Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Začátečník

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 100 Přejít na další stránku   1  
Začátečník
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.09.2012 08:16 Muž Yirka [9123] Re: Achym
Achyme, tvoje otázka je pěkná, ale neuchopitelná. Tady nejsi mezi iluzionisty.
Ty své malé prostory trošku popiš a určitě se dozvíš, zda vůbec....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2012 22:08 Achym – Pro radu
Zdravím všechny nadšence akvaristiky! Já patřím mezi čerstvé nováčky a tak bych se před pořízením rybky rád poradil už se znalými chovateli.. :) Prostory, které mám nyní pro rybky k dispozici, jsou minimální, ale přes to doufám, že dostačující.. Potřeboval bych tedy doporučit nějakou rybku samotářku, která nepotřebuje velký prostor.., byla by trochu barevná a ne příliš náročná (do začátku :)) Předem děkuji za každou radu.. A.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2012 23:13 Muž Cosmogagy [592] - AmerikaRe: kmara
Jak kde.. u nás jsou třeba sklenáři dražší než když si to objednám třeba od Fardy..

A v těch 20L perleťovky porostou pomalu a budou se tam brzo mačkat.. Pořiď minimálně klasické 60x30x30, a klidně ještě daleko větší, ve větším akvu rychleji a líp porostou... Já mám třeba pro odchovy Thorichtys meeki (popř. jiných větších ryb co mám - malabarky, velifery, zelené meče) několik akvárií o objemech cca 55-110L (a to jen proto že nemám kam dát větší akvárka)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2012 23:00 Muž kmara [10] - Cichlidy
Zdravím, chtěl bych si pořídit malé akvarium, ve kterém by byly malé narozené perletovky. Jaká litráž je tak dostačující? Stačí třeba 20 litrů?
A ještě jeden dotaz, výjde akva levněji v obchodě nebo když mi ho slepí sklenář. Díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.08.2012 10:10 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: lhajek
Velmi dobře palec
Jen bych doplnil: Cenové rozdíly při pořizování akvária sice jsou, ale často vhodným výběrem dodavatele akvária zjistíš, že někdy můžeš za cenu, za kterou by sis v nejbližším obchodě pořídil zcela nevhodný 54. litrový set koupit už kvalitní set 112. litrový... Stejně tak než si koupit v obchodě 80ti litrové akvárko, které je bohužel opravdu malé, si můžeš u nejbližšího sklenáře nechat udělat akvárko 160. litrové a za 250. litrové připlatíš pak už jen stovku či dvě. A rozdíl mezi 160. a 250. litrovým akvárkem je jen 10 cm v šířce a 10 ve výšce, ale můžeš v něm chovat úplně jiné ryby.... ale i ty malé hejnové, které by ti dělaly v osmdesátce problém. Já osobně bych si už větší akva než 100x50x50 u běžného sklenáře dělat nenechal, ale spousta lidí má i s tímto dobré zkušenosti.
A s čím souhlasím je vývoj akvarijní techniky za posledních 23 let... Nebo ani ne jen vývoj, ale především její dostupnost. Není však pravda, že by bylo dnes nějak mnoho živočišných či rostlinných druhů, o kterých se před třiceti lety nikomu nesnilo. Už tehdy byli velmi šikovní akvaristé, kteří i za pomoci tehdy běžně dostupné techniky dokázali odchovávat většinu tehdy známých druhů ryb a pěstovat asi všechny dnes známé rostliny... Dnes je to jen díky účinné technice snadnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   26.08.2012 09:40 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: ender
První rada: čti co nejvíce a plánuj.
ender napsal: .......filtaci bych chtěl vnější - myslím, že to je lepší i snázší údržba(?), o osvětlení nevím nic moc........
.......S dnem i rostlinkami si snad poradím... :-|

Filtrace může být i vnitřní a dokonce bezúdržbová. Čti zde: rybicky.net/forum/13004

Osvětlení nepřežeň. Čti zde: www.rostlinna-akvaria.cz/…

I dno může být věda. Čti zde: www.rostlinna-akvaria.cz/…

Co do velikosti akva radil zcela určitě správně malyLibor. Bohužel to mí i druhý aspekt. Čím větší akva, tím větší pořizovací náklady. Ale také záleží na zručnosti, protože spoustu věcí si můžeš vyrobit sám.

