Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Začátečník

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 52 Přejít na další stránku   1  
Začátečník
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2014 15:36 Nikifiki – Moc prosím o radu do začátku
Fotka k příspěvku Ahoj, před týdnem jsem dostala 54l akvárium, takový ten set pro začátečníky.
Na dně mám rašelinu a na ní na polovině jemný písek a na druhé hrubší. Vysadila jsem pár kytek a postupně dodávám další, podle toho, kde natrefím na nějakou pěknou. Mám tam taky velký kořen. Hned 3. den (vím, že se má akvárium nejprve nechat zaběhnout, ale už předtím jsem měla bojovnici pestrou v tom 2l bettárku a už byla opravdu na umření), tak jsem jí dala do velkého, hodně se zlepšila, začaly se jí rozlepovat ploutvičky. Po týdnu jsem vyřadila zbylé rybky (vždy párově) 2x black molly, 2x pancéřníček kropenatý, 2x mečovka mexická červená a 10x neonka červená. Zatím vše vypadá v pořádku, ale chtěla bych pár názorů a také bych měla pár otázek.
Za jak dlouho přibližně zmizí obarvení vody od kořene?
Když budu odkalovat a tím zároveň odpouštět vodu, rybky mám vylovit nebo je nechat v akváriu?
Nebude jim vadit, když budu např. přesazovat kytky?
Svítím 2h ráno a pak od 1 do 9. Je to správně nebo se musí svítit přes noc?
Jak se krmí ti pancéřníčci?
děkuji moc, jsem opravdu nová a trochu v tom plavu :)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2014 18:05 R Muž romant [27982] Re: PavíholkaXXL
Tak samozřejmě, čím větší, tím lepší, ale to asi moc slyšet nechceš. ;-) Viděl bych to na ideál někde mezi 50-100 litrama, ale ani to není až zase tak důležitý, daleko důležitější je péče o tu omladinu v podobě velmi častýho futrování, ideál něčím živým, když nebude tak co je po ruce a hlavně nazapomínat na velmi častý a to klidně denní výměny části vody, to podle zatížení nádrže počtem znečišťovatelů. Prostě bez těch dvou základních věcí solidní oka nikdy neuděláš, tak hodně zdaru. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2014 18:00 Žena PavíholkaXXL [7] – potěr
Dobrý den,mám otázku jak velké akvárium by jste mi doporučili pro odchov potěru Pavího očka?
mám je už nejmíň 1 měsíc a konečně se začaly množit tak snad se dočkám velkého přírustku počítám tak 40ks předem děkuji za odpovědi a rady. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2014 14:46 Monča – potěr
Ahoj,do jak velkého akvátia byste dali potěr gupky ??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 21   03.07.2014 10:58 Žena Atika [134] Re: Monča
Mončo nechápu, jak tady ostatním můžeš radit takový hovadiny. Sama se tu ptáš na každou blbost 10 x , rybky máš pár tejdnů - zatím se vůbec nedá říct že v pohodě, krevetky nemáš vůbec. Evidentně ještě o akvaristice celkem nic nevíš a rady ostatních vstřebáváš poměrně hodně pomalu, ale už se cítíš být dost zkušená, abys radila jiným? A ještě blbě. Možná spíš radši začni hodně číst a přemýšlet jak vylepšit život těm svým pár rybkám. Ne každej to bere tak, že když něco umře, tak se koupí nový a je to :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.07.2014 10:51 Žena Atika [134] Re: notid
Souhlasím s ostatními, krevetky nejdřív po měsíci (cherry), náročnější mnohem později - pokud vůbec (tady asi záleží na parametrech vody, kterou tam dáváte, v každé prostě být nemůžou). Nedavno jsem jedné dívčině prodala cherryny - měla na ně připravené 14 dní staré akvárko, ale i dlouho zaběhlé druhé. Slíbila, že je dá do toho starého a do nového je přeloví až po zaběhnutí (nejdřív po měsíci). Nevydržela, 10 jich dala do nového a druhý den volala, že jí umřely rozzureny Takže pokud nechcete krevetky zlikvidovat, tak vydržte, jsou moc milé, je jich škoda. A až je budete dávat, tak pomaličku aklimatizovat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.07.2014 10:47 Žena Turbínka [2558] Re: notid
Každá nebýložravá ryba si na malé krevetce smlsne pokud se jí vejde do tlamky, ale krevetky jsou nesmírně mrštné a většinou uniknou. Chce to pro ně mít dostatek schovek (třeba ty mechy) aby se po svleku měly kam schovat nebo i jako úkryt pro malé narozené prcky. Nicméně to není žádná řízená genocida. Já sama chovám novoheterandrie sličné u dvou druhů krevetek a krevetka propluje rybě před tlamkou a nic, občas vidím jak po nich lapnou, ale krevetka vždy uskočí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2014 10:43 notid Re: Turbínka
ok děkuji :-)
a ty rybky co se tu psali mi nesežerou ty krevetky jo ? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   03.07.2014 10:40 Žena Turbínka [2558] Re: notid
I já znám báje o tom, jak někdo dal do akvária krevetky pár dnů od založení a přežily, ale to nic nemění faktu, že to pro ně dobré není. Rovněž znám ale mnohem více příkladů toho, kdy krevetky nepřežily nebo byly téměř vyhubeny.
