Začátečník
není to pravidlo, ale pokud máš starý písek tak ho klidně do akva dej
Jestli jsi začátečník (jak usuzuji podle místnosti, ve které se bavíme), tak bych to na Tvém místě zkoušel jen jestli máš dostatečně velké a bezproblémové akvárium.
Když se neakvarijní rostlina poroučí, zpravidla mírně klesá kvalita vody. Takže to chce dostatek jiných zdravých rostlin, kvalitní filtraci a dostatečný objem, ve kterém se případný malý výkyv toxických látek neprojeví.
dakujem za radu, ja ju teda skúsim a uvidíme či sa jej bude v akva páčiť
To chci právě říct. Řekl jsem, že jsem se dočetl, že to není akvarijní rostlina a ptal jsem se, jaké jsou zkušenosti a jestli vydrží v nádrži. Nikdo mi neřekl "jo, klidně to tam dejte, to půjde." každý jen tak opatrně, že pár týdnů to tam zaručeně vydrží, ale růst to tam nemusí. Nebo na burze mi řekli, že to testovali a že po třech týdnech v holandském akváriu to začali prodávat. Tak jsem to radši nekoupil. Asi to tak nějak bude, že pár týdnů přežije a pak asi zajde.
...Když jsem se ptal prodejců na burzách a v Hornbachu, jestli vydrží v akváriu stabilně, nikdo mi to s jistotou neřekl...
On by to snad i řekl, ale to byste ji nekoupil.
0 23.03.2014 15:15 Pajser čo hovoríte na fittoniu??
Dobře Ti radí,tou výměnou vody nic nepokazíš.Je to jako kdybys jim vyvětrala.Odstraníš tím jen škodlivé látky.Ale ne,že budeš měnit celou vodu.
Bakterie při výměně vody z akvária neodstraníš. Žijí přisedle na vhodném substrátu, rostlinách i stěnách akva v celém prostoru nádrže. Ve vodní mase je bakterií mizivé množství.
Ale vůbec ne, všechno nech jak je. Tou výměnou vody budeš suplovat ne zcela fungující proces nitrifikace a odstraňovat z vody to co je akváriem nespotřebovaný a mohlo by býti škodlivé.
aha, díky za rady, takže jsem 3 týdny zabíhal akvárium a ty prospěšné bakterie, abych je zase vylil do záchodu? Co potěr odlovit a dát třeba do zavařovačky s rostlinama?
Měnil bych denně, akvo je v kritický fázi náběhu nitrifikace.
No chtělo by to změřit NO2 a pokud bude vysoké a to je velice pravděpodobné,tak měnit obden 1/3 vody.
Edit : hlavně nepřidávej ryby,až malí povyrostou,tak bych je daroval,prodal a do té doby měnit vodu,než se akva zaběhne jak má. Jo a přidej rostliny,taky nějaké rychle rostoucí,budou ti pomáhat s vysokým NO2. Až se akva zaběhne,tak teprv řešit co s osádkou.
Poradí mi někdo prosím, jak často měnit vodu u 3 týdny založeného a už mírně přerybněného akvarka?
Můj profil -
rybicky.net/nadrze/20285
Původně byl 1x ancistrus a 2x balloon molly, ale jedna molly mi po dvou dnech v nádrži porodila - myslel jsem v akvaristice, že je jen zkrmená nebo je starší, no a ona byla v tom...
Takže mám teď víc jak 17 molly a krunýřovce. Zatím uvažuji o výměně vody 2 x týdně, ale nechci nic pokazit - nevím jestli je to moc nebo málo.
Krmim 2x denně v menších dávkách.
Zdravím, myslíte, že je březí? A kdy případně očekávat porod?
Háklivé jsou především na špatnou kvalitu vody, ale to platí pro všechny ryby.
No,prodavač chtěl mít evidentně velkej kšeft...
,ale na to jsme my,tady na rybičkách už zvyklí
,založ si presentaci a ptej se dál...odpovědi určitě budou
ešte jedna otázka, kamarát si kúpil barbusi tetrazony green 6 ks a menšie kusy mu začínajú dochnúť už (2) sú na niečo háklivé?
mne sa to hned nezdalo, bolo to v Nákupnom centre v B.Bystrici
Rozhodně nic z toho.Dej tam skaláry,to budou největší ryby co tam půjdou(ještě záleží na jeho výšce).
Romant to vyjádřil jasně, stručně, vystižně... o tom, že ne ve všech akvaristikách mají na mysli blaho ryb i jejich majitele tu už byly napsány stohy, já se jen zeptám - kde Ti byla tahle kombinace doporučená?
Nedávat ani jeden "doporučený" druh.
0 22.03.2014 16:35 Pajser som začínajúci akvarista a mám 150 litrové akvárium, chcel by som si overiť info kt. mi podal predajca v jednej akvaristike. Odporučil mi 6 diskusov, 4 jesetery, 4 ocelatusy a nejaké raky mi ponúkol tiež, je to dobrá kombinácia alebo mi chcel nanútiť tie najdrahšie ryby? prosím poradte
Starší reakce
to mě taky napadlo, nicméně raději napíšu tohle, než mu říct, do Malawi můžeš klidně dát třeba neonky
Ale on vybírá ryby,Malawi se to bude jenom jmenovat
Čichavec zakrslý,medový nebo trpasličí.Ale to jen střílím od boku,koukni se na ně do zdejšího atlasu.
z Malawi tak max. šnekáči, kombinace s čímkoliv jiným je vražda
To ne.. na teru sem už asi i zapomněl.. ale, šli by nějací čichavci ?
věčinou mají minimum 100L i míň [když opomenu vyjímky], a sou [v mých očích] relativně podobní tlamopvcům,když opomenu něktré typické rysy čichavců, bylo by to reálné ?