To co jsem dal do odkazů je ale čtení jen tak pro začátek a mělo by tě to přivést ke zjištění, že za těch 30let se v akvaristice hodně změnilo a lze jí dělat i tak, že lze do akva dostat rostlinné a živočišné druhy o kterých se nikomu před těmi 30 lety ani nezdálo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.08.2012 22:28 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: ender
Ahoj. Pokud se chceš vrátit k tomuto krásnému koníčku a myslíš to vážně, a pokud si chceš užívat radost z rybiček a ne jen práci okolo akvárka, zkus přehodnotit velikost. U akvárka totiž platí, že čím větší akvárium, tím méně práce. Zdá se to absurdní, ale je to tak. U akvaristiky dá nejvíc práce udržovat v akvárku stabilní prostředí, a to se udržuje mnohem snáze ve větším akvárku. Navíc ve velkém akvárku můžeš chovat více rybek a můžeš si vybírat z podstatně více druhů.
Ideální velikost akvárka pro většinu akvarijních ryb je 120x50x50cm. V takovém akvárku už můžeš chovat pěkná hejna neonek či teter, nebo parmiček i čichavce. Rozhodně z vlastní zkušenosti nedoporučuji akvárko menší než 100x40x40cm. I v tomto akvárku můžeš chovat většinu druhů teter, neonky, menší parmičky a čichavce, ale v menším počtu. Nemělo by být víc než jedno hejno např. neonek, pak už žádné další tetry, k tomu nějací pancéřníčci na dno, několik krunýřovců nejlépe rodu Otocinclus a nějaká atraktivní rybka, například menší cichlidka v poměru 1 samec 2-3 samice.
Můžeš si vyrat i asijské ryby, jako jsou parmičky a čichavci nebo bojovnice, ale zase opatrně, s ohledem na velikost nádrže. Rozhodně bych při zakládání akvárka dal přednost tomu akva 100x40x40 před klasickou osumdesátkou 60x30x40cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2012 13:24 Muž ender [3] – Greenhorn žádá o rady :-)
ahoj Všem,
I když jsem kdysi jako malý kluk akvárium měl, (je tomu už 30 let), nedávno mě "něco" osvítilo a já jsem se rozhodl - rozhodně nejen z nostalgických důvodů, že bych se k tomuto prima koníčku rád vrátil. Je zřejmé, že jsem začátečník a proto prosím o rady.
Mám představu o klasickém 80 l akváriu, filtaci bych chtěl vnější - myslím, že to je lepší i snázší údržba(?), o osvětlení nevím nic moc a plavat by měly menší rybky (neonky, parmy, čichavci, tetry)
S dnem i rostlinkami si snad poradím... :-|
Budu rád za všechny Vaše reakce a rady :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 11:05 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: yenya
Děkuji moc. Já to původně myslel jako článek do rubriky "Začínáme", abych začátečníky trošku pošťouchl k tomu, aby se vyhly malým akváriím a nedělali stále tu stejnou chybu. Ale jak už jsem psal i do komentu pod článkem, tak ona asi ta zkušenost je nesdělitelná a článek spíše zaujal starší i zkušenější akvaristy, protože jim připomněl naše začátky, které byly tak hodně podobné :-)
Ale těší mne i několik pozitivních odkazů od začátečníků a spousta vzkazů. Mám z nich radost. Obzvlášť když to ze začátku vypadalo, že ten článek ani nepůjde zveřejnit. To už jsem si myslel, že je opravdu špatný. Jsem rád, že to redakce nakonec přehodnotila a objevilo se to alespoň v ostatním.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.08.2012 09:26 yenya Re: hr
hr napsal: ano :-D Správně a bod za postřeh dostává romnt.
No špatně není nic. Jen jsem šel tak náhodou kolem a tak mě to napadlo, že není na škodu ocenit oblíbeným palcem i dobrou otázku.
Všichni tu píšou jak je to fajn že se Austin takhle ptá a že u toho přemýšlí a tak mě zarazil právě ten fakt, že se tu hodnotí palci převážně odpovědi a to že se někdo správně zeptá nikdo. hmm