Neonky nejsou ryby vhodné do malých nádrží, jsou to plavci a malý objem a nedostatečný prostor pro pohyb by je stresoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2014 10:35 notid Re: Turbínka
ok :-) známý má stejné akvárium (podloží,rostlinky atd..) a krevetky dával už po 5 dnech a žijí do dnes ;-) tak jsem nevěděl jestli je tam už můžu dát či ne..
Akvárium bylo ze začátku téměř úplně čisté a ten kal+nálevník se tam dělal po každé výměně čím dál víc..tak jsem akvárko nechal být a stav se o 100% zlepšil... Nechce se mi do toho ted už moc šahat abych zase něco nepo***.

a ty neonky tam nemůžu dát proč?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2014 10:31 Žena Turbínka [2558] Re: ludvik
Myslím, že jsem to napsala srozumitelně. Krevetky klidně, ale až akvárium nebude takový čerstváček (tedy ne dříve než měsíc od založení, osobně bych klidně počkala i 2) a pokud to s nimi notid myslí vážně měl by jim přidat rostliny, které krevetky preferují (neříkám, že vyžadují) jako jsou mechy nebo řasokoule.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2014 10:25 Muž ludvik [1082] Re: Turbínka
Tak krevetky ano, nebo ne? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.07.2014 10:15 Žena Turbínka [2558] Re: notid
Krevetky nedávej dříve než měsíc po založení, jsou citlivější než ryby na problémy čerstvých akvárií no
Jak píšou pánové - rostliny ano (+ mechy pro krevetky), plži ano, krevetky ne a neonky rovněž ne. Mezi rybami bych se podívala spíše na nějaké malé razborky (do 2 cm) nebo novoheterandrie sličné (rovněž až po měsíci), ale pro dobro krevetek a omezení stresu je lepší je chovat samotné.
A pokud tam máš skutečně nálevníka, je lepší neměnit vodu, podívej se do příšlušného vlákna, bylo o tom napsáno mnohokrát rybicky.net/forum/4822-nalevnici
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2014 10:09 notid Re: Ciffik
ano voda byla celých 10 dní měněna, a ze začátku i dost zapáchala ae ted už je vše ok..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2014 10:07 notid Re: notid
akvárium mám založené cca 9-10 dní a anubias jen vypadá že je v hlíně ale ve skutečnosti je jen zapříčený kameny a kořeny v hlíně nejsou.
A o té výměně vody jsem se tu dočetl že to není zrovna nejlepší způsob jak se zbavit nálevníka..
Krevetky už bych tam potřeboval z důvodu menšího výskytu řas...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.07.2014 10:03 Muž Ciffik [761] - RostlinyRe: notid
Jak je akva stare? par dni? tyden?