No v malawi nemám mnoho přehled,ale tetra tam určitě nepatří
To jo.. ale když si to tu projdu, vezmu to tak že sou i 25 L malawíčka
..je nějaká alternativa tlamvců ?
Na malawi,to bude docela malé
Akvárium 100 litrů, tak nějak do malawi a do toho tetry, to tak nějak nejde dohromady.
Moc dík za radu
..ta 3D tapeta byla/jěště pořád je docela takový sen, jakože jedno takové docea přaní.. ještě bych docela rád věděl jaké tetry
, jakože jaké by se hoily do AQ které bude založené nějak do Malawi
nevidím v tom vůbec problém, do akva hejno teter a bude to paráda
naprostý souhlas, při hloubce 50 cm ať si dá 3D pozadí, do 30 cm tapetu.
A musí tam nutně být 3D pozadí? Příjde mi to jako zbytečné plýtvání místem. Stačí černá tapeta a potom by to akvárko mělo smysl. Jinak bych do toho nešel.
Už delší dobu mám chuť založit nové AQ, minulý týden se mi naskytla možnost si zebrat relativně zachované 107 L AQ. V tom mně napadlo žeby mohlo být v "novém" pokoji pro hosty, na šířku má 30 cm když odpočtu nějakéch 2-10 cm pro 3D pozadí zbyde místama na šířku jen 20 cm volného prostoru pro ryby. A tak by mně zajímalo jesti se vyplatí takové AQ zkládat, jsti by nebylo moc těsné...
Tak ty rychlerostoucí jdou po zajetí akva dát pryč,např.někomu dalšímu ke stejnému účelu
a osadit akva náročnějšími.
Já zásadně nepoužívám papírkové testy, ty jsou nepřesné. Mám dva (resp už tři) měřáky. Dva od firmy ADWA na pH/°C a uS/TDS ppm a třetí je pouze digitální pH metr pro online sledování a spínání CO2. Tvrdost vody se dá odvodit z uS a TDS.
Rostliny, no ono je to 50:50. Rychlerostoucí se po stabilizaci akvária rozrostou, že to nebudeš stíhat stříhat, já třeba přerefuji středně rychlé a o to jich více. Já odkaluji zřídka, jen u předního sklad, eventuelně kde jde vidět velký nános. Mezi kořeny a kameny se stejně odkalovačem nedostanu. Na tvou prezentaci se rád podívám a když tak napíšu komentář.
Tekuté CO2 budiž.
Dle Vašich rad jsem se tedy zaregistroval a vytvořil prezentaci svého akvária, je pod stejným nickem jako píšu tady.
Děkuji za připomínky. O reverzní osmoze už jsem četl, ale myslím si, že je to pro mě dosti drahá záležitost. Co se týče velikosti akvária, tak bohužel větší si nemůžu z důvodů volného místa dovolit, i když samozřejmě vím, že taková nádrž by pro začátek byla lepší a jednodušší na chod. Používáním CO2 jsem nemyslel celý systém, ale jsou přípravky, které do vody dokážou CO2 dostat například pomocí tekutiny, tak asi to jsem myslel. Díval jsem se na Vaši nádrž a chtěl bych se zeptat, jak dokážete takhle přesně zjistit všechny parametry vody. Já si koupil nějaké ty papírkové testy, ale při mojí barvosleposti nejsem schopnej to tak dobře určit? Jaké byste mi s ohledem na Vaše zkušenosti doporučil dno? A poslední dotaz,nějaké rychle rostoucí a nenáročné rostliny jsou například jaké? Co se týče ještě tedy mé obavy z hustě osázeného akvária tak jeho následné čištění... Předem děkuji za případně zodpovězení dotazů.
To co ti popisuje kolega designer je přesně to nač upozorňuji já a tím je krmení pro vytvářející se nitrifikační bakterie a já používám ono lehký zakrmení suchým krmením a nepotřebuju v akváriu nechávat vyhnít salát, ale nic proti tomu, taky se to dá. Jenom bych neustále připomínal význam výměn vody, tedy rozhodně před i po vpuštěním ryb, neb křehká vytvářející se rovnováha se tím příchodem producentů odpadních látek může zhoupnout a dočasně hodnoty nežádoucích N látek v podobě dusitanů zvýšit, což pro rybí osádku není dobré.
Tak samozřejmě že vytváří odpad,ale pokud v akva nebude žádný živočich a tudíž odpad,tak se těžko bude rozbíhat celý biologický systém. A co se týče přemnožení,tak to závisí na eventuelním překrmování. Ale ukočírovat se to dá
EDIT:počty nevím,piskořky ty bydlí v písku,takže nespočítám a okružáky nepočítám,když se mě zdá,že jich je moc,tak to zredukuji
V jakém počtu a AQ je máš?
A nemusím se bát přemnožení? Neznečišťují vodu?
Zní to bizarně.
Ale zkusíme to.
Přidat reakci
1 ...... [62] ...... 119
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 114546x