Když se na něco zeptám, tak radši se dočkám odpovědi, než palců :-D . Vezmi to tak, že by měl u otázky třeba 100 palců a ani jednu odpověď. Ber to jako srandu, ne jako "rejpání". Pravdu máš taky ano
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 09:21 R Muž romant [27983] Re: hr
Správně se zeptat, to je to oč tu běží a to jak u tazatelů, tak u těch, kteří na jejich dotazy reagují. ;-) No a když se ještě správně zeptá někdo kdo chce začít, tak to už je zn. Ideál. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 09:08 R Muž romant [27983] Re: hr
Má "dva" od Tebe a zbytek v jiných odpovědích, či spíše reakcích na udělené rady, tak co je špatně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 09:01 Muž ondra [168] - ŽivorodkyRe: hr
.. ale dostal jich víc, jen je potřeba se pořádně podívat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.08.2012 08:26 Muž ondra [168] - Živorodky
kéž by takhle uvažovali všichni ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   16.08.2012 06:54 yenya Re: Austin
Ano, lepší přemýšlet dopředu. Tady na fóru se většina otázek odpoví. Tak vyber dobře ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   15.08.2012 21:39 R Muž romant [27983] Re: Austin
K tomu začátku je docela dobrý si přečíst nějaký z těchto odkazů a člověk postupně dostává přehled o tom co a jak, co je třeba.
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 15   15.08.2012 21:35 Austin – poděkování
Děkuji za všechny odpovědi, proberu se tím a pokusím se eliminovat chyby.
S velikostí akvárka je to dané místem, nešly by prostě otevřít dveře s širším jak cca 40/38 cm. Hloubka má také své limity a výška je na zváženou....uvidím.
Jak vidno, setů se bojím oprávněně.
Otec byl léta akvarista, trochu vím, co to obnáší, a že je potřeba péče je jasné (žádnou tvrdou výchovu nehodlám uplatňovat, spíše se dělit o údržbu). Nějak ale synek začít musí.
Asi to opět proberu buď ve sklorexu nebo tam vedle o pár ulic, pán tomu taky rozumí.
Jen je vyvíjen tlak - už ho kupme . ap. Vím že nejprve potřeba stabilizovat vodu a pak teprve nasadit rybky atd. Jen na to volím cestu od lesa, ať chudinky nemusím splachovat :-(
Ještě jednou díky a jistě tu nejsem naposled.

Překvapilo mne, mile, množství příspěvků. POdobný přístup máme na fóru o anglických autech.
Austin
Brno Žebětín
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2012 20:03 yenya Re: malyLibor
Musím ti to napsat i sem. Výborný článek. Začátky, ono to bylo všude hodně podobné palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   15.08.2012 18:40 Žena Danila [4489] - SumciRe: Austin
Austin napsal: Ahoj, chci koupit SET pro začátečníka, vybral jsem
buď Tetra aquaart 30 akvaria.heureka.cz/…
nebo Atman AR-126 akvaria.heureka.cz/…


