně vysvětlit, upozornit, jít příkladem, jsou to koumáci.
Ty trošku všechno moc řešíš, ale ni proti tomu, každej jsem ňákej.
ufff! i v ceske zime? dik za uklidneni.....ja jsem tak vykulena z toho noveho akva, ze se kazdy vecer za nim chodim divat, jestli je v pohode.....kluci jsou previti, uz mi do neho nekolikrat vlezli....priznam se, ze nevim, jak tobude, az bude stat napustene tady doma, je velike precejen, a mam strach, aby se do neho neposteli palickou, autickama a tak podobne....
Garáž to jistí. Mám trvale celoročně uskladněný akvária přímo venku.
0 18.01.2013 12:03 meleri , ahoj, koupila jsem nove akvarium, ale deti do neho zacly lezt, bohuzel nemam ho kam pred nimi schovat, nemame zadnou technickou mistnost, tak jsem ho dala do garaze.
Jenze, zaclo mrznout a ja mam obavy, co na to ten silikon, a celkove, neskodi to akvariu? Nevim jestli v garazi taky mrzne, ale je tam opravdu poradna zima. akvarium je hole, jen hrany ma zabalene v papiru. dala jsem ho na zem, a pod nej deku aby nelezelo na betonu.
prosim poradte, zda akva radsi zanest domu a hlidat pred detma, nebo muze byt bez obav v garazi i v mraze?
4 17.01.2013 20:18 Ičin [1405] - Cichlidy Jo to je dost podstatný připomenout. Taky není úplně od věci říct, že to není žádnej prcek
Zato Anubias je stará klasika. Snad jediná "vada" je náchylnost k řasám, díky pomalému růstu. Ale jinak je to skoro nesmrtelná rostlina.
A "taková ta blbost co plave" na hladině, může být ve finále ta nejdůležitější rostlina v akváriu. Obecně se dá říct, že plovoucí rostliny jsou nejlepší čističi akvária. I kdyby to měl být jen okřehek
EDIT : z vlastní zkušenosti ještě můžu doporučit
rybicky.net/atlasrostlin/hydrocotyle_leucocephala
to je taky nezmar. I když v paludárku(u mě!) se mu daří ještě líp jak v akvárku
Hnědovky jsou možná nenáročnější na světelný podmínky, ale jinak to jsou velmi akurátní kytky. Mají rády svůj klid, nepřesouvání na jiný stanoviště, ideál je připevnění k nějakému podkladu(kořen, kamen), ke kterému přirostou. Trvá jim déle než se tzv. v akváriu aklimatizují a jejich růst je pomalejší, ale když mají dobrý podmínky, tak jsou ozdobou každý nádrže.
okej skusim se poptat nato v akvaristyce lebo mam tam zatim takou travu Vysokou nevim jak se to vola a takovou blbost co plave na hladine
Microsorium, Anubias - obě nesmějí být zahrabány, připevňují se na dekorace (dřevo)
Ahojte prosim vas jake su nejmen narocni rostlinky ?
spominaly ste tu nejakou hnedovku ?
Rampu sem uz vcera vratil pod hladinu. Zajimavy je, ze kdyz je pod hladinou, tak tam toho bordelu je o dost min... Posledni vec, co mi ted vadi je, ze ten muj filtr nasava vodu u hladiny a ne zespod jako jiny
Ale to by vyresil jen nakup jinyho filtru
Já bych ještě podotknul, že dobře umístěná rozstřikovací rampička pod hladinou ji rozhýbe určitě lépe než když jde pouze vody shora dolů z rampička nad hladinou.
Já tu mrkev prdlajz vidím, ale pokud vidím správně, tak to bude rohatec jemnolistý a s tím se netrapte. Za chvíli se mu na listech začnou dělat kořínky a brzy z nich budou malé rostlinky... jen to akva je dost malé a asi vám z něj velmi rychle vyroste. Mně v akva rostl okolo 5-7cm denně... ale je to krásná rostlina a odebere z vody hodně dusíkatých látek. Druhá rostlina, která by to mohla být, je Hygrophila difformis. I ta roste poměrně dobře a množí se řízkováním. Podívej se podle jmen na fotky do atlasu a uvidíš, která z nich to je.
Přidat reakci
1 ...... [86] ...... 119
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 114546x