Rybicky do vaseho objemu bych ja osobne nedaval vubec, natož neonky no . Kdyz tak kouknete na samecka betty prip. nejaky micro razbory. Krevetky jsou podle me daleko vhodnejsi volbou. Zacal bych temi red cherry - ale ani ty bych tam nedal driv nez po mesici. Klidne pozdeji. Na ty bilo-cerne (black crytalky) bych jeste na chvili zapomnel. Jsou to krevetky, ktere moc chyb neodpusti. Vase akvarium uz z fotky ma do zabehnute nadrze jeste daleko. Urcite budete mit stale vysokou hladinu amoniaku/no2, coz by krevetky ,,nerozdychaly". Nejakou rostlinu navic by to taky sneslo.

K tomu podlozi ten substrat je znam tim, ze zpocatku uvolnuje znacne mnozstvi amoniaku - obdenni vymena poloviny vody nebude na skodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -4   03.07.2014 10:02 Monča Re: notid
ano mužeš taky jsem tam dala ten nitrivec a byl tam pouze jemně bílí zákal pak jsem vyměňovala vodu (každý den) a pak jsem to snižovala rybám nebo krevetkám to nebude vadit ale musíš vyměnovat tu vodu nebo to bude zakalené stále.Jestli jsi ho tam dal před 24. hodinama tak krevetky tam už mužeš dát i jiné rybky jestli máš ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.07.2014 10:01 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: notid
Do čerstvě založené nádržky kromě případných šneků raději žádné živočichy nedávejte.
(A něco si nastudujte o koloběhu dusíku v akva = jeho "zabíhání".)
S výběrem ani počtem rybek vám neporadím, ale doporučuji vám, abyste "vyhrabal" ze substrátu ten anubias - lépe mu bude s kořeny "v luftě".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2014 09:46 notid – Krevetky a voda
Fotka k příspěvku Zdravím
Jsem začátečník a mám nově založené 30l akvárium s tímto podložím www.prirodni-akvaria.cz/… a podle toho co jsem se tu dočetl se mi tam vytvořil nálevník,kterého jsem se po třech dnech snad už úspěšně zbavil přidáním přípravku bio nitrivec a neustálým přivzdušnováním..
A tím se dostávám k jádru dotazu :-) zůstala mi v akváriu lehce jakoby do bíla zbarvená voda,která se pomalu mění v čistou viz obrázek, mohu do takové vody dát krevetky "Red cherry"+ takové bílo černé? Nerad bych jim tím nějak ublížil..
Dále mám v plánu do akvaria přidat 6-7 neonek,je to dostačující počet?

Předem děkuji za každou odpověd a předem se omlouvám jestli jsem dotaz umístil do nevhodného vlákna..
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2014 16:40 Muž olivis [32] Re: kalet
A máš tam vůbec nějaký ryby?....Jak je již výše uvedeno, založ si prezentaci ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2014 13:14 Muž Miso [470] Re: kalet
kalet napsal: bylo mi doporučeno koupit jiný koupil jsem od tetra 6 in 1 no ale tento test ti doporuceny urcite nebol ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2014 11:59 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: kalet
Stěma rybkama to je horší pokaždý do tam dám novou uhyne Udělejte si prezentaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2014 11:51 kalet – CO 3
z kohoutku je vše ok anejsem z ČR ale z UK no zkusim koupit ještě ten tetra nitrate minus a uvidíme jinak rostlyny roztou jak zvody :-) docela dost rychle cca 4 dny 10 cm po příjezdu z dovolený.Stěma rybkama to je horší pokaždý do tam dám novou uhyne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.07.2014 11:36 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: ludvik
Když se mění voda, tak na to může "házet bobek" naprosto každý. K čemu test, který stejně neměří přesně a každá hodnota je i tak relativní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2014 11:28 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: kalet
Řekl bych, že s tím nic. Prostě nevěřit naměřené hodnotě NO3 ;-). Rostou rostliny? Jsou ryby v pohodě?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2014 11:25 Žena Turbínka [2558] Re: kalet
Každá vodárna (aspoň v ČR) uvádá hodnoty svojí výstupní vody, zkus to najít i u svého poskytovatele vody a změřit svojí vodu z kohoutku tím testem a pokud se hodnoty nebudou moc shodovat je asi chyba v testu. Mimochodem těch 250 je hodnota ve kterých jednotkách? Možná je zakopanej pes i tady ;-) Protože mám pocit, jak již zde bylo řečeno, že ve 250 mg/l toho moc neporoste a hlavně nepoplave hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2014 11:17 kalet – CO 3
tak ještě jednou vše. podle starého testru jsme měl PH přes 7.6 bylo mi doporučeno koupit jiný koupil jsem od tetra 6 in 1 a na něm mi ukazuje.cl2 0 ok pH 6.8 ok KH 3d ok GH8d ok no2 0 ok no3 250 water change vyměněno ze 70L vody 40L dnes rano test znovu a stale no3 250 co stím? díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2014 10:55 Muž ludvik [1082] Re: romant
To můžeš ty a zbylých horních 10% ... ne my ostatní.