Nemám nic proti setům, jsou i výjimky, které jsou skvělé.Akvárium tetra neznám, ale to druhé, Atman AR 126 mám vyzkoušené v provozu a určitě nebrat.
Má jednu zásadní vadu a tou je spojení čerpadla s krytem - za provozu rezonuje celý kryt a dělá to neuvěřitelný randál.
Ať se daří.
Danila
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2012 12:36 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Austin
Pokud se tu ještě někdy objevíte, tak vám doporučím, abyste si spíše než řeči nás letitých akvaristů přečetl článek začátečnice:
rybicky.net/clanky/593-zalozeni-akvarka-z-pohledu-zacatecnika
Mohl by vám hodně pomoci právě proto, že je psán pohledem začátečníka a ne nás lety praxe defomovaných. Já bych tento článek doporučoval pročíst každému, než si koupí své první akvárko.. a klidně i potom :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2012 11:44 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Haimdol
No, já se snažil napsat to tak, aby začátečníci pochopili, že lepší je větší akvárko než malé... ve skutečnosti nám ty rybky umřely jen jednou a strejda koulu rozbil :-) Ale knihy tátovi opravdu přivezl, nadával jak špaček, že musí do schodů, protože není výtah, a akvárka s tátou přinesl ze sklepa soused ze druhého patra, který když je pak viděl napuštěné, tak si pořídil taky. Nakonec bylo v našem paneláku 9 akvaristů ze 32 bytů :-) A kromě jednoho všechna akvárka svařoval a zasklíval můj táta :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   15.08.2012 11:11 R Muž Silent [5949] Re: malyLibor
Já ti u článku trochu zvedl hodnocení, protože mně osobně se článek líbil a navíc mi připomněl dětství. A ejhle jsem zamáčkl melancholickou slzu a přidal dvě hvězdičky, protože jen jednu si to opravdu nezaslouží. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2012 11:00 Muž malyLibor [5371] - Asie
Po přečtení fóra rybicky.net/forum/18067-koupe-a-provoz-30l-setu-pro-9leteho-kluka jsem se taky pokusil napsat článek, který by začátečníka tak nějak trošku nakopnul k přemýšlení, trošku k četbě a více k rozhodnutí, že větší akva je lepší než menší... No, bohužel, můj článek byl jako já - ukecanej a spíše mluvil v opisech než by řekl rovnou - "Blbe, kup si velké akva, bo menší je na hov... tedy, akorát tak na králičí bobek". Byl tedy shledán jako nepatřičný, nebyl zařazen do rubriky "začínáme" a zůstane tak na mém profilu jako první a poslední pokus napsat lidovou formou poučení pro začínající akvaristy. Asi má redakce pravdu, tak dlouhý článek by stejně nikdo nečetl, já krátké články psát neumím a tak se budu držet žvanění ve fórech.

Sakra, a co že jsem to chtěl říct? Jo, už vím. Chtěl jsem pochválit invalidův skvělý článek, který mne nejdříve nadchnul a po přečtení mi ještě vyrazilo dech, když jsem zjistil, kdo jej napsal.

No a vzoreček pro začínajícícho akvaristu už tady dali dohromady kytka, romant a Yirka. Já jej jen shrnu:
(číst + přemýšlet) na druhou + trpělivost na ntou = krásné a prosperující akvárium
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2012 07:37 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Austin
Fotka k příspěvku Mrzí mne, že jsem vás uvedl ve svém příspěvku v omyl. Až dnes ráno jsem zjistil, že ten 112 litrový set, o který jsem vám včera nabízel místo těch vámi vybraných, se dá koupit i se světlým krytem, nejen černým, který se vám tak nelíbí. Já si jej koupil samozřejmě v černé barvě, protože to je pro mne prostě klasika, a nenapadlo mne, že se dělá i ve světlém provedení.

Jen se prosím nedívejte na ty rybky v tomto akvárku. Tohel udělat samečkům gupek může snad jen naprosto neznalý fotograf, že to vypadá hezky, a nebo zapřísáhlá feministka, která nenávidí mužské pohlaví.
A už slyším námitku, že přeci chovatelé gupek na soutěže přeci také samečky separují hned když se dá rozeznat pohlaví. Ano, separují, a to za účelem co nejlepšího růstu obou pohlaví. Ale separují je dočasně. Jakmile se ukážou samečci a v oddělených akváriích samičky, nesplňující jejich požadavky, prodají je do akvaristik k běžnému prodeji (to jsou ty nejkrásnější gupky, co se občas v akvaristikách objeví) a ty opravdu super soutěžní samce a samice dále chovají v přirozeném poměru 1 samec na 2-3 samice, aby jim daly další dokonalé potomstvo, a nedrží je celý jejich krátký život v celibátu.
Prostě jsem přesvědčen, že chovat v akvárku jen samce živorodek, abych se nemusel starat o mladé, je velice kruté. Pokud nechci, aby se mi rybičky rychle množili, pořdím si například nějaké hezké parmičky, které se sice budou třít, ale mladé z toho nebudou, a budu mít v akvárku krásnou ozdobu na několik let. !!Pozor, parmičky nepatří do miniakvárií, jsou to hejnové rybky a nejmenší ideální akvárium pro ně je 100 litrů!!
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.08.2012 07:35 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: LiborSprysl
Děkuji za kompliment, od vás si jej cením dvojnásobně. A hned jej oplatím. Nikoliv ze slušnosti, ale proto, že si to opravdu myslím. Je vidět, že i vy dokážete napsat příspěvek nejen odborně na výši, ale i lidsky slušně, přitom zábavně a ještě s velkou dávkou poučení. Velmi jsem se u vašeho příspěvku pobavil a také vzpomněl na své, nebo spíše na tatínkovi, akvaristické začátky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 16   15.08.2012 05:56 Muž LiborSprysl [9015] Re: malyLibor
Laik se diví, odborník žasne smich Po dlouhé době dlouhý a přitom učitelný příspěvek, který má hlavu a patu. To myslím obecně, nikoliv konkrétně na vás. (Takové statě většinou píše jen pan doktor.) smich
Jen si dovolím malou poznámku...Neznáme způsob výchovy v tazatelově rodině. Proč to ještě pitvám tímto směrem? Protože třeba je kluk přirozený talent, který je třeba postrčit a už by dneska mohl tu "formuli řídit", protože má načteno a jen si potřebuje sednout za ten volant, aby to zkusil. Doma brní a rodiče ukecal. Samozřejmě, že plně podporuji do začátku pokud možno co největší nádrž. Já jen že teda jsem začínal s pětilitrovkou od okurek (ta byla na mláďata), pak dvěma lepenkama 8 litrů (32,-Kč z vlastního kapesného) a 12 (48,-Kč) litrů a jedním litým celosklem o objemu 15 litrů. Všechny byly stejně vysoké. K tomu jedna Silenta, tři bublifuky a světlo taťka splácal z nějakého podivného plastu, do něhož dal dřevěné destičky, na které přištouboval objímky a dal dvě žárovky. První stošedesátku jsem dostal po asi ročním záběhu k narozeninám...Jen jsem se každý den tomu musel věnovat. Jak správně píšete, protože malé nádrže ani malé chyby neodpouští. Třeba tazatel chce jít stejným směrem. "Dokud nenakrmíš (nevykydáš) králíky, nedostaneš večeři." (To v podobném znám...i když mne nutit nemuseli...) smich smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 25   14.08.2012 23:03 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Austin
Tak jsem přečetl celou diskusi. Kolegové se snaží radit, co pořídit, ale je potřeba říci vám na rovinu jednu věc - udělal jste to nejlepší, co jste udělat mohl svým rozhodnutím přijít se sem poradit. Je vidět, že nad svými rozhodnutími přemýšlíte a nechcete neuváženou volbou způsobit synovi ani sobě zbytečné problémy a stres, když se tomu dá předejít. A vy jste přišel ve fázi, kdy se tomu opravdu předejít dá. Je to poměrně vzácné. Většinou lidé nejdříve koupí nějaký nevhodný set, podle návodu výrobce či podavače v akvaristice tam nasypou písek, vrazí rostliny, často umělé, nasypou ryby, krmení... a pak se sem přijdou zetat, proč jim rybky umřely. Vy jste přišel včas a tomuto obvyklému postupu můžete ještě předejít. Zkusím vám osvětlit, v čem vidím základní úskalí vašeho dotazu a budu odpovídat podle důležitosti na jednotlivé části vašeho dotazu. A budu odpovídat na rovinu, tedy někdy i dosti tvrdě, tak se na to prosím připravte:
Naprosto nejdůležitější je toto: "Akvárium je koncipováno na jeden rok, jako startovací, pokud se o něj bude starat, koupím mu lepší větší, jasně, ale na začátek investice 2500 s rybami a rostlinami musí stačit." Toto je bohužel špatně pochopený princip akvaristiky. Akvárium není pes - čím menší, tím méně starostí. Je to přesně naopak. Pokud mu jako startovací koupíte tak malé akvárko, bude to pro něj to nejtěžší. Bude to stejné, jako kdybyste z něj chtěl udělat dobrého řidiče tím, že ho zítra posadíte do formule jedna, tu mu nastartujete a pošlete ho na silnici. Tu formuli neuřídí, stejně tak jako neuřídí to miniakvárium. Nemá na to znalosti a nebude mít ani čas se o něj denně starat. Pokud mu chcete koupit startovací akvárko a máte na to 2.500,-Kč, udělejte buď to, co vám radil nick hr a nebo vám mohu doporučit opravdu kvalitní 112 litrový set, který vás vyjde na méně než 2.500,-Kč - mám ho zrovna v předsíni, koupil jsem si ho proto, že na rozdíl od většiny setu má kvalitní osvětlení, topení a snad i ten filtr by měl být OK a to vše za rozumnou cenu. Budete-li mít zájem, dám vám kontakt na prodejce.
"Jaké ryby jsou vhodné do tak malého akvárka?" Odpověď zní ŽÁDNÉ. Jsou sice rybky, které v tak malých akvárkách mohou žít, ale vyžadují velikou, každodenní péči! Začátečník v tak malém akvárku neudrží přijatelné podmínky a vše mu tm umře.
"Co byste dokoupili k uvedeným setům a kde?" Nic. Koupě uvedených setů je nesmysl a mrhání vašimi penězi za něco, co je k ničemu. Proto to v oněch vyhlášených prodejnách neměli. Nicméně kdybyste byl ve skutečně kvalitní akvaristice, zde již několikrát zmiňovaném Sklorexu, vysvětlili by vám to tam asi a nabídli něco vhodnějšího. Opět doporučuji využít rady nicku "hr".
To, že sety jsou špatné vidíte vlastně i vy sám, přestože se chystáte teprve začít. Sám píšete - špatný filtr, nemá topení, slabé osvětlení... prostě špatná investice a vyhozené peníze. Lepší pořídit lepší set nebo celé akvárko poskládat, protože úvaha "má to špatné osvětlení, tak koupím míň rostlinek" je špatná. Nejen že by to pak nefungovalo, ale lépe je říct si: Koupím kvalitní osvětlení, aby se tam rostlinkám dařilo.
Největší problém vidím ve vašem základním požadavku: Do 40cm a světlý kryt. Bohužel, pokud nemáte alespoň 80x35cm plochu pro akvárium a jediným hodnotícím kritériem je barva kritu, pak je asi něco špatně a možná raději synovi to akvárko ani nekupujte. Že je to tvrdé? Je, psal jsem na začátku, že to napíšu na rovinu... A na rovinu také napíšu to, že si myslím, že tyto dva své požadavky přehodnotíte. Jak jsem psal na začátku, je super, že nad pořízením akvária přemýšlíte, nejdete do toho bezhlavě. Proto si myslím, že přehodnotíte svá dvě kritéria a půjdete cestou většího akvária, protože starost o něj je podstatně snadnější a přinese vám i synovi mnohem více radosti a krásy. A to, že kryt akvária je černý je sice možná méně hezké, než když je světlý, ale to, že v něm je kvalitní osvětlení je pro život v akváriu mnohem důležitější. A nakonec, vždy se dá kryt přetřít třeba na bílo.
Držím vám palce, ať se správně rozhodnete, a pokud budete mít jakékoliv dotazy, klidně se ptejte. Až si akvárko koupíte, určitě využijte tento web, jistě najdete spoustu akvaristů, kteří vám rádi velmi levně, často jen za poštovné věnují rostlinky ze svých přebytků či rybky ze svého chovu.
Ať vše dobře dopadne a ať máte z akvária vždy jen radost. rybka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2012 18:50 Muž Bobies [29]
Minimálně pořiďte 60 litrový akvárko. Tohle je opravdu málo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2012 17:17 Žena Vissena [25] - Miniakvária