romant napsal: Tak s prominutím, na testy bych hodil bobek a dal na to co vidím v akváriu, tedy jak se chovají ryby, jak prosperují rostliny. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2014 23:35 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: amrtin
Třeba test 6in1 od JBL má hodnoty NO3 až do 500mg , ted na to koukám , takže bud je test starej , nebo se nesprávně používá
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2014 21:54 Muž jiri609 [91] Re: kalet
to je opravdu blbost, mimochodem norma pro pitnou vodu /ta z kohoutku/ je 50mg/l... ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2014 21:46 amrtin Re: kalet
A není náhodou to NO3 25?To by byla dobrá hodnota,při 250(a to snad ani žádné testy neumí) by těžko v té vodě něco žilo :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2014 19:49 R Muž romant [27982] Re: kalet
Tak s prominutím, na testy bych hodil bobek a dal na to co vidím v akváriu, tedy jak se chovají ryby, jak prosperují rostliny. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2014 19:45 Muž olivis [32] Re: kalet
Hodnota 250 mg/l z kohoutkové vody se mi též nezdá, řekl bych že test, který používáš je na nic, kup jiný.
Dále by bylo dobré zřídit prezentaci nádrže, uvést co nejvíce údajů, dát fotky. ;-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2014 19:30 kalet Re: Heimdall
Heimdall napsal: Nejlepší by bylo vzít vzorek vody a odnést do nějaké akvaristiky která poskytuje službu testování vody, nebo si půjčit test od nějakého kamaráda. Ona se kvalita a funkčnost testu takhle těžko posuzuje.

koupil jsem teda nový testr a vše je ok jen NO3 je 250 píšou vyměnit vodu ale ta je měněná a ikdyž ji viměním tak na to starým testru nebyla žádná změna nevíte co to zbusobuje to NO3? díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2014 19:22 kalet Re: amrtin
amrtin napsal: Kolik ukazuje ve vodě z kohoutku?Protože jestli taky 10 nebo jinou nesmyslnou hodnotu,tak do koše s ním... :-|

ne ne z kohoutku 6.2 Ph koupil jsem teda nový testr a vše je ok jen NO3 je 250 píšou vyměnit vodu ale ta je měněná a ikdyž ji viměním tak na to starým testru nebyla žádná změna nevíte co to zbusobuje to NO3? díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2014 18:53 R Muž romant [27982] Re: Luciera
Těžko, přetěžko se najde někdo kdo to střelí, ledy by měl křišťálovou kouli. Tak jak je dotaz položen zůstane zřejmě bez pozitivní odezvy. Chtělo by to se zaregistrovat, zřídit prezentaci nádrže, uvést co nejvíce údajů, dát fotky a posléze se jistě najde někdo, kdo se do toho pustí a onen problém pomůže řešit. Smeřoval byh prozatím do vláken, jenž se zabývají řasama a myslím si, že konkrétně ruduchou(to je ta střelba), ale bez toho informačního přísunu je to oparvdu velmi těžké. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2014 18:45 Luciera – Prosím pomoc!!!