popravdě bych se přiklonila také ke Sklorexu, je to úžasný obchod a určitě neprohloupíte.. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2012 14:59 Žena Dona [5] - MiniakváriaRe: Austin
Problém s nákupem na netu je ten, že to v podstatě nevidíte. Co se týče dvou akvárií, z nichž vybíráte, dala bych přednost tomu nižšímu, které vypadá že má také větší otevírací otvor ve víku.
Filtr - určitě potřebujete, sama mám vnitřní filtr s molitanovou náplní, z popisu těch dvou setů si nejsem jistá, jestli je to lepší, zkušenost se žádným z nich nemám, řekla bych, že to bude fungovat a až dojde náplň, pořídíte možná raději jednoduchý filtr místo měnění náplně.
Zářivka - nechala bych to tak jak je to v setu, spíš bych přizpůsobovala rostliny světlu a ne naopak - koupíte rostliny, některým se bude dařit, jiné odejdou.
Topení - záleží na tom, jakou máte teplotu v bytě. Pokud vám ani v zimě neklesá pod 22 stupňů, mělo by to bez topení s méně náročnými rybkami stačit. Pokud byste chovali krevetky, tak zcela jistě postačí bez topení.
Devítiletý akvarista - počítejte s tím, že ani silně motivované devítileté dítě není schopné se o akvárium postarat, a že to tedy bude především vaše práce.
Ještě bych doporučila vaší pozornosti tento set : www.nasezahrady.cz/…
Nemám s ním osobní zkušenost, pouze s jeho menší plastovou variantou, a není to drahé, ale je to čínské. Půdní filtr mi funguje dobře, s obchodem našezahrady.cz také velmi dobrá spolupraáce.
S přáním radosti z akvaristiky, Dona
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   14.08.2012 14:28 Žena Fidorka [312]
Tak z těchhle dvou setů bych nedoporučila vážně ani jeden, hlavně kvůli těm filtrům – Tetra a její vyměňování filtračních kazet je naprostý nesmysl, takhle v životě to akvárko nemůže začít fungovat tak jak má, což je zejména u tak malého akvárka problém (není dostatek vnitřního prostoru na dekoracích apod., kde by se usadily filtrační bakterie, které by mohly alespoň částečně nahradit nefunkční filtr, a i obecně je těžší udržet rovnováhu u malého akvárka). Takže by bylo stejně potřeba ten jejich „vynález“ vyhodit a pořídit nějaký rozumný filtr. U Atmanu vidím hlavní problém v tom, že má filtr zabudovaný, takže bude problém ho vyměnit (sety miniakvárií mají obecně naprosto nevhodnou filtraci – moc velký průtok a moc malý objem filtračních hmot). Celkově vzato jsou proto ty mini-sety dost nanic, když se stejně pak musí ty věci, které na tom byly nejdražší, měnit.
Takže opravdu doporučuji věnovat tomu radši trochu víc času, nespoléhat na hotové sety a poskládat si to sám. Akvárko samotné buď koupit nebo nechat slepit (výhoda možnosti vlastních rozměrů), místo krytu je podle mě na mini lepší jen krycí sklo (zejména když akvárko bude jen „dočasné“) a lampičku (např. www.akvarista.cz/… , mají i slabší). Jako filtr ideálně bublifuk (kostka biomolitanu a vzduchovací motorek), topení podle toho, co tam bude plavat a kde akvárko bude. Když už set, tak bych vybrala asi tento: www.akvarista.cz/… - s tím, že filtr dát na minimum (aby to nebylo jak v záchodě při spláchnutí stydim ) a pokud to jde tak asi i vyměnit tu filtrační hmotu za větší kus biomolitanu.
Co se týče obyvatel, tak bych doporučila rozhodně nějaké nenáročné krevetky, pro které je ten objem super. Když ryby, tak jedině nějaké opravdu vhodné do miniakvárií - viz zdejší atlas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   14.08.2012 14:25 yenya Re: Austin
Takhle malý set bych nekupoval, akvárko a vše ostatní zvlášť. Když tady "proběhneš" stránky, tak to sestavení "dáš". A zapoj do toho kluka, ať se o tom něco dozví a sám si řekne co bude chtít. Kdybys bydlel u nás, kytky a ryby bych ti dal. On se ozve někdo kvalifikovanější a poradí přesněji kde co koupit u vás ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2012 13:16 Austin – Koupě a provoz 30l setu pro 9-letého kluka
Ahoj, chci koupit SET pro začátečníka, vybral jsem
buď Tetra aquaart 30 akvaria.heureka.cz/…
nebo Atman AR-126 akvaria.heureka.cz/…

základ je šířka do 40 cm, světlý dekl (černý je hrozný). Koukal jsem, že v těch rádoby knížkách toho moc chytrého nenajdu resp. info, jak aquarium sestavit, jako začátečník to asi nedám. Proto vzhlížím k setům, jako k řešení, kde BY mělo být to co je potřeba. Prosím zhodnoťte mi ty dva sety, je jich na trhu do 40 cm šířky nemnoho /se světlým deklem/.
Koukal jsem že jsou tam filtrační kazety tj. asi se musí vyměňovat (nelíbí). Zářivka je slabá ale tak koupím méně rostlin. Nemá to topení, nevadí ? :-O

Akvárium je koncipováno na jeden rok, jako startovací, pokud se o něj bude starat, koupím mu lepší větší, jasně, ale na začátek investice 2500 s rybami a rostlinami musí stačit.

Co byste dokoupili k uvedeným setům a kde? (ať to neobjednávám nadvakrát) budu kupovat na netu, ve dvou vyhlášených prodejnách v Brně nic neměli skladem. :-(

Jaké ryby jsou vhodné do tak malého akvárka? /vaše zkušenosti/ Jsem z Brna, případně odkoupím.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2012 16:58 S Muž invalida [3881]
Určitě sem něco zapoměl...když toredakce pustí tak se prosím vyjádřete a doplňte v komentech...kratší už to nejde (jde o článeček)Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2012 16:53 Muž snehulda007 [850] Re: Kytka
Ideální by bylo přidat k tomu ještě možnost kouknout se pod ruce někomu,kdo to umí. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   05.08.2012 16:53 Muž Yirka [9123]
Nezapomenout na TRPELIVOST.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2012 16:40 Muž savan [622] - ŽivorodkyRe: snehulda007
Bohužial každá liečba má vedlajšie účinky,aj tá pivoliečba smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.08.2012 16:36 R Muž romant [27983] Re: Kytka
No a když to spojení "číst, myslet" vynásobíme dvěma, tak máme onu požadovanou zlatou desítku. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   05.08.2012 16:32 Žena Kytka [2146] Re: romant
Upravila bych to na "číst a přemejšlet" neboli studovat. Dost lidí totiž čte, ale myšlení je bolí stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2012 16:28 Muž snehulda007 [850] Re: romant
O funkčnosti vodoléčby jsem stoprocentně přesvědčenej,ovšem u tý pivoléčby...jednou jsem jí skoušel a byl jsem tři dny na plech...Ale je pravda, že po vystřízlivění mi nebylo ani trochu blbě,takže asi jo smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.08.2012 16:22 R Muž romant [27983] Re: snehulda007
Pro mě, za mě, klidně i tu vodoléčbu, možno aplikovat i na sobě. :-D Ovšem pivoléčba je jistější. :) No a když to vezmeme trošku vážněji, tak by mělo stačit jenom jedno slovo "číst", před tím než se do toho člověk pustí. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.08.2012 16:19 Muž snehulda007 [850] Re: invalida
Kocovina,antikoncepce...Ne? :) Tak třeba nitrifikace,ph,živiny,světlo,biotop,filtrace,údržba,vodoléčba(pro Ramana ;-) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2012 15:53 Muž savan [622] - ŽivorodkyRe: invalida
Václave,máme to brať ako test?Pivo tam asi nebude?alebo...?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2012 15:50 S Muž invalida [3881]
Jakejch 10 slov byste doporučili začátečníkovi k nastudování?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2012 10:56 Muž karek [65] - Raci, krabi, krevetkyRe: romant
Tohle by mohlo fungovat.Průtok upravím přiškrcením vzduchovacího motůrku.Vyzkouším nejdřív tu rampu jako rychlý řešení a na tohle určitě brzo přejdu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   22.07.2012 10:39 R Muž romant [27983] Re: karek
Takže je to jasný, alternativa v podobě bublifuku a bude klid. ;-)
Edit: Tu trubku si skrátíš na požadovanou vejšku a hotovo uklizeno. www.akva-exo.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2012 10:38 Muž karek [65] - Raci, krabi, krevetkyRe: romant
nemůžu.To vpravo nahoře je ostrůvek pro kraby, nemůžu je namáčknout až k zářivce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2012 10:38 R Muž Silent [5949] Re: karek
Je tam dost málo vody. To je kvůli krabíkovy? Tady bych volil asi tu rampu nebo bublifuk, protože čerpadlo a kostka by musela ležet aby se vešla. I když taky by to bylo řešení a na vývod čerpadla napojit rampu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2012 10:35 R Muž romant [27983] Re: karek
Dolej vodu a bude lépe. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2012 10:33 Muž karek [65] - Raci, krabi, krevetkyRe: Haimdol
Fotka k příspěvku nerad vystavuju takhle hrozné fotky, ale pro představu
 

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [100] ...... 118

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 113005x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15?od=4951