Dobrý den, moc prosím o radu!!!! V akváriu se mi na kytkách začaly dělat jakoby černé chloupky a dnes jsem z akvária vytáhla asi 5 broučků/mušek.. Nevím vůbec co to je a co s tím mám dělat.. :-( Mohli by jste mi prosím někdo poradit??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2014 09:44 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Miso
Samozřejmě, že za zvyšováním pH nemusí být vždycky rostliny. Zejména v takových akváriích, kde žádné nejsou. :)
Předmětem debaty se ale nestal tento fakt, nýbrž vaše poznámka: "rastliny ti pH skorej znizia ako zvysia". A v tom pravdu IMO nemáte. ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2014 09:36 Muž Miso [470] Re: Sid
ano, to s tym CO2 som ignoroval schvalne, pretoze v spominanom akva jeho velka spotreba nebude ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2014 09:31 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Miso
Mg a Ca mají s pH souvislost jen velmi vzdálenou. To, co pH přímo ovlivňuje, je fotosyntéza, při níž se spotřebovává CO2, resp. jeho vázaná forma HCO3.
V dobře ozářených přírodních nádržích s bujným porostem vodních rostlin může pH dosáhnout i hodnoty 10(!). (Sinice a řasy mají schopnost pH zvýšit i přes 11...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2014 08:27 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Miso
To co píšete, je svým způsobem pravda. Rok neměňte vodu a voda bude nejspíše měkčí a kyselejší (to i v případě, že budou v akváriu jen ryby bez rostlin). To má ale spíše co do činění s rozkládajícím se detritem. Jenomže ke zvýšení pH za pomoci rostlin o několik jednotek může dojít během jednoho odpoledne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2014 01:24 Muž Kubasix [134] - Pancéřníčci, malé tetry a BucephalandryRe: Miso
Jenže rostliny nespotřebují tolik Ca, Mg,... Aby to takto změnilo hodnotu Ph. Vždyť Když se změní o 1 stupeň, tak je desetkrát kyselejší/zásaditější, než předtím. A spotřeba Ca, Mg,... samotná nemá zase takovou schopnost, aby změnila Ph o více než pár desetin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2014 22:44 Muž Miso [470] Re: Sid
no to som sa zas do niecoho namocil... :) bolo by jednoduchsie (aspon pre nmna) keby ste napisali (aj s Johanom, pretoze ze si myslim ze o tom viac ako ja) preco nemam pravdu ;)
ale dobre, myslim si ze rastliny spotrebovavanim napr Ca a Mg, a tym ze odhnivavajuce casti produkuju skvor kysele prostredie, pH znizuju
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2014 21:06 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Miso
Miso: Rastliny ti pH skorej znizia ako zvysia...
On vás sice už Johan lehce opalcoval, přesto se zeptám - a jak to ty rostliny udělají?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2014 18:54 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: Kris
Zeptej se ve zverimexu, od jaké velikosti je vezmou, tady chtějí aspoň 4 cm, ale jinde to může být jinak. Nebo je můžeš nabídnout třeba tady v inzerci hned. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2014 18:41 Muž Ciffik [761] - RostlinyRe: Kris
pokud už mají 1,5cm tak už máte ,,piplání" za sebou, není třeba žádná extra péče, on i si už poradí...fázi obav a starostí jste už ,,prošvihnul"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2014 17:12 Kris – Malé rybky - co teď
Zdravím, fakt nevím, jak se to vůbec stalo, žádný úmysl, prostě nic - ale teď mi v akvárku plave asi 20 malých přísavek, teda krunýřovců skvrnitých, mají asi 1,5 cm. No a můj dotaz je, co teď? Krmí se to nějak speciálně nebo stačí tablety? A je něco třeba zařídit? Je možné je pak dát do zverimexu a kdy asi? Děkuji moc!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2014 15:53 amrtin Re: Monča
Mě teče s pH 6,8 ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   30.06.2014 15:48 Žena Turbínka [2558] Re: Monča
Týden 30.6. - 6.7. denně, týden 7.7. - 13.7. ob den (úterý, čtvrtek, sobota), v týdnu 14.7. - 20.7. vyměň ve středu a v neděli a potom už můžeš měnit klasicky každý týden 1/3 vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2014 15:43 Monča Re: Turbínka
ok a postupně zmenšovat počet vyměněné vody ok ?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [52] ...... 118

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 113005x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15?od